@@joopbronswijk3178 Het is belangrijk te snappen wat een bouwkundige keuring wél en níét is. Een bouwkundige keuring is wel - Een toetsing of de bouwkundige(!) normen zijn aangehouden Een bouwkundige keuring is niet: - Een electra keuring - Een keuring of aangesloten apparaten volgens fabrikant voorschriften zijn aangesloten
Het lijkt me niet handig dat de DC bekabeling tegen het koelblok zitten van de omvormer. Deze willen zeker op zo'n zoldertje best wel warm worden in de zomer.
Vereffening zo de werkschakelaar in geboord, geen wartel te bekennen.. Omvormer heeft ook meer vrije ruimte nodig. De doorvoer naar buiten wel netjes gescheiden en ff afgekit, dat gaat bij de meeste installateurs een stuk minder netjes!
Wel gescheiden maar niet de minimale afstand van de plus de min en de aarde. 3 buizen elk met een afstand van 10cm tot 1000Volt tot 1500Volt 15 cm. Dit is omdat als er iets gebeurt met de omvormer het 230V gedeelte wel afschakeld door de beveiligen in meterkast. Maar de voeding van het dak blijft doorgaan met als gevolg een vlamboog in DC circuit. Deze dooft alleen door genoeg afstand. Deze afstand moet zo kort mogelijk na de omvormer gerealiseerd worden. Dit voorkomt brand in het dak. Is dus ook een bouwkundige afkeuring. Natuurlijk zit hij te dicht op het dak.
@@johannes3-16 Die 10cm is niet relevant als het in buis zit, dit is een criteria in bv. kabelgoten/ladders. Daarnaast hoeft de AC beveiliging van de omvormer er echt niet uit te gaan als er iets gebeurd, heb het vaker niet als wel gezien zelfs.. Vlambogen ontstaan ook niet zoals je het benoemd, seriele vlambogen zijn het gevolg van slechte verbindingen en een parallelle vlamboog kan het gevolg zijn van beschadigde bekabeling. Maar omdat solar bekabeling minimaal 2voudig geisoleerd moet zijn is die laatste vrijwel onmogelijk bij een deugdelijke montage.` Helaas is er in Nederland geen verplichte keuring voor PV installaties bij particulieren, zoals die door de meeste zakelijke verzekeraars wel geeist wordt.
Wat zegt de fabrikant over de montage van de omvormer en vrije ruimte?
nou ben ik geen specialist maar deze omvormer heeft aan de bovenzijde toch echt wat meer ademruimte nodig lijkt mij!
Precies, is niet geïnstalleerd volgens spec. Meende dat hij daar direct over zou beginnen
@@joopbronswijk3178 Het is belangrijk te snappen wat een bouwkundige keuring wél en níét is.
Een bouwkundige keuring is wel
- Een toetsing of de bouwkundige(!) normen zijn aangehouden
Een bouwkundige keuring is niet:
- Een electra keuring
- Een keuring of aangesloten apparaten volgens fabrikant voorschriften zijn aangesloten
@@kjeldschouten-lebbing6260je kunt je afvragen wat voor keuring dit is…. Kwakzalvers zijn t
Jammer dat er aan de bovenzijde weinig ruimte is. Plaats je hem buiten de lijn van de gordingen dan kan het dak ook ooit geïsoleerd worden.
scoop 12 ruimte om de omvormer en niet bij brandbare hout
Die 2 uitstekende spijkers in de balk zijn ook heel fijn.
als je er van houd wel........
Het lijkt me niet handig dat de DC bekabeling tegen het koelblok zitten van de omvormer. Deze willen zeker op zo'n zoldertje best wel warm worden in de zomer.
Vereffening zo de werkschakelaar in geboord, geen wartel te bekennen.. Omvormer heeft ook meer vrije ruimte nodig. De doorvoer naar buiten wel netjes gescheiden en ff afgekit, dat gaat bij de meeste installateurs een stuk minder netjes!
Wel gescheiden maar niet de minimale afstand van de plus de min en de aarde. 3 buizen elk met een afstand van 10cm tot 1000Volt tot 1500Volt 15 cm.
Dit is omdat als er iets gebeurt met de omvormer het 230V gedeelte wel afschakeld door de beveiligen in meterkast. Maar de voeding van het dak blijft doorgaan met als gevolg een vlamboog in DC circuit. Deze dooft alleen door genoeg afstand. Deze afstand moet zo kort mogelijk na de omvormer gerealiseerd worden. Dit voorkomt brand in het dak. Is dus ook een bouwkundige afkeuring. Natuurlijk zit hij te dicht op het dak.
@@johannes3-16 Die 10cm is niet relevant als het in buis zit, dit is een criteria in bv. kabelgoten/ladders.
Daarnaast hoeft de AC beveiliging van de omvormer er echt niet uit te gaan als er iets gebeurd, heb het vaker niet als wel gezien zelfs..
Vlambogen ontstaan ook niet zoals je het benoemd, seriele vlambogen zijn het gevolg van slechte verbindingen en een parallelle vlamboog kan het gevolg zijn van beschadigde bekabeling. Maar omdat solar bekabeling minimaal 2voudig geisoleerd moet zijn is die laatste vrijwel onmogelijk bij een deugdelijke montage.`
Helaas is er in Nederland geen verplichte keuring voor PV installaties bij particulieren, zoals die door de meeste zakelijke verzekeraars wel geeist wordt.
Ik heb slechts kort verwoord wat in de NEN 1010-2020 staat@@MalcolmMacgregorSound