Lectia de istorie 19 - Situatia Romaniei (1878-1914). Economia si agricultura partea 1

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ส.ค. 2024
  • Vă rugăm să dați like și share. Vă mulțumim.
    Facebook: / oradeistorieofficial
    Google+: plus.google.co...
    1. După obținerea independenței de stat ca urmare a războiului cu Imperiul Otoman din 1877-1878, în țară au apărut aprige controverse cu privire la calea de urmat pentru modernizarea României. Existau în principiu două modele care s-au impus între celelalte: modelul european sau occidental, promovat de liberali și care prevedea o industrializare rapidă și arderea etapelor și modelul conservator, care punea accent pe dezvoltarea agrară și păstrarea structurilor actuale cât mai mult timp posibil. Teoria aceasta era cel mai bine ilustrată prin sintagma “pașii mărunți”.
    2. Problema agrară a continuat să marcheze evoluția țării fiind cauza celor mai multe tulburări sociale. Agricultura a cunoscut o dezvoltare limitată, ea rămânând una dintre cele mai înapoiate ramuri economice, în ciuda faptului că era principala ocupație a românilor. Reforma agrară a lui Al. I. Cuza s-a dovedit incapabilă să rezolve proprietatea țăranilor asupra pământului ceea ce a dus la fărâmițarea acesteia. Foarte rapid mulți țărani împroprietăriți s-au găsit în imposibilitatea achitării taxelor, ceea ce a dus către sfârșitul secolului la înstrăinarea pământului către vechii proprietari. Măsurile statului s-au dovedit ineficiente: se adoptă Legea de vânzare a unor moșii ale statului către țărani (1889), se înființează creditul agricol și se constituie unele bănci populare. Acutizarea problemelor a dus la repetate răscoale țărănești, în anii 1888, 1894, 1899 și cea mai mare din anul 1907.
    3. Aceasta din urmă a contribuit la agravarea problemelor agrare și a dus la adoptarea de către guvern a unei legislații de criză - Legea învoielilor agrare și înființarea Casei rurale (1908). Ca urmare guvernul Brătianu a preconizat o nouă reformă agrară încă din anul 1913 prin expropierea parțială a moșiilor.
    4. Industria cunoaște o dezvoltară însemnată prin legi de încurajare în anii 1887 și 1912. Un alt factor favorizant a fost protecționismul vamal practica de guvernele liberale. Cel mai dezvoltat sector a fost cel petrolier, iar în 1913 România ajunge a doua producătoare de pe continent. În acest sector însă capitalul străin - englez, francez și belgian - deținea supremația în România. Se dezvoltă în paralel și căile ferate - prima cale ferată a apărut în 1869 pe ruta București-Giurgiu. În 1895 este dat în funcțiune podul de la Cernavodă proiectat de către inginerul Anghel Saligny.
    5. Comerțul a progresat în același ritm cu celelalte ramuri economice. Principali parteneri erau Austro-Ungaria și Germania. Balanța a rămas în general excedentară, adică exporturile depășeau importurile. Comerțul a fost stimulat și de apariția sistemului bancar. Existau în 1914, 215 bănci în România. Banca Națională a fost înființată în 1880 cu drept de a bate monedă. Leul a luat naștere în anul 1867.

ความคิดเห็น • 7

  • @ursuvalentin6063
    @ursuvalentin6063 3 ปีที่แล้ว +12

    Wei noi stăm toată clasa si ne uităm la video tau

  • @MarcelGhetualiasGERULA
    @MarcelGhetualiasGERULA ปีที่แล้ว

    Foarte concis.Felicitari !”Astfel se explica realitatile romanesti din anul 2023 mai 27 !

  • @mihaiplesca912
    @mihaiplesca912 6 ปีที่แล้ว +4

    bravo

  • @beniaminmoldovan5114
    @beniaminmoldovan5114 4 ปีที่แล้ว +2

    Bravo

  • @pro9brute
    @pro9brute 9 ปีที่แล้ว +3

    Foarte util. Bravo

    • @Oradeistorie
      @Oradeistorie  9 ปีที่แล้ว +3

      Mulțumim frumos. O să postăm cât de des putem.

  • @Edy-qp5gv
    @Edy-qp5gv 4 ปีที่แล้ว