Hamza Karabağ ile yazılıma nasıl başlanmalı ve onun izlediği ile ilgili bir video yapılırsa bence hem biz gençler faydalanır hemde bu videodan daha çok izlenir.
"Ben kadından yazılımcı olmaz" diyen biri hiç duymadım. Kendim de yazilimciyim. Kadınlarla da çalıştık. Sürekli kadin şöyle yapamaz, bu işi yapamaz dediler diye yalan yumurtlayip mağdura yatmak kabak tadı veriyor. Herkes istedigi işi istediği gibi yapar.
hani belki makine mühendisliği falan olsa anlarım da ben de gerçekten hiç yazılım/bilgisayar okuyan bir kadının yadırgandığını görmedim ne alaka ya cidden
Abi kadınlar her yerde ayrımcılık görüyor muhabbetini bırakın artık nolur ya. Videonun yarısı neredeyse bu konuya ayrılmış. Yazılım sektörüyle ilgili bir şeyler öğrenelim diye açtık , karşımıza kadın ayrımcılığı çıktı. Kim abi kadınlara ayrımcılık yapanlar? Sosyal medya da yapılan bir yorum mudur ayrımcılık? Madem ayrımcılık var arkadaşımız nasıl yazılımcı olmuş? Bu ayrımcılığı nasıl yıkmış? En azından kendi hemcinslerine bu konuda bilgiler verse daha faydalı olurmuş sanırım.
@@pudochu Evet, ben de yazılım sektörünün cinsiyetle alakası olduğunu düşünmüyorum. Hatta beyaz yakalıların çalıştığı çoğu alanda böyle bir ayrıma da şimdiye kadar hiç rastlamadım. Aksine ağır işlerde pozitif ayrımcılık bile söz konusu. Ama konuyu neden cinsiyet ayrımcılığına getiriyor veya bu içeriği hazırlayan arkadaşlar cinsiyet ayrımcılığını neden yazılım sektörüyle alakalı bir videoyaya yedirmiş tam çözemedim. Editörler ağır feminist sanırım.
Bir kadın olarak o kadar katılıyorum ki ben yazacaktım siz yazmışsınız elinize sağlık bıktım artık her yerde ben kadınım ben böyle zorlanıyorum şöyle zorlanıyorum diyenlerden artık kadının hangi kitleden olduğuna bakılmadan (başötülü dindar, pembe saçlı marjinal, x partili, y partili) her tülü meslek grubunda çalıştığını görebiliyoruz yazılımda da kimse sana dönüp demez ki sen kadınsın ne işin var burada. yazılımdır el nihayetine bu masa başında oturup kod yazıyorsun hatta ilk yazılımcılar kadınlar ww2 zamanında
18 yıldır kod yazan bir yazılımcı olarak Gençlere tavsiyem lütfen sadece yazılım öğrenmesinler. İnsani değerlerini, sosyal ilişki becerilerini ve yabancı dil yeteneklerini de geliştirsinler. Günümüzün gözde meslek sektörü olan yazılım sektöründe güzel insanlar olmalı.
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
İngilizcenizi geliştirin demiş adam ingilizce bölüm okuyun dememiş ingilizce biliyosanız b2 üstü seviyede ozaman okuyabilirsiniz tabikide ayrıca yazılım diye bir kavram yok bu kod yazmak demek gibi bişey yani ne anlama geldiği bile belli değil buda sizin bunu araştırmadığınızı gösteriyor öncelikle ingilizcenizi en azından a2 yapmaya çalışın hızlıca a2 ingilizce programlama dillerini kolaylaştırıcaktır sonra ne yapıcağınıza karar verin software devoloper olmak zordur ve zaten birçok şeyi yapabilmeyi gerektirir ben data üzerine yürüyorum python algoritma matematik gibi şeyler gerekiyor program geliştirmek web yapayzeka bunlar tamamen farklı farklı şeyler seç beğenin ama size verebileceğim en büyük ve en önemli tavsiye asla ama asla onudamı yapsam bunudamı yapsam deyip ortada kalmamanızdır pythonlamı başladınız biraz öğrendikten sonra aaa python yavaşmış o zmn c öğreniyim gibi şeyler sakın yapmayın ilerde teşekkür ediceksiniz yazılım dili öğrenmek yazılım demek değildir internette güzel siteler var ne yapmanız gerektiği hakkında mesela googla roadmap sh yazabilirsiniz tam olarak doğru diyemem ama bu yoldan giderseniz yanlış bişey yapmış olmazsınız
@@cihankrk6235 Merhaba , yazılım işiyle uğraşıyorsunuz sanırım , ingilizce seviyeniz yurt dışına remote olarak çalışmanız için yeterli mi , yeterliyse iş bulacağınızı düşünüyorum iş bulma platdormalarına baktığım zaman binlerce ilan var .
Hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biri olabilir diye düşünüyorum. Öğrenilecek o kadar çok alan ve yönelebileceğiniz o kadar sektör var ki... Kesinlikle emek ve sabır gerektiriyor. Online olmanız gerekiyor. Kişisel görüşüm Github, Twitter, Linkedin ağlarında da yaygın olmayı gerektiriyor. Ama bir sürü farklı beyinlerle tanışma fırsatı yakalıyorsunuz ve çağın teknolojisine ayak sağlamaya çalışmak bence muhteşem.
coreelecOS(akıllı tv boxlarda kullanılan linux temelli OS)'da terminal kullanma, steam kurma rehberi yapsa yerli bir yazılımcı güncel tv boxlar raspberrypilardan daha güçlü, güncel AA ve eski AAA oyunları, pc steam oyunlarını oynatabilirler bence. ...
@@ilaydaC. ilk zamanlarda network edinmek için gerekli olduğunu düşünüyordum fakat şu anda o şekilde düşünmüyorum. Linkedin ve github da aktif olunsa daha iyi olur
Kadından yazılımcı olmaz diyen yazılımcı bir kitle yok. Kendi kendinize algı yaratıp mağduru oynamanızdan artık çok sıkıldım. Bak ne güzel bir şeyler başarmışsın niye mağdur edebiyatı yapıyorsun?
@ erkek adam ağlamaz, erkek adam sorunlarını paylaşmaz, erkek adam onu yapmaz bunu yapmaz diyen bir kitlede var milyonda bir. Hiçbir erkeğin çıkıp bundan mağdur edebiyatı yaparak ağladığını görmedim. Çalıştığım hiçbir işte veya hiçbir departmanda kadınlara böyle davranıldığını, böyle söylendiğini görmedim. Aynı şekilde bende hiçbir kadına bu şekilde davranmadım veya onlara karşı böyle bir şey hissetmedim. Milyonda bir olan bir işi ki bunu yapan karaktersiz bir insandır, getirip burada anlatmaya gerek yok. Bu toplumda kadınların mağdur edildiği çalışsabile hep geri planda kaldığı izlenimi yaratıyor. Genç kızlar bunlardan etkileniyor. İnsanlara tavsiye verilen bir video yani gençlere hitap ediyor, burada mağdur edebiyatı yapmaya gerek yok. Eğer sizi birisi mağdur ettiyse size kötü davrandıysa bu işin çözümü o insana orada tepki göstermektir. Bana da yıllarca bir çok sorumluluk yüklendi, birçok konuda kötü davranıldı. Her zaman bunu yapan kişiye haddini o an bildirdim. Gelip burda show yapmadım. Bu showdur başka bir şey değil.
@@emineee3124 kim bu kitle? 50 60 yaşında cahil insanlar mı? Söyleyin lütfen, hangi departmanda hangi firmada çalıştınızda böyle bir duyum böyle bir tepki aldınız?
@@berkay9037 Berkay bey çalıştığım depertman da aldığım bir tepki değil, bu yazılım okumayı isteğimi belirttiğimde gerek en yakınından gerek öğretmenlerinden bu şekilde bir dönüş aldım. Bu meslekte tutunmak çok zor kadınlar bu mesleğe - 1 olarak başlıyor gibisinden sözler işittim. Ve ben vazgeçmedim ama bu sözler yüzünden umudunu kaybeden arkadaşlarım oldu. Ayrıyeten bu kitlenin yaşının 50 60 olan kişiler mi derken toplumda böyle bir kitle olduğunu kabul etmiyor musunuz?
Ülkede gerçekten yazılım kültürü çok daha yeni ve hiçbir yaş için yazılım eğitimi geç değil. Ben 30 yaşındayım 4 aydır Smartpro'da Metaverse eğitimi alıyorum. Dünyanın tamamen değiştiği bir dönemde insanların hala bu alanlara ilgi duyup yönelmemesi hem kendi hem de ülke geleceği açısından bana korkunç geliyor. İnanıyorum ki geleceği değiştiren ve yeni bir dünya yaratanlar yazılım ve akabinde yapay zeka olacak.
@@busraozsucu445 istanbul veya kocaelinde yaşıyorsan 42 ecole var başvurabilirsin udemy ve youtubedada bir çok ders bulunuyor temel oluşturabilirsin bu şekilde
Bence kadınlara en az ayrımcılık yapılan sektörlerden biri bilişim sektörü. Bu işlerdeki insanlar da gayet medeni insanlar. Neden ayrımcılık yapılsın ki? Kadınların yapamaması için hiçbir sebep yok. Hatta QA alanında kadınların daha başarılı olduğunu duymuştum.
O konu bariz bir şekilde politik doğruculuk namına kadınlar üzerinden pirim yapalım diye işlenmiş, Günümüzde kadın yazılımcı sayısının az olması genel olarak mühendislik ve bilişim üzerine kariyerleri kadınların daha az tercih etmesinden kaynaklanıyor, ha teşvik az ona kesinlikle katılıyorum ama negatif bir ayrımcılık yapıldığını ne gördüm nede duydum .
kardeşim özür dileyerek soruyorum çalışıyormusun ve maaşın bu videodakiler gibi dolu dolu mu yani şunu anlamaya çalışıyorum yukarıda bir arkadaş ''bu videoyu izleyip hayal kurmayın bu insanlar memleketteki yazılımcıların %10 ununu oluşturuyor'' demiş gerçekten öylemi yoksa birçok yazılımcı böyle mi ?
Bu videoyu izliyip acele etmeyin acele ederseniz pes edersiniz ilk silahınız beyniniz olmasın ilk silahınız sabrınız olsun çok sorunla karşılaşıcaksınız. 20 yasinda yazilima baslayani degil 30 yasinda yazilima yeni baslayan bir kisiyi dusunun bu sizin rahatlamaniza ve aceleci davranmamanizi saglar Yavas yavas surekli bir sekilde ilerleyin basarilar Son noktayida soyle soyliyim çok fazla kaynak olduğu icin ilk baslarda kafaniz cok karisicaktir bi kaynaktan gitmeye calisin olabildigince kararsizliginizi onlemek icin isler ilerledikte turkce kaynak bulmak yerine ingilizce kaynaklara gecmeniz ve o sekilde devam etmeniz gerekiyor o yuzden bu surede ingilizceyede yatirim yapin (is ilansitelerinde ceviri yapin bu ingilizcenizi gelistirir ve sizden istenen seyleride ogrenmis olursunuz) Ceviri yaparken bile sabirli olun direk herseyi translate yapistirmak yerine bilmediginiz ingilizce kelimeleri ogrenin yavas yavas isleriniz kolaylasicak ingilizce icin
En akıllıca yorum bu.21 imde başladım bilg. müh bölümüne millet liseden başlamış kodlamaya diye bir fomoya kapıldım.İnsan hemen öğrenmek istiyor aceleci davranıyor bu da tamamen zarar veriyor.
@@mentalist7389 Kesinlikle katılıyorum , 20 yaşında başladım yazılım hayatıma şuan kendimi bu sektöre adamış durumdayım ve gerçekten ne kadar emek verirsem o kadar karşılığı bana geleceğini biliyorum ve bunu görüyorum ne kadar önce başladığın değil bundan sonra ne kadar değer verip vakit harcadığın önemli bence saygılarımla
Yazılımcı bulmakta zorluk var demiş Tansel bey, şu an ki işimi yapmadan önce bir çok proje ve fedakarlık ile Türkiye' de iş bulmaya çalışmıştım ama olmamıştı ! Yaptığım bir program sayesinde şu anda M.City' de analiz kadrosunda çalışıyorum. Türkiye' de iş bulmak istiyorsanız önce çok fedakar bir işçi sonra yazılımcı olmanız gerektiğini en iyi bilenlerdenim ! Herkese saygılar, sevgiler...
@@ozankaya3776 İngiltere'de Wembley stadyumu futbolun en büyük mabedi kabul edilir. FA cup finalleri her sene burada yapılır. Ayrıca ben M.City'de bir çalışanım,başka stadları beğenebilir yada başka takımları destekleyebilirim.. Bu tarz dar düşüncelerden kurtulmanız dileği ile! Esenlikler dilerim..
Katılmıyorum, algoritma ve veri yapılarını mühendislik düzeyinde göremedikten sonra kendiniz yaptığınız yazılımın performansı çok düşük olacaktır. Ders izleyip birebir yapılan projeleri githuba pushlayıp bunu izleyerek yaptım derseniz mülakatta sadece şunu şurada kullanıyorduk diyebilirsiniz. Kütüphane kullanımında metotların tanımını okuyup anlayabilecek kadar yeterli teknik ingilizceniz yoksa iş daha da zor.
Abim 2013 yılında yazılım mühendisliğine gittiğinde herkes “bilgisayar tamircisi mi olcan yeğenim” diyorlardı şimdi ise “ o yeğenim 4000 euro mu oooooo yeğenim “
Şu an bu video ünide hangi bölümü seçsem acaba diye düşünen lise öğrencileri için çok yardımcı olacaktır. Hatta şu an işini sevmeyen işini değiştirmek isteyenler için de bi motivasyon kaynağı olacaktır. Üni öğrencileri için de eğer bölümlerini sevmiyorlarsa müthiş bir fırsat oturup deliler gibi araştırma yapıp 1 2 sene içinde kendilerini süper geliştirebilirler. Emeğinize sağlık harika bir içerik!!
@@SytfbnhÇok doğru söyledin tebrik ederim. Öncelikle bu işe aşık olan insanlar küçük yaşta bu işe başlayanlardır. Özellikle bu işe lise yaşları gibi küçük yaşlarda başlarsan daha donanımlı olursun, illa herşeyi üniversiteye atmak değil, kendi kendini geliştirmen daha mantıklı olur. Şu an okulumda bir çocuğun arkadaşının abisi hollandada yapay zeka kodlamaya gidicek, üniversite bitirdimi? hayır daha genç yaşta yani herşeyi universite gibi yerlere değil kendimize bağlamamız lazım...
@@saltuk3575 ben şuan Almanyada Hemşirelik okuyorum boş zamanlarımda Python öğrenmeyi düşünüyorum biraz başladım freecodecamp'ten, bunu öğrendikten sonra alaylı olarak nasıl başlayabilirim mümkün mü böyle bir şey diplomasız?
Yazılımcılık diye bir ulam yok. En genel hatlarıyla bir işin tasarımcılığını (bunu frontend ile karıştırmayın sakın) ve/veya mühendisliğini yapıyorsunuzdur. Keza videoda verilen örneklerin işlerinin genellemeleri sırasıyla şöyle: Android geliştiricisi, öğretim üyesi cryptobro, site sahibi, ne yaptığı belirtilmemiş, öğrenci cryptobro, cryptobro ama karizmatik. Bunların hiçbiri "yazılımcılık" diye bir varsayımsal işi yapmıyorlar. Bu insanların en kıdemlileri çalıştıkları kurumlar için yol belirleyici niteliklere sahipler. Diğerleriyse var olan tasarımcılık/mühendislik pratiklerini devam ettirerek, bir önceki örnekteki grubun eşdeğerlerinden aldıkları görevleri, yine ilgili kurumların uygun gördükleri çevreler ve çerçevelerde yerine getiriyorlar. Bu nasıl bir sorun doğuruyor? Doğurmuyor. Buradaki asıl sorun size "yazılımcılık" diye bir genelleme satıyor olmaları. Çünkü bu işin "pazarlanması" gerçekten karlı olmaya başladı ve ilgili öğütler veya kurslar programlama becerilerini geliştirmek üzerine kurulu değil, genel pratiklerin aktarılması üzerine kurulu. Hazır bir piyasaya hazır çalışan hazırlamak istedikleri için böyle bu durum. Sağda solda neredeyse beleşe eleman arayan çakalların "beğenmiyorsanız hintliye yaptırırım" demesinin nedeni de bu zaten. Bakın, yazılımcılık diye genellenen iş pratiklerini öğrenin - sizin hayatınız, sizin zamanınız. Böyle videolar izleyip de gaza gelmeyin sadece. Nitelikli olmak istiyorsanız programlama öğrenin, güncel programlama dili pratiklerini değil. Programlama bilen birisinin ne kadar hızlı problem çözebildiğini görseniz ağzınız açık izlersiniz, hele hele devasa table'larla uğraşan insanlara denk geldiğinizde. Dahası, Türkiye'de ciddi bir kıdemli birey sorunu mevcut. Yani yarın öbür gün sizi yetiştirmesi gereken bilgili kimseler zaten azınlıktı, şimdi burada değiller, çünkü emek sömürüsü var sektörde ve insanlar da haklı olarak kaçıyorlar. Videonuz ile intern/junior enflasyonuna katkı sağladığınız için teşekkürler. Bir sonraki videonuzda oyun sektöründe kazanılan paralardan bahsederseniz, 1 milyon gamedev projesinde herkesi unreal dev yapabilirim. Yetmezse global kumarhane işletmecilerinin app store'daki oyunlarına yenilerini ekleyebiliriz hep beraber. Enfes bir video olmuş çünkü.
Hocam en makul yorum sizinki. Keşke tecrübelerinizden faydalanabilsek. Ben rekabet gücü son derece yüksek, mental açıdan sağlam bir insan olarak bu işin altından kalkacağımı düşünüyorum. İsterseniz fiziken görüşelim, size sözünü vereceğim ve sizin belirleyeceğiniz aşamalara sizin belirlediğiniz takvimlerde gelemezsem her maddi bedeli ödemeye hazırım. Keşke mentorum olmayı kabul etseniz.
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
Yazılımcı olmak için temel matematik ve analitik düşüneceğe sahip olmak lazım. Birde iletilişim becerisi iyi olur. Vatan millet Sakarya edebiyatı ile şarj olanların yapabileceği bir şey değil.
6 yıldır profesyonel yazılımcıyım 4 işlemden ilerisini bilmiyorum. Machine learning vs değilse matematik gerekmiyor. Diğer dediklerinize katılıyorum kesinlikle. Sadece matematiği iyi olmayan arkadaşlar hayal kırıklığına uğramasın.
@@namaefumei iyi matematikçi değilsen iyi yazılımcı olamazsın, iyi kodcu olabilirsin ki operator gibi bir şey. Yazılım dünyası geniş bir alan bir çok iş alanı var. Esas söylemek istediğim ülkemizde yazılım mühendisliğini bitirip zerre "analitik düşünce"ye sahip olmayan gençler var. Maalesef ülke 10 yıldır vatan millet sakarya edebiyatı ile içine ettiler. 20 yılda en az 3-4 milyon IT uzmanı genç yetişebilirdi. Şimdi ise yazılım mühendisi mezunu çocuk "bana bir şey öğretecek misiniz" diye karşımıza geliyor. Köşesine çekilip saatlerce klavye başında hayal ettiği şeyi yapmak, diğer taraftan google üzerinden araştırıp öğrenmesi gerektiğini anlamamış. Ülkeye yazık oldu, eldeki kaynaklarda yurt dışına gidiyor, ayda 3-5 bin$ ile milyar dolarlık şirketlere kazandırmak için çalışıyorlar. Ülkeye bundan daha büyük kötülük olmaz.
@@aysenuryolcu4855 Yaşın kaç bilmiyorum, Bunu sorduğun için olmazsın. Ama yine de yol göstereyim, önce İngilizce kursuna git en az 2 yıl. Beraberinde İyi bir yazılım kursuna git. Hemen bir hızlı bir bilgisayar al ama ekran kartı olmasın oyun oynamayı bırak. Günde en az 6 saat kendi başına öğrendiklerini bir projede uygula. Sonra 6. ay bir yazılım firması bul, onlara şunu söyle "6 ay sadece harçlık ile çalışırım, sizde destek olurum, bana yazılım işi öğrenmek için fırsat verin" Bütün bunları yaparsan 2 yıl sonra yazılımcı kariyerine başlamış olursun.
Bu videoyu izleyip yazılım sektörünü atılıp mahvettiler. Cuma günü ik mailini açtım stajyer arayışımızdan dolayı. Bir çoğu yazılım dışındaki bölümlerden lisans mezunu ve staj yeri arayışındılar. Okul öncesi öğretmeni CV göndermişti bize inanılır gibi değil. Bu insanlar iyi birer yazılımcı değiller ve yazılım muhasebesi nedir bilmiyorlar. Bundan dolayı çok düşük fiyatlar veriyor. Ucuz etin yahnisi gibi iş yapıyorlar ve bizim yaptığımız kaliteli işin fiyatı aşağıya çekiyorlar. Bir müşterimiz BWM'nin sitesi gibi bir web sitesi yapmamızı istediler. Çok kapsamlı bir web site yarım milyon fiyat verdik aynısını 50 bine yaparım diyen bir kişi varmış ona gittiler. Aradan 2 ay geçti bize geldi tekrardan, artan geliştirme maliyetlerini katarak 600 bine fiyat verdik ve kabul ettiler. Demem o ki yaptığımız işi değersizleştiriyorlar.
Peki bu işi adam akıllı öğrenmek için ne tavsiye edersiniz? Ve sizce illa mühendislik fakültesi diploması gerekli mi? Benim işe girmekten daha çok kendi oyunumu geliştirmek gibi bir düşüncem var. Ve dediğiniz gibi yarım yamalak yapacaksam hiç olmasın daha iyi.
bmw sitesi gibi bir siteye yarım milyon ? bilader site yapmak şuan bambasit birşey sen neyden bahsediyorsun? yarım milyonluk nesi var bu işin ? biraz kolpa hikaye gibi geldi bana
Videoda bahsedilmemiş ama ortalama bir yazılımcı olsanız dahi mesai saatleriniz dışındaki zamanları da bilgisayar başında geçirmeniz gerekiyor ve aslında mesai hiç bitmiyor, sizden hep çalışmanız bekleniyor. Ayrıca alaylı yazılımcı olmak da öyle kolay bir şey değil hele ki iyi bir yazılımcı olmak istiyorsanız matematik(edit! okuma ve algılaması kıt olanlara ithafen; çok iyi matematik değil sadece matematik yazıyor yani bu çok temel de olabilir ayrıca iyi bir yazılımcı olma detayına dikkat) ve algoritma bilginiz olmalı.
@Cihat Kasal önyargı değil bu, ben teknikerlik mezunu veya matematikle alakası olmayan alaylı yazılımcılarla çalıştım ve maalesef kopyala yapıştır kod yazmaktan öteye geçemiyorlar dolayısıyla videodaki gibi uçuk maaşları bırakın ortalamanın bile altında kalıyorlar. Iki haftada hazır bir şeylerle web sitesi hazırlayıp satan yerler için geçerli bu dediğiniz .
@@emresudo temel mantıkla developer değil yazılımcı olursunuz code develop etmek yani geliştirici olmak için yetmez. Ayrıca bu videoda işin güzel yanlarından da bahsedilmemiş. Sadece insanları alaylı yazılımcı olmaya yönlendirmek için çekilmiş gibi, yurt dışı ve paradan başka hiçbir şeyden bahsetmemişler.
@@evinmelek8600 code developer olmak için matematikte özellikle bilmen gerek dediğin bi konu varmı ? Ben bu sene üniversite sınavına giricem ve ODTÜ matematik bölümü isyiyorum . Belki masterımı kriptoloji yani şifre bilimi üzerine yaparım . Sadece önceden bilmek istiyorum yazılımın hangi alanları için özel olarak bilmemiz gereken matematik konuları var ve bunlar neler ?
Video ile alakalı değil ancak başka bir husus ile alakalı görüşlerimi sizlere aktarmak istiyorum. Bu +90, BBC ve DW gibi dış kökenli yayın kuruluşlarının; her videosunun çok fazla politik doğruculuk içerdiğini fark ettim. Sosyal medyada nasıl bir ideolojik temâyül varsa o tarafa doğru meylediyorlar. Daha video başlar başlamaz 00:32'inci saniyeden itibaren propaganda çarkları dönmeye başlıyor. "Kadından yazılımcı olmadığını, bunun aslında doğamıza aykırı olduğunu savunan kitleler var gerçekten." demesiyle birlikte sizlere en ufak bir şüphe olmaksızın söyleyebilirim ki ben daha kodlama câmiasında böyle düşünen herhangi bir insana rastlamadım. Bunu olsa olsa mahalleden bir kişi demiştir. İşten anlamayana yalan sıkmak kolay tabii. Hem o mahalledeki kişi için hem de insanları kandıran sizler için. Artık nasıl yalan savuracağınızı şaşırdınız. Böyle olduğu vakit acaba aralarında anlaşarak mı böyle şeyler söylüyorlar diye düşünmeden de edemiyorum. Az önce yukarıda saydığım her yayın kuruluşunun her videosunda bariz bir şekilde propaganda ögeleri var. Siz fark etmeden alttan alttan 1-2 cümle 1-2 cümle derken dünyaları sıkıştırıyorlar.
Kesinlikle haklisin kadindan yazilimci olmaz diyen kimseyi duymadim son yillarda kadinlar su isi yapamaz gibi cümleler gittikce azaldi hatta artik makine otobüs operatör gibi alanlarda bolca kadin var +90 zaten dw kanali ve bbc ile is birliginde (kendi hesaplarinda yaziyor) sürekli propaganda var Almanyada seks iscilerinin kötü sartlarda calistigini yazan sürekli hak arayan fuhustaki kadinlarin topluma kazandirilmasi gerektigini savunan dw 22.06 da plus90 türkce twitter hesabindan fuhus öven bir video paylasti (anayasal suctur ve suc duyurusunda bulunulmus) kesinlikle kasitli yapiliyor en kisa zamanda dw türkiyede kapatilmalidir tarafsiz degiller almanyaya itaat ediyorlar
Bu meslekte kötü yada orta olmanın hiçbir anlamı yok ya aşırı iyi olacaksın ya hiç olmayacaksın bundan hiç bahsedilmiyor herkes profesyonel site yapabilir herkes basit orta projeler yazabilir buna kimse para vermiyor
Evet, bizim iş er meydanı. Okulun vs hiç önemi yok. Ürettiğin kadar varsın. Bir de herkesin bildiği işi yaparsan onda para yok. Hep yeni ve zor işler yapmak lazım.
30 yasinda (ozel sektorde) ogretmenim, meslegime ve icinde bulundugum duruma lanet ediyorum. Yazilimcilik zordur vs diye burda yazilanlara hak vermekle beraber, bircok meslegin farkli zorluklari oldugunu dusunuyorum fakaaaat yazilimcilik en azindan bu zorluklarin karsiliginin alinabilindigi bir alan. Dolayisiyla ben sabahlamaya varim arkadaslar, zorluguna da varim. 30 yasimda meslek degistirmeyi dusunecek kadar zorluk gordum, ustune calismamin karsiligini da alamiyorum asgari ucretin bi tik ustu paralara carsaf carsaf reklamini gordugunuz kurumlarda calisiyorum.. O yuzden nolur bu ulke sartlarinda bari yazilimcilar aglamasin, tesekkurler.
@@farukkocadag5605 calismamin karsiligini alamamak. Bugun en iyi diye bildiginiz okullar ogretmenine max 7-8 bin maas veriyor. Calisma sartlari haftanin 5 gunu arti cumartesi yarim gun oluyor. Bu gunlerden bazen birinde bazen ikisinde nobetci oluyorsunuz. Nobetciyseniz ogle arasi icin size 10 dk gibi bir sure taniniyor. Ben bunca yildir tezgahtarlik yapiyo olsam yukselir magazada duzgun bi konuma falan gelirdim maasim da 5 bin olmazdi (asla kucumsedigim icin soylemiyorum vasif istemeyen bir is oldugu icin ornek verdim). Ama universite okuyup ustune mesleki deneyim kazanip aldigim maas 5 bin olunca evet sabahlamaya insan razi oluyor. Isin veli ve idareden cekilen kismina hic girmedim. Oraya girersem cikamayiz. Ogrencilerimi de meslegimi de seviyodum. Kusturduler. Bu kadar.
Annem ve babam lise öğretmeni. Ben bilgisayar mühendisliğinden mezun olduğum yıl, yeni mezun olarak hem uzaktan çalışıp hem de ikisinin toplamından daha çok maaş aldığımı gördükçe hep bunun dalgasını yapıyorlar :D
@@CerenOnat-n3r iyi bir üniversiteden mezun oldum ve mezun olmadan önce olabildiğince şirket ile görüşmeye başladım teknik mülakatları vs. geçince de teklif ettiler
Eğer kendinizi yeterince geliştiremezseniz açlıktan ölürsünüz. Bunuda söyleseydiniz keşke ve bu gelişim ömür boyu sürecek bir şey. Ömür boyu okulda olacaksın.
hiçbir meslek yoktur ki durağan seyrederek o mesleği idrak edebilesin siz sevmediğiniz işi yaptığınızdan mütevellit, bu gibi düşüncelerin sanki sadece sizlere özel olduğunu, en farklı ve en zor işleri sizin yaptığınızı sanıyorsunuz. Yazılımcı olmak isteyen bir insan bu işi para için yapmaya kalkarsa, o mutluluk denen şeyi elde edemeyeceğini anladığı an rehavete kapılır ve hemen mesleği suçlamaya başlar. İnsan zaten kendisi ömür boyu gelişen bir varlık. Siz kendinizi sürekli aynı kalan bir varlık olarak mı görüyonz ki böyle konuşuyonuz bence eğer memnun değilseniz lütfen önce sizin amacınızın ne olduğunu iyice bir içselleştirin. Dünyada hiçbir şey emeksiz elde edilmez ve amacı para olanın da mutluluğu baki olmaz kimseyi de böyle diyerek rehavete sokmayınız şayet ben dahil bir sürü genç bu işe gönül verecek ya da vermiş onları bu söylemle uzaklaştırabilirsiniz.
@@melhdemrc Ee doktorlarda ücretlerden şikayetçi senin tanıma göre ücretden rahatsız herkes mesleğini sevmiyor. Çıkın şu kendinizi Bİll gates sanma durumlarından ya her mesleğin temelinde içten içe para yatar araba taksidine bile giremeyeceğin işi yaparken neyin sevmesi neyin sevmemesi işiniz gücünüz balon oluşturmak sizin gibilerr yüzünden saatçi de yazlımcı muhasebeci de yazılımcı bi defolup gidin iyice boş yaptınız.
20 yaşında 3000 dolar çok güzel para yaşıtız ben hala para kazanamadım maalesef ancak şunu unutmamak lazım yazılım ciddi bir emek mücadele ve sabır gerektiriyor herkesin yapabileceği bir şey değil altyapı lazım
e ticarete yonel inan boş işler , bu ünvan bilmem neler , ileridr maaşli calişirsan ne boktan birsey oldugunu anlarsin , bu hafta 5 tl lik urun satmaya odaklan , diger hafta 6 tl ye cikar , sonra 10 tl diye artir beni dinle cok ama cok daha keyiflidir
@@busraonal89 Universitede ogrendiginle veya hocalarinin agzina bakarak gelisemezsin. Yazilimci olmak biraz alay isi, oturup gununun 15 saatini birseyleri yazmaya ayirman lazim. Biraz senin tutkuna ve sabrina bagli.
Bu videoyu 2024 te izleyenlere sesleniyorum sektör bambaşka bir hal aldı o dönemler ne chat gpt vardı ne hapay zeka bu kadar gelismisti nede ulkede devulasyon vardı şuanda bir kişinin işe girmesi yıllar alıyor
şu gözlüklü kadın a o kadar tilt oldum ki , kurduğu cümleye bakar mısınız 10:04 de başlıyor "kod yazmanın cinsiyeti yok, biz kadın yazılımcılar olarak toplumsal cinsiyet ve feminizm açısından bla bla bla." o kadar tiksinç ki . cinsiyetçiliği yapan kendisi ama bunun farkında değil.
bende eski yazılımcıyım 17- 18 yaşında başladım bu işe tabi o zamanla imkanlar biraz daha kısıtlydı internet bu kadar yaygın değildi çoğu şeyi internet kafeden kitap lardan araştırarak öğrenirdik yaşadığım yer küçük biryer olduğu için bıraktım elektroniğe yöneldim şimdiki nesil çok şanslı kaynak bol çünkü...
Yeni nesil şanslı olsa bile yarış araçlarının konforlu olması daha teknolojik olması diğer yarışların sayısının artmasını ve yarışların daha zorlaşmasını engellemiyor yani rekabet arttıkça bizden beklenen isterler inanılmaz artıyor
Yazılımcı olmak için tabiki üniversite gerekmiyor ama iyi bir iş ve şirket olanağı için de neredeyse şart sırf diploma açısından açık öğretim fakültesi üzerinden bilgisayar programcılığı bitirsem iş olanağı açısından katkısı olur mu bilen birileri yanıtlarmı çok sevinirim
Bu videolar insanlar da öyle güzel bir algı yaratıyor ki sanırsın 1 sene de bir programlama dilini öğrenip ayda 3000 dolar kazanabilecekmiş gibi anlatıyor :) . İşin içeriğinde ise o kadar çok şey var ki İngilizce bilmen şart , çalışacağın alana göre bir programlama dilini oldukca iyi seviye de bilmen şart ( Eğer homeoffice çalışacaksan daha daha daha da bilmen şart çünkü ofis ortamında yardım olur fakat evden o kadar kolay olmuyor ) , yaşadığın şehrin önemi çok İst ankara izmir harici gerçekten iş alanı ve kendini geliştirme çok çok az ve dar. Bireysel ve teorik olarak ne kadar öğrenirseniz öğrenin pratik de sıçacaksınız eminim :) .Ama pes etmezseniz asgari ücrete de 5 6 yıl çalışırım derseniz ve hayatta kalabilirseniz ortalama bir maaş ile yazılımcı olabilirsiniz. Ki bununla da bitmiyor her gün her saat her ay bi yeni çıkan güncellemeler sürekli birşey öğrenme sürekli takip mesai dışında bile sürekli çalışma gerektiren bir meslek. Öğrendim diyip kalırsanız sürekli kendinizi tekrar edersiniz . Ha bide bu mesleği öğrenebilecek insanın başta derdi tasası olmuyacak ekonomik açıdan rahat olucak , zaman olarak da mükemmel bi zaman ayırabilecek , 1 gün çalışıyıp 1 hafta bekleyeyim diye bir şey yok direk unutursunuz , kısaca bütün şartlar uygun olacak. O şartları sağlayamadım ben hemde 3 kişinin yapacağı işi tek başıma yapıp aç kaldım :) ( web tasarım - mobil uygulama - seo ).ist a gittim 1 ay çalışıp ay sonunu getiremedim verdikleri para ile :) en sonunda dayanamadım bıraktım memur oldum :) İnşallah siz olursunuz arkadaşlar :) Video madalyonun ön yüzü .
@yılmaz altınben makine mühendisliğinde okuyorum ve bölüm iş imkanı ve eğitim yönünden sıkıntılı olduğundan yatay geçiş yapmak istiyorum yazılım mühendisliğine mi geçmem daha mantıklı yoksa bilgisayar mühendisliğine mi ve sizce bu bölümler makineye göre ne kadar artısı yüksek bölümler yani geçmem benim için iyi olur mu eğer bilginiz varsa bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
@@unterweb yazılım mühendisliğine başvuru yaptım ne olur ne olmaz alınamayabilirim diye bilgisayar mühendisliğine de başvuru yaptım eğer bilgisayar çıkarsa ikinci sınıfta yazılıma yatay geçiş yapmaya çalışacağım
19 yaşımda üniversite okumakdan vazgeçtim ve evde 3d modelleme öğrenmeye başladım ve aradan 8 ay sonra bir mobil oyun stüdyosunda 3d artist olraka işe başladım ve evden çalışıyorum, maaşlarda çok iyi çok şükür,artık devir üniversite okuyarak bir yere gelicek bir durumda değil.
Gerçekten bu işte ilerlemek istiyorum, 8 aydır neredeyse ilgileniyorum, ama hala pek bi ilerleme kat ettiğim söylenemez.. Umarım böyle devam etmez, çünkü çok umutum var
hayat şartları 2010-2015de üniden mezun olanlara aynı değil şuan nasıl ünideyken 23 ülke geziyorsun ben yazın tatile gidemiyorum. Tamam kendini öne atarsan yaptığın işlerle seni davet ederler yol masrafı cart curt karşılarlar belki burs felan çıkarda bi yere kadar şu şartlarda kimse öyle bi şekilde yaşayamaz üniyi babası para babası değilse adamın babası pc atmircisiymiş 4 yaşında kullanıyormuş ben ilk laptopumu ünide aldım ilk pcyede 13,14 yaşımda dokundum oda internet cafede felan
ben makine mühendisliğinde okuyorum ve bölüm iş imkanı ve eğitim yönünden sıkıntılı olduğundan yatay geçiş yapmak istiyorum yazılım mühendisliğine mi geçmem daha mantıklı yoksa bilgisayar mühendisliğine mi ve sizce bu bölümler makineye göre ne kadar artısı yüksek bölümler yani geçmem benim için iyi olur mu eğer bilginiz varsa bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
Şuan herkes yazılım okuyor evet ciddi bir yazılımcı kıtlığı var şu sn ancak o okuyanlar ilgisiz olanlar boşa okuyor öğreniyor ilgin olmadan severek yapmıyorsan çabuk sıkılır bıkarsın yine mi sorun diye ancak söyleyeyim o yazdığın şeyler çalışınca verdiği mutluluk gerçekten çok farklı php bilgim biraz var python öğreniyorum sevmeden olmaz sevenler yüksek yerlere gelir bu sebeple yakında kriterler artar şirketlerin çalışanda aradığı özelliklerde bilgi seviyesinde kabiliyetinde bu okuyanların %90'ı işsiz olacaklar bu sebeple yazılımcı kıtlığı uzun süre bitmez benim düşüncem.
ben makine mühendisliğinde okuyorum ve bölüm iş imkanı ve eğitim yönünden sıkıntılı olduğundan yatay geçiş yapmak istiyorum yazılım mühendisliğine mi geçmem daha mantıklı yoksa bilgisayar mühendisliğine mi ve sizce bu bölümler makineye göre ne kadar artısı yüksek bölümler yani geçmem benim için iyi olur mu eğer bilginiz varsa bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
2001'den beri yurtdışına yazılım yapıyorum, 2016'da ABD'de şirket kurarak yerleştim. ABD'de 1 yazılımcı yerine TR'de 3 kişi isdihdam edebilirim. Part time çalışıp ayda 3,000 USD alıyorum diyor bir genç, kendi ödemesi gereken vergi ve SGK'dan hiç bahsetmiyor. Muhtemelen kontrat bazlı işler, 2-3 ay sonra bitebilir. Hatta dünyanın başka bir köşesinde daha ucuza çalışan bulurlarsa ona yönelirler. Yazılımcı ücretleri dünya genelinde eşitleniyor bir şekilde.
Yazılımcı olmanın kolay olduğunu zannedeler bir daha düşünsün derim. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum, ilk 20 senenin büyük bölümü sabahlayarak geçti. Gece 10:30 - 11:00 gibi TV'deki ilginç programlar biter, program yazmaya dalardım. Hava ağarıp, kuşlar ötmeye başlayınca sabah olduğunu anlar, gider yatardım. Sabahlamadan bitmeyen projeler dünyası, bir de bu hizmetleri senden ölü fiyatına almaya çalışan insanlar.
Ben de temel seviye python biliyorum (YT yakinkampüs kanalındaki videoları izledim sadece) ancak kendimi nasıl geliştireceğimi tam olarak bilmiyorum. Araştırdığıma göre, Tkinter,Django,Threading,Pyqt5,pygame gibi yerlerden projeler yaparak gelişilebileceğini buldum. Yapmak istediğim bir kaç mobil uygulama ve site kurma fikirlerim var olduğundan, Python 'u nasıl geliştirmeliyim sizce ve Python sonrasında, C# ,C++ gibi dillerden hangisi bana daha fazla yardımcı olabilir?
Dünya genelinde hala çok ciddi bir yazılımcı kıtlığı var. Özellikle mid-senior seviyelerinde. Artık çoğu kurumsal firma kendi talent programlarını başlatarak junior'dan yazılımcılarını yetiştirip ellerinde tutmak için uğraşıyor. Bugün yazılımcı kıtlığı olması 1 sene sonra da kıtlık olacağı anlamına gelmiyor. Çok iş var diyip ilgisi olmadan yazılım/bilgisayar okuyacak arkadaşları da uyarayım.
@@cenkakay3506 Alttan gelenlere yer açılmak zorunda. Türkiye’deki şirketler ellerindeki seniorları tutamıyor çünkü yurtdışındaki firmalar, özellikle well-funded startuplar, parayı verip türlü imkanlar sağlayıp o adamı getirtiyor. Çok örnek biliyorum.
@@ahmetyusufer ilk 3-4 ay python ile obje tabanlı programlama öğrendim aslında sonra mobil uygulama yapmak istedim ve Flutter ve dart öğrenmeye başladım 1-2 ay dersler ile Flutter in syntax i ne iyice alıştım ve kendi mobil uygulamamı yapmaya başladım yeni widgetler öğrenmeye devam ediyorum, şu an ihtiyacım olanı kadar bilgiye sahibim aslında ama yinede öğrenecek birçok şey var
Bazı arkadaşlara 3000 dolar fazla gelmiş ancak değil(remote çalışıyorsanız tabi), junior için bile düşük bir maaş. Yurt dışında normalde Junior'lara 5000-6000 dolar verilir, 3-4 sene tecrübelilere 7000-9000'e çıkar. Sonrası sizin liderlik becerilerinize, yüksek lisans yada doktora'ya sahip olup olmamanıza ve sektördeki bazı spesifik sertifikalara sahip olup olmamanıza bakar. Bir yüksek lisans'a sahip, 6-7 sene zorlu projelerde görev almış bir Architect aylık 12.000-15.000 dolara kadar çıkabilir.
@@engineerist Bahsettiğiniz hangi ülke, Amerika açısından konuşuyorum ben. Almanya da maaşlar düşük ama genede senior altında olan birine aylık 4 5 k verilir euro olarak. Tabi Almanya'ya mühendis diploması ile gidenler için konuşuyorum.
@@e.c-machiavelli9659 ben de mimarlik okuyorum gunluk 10+ saat ders calisiyorum ama bir bok olmuyor yani dusuk puanlar veriliyor herkese eziliyoruz ve mezun olunca direkt işsiz kalacagim. Yani pc'den de 10 tane program bitirin diyorlar ama bilsen de bir bok etmiyor ben de diyorum yazilima mi yatay gecis yapsam
Yazılımcılık kolay bir meslek değil ama bu işin bir çok yönü var. Öncelikle çok az bilgiye sahip olup iyi pazarlamayla çok para kazananda var, çok fazla bilgiye sahip olup kendini gösteremeyip altta kalanlarda var. Yazılımı ne için ne amaçla öğrenmek istediğniz bile çok önemli bir etken. Eğer amacınız ben başarılı bir yazılımcı olayım, uluslararası çalışayım, ana işim bu olsun ise. İlk düşünmeniz gereken şeyler İngilizce ve iletişim yeteneğiniz. Daha sonra şunu unutmayın ki eğer bu amaçla yazılımı tercih ediyorsanız bu sektörün en büyük dez avantajı sürekli öğrenmek zorunda olduğunuz. Yani 20 senedir bu sektörde olsanız kalan ömrünüz boyunca öğrenmeye devam ediyor olacaksınız. Bu konu diğer hiç bir meslek için geçerli değil neredeyse yada aralarında büyük uçurumlar var. Bir çok meslekte işinizi öğrendikten sonra yıllarca hep aynı şeyi yaparsınız nadiren bu bilgiye eklemeler olur ama yazılımda ise sürekli yeni teknolojiler çıkar ve bu teknolojilerin öğrenilmesi gerekir ihtiyaca göre, bu konu modunuza bağlı olarak işin bazen en keyifli bazende en yorucu tarafı olabiliyor. Bazen "ya hepsini salıp sıradan bir iş mi yapsam" bazende "bu işi çok seviyorum" diyebiliyorsunuz :) ups and downs
Yanılıyorsun hayat boyu öğrenmeye odaklı tek meslek yazılımcılık değil. Binicilik yaptım senecelerce ve en iyi hocanın bile en iyisi olmak için sonsuz teorik bilgiye daha ihtiyacı olduğunu görüyordum.
@@bbasoo bu her yerde geçerli yazılımcılık ne en zoru ne de en önemlisi çok daha zor ve gelişim isteyen yüzlerce meslek var bakış açınızı değiştirin kolay yoldan para kazanma derdinde ise insan o insan boşluğa düşmüş ve benliğini kaybetmiştir zorluklar olacak ki kolaylıklar ile insan rahata erişebilesin o yüzden her meslek kendince en zoru ve en çok bilgi isteyeni
@@SaaGT ben yusuf itüde okuyorum eğer istanbuldaysan temel düzeyde bana öğretir misin ve bu binicilik vs. işleri çok para gerektiriyor mu? bir öğrenci karşılayabilir mi?
@@kaptankare1229 Istanbuldayım. Ne öğrenmek istiyorsun? Binicilik işini sanmıyorum bir öğrenci karşılayabilsin. At almadığını, klüp atı ile ders aldığını varsayarsak ders başı saatlik en az 200tl ödersin. At alırsan at fiyatı vs. Bir yana klüp üyelik ücreti box ücreti vs. En az aylık 2500TL ödersin. Ekipmanlarıda saymıyorum.
Çok güzel bende iki senelik elektronik bölümündeyim ilk sınıfım bende bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Netlerin nasıl hangi üniversiteyi istiyorsun ve ne okuyorsun? :)
@@josef89souza bilgisayar programcılığı bitti geçen sene. Covid olduğum için girememiştim. Bu sene sınava gireceğim. Türk-Alman Üniversitesi veya İstanbul üniversitesini istiyorum ama İstanbul'da başka bir yer çıkarsa da giderim
@@josef89souza su an sadece C ve biraz Java biliyorum. Pandemi başlayınca eğitim mahvoldu bi halt öğrenemedim. Tekrar bi şeyler öğrenmeye sınav sonrası başlayacağım
iş garantisi yok. tıp'ta iş garantisi var. mühendisliklerin hiç birinde iş garantisi yok. öyle tıp gibi sadece biyoloji çalışmakla olmuyor. yeni mezunlar için iş bulması çok zor. yazılım sektörü daralıyor
Kadın yazılımcı konusuna değindiğiniz iyi olmuş. Lakin en az bunun kadar gençlerin yazılımcı olmasının önündeki çevresel ve akademik engellere de değinmeniz ve gençlerle bu konuda konuşmanızı beklerdim. Malum okul hayatından dolayı çoğu zaman yazılıma gereken vakti ayıramayan benim gibi bir sürü insan vardır mutlaka.
Arkadaşlar eğer başlamayı düşünüyorsanız kendinize bilgisayar karşısında veya sonrasında çok küfür edeceksiniz ve bilgisayarla tartışacaksınız tekrar, tekrar, tekrar yazacaksınız sonrasında AAA BU MUYMUŞ diyeceksiniz :D neyse ben hala junior bir yazılımcıyım belki sizin tecrübeniz çok daha farklı olur. yeni başlayan yada başlayacak arkadaşlara kolay gelsin. :) Eeee birde şu konu pek geçmemiş arkadaşlar yazılımcılıkta bulabildiğiniz kaynak ve yardımlaşma olgusu diğer mesleklere göre çok fazla buna emin olun zor bir meslek ama peşinden giderseniz, kafanızdaki soruları sorabileceğiniz çok fazla doğru insan var.
Ben 9. sınıf bilişim bölümündeyim çok zor ingilizcen güzel olmalı ama bende o yok bir de kodlaman iyi olmalı yani bu mesleği yapanlara vallaha helal olsun inşallah bende bir yazılımcı olurum amin.
Biraz daha propaganda yaparsanız size yemin ediyorum döner ayran parasına yazılımcı bulabilir hale geliriz 5 yıla kadar. İhtiyacı karşılamak amacıyla o kadar çok reklam ve pazarlama yapılıyor ki sermaye sahipleri tarafından şaşkınlıkla seyrediyorum. Başka bir meslek öğrenin gidin bu meslek yakında hiç olur, emekleriniz boşa gider. Bir şey çok allanıp pullanıyorsa, janjanlanıp insanların gözüne sokuluyorsa bunun altında kesinlikle bir bit yeniği var demektir. Nicelik arttıkça kazanç düşer, emek değersizleşir bu da sadece patronların ekmeğine yağ sürer. Konuya akılcı ve eleştirel yaklaşmakta her şey de olduğu gibi burada da fayda var.
Hahahahah, tam olarak düşündüğümü söylemişsin dostum. Yazılımcı olmayacağım sanırım ancak yazılımla uğraşmayı seviyorum. Buna rağmen çok yüksek ihtimalle yeni çağın yani bilgi çağının(data-information age) yeni mavi yakası yazılımcılar olacak 5-10 seneye.
Kanka günün sonunda hangi mesleği icra ediyorsan et. Kendi işini kurman lazım. O zaman daha keyifli oluyor. Normal bir maaşlı çalışandan daha çok çalışman gerekiyor ama sonuçta kendi işin.
Bende yazılım mühendisiyim, öyle ballandırılan tarafları pek yok. Dikkat ederseniz yazılımcıların çoğu hayattan kopmuş şekilde yaşıyor. Zihniniz sürekli çalışıyor başınız ağrıyor stresten uyuyamıyorsunuz. Hele ki backend tarafındaysanız ve serverlar ile de uğraşıyorsanız size geçmiş olsun. Bu ülkede sadece yazılımcılara ihtiyaç yok. Kendi dalıni bırakıp yazılıma kayanları görüyorum başarı oranı çok çok düşüktür üzülürsünüz. Hele ki pratik zekanız düşükse zamanınızı bile harcamayın.
@@sercankurt5403 Ağlamak mı ? Şirkete gelen 10 yazılım stajyerinden 2'si anca junior olarak alınıyor. Strese baskıya dayanamayıp biri gidiyor, kalan birininde mentali kalmıyor. İşimde iyiyim ki Türkiye'nin en büyük startuplarından birinde developerim.
15 yıldır bu işin içerisindeyim kadınlar veya herhangi bir cins ile ilgili negatif hiçbir şeye şahit olmadım, insan olması bile gerekmez yeter ki işi yapsın :) bayaa zorlama bir konu uydurulmuş gibi. bunu dizi mizi yapın bari belgesel gibi yayınlamayın.
bir de türiye maalesef zor bir ülke bu iş için. hindistan gibi bile değil mesela, hindistanlılara bakın şu an neredeyse dünyayı onlar yönetiyor, şaka değil.
Illa şu kadın erkek olayına gireceksiniz. 8 yıldır sektördeyim 8 yıldır kadınlar neden bu sektöre girmiyor diyorum. En az ayrımcılık yazılımda vardır. Siz klavye komandolarını yazılımcı diyip bunlar ırkçı derseniz her sektör ırkçı olur. Bırakın şu işleri. İnsandan bahsedin. Kadın erkekten değil.
Asıl kendileri cinsiyetçi, bu tür şeyler üzerinde aşırı fazla duruyorlar. Başarılı insanın kadını erkeği yoktur, başarılı birisi değilseniz kadında olsanız erkekte olsanız kuvvetle muhtemel hemen hemen aynı muamelelere maruz kalırsınız. her şeyden bu kadar dert yanacaklarsa iş hayatına hiç girmemelerini öneririm sonuçta insanlar ''iş'' yapıyor ama siz aile evindeki konforu, toleransı beklerseniz her şeye ağlarsınız.
Bu konudan bahsedilmesinden neden rahatsız oluyorsunuz anlamıyorum. Siz ayırmıyor olabilirsiniz ama toplumsal olarak çok ayrıştırılmaya maruz kalıyor kadınlar. Üzerine konuşulması, farkındalık oluşturulması gereken bir durum. İnsandan bahsedin muhabbeti için ise emin olun kadınlar olarak bizim de tek yapmak istediğimiz bu. Bunun yaşanabilmesi içinse bugün bu ayırımcılığın ortadan kalkması için kadın erkek olayına girilip insanları bilinçlendirmek gerekiyor. Tebrik etmek yerine bırakın bu işleri demeniz de bunu zorlaştırıyor.
Tamam. Kadın haklarını koruyalım. Kadınlara hakettiğini verelim. Kadınlara adil davranalım. Güzel. Peki bu şöyle mi yapılır: -Kadın çalışan oranımız nedir? +%47,6 -Olamaz. Ne kadar da kadın düşmanıymışız. Hemen kadın çalışan işe almalıyız. +İyi de açık pozisyonumuz yok şu an. -Ben anlamam. Ne yapın edin o oranı %50.00'a çıkarın. Bu %50 takıntısı hiçbir şeyi çözmüyor. Hatta bırakın %50yi %99 kadın bile olsa eğer o işyerinde kadınlara adil davranılmıyorsa, kadınlara hakları verilmiyorsa hiçbir anlamı yok. Ve başka bir iş yerinde kadın çalışan oranı %1 bile olsa orda ona adil davranılıyor ve hakkı veriliyorsa orası o %99 kadın olan şirketten daha fazla kadınlara değer veriyordur. Sayıların hiçbir önemi yok.
Yüzeysel video detay yok ; hangi dil,teknoloji , framework design prensipleri , mimari ve desenler vs ne kullandıkları hakkinda bilgi yok yorumlarda matematik vs kavgası dönmüş at gözlüğü ile bakıp piyasayı niye sadece kendi yaptığından ibaret sanıyorsunuz onu da anlamıyorum bu isin designerı , dba'cisi web developer ı , hibrit gelistirinleri var yani yazilim bi okyanus son olarak matematik matematik diyenler tengri aşkına proje de matematik kullandıgınız kısımların örneğini yollayın bende merak ediyorum bu nasıl matematikmiş sanırsın F-35 projesinde çalışıyorlar te allam
@@emrebazna9900 Yanlış yazmışım haklısın. Daha yorucu meslekten kastım zihin yorgunluğu olarak kastetmek istemiştim. Sonuçta yazılımda fiziksel yorgunluğun olmuyor, mental yorgunluk oluyor. Ama gene de en yorucu meslek yazmamışım zihinsel yorgunlukta can sıkıcı bir olaydır yaşadıysan bilirsin zaten.
@@cankorkmaz4730 0 tl. Çoğu vermiyor. Veren de yasal sınıra göre asgari ücretin en az yüzde 30 u kadar olması gerekiyor. 3 bin TL duydum en fazla. Eski asgariye göre tabi
Öyle 1-2 senede kendi kendine alaylı yazılımcı olmak kolay bir iş değil. Üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyanlar bile 4 senede junior yazılımcı oluyor. 11 yıldır yazılımcı olarak çalışıyorum, uzaktan çalışma evet çok yaygınlaştı ama bugüne kadar sahile gidip kod yazan kimse ile karşılaşmadım. En basitinden güneşin altında ekranı göremezsiniz🙂Dövizin ülkemizde aşırı değerlenmesi üzerine yazılımcılar çok kazanmaya başladı, ama bu sürekli bu şekilde devam edecek demek değil. Dolar tekrar sabit gitmeye başlarsa eskiden olduğu gibi yazılımcılar diğer mühendislere göre ancak %10-20 daha fazla kazanır. Son olarak sadece iyi kazanıyor, şartları iyi diye bir mesleği seçmeyin. Eskiden genellikle kadınlar 5 yıldır çalışıyorum hala kod mu yazıcam diye yakınırlardı, şimdi instagram'da kod yazdıkları videoları paylaşıyorlar. Bu insanlardan olmayın, neyi seviyorsanız onu yapın. Ayrıca kadınlardan da çok iyi yazılımcılar çıktığını gördüm.
@@ceylinyldrm306 Olmaz. Kendini geliştiren yazılımcı her zaman iş bulur. Zor olan kendini geliştirmek, iyi bir yazılımcı olabilmektir, yaşla bir alakası yok.
Bir yazılımcı olarak buradaki hayatların çok daha üstününde mümkün olduğunu söyleyebilirim ancak bu hayatın sizden neler götürdüğünü kimse bahsetmiyor. Sürekli çalışıyorsunuz, iş hayat dengeniz alt üst oluyor. Şimdi diyebilirsiniz zaten normal işimdede sürünüyorum bari burda yüksek maaşa sürünüyüm. Hiçte öyle olmuyor işte. İnsanoğlu öğrenmeye meraklıdır ancak bir yerden sonra bu tutku yavaş yavaş sönmeye başlar. Bir yerden sonra değişime ayak uyduramaz hale gelip sektörde zirvedeyken dibi görebilirsiniz. Ancak diğer bir çok meslekte öğrendikleriniz yıllarca aynı kalır ve pek değişmez. Eğer diyorsanız ki ben zaten pek sosyal biri değilim. PC başında geçen zaman benim için eğlenceli ve üretken bir zaman o bu iş tam size göre.
@@user-ml4wg3yb2m Evet başlayabilirsiniz. Hiç alakası yok. İstekler ve öğrenme eğrisi insana göre değişir. İstekli birisi 40 yaşındada öğrenir 50 yaşındada. Ancak işe girmek konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
@@mustafasavul hocam kararsız kaldım, 10.sinif öğrencisiyim, bilgisayar mühendisliği istiyorum ama bu mesleğin beni fazla asosyal yapacağını hiç düşünmemiştim Bu mesleği yaparsam kendime vakit ayirabilcek miyim, saatlerce kitap okuyabilecek miyim, seyahat edebilecek miyim kararsızım
@@mustafasavul dostum merhaba istediğim üniversite adana Alparslan Türkeş yazılım mühendisliği İngilizce eğitim veriyor sıralaması 100 binde ben araştırdım ve daha iyi sıralamalı üniversitelerden daha iyi olduğunu gördüm sence yazılımda üniversitenin ismi çok önemli midir İngilizce var zaten dil önemli peki isim önemli mi? Veya bu üniversite iyi mi sence bir bilgin varmı teşekürler
Kadınlar isteseler seçemezler mi? Kadınlar bu bölümü okuyamaz diye bir kural mı var? SJW söylemlerini bırakın. Bu bölümü okumak isteyen kadın veya erkek farketmeksizin kazanır okur. İstemeyenleri zoraki sokacak değiliz.
@@d.b.cooper5288 Kesinlikle haklısın, herkes kadınların yaşadığı sorunlardan(!) bahsetmiş fakat kimse erkeklerin yaşadığı sorunlardan bahsetmiyor. Genel olarak Junior yazılımcılar sorun yaşıyor bu bir gerçek. Sjw her yerde sjw.
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
Türk gençleri olarak hep önümüze bir hedef konuluyor trend oluyor (üni kazan rahatlarsın, mezun ol rahatlarsın gibi) ve farenin peynire gittiği gibi gidiyoruz ve sonra gençler mutsuz görüyoruz. Parası, statüsü, üniforması gibi şeylerden meslek seçmeyin dinleyin öğrenin deneyin belki de ama yaparken mutlu olcağınız meslekler seçin. Bunu dememin sebebi bölümde 1.sınıftayken ben de insanlara yazılım öğren diyordum :). Fakat anladım ki herkesin yapabileceği yapsa bile devam ettirip mesleği olabileceği bir meslek değil tam ilgi işi. Hem bölümden hem dışardan yetkin olmayan çok insan tanıyorum ve staj bile bulamıyorlar yada çalıştıklarının yanında aldıkları komik kalıyor çoğu büyük firma part time a asgari ücret bile vermiyor. Eğer hayatınızın önemli bir parçası ingilizce doküman kurcalama ve yılmadan problem çözmeyse geliniz. Yoksa 2 seneye yazılımcı olucam videodaki abi dedi derken zamanınızı harcamayın 2 yılda hangi mesleği ne kadar öğrenebilirseniz (aşçı, uşak, doktor) yazılımda o kadar öğrenebilirsiniz bide bknz Dunning-Kruger Effect Curve. Başarılar şimdiden
Dediğine katılıyorum hocam dunning-kruger effect'i inceledim kesinlikle çok doğru, sadece yazılım odaklı da değil hayatın her alanında geçerli bir çalışma olmuş.
Türkiye'de kadın yazılımcılara karşı negatif ayrımcılık, haksızlık edilmesi gibi bir durum yok. Zaten ülkede yazılımcı yetersizliği problemi varken bir de cinsiyete bakan varsa kendi ayağına sıkar. Sektörün kültür-birikim düzeyi bu ilkel sorunu aşmış vaziyette. Bence zorlama bir sorun üretmişsiniz.
Onu da geçtim çoğu firma zaten kadın ve erkek sayısı eşit olsun diye kadınlara ayrıcalık tanıyor. Kadınlara özel hackathonlar, bootcamplardan tonlarca bulursunuz. Microsoft, Netflix gibi büyük şirketler de yapıyor bunu, buna rağmen zırvalıyorlar işte
Hocam bu feministler parayı sorun çıkartarak kazanıyor. Onlara ne yaparsanız yapın farketmez onlar her zaman mağdur her zaman ezilen rolü oynarlar. Sadece yazılım alanında değil tüm alanlarda kadınlara pozitif ayrımcılık tanındığı halde hala çıkıp zırvalıyorlar. Bunlara inanan saf arkadaşlara üzülüyorum.
Erkek yazılımcılar fazla mesai, küfür, aşağılama, küçük görülme gibi sorunları daha fazla yaşıyor. Üstelik mesleğe yeni başlamışken, kyk borcu varken askerlik yapmaları gerekiyor. Bedelli tercih etse 56 bin borç daha ekle... Üniversite mezunu bir erkek yazılımcı daha dezavantajlı.
@@urkskn8842 Ben o şirketler de yanlış yapıyor. Yetenek önde olmalı. Bizim şirket hep bu şekilde gitti, şuana kadar hiç kadın çalıştığını görmedim. Sektörde fazla kadın yok.
Evde 10 15 Yıl önce İnternet ve Bilgisayar Vardı'da Bizmi Yazılımcı Olmadık Kardeşim Video'daki Herkesin Ortak Noktası 1 ile 7 yaş arasındayken İnternet ve bilgisayara erişiyor olabilmek evet Bugün çok normal karşılanabilir bu durum ama 10 15 yıl önce tek görebildiğimiz teknolojik alet Kasetli Atariydi İnternet ve bilgisayar nadir evlerde milyonda 1'di birkez Daha ortaya çıkıyorki Doğduğun Ev ve Yer Kaderindir Ama Yinede Pes etme kardeşim Mücadele ederek istikrarlı ve planli bir çalışma ile Azim ve kararlılık ile asilmayacak engel yok Allah herkesin yolunu açık etsin hayallerini gerçekleştirmeyi nasip etsin amin...
Şuan 20 yaşındayım. Ailem ben küçükken durumu iyi olmasına rağmen derslerimi etkiler diye bilgisayar almadılar bilerek. İlk bilgisayarımı geçen yıl aldım. Elbette bu bir bahane değil şuan elimden geldiğince grafik tasarım ve web geliştirme üzerine çalışıyorum. Ama cidden dediğinizde haklısınız. Ailenin maddi durumu, kafa yapısı gerçekten kaderdir
@@faso4962 ben Kendi yaşıma göre söyledim benim gördüğüm tarihi kendimin ilk teknolojik cihazla tanışma hikayemi anlatıyorum orada atari'nin icadını değil 10 15 yıl önce teknolojik cihaz olarak atari'yi tanıdım diye
arkadaşlar 19 yıllık yazılımcıyım, bu işin problem çözme ve öğrenme işi olduğuna karar verdim. durmaksızın çıkan problemleri çözmek, durmaksızın gelişen yazılım teknolojilerini öğrenmek ruh sağlığınızı çökertecektir. zaman zaman değişken sayısı en az olan mesleklere yönelmek isteyeceksiniz. örneğin ben sokakları süpüren bir belediye işçisi olmaya karar vermiştim ama belediye de iş bulamadım (ortalama üstü paralar kazanan bir yazılımcıyım) ... bitmiyor arkadaş, problemler bitmiyor, öğren öğren bitmiyor. yönetici olsan da bitmiyor, şirketin başına geçsen de bitmiyor. sonuç olarak yazılımcılar problem çözmekle ve sürekli öğrenmekle lanetlenmiş kişlerdir. yol yakınken dönün.
Problem çözmek için para alıyoruz zaten :) İnsanlar temizlik problemi çıkarmasalar temizlik işçisi olamazsın :) Her tarafta çözülmeyi bekleyen bir sürü problem var da, çözüp hayatımızı kazanıyoruz.Problemler biterse patron seni ertesi gün kovar :)
Turkiyede ve amerikada yasayan biri olarak Ben kadinlari dislayan hicbir olaya rastlamadim. Ayrimcilik yorumlarina odaklanmak yerine isine odaklasan kendini bir kadin olarak kanitlarsin zaten.
10 sene önce yazılım bölümünden mezun olduktan sonra bana kimse yol göstermedi, piyasada belli başlı şirketler ekibini kurmuş yoluna devam ediyorlardı. Tek başıma bir yere kadar piyasada dayanabildim. Ama şuanda iş imkanı daha fazla, iyi olmak yeterli değil çok iyi olmak gerekiyor bu sektörde
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
@@boomerslayer1 çok uzun saatler düşük ücret yazılımın en kötü alanıdır sakın girme koçum sömürülürsün fortnite bile sömürüyor kontrat imzalatıp 12 saat 13 saat günde çalıştırıyor 12 ay boyuınca sonra seni atıp yeni adamları alıyor oyun yapıldımı direk işten çıkarılacaksın vesaire vesaire
Bu kadar gaz sonradan karın ağrısı yapar.. yazılım zor bu bir meslek değil ama yurtdışı imkanınız yoksa her sene yüzlerce mezun veren bilgisayar mühendisliği, programcılık ve elektronik mühendisliği dışında bir de alakasız bölümlerden mezun olup yazılımcı olmak isteyen rakipleriniz var. Ben iyi bir üniversitenin elektronik mühendisliği bölümünden mezunum, mezun olan herkes yazılım biliyor, ona rağmen mezun olanların en az yarısı yıllarını verdiği alanı bırakıp eğtim gerektirmeyen işlere yöneldi mecburen, akademik kariyer yapmaya çok hevesli ve çok çalışkan bir arkadaşımın hayal kırıklığına uğrayıp babasının köyünde gübre satması gibi... Gidin bir açın kariyer sayfalarını kaç tane elektronik yada bilgisayar mühendisliği ilanı var bir bakın derim. Almanya'da pandeminin en kötü zamanlarında bile binlerce iş ilanı vardı, Türkiye'de topu topu 10 tane, 20 tane elektronik mühendisliği ilanı bulduğum zamanlarda. Yani Türkiye'de kalacaksınız çileye girmeye hazır olun..
Alakası yok boş yapmışsın. Türkiyede çalışan bir yazılımcılar +10k tl maaş alıyor en kötüsü. Junior (yeni mezun) maaşı 12k tl oldu. Yurtdışına remote çalışıp videodaki arkadaş gibi dolar kazanan da var.
@@dd.8932 Sadece bilgisayar mühendisliği senede 20 bin mezun veriyor, ve sektöre diğer alanlardan mezun olup kayanları hiç söylemiyorum. Sence bu kadar kişi daha nereye kadar istihdam olacak? 2000'lerin başınca inşaat mühendisliği okuyanlara zengin gözüyle bakıyorlardı şimdi asgari ücrete razılar neden? Çünkü sektör doldu taştı.
@@thankddeast5740 yazılım ile inşaat mühendisliğini bir tutmandan ne kadar bilgisiz olduğun anlaşılıyor. Yazılım asla bitmeyecek bir alan. Ayrıca şu an çok ciddi bir yazılımcı açığı var. Geleceğin mesleği yazılım mühendisliği.
@@dd.8932 Hayırdır kim diyor bitmeyecek olum ? Adamlar yazdığı tek programla bir çok yazılımcının yapacağı işi ortadan kaldırıyor. özünü seviyim sen nerde çalışıyorsun söyle?
Yapay Zeka hakkında hiçbir şey bilmezseniz böyle "yazılımcılar işsiz kalacak ehüehü" diye yorum yazarsınız. Halbuki yapay zekanın ne olduğunu bilen adam bunun mühendis için sadece bir araç olduğunu bildiği için rahat olur. Yapay Zeka eğer Mühendisi bile işsiz bırakırsa sıra Mühendise gelene kadar Tıp, Hukuk, Öğretmenlik vb. birçok alanın çoktan işsiz kalmış olması gerekir.
Bilgisayar mühendisi,programcısı vb de dediğiniz doğru olabilir belki ama YAZILIM ASLA ALTLARA DÜŞMEZ yapay zekayı üreten zaten yazılımcı ve onu geliştirende yazılımcı
Kadın,erkek Siyah,beyaz Koreli,afrikalı Ne farkeder sonuçta herkes aynı yerden geldi.Aynı yere gidecek.Sonumuz kara toprak. Şimdi söyleyin bana ne farkeder?
Sizin söylediğini bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş gençler.Yazılım sektöründe kendini iyi geliştirmiş birinin boş kalma ihtimali yok. Biz de işyerine yazılımımız için personel alıyoruz birkaç ay sonra hiçbişey bilmediği ortaya çıkıyor ve tutunamıyor.Zor bir sektör.İyi kötü bilmekle para kazanılmaz.kendini adaman lazım.
@@kn23t işsizlik her sektörde var şu anda.yazılım eğitimi yada bilgisayar mezunu bir gencin işsiz kalması zaten normal bir durum değil.bilgisay mühendisi bile iş bulamaycaksa diğerleri ne yapsın.o konuda haklısınız ama şartlar bu malesef, bu şartlarda tutunmak için ancak çok çok iyi bir yazılımcı olabilen yada torpili olan belki yüzde 3 lük bir kesim iyi bir geliri vardır.Ama aslında bu gençlerin hepsinin hakettiği ücretleri alması lazım tabik ama ekonomi bu durumda işte.
@@serkanylmaz5211 serkan bey muhendislik okumuyorum sektorun icindesiniz sanirim YBS yonetim bilisim sistemleri mezunlarindanda kendink gelistirdikleri zaman iyi birer yazilimci olabilirmi
İyi derecede İngilizcem var ve matematik öğretmeniyim.Yazılım içimde ukte kaldı diyebilirim.Yaş 38 .Nereden başlanır bilemiyorum .Ne dersiniz geç mi kaldım yoksa?
hocam ingilizceniz var matematik öğretmenisiniz.bu çok güzel matematiğiniz iyi olduğu için veri bilimi alanına kayabilirsiniz.tonlarca ingilizce kaynağı da rahatlıkla anlayabilirsiniz.Geç midir bilemiyorum ama bence hepimiz bir şeylere geç kalıyoruz elimizde olmayan imkanlardan dolayı.Deneyin derim hoşunuza gidecek bir alana yönelin ve o alanda ustalaşmaya başlayın.Tavsiyem veri analisti/bilimcisi.
@@berkegktas Cok teşekkür ediyorum değerli yorumun için. Veri bilimi alanini arastiracagim. Bilgi edinebilecegim bir kaynak tavsiye ederseniz daha da mutlu olurum .Teşekkürler tekrar
20-30 yaşındaki bir gencin maddi birikimi ile daha yukarı yaşlardaki birinin maddi birikimi aynı değildir genellikle bu yüzden yaşı ileri olan kişi daha rahattır olsa da olur olmasa da olur diye bakar ama genç adama okuldan yeni mezun olmuştur ve çalışıp para kazanması altına bir araba çekip alemlere akması gereklidir🙂dolayısıyla daha çok tırmalar öğrenmeye çalışır bir de aile baskısı vardır bunlarla birlikte o yaşlarda verimlilik daha yükek diye düşünebiliriz ama bence bu yaş ile alakalı bir durum değil koşullarla alakalı bişey..
07:22 Yazılımcılık olmayan bir iş mülakatımda yazılımla uğraştım demiştim. Bilgisayar bilgim iyidir onu vurgulamak istedim, bizim çocukta bilgisayarla oynuyor demişti bana adam.
Uzun aradan sonra pozitif manada ki ilk meslek Videosu 🤺
2 ปีที่แล้ว +1
Mezun olup 3k dolara işe başlamayı düşünenler varsa bu mesleğe hiç girmesinler çünkü emek verenler tek ekmek yer sağlık alanı gibi değil mezun ol işe başla mezun olduğunda senior yazılmcı bilgisine sahip olanda var mezun olup en basit işleri yapamayanlarda etrafımızda örnek çok
Bu kadin ve azınlık mağduriyeti de sıktı artık. Amerikada asagi yukari ayni meziyetlere sahip iki yazilimcidan her zaman kadin/zenci/trans/escinsel vs olani işe alınır. Sirketler "bakın ne kadar ileri kafaliyiz" showu yapar. Hetero erkekler disinda herkes 1-0 önde başlıyor yazilim alaninda.
Airbrush ressamı olmak👉 th-cam.com/video/TVwC7Pb_N0s/w-d-xo.html
"Toplum ve insan" serimizin tüm videoları için👇
th-cam.com/play/PLLsTnmMgfDpKwCKAXXaHEA42Eh5ZeCyd1.html
Hamza Karabağ ile yazılıma nasıl başlanmalı ve onun izlediği ile ilgili bir video yapılırsa bence hem biz gençler faydalanır hemde bu videodan daha çok izlenir.
@Şeyma Erken 19 yaşında Türkiye'de okuyarak 3bin dolar kazanmak, büyük bir mevla deyilmi sizce?
"Ben kadından yazılımcı olmaz" diyen biri hiç duymadım. Kendim de yazilimciyim. Kadınlarla da çalıştık. Sürekli kadin şöyle yapamaz, bu işi yapamaz dediler diye yalan yumurtlayip mağdura yatmak kabak tadı veriyor. Herkes istedigi işi istediği gibi yapar.
magarada mi yasiyon sen kno
Bir an hic sadede gelmicek sandim 😂
hani belki makine mühendisliği falan olsa anlarım da ben de gerçekten hiç yazılım/bilgisayar okuyan bir kadının yadırgandığını görmedim ne alaka ya cidden
@@ismailozturk1356 daha yeni twitterda tt olmustu gündem takip etmiyorsunuz sanırım
@Jay Electronica bunu diyen şirketler değil zaten? Ayrıca eğer o sirketleri soylerseniz cv iletmek isterim teşekkürler
mezun olduktan sonra hemen kendi sermayesiyle şirket kurup boğaz manzarasında yaşayan ablanın nasihat verir gibi konuşması beni irite etti :D
Abi kadınlar her yerde ayrımcılık görüyor muhabbetini bırakın artık nolur ya. Videonun yarısı neredeyse bu konuya ayrılmış. Yazılım sektörüyle ilgili bir şeyler öğrenelim diye açtık , karşımıza kadın ayrımcılığı çıktı. Kim abi kadınlara ayrımcılık yapanlar? Sosyal medya da yapılan bir yorum mudur ayrımcılık? Madem ayrımcılık var arkadaşımız nasıl yazılımcı olmuş? Bu ayrımcılığı nasıl yıkmış? En azından kendi hemcinslerine bu konuda bilgiler verse daha faydalı olurmuş sanırım.
@@pudochu Evet, ben de yazılım sektörünün cinsiyetle alakası olduğunu düşünmüyorum. Hatta beyaz yakalıların çalıştığı çoğu alanda böyle bir ayrıma da şimdiye kadar hiç rastlamadım. Aksine ağır işlerde pozitif ayrımcılık bile söz konusu. Ama konuyu neden cinsiyet ayrımcılığına getiriyor veya bu içeriği hazırlayan arkadaşlar cinsiyet ayrımcılığını neden yazılım sektörüyle alakalı bir videoyaya yedirmiş tam çözemedim. Editörler ağır feminist sanırım.
@@pudochu harbiden boş konuşmuş
Bir kadın olarak o kadar katılıyorum ki ben yazacaktım siz yazmışsınız elinize sağlık bıktım artık her yerde ben kadınım ben böyle zorlanıyorum şöyle zorlanıyorum diyenlerden artık kadının hangi kitleden olduğuna bakılmadan (başötülü dindar, pembe saçlı marjinal, x partili, y partili) her tülü meslek grubunda çalıştığını görebiliyoruz yazılımda da kimse sana dönüp demez ki sen kadınsın ne işin var burada. yazılımdır el nihayetine bu masa başında oturup kod yazıyorsun hatta ilk yazılımcılar kadınlar ww2 zamanında
@@beyzaakbas5018kesinlikle katılıyorum. Kadınların başaramayacağı bir şey yoktur.
@@beyzaakbas5018 eline sağlık
18 yıldır kod yazan bir yazılımcı olarak Gençlere tavsiyem lütfen sadece yazılım öğrenmesinler. İnsani değerlerini, sosyal ilişki becerilerini ve yabancı dil yeteneklerini de geliştirsinler. Günümüzün gözde meslek sektörü olan yazılım sektöründe güzel insanlar olmalı.
Merhabalar Türkiyede mi çalışıyorsunuz bide aylık maaşınız stabil mi ne kadar ?
İngilizce bölüm okumayı öneriyorsunuz,biraz çekiniyorum
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
İngilizcenizi geliştirin demiş adam ingilizce bölüm okuyun dememiş ingilizce biliyosanız b2 üstü seviyede ozaman okuyabilirsiniz tabikide ayrıca yazılım diye bir kavram yok bu kod yazmak demek gibi bişey yani ne anlama geldiği bile belli değil buda sizin bunu araştırmadığınızı gösteriyor öncelikle ingilizcenizi en azından a2 yapmaya çalışın hızlıca a2 ingilizce programlama dillerini kolaylaştırıcaktır sonra ne yapıcağınıza karar verin software devoloper olmak zordur ve zaten birçok şeyi yapabilmeyi gerektirir ben data üzerine yürüyorum python algoritma matematik gibi şeyler gerekiyor program geliştirmek web yapayzeka bunlar tamamen farklı farklı şeyler seç beğenin ama size verebileceğim en büyük ve en önemli tavsiye asla ama asla onudamı yapsam bunudamı yapsam deyip ortada kalmamanızdır pythonlamı başladınız biraz öğrendikten sonra aaa python yavaşmış o zmn c öğreniyim gibi şeyler sakın yapmayın ilerde teşekkür ediceksiniz yazılım dili öğrenmek yazılım demek değildir internette güzel siteler var ne yapmanız gerektiği hakkında mesela googla roadmap sh yazabilirsiniz tam olarak doğru diyemem ama bu yoldan giderseniz yanlış bişey yapmış olmazsınız
@@seman. öğrenebildin mi
Yurt dışına uzaktan çalışmak için dil şart, eğer dil konusunda kendinizi geliştirmişseniz, bir çıkış yolu bulabilmişsiniz demektir...
@@cihankrk6235 Merhaba , yazılım işiyle uğraşıyorsunuz sanırım , ingilizce seviyeniz yurt dışına remote olarak çalışmanız için yeterli mi , yeterliyse iş bulacağınızı düşünüyorum iş bulma platdormalarına baktığım zaman binlerce ilan var .
Hayatımda verdiğim en doğru kararlardan biri olabilir diye düşünüyorum. Öğrenilecek o kadar çok alan ve yönelebileceğiniz o kadar sektör var ki... Kesinlikle emek ve sabır gerektiriyor. Online olmanız gerekiyor. Kişisel görüşüm Github, Twitter, Linkedin ağlarında da yaygın olmayı gerektiriyor. Ama bir sürü farklı beyinlerle tanışma fırsatı yakalıyorsunuz ve çağın teknolojisine ayak sağlamaya çalışmak bence muhteşem.
Şu anda ne ile uğraşıyorsunuz acaba?
coreelecOS(akıllı tv boxlarda kullanılan linux temelli OS)'da terminal kullanma, steam kurma rehberi yapsa yerli bir yazılımcı güncel tv boxlar raspberrypilardan daha güçlü, güncel AA ve eski AAA oyunları, pc steam oyunlarını oynatabilirler bence. ...
twitterda neden yaygin olmak lazim ki
@@ilaydaC. ilk zamanlarda network edinmek için gerekli olduğunu düşünüyordum fakat şu anda o şekilde düşünmüyorum. Linkedin ve github da aktif olunsa daha iyi olur
sadece parası için bu mesleğe yöneleceklere sesleniyorum, yönelmeyin. sevmeden yapabileceğiniz bir meslek değil, geç olmadan anlamınız dileğiyle :)
Abi nabion
ben freelance için başlamıştım :) şuan bi yerde staja başladım çok seviyorum bu işi
@@yusufbozkurt6517 seviyorsan aynen devam :)
Keşke şu mesajı 4 yıl önce görseyim ahahaf
@@mr.yagizt neden
Kadından yazılımcı olmaz diyen yazılımcı bir kitle yok. Kendi kendinize algı yaratıp mağduru oynamanızdan artık çok sıkıldım. Bak ne güzel bir şeyler başarmışsın niye mağdur edebiyatı yapıyorsun?
Hayır öyle bir kitle var. Siz bilmiyor olabilirsiniz ama insanlar arasında kadından yazılımcı olmaz, yapamazsınız gibi bir algı var.
siz denk gelmeyince oyle bir kitlenin olmadigini mi cikariyosunuz !?
@ erkek adam ağlamaz, erkek adam sorunlarını paylaşmaz, erkek adam onu yapmaz bunu yapmaz diyen bir kitlede var milyonda bir. Hiçbir erkeğin çıkıp bundan mağdur edebiyatı yaparak ağladığını görmedim. Çalıştığım hiçbir işte veya hiçbir departmanda kadınlara böyle davranıldığını, böyle söylendiğini görmedim. Aynı şekilde bende hiçbir kadına bu şekilde davranmadım veya onlara karşı böyle bir şey hissetmedim. Milyonda bir olan bir işi ki bunu yapan karaktersiz bir insandır, getirip burada anlatmaya gerek yok. Bu toplumda kadınların mağdur edildiği çalışsabile hep geri planda kaldığı izlenimi yaratıyor. Genç kızlar bunlardan etkileniyor. İnsanlara tavsiye verilen bir video yani gençlere hitap ediyor, burada mağdur edebiyatı yapmaya gerek yok. Eğer sizi birisi mağdur ettiyse size kötü davrandıysa bu işin çözümü o insana orada tepki göstermektir. Bana da yıllarca bir çok sorumluluk yüklendi, birçok konuda kötü davranıldı. Her zaman bunu yapan kişiye haddini o an bildirdim. Gelip burda show yapmadım. Bu showdur başka bir şey değil.
@@emineee3124 kim bu kitle? 50 60 yaşında cahil insanlar mı? Söyleyin lütfen, hangi departmanda hangi firmada çalıştınızda böyle bir duyum böyle bir tepki aldınız?
@@berkay9037 Berkay bey çalıştığım depertman da aldığım bir tepki değil, bu yazılım okumayı isteğimi belirttiğimde gerek en yakınından gerek öğretmenlerinden bu şekilde bir dönüş aldım. Bu meslekte tutunmak çok zor kadınlar bu mesleğe - 1 olarak başlıyor gibisinden sözler işittim. Ve ben vazgeçmedim ama bu sözler yüzünden umudunu kaybeden arkadaşlarım oldu. Ayrıyeten bu kitlenin yaşının 50 60 olan kişiler mi derken toplumda böyle bir kitle olduğunu kabul etmiyor musunuz?
Ülkede gerçekten yazılım kültürü çok daha yeni ve hiçbir yaş için yazılım eğitimi geç değil. Ben 30 yaşındayım 4 aydır Smartpro'da Metaverse eğitimi alıyorum. Dünyanın tamamen değiştiği bir dönemde insanların hala bu alanlara ilgi duyup yönelmemesi hem kendi hem de ülke geleceği açısından bana korkunç geliyor. İnanıyorum ki geleceği değiştiren ve yeni bir dünya yaratanlar yazılım ve akabinde yapay zeka olacak.
Merhaba metaverse ile ilgili ne gibi şeyler anlatıyorlar mesela örnek verebilir misiniz
metaverse çöp bu olaydan kurtul
merhaba bende yazılım öğrenmek istiyorum nasıl öğrenebilirim ne yapmam lazım bilgi veririmisin
@@busraozsucu445 istanbul veya kocaelinde yaşıyorsan 42 ecole var başvurabilirsin udemy ve youtubedada bir çok ders bulunuyor temel oluşturabilirsin bu şekilde
ben 14 yaşındayım yazılım okumak istiyorum ama nasıl okuyabilirim ki bu şartlar da üstelik bir bilgisayarım bile yok
Son günlerde en popüler meslek yazılımcılıktır ayrıca kendi işinin patronu olmak en iyi tercihtir
bence kadın yazılımcı konusu biraz kötü olmuş, ben de kadın yazılımcıyım ama hiç böyle kötü ya da ayrımcı bir yapıya rastlamadım.
Bence kadınlara en az ayrımcılık yapılan sektörlerden biri bilişim sektörü. Bu işlerdeki insanlar da gayet medeni insanlar. Neden ayrımcılık yapılsın ki? Kadınların yapamaması için hiçbir sebep yok. Hatta QA alanında kadınların daha başarılı olduğunu duymuştum.
O konu bariz bir şekilde politik doğruculuk namına kadınlar üzerinden pirim yapalım diye işlenmiş, Günümüzde kadın yazılımcı sayısının az olması genel olarak mühendislik ve bilişim üzerine kariyerleri kadınların daha az tercih etmesinden kaynaklanıyor, ha teşvik az ona kesinlikle katılıyorum ama negatif bir ayrımcılık yapıldığını ne gördüm nede duydum .
Sjw mevzusu için o konu eklenmek zorunda, foncular böyle istiyor. Biraz sineye çekin, he deyin geçin işte :)
kardeşim özür dileyerek soruyorum çalışıyormusun ve maaşın bu videodakiler gibi dolu dolu mu yani şunu anlamaya çalışıyorum yukarıda bir arkadaş ''bu videoyu izleyip hayal kurmayın bu insanlar memleketteki yazılımcıların %10 ununu oluşturuyor'' demiş gerçekten öylemi yoksa birçok yazılımcı böyle mi ?
Bu videoyu izliyip acele etmeyin acele ederseniz pes edersiniz ilk silahınız beyniniz olmasın ilk silahınız sabrınız olsun çok sorunla karşılaşıcaksınız.
20 yasinda yazilima baslayani degil 30 yasinda yazilima yeni baslayan bir kisiyi dusunun bu sizin rahatlamaniza ve aceleci davranmamanizi saglar
Yavas yavas surekli bir sekilde ilerleyin basarilar
Son noktayida soyle soyliyim çok fazla kaynak olduğu icin ilk baslarda kafaniz cok karisicaktir bi kaynaktan gitmeye calisin olabildigince kararsizliginizi onlemek icin isler ilerledikte turkce kaynak bulmak yerine ingilizce kaynaklara gecmeniz ve o sekilde devam etmeniz gerekiyor o yuzden bu surede ingilizceyede yatirim yapin (is ilansitelerinde ceviri yapin bu ingilizcenizi gelistirir ve sizden istenen seyleride ogrenmis olursunuz)
Ceviri yaparken bile sabirli olun direk herseyi translate yapistirmak yerine bilmediginiz ingilizce kelimeleri ogrenin yavas yavas isleriniz kolaylasicak ingilizce icin
En akıllıca yorum bu.21 imde başladım bilg. müh bölümüne millet liseden başlamış kodlamaya diye bir fomoya kapıldım.İnsan hemen öğrenmek istiyor aceleci davranıyor bu da tamamen zarar veriyor.
@@mentalist7389 Kesinlikle katılıyorum , 20 yaşında başladım yazılım hayatıma şuan kendimi bu sektöre adamış durumdayım ve gerçekten ne kadar emek verirsem o kadar karşılığı bana geleceğini biliyorum ve bunu görüyorum ne kadar önce başladığın değil bundan sonra ne kadar değer verip vakit harcadığın önemli bence saygılarımla
@@onurbgyoglu8728 abi üniversite okuyormusun?
Yazılımcı bulmakta zorluk var demiş Tansel bey, şu an ki işimi yapmadan önce bir çok proje ve fedakarlık ile Türkiye' de iş bulmaya çalışmıştım ama olmamıştı ! Yaptığım bir program sayesinde şu anda M.City' de analiz kadrosunda çalışıyorum. Türkiye' de iş bulmak istiyorsanız önce çok fedakar bir işçi sonra yazılımcı olmanız gerektiğini en iyi bilenlerdenim ! Herkese saygılar, sevgiler...
hocam hayalimdir ya... nasıl yaptın ki
man city mi? müthiş helal olsun
Helal knka
M.CİTY için çalışıp arka plan fotosunu Wembley yapmak ?
@@ozankaya3776 İngiltere'de Wembley stadyumu futbolun en büyük mabedi kabul edilir. FA cup finalleri her sene burada yapılır. Ayrıca ben M.City'de bir çalışanım,başka stadları beğenebilir yada başka takımları destekleyebilirim.. Bu tarz dar düşüncelerden kurtulmanız dileği ile! Esenlikler dilerim..
Bu mesleğe ciddi olarak başlayacaklara tavsiye öğrenme sürecininizde proje yapın proje yaparak öğrenin. 3-4 kat hızlı yol alırsınız.
Nasıl yani
@@barstoprak2608 proje bazlı eğitim al
Katılmıyorum, algoritma ve veri yapılarını mühendislik düzeyinde göremedikten sonra kendiniz yaptığınız yazılımın performansı çok düşük olacaktır. Ders izleyip birebir yapılan projeleri githuba pushlayıp bunu izleyerek yaptım derseniz mülakatta sadece şunu şurada kullanıyorduk diyebilirsiniz. Kütüphane kullanımında metotların tanımını okuyup anlayabilecek kadar yeterli teknik ingilizceniz yoksa iş daha da zor.
@@swizhorror1019 Doğru Big O nonation vb bunlar çok çok önemli
@@Yağız_Kerem Ben yeni başladım şuan sadece python öğreniyorum ne gibi tavsiye verebilirsiniz?
Abim 2013 yılında yazılım mühendisliğine gittiğinde herkes “bilgisayar tamircisi mi olcan yeğenim” diyorlardı şimdi ise “ o yeğenim 4000 euro mu oooooo yeğenim “
Cidden 4000 euro mu alıyorsun
Çok değil;)
abim de zaten yüksek olmadığını biliyor ve değiştiricek yakın zamanda
@@snakesandstones-y2c yüksek değil mi?!?!?!
@@snakesandstones-y2c abinize ulasabilecegim sosyal medya hesabi var mı sorularım var da ?
Şu an bu video ünide hangi bölümü seçsem acaba diye düşünen lise öğrencileri için çok yardımcı olacaktır. Hatta şu an işini sevmeyen işini değiştirmek isteyenler için de bi motivasyon kaynağı olacaktır. Üni öğrencileri için de eğer bölümlerini sevmiyorlarsa müthiş bir fırsat oturup deliler gibi araştırma yapıp 1 2 sene içinde kendilerini süper geliştirebilirler. Emeğinize sağlık harika bir içerik!!
Yazılımcı için bölüm seçmeye gerek yox, iyi yazılımcı olmağı zaten öğretmiyorlar zaman kaybı. Elə lise zamanından öğrenmek lazım ve kodlamağa başlamak
@@SytfbnhÇok doğru söyledin tebrik ederim. Öncelikle bu işe aşık olan insanlar küçük yaşta bu işe başlayanlardır. Özellikle bu işe lise yaşları gibi küçük yaşlarda başlarsan daha donanımlı olursun, illa herşeyi üniversiteye atmak değil, kendi kendini geliştirmen daha mantıklı olur. Şu an okulumda bir çocuğun arkadaşının abisi hollandada yapay zeka kodlamaya gidicek, üniversite bitirdimi? hayır daha genç yaşta yani herşeyi universite gibi yerlere değil kendimize bağlamamız lazım...
@@saltuk3575 ben şuan Almanyada Hemşirelik okuyorum boş zamanlarımda Python öğrenmeyi düşünüyorum biraz başladım freecodecamp'ten, bunu öğrendikten sonra alaylı olarak nasıl başlayabilirim mümkün mü böyle bir şey diplomasız?
Yazılımcılık diye bir ulam yok. En genel hatlarıyla bir işin tasarımcılığını (bunu frontend ile karıştırmayın sakın) ve/veya mühendisliğini yapıyorsunuzdur. Keza videoda verilen örneklerin işlerinin genellemeleri sırasıyla şöyle: Android geliştiricisi, öğretim üyesi cryptobro, site sahibi, ne yaptığı belirtilmemiş, öğrenci cryptobro, cryptobro ama karizmatik. Bunların hiçbiri "yazılımcılık" diye bir varsayımsal işi yapmıyorlar. Bu insanların en kıdemlileri çalıştıkları kurumlar için yol belirleyici niteliklere sahipler. Diğerleriyse var olan tasarımcılık/mühendislik pratiklerini devam ettirerek, bir önceki örnekteki grubun eşdeğerlerinden aldıkları görevleri, yine ilgili kurumların uygun gördükleri çevreler ve çerçevelerde yerine getiriyorlar.
Bu nasıl bir sorun doğuruyor? Doğurmuyor. Buradaki asıl sorun size "yazılımcılık" diye bir genelleme satıyor olmaları. Çünkü bu işin "pazarlanması" gerçekten karlı olmaya başladı ve ilgili öğütler veya kurslar programlama becerilerini geliştirmek üzerine kurulu değil, genel pratiklerin aktarılması üzerine kurulu. Hazır bir piyasaya hazır çalışan hazırlamak istedikleri için böyle bu durum. Sağda solda neredeyse beleşe eleman arayan çakalların "beğenmiyorsanız hintliye yaptırırım" demesinin nedeni de bu zaten.
Bakın, yazılımcılık diye genellenen iş pratiklerini öğrenin - sizin hayatınız, sizin zamanınız. Böyle videolar izleyip de gaza gelmeyin sadece. Nitelikli olmak istiyorsanız programlama öğrenin, güncel programlama dili pratiklerini değil. Programlama bilen birisinin ne kadar hızlı problem çözebildiğini görseniz ağzınız açık izlersiniz, hele hele devasa table'larla uğraşan insanlara denk geldiğinizde. Dahası, Türkiye'de ciddi bir kıdemli birey sorunu mevcut. Yani yarın öbür gün sizi yetiştirmesi gereken bilgili kimseler zaten azınlıktı, şimdi burada değiller, çünkü emek sömürüsü var sektörde ve insanlar da haklı olarak kaçıyorlar.
Videonuz ile intern/junior enflasyonuna katkı sağladığınız için teşekkürler. Bir sonraki videonuzda oyun sektöründe kazanılan paralardan bahsederseniz, 1 milyon gamedev projesinde herkesi unreal dev yapabilirim. Yetmezse global kumarhane işletmecilerinin app store'daki oyunlarına yenilerini ekleyebiliriz hep beraber. Enfes bir video olmuş çünkü.
Hocam yok mu bir blogunuz filan. Değerli tecrübelerinden faydalanalim.
Hocam en makul yorum sizinki. Keşke tecrübelerinizden faydalanabilsek. Ben rekabet gücü son derece yüksek, mental açıdan sağlam bir insan olarak bu işin altından kalkacağımı düşünüyorum. İsterseniz fiziken görüşelim, size sözünü vereceğim ve sizin belirleyeceğiniz aşamalara sizin belirlediğiniz takvimlerde gelemezsem her maddi bedeli ödemeye hazırım. Keşke mentorum olmayı kabul etseniz.
Ben yazılım mühendisiyim bu yorumun altına imzamı atarım.
bi soru sorabilir miyim
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
Yazılımcı olmak için temel matematik ve analitik düşüneceğe sahip olmak lazım. Birde iletilişim becerisi iyi olur. Vatan millet Sakarya edebiyatı ile şarj olanların yapabileceği bir şey değil.
6 yıldır profesyonel yazılımcıyım 4 işlemden ilerisini bilmiyorum.
Machine learning vs değilse matematik gerekmiyor. Diğer dediklerinize katılıyorum kesinlikle.
Sadece matematiği iyi olmayan arkadaşlar hayal kırıklığına uğramasın.
@@namaefumei yazilim nasıl öğrenebilirim
İsteyen çabalayan herkes yazılımcı olabilir. Yeter ki çaba göstersin öğrenmeye gayret etsin.
@@namaefumei iyi matematikçi değilsen iyi yazılımcı olamazsın, iyi kodcu olabilirsin ki operator gibi bir şey. Yazılım dünyası geniş bir alan bir çok iş alanı var. Esas söylemek istediğim ülkemizde yazılım mühendisliğini bitirip zerre "analitik düşünce"ye sahip olmayan gençler var. Maalesef ülke 10 yıldır vatan millet sakarya edebiyatı ile içine ettiler. 20 yılda en az 3-4 milyon IT uzmanı genç yetişebilirdi. Şimdi ise yazılım mühendisi mezunu çocuk "bana bir şey öğretecek misiniz" diye karşımıza geliyor. Köşesine çekilip saatlerce klavye başında hayal ettiği şeyi yapmak, diğer taraftan google üzerinden araştırıp öğrenmesi gerektiğini anlamamış.
Ülkeye yazık oldu, eldeki kaynaklarda yurt dışına gidiyor, ayda 3-5 bin$ ile milyar dolarlık şirketlere kazandırmak için çalışıyorlar. Ülkeye bundan daha büyük kötülük olmaz.
@@aysenuryolcu4855 Yaşın kaç bilmiyorum, Bunu sorduğun için olmazsın. Ama yine de yol göstereyim, önce İngilizce kursuna git en az 2 yıl. Beraberinde İyi bir yazılım kursuna git. Hemen bir hızlı bir bilgisayar al ama ekran kartı olmasın oyun oynamayı bırak. Günde en az 6 saat kendi başına öğrendiklerini bir projede uygula. Sonra 6. ay bir yazılım firması bul, onlara şunu söyle "6 ay sadece harçlık ile çalışırım, sizde destek olurum, bana yazılım işi öğrenmek için fırsat verin"
Bütün bunları yaparsan 2 yıl sonra yazılımcı kariyerine başlamış olursun.
Bu videoyu izleyip yazılım sektörünü atılıp mahvettiler. Cuma günü ik mailini açtım stajyer arayışımızdan dolayı. Bir çoğu yazılım dışındaki bölümlerden lisans mezunu ve staj yeri arayışındılar. Okul öncesi öğretmeni CV göndermişti bize inanılır gibi değil. Bu insanlar iyi birer yazılımcı değiller ve yazılım muhasebesi nedir bilmiyorlar. Bundan dolayı çok düşük fiyatlar veriyor. Ucuz etin yahnisi gibi iş yapıyorlar ve bizim yaptığımız kaliteli işin fiyatı aşağıya çekiyorlar. Bir müşterimiz BWM'nin sitesi gibi bir web sitesi yapmamızı istediler. Çok kapsamlı bir web site yarım milyon fiyat verdik aynısını 50 bine yaparım diyen bir kişi varmış ona gittiler. Aradan 2 ay geçti bize geldi tekrardan, artan geliştirme maliyetlerini katarak 600 bine fiyat verdik ve kabul ettiler. Demem o ki yaptığımız işi değersizleştiriyorlar.
Peki bu işi adam akıllı öğrenmek için ne tavsiye edersiniz? Ve sizce illa mühendislik fakültesi diploması gerekli mi? Benim işe girmekten daha çok kendi oyunumu geliştirmek gibi bir düşüncem var. Ve dediğiniz gibi yarım yamalak yapacaksam hiç olmasın daha iyi.
bmw sitesi gibi bir siteye yarım milyon ? bilader site yapmak şuan bambasit birşey sen neyden bahsediyorsun? yarım milyonluk nesi var bu işin ? biraz kolpa hikaye gibi geldi bana
@warc-k4s Senin gibiler işte işin fiyatını düşürüyor sonra beceremeyence tıpış tıpış geliyorlar.
@@sigmundfreud7263 merhabalar yazilim bolumunde hangi uniden mezunsunuz bi tavsiyeniz var midir?
Videoda bahsedilmemiş ama ortalama bir yazılımcı olsanız dahi mesai saatleriniz dışındaki zamanları da bilgisayar başında geçirmeniz gerekiyor ve aslında mesai hiç bitmiyor, sizden hep çalışmanız bekleniyor. Ayrıca alaylı yazılımcı olmak da öyle kolay bir şey değil hele ki iyi bir yazılımcı olmak istiyorsanız matematik(edit! okuma ve algılaması kıt olanlara ithafen; çok iyi matematik değil sadece matematik yazıyor yani bu çok temel de olabilir ayrıca iyi bir yazılımcı olma detayına dikkat) ve algoritma bilginiz olmalı.
Birkaç arkadaşım algoritmik ve matematiksel kodlamaları kopyala yapıştır olarak çözüyorlar
@Cihat Kasal Geliştirdiğin bir uygulama veya ileriye yönelik fikrin var mı ustam
@Cihat Kasal önyargı değil bu, ben teknikerlik mezunu veya matematikle alakası olmayan alaylı yazılımcılarla çalıştım ve maalesef kopyala yapıştır kod yazmaktan öteye geçemiyorlar dolayısıyla videodaki gibi uçuk maaşları bırakın ortalamanın bile altında kalıyorlar. Iki haftada hazır bir şeylerle web sitesi hazırlayıp satan yerler için geçerli bu dediğiniz .
@@emresudo temel mantıkla developer değil yazılımcı olursunuz code develop etmek yani geliştirici olmak için yetmez. Ayrıca bu videoda işin güzel yanlarından da bahsedilmemiş. Sadece insanları alaylı yazılımcı olmaya yönlendirmek için çekilmiş gibi, yurt dışı ve paradan başka hiçbir şeyden bahsetmemişler.
@@evinmelek8600 code developer olmak için matematikte özellikle bilmen gerek dediğin bi konu varmı ? Ben bu sene üniversite sınavına giricem ve ODTÜ matematik bölümü isyiyorum . Belki masterımı kriptoloji yani şifre bilimi üzerine yaparım . Sadece önceden bilmek istiyorum yazılımın hangi alanları için özel olarak bilmemiz gereken matematik konuları var ve bunlar neler ?
Video ile alakalı değil ancak başka bir husus ile alakalı görüşlerimi sizlere aktarmak istiyorum. Bu +90, BBC ve DW gibi dış kökenli yayın kuruluşlarının; her videosunun çok fazla politik doğruculuk içerdiğini fark ettim. Sosyal medyada nasıl bir ideolojik temâyül varsa o tarafa doğru meylediyorlar. Daha video başlar başlamaz 00:32'inci saniyeden itibaren propaganda çarkları dönmeye başlıyor. "Kadından yazılımcı olmadığını, bunun aslında doğamıza aykırı olduğunu savunan kitleler var gerçekten." demesiyle birlikte sizlere en ufak bir şüphe olmaksızın söyleyebilirim ki ben daha kodlama câmiasında böyle düşünen herhangi bir insana rastlamadım. Bunu olsa olsa mahalleden bir kişi demiştir. İşten anlamayana yalan sıkmak kolay tabii. Hem o mahalledeki kişi için hem de insanları kandıran sizler için. Artık nasıl yalan savuracağınızı şaşırdınız. Böyle olduğu vakit acaba aralarında anlaşarak mı böyle şeyler söylüyorlar diye düşünmeden de edemiyorum. Az önce yukarıda saydığım her yayın kuruluşunun her videosunda bariz bir şekilde propaganda ögeleri var. Siz fark etmeden alttan alttan 1-2 cümle 1-2 cümle derken dünyaları sıkıştırıyorlar.
@yılmaz altın Konuş be kral
Kesinlikle haklisin kadindan yazilimci olmaz diyen kimseyi duymadim son yillarda kadinlar su isi yapamaz gibi cümleler gittikce azaldi hatta artik makine otobüs operatör gibi alanlarda bolca kadin var +90 zaten dw kanali ve bbc ile is birliginde (kendi hesaplarinda yaziyor) sürekli propaganda var
Almanyada seks iscilerinin kötü sartlarda calistigini yazan sürekli hak arayan fuhustaki kadinlarin topluma kazandirilmasi gerektigini savunan dw 22.06 da plus90 türkce twitter hesabindan fuhus öven bir video paylasti (anayasal suctur ve suc duyurusunda bulunulmus) kesinlikle kasitli yapiliyor en kisa zamanda dw türkiyede kapatilmalidir tarafsiz degiller almanyaya itaat ediyorlar
Fonlayan kimse onun zihniyeti konuşuyor.
Kesinlikle,katılıyorum👏🏻👏🏻👏🏻
@@hayrunnisadinlemez3176 aaa erkeklere katılan bir kadın
Bu meslekte kötü yada orta olmanın hiçbir anlamı yok ya aşırı iyi olacaksın ya hiç olmayacaksın bundan hiç bahsedilmiyor herkes profesyonel site yapabilir herkes basit orta projeler yazabilir buna kimse para vermiyor
katılıyorum daha bi ton madde sıralayabilirim bunun altında
Aynen
Evet, bizim iş er meydanı. Okulun vs hiç önemi yok. Ürettiğin kadar varsın. Bir de herkesin bildiği işi yaparsan onda para yok. Hep yeni ve zor işler yapmak lazım.
@@tanselkaya7176 evet, amma yine iş çok ve çok zor işler çok yap yap bitməz seneleri alır.
Sektörde bir şey bilmeden para kazananlar bir ley bilenlerden daha fazla. Sektörde iş bilen adam sayıdı çok az. Bence yanılıyorsun dostum.
30 yasinda (ozel sektorde) ogretmenim, meslegime ve icinde bulundugum duruma lanet ediyorum. Yazilimcilik zordur vs diye burda yazilanlara hak vermekle beraber, bircok meslegin farkli zorluklari oldugunu dusunuyorum fakaaaat yazilimcilik en azindan bu zorluklarin karsiliginin alinabilindigi bir alan. Dolayisiyla ben sabahlamaya varim arkadaslar, zorluguna da varim. 30 yasimda meslek degistirmeyi dusunecek kadar zorluk gordum, ustune calismamin karsiligini da alamiyorum asgari ucretin bi tik ustu paralara carsaf carsaf reklamini gordugunuz kurumlarda calisiyorum.. O yuzden nolur bu ulke sartlarinda bari yazilimcilar aglamasin, tesekkurler.
Çok garip bir öğretmen olarak sizin sabahlara kadar çalışmaya varım demenizin altında yatan karşılaştığınız zorluk ve bunalım nedir
@@farukkocadag5605 calismamin karsiligini alamamak. Bugun en iyi diye bildiginiz okullar ogretmenine max 7-8 bin maas veriyor. Calisma sartlari haftanin 5 gunu arti cumartesi yarim gun oluyor. Bu gunlerden bazen birinde bazen ikisinde nobetci oluyorsunuz. Nobetciyseniz ogle arasi icin size 10 dk gibi bir sure taniniyor. Ben bunca yildir tezgahtarlik yapiyo olsam yukselir magazada duzgun bi konuma falan gelirdim maasim da 5 bin olmazdi (asla kucumsedigim icin soylemiyorum vasif istemeyen bir is oldugu icin ornek verdim). Ama universite okuyup ustune mesleki deneyim kazanip aldigim maas 5 bin olunca evet sabahlamaya insan razi oluyor. Isin veli ve idareden cekilen kismina hic girmedim. Oraya girersem cikamayiz.
Ogrencilerimi de meslegimi de seviyodum. Kusturduler. Bu kadar.
Annem ve babam lise öğretmeni. Ben bilgisayar mühendisliğinden mezun olduğum yıl, yeni mezun olarak hem uzaktan çalışıp hem de ikisinin toplamından daha çok maaş aldığımı gördükçe hep bunun dalgasını yapıyorlar :D
@@datarun4171 nasıl uzaktan çalışmayı hemen başardınız?
@@CerenOnat-n3r iyi bir üniversiteden mezun oldum ve mezun olmadan önce olabildiğince şirket ile görüşmeye başladım teknik mülakatları vs. geçince de teklif ettiler
bölümün puanları fırlamaya devam edecek 50 bindeki yazılım,bilgisayarlar 30 binlere inebilir bu seviye diğer okullar zaten çok yüksek
yazılım diplomanın en gereksiz olduğu sektördür. ancak üniversite network için birebir bir alan.
@@bcanergul06 artık diploma gerekli bu sektörde
@@bagvucisx hayır kesinlikle değil, yaptığınız proje ve çalışmalar yani portfolyö önemli.
@@ortolaobla katılıyorum
@@ortolaobla eskiden öyleydi insan çok bu işe girende çok işini iyi yapan kişi sayısı da çoğaldı diploma öne çıkarıyor
Eğer kendinizi yeterince geliştiremezseniz açlıktan ölürsünüz. Bunuda söyleseydiniz keşke ve bu gelişim ömür boyu sürecek bir şey. Ömür boyu okulda olacaksın.
Ömür boyu okulda olacaksın hımm..
hiçbir meslek yoktur ki durağan seyrederek o mesleği idrak edebilesin siz sevmediğiniz işi yaptığınızdan mütevellit, bu gibi düşüncelerin sanki sadece sizlere özel olduğunu, en farklı ve en zor işleri sizin yaptığınızı sanıyorsunuz. Yazılımcı olmak isteyen bir insan bu işi para için yapmaya kalkarsa, o mutluluk denen şeyi elde edemeyeceğini anladığı an rehavete kapılır ve hemen mesleği suçlamaya başlar. İnsan zaten kendisi ömür boyu gelişen bir varlık. Siz kendinizi sürekli aynı kalan bir varlık olarak mı görüyonz ki böyle konuşuyonuz bence eğer memnun değilseniz lütfen önce sizin amacınızın ne olduğunu iyice bir içselleştirin. Dünyada hiçbir şey emeksiz elde edilmez ve amacı para olanın da mutluluğu baki olmaz kimseyi de böyle diyerek rehavete sokmayınız şayet ben dahil bir sürü genç bu işe gönül verecek ya da vermiş onları bu söylemle uzaklaştırabilirsiniz.
@@melhdemrc arkadaşım ne kaliteli açımlamış durumu.
@@melhdemrc Ee doktorlarda ücretlerden şikayetçi senin tanıma göre ücretden rahatsız herkes mesleğini sevmiyor. Çıkın şu kendinizi Bİll gates sanma durumlarından ya her mesleğin temelinde içten içe para yatar araba taksidine bile giremeyeceğin işi yaparken neyin sevmesi neyin sevmemesi işiniz gücünüz balon oluşturmak sizin gibilerr yüzünden saatçi de yazlımcı muhasebeci de yazılımcı bi defolup gidin iyice boş yaptınız.
20 yaşında 3000 dolar çok güzel para yaşıtız ben hala para kazanamadım maalesef ancak şunu unutmamak lazım yazılım ciddi bir emek mücadele ve sabır gerektiriyor herkesin yapabileceği bir şey değil altyapı lazım
ciddi emeksiz iş anca torpildir bugün sporcuda olsan başka birşey illa ciddi emek lazım ne kadar emek o kadar köfte
e ticarete yonel inan boş işler , bu ünvan bilmem neler , ileridr maaşli calişirsan ne boktan birsey oldugunu anlarsin , bu hafta 5 tl lik urun satmaya odaklan , diger hafta 6 tl ye cikar , sonra 10 tl diye artir beni dinle cok ama cok daha keyiflidir
@@the_great_reset8286 yorumunuz için teşekkürler evet deneyeceğim
@@the_great_reset8286 sen yapıyon mu peki ( kotu manada sormadım )
@@busraonal89 Universitede ogrendiginle veya hocalarinin agzina bakarak gelisemezsin. Yazilimci olmak biraz alay isi, oturup gununun 15 saatini birseyleri yazmaya ayirman lazim. Biraz senin tutkuna ve sabrina bagli.
Bu videoyu 2024 te izleyenlere sesleniyorum sektör bambaşka bir hal aldı o dönemler ne chat gpt vardı ne hapay zeka bu kadar gelismisti nede ulkede devulasyon vardı şuanda bir kişinin işe girmesi yıllar alıyor
ya atmayın şöyle videolar arz talep oranının içinden geçiyosunuz :D
İQİSİAİDSİ
Kxnfvnksfvnkvsdknlsvdknlk
Ne güzel hukuk oku doktor ol bakma buraya ya :d
@@skygnd 😂😂😂🙏🙏
şu gözlüklü kadın a o kadar tilt oldum ki , kurduğu cümleye bakar mısınız 10:04 de başlıyor "kod yazmanın cinsiyeti yok, biz kadın yazılımcılar olarak toplumsal cinsiyet ve feminizm açısından bla bla bla." o kadar tiksinç ki . cinsiyetçiliği yapan kendisi ama bunun farkında değil.
bende eski yazılımcıyım 17- 18 yaşında başladım bu işe tabi o zamanla imkanlar biraz daha kısıtlydı internet bu kadar yaygın değildi çoğu şeyi internet kafeden kitap lardan araştırarak öğrenirdik yaşadığım yer küçük biryer olduğu için bıraktım elektroniğe yöneldim şimdiki nesil çok şanslı kaynak bol çünkü...
Yeni nesil şanslı olsa bile yarış araçlarının konforlu olması daha teknolojik olması diğer yarışların sayısının artmasını ve yarışların daha zorlaşmasını engellemiyor yani rekabet arttıkça bizden beklenen isterler inanılmaz artıyor
Yazılımcı olmak için tabiki üniversite gerekmiyor ama iyi bir iş ve şirket olanağı için de neredeyse şart sırf diploma açısından açık öğretim fakültesi üzerinden bilgisayar programcılığı bitirsem iş olanağı açısından katkısı olur mu bilen birileri yanıtlarmı çok sevinirim
@@iremayhan Bende merak ediyorum eğer bulursan cevabı beni de aydınlatırsan sevinirim.
@@iremayhan cevabı buldunuz mu
@@aley3416 hayır maalesef
Neden cinsiyet ayrımcılığına bu kadar değinilmiş anlamıyorum. Bence yazılımcılıkla bunun hiç bir alakası yok.
Gençlere uygun fiyatlı pc imkanı sunulmalı ki kendisini geliştirmek için fırsatı olsun
Ampul bunu begedi
Aynen öyle
Reis yapana verilmeli yoksa bizim gençlik bilgisayarda oyun oynamaktan başka bir şey yapmaz.
@Cihat Kasal Yapana verilmeli dedim eğer okuduğunu anlaman varsa... Burası Türkiye, gene bir yolunu bulurlar.
200 liraya 2. El bulursun bahane yok çözüm var
yazılımcılık mesleğe adanmışlık gerektiriyor gerçekten zor bir iş tutkulu olanlar başarıyor.
Aylık 3000$’ı duyan Türkiye gençliği YAZILIMMMMMMMM diye yollara düştü bile
Parayı duydular bide yapabilecekler mi onu düşünseler keşke. Yazılım sevgi ve ilgi ister. Eğer yazılımı zorla öğreniyorsan sana cehennemi yaşatır.
Bu videolar insanlar da öyle güzel bir algı yaratıyor ki sanırsın 1 sene de bir programlama dilini öğrenip ayda 3000 dolar kazanabilecekmiş gibi anlatıyor :) . İşin içeriğinde ise o kadar çok şey var ki İngilizce bilmen şart , çalışacağın alana göre bir programlama dilini oldukca iyi seviye de bilmen şart ( Eğer homeoffice çalışacaksan daha daha daha da bilmen şart çünkü ofis ortamında yardım olur fakat evden o kadar kolay olmuyor ) , yaşadığın şehrin önemi çok İst ankara izmir harici gerçekten iş alanı ve kendini geliştirme çok çok az ve dar. Bireysel ve teorik olarak ne kadar öğrenirseniz öğrenin pratik de sıçacaksınız eminim :) .Ama pes etmezseniz asgari ücrete de 5 6 yıl çalışırım derseniz ve hayatta kalabilirseniz ortalama bir maaş ile yazılımcı olabilirsiniz. Ki bununla da bitmiyor her gün her saat her ay bi yeni çıkan güncellemeler sürekli birşey öğrenme sürekli takip mesai dışında bile sürekli çalışma gerektiren bir meslek. Öğrendim diyip kalırsanız sürekli kendinizi tekrar edersiniz . Ha bide bu mesleği öğrenebilecek insanın başta derdi tasası olmuyacak ekonomik açıdan rahat olucak , zaman olarak da mükemmel bi zaman ayırabilecek , 1 gün çalışıyıp 1 hafta bekleyeyim diye bir şey yok direk unutursunuz , kısaca bütün şartlar uygun olacak. O şartları sağlayamadım ben hemde 3 kişinin yapacağı işi tek başıma yapıp aç kaldım :) ( web tasarım - mobil uygulama - seo ).ist a gittim 1 ay çalışıp ay sonunu getiremedim verdikleri para ile :) en sonunda dayanamadım bıraktım memur oldum :) İnşallah siz olursunuz arkadaşlar :) Video madalyonun ön yüzü .
@yılmaz altın asgari ücret çalışmaz bir tık üstü çalışır kral bak bu adam çok güzel yorumladı
@yılmaz altınben makine mühendisliğinde okuyorum ve bölüm iş imkanı ve eğitim yönünden sıkıntılı olduğundan yatay geçiş yapmak istiyorum yazılım mühendisliğine mi geçmem daha mantıklı yoksa bilgisayar mühendisliğine mi ve sizce bu bölümler makineye göre ne kadar artısı yüksek bölümler yani geçmem benim için iyi olur mu eğer bilginiz varsa bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
@yılmaz altın sağolun yardımcı olduğunuz için
@@bugraunal7133 şuan ne yapiyorsun ben de ayni durumdayim
@@unterweb yazılım mühendisliğine başvuru yaptım ne olur ne olmaz alınamayabilirim diye bilgisayar mühendisliğine de başvuru yaptım eğer bilgisayar çıkarsa ikinci sınıfta yazılıma yatay geçiş yapmaya çalışacağım
19 yaşımda üniversite okumakdan vazgeçtim ve evde 3d modelleme öğrenmeye başladım ve aradan 8 ay sonra bir mobil oyun stüdyosunda 3d artist olraka işe başladım ve evden çalışıyorum, maaşlarda çok iyi çok şükür,artık devir üniversite okuyarak bir yere gelicek bir durumda değil.
Üni mezunu olmadan nasıl işe aldılar peki?
Benim bildiğim üni şart, gerçi ben okumak istemiyorum çünkü bana zaman kaybı gibi geliyor -_-
@@havo_37 gerekmiyor,çünkü senin becerine,yeteneğine ve geçmiş de yaptığın potforyana bakıyorlar.Uni okumak bişey getirmiyor
@@tazyiki ay içime su serptin valla saol 🥺✨ bende öyle düşünüyorum :)
@@tazyiki potforya ne demek? İnternette aradım çıkmıyor
@@tunusdag3619 doğru yazılışı 'portfolyo' yanlış yazmışım pardon,araştırıp öğrenebilirsin.
Gerçekten bu işte ilerlemek istiyorum, 8 aydır neredeyse ilgileniyorum, ama hala pek bi ilerleme kat ettiğim söylenemez.. Umarım böyle devam etmez, çünkü çok umutum var
araştırmayı bırakma , elinden geleni yap. ilgili video veya yorumları oku. kitap oku , meslekle ilişkili kişiler ile vakit geçir.
Neler yaptınız? :)
Yalnız değilsin
hayat şartları 2010-2015de üniden mezun olanlara aynı değil şuan nasıl ünideyken 23 ülke geziyorsun ben yazın tatile gidemiyorum. Tamam kendini öne atarsan yaptığın işlerle seni davet ederler yol masrafı cart curt karşılarlar belki burs felan çıkarda bi yere kadar şu şartlarda kimse öyle bi şekilde yaşayamaz üniyi babası para babası değilse adamın babası pc atmircisiymiş 4 yaşında kullanıyormuş ben ilk laptopumu ünide aldım ilk pcyede 13,14 yaşımda dokundum oda internet cafede felan
bende o şekilde aynu durum... ilk bilgisar ünide elime geçtii...
ben makine mühendisliğinde okuyorum ve bölüm iş imkanı ve eğitim yönünden sıkıntılı olduğundan yatay geçiş yapmak istiyorum yazılım mühendisliğine mi geçmem daha mantıklı yoksa bilgisayar mühendisliğine mi ve sizce bu bölümler makineye göre ne kadar artısı yüksek bölümler yani geçmem benim için iyi olur mu eğer bilginiz varsa bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
sonunda hislerime tercüme olan bir yorum
SÜREKLİ GENÇ OLMALI FALAN DİYEN KİŞİLER PATRON VE ONLARI SÖMÜRMEK İÇİN DİYOR GENÇ YAZILIMCIYI YETİŞMESİ GEREKLİ FALAN DİYOR ASGARİ ÜCRETE ÇALIŞTIRABİLİRSİNİZ AMA OLGUN BİRİNİ ASLA :)
Şuan herkes yazılım okuyor evet ciddi bir yazılımcı kıtlığı var şu sn ancak o okuyanlar ilgisiz olanlar boşa okuyor öğreniyor ilgin olmadan severek yapmıyorsan çabuk sıkılır bıkarsın yine mi sorun diye ancak söyleyeyim o yazdığın şeyler çalışınca verdiği mutluluk gerçekten çok farklı php bilgim biraz var python öğreniyorum sevmeden olmaz sevenler yüksek yerlere gelir bu sebeple yakında kriterler artar şirketlerin çalışanda aradığı özelliklerde bilgi seviyesinde kabiliyetinde bu okuyanların %90'ı işsiz olacaklar bu sebeple yazılımcı kıtlığı uzun süre bitmez benim düşüncem.
ben makine mühendisliğinde okuyorum ve bölüm iş imkanı ve eğitim yönünden sıkıntılı olduğundan yatay geçiş yapmak istiyorum yazılım mühendisliğine mi geçmem daha mantıklı yoksa bilgisayar mühendisliğine mi ve sizce bu bölümler makineye göre ne kadar artısı yüksek bölümler yani geçmem benim için iyi olur mu eğer bilginiz varsa bu konu hakkında yardımcı olur musunuz?
@@bugraunal7133 bana kalırsa yazılım daha iyi ancak bilemem siz ne istersiniz
@@dravhin7949 anladım teşekkürler
2001'den beri yurtdışına yazılım yapıyorum, 2016'da ABD'de şirket kurarak yerleştim. ABD'de 1 yazılımcı yerine TR'de 3 kişi isdihdam edebilirim.
Part time çalışıp ayda 3,000 USD alıyorum diyor bir genç, kendi ödemesi gereken vergi ve SGK'dan hiç bahsetmiyor. Muhtemelen kontrat bazlı işler, 2-3 ay sonra bitebilir. Hatta dünyanın başka bir köşesinde daha ucuza çalışan bulurlarsa ona yönelirler. Yazılımcı ücretleri dünya genelinde eşitleniyor bir şekilde.
Yazılımcı olmanın kolay olduğunu zannedeler bir daha düşünsün derim. ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği mezunuyum, ilk 20 senenin büyük bölümü sabahlayarak geçti. Gece 10:30 - 11:00 gibi TV'deki ilginç programlar biter, program yazmaya dalardım. Hava ağarıp, kuşlar ötmeye başlayınca sabah olduğunu anlar, gider yatardım. Sabahlamadan bitmeyen projeler dünyası, bir de bu hizmetleri senden ölü fiyatına almaya çalışan insanlar.
yanlış bilmiyorsam türkiyede ofisi bulunmayan şirketlere çalışıp maaşını döviz alanlar gelir vergisi ve sgk ödemiyor.
Ben de temel seviye python biliyorum (YT yakinkampüs kanalındaki videoları izledim sadece) ancak kendimi nasıl geliştireceğimi tam olarak bilmiyorum. Araştırdığıma göre, Tkinter,Django,Threading,Pyqt5,pygame gibi yerlerden projeler yaparak gelişilebileceğini buldum. Yapmak istediğim bir kaç mobil uygulama ve site kurma fikirlerim var olduğundan, Python 'u nasıl geliştirmeliyim sizce ve Python sonrasında, C# ,C++ gibi dillerden hangisi bana daha fazla yardımcı olabilir?
@@utkukaanarasan6034 Ödüyor.
@@malvolyn düzelttiğin için teşekkürler
Dünya genelinde hala çok ciddi bir yazılımcı kıtlığı var. Özellikle mid-senior seviyelerinde. Artık çoğu kurumsal firma kendi talent programlarını başlatarak junior'dan yazılımcılarını yetiştirip ellerinde tutmak için uğraşıyor. Bugün yazılımcı kıtlığı olması 1 sene sonra da kıtlık olacağı anlamına gelmiyor. Çok iş var diyip ilgisi olmadan yazılım/bilgisayar okuyacak arkadaşları da uyarayım.
Öyle Junior olarak çalışabileceğimiz şirketleri nasıl buluruz linkedIn falan mı ?
Belkide açık bitmeyecek tek meslek. Ülkemizdeki avantajı ise iyiler yurt dışına kaçıyor. Bu sayede alttan gelenlere yer açılıyor.
@@cenkakay3506 Alttan gelenlere yer açılmak zorunda. Türkiye’deki şirketler ellerindeki seniorları tutamıyor çünkü yurtdışındaki firmalar, özellikle well-funded startuplar, parayı verip türlü imkanlar sağlayıp o adamı getirtiyor. Çok örnek biliyorum.
@@ferhatkorkmaz11 evet bu gençler için hem iyi hem kötü.
@@ferhatkorkmaz11 peki üniversiteye mi bakıyorlar neye bakarak getirtiyorlar kendi şirketlerine
18 yaşındayım 7 aydır yazılım ile uğraşıyorum ve kod yazmak ders çalışmaktan daha zevkli diyebilirim
Ben yazılım mühendisliği okumak istiyorum sence nasıl yani önerir misin yada önü açık mi daha lise 2 yim ama ne yapmam gerekiyor
@@burcuaksoy6884 yazılım dan başka bir mesleğe ilgin yoksa öneririm, bu bir kişisel seçim en iyisi diye birşey yok
@@elcanpenahov435 peki teşekkürler
@@elcanpenahov435 ne biliyorsun yazılım ile ilgili hangi dilleri öğrendin mesela
@@ahmetyusufer ilk 3-4 ay python ile obje tabanlı programlama öğrendim aslında sonra mobil uygulama yapmak istedim ve Flutter ve dart öğrenmeye başladım 1-2 ay dersler ile Flutter in syntax i ne iyice alıştım ve kendi mobil uygulamamı yapmaya başladım yeni widgetler öğrenmeye devam ediyorum, şu an ihtiyacım olanı kadar bilgiye sahibim aslında ama yinede öğrenecek birçok şey var
Bazı arkadaşlara 3000 dolar fazla gelmiş ancak değil(remote çalışıyorsanız tabi), junior için bile düşük bir maaş. Yurt dışında normalde Junior'lara 5000-6000 dolar verilir, 3-4 sene tecrübelilere 7000-9000'e çıkar. Sonrası sizin liderlik becerilerinize, yüksek lisans yada doktora'ya sahip olup olmamanıza ve sektördeki bazı spesifik sertifikalara sahip olup olmamanıza bakar.
Bir yüksek lisans'a sahip, 6-7 sene zorlu projelerde görev almış bir Architect aylık 12.000-15.000 dolara kadar çıkabilir.
🤣Yurtdışında diğer mühendisler de o civarda alıyor
@@engineerist Bahsettiğiniz hangi ülke, Amerika açısından konuşuyorum ben. Almanya da maaşlar düşük ama genede senior altında olan birine aylık 4 5 k verilir euro olarak. Tabi Almanya'ya mühendis diploması ile gidenler için konuşuyorum.
@@e.c-machiavelli9659 3000usd için söyledim ben
Mimarlar maalesef 5000 usd'nin ustune cikmiyor
@@e.c-machiavelli9659 ben de mimarlik okuyorum gunluk 10+ saat ders calisiyorum ama bir bok olmuyor yani dusuk puanlar veriliyor herkese eziliyoruz ve mezun olunca direkt işsiz kalacagim. Yani pc'den de 10 tane program bitirin diyorlar ama bilsen de bir bok etmiyor ben de diyorum yazilima mi yatay gecis yapsam
Yazılımcılık kolay bir meslek değil ama bu işin bir çok yönü var. Öncelikle çok az bilgiye sahip olup iyi pazarlamayla çok para kazananda var, çok fazla bilgiye sahip olup kendini gösteremeyip altta kalanlarda var. Yazılımı ne için ne amaçla öğrenmek istediğniz bile çok önemli bir etken.
Eğer amacınız ben başarılı bir yazılımcı olayım, uluslararası çalışayım, ana işim bu olsun ise. İlk düşünmeniz gereken şeyler İngilizce ve iletişim yeteneğiniz. Daha sonra şunu unutmayın ki eğer bu amaçla yazılımı tercih ediyorsanız bu sektörün en büyük dez avantajı sürekli öğrenmek zorunda olduğunuz. Yani 20 senedir bu sektörde olsanız kalan ömrünüz boyunca öğrenmeye devam ediyor olacaksınız. Bu konu diğer hiç bir meslek için geçerli değil neredeyse yada aralarında büyük uçurumlar var. Bir çok meslekte işinizi öğrendikten sonra yıllarca hep aynı şeyi yaparsınız nadiren bu bilgiye eklemeler olur ama yazılımda ise sürekli yeni teknolojiler çıkar ve bu teknolojilerin öğrenilmesi gerekir ihtiyaca göre, bu konu modunuza bağlı olarak işin bazen en keyifli bazende en yorucu tarafı olabiliyor. Bazen "ya hepsini salıp sıradan bir iş mi yapsam" bazende "bu işi çok seviyorum" diyebiliyorsunuz :) ups and downs
Yanılıyorsun hayat boyu öğrenmeye odaklı tek meslek yazılımcılık değil. Binicilik yaptım senecelerce ve en iyi hocanın bile en iyisi olmak için sonsuz teorik bilgiye daha ihtiyacı olduğunu görüyordum.
Eğer etik hacker tarzı bir şey olmayı planlıyorsa bir kişi yazılım bilgisini, zekasını, dikkatini vs. çok geliştirmesi gerekiyor.
@@bbasoo bu her yerde geçerli yazılımcılık ne en zoru ne de en önemlisi çok daha zor ve gelişim isteyen yüzlerce meslek var bakış açınızı değiştirin kolay yoldan para kazanma derdinde ise insan o insan boşluğa düşmüş ve benliğini kaybetmiştir zorluklar olacak ki kolaylıklar ile insan rahata erişebilesin o yüzden her meslek kendince en zoru ve en çok bilgi isteyeni
@@SaaGT ben yusuf itüde okuyorum eğer istanbuldaysan temel düzeyde bana öğretir misin ve bu binicilik vs. işleri çok para gerektiriyor mu? bir öğrenci karşılayabilir mi?
@@kaptankare1229 Istanbuldayım. Ne öğrenmek istiyorsun? Binicilik işini sanmıyorum bir öğrenci karşılayabilsin. At almadığını, klüp atı ile ders aldığını varsayarsak ders başı saatlik en az 200tl ödersin. At alırsan at fiyatı vs. Bir yana klüp üyelik ücreti box ücreti vs. En az aylık 2500TL ödersin. Ekipmanlarıda saymıyorum.
Bu sene dgs ile bilgisayar mühendisliği okuyacağım. Şimdiden çok heyecanlıyım. Umarim başarılı olurum
Çok güzel bende iki senelik elektronik bölümündeyim ilk sınıfım bende bilgisayar mühendisliği düşünüyorum. Netlerin nasıl hangi üniversiteyi istiyorsun ve ne okuyorsun? :)
@@josef89souza bilgisayar programcılığı bitti geçen sene. Covid olduğum için girememiştim. Bu sene sınava gireceğim.
Türk-Alman Üniversitesi veya İstanbul üniversitesini istiyorum ama İstanbul'da başka bir yer çıkarsa da giderim
@@huseyinemre6419 umarım istediğin gibi olur ama bence İstanbul veya Ankara'da okumak çok avantajlı hangi dilleri öğrendin?
@@josef89souza su an sadece C ve biraz Java biliyorum. Pandemi başlayınca eğitim mahvoldu bi halt öğrenemedim. Tekrar bi şeyler öğrenmeye sınav sonrası başlayacağım
@@huseyinemre6419 umarım istediğin gibi olur.
Pratisyen hekim kadar para kazanılıyor. Ama çalışma ortamı güvenli, rahat, kavga gürültü yok. Doğru tercihler yapın gençler.
İntörnüm o kadar pişmanım ki anlatamam
iş garantisi yok. tıp'ta iş garantisi var. mühendisliklerin hiç birinde iş garantisi yok. öyle tıp gibi sadece biyoloji çalışmakla olmuyor. yeni mezunlar için iş bulması çok zor. yazılım sektörü daralıyor
Kadın yazılımcı konusuna değindiğiniz iyi olmuş. Lakin en az bunun kadar gençlerin yazılımcı olmasının önündeki çevresel ve akademik engellere de değinmeniz ve gençlerle bu konuda konuşmanızı beklerdim. Malum okul hayatından dolayı çoğu zaman yazılıma gereken vakti ayıramayan benim gibi bir sürü insan vardır mutlaka.
Belli çok para kazandıkları çalıştığı ortamın manzarası her şeyi açıklıyor
Bilgisayar Mühendsiliği Öğrencisi olarak güzel motivasyon oldu
Beğenmene çok sevindik Naci🙏🏻
Hangi üni
umarım bana da olur izledikten sonra çünkü intihar etmeyi daha önce aklımdan geçirmemiştim. Geçen dönem mental sağlığım zarar gördü diyebilirim.
@@justahumann810 ne demek istiyorsun dostum intihar ne alaka ?
@@justahumann810 dünyanın en alakasız yorumu falan cidden ŞSKDFWJQEOWDFJPŞ
Arkadaşlar eğer başlamayı düşünüyorsanız kendinize bilgisayar karşısında veya sonrasında çok küfür edeceksiniz ve bilgisayarla tartışacaksınız tekrar, tekrar, tekrar yazacaksınız sonrasında AAA BU MUYMUŞ diyeceksiniz :D neyse ben hala junior bir yazılımcıyım belki sizin tecrübeniz çok daha farklı olur. yeni başlayan yada başlayacak arkadaşlara kolay gelsin. :)
Eeee birde şu konu pek geçmemiş arkadaşlar yazılımcılıkta bulabildiğiniz kaynak ve yardımlaşma olgusu diğer mesleklere göre çok fazla buna emin olun zor bir meslek ama peşinden giderseniz, kafanızdaki soruları sorabileceğiniz çok fazla doğru insan var.
Ben 9. sınıf bilişim bölümündeyim çok zor ingilizcen güzel olmalı ama bende o yok bir de kodlaman iyi olmalı yani bu mesleği yapanlara vallaha helal olsun inşallah bende bir yazılımcı olurum amin.
Biraz daha propaganda yaparsanız size yemin ediyorum döner ayran parasına yazılımcı bulabilir hale geliriz 5 yıla kadar. İhtiyacı karşılamak amacıyla o kadar çok reklam ve pazarlama yapılıyor ki sermaye sahipleri tarafından şaşkınlıkla seyrediyorum. Başka bir meslek öğrenin gidin bu meslek yakında hiç olur, emekleriniz boşa gider. Bir şey çok allanıp pullanıyorsa, janjanlanıp insanların gözüne sokuluyorsa bunun altında kesinlikle bir bit yeniği var demektir. Nicelik arttıkça kazanç düşer, emek değersizleşir bu da sadece patronların ekmeğine yağ sürer. Konuya akılcı ve eleştirel yaklaşmakta her şey de olduğu gibi burada da fayda var.
Şimdi arkasında boğaz manzarasını almış kıza bakarak buraya akacak kütleyi görüyorum. Sayı artışı bi noktadan sonra TR başa derttir.
Tamam bi siz para kazanın zaten.
İlerde yazılım öğrenmeyen aç kalıcak.
Hahahahah, tam olarak düşündüğümü söylemişsin dostum. Yazılımcı olmayacağım sanırım ancak yazılımla uğraşmayı seviyorum. Buna rağmen çok yüksek ihtimalle yeni çağın yani bilgi çağının(data-information age) yeni mavi yakası yazılımcılar olacak 5-10 seneye.
Kanka günün sonunda hangi mesleği icra ediyorsan et. Kendi işini kurman lazım. O zaman daha keyifli oluyor. Normal bir maaşlı çalışandan daha çok çalışman gerekiyor ama sonuçta kendi işin.
Bende yazılım mühendisiyim, öyle ballandırılan tarafları pek yok. Dikkat ederseniz yazılımcıların çoğu hayattan kopmuş şekilde yaşıyor. Zihniniz sürekli çalışıyor başınız ağrıyor stresten uyuyamıyorsunuz. Hele ki backend tarafındaysanız ve serverlar ile de uğraşıyorsanız size geçmiş olsun. Bu ülkede sadece yazılımcılara ihtiyaç yok. Kendi dalıni bırakıp yazılıma kayanları görüyorum başarı oranı çok çok düşüktür üzülürsünüz. Hele ki pratik zekanız düşükse zamanınızı bile harcamayın.
Kesinlikle doğru👍
Ağlamayın herkes sizin sektöre dalış yapıyor diye. Siz işinizde daha iyi olun, dert etmeyin bunları.
@@sercankurt5403 Ağlamak mı ? Şirkete gelen 10 yazılım stajyerinden 2'si anca junior olarak alınıyor. Strese baskıya dayanamayıp biri gidiyor, kalan birininde mentali kalmıyor. İşimde iyiyim ki Türkiye'nin en büyük startuplarından birinde developerim.
@@swizhorror1019 yediğin kaba etmiş oluyorsun
@yılmaz altın o ne işi hangi uniden mezunsun
15 yıldır bu işin içerisindeyim kadınlar veya herhangi bir cins ile ilgili negatif hiçbir şeye şahit olmadım, insan olması bile gerekmez yeter ki işi yapsın :) bayaa zorlama bir konu uydurulmuş gibi. bunu dizi mizi yapın bari belgesel gibi yayınlamayın.
bir de türiye maalesef zor bir ülke bu iş için. hindistan gibi bile değil mesela, hindistanlılara bakın şu an neredeyse dünyayı onlar yönetiyor, şaka değil.
3:23 Ahmet Mümtaz Taylan konuşuyor sandım bi an. Sonra baktım hakikaten oymuş :)
Onun gençliği 😁
Illa şu kadın erkek olayına gireceksiniz. 8 yıldır sektördeyim 8 yıldır kadınlar neden bu sektöre girmiyor diyorum.
En az ayrımcılık yazılımda vardır. Siz klavye komandolarını yazılımcı diyip bunlar ırkçı derseniz her sektör ırkçı olur.
Bırakın şu işleri. İnsandan bahsedin. Kadın erkekten değil.
Asıl kendileri cinsiyetçi, bu tür şeyler üzerinde aşırı fazla duruyorlar. Başarılı insanın kadını erkeği yoktur, başarılı birisi değilseniz kadında olsanız erkekte olsanız kuvvetle muhtemel hemen hemen aynı muamelelere maruz kalırsınız. her şeyden bu kadar dert yanacaklarsa iş hayatına hiç girmemelerini öneririm sonuçta insanlar ''iş'' yapıyor ama siz aile evindeki konforu, toleransı beklerseniz her şeye ağlarsınız.
Bu konudan bahsedilmesinden neden rahatsız oluyorsunuz anlamıyorum. Siz ayırmıyor olabilirsiniz ama toplumsal olarak çok ayrıştırılmaya maruz kalıyor kadınlar. Üzerine konuşulması, farkındalık oluşturulması gereken bir durum. İnsandan bahsedin muhabbeti için ise emin olun kadınlar olarak bizim de tek yapmak istediğimiz bu. Bunun yaşanabilmesi içinse bugün bu ayırımcılığın ortadan kalkması için kadın erkek olayına girilip insanları bilinçlendirmek gerekiyor. Tebrik etmek yerine bırakın bu işleri demeniz de bunu zorlaştırıyor.
Tamam. Kadın haklarını koruyalım. Kadınlara hakettiğini verelim. Kadınlara adil davranalım. Güzel.
Peki bu şöyle mi yapılır:
-Kadın çalışan oranımız nedir?
+%47,6
-Olamaz. Ne kadar da kadın düşmanıymışız. Hemen kadın çalışan işe almalıyız.
+İyi de açık pozisyonumuz yok şu an.
-Ben anlamam. Ne yapın edin o oranı %50.00'a çıkarın.
Bu %50 takıntısı hiçbir şeyi çözmüyor. Hatta bırakın %50yi %99 kadın bile olsa eğer o işyerinde kadınlara adil davranılmıyorsa, kadınlara hakları verilmiyorsa hiçbir anlamı yok. Ve başka bir iş yerinde kadın çalışan oranı %1 bile olsa orda ona adil davranılıyor ve hakkı veriliyorsa orası o %99 kadın olan şirketten daha fazla kadınlara değer veriyordur. Sayıların hiçbir önemi yok.
Yüzeysel video detay yok ; hangi dil,teknoloji , framework design prensipleri , mimari ve desenler vs ne kullandıkları hakkinda bilgi yok yorumlarda matematik vs kavgası dönmüş at gözlüğü ile bakıp piyasayı niye sadece kendi yaptığından ibaret sanıyorsunuz onu da anlamıyorum bu isin designerı , dba'cisi web developer ı , hibrit gelistirinleri var yani yazilim bi okyanus son olarak matematik matematik diyenler tengri aşkına proje de matematik kullandıgınız kısımların örneğini yollayın bende merak ediyorum bu nasıl matematikmiş sanırsın F-35 projesinde çalışıyorlar te allam
Daha yorucu az meslek vardır. 20 yaşında 70 hissedebileceğiniz yegane mesleklerden biridir.
Başkan sen Bi gel şantiyede bi çalış oranın tozunu toprağını yut göreyim varmı yokmu
@@emrebazna9900 Yanlış yazmışım haklısın. Daha yorucu meslekten kastım zihin yorgunluğu olarak kastetmek istemiştim. Sonuçta yazılımda fiziksel yorgunluğun olmuyor, mental yorgunluk oluyor. Ama gene de en yorucu meslek yazmamışım zihinsel yorgunlukta can sıkıcı bir olaydır yaşadıysan bilirsin zaten.
Sabah 6 da kalk
Soğuk duş al
Soğuk su iç
20 şınav çek
Yazılım öğren
Bunu 3 ay yaparsan 2.Atatürk olursun
Her kes evde boş oturmuyor adam var imkansızlıktan gündüzleri çalışıyor ...... gece eve dönüp yorgun halde anca zaman ayıra biliyor.
@@thepraktik1773 Banane
3 ay mı😂
Yazılımda 0 TL ye stajı akraba,tanıdık vasıtasıyla bulmak zorunda olmak gerçekliği var bir de.
Hangi sektörde yok ki ?
@@emirhanka67 stajda ne kadar veriyorlar
@@cankorkmaz4730 0 tl. Çoğu vermiyor. Veren de yasal sınıra göre asgari ücretin en az yüzde 30 u kadar olması gerekiyor. 3 bin TL duydum en fazla. Eski asgariye göre tabi
Öyle 1-2 senede kendi kendine alaylı yazılımcı olmak kolay bir iş değil. Üniversitede bilgisayar mühendisliği okuyanlar bile 4 senede junior yazılımcı oluyor. 11 yıldır yazılımcı olarak çalışıyorum, uzaktan çalışma evet çok yaygınlaştı ama bugüne kadar sahile gidip kod yazan kimse ile karşılaşmadım. En basitinden güneşin altında ekranı göremezsiniz🙂Dövizin ülkemizde aşırı değerlenmesi üzerine yazılımcılar çok kazanmaya başladı, ama bu sürekli bu şekilde devam edecek demek değil. Dolar tekrar sabit gitmeye başlarsa eskiden olduğu gibi yazılımcılar diğer mühendislere göre ancak %10-20 daha fazla kazanır. Son olarak sadece iyi kazanıyor, şartları iyi diye bir mesleği seçmeyin. Eskiden genellikle kadınlar 5 yıldır çalışıyorum hala kod mu yazıcam diye yakınırlardı, şimdi instagram'da kod yazdıkları videoları paylaşıyorlar. Bu insanlardan olmayın, neyi seviyorsanız onu yapın. Ayrıca kadınlardan da çok iyi yazılımcılar çıktığını gördüm.
22 yaşında üniversiteye başlamak sorun olur mu iş açısından?
@@ceylinyldrm306 Olmaz. Kendini geliştiren yazılımcı her zaman iş bulur. Zor olan kendini geliştirmek, iyi bir yazılımcı olabilmektir, yaşla bir alakası yok.
Bir yazılımcı olarak buradaki hayatların çok daha üstününde mümkün olduğunu söyleyebilirim ancak bu hayatın sizden neler götürdüğünü kimse bahsetmiyor. Sürekli çalışıyorsunuz, iş hayat dengeniz alt üst oluyor. Şimdi diyebilirsiniz zaten normal işimdede sürünüyorum bari burda yüksek maaşa sürünüyüm. Hiçte öyle olmuyor işte. İnsanoğlu öğrenmeye meraklıdır ancak bir yerden sonra bu tutku yavaş yavaş sönmeye başlar. Bir yerden sonra değişime ayak uyduramaz hale gelip sektörde zirvedeyken dibi görebilirsiniz. Ancak diğer bir çok meslekte öğrendikleriniz yıllarca aynı kalır ve pek değişmez. Eğer diyorsanız ki ben zaten pek sosyal biri değilim. PC başında geçen zaman benim için eğlenceli ve üretken bir zaman o bu iş tam size göre.
Hiç bilmeyen biri öğrenebilir mi yani hayatımda elime bilgisayar almışlığım yok
@@user-ml4wg3yb2m Evet başlayabilirsiniz. Hiç alakası yok. İstekler ve öğrenme eğrisi insana göre değişir. İstekli birisi 40 yaşındada öğrenir 50 yaşındada. Ancak işe girmek konusunda aynı şeyi söyleyemeyeceğim.
@@mustafasavul hocam kararsız kaldım, 10.sinif öğrencisiyim, bilgisayar mühendisliği istiyorum ama bu mesleğin beni fazla asosyal yapacağını hiç düşünmemiştim
Bu mesleği yaparsam kendime vakit ayirabilcek miyim, saatlerce kitap okuyabilecek miyim, seyahat edebilecek miyim kararsızım
@@hamlet3865 İş hayat dengesini kurarsan olabilir. Ancak iş öğrenme aşamasında 3 yıl sağlam kastırırsanız rahatlarsınız.
@@mustafasavul dostum merhaba istediğim üniversite adana Alparslan Türkeş yazılım mühendisliği İngilizce eğitim veriyor sıralaması 100 binde ben araştırdım ve daha iyi sıralamalı üniversitelerden daha iyi olduğunu gördüm sence yazılımda üniversitenin ismi çok önemli midir İngilizce var zaten dil önemli peki isim önemli mi? Veya bu üniversite iyi mi sence bir bilgin varmı teşekürler
Yazılımcıyım, ayda 500 lira kazanıyorum.
o da iyi knk sigara parası
Freelancersen mantıklı 😂👍
Tuğba, kadın yazılımcılar olarak bizi çok güzel temsil etmiş. Canım benim
Arkadaşlar kararsız kaldım. Sizce yazılımcı mı olayım yoksa lokmacı mı açayım. Hangisini tavsiye edersiniz?
Lokmacı
Yazılımcı enflasyonu var artık ee ve makine gibi oldu yazılım lokmaci daha iyi emin ol
kendi işletmeni kur
bizim bölümün erkek oranı %92 gerçekten kadınlara teşvik edilmeli bu bölüm
Kadınlar isteseler seçemezler mi? Kadınlar bu bölümü okuyamaz diye bir kural mı var? SJW söylemlerini bırakın. Bu bölümü okumak isteyen kadın veya erkek farketmeksizin kazanır okur. İstemeyenleri zoraki sokacak değiliz.
@@d.b.cooper5288 Kesinlikle haklısın, herkes kadınların yaşadığı sorunlardan(!) bahsetmiş fakat kimse erkeklerin yaşadığı sorunlardan bahsetmiyor. Genel olarak Junior yazılımcılar sorun yaşıyor bu bir gerçek. Sjw her yerde sjw.
@@d.b.cooper5288 brom ne diyosun ne zorlaması hafif teşvik çok daha iyi olur diyorum
Cidden zorbir meslek severek yapılmalı severek yaparsanız bişeyler başara bilirsiniz
bilgisayar bölümüne geçmek istiyorum
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
Türk gençleri olarak hep önümüze bir hedef konuluyor trend oluyor (üni kazan rahatlarsın, mezun ol rahatlarsın gibi) ve farenin peynire gittiği gibi gidiyoruz ve sonra gençler mutsuz görüyoruz.
Parası, statüsü, üniforması gibi şeylerden meslek seçmeyin dinleyin öğrenin deneyin belki de ama yaparken mutlu olcağınız meslekler seçin. Bunu dememin sebebi bölümde 1.sınıftayken ben de insanlara yazılım öğren diyordum :). Fakat anladım ki herkesin yapabileceği yapsa bile devam ettirip mesleği olabileceği bir meslek değil tam ilgi işi. Hem bölümden hem dışardan yetkin olmayan çok insan tanıyorum
ve staj bile bulamıyorlar yada çalıştıklarının yanında aldıkları komik kalıyor çoğu büyük firma part time a asgari ücret bile vermiyor. Eğer hayatınızın önemli bir parçası ingilizce doküman kurcalama ve yılmadan problem çözmeyse geliniz. Yoksa 2 seneye yazılımcı olucam videodaki abi dedi derken zamanınızı harcamayın 2 yılda hangi mesleği ne kadar öğrenebilirseniz (aşçı, uşak, doktor) yazılımda o kadar öğrenebilirsiniz bide bknz Dunning-Kruger Effect Curve.
Başarılar şimdiden
Dediğine katılıyorum hocam dunning-kruger effect'i inceledim kesinlikle çok doğru, sadece yazılım odaklı da değil hayatın her alanında geçerli bir çalışma olmuş.
Türkiye'de kadın yazılımcılara karşı negatif ayrımcılık, haksızlık edilmesi gibi bir durum yok. Zaten ülkede yazılımcı yetersizliği problemi varken bir de cinsiyete bakan varsa kendi ayağına sıkar. Sektörün kültür-birikim düzeyi bu ilkel sorunu aşmış vaziyette. Bence zorlama bir sorun üretmişsiniz.
Klasik feminist zırvalıkları. Sırf kadın olduğu için ayrımcılığa uğrayan yazılımcı oranı 250.000'de 1'dir muhtemelen.
Onu da geçtim çoğu firma zaten kadın ve erkek sayısı eşit olsun diye kadınlara ayrıcalık tanıyor. Kadınlara özel hackathonlar, bootcamplardan tonlarca bulursunuz. Microsoft, Netflix gibi büyük şirketler de yapıyor bunu, buna rağmen zırvalıyorlar işte
Hocam bu feministler parayı sorun çıkartarak kazanıyor. Onlara ne yaparsanız yapın farketmez onlar her zaman mağdur her zaman ezilen rolü oynarlar. Sadece yazılım alanında değil tüm alanlarda kadınlara pozitif ayrımcılık tanındığı halde hala çıkıp zırvalıyorlar. Bunlara inanan saf arkadaşlara üzülüyorum.
Erkek yazılımcılar fazla mesai, küfür, aşağılama, küçük görülme gibi sorunları daha fazla yaşıyor. Üstelik mesleğe yeni başlamışken, kyk borcu varken askerlik yapmaları gerekiyor. Bedelli tercih etse 56 bin borç daha ekle... Üniversite mezunu bir erkek yazılımcı daha dezavantajlı.
@@urkskn8842 Ben o şirketler de yanlış yapıyor. Yetenek önde olmalı. Bizim şirket hep bu şekilde gitti, şuana kadar hiç kadın çalıştığını görmedim. Sektörde fazla kadın yok.
Çok güzel ve faydalı bir içerik olmuş. Ellerinize emeğinize sağlık
Hacı dayı naptın?
Evde 10 15 Yıl önce İnternet ve Bilgisayar Vardı'da Bizmi Yazılımcı Olmadık Kardeşim
Video'daki Herkesin Ortak Noktası 1 ile 7 yaş arasındayken İnternet ve bilgisayara erişiyor olabilmek evet Bugün çok normal karşılanabilir bu durum ama 10 15 yıl önce tek görebildiğimiz teknolojik alet Kasetli Atariydi İnternet ve bilgisayar nadir evlerde milyonda 1'di birkez Daha ortaya çıkıyorki Doğduğun Ev ve Yer Kaderindir
Ama Yinede Pes etme kardeşim Mücadele ederek istikrarlı ve planli bir çalışma ile Azim ve kararlılık ile asilmayacak engel yok Allah herkesin yolunu açık etsin hayallerini gerçekleştirmeyi nasip etsin amin...
+1
Şuan 20 yaşındayım. Ailem ben küçükken durumu iyi olmasına rağmen derslerimi etkiler diye bilgisayar almadılar bilerek. İlk bilgisayarımı geçen yıl aldım. Elbette bu bir bahane değil şuan elimden geldiğince grafik tasarım ve web geliştirme üzerine çalışıyorum. Ama cidden dediğinizde haklısınız. Ailenin maddi durumu, kafa yapısı gerçekten kaderdir
@@faso4962 ben Kendi yaşıma göre söyledim benim gördüğüm tarihi kendimin ilk teknolojik cihazla tanışma hikayemi anlatıyorum orada atari'nin icadını değil 10 15 yıl önce teknolojik cihaz olarak atari'yi tanıdım diye
hayat adaletsiz kardeşim ne yapalım
beyaz gömlekli arkadaşın sanki kırıkkale mezunuymuş gibi durması ama bilkent comp. mezunu olması :D kitabı kapağına göre yargılamamak lazım :))))
arkadaşlar 19 yıllık yazılımcıyım, bu işin problem çözme ve öğrenme işi olduğuna karar verdim. durmaksızın çıkan problemleri çözmek, durmaksızın gelişen yazılım teknolojilerini öğrenmek ruh sağlığınızı çökertecektir. zaman zaman değişken sayısı en az olan mesleklere yönelmek isteyeceksiniz. örneğin ben sokakları süpüren bir belediye işçisi olmaya karar vermiştim ama belediye de iş bulamadım (ortalama üstü paralar kazanan bir yazılımcıyım) ... bitmiyor arkadaş, problemler bitmiyor, öğren öğren bitmiyor. yönetici olsan da bitmiyor, şirketin başına geçsen de bitmiyor. sonuç olarak yazılımcılar problem çözmekle ve sürekli öğrenmekle lanetlenmiş kişlerdir. yol yakınken dönün.
Doktorlar da öyle
Dönmem
nasil aptalca bi yorum
Ayn aga para lazim
Problem çözmek için para alıyoruz zaten :) İnsanlar temizlik problemi çıkarmasalar temizlik işçisi olamazsın :) Her tarafta çözülmeyi bekleyen bir sürü problem var da, çözüp hayatımızı kazanıyoruz.Problemler biterse patron seni ertesi gün kovar :)
"Yazılımcı enflasyonu" is loading
Hocam geleceği gormussunuz şuanda sektör o kadar doldu ki iş bulamıyor kimse
Turkiyede ve amerikada yasayan biri olarak Ben kadinlari dislayan hicbir olaya rastlamadim. Ayrimcilik yorumlarina odaklanmak yerine isine odaklasan kendini bir kadin olarak kanitlarsin zaten.
Bende et ürünleri teknolojisini okuyup bitirmem şuan kasaptan çalışarak kendimi geliştiriyorum kalfayım maaşım 8500
10 sene önce yazılım bölümünden mezun olduktan sonra bana kimse yol göstermedi, piyasada belli başlı şirketler ekibini kurmuş yoluna devam ediyorlardı. Tek başıma bir yere kadar piyasada dayanabildim. Ama şuanda iş imkanı daha fazla, iyi olmak yeterli değil çok iyi olmak gerekiyor bu sektörde
suan ne yapıoyrsun
@@Yasoskii Üniversitede seçmeli olarak aldığım grafik tasarım dersi sayesinde bir reklam ajansında grafik tasarım bölümünde çalışıyorum.
abi selamlar lütfen cevap ver, Boğaziçinde ingilizce okusam bir yandan da yazılım ogrensem yazılımcı unvanı ile iş yapabilir miyim? yazılım okumasam ingilizce okusam ama yinede bu alanda ilerleyebilir miyim?
getir, yemek sepeti vs 25 bin maasla.adam bulamiyor yazilim sektorunde.
Her önüne gelenin girdiği bir alan ve durum bu çok can sıkıcı...
evet nolacak bu işin sonu
tamda yazılımöğrenmeye çalıştığım dönemde bu video çok iyi geldi,umarım game devoloper'da gelir
cümlenizde “da” ayrı yazılmalıydı, gıcıklık olsun diye değil de syntax semantic alışkanlıkları yazılımda önemli diye diyorum :)
@@consciousart1 :D
game dev olma sakın
@@emreskgor2472 onu olmak istiyorum,neden olma dedinki
@@boomerslayer1 çok uzun saatler düşük ücret yazılımın en kötü alanıdır sakın girme koçum sömürülürsün fortnite bile sömürüyor kontrat imzalatıp 12 saat 13 saat günde çalıştırıyor 12 ay boyuınca sonra seni atıp yeni adamları alıyor oyun yapıldımı direk işten çıkarılacaksın vesaire vesaire
Türkiye de yazılımcıların 83 milyonluk nüfusa oranı %0,8
Bu kadar gaz sonradan karın ağrısı yapar.. yazılım zor bu bir meslek değil ama yurtdışı imkanınız yoksa her sene yüzlerce mezun veren bilgisayar mühendisliği, programcılık ve elektronik mühendisliği dışında bir de alakasız bölümlerden mezun olup yazılımcı olmak isteyen rakipleriniz var. Ben iyi bir üniversitenin elektronik mühendisliği bölümünden mezunum, mezun olan herkes yazılım biliyor, ona rağmen mezun olanların en az yarısı yıllarını verdiği alanı bırakıp eğtim gerektirmeyen işlere yöneldi mecburen, akademik kariyer yapmaya çok hevesli ve çok çalışkan bir arkadaşımın hayal kırıklığına uğrayıp babasının köyünde gübre satması gibi... Gidin bir açın kariyer sayfalarını kaç tane elektronik yada bilgisayar mühendisliği ilanı var bir bakın derim. Almanya'da pandeminin en kötü zamanlarında bile binlerce iş ilanı vardı, Türkiye'de topu topu 10 tane, 20 tane elektronik mühendisliği ilanı bulduğum zamanlarda. Yani Türkiye'de kalacaksınız çileye girmeye hazır olun..
Alakası yok boş yapmışsın. Türkiyede çalışan bir yazılımcılar +10k tl maaş alıyor en kötüsü. Junior (yeni mezun) maaşı 12k tl oldu. Yurtdışına remote çalışıp videodaki arkadaş gibi dolar kazanan da var.
@@dd.8932 Sadece bilgisayar mühendisliği senede 20 bin mezun veriyor, ve sektöre diğer alanlardan mezun olup kayanları hiç söylemiyorum. Sence bu kadar kişi daha nereye kadar istihdam olacak? 2000'lerin başınca inşaat mühendisliği okuyanlara zengin gözüyle bakıyorlardı şimdi asgari ücrete razılar neden? Çünkü sektör doldu taştı.
@@thankddeast5740 yazılım ile inşaat mühendisliğini bir tutmandan ne kadar bilgisiz olduğun anlaşılıyor. Yazılım asla bitmeyecek bir alan. Ayrıca şu an çok ciddi bir yazılımcı açığı var. Geleceğin mesleği yazılım mühendisliği.
Engin rakipmi eliyosun kardeşim djdmdıdmldödldldl
@@dd.8932 Hayırdır kim diyor bitmeyecek olum ? Adamlar yazdığı tek programla bir çok yazılımcının yapacağı işi ortadan kaldırıyor. özünü seviyim sen nerde çalışıyorsun söyle?
abi bu kadınlarında duygu sömürüsü yapmasından harbi sıkıldım kim diyor sektörde öle bir şey anlamıyorum bir yerlerinizden sallamayın
Yıl 2035: yazılımcıyım yapay zeka işimi aldı.
Yapay zekayı geliştirenler kim acaba? Ayrıca yapay zekanın bu raddeye gelene kadar diğer meslekleri yok etmeyeceğini mi düşünüyorsun?
Yapay Zeka hakkında hiçbir şey bilmezseniz böyle "yazılımcılar işsiz kalacak ehüehü" diye yorum yazarsınız. Halbuki yapay zekanın ne olduğunu bilen adam bunun mühendis için sadece bir araç olduğunu bildiği için rahat olur. Yapay Zeka eğer Mühendisi bile işsiz bırakırsa sıra Mühendise gelene kadar Tıp, Hukuk, Öğretmenlik vb. birçok alanın çoktan işsiz kalmış olması gerekir.
Bilgisayar mühendisi,programcısı vb de dediğiniz doğru olabilir belki ama YAZILIM ASLA ALTLARA DÜŞMEZ yapay zekayı üreten zaten yazılımcı ve onu geliştirende yazılımcı
Kadın,erkek
Siyah,beyaz
Koreli,afrikalı
Ne farkeder sonuçta herkes aynı yerden geldi.Aynı yere gidecek.Sonumuz kara toprak.
Şimdi söyleyin bana ne farkeder?
İşin gerçeklerinden bahsedilmemiş. Şu an çok ciddi işsizlik sıkıntısı var. İşe başlayanlar anca asgari ücrete yakın maaşları zar zor alabiliyor.
Yeterince yetkin bi yazılımcının iş bulamama ihtimali 0.
Sizin söylediğini bilgisayar mühendisliğinden mezun olmuş gençler.Yazılım sektöründe kendini iyi geliştirmiş birinin boş kalma ihtimali yok. Biz de işyerine yazılımımız için personel alıyoruz birkaç ay sonra hiçbişey bilmediği ortaya çıkıyor ve tutunamıyor.Zor bir sektör.İyi kötü bilmekle para kazanılmaz.kendini adaman lazım.
Bomboş bir yorum. Uzun uzun yazarak zaman kaybetmek istemiyorum.
@@kn23t işsizlik her sektörde var şu anda.yazılım eğitimi yada bilgisayar mezunu bir gencin işsiz kalması zaten normal bir durum değil.bilgisay mühendisi bile iş bulamaycaksa diğerleri ne yapsın.o konuda haklısınız ama şartlar bu malesef, bu şartlarda tutunmak için ancak çok çok iyi bir yazılımcı olabilen yada torpili olan belki yüzde 3 lük bir kesim iyi bir geliri vardır.Ama aslında bu gençlerin hepsinin hakettiği ücretleri alması lazım tabik ama ekonomi bu durumda işte.
@@serkanylmaz5211 serkan bey muhendislik okumuyorum sektorun icindesiniz sanirim YBS yonetim bilisim sistemleri mezunlarindanda kendink gelistirdikleri zaman iyi birer yazilimci olabilirmi
İyi derecede İngilizcem var ve matematik öğretmeniyim.Yazılım içimde ukte kaldı diyebilirim.Yaş 38 .Nereden başlanır bilemiyorum .Ne dersiniz geç mi kaldım yoksa?
hocam ingilizceniz var matematik öğretmenisiniz.bu çok güzel matematiğiniz iyi olduğu için veri bilimi alanına kayabilirsiniz.tonlarca ingilizce kaynağı da rahatlıkla anlayabilirsiniz.Geç midir bilemiyorum ama bence hepimiz bir şeylere geç kalıyoruz elimizde olmayan imkanlardan dolayı.Deneyin derim hoşunuza gidecek bir alana yönelin ve o alanda ustalaşmaya başlayın.Tavsiyem veri analisti/bilimcisi.
@@berkegktas Cok teşekkür ediyorum değerli yorumun için. Veri bilimi alanini arastiracagim. Bilgi edinebilecegim bir kaynak tavsiye ederseniz daha da mutlu olurum .Teşekkürler tekrar
İnşallah bize de nasip olur bir gün.Video beni çok mutlu ve motive etti.Ayrıca çok umutlandım.
20-30 yaşındaki bir gencin maddi birikimi ile daha yukarı yaşlardaki birinin maddi birikimi aynı değildir genellikle bu yüzden yaşı ileri olan kişi daha rahattır olsa da olur olmasa da olur diye bakar ama genç adama okuldan yeni mezun olmuştur ve çalışıp para kazanması altına bir araba çekip alemlere akması gereklidir🙂dolayısıyla daha çok tırmalar öğrenmeye çalışır bir de aile baskısı vardır bunlarla birlikte o yaşlarda verimlilik daha yükek diye düşünebiliriz ama bence bu yaş ile alakalı bir durum değil koşullarla alakalı bişey..
Video yazılımla mı alakali feminizimle mı belli deil yarısı kadın da yapabilir üzerine sanki kmse yapamaz demiş...
Çook çok teşekkürler. Umutsuzluğuma umıt oldunuz :)
07:22 Yazılımcılık olmayan bir iş mülakatımda yazılımla uğraştım demiştim. Bilgisayar bilgim iyidir onu vurgulamak istedim, bizim çocukta bilgisayarla oynuyor demişti bana adam.
kadından yazılımcı olmaz diyenlerin ilk yazılımcının kadın olduğundan haberi var mı
Uzun aradan sonra pozitif manada ki ilk meslek Videosu 🤺
Mezun olup 3k dolara işe başlamayı düşünenler varsa bu mesleğe hiç girmesinler çünkü emek verenler tek ekmek yer sağlık alanı gibi değil mezun ol işe başla mezun olduğunda senior yazılmcı bilgisine sahip olanda var mezun olup en basit işleri yapamayanlarda etrafımızda örnek çok
Şu an yeni mezun bir junior ne kadar maaş alır ortalama? Merak ettim
yeter artık mağdur kadın edebiyatından bıktımmmmmm
yazılımcı kadın olmaz diyen falanda yok yeter yav yeterrrrrr
Tansel Kaya,Cemil Şinasi Türün, İsmail Hakkı Polat. Ne güzel insanlar onlar.
Bu kadin ve azınlık mağduriyeti de sıktı artık. Amerikada asagi yukari ayni meziyetlere sahip iki yazilimcidan her zaman kadin/zenci/trans/escinsel vs olani işe alınır. Sirketler "bakın ne kadar ileri kafaliyiz" showu yapar. Hetero erkekler disinda herkes 1-0 önde başlıyor yazilim alaninda.