Nanos de Reus a Montblanc

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 พ.ย. 2024
  • Nanos de Reus a Montblanc
    V Diada dels Gegants i Nanos Centenaris de Montblanc
    Els Nanos de Reus formen part del Seguici Festiu de la ciutat.
    A Reus hi ha hagut capgrossos almenys des de la fi del segle XVIII, però els Nanos actuals són hereus dels que es van fer el 1899. Als documents surten per primer cop el 1774, però van desaparèixer durant bona part del segle XIX. Els Nanos de la ciutat s'han fet nous moltes vegades, ja que es van deteriorant. Els que van sortir entre el 1860 i el 1874 van acabar destrossats per uns gossos que es van escapar de cal Boule. El 1899, per a celebrar la fi del segle XIX, es van construir uns Nanos nous, formats per una parella de catalans, una de mallorquins, una de valencians i una altra de gallecs. Els acompanyaven dos diables, que conduïen la comparsa i recaptaven propines. Van sortir per primera vegada per la Festa Major de 1900, i també es van deteriorar. El 1927 es va fer una nova comparsa de Nanos, amb una parella de catalans, una d'aragonesos, una de gallecs, un dimoni i un negre, que va desaparèixer el 1937 després de traslladar-la a una població veïna[1]
    El grup actual prové dels capgrossos que va fer l'escultor Modest Gené l'any 1947, amb diners recollits per subscripció popular. Va construir quatre parelles, cada una representant a una de les parts de la Corona d’Aragó. La subscripció popular va tenir tant d'èxit que es recaptaren més diners dels necessaris i la comissió organitzadora va comprar una nova parella de nanos de sèrie a "El Ingenio", de Barcelona. Aquestes dues figures molt aviat foren conegudes com el Xiquet i la Xiqueta de Reus. Ell, portava una bufeta de porc inflada -substituïda més endavant per una pilota de goma- lligada amb un cordill a un petit bastó, amb la que obria pas a la comitiva tot perseguint la canalla.
    L'any 1967 els Nanos tornaven a estar deteriorats, i l'artista reusenc David Constantí els va reproduir, una mica mes petits i alleugerint-los, ja que els antics pesaven molt, dolcificant també les seves faccions. Els originals de Modest Gené, restaurats, són al Museu Comarcal Salvador Vilaseca.
    Pel que fa a la parella coneguda com a xiquet i xiqueta de Reus, David Constantí va crear dues figures totalment noves, prenent com a models a un dels seus fills i a la seva esposa,figures que van substituir a les comprades en el seu dia a "El Ingenio" i que avui son un dels elements festius mes representatius de la ciutat.
    Col·laboració Vídeo
    Gravació i Edició
    © Arditproduccions #ArditProduccions

ความคิดเห็น •