Colles de DIABLES, BÈSTIES, l’Atzeries i Dracs, de GRÀCIA (Festa Major de Gràcia 2023)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ก.ย. 2024
  • Colles de DIABLES, BÈSTIES, l’Atzeries i Dracs, de GRÀCIA (Festa Major de Gràcia 2023)
    l’Atzeries de Gràcia.
    Per les festes de Gràcia de l’any 2016 es va presentar una nova bèstia foguera a l’antiga vila: l’Atzeries. Pertany a la colla de diables la Vella de Gràcia i té aspecte d’una figura del diable zoomòrfica. Per això és tan esfereïdora: té cap de boc, amb les banyes ben caragolades; cos d’home, ales, cua i, per accentuar l’actitud provocativa, alça el tercer dit de la mà dreta. De la construcció, se’n va encarregar l’artista vilafranquina Dolors Sans i la peça és portada com un gegant. Té onze punts de foc distribuïts per un dit, la mà, el cap, les ales i la cua.
    Tres anys abans del naixement de l’Atzeries, la Vella de Gràcia va cercar inspiració en diverses llegendes del barri per crear la seva bèstia foguera. Al final es van decantar per la Casa del Dimoni, un edifici situat al carrer de Josep Torres. La llegenda explica que al segle XIX hi vivia l’empresari Agustí Atzeries, que es va arruïnar reformant aquesta casa. Per enllestir les obres, Atzeries va vendre l’ànima al diable i, per aquest motiu, va guanyar la loteria; com a agraïment, va dedicar la casa al dimoni.
    La bèstia té tant un caràcter protocol·lari com foguer. Això vol dir que pot participar en cercaviles i, ben carregada de pólvora, pot sortir en correfocs. Té diversos balls: ‘L’Atzeries’, obra de Guillem Roma; ‘L’Infern’ de Daniel Tort, i ‘Los Garrochos’ de Rosa Dies. Si el voleu veure en acció, algunes de les sortides més habituals que fa durant l’any són per la festa major, la diada de la colla, les festes de la Mercè i els foguerons de Sant Antoni de la Pobla que es fan a Gràcia.Festa Major de Gràcia 15-08-2023
    El Drac de Gràcia.
    El Drac de Gràcia és la peça més antiga del bestiari popular del barri, que trobem tant en cercaviles com en espectacles de foc en les dates assenyalades del calendari festiu gracienc. És una figura que ha estat catalogada de drac reptant i, pel pes i les dimensions que té, l’han de carregar dues persones.
    L’origen del drac s'ha de cercar al principi de la dècada dels vuitanta, quan l’Àrea de Cultura de Gràcia va convocar un concurs de disseny per a construir-lo. El guanyà l’artista Néstor Pellicer i a partir del seu model els artesans d'El Ingenio Josep Cardona i Agustí Sevillano s’encarregaren de fer-lo realitat.
    El Drac de Gràcia va aparèixer per primera vegada el dia de Sant Jordi de 1982 en una exposició al Centre Cívic l’Artesà, on es troba actualment el Centre Artesà Tradicionàrius. Així i tot, no va fer la primera sortida com a bèstia foguera fins el 15 d’agost d’aquell mateix any, dins els actes de la festa major del barri.
    Drac Gaudiamus.
    Drac Gaudiamus és una bèstia que representa el drac d'Antoni Gaudí del Parc Güell, segurament la imatge més coneguda del barri del Coll. És una figura innovadora perquè s'allunya del model de bèstia típica de la imatgeria festiva i popular barcelonina, amb el cos cobert de trencadís gaudinià.
    La iniciativa de construir el drac fou de la colla de diables Malèfica del Coll, que volia adquirir una bèstia foguera per animar els correfocs i les cercaviles que alhora s'identifiqués amb el barri. El drac es va construir gràcies a donatius dels veïns i empreses del barri i el finançament del districte de Gràcia.[2] La colla n'encarregà la construcció a l'artista Dolors Sans, de Vilafranca del Penedès, que l'enllestí el 1999. El dia 5 de juny d'aquell any, en Gaudiamus es presentà al barri en una performanceal Parc Güell que simulava el naixement del nou drac; seguidament, es va fer un acte al Parc de la Creueta del Coll i un correfoc pel barri. Els seus padrins van ser el drac de Gràcia i el drac Capallàd'Horta.
    El drac actua en correfocs i espectacles pirotècnics diversos, acompanyat dels diables i de membres de la colla que fan funcions diferents. Hi ha dos portadors, que el mouen i el fan ballar; el pastor, que el guia i dona instruccions als portadors; els civaders, que posen i treuen la pirotècnia cremada dels punts de foc; i el carro, que és com s'anomena aquell qui porta el material per a cremar.
    l’Atzeries de Gràcia,
    El Drac de Gràcia,
    Drac Gaudiamus,
    Colla Vella de Diables de Gràcia,
    Colla Diabòlica de Gràcia,
    Organitza: Colles de Diables
    #LaCulturaPopularÉsNecessària
    #ArditProduccions
    A la configuració TH-cam trieu sempre la màxima qualitat: 108060p HD
    T’ha agradat aquest vídeo? Comparteix-ho!
    Subscriu-te al canal oficial arditproduccions a TH-cam
    Subscriu-te i prem la campana per veure els vídeos nous
    Col.laboració Vídeo
    Gravació i Edició
    © Arditproduccions
    TH-cam: arditproduccions.cat
    TH-cam: / @arditproduccions
    TH-cam: / arditproduccions
    TH-cam Identificador: @arditproduccions
    Facebook: / ardit.produccions
    Instagram: / arditproduccions
    Twitter: @ArditProduccio1

ความคิดเห็น •