דור כיפור - אל"מ מיל. משה צוריך, היה קצין המודיעין של חט' 188 במלחמת יום כיפור 1973 - חלק שני

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 34

  • @MrGidgid4u
    @MrGidgid4u 2 ปีที่แล้ว +1

    בזכותך, ובזכות הטנקיסטים והמפקדים של 188 החזקנו מעמד. כל הכבוד צוריך!

  • @יונהחוטה
    @יונהחוטה 2 ปีที่แล้ว +3

    קו מנחה כימעט את כל הקצינים בצהל "אני היתי בסדר... הוא הוא טעה "

  • @ewlk1
    @ewlk1 2 ปีที่แล้ว +1

    אף אחד לא ידע שהמלחמה תתחיל ב 1:50,
    ואם הוא ידע והחליט לא להודיע ללוחמים זה חוסר אחריות.
    כולם ידעו שהמלחמה תתחיל לפנות ערב.
    כנראה שהזמן שעבר משפיע על הזכרון.

  • @ewlk1
    @ewlk1 2 ปีที่แล้ว

    יעזור מאוד אם גם למראין יהיה מיקרופון.

  • @ehudsegal
    @ehudsegal 3 ปีที่แล้ว +5

    בדיעבד אם הכוחות היו יודעים שמדובר על יותר מיום קרב אולי היו משתמשים בתחמושת בצורה יותר זהירה ומחזיקים יותר זמן מעמד

  • @אברהםכהן-ר4ג
    @אברהםכהן-ר4ג 3 ปีที่แล้ว +7

    יש לי מלא הערכה לכל אחד מהלוחמים במלחמת יום כיפור וכן לנושא הכתבה הזאת .
    אך קשה לי מאד עם כך שהוא מותח ביקורת ישירה ומרומזת על כל כך הרבה גופים ואנשים . ואילו הוא מצייר את עצמו ממש מושלם .
    זן נקודה שלצערי חוזרת על עצמה בלא מעט פרקים לאחרונה .
    אדם לא צריך למתוח ביקורת על עצמו אבל גם לא לפאר את עצמו כל כך מחד ומתוצ ביקורת כה קשה מאידך על אחרים .
    אולי המראיינים יוסיפו שאלה למראויינים מסוג זה .
    מה היו החולשות שלך במלחמה ?
    איפה אתה שגית?
    ואחרי הביקורת שוב מלא הערכה על לחימה במשך עשרות ימים בתנאים לא תנאים .

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว +1

      לאברהם כהן, כאחד "המראיינים," וכמי שחתום על הראיון, אשתף אותך מעט בעניין "הנחיה. " בפורמט הזה של ראיונות סובייקטיביים, כמעט אבסולוטית, המראיין לא מתערב. אני "מדיום" צינור למרואיין לומר את דברו. כאמור - כמעט אבסולטית. כשאיפה.
      המקרים בהם אני מתערב , התערבות "העצמה," למשל אחרי שנאמרה עובדה, תאור, אני שואל משהו בנוסח: "אתה רוצה להגיד,,, ש... ככה וככה,,,?" ובכך "להשהות" את האמירה, והמילה היא להדהד אותה.
      התערבות נוספת היא אם היה תחקיר והמרואיין פסח על עובדה או תאור, או מיקרה שהמראיין רואה לנכון שיועלה ולא ייפסח, ואז ישנה "השאלה המנחה. "
      המקרה הנוסף הוא כשלא עשיתי תחקיר, ואני שומע פעם ראשונה אמירה / עובדה והאמירה שלי היא אמירת "אי הבנה." ואגלה לך סוד, אלה ההתערבויות המטופשות ביותר למראיין. (ואל תגלה לאף אחד, אני ברוב הפעמים מוחק אותן אחרי כן בעריכה, לו ניתן הדבר.) ההפתעות הלא נעימות הן תמיד בשאלת מראיין שאיננו יודע את התשובה עליהן מלמפרע. (בהכללה.)
      השאלה או התערבות המראיין הגרועה מכולן היא שאלת "ה- "תראו איזה חכם אני," "איזו שאלה חכמה שאלתי," או בשפת העם - "שפוני אנס" המראיין ששוכח שהוא לא האישיו. המראיין הוא רק מדיום.
      זאת בהכללה.
      יש ואין היתכנות לראיון בצורה שהמרואיין "משיח על פי תומו," ואזי המתקונת היא שאלה- תשובה, שאלה- תשובה. צורה שמנטרלת הרבה אם לא כמעט בכלל מהעוצמה של מרואיין "משיח על פי תומו." למיטב זכרוני היום כמעט אחרי ארבעים ראיונות היה לי צורך במתקונת "השאלה תשובה," אולי פעמיים.
      אני לא "חוקר," ולא מבקר. כשהמשוואה היא - ככל שהמראיין מבקר, או חוקר את המרואיין פחות כך המרואיין מגיע ליותר "השחה על פי תומו" שאותה אני רוצה להשיג.
      זכור שישנה לי גם יכולת השפעה בעריכה, אלא שעריכה היא רק הפחתה, גריעה. לא הסברת עובדה או הרחבה.
      טעויות שעולות תוך השיחה, והן טבעיות אחרי כמעט חצי מאה שנים אני מתקן לאחר מכן בלוג. וכמו כן הלוג מאפשר לתת "הרחבות."
      ולבסוף,
      אני לא שואל את המרואיין מה היו טעויותיו. המרואיין או שיגידן, או שלא. זה חלק מהמתקונת בה המרואיין מרגיש חופשי, נינוח. שוב, הביטוי הוא "משיח על פי תומו."
      את השאלה ששאלת, עצם זה שהצופה מגיע לשאלה כזו, כבר היא התשובה.

    • @nirhirsh4993
      @nirhirsh4993 3 ปีที่แล้ว +1

      המרואיין קמן חטיבה, סרן בסדיר. אמנם בעל ידע רב אולם זווית ראיה צרה וממוקדת לחימה. ראיון מעניין וחד צדדי שמבטא את אשר ראה או שמע

    • @אברהםכהן-ר4ג
      @אברהםכהן-ר4ג 3 ปีที่แล้ว +4

      @@yairkeidan3333 יאיר זו ההזדמנות לומר לך ולחבריך לפרוייקט "דור כיפור" יישר כוחכם.
      אתם עובדים ממש סביב השעון וזה מאד חשוב כי עוד מעט ולא יהיה את מי לראיין .
      אתם מראיינים עם שליטה בעובדות שמעוררת השתאות .
      ואתם מראיינחם מאד נעימים ולא לוחצים .
      כל אלו יש בהם להסהיר את ההצלחה של הסרטונים . תוך יום סרטון זוכה ל700 צפיות זה הצלחה לא רגילה .
      בוודאי המשיכו לראיין בצורה אשר אתם עושים . פשוט לאחרונה נתקלתי בכמה ראייונות שבהם המרואיינים יותר מדי מושלמים . ואצל חלקם זה יותר בולט בהשוואה לביקורת שהם מותחים על אנשים אחרים .
      לדוגמא בראיון הנל
      אסף שמחוני
      ערן כץ
      יאנוש בן גל
      אביגדור קהלני
      זוכים לביקורת ואילו על עצמו אין לו ולו מילה אחת של ביקורת זה קצת זועק לשמים .
      לכן הגבתי מתוך ריתחה .
      אבל המשיכו בפעלכם ובצורה שבה אתם מראיינים . ושוב תודה רבה

  • @doronperetz56
    @doronperetz56 2 ปีที่แล้ว

    אם הידיעה "הבלתי פורמלית" שהמלחמה תפרוץ ב 13:50 היא נכונה, אז יש כאן חידוש דרמטי.
    האם אכן כך היה, או שהמראיין התבלבל בשעות שציין והידיעה שהתקבלה אכן תואמת את המוכר, שהמלחמה תפרוץ ב 1800?

  • @silionmp
    @silionmp 3 ปีที่แล้ว +1

    עבודה חשובה וחבל שאין מפה מצורפת ולוח זמנים

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

      תודה על תגובתך. ברור שישנן תוספות רבות שניתן להוסיף, הראיונות בדור כיפור מתרכזים במרואיין נטו. מהלכים, מרשימים, לוחות זמנים, כל הללו כבר מצויים בחומר הרב שעוסק במלחמה ההיא.

  • @משהבירן
    @משהבירן 10 หลายเดือนก่อน

    יושרה. ישיר. עדות הזהב

  • @minestateofmind
    @minestateofmind 3 ปีที่แล้ว +2

    שאלה חשובה. צהל והממשלה קיבלו ידיעה מעורפלת שהמלחמה תתחיל ב18, האם הוא אמר בבלבול עשרה ל14 או שאכן הוא קיבל התראה מדויקת

  • @reuveneisenhardt1990
    @reuveneisenhardt1990 2 ปีที่แล้ว

    משעשע שצוריך פותח בהקדמה ארוכה על כמה הדברים שיאמר סותרים את הדעה המקובלת ובדבריו הוא פשוט נותן גירסה שתואמת לחלוטין את הדעה המקובלת. א. ידענו על ההערכות. ב. קראנו אותה תחת הקונספציה. ג. הופתענו. ד. זה אשמת ששת הימים. חופף אחד לאחד לגירסה המקובלת ועוד יותר מזה, מראה כמה הקונספציה שלטה בדרגי השטח.

  • @yairkeidan3333
    @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

    משה צוריך, חלק שני.
    לוג - תוכן עניינים על פי ציר זמן, שמות אנשים, מקומות, ארועים והרחבות.
    צירי הזמן הם קישורים פעילים לנוחות הדפדוף בגוף הראיון. במידה וישנן לצופים הערות משלימות, יתכן ויועלו כהרחבה ללוג עם קרדיט למאיר/מעיר.
    ---- *** -----
    00:00:02 "מלחמת יום כיפור 1973. זאת מלחמה מאוד מאוד מיוחדת, טראומתית לכל מדינת ישראל, הרבה נכתב, הרבה דיברו, הרבה העידו, הרבה עשו. אני רוצה לדבר מתוך זוית ראיה של אחד שהשתתף. אחד שהיה שם, ואחד שבקיא ברוב רובם של הארועים ברמה שבה הייתי, ברמה החטיבתית ומה בדיוק התרחש במלחמת יום הכיפורים." (ציטוט במקור. י.כ.)
    00:00:40 "אולי זה קצת שונה, אולי זה קצת סותר כל מיני מחקרים, ועדויות של כל מיני אנשים שפשוט מאוד רצו להיות חלק מתוך הא... תאור של מה שהיה שם. אז אני כבר מבקש סליחה מהם, יכול להיות שאני אסתור חלק מהדברים שלהם, כמעט בטוח אני אסתור חלק מהדברים, אבל, אני הייתי שם." (ציטוט במקור. י.כ.)
    01:10 מלחמת יום הכיפורים, היא תהליך שהתגלגל על רקע מלחמת שישים ושבע (1967,) בכל מה שקשור לתפיסת ההגנה, ההתקפה, ליחסי הכוחות,
    01:36 האם הצבא הסורי מ- 67, הוא צבא שהתפתח מאז ועד 73
    (1973.) הטעות של התכנון למלחמה שהייתה ולא לתכנון של המלחמה שתהייה.
    02:00 מלחמת יום הכיפורים. בהכנות, כמי שהיה אחראי להכנת כל המודיעין על הצבא הסורי, מרחב דמשק דרומה, ביצורי קוו קדמי מול כוחתינו. עורף החזית. קצין פענוח. קצין שטח. ראש מדור (סוריה,) השתמש בחומר שהיה ובידע שהצטבר. היה למעט אנשים (השימוש במלחמה בחומר המודיעני שהם עצמם בנו. י.כ.)
    03:02 ישנן הרבה גרסאות, לכוננות, למוכנות, כדי לסתור את מי שאומר מה ידענו מה לא ידענו - כל שהתרחש בצבא הסורי - ביצורים, מכשולים, הערכות כוחות, "ידענו נגיד בסביבות תשעים ותשעה אחוז. זאת לא הייתה הפתעה." כל כלי, כל ביצור, איזה עמדות מאויישות ובמה.
    03:43 יתירה מזאת. הכוחות בחטיבה 188 היו מתורגלים ובקיאים בזירה הסורית. בזירה המצרית הופתעו מטילי הסאגר, ובצפונית לא, ואף פיתחו שיטת לחימה נגד טילי הסאגר. טילי נ.ט. מונחי חוט.
    *
    טילי סאגר הרחבה - שייע בר מסדה מתאר את גילוי הסאגר בזמן מבצע "קיתון 10" (ביוני 1970.) ניתוחו והפצת המידע בידי אמ"ן בחוברות הסברה לצבא. כדברי שייע - "הייתה ידיעה, לא הייתה הפנמה." דור כיפור - שייע בר מסדה, חלק רביעי, צירי זמן: 52.40 עד 54.10 כולל. י.כ.
    *
    04:29 הבעיה הייתה מה הכוונה בכוחות הסוריים. פתיחת מלחמה בשתי חזיתות מצרית וסורית - הייתה הפתעה לכולם. מה שמשה העריך כקמ"ן חטיבה סדירה ברמת הגולן, חטיבה ת"פ הפיקוד, חטיבה בת שני גדודים וגדוד מילואים, הייתה בקיאה בנושאי שטח פנים וחוץ, והערכות האוייב עד לטווחים של כ - 15 - 20 ק"מ. מי שלא היה בקיא במבחני התוד"א היה נענש.
    05:33 המלחמה פרצה על רקע היום- קרב האחרון שהתרחש, הפלת המטוסים הסוריים, והפגיעות שלנו בקו המוצבים הקדמי. שהיה עוד נצחון מוחץ. והתוספת הקיצונית הייתה הפלת המטוסים. גם שראו את מערכי החרום הסוריים התפיסה בכל הדרגים הייתה שלא פורצת מלחמה. היה צפוי יום קרב. עם היחידות המטכ"ליות, לקדמת החזית היה ברור שהסורים מתכוונים פעולת גמול קיצונית בהיקפה.
    07:03 אנחנו נערכנו באפשרות לפשיטה בצפון רמת הגלן. מורדות החרמון. קונייטרה, כוח ינסה להגיע לנפח. בדרום אולי עד תל פארס, או בשני מאמצים - דרום וצפון. והייתה אמונה ששני גדודים, 72 טנקים יוכלו להתמודד עם 1000 טנקים סוריים. תפיסה כתוצאה מששת הימים. המטה הכללי, ומשר הבטחון ומטה, אמר שמסוגלים (ליחסי כוחות כאלה.) חיל האוויר יכל לשתק סוללות טק"א (טילי קרקע אוויר,) וסיוע לכוחות יבשה.
    08:10 זה הנתון שהיה ולכן נערכנו בצורה כזאת. לכן החפ"ק קודם לנפח ולא לכנען. חפ"ק קדמי בנפח. חיל אוויר, ארטילריה, חטמ"ר 820, אורי שמחוני. הבכיר בחפ"ק היה חקה, (יצחק חופי.) 188 בחפ"ק. חפ"ק אחוד.
    09:43 קיבלנו תיגבור בראש השנה. שר הבטחון. הרמטכ"ל. תגבור של פלוגת טנקים מגדוד 82 (של חטיבה 7,) פלוגת טייגר. מאיר זמיר. עשינו להם הכרות עם הגיזרה והעמדות.
    10:05 "בחנו אותם (את הפלוגה של מאיר זמיר, י.כ.) והם היו בסדר, ואמרנו אתם תהיו באמצע, באזור מוצב 50 מה שנקרא תל- עכשה, אתם תעמדו באזור הזה ואתם תהיו עתודה לכאן ולכאן." (ציטוט במקור. י.כ.)
    מראיין - חטיבה מינוס, (עם שני גדודים,) והעתודה החטיבתית היא פלוגה אחת של מאיר זמיר? תשובה - כן.
    10:36 תקרא לזה עתודה... זה היה הכוח מול אלף טנקים סוריים. זאת הייתה האמונה. ההתכוננות. האמונה בכוחות של 67. מישהו שכח שאנחו ב-73 והצבא הסורי קצת התקדם. סיוע סובייטים. דוקטורינה סובייטית. אמל"ח (אמצעי לחימה,) חדש. "מישהו כנראה התבלבל בשלב הזה. לא רוצה להטיל אשמה כרגע..."
    11:15 אני רוצה לחזור, כי הידע על הזירה ועל כל מה שיש - היה. וזאת לא הייתה הפתעה לאף אחד. וכך נערכנו.
    11:27 (תחילת ציטוט במקור, יצוטט עד ציר זמן: 21:02 להלן. י.כ.) "ביום שבת, שהודיע לי קותי מור, שהיה ראש מדור צבאי בענף 50, זו הזירה הצפונית, בחטיבת המחקר דהיום של אמ"ן התקשר, אומר, צוריך, הולכ (הולכת?) לפרוץ מלחמה בעשרה לשתיים, הידיעה זאת ידיעה ממקור מהימן, ממקור אמין. (יאיר - זה אומר לך סליחה, באיזו שעה?ביום שבת?) הוא התקשר אלי בסביבות השעה אחת- עשרה. והופתעתי. אתה בטוח, מלחמה? (...) ואני אומר לך... תעשו מה שאתם רוצים."
    12:07 (המשך ציטוט,) "אני באותו רגע לא התקשרתי לחגי (חגי מן. י.כ.) קמ"ן הפיקוד לשאול אותו ו... לא יכול להסביר כרגע למה אבל... אולי הייתי צריך להתקשר כי התברר בדיעבד שהוא לא ידע. (...) הידיעה הגיעה רק אלי, אני הלכתי קראתי ל... (גלעד - (...) הידיעה אליך בעצם ב... צנרת לא פורמלית. דרך נגדיר את זה יותר קווי (...) מאשר...) אני רוצה להגיד לך, אתה יודע, פורמלי לא פורמלי זה דבר מאוד מאוד יחסי כש... במשך שנים אתה מפתח מערכת יחסים, יחסי עבודה, כחטיבה עוד פעם, שנמצאת בקו כל הזמן, הרקע שלי של מחקר על הצבא הסורי, והדו- שיח שהיה נוח לדבר ו... ולהחליף דעות על מה שקורה."
    *
    לוג- המשך, עמוד 2/...

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

      לוג - המשך, עמוד 2:
      *
      12:56 [(המשך ציטוט,) "(יאיר - אז אני אחדד את הנקודה הזאת, כיוון שמשה צוריך בא מפיקוד צפון, ושהיה בפיקוד צפון עבד ישירות עם הגורמים המטכ"ליים, והיום הוא בחטיבה שהיא ממילא חטיבה בכפיפות פיקודית, היא לא חטיבה רגילה... (...) היה הדו- שיח הזה...)] נכון. זה... כנראה הסיפור, ו... אתה מכיר את האנשים אתה הלוא..."
      13:16 (המשך ציטוט: ) "אני הלכתי קראתי ל... קצין האג"מ (יאיר - בני קצין.) בני קצין. אמרתי לו בוא נעלה מיד למח"ט יש לי משהו דחוף לעדכן אותו, נכנסתי למח"ט, אמרתי למח"ט, יש לי משהו מאוד (יאיר - ברקע - בן שוהם.) דחוף בהול לעדכן אותך, אמר (אומר? י.כ.) אני יכול לקרוא לסמח"ט, אמרתי ברור, קרא לסמח"ט ו... ונדמה לי לקצין הקשר, [(יאיר - (...) רק... רק קשה מאוד זה איציק בן שוהם מפקד החטיבה,)] מפקד החטיבה איציק בן שוהם ודוד ישראלי הסמח"ט. (יאיר - וקצין הקשר?) קצין הקשר... איך קראו לו... תיכף אני... אזכר... כי הוא שינה את שמו עכשיו, אבל אה... חנן שוורץ."
      13:59 (המשך ציטוט:) "בקיצור... עלינו ללשכה, אני עדכנתי אותם, אמרתי, קיבלתי ידיעה, לפני כמה דקות, מחטיבת המחקר, ידיעה ממקור מהימן ביותר, שהולכת לפרוץ מלחמה. בעשרה לשתיים, וזהו. גם בחזית הסורית וגם בחזית המצרית. בלי פרטים ודברים נוספים."
      14:28 (המשך ציטוט: ) "...התלבטנו קודם כל בשאלה (...) השאלה... השאלה הראשונה עלתה מה אנחנו יכולים לעשות, (יאיר - משה אני שוב פעם עוצר אותך כי אני רוצה לחדד את המשוואה הזאת. זאת אומרת שביום שבת, בשישי לחודש, רק מפקדת חטיבה 188 יודעת ידיעה מרעישה כזאת, יאנוש למשל לא יודע, מפקד סיוע לא יודע...) יאנוש לא היה אמור לדעת, הוא לא היה חלק מה... [(יאיר- כן, אבל בעוד שעתיים, עוד שעתיים הוא נותן פקודות לטנקים שלו. זאת אומרת רק מטה חטיבה 188... גלעד - גם בראזני לא יודע.) בראזני... (צבי בר. י.כ.) לא ידע. בשלב הראשון הוא לא ידע. (יאיר - בראזני רק להזכיר, מפקד חטמ"ר 820.) כן. בשלב הראשון הוא לא... הוא לא ידע, בוא נגיד את זה ככה."
      15:15 (המשך ציטוט: ) " (...) או קיי, מה אנחנו יכולים לעשות? אין פה שום דבר שאנחנו נקח עוד כוחות, דבר יחידי זה לבקש לזרז את אה... העלאת כוחות חטיבה 7 שהיא כבר, גדוד 82 התחיל להתלבש על הא... גדוד המילואים של החטיבה גדוד 39. (יאיר - במחנה ירדן.) מחנה ירדן באופן לא רסמי (כך במקור, י.כ.) כדי ש... יהיו כוחות אבל, מעבר לזה, אין מה לעשות, אה... שאלה נוספת שעלתה האם לעדכן את הכוחות בקו, היה דיון מאוד... ממצה וקשה, (יאיר - קריא יאיר נפשי ועודד ארז.) יאיר נפשי ועודד ארז, ו... הגענו למסקנה שאם נעדכן אותם (שהולכת?) לפרוץ מלחמה, אנחנו לא יודעים מה ההיבט הפסיכולוגי שיהיה, וגם הרבה אין מה לעשות. לא נוציא את ה- (הכל? הכוח? י.כ.) מהקו כי זה בניגוד לפקודה. (...) אין מה לעשות. הם צריכים להיות בעמדות, תוקפים אותם מבחינת מלחמה הם צריכים למנוע את התקיפה ולפעול כי הם יודעים שהסורים רוצים להיכנס. לזה הם נערכו. לכן ההחלטה הייתה לא לעדכן אותם כדי ה... לא לגרום ל... לבלבול וכל מיני תופעות שלא ידענו מהם. כלומר לא יכולנו לעשות יותר ממה שממילא עשינו ותרגלנו."
      16:42 (המשך ציטוט: ) "אחרי תוך כדי דיון, המח"ט אמר תגידו לטבח להכין שניצלים לאכול, אנחנו שוברים ת'צום (כך במקור, י.כ.) ומי שצם, צריכים להיות... שיהיה לנו כוח ו... לקראת תחילת המלחמה. ופתאום מתקבל טלפון מחקה, באופן ישיר, ואומר אני... קראו לי דחוף להגיע למטכ"ל, אני אמרתי אז לבן שוהם כנראה שבאים לעדכן אותו מה שאני עדכנתי אותך, כרגע, ואתה מפקד הגיזרה על רמת הגולן."
      17:18 (המשך ציטוט: ) "(יאיר- משה אני רוצה לשאול אותך שאלה אישית. מצב כזה שאתה עומד, ב... לפני שנפתחת האש, יש איזה הלכי מחשבה, רגשות, שזה כמו... משהו כמו מישהו שעומד מול כיתת יורים, אבל אה... זה לא קורה מיד אלא...) אני אגיד לך משו, אני אקדים, אני אפתח סוגריים, כי זאת שאלה שליוותה אותי כל המלחמה וגם עד היום. קורה מצב, אני מתייחס רק אלי, שברגע שאתה נמצא בסיטואציה כזאת של מלחמה, לוחמה, או פעילות כזאת מבצעית, אתה שוכח את החלק האישי שלך, ומה שאתה מסתכל עליו אך ורק החלק הלאומי. מדינת ישראל היחידה שלך, הצבא. זה תופעה, אין לי הסבר, למה. שאלתי מומחים, תשובה חכמה, מעניינת גם הם לא נתנו לי, אבל, אתה לא חושב, אתה מפסיק לחשוב על הא... על, על החלק האישי שלך. עליך. עליך אני מתכוון עלי ועל המשפחה. אני אומר לגביי, יכול להיות שהרבה אנשים אחרים הכל היה שונה. אבל אני אומר לגביי זה מה שקורה. זה קאט כזה, כי אחריות, ן... ו... לוודא שהכל בסדר, הכל מתנהל בסדר, זו אחריות מאוד מאוד גדולה שמונחת על הכתפיים, ולכן, אה... יש נתק כזה."
      19:01 (המשך ציטוט: ) "ו.... אני רוצה להגיד שאת... המצב המשפחתי שלי היה, שחודש לפני תחילת המלחמה, (או... ? י.כ.) חודש וחצי, היה לנו תרגיל חטיבתי, ובאמצע התרגיל הודיעו לי שאשתי ילדה בבית חולים, והיה לי תינוק בבית וילדה בת שנתיים, ומה שהספקתי להגיד לאשתי, לפני שפרצה המלחמה, ככה ברבע לשתיים, עומדת להתחיל מלחמה, תשמרי על הילדים, תשמרי... בקיצור, דברים כאלה, וניתקתי. זה היה המסר היחידי, (...) לא בטוח אם היא הבינה למה שאני מתכוון בדיוק להגיד, אבל, מזה הרגע אתה מתנתק בקטע הזה."
      19:51 (המשך ציטוט: ) "הבעיה, נחזור עכשיו בחזרה... לצערי הרב, ההוראה הזאת ש... בן שוהם, זכרונו לברכה, הוא המפקד של רמת הגולן, ממלא את מקומו של האלוף, לא הורדה לכל הדרגים שהיו שמה. לא ל- 820, אני לא בטוח, אורי שמחוני, אני חושב שהוא ידע, לדעתי הוא ידע, אבל הוא זה שהיה צריך לתת את זה כפקודה, ובטח לא ליאנוש (כלומר שיאנוש היה צריך להיות מיודע בהעברת הפיקוד לבן שוהם. י.כ.) נקודה מאוד חשובה להסביר את ההשתלשלות בהמשך.
      20:34 (המשך ציטוט:) "ואנחנו הגענו לנפח, ראינו, דיברנו עם הכוחות, דיברנו זה, התבדחנו קצת, ו... דיברתי עם המח"טים... עם המג"דים, יותר היו גדר של בדיחות אם מלחמה, נתראה, אה... לא נאמר להם שהולכת להיות מלחמה. ו... אם אני לא טועה אז אפילו בן שוהם אמר, תהיו מוכנים, תהיו בכוננות. " (סוף ציטוט במקור, ציטוט המתחיל בציר זמן:11:27 לעיל. י.כ.)
      *
      לוג המשך, עמוד 3/...

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

      לוג המשך, כעמוד 3:
      *
      21:08 פתאום, קוראים לנו לקבוצת פקודות. חקה. לא זוכר אם (קבוצת הפקודות,) אכן ניתנה. בעשרה לשתיים התחילה התקפה. בראז' ארטילרי. האדמה ברמת הגולן רעדה. אלפי קני ארטילריה סוריים. לא היה כמעט שום דבר להגיב (לארטילריה. מצב הפתיחה בארטילרי לכוחותינו - הרחבה בלוג - להלן ציר זמן: 38.53 י.כ.) הבונקר בנפח. נדחסו לבונקר. בצעקות, בבכי, קשה לתאר את הצעקות בבונקר. מקבלים דיווחים. שומעים רשתות. שבת אחר הצהריים אחרי שעה שתיים.
      22:57 "בן שוהם, אומר ליאנוש בקשר, תעלה את חטיבה שבע (לרמה? י.כ.) תתרכז באזור נפח, ותהייה עתודה למה שקורה, אומר אני לא שומע בקולך, מי אתה בכלל, אף אחד לא אמר לי שאתה המפקד, ובקיצור, התחילה פה מלחמה ו... דיבורים לא הכי יפים בין יאנוש בין יאנוש כמח"ט שבע, לבין בן שוהם. ממש לא יפה, והוא לא שמע בקולו. בקיצור." (ציטוט במקור. י.כ.)
      23:30 אמר (יאנוש אמר לבן שהם, י.כ.) אני נערך אני יעלה. הכוח של קהלני (אביגדור, מג"ד 77 י.כ.) הגיע ראשון, "התחמש על גדוד 39 שלנו." והצוותים של חטיבה 7 ממחנה פילון מהכלים של 179. יאנוש הלך לבוסטר חרמונית שיאיר נפשי הוא מג"ד הגיזרה. לא זוכר אם יאנוש על דעת עצמו. (לעליה לבוסטר - חרמונית. י.כ.) ציר קונייטרה דמשק. נפח. דבר ראשון לבלום בנפח. אחרי כשעה וחצי הייתה תחושה שמצליחים לבלום.
      24:42 אבל יאנוש לא שמע יותר לבן שוהם. האם הקשיב לאורי שמחוני? הוא לא הקשיב לאף אחד. מה אם תחושתה הצלחת הבלימה היא במאמץ המשני? הצפוני. התחושה ב- 188 הייתה שבולמים. בסביבות השעה שלוש החליט חקה, לוחות זמנים התערבבו לי. כקמ"ן לא קיבלתי שום מידע. המודיעין הוא מה שרואים ומה שמדווחים. הוחלט לחלק את הגיזרה לשניים. חטיבה 7 בצפון, חטיבה 188 בדרום, חטיבה 7 מקבלת את כוח הטנקים שהיה פרוס בקו הקידמי, אנחנו (188) בדרום עם מה שהיה גדוד 53 . מרגע זה חטיבה 188 היא שליש הכוח שלה (כחטיבה מלאה בת שלושה גדודים. י.כ.)
      26:42 ואז נאמר שגדוד מחטיבה 7 יעבור ת"פ 188. חופי חזרה בבונקר. אורי שמחוני. חפ"ק מח"ט יוצא החוצה. טנק המח"ט היה בחושניה. נגמ"ש מח"ט. קצין קשר. קמ"ן. לא היה בחפ"ק סיוע ארטילרי. חפ"ק המח"ט הוא נגמ"ש אחד. דרך הנפט. נפח. חוליית חימוש שנהרגה לאחר מיכן. ציר חושניה וחבירה עם טנק המח"ט. טנק המח"ט מדווח על הרבה טנקים.(מבלי שיובן שאלה טנקים סוריים. י.כ.) צומת ציר המים.
      28:13 ואז אנחנו הנגמ"ש לבד על ציר הנפט. כל החפ"ק זה נגמ"ש אחד. 20ג (כינוי טקטי לטנ"ק מח"ט.) שראה טנקים ראה טנקים סוריים. הטנ"ק הצליח לחבור לחפ"ק.
      28:43 היינו שמה ואורי שמחוני אומר מחטיבה 7. ויאנוש אומר תוקפים אותי וידענו מיאיר נפשי שאין תקיפה. יאנוש שיקר. הגעת הגדוד הנוסף השתהתה שעתיים. זה הרבה זמן במצב התקיפה הסורית. המח"ט בקשר עם מפקדי המשנה. מעודד אותם. שהגדוד מחטיבה 7, ברק [חיים ברק (ברלינר.)] עם הגדוד שלו הגיע. ( שתי פלוגות היו ברמת הגולן עוד לפני המלחמה. פלוגה ג' של מאיר זמיר ופלוגה א' של אלי גבע. י.כ.) שגדוד 82 הגיע לבסוף נעשתה הערכת מצב היכן הכי חשוב שיהיה.
      29:49 ואז אמרנו שהדבר הכי חשוב, קבלנו ידיעות שטנקים סוריים יורדים מדרום לאל חנות. על גבול קניון הרקד. לכיוון אל על. העריכו שחטיבה 132 הממוכנת הסורית של דוויזיה 5. זאת הייתה תוכנית המתקפה שלה שהייתה ידועה לנו. פלוגה ראשונה (מגדוד 82) שתרוץ לתל סאקי. בהנחה שהם יודעים היכן העמדות. דיווחים מגיעים שסורים עוברים לדרום לכיוון אל על ואף אחד לא עוצר אותם.
      30:44 מברק אנחנו מקבלים דיווחים. פסח (דני) הסגן של ברק נמצא בעמדות תל סאקי. לא יתכן שהם בתל סאקי והסורים עוברים. לא הצלחנו להבין מה שקורה. בשעות הצהריים המאוחרות דיווחים על נפגעים וקוצר תחמושת. עלה חשש בבוקר הסורים יעברו את תעלת הנ.ט. האם היו נמ"תים? (נקודת מילוי תחמושת. עירום תחמושת בשטח. י.כ.) לא היה ניתן לעזוב עמדה ולהגיע לנמ"תים. "לא היה מצבור של טנקים שאפשר לשחק עם זה."
      31:54 ואז אמרנו בואו נוציא את הטנקים נתחמש ונטפל בהם שלאור ראשון יהיה אגרופי שריון. מהמוצבים בקו של גדוד 50 הם שומעים בערב שלא מצליחים לכבוש אותם. מבקשים אישור מהפיקוד להוציא את הטנקים מאזור 114 עד 115.
      (מוצב 115, תל אל קלע. נ.צ. 28267602, מוצב 114 - סביבות הכפר רפיד, נ.צ. מקורב 28487620 שניהם בשליטה על ציר נאווה - רפיד - קונייטרה. י.כ.)
      אורי שמחוני : אין אישור להוצאת הטנקים (וריכוזם לאחור,) למחרת מתוכננת תקיפת חיל אויר נרחבת.
      (מבצע דוגמן5. דור כיפור יצחק דוד ציר זמן: ...... י.כ.)
      33:05 עודד ארז מבקש מאיתנו. להוציא את עצמו אחורה. החפ"ק באזור צומת משטה ונעו לכוון מעלה גמלא. עודד ארז. גדוד 74. יאיר (נפשי.) כ- 20 טנקים מחטיבה 7, 50 טנקים בכל דרום הרמה הוא מספר מוגזם. המשך הלילה מעודדים את עודד ארז, מנסים לשמוע מיאיר (נפשי,) הלילה היה סטטי.
      34:35 אכן מגיע אור ראשון. מטוסים שלנו נפגעים בכמויות סקייהוקים. פנטומים. אורי שמחוני- התקפת חיל האוויר נכשלה. טק"א סורי קודם. מבקשים שוב (מאורי שמחוני,) להוציא טנקים אחורה. הטנקים כבר לא יעילים. אורי שמחוני לא מאשר. עודד (ארז,) והמ"פאים שלו מדווחים על מעבר טנקים סוריים את תעלת הנ.ט. תעלת נ.ט. באזור ג'וחדר. כודנה. התעלה שבאזור שבין מוצבים 115 116. (כל האזור שבין רפיד לתחילת התקניינות הרקד. י.כ.) מוצב 111 - ציר "טרויה." במוצבים 111 112 לא היו כוחות (טנקים.)
      36:09 וזה הקטע שמשמה חדרו הטנקים הסורים. ואלה היו הטנקים שדיווח עליהם טנק המח"ט.
      (הציר המרכזי לפריצה על פי שנאמר כאן - בין שני מוצבים אלה הוא ציר "טרויה," ציר ג'סם - כודנה וחיבור לכביש הרוחב - כביש הרמה, ציר "רשת" - כקילומטר צפון צפון מזרח מצומת בשנית. י.כ.)
      36:35 אז המח"ט בניגוד לדעת הפיקוד. בן שוהם. עודד ארז. הוצאת כל הטנקים והתבססות בתל פארס. חפ"ק המח"ט הוא טנק ונגמ"ש. בלילה דיברו עם כוח צביקה (גרינגולד.) בלילה אירגן הסמח"ט מספר טנקים והצטרף (לצביקה.)
      *
      לוג - המשך - עמוד 4/...

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

      לוג המשך - עמוד 4:
      *
      37:39 הציר היחידי שהיה עוד פתוח. ציר הנפט עם אוייב. חושניה. ציר הכביש (איזה? י.כ.) לא ידוע מה קורה שם, סורים באזור אל על. הציר היחיד שנשאר פתוח ברמת הגולן הוא ציר מעלה גמלא. בן שוהם מחליט לרדת כל עוד הציר פתוח. בטייחה. מחנה ירדן. עולים בחזרה לנפח לפקד על הכוחות שהמח"ט (צ.ל. הסמח"ט, י.כ.) וצביקה אירגנו ונמצאים בציר הנפט. לבוא ממערב מכיוון נפח.
      38:53 רפול באותו זמן עוד לא מפקד רמת הגולן? טנק מתקרב - פסח (דני,) סמג"ד 82 לא תפסו את הרמפות של תל סקי. טופוגרפית אל חנות והדרך הרומית היא תחילת התקניינות הראקד. צומת משתה. דרך המים. אורי מנוס סמג"ד 405. סוללת גדוד 405 שהושמדה. (הסוללה היא סוללה ב' של גדוד 405. דור כיפור - אורי מנוס, ציר זמן: 38.48 י.כ.) על פי תאור טנק המח"ט, (מובא בצירי הזמן: 26:42 28:13 36:09 ) ודיווח אורי מנוס הובן לחפ"ק שסורים נמצאים באזור כולו, ואף אחד לא יודע. מראיין - הרחבה לנושא הסוללות שהושמדו.
      *
      (אותו לילה הושמדה לא רחוק (תל פארס,) סוללה א' מגדוד בה"ד 9. המשמעות היא שביום ראשון השביעי לחודש הייתה רק סוללה אחת שנפרסה עם אורי מנוס באזור מעלה גמלא בכל דרום רמת הגולן. שיירת תחמושת שיועדה לגדוד הושמדה לפני כן בציר יהודיה. כשמוצב תל- סאקי מבקש "אש על כוחותינו" בטיווח של מנחם אנסבכר מפקד המוצב - ישנם לאורי עבורו שלושה פגזים בלבד. שניים לטיווח, אחד "אש לתכלית."
      פריסת הארטילריה בפתיחת המלחמה הייתה 11 סוללות שהן 44 קני תותח בכל רמת הגולן מול קרוב לאלף קנים סוריים. כששלוש הסוללות היחידות בדרום רמת הגולן - סוללה א' מגדוד בה"ד 9, סוללה ב' מגדוד 405 ששתיהן הושמדו, וסוללה א' שעם אורי מנוס קיימת אך ללא תחמושת, הרי בנוסף לכך שבכל דרום רמת הגולן אין ולו קנה תותח אחד, כל המערך הארטילרי ברמת הגולן שהיה אפסי מלכתחילה פחת בכשליש. י.כ.)
      *
      41:14 את כל התאורים האלה, שנכנסים לפרוט אתה רואה עד כמה מפקדי הצבא טעו ולא הבינו כלל איך לבנות את הצבא. מדיניות אף שעל. יחסי כוחות, הכנת הצבא למלחמה שהייתה. לא לאוייב שהתפתח.
      41:51 אנחנו הצלחנו לרדת. עודד ארז מתארגן באזור תל פארס, החפ"ק שבאזור מצוק דליות מזהה מרחוק את חטיבה 47 הסורית דוהרת לכיוון מדינת ישראל. אנחנו יודעים שאין טנקים. (טנקים ישראליים לבלימתם.) דרך המים, מעלה גמלא. חיפה. היה ברור שעם שני טנקים לא ניתן לעשות דבר. התלבטות פיקודית - אני נשאר כגיבור כאן, או רציונאלית ומה שהגיוני אני יוצא וחובר לכוח בציר הנפט ושם להילחם כמח"ט.
      43:54 עברנו מהר מאוד דרך... הגענו לכנרת. עליה דרך מחנה ירדן, נפח. מעדכנים את בני קצין (שהיה כל הזמן בחמ"ל בנפח.) המח"ט עולה על טנק. אומר לקמ"ן ולקצין הקשר לעלות איתו אליו לטנק. האם היה לצוריך נשק אישי. בכל מקרה נשק אישי לא היה רלוונטי באותו שלב.
      44:54 אני בדרך לעלות לטנק. בני קצין עולה במקומו. קצין הקשר חנן ( שם מלא,) אלחוטן קצין קשר עולה לטנק המח"ט, ציר הנפט. משה וחנן מעלים טנקי מילואים שמגיעים לרשת המבצעית החטיבתית "טופי." לא זוכר כמה טנקים כאלה אורגנו. רפול (רפאל איתן) בבונקר בנפח. רפול קיבל פיקוד על רמת הגולן. חטיבה 188. חטיבה 7. משה וחנן מעדכנים את רפול בדרום אין יותר כוחות.
      *
      ברקע הדברים הללו, רן שריג מח"ט 179 מתאר בבוקר יום ראשון שהוא מתחיל בעליה מגשר אריק לכיוון ציר יהודיה עם גדוד ישראל לוין, וציר כורסי עם גדודו של יוסי עמיר את השדר אליו מרפול - "מציר הנפט מערבה אין אף דובר עברית." דור כיפור - רן שריג, חלק שני, ציר זמן: 01.06.57
      *
      47:00 הוא (רפול) הבין אבל לא בדיוק ידע... המשימה היא להגן שהסורים לא ירדו לגשר בנות יעקב. חטיבה 47 הסורית נעצרה. מעלה גמלא. לא היו כוחות. היא יכלה להגיע לחיפה. נעצרו כי זאת הייתה המשימה שלהם. סכמטיות הדוקטרינה הסובייטית. גם לא האמינו שיצליחו כל כך מהר. הרבה לפני שיוסי עמיר (מג"ד 278 מחטיבה 179) כבר הגיע לאל על.
      *
      לוג, המשך, עמוד 5/...

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

      לוג המשך, עמוד 5:
      *
      48:02 בוא אני אגיד לך היום בדיעבד, אם הם היו ממשיכים... היו מגיעים לחיפה. (*) גלעד - גם בגלל האבדות שספגו מטנקי חט' 188 עם הטנקאות הטובה שלהם. צוריך עונה - לא לחטיבה 47. חטיבה 47 לא נפגעה, היא הייתה בעורף דוויזיה 5, הוכנסה לקרב אחרי שדוויזיה 5 הבקיעה והיא עברה דרכם. היא לא הייתה פגועה תפסו את הסמח"ט כולתום. (**) היו גם מפות, והם סיפרו את כל הסיפור.
      *
      (*) "היו מגיעים לחיפה." להזכיר הגדרות ישנות לצורה הגיאוגרפית של מדינת ישראל מבחינה אסטרטגית שלא השתנתה גם עם כיבוש השטחים ב- 67. "ארץ מאורכת, נוטה להיות מבותרת." (הצורה האידיאלית למדינה היא עיגול (בירה במרכז, כבישי אורך שהם "רדיוסים" קצרים, וכוליי, אחריה מרובע, אחריה מלבן והרעה ביותר היא "מאורכת." לא רק מאורכת אלא עקב מימד הרוחב, למשל 40 קילומטר מהכנרת לחיפה, היא נוטה להיות מבותרת.) הגעת חטיבה לחיפה משמעה ביתור מדינת ישראל.
      (**) מחטיבה 47 נתפס הרמ"ט, תפקיד זהה בצבא הסורי לסמח"ט, רס"ן עלי כלת'ום.
      פרוט ומראי מקום לתפיסתו המובאים בידי יוסי עמיר, שייע בר מסדה, ואיתמר צ'יז'יק. דור כיפור - איתמר צ'יז'יק , חלק שני, לוג תוכן עניינים - ההרחבה בארועי צירי זמן:
      *
      48:59 ואז אנחנו נמצאים בנפח עם רפול, עם... מתקבל דיווח שדוויזיה 1 לוחצת על כוחות אורי אור. (*) על ציר הנפט היו המח"ט והסמח"ט בלי שבחמ"ל יודעים מה הכוח שבידם. ולחץ מתחיל גם בגיזרה הצפונית היכן שחטיבה 7.
      *
      (*) דוויזיה 1 ודוויזיה 3 - המשוריינות. - בשתי גזרות הפריצה הסוריות, מול עמק הבכא בצפון ובדרום רמת הגולן היו כחות ניצול ההצלחה אחרי ההבקעה - הדוויזיות המשוריינות דוויזיה 1 בדרום, ודוויזה 3 בצפון. דוויזיות אלה הן עילית הכוחות המשוריינים הסוריים. היו עם טנקי T-62 .
      *
      49:30 ואז ניתנה הוראה לסגת, שרפול ייסוג מרמת הגולן... וברזני (צבי בר, מפקד חטמ"ר 820,) קיבל הנחיה קודם כל לעזוב את הבונקר. טנקים סוריים החלו להגיע לגדרות נפח. הכוונה לרפול לפנות את נפח, היא להסיג את החפ"ק, לא לסגת מרמת הגולן.
      50:16 פתאום מדווחים שיש רק טנק אחד... (הכוונה לצביקה גרינגולד. י.כ.) שיורה מתוך המחנה. לא היה לנו קשר עם המח"ט וכוח צביקה, ואז חנן ואני החלטנו לעלות על הנגמ"ש שלנו, ההוראה הייתה לצאת מנפח כדי לא ליפול בשבי. יוצאים ונוסעים לכיוון גשרי הירדן. שברזני אומר קיבלתי פקודה להכין לפיצוץ את גשרי הירדן.
      51:32 וברגע שעוברים את מחנה עלייקה... אומר לנהג לעצור. חנן, אנחנו לא בורחים. אם אנחנו נברח, אין יותר כוחות, מי יגן פה. סוללת ארטילריה 120. מפקד הסוללה גדעון (כנראה גדעון ציפורי. י.כ.) מכפר גלעדי. חסימת הכביש עם הנגמ"ש. הפניית הקנים לעצירת טנקים בורחים. תרוצים לבריחה. יום ראשון סביבות הצהריים.
      53:03 הצלחנו ככה לארגן בסופו של דבר כ- 14 טנקים... חלקם מקולקלים מהטנקים שברחו. כבר אין טנקים שמגיעים מהימח"ים. מדווח לאורי שמחוני, עצרנו במחנה עלייקה, אורגנו מספר טנקים, סוללה 120, לא יודעים על כוחות שלהם, המח"ט (בן שוהם) נמצא על ציר הנפט ולא יודעים מה איתו כי אין איתו קשר.
      54:20 "פתאום, נוצר קשר, לא זוכר עם מי, או האלחוטן של המח"ט, (...) ואז... קיבלנו דיווח שהמח"ט נהרג. המח"ט, הסמח"ט, בני קצין נהרגו." (ציטוט במקור. י.כ.)
      54:40 "ובדיעבד אני אומר, מי שהבנו שמסתובב ויורה שמה כמו מטורף בתוך מחנה נפח, ומונע מהסורים להיכנס לגדרות זה צביקה גרינגולד." (ציטוט במקור. י.כ.) טנק אחד או שניים, בסוף הוא נשאר אחד. צביקה היה מ"פ ז' בחטיבה 188, היה בחופשת שחרור, עלה שהתחילה המלחמה וזה היה אתו מושג של כוח צביקה.
      55:10 "בדיעבד אני אומר אחרי זה, כשבאנו לנפח, אנחנו רואים טנקים סורים עם מנועים מונעים, T-62 אפילו, (...) T-62 , T-55 , בקיצור טנקים, המנוע עובד, בלי צוותים." (ציטוט במקור. י.כ.) T-62 זה אומר שזו הדוויזיה המשוריינת כי רק לה היו טנקי טי 62. "זה... אני מצטער שלא צילמתי את זה.. זה מחזה סוריאליסטי שלא נמחק מעיני. פעם ראשונה שרואים ש.. שהצוותים פשוט ברחו. השאירו ת... מפחד. " (ציטוט במקור. י.כ.)
      55:58 "אז נדמה לי שדיווחתי... דיווחנו לאורי שמחוני שהמח"ט כנראה... והסמח"ט כנראה נהרגו, מי שישנו (מול הסורים, י.כ.) זה כנראה צביקה, פתאום אנחנו רואים טנק בא מכיוון נפח, עוצר על ידנו, ליד איפוא שאנחנו היינו, זה ליד עלייקה, ויוצא משם, זיהינו את צביקה, גרינגולד, אני רצתי לכיוון שלו, אנחנו היינו חברים, היינו ידידים עוד לפני כן, אומר: צוריך אני לא יכול יותר, נפל שרוף ו... זה, נגמרתי. (המשך ציטוט במקור. י.כ.)
      56:28 "צביקה נופל ו... אומר אין לי כוח יותר, אני לא מסוגל יותר, פצוע כולו שרוף, ואנחנו, מיד קראנו לקצין שלישות הוא פינה אותו לתאג"ד... שמוליק בן משה, פינה אותו, ואז הבנו פתאום שהוא היה לבד שמה באמת, כל ההשתוללות שלו. אני אמרתי לו, ואני אומר לו כל פעם אני נפגש איתו, המעשה שלו זה מעשה לא הגיוני, לא נורמאלי, כי אדם עם הגיון נורמאלי וזה, לא עושה את המעשים האלה, ת'לחימה הזאת." (המשך ציטוט במקור. י.כ.)
      57:11 "יש וויכוח, כמה טנקים (היו לצביקה, י.כ.) וכמה טנקים הוא פגע, וכמה זה... מאחר ואני עמדתי מאחרי חלק גדול מהפרסומים, אז אני מסביר את זה פשוט לאנשים, עובדתית - נפגעו טנקים סוריים. יש את זה גם ברשתות קשר שלהם. הכוח היחידי שהיה בשטח באותו זמן, זה היה כוח צביקה עם טנק שניים שלושה, ארבעה, לא משנה מה" (המשך ציטוט במקור.י.כ.)
      57:40 "עכשיו תחברו מה שאתם רוצים. אז זה לא חמישים, זה ארבעים ותשע. זה לא ארבעים ותשע זה עשרים ושתיים, לא משנה, מי שפגע, עצר את הטנק, אם פגע בצוות או לא, לא משנה. זה כוח של צביקה, זה עובדה. מעשה גבורה אילעי. מי שהיה בנפח, הסתובב שם וירה לכל הכיוונים, זה הוא. זה גם עובדה." (המשך ציטוט במקור. י.כ.)
      58:05 "מראיין - בעיניים של מפקד דוויזיה אחת, למה הוא עוצר? אולי היה מצב שאורי נמצא מצפון לי, צביקה ממערב לי, טנקים שעולים מכיוון עלייקה, הוא לא יודע מי הטנקים. (האם זה כוח מאורגן ששם לא מארב. י.כ.) התשובה בדיעבד, ממחקרים, דוויזיה אחת למרות שהצליחה נפגעה קשה מאוד. החפ"ק של מפקד הדוויזיה היה באזור תל פזרה. ונקלטו דיווחים שהוא אומר שהוא לא מצליח במשימה שלו. מראיין, שייע בר מסדה. יוסי עמיר הגדיר אותו כאריק שרון הסורי. צוריך - ללא סיסמאות, בלי כניסה לאינטרפטציות, הוא לא הצליח.
      *
      לוג המשך, עמוד 6/...

    • @yairkeidan3333
      @yairkeidan3333  3 ปีที่แล้ว

      לוג המשך עמוד 6:
      *
      59:17 גלעד - הדוויזיה שלו מותקפת בחזית מאזור נפח מידי 179 (צריך להיות חטיבה 679 י.כ.) ובאגף ממערב עלי ידי 679 צוריך - הוא נמצא במלקחיים, למרות שהכוחות לא היו איכותיים אבל נכנסו בתפר בין שתי גזרות. היו לו נפגעים, עובדה שנשארו טנקים בלי צוותים ומנוע עובד, וזו דוגמא שהדוויזיה נפגעה. עד כמה היא נפגעה, יש מסמכים, היא נפגעה. דוויזיה אחת נפגעה.
      01:00:26 אם הוא היה מפקד דוויזיה ישראלי אני מניח שהוא היה ממשיך עד גשרי הירדן והיה גם מצליח... לגבי מפקד דוויזיה אחת, ידועים מהאזנה, מחומר שלל, ותאורים שלו אחרי מלחמת יום הכיפורים. הדוקטרינה הסובייטית קובעת שההבקעה מבוצעת על ידי החטיבות הממוכנות, כלומר דוויזיה חמש, דוויזיה תשע ודוויזיה שבע שהיו ערוכות ברמת הגולן ודרכן מוחדרות הדווזיות המשוריינות. דוויזיה אחת במרכז מאזור כודנה לכיוון חושניה, ודוויזיה שלוש בצפונית וכוחות עצמאיים כמו חטיבה 47 שהוחדרה בג'וחדר, כוחות ריפעת אסד בצפון מחאן ארויינבה לכיוון תילי אבו נידה, ונפח.
      01:02:00 בסיכומו של דבר, התוצאה שהייתה... הסורים לא שהם נבהלו מעצמם, הם לא האמינו באיזו מהירות הם הצליחו להשיג את המשימות שלהם. הגיעו למשימה היומית (לפי התוכנית.) אוזר אחד קצת יותר (בדרום,) ואזור אחד פחות.
      01:02:32 האזור שהם נבלמו זה האזור הצפוני... הצפוני הוא אזור גבעי, קל יותר להגן עליו, היו כוחות בקוו הקדמי - גדוד 74, חטיבה 7 עם שני גדודים (*) היו בצפון יותר כוחות וכוחות אורגניים והצליחו להגן.
      *
      (*) בפועל היו לחטיבה 7 יותר משני גדודים, גדוד 77, פלוגת טייגר שהצטרפה, גדוד 71 של משולם רטס, הכוח המאולתר של יוסי בן חנן.
      *
      01:03:09 מראיין - חייבים להגיד מילה אחת לגבי רמת הטנקאות של חטיבה 7 וחטיבה 188 בקנה מידה עולמי. צוריך - ששומעים את תאורי התותחן, המפקד בכל הרמות. פעילות מקצועית מבצעית. פעולות של חרוף נפש. הכל התבסס על סמך מה שתורגל ברמת אימון גבוהה. גם בבלימה וגם בהבקעה היו מעשים הרואיים. הכוחות ובעיקר הסדירים הצילו את מדינת ישראל.
      01:05:04 נחזור בחזרה לדברים שהתרחשו בפועל... עלייקה. צביקה. נפח. היה רגע שהרגשתי הצלחנו לעשות משהו. גלעד - ההרגשה האישית להרג אנשים קרובים ובכירים. צוריך - זה רגע מאוד קשה. תחושת האובדן שאין לנו חטיבה למרות שזה לא נכון היא מעולם לא ירדה מהסד"כ, זה הכל אגדות.
      01:06:21 באותו שלב ביום ראשון, בערב, נעשה תאום עם הכוח של עודד ארז... לעזוב את תל פארס ובאותה דרך (ירידה ממעלה גמלא, י.כ.) (* - "שיירת הרפאים.") דרך מחנה ירדן. יצטרפו לאותם טנקים שנאספו בעלייקה. מראיין - התנועה הזאת שעודד ארז מפנה גם את אנשי גדוד 50 היא מה שמכונה שיירת הרפאים? צוריך- ייתכן, לא מכיר את המושג הזה.
      *
      (* - "שיירת הרפאים.") על שיירת הרפאים בע"פ מפי מי שהיה קמב"ץ 50 רז, (שמעון, דרוש אימות שם י.כ.) קצין הקשר של גדוד 50 - דוד דוכן. (טלפונית אוגוסט 2020. י.כ.)
      גדוד 53 של עודד ארז פינה את שרידיו כשעל סיפוני הטנקים מצטופפים לוחמי חי"ר מגדוד 50 בפיקוד סגן מפקד הגדוד - מנחם זטורסקי. יתכן וגם מג"ד בה"ד 9 (בן- עמי כהן) עם חיילי תותחנים, ועוד. שיירה זו נעה מאזור תל פארס לציר המפלים. השיירה מנתה כ- 120 חיילים, כ- 15 טנקים מגדוד 53 ושרידי גד' 82, מספר נגמ"שים וזחל"מים נתקלה בלילה בחסימת ציר המפלים בידי גדוד 39, גדוד המילואים של חטיבה 188 בפיקוד יואב וספי. מ"פ החוד של יואב פתח באש על הטנק המוביל בשיירה. מאש זו נהרג קמב"ץ גד' 53 יוסי ספיר. משפחת ספיר מקיבוץ גת שכלה במלחמה שני אחים, סרן (לאחר מותו,) יוסי ספיר ז"ל ואחיו סא"ל דן ספיר ז"ל.
      תאור חסימת ציר המפלים בידי גדוד 39 והירי על השיירה - דור כיפור 73 - אברהם סלע, ציר זמן:48.24
      השיירה מתוארת בויקיפידיה - יום 7 לחודש, ערך מורחב - הקרב על חושניה (1973).
      *
      01:06:58 אנחנו תאמנו גם עם עודד (ארז,) וגם עם גדוד 39... בערוץ חרום חש"ן (* ערוץ חרום חש"ן) הכל היה מתואם. היה ירי על כוחותינו. למרות התאומים. לא ידוע לו עד היום אם התנהלה בדיקה אחרי הארוע. היו נפגעים. מי שהצליח לרדת הגיע למחנה ירדן. גלעד - ואז נהרג יוסי ספיר קמב"ץ גד' 53. לא זכור למשה מספר הטנקים, אבל כשיוסי בן חנן הגיע מחוץ לארץ הוא קיבל שמונה- עשרה או עשרים טנקים. (ע"פ ויקיפידיה לעיל היו כ- 15 טנקים בשיירת הרפאים. י.כ.)
      (*ערוץ חרום חש"ן - או "אפיק חרום חש"ן" תדר מסויים הנמצא בהאזנה בכל יחידה בזמן מלחמה מרמת מחלקה לצורך קשר עם יחידה לא מזוהה.)
      1:08:16 זה היה מצבור כל הטנקים שאני חושב שהחבר'ה של החימוש... השמישו. תיקנו במחנה ירדן ולצה"ל היו עוד 20 טנקים תקינים שיוסי בן חנן עלה עליהם וקרא להם 188.
      1:08:40 היה מצב כזה של שהיה... מתבקש ע"י אורי שמחוני לפיקוד. בית הקולנוע בצפת ("בכנען.") קולנוע רפאים. עדיף להיות בחזית מאשר מחזה הרפאים בצפת. קולנוע בית ההבראה בצפת. (*חמ"ל הפיקוד בבית ההבראה.) אם הולכת להיות מלחמה, למה לא הכשירו את החמ"ל בצפת.
      (* חמ"ל הפיקוד בבית הבראה דור כיפור - שייע בר מסדה, חלק שלישי, ציר זמן: 1.00.00 י.כ.)
      *
      המשך לוג - עמוד 7/...