Batuhan Demir ile “Erken Dönem Freud ve Semptom” | Umut Özen ile “Bilinç Dışının Fenomenolojisi”
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 27 ธ.ค. 2024
- 18 Ocak Çarşamba akşamı, “felsefesanatpsikanaliz” inisiyatifiyle birlikte düzenlediğimiz Psikanaliz Toplantıları’nda “Bilinçdışının Fenomenolojisi” başlıklı konuşmasıyla Umut Özen ve “Erken Dönem Freud ve Semptom” başlıklı konuşmasıyla Batuhan Demir bizlerleydi. ✨
Umut Özen: “Hayaletler... Marks Komünist Manifesto’nun hemen başında “Avrupa’da bir hayalet dolaşıyor” der. Burada sanki analizi yapılmış bir ekonomiden bahsediyoruz, gerçekleşmeyen bir devrimden bahsediyoruz, melankoliden bahsediyoruz, bir yandan da melankoliden çıkıştan bahsediyoruz. Libidinal devrim, ekonomik devrim, bilimsel devrim. Psikanalizi hepsiyle bir anlamda içerlek düşünüyorum: Libido, ekonomi, bilim.”
Batuhan Demir: “Erken dönem Freud için bile semptom ve fantazm’a dair teorik bir çalışma kendini hissettirmeye başlıyor. Mesela 1893 tarihli, sevgili Şahin Ateş bu metni çevirmişti, 'Organik ve Histerik Motor Felçler Üzerine Karşılaştırmalı Bir Çalışma İçin Bazı Hususlar' adlı makalesinde bunun etkilerini görüyoruz. Daha sonraysa semptom ve fantazm’a dair klinik durum, Freud’un çalışmalarında zamanla kendini iyice hissettiren bir olgu olmaya başlıyor.”