Ίμια: Η Ελληνοτουρκική Κρίση «Σταθμός» για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας»
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Η εκπομπή προβλήθηκε 26 χρόνια μετά τα Ίμια
Η Ελληνοτουρκική κρίση των 13 ημερών, σε δύο φάσεις, που κορυφώθηκε τα ξημερώματα της 31ης Ιανουαρίου του 1996 και άνοιξε το δρόμο για την καθιέρωση από την Τουρκία της ατζέντας των «Γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο» , ως υπόβαση του εποικοδομήματος για το αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της αμφισβήτησης κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων των Ελληνικών θαλάσσιων ζωνών και του εθνικού εναέριου χώρου.
Ο ρόλος των ΗΠΑ και το αποτύπωμα των proxy καταστάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, με φόντο το μεγάλο κάδρο των εντάσεων στις Αμερικανο- Ρωσικές σχέσεις , την Ουκρανία, την Ευρασία και τα Βαλκάνια.
Γνωστές και άγνωστες πτυχές της κρίσης και η λιγότερο γνωστή επιχείρηση της ίδιες μέρες στον Έβρο , με το αναπάντεχο στρατηγικό πλεονέκτημα της Ελλάδας …
Ίμια 26 χρόνια μετά
Το πολιτικό και διπλωματικό χάος την περίοδο 1994-1996 και η κρίση των Ιμίων που ανέδειξε τα ελλείμματα του Ελληνικού κράτους.
Έχουν αυτά τα ελλείμματα δυστυχώς θεραπευτεί, στο πολιτικό επίπεδο;
Υπάρχει αντίληψη λειτουργίας κρατικών επιτελείων και στρατηγικής αποτροπής ;
Ίμια 26 χρόνια μετά , γιατί δεν οδηγηθήκαμε τυχαία εκεί , τι προηγήθηκε στις δεκαετίες 70-80 και πως φτάσαμε από την στοιχειώδη έστω αποτροπή με κορύφωση την κρίση του 1987 , να έχουμε Νταβός, χαλαρή αντίδραση στον Τουρκικό αναθεωρητισμό, ατονία στο casus belli και το 1996 τα Ίμια ως αφετηρία διεύρυνσης του τουρκικού αναθεωρητισμού.
Το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η Κύπρος , τι συνέβη γιατί ατόνησε και γιατί σήμερα επανέρχεται στο προσκήνιο μετά τις τελευταίες εξελίξεις σε Κυπριακό, Eastmed και εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ίμια 26 χρόνια μετά
Τι άλλαξε, τι μάθαμε και με ποιες αντιλήψεις πορευόμαστε σε έναν πολυπολικό κόσμο με τεκτονικές γεωπολιτικές αλλαγές στις οποίες η Τουρκία προβάλλει τις αναθεωρητικές της επιδιώξεις στο πεδίο , με στρατηγική βάθους και άμεσης εμπλοκής στο ρευστό αυτό περιβάλλον
Τι πρέπει να προσέξει η Ελλάδα και πως πρέπει να λειτουργήσει στρατηγικά σε ένα τοπίο με συνεχείς αναδιαμορφώσεις .
Στην εκπομπή παρεμβαίνουν και καταθέτουν την οπτική τους :
Ο Παναγιώτης Ήφαιστος
Ομότιμος Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων - Στρατηγικών Σπουδών, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών
Ο Μανούσος Παραγιουδάκης
Στρατηγός ε.α / Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ
Ο Κοσμάς Χρηστίδης
Ναύαρχος ε.α / Επίτιμος Αρχηγός Γ. Ε. Ν.
Ο Κωνσταντίνος Γρίβας
Καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών, στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Διδάσκων Γεωγραφία της Ασφάλειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή στο ΕΚΠΑ
Ο Διονύσης Τσιριγώτης
Επίκουρος Καθηγητής Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, Διεθνών Σχέσεων & Διπλωματίας, στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς
Και ο Σάββας Καλεντερίδης
Γεωπολιτικός - Στρατιωτικός Αναλυτής , επικεφαλής του «Ινφογνώμων»
Στην εκπομπή παρατίθεται σπάνιο οπτικοακουστικό ντοκουμέντο από την αποκαλυπτική μαρτυρία του Ναυάρχου ε.α Χρήστου Λυμπέρη, που ως τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ , διαχειρίστηκε στρατιωτικά την κρίση των Ιμίων , για το ρόλο πολιτικών , διπλωματικών διαβουλεύσεων και των ΗΠΑ . Πως περιγράφει άγνωστες πτυχές στο ευρύ κοινό για τα Ίμια και την πολιτικο-στρατιωτική διαχείριση της Κρίσης …
Συγχαρητήρια!!!! Συγκλονιστικη εκπομπή
Χωρικά ύδατα 12 ν. μίλια!!
Σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου!!
Για να γίνει αυτό θα πρέπει να είσαι έτοιμος στρατιωτικά. Εμείς δεν έχουμε τις δυνατότητες να στηρίξουμε αυτή τη στιγμή έναν πόλεμο. Μετά από 10χρονια ίσως!
Αν τότε γινόταν μια σύρραξη η οποία θα κρατούσε προφανώς λίγο, ίσως η κατάσταση της Ελλάδας σήμερα θα ήταν καλύτερη
Θα έπρεπε να επιτεθούμε. Το ξέρετε το καταστατικό του ΝΑΤΟ; Θα μας επιτιθονταν όλοι μαζί & εκτός ΝΑΤΟ. Ήξερε η Τουρκία τι έκανε.
@@Realistis-1ον έπρεπε να λέγεσαι "φρόνιμος", από αυτούς που έλεγε ο Κολοκοτρώνης.
2ον μην λες ψέματα και μαλακίες. Είμαστε σε άμυνα, δεν θεωρείται επίθεση.
3ον γιατί τότε δεν επιτέθηκε όλο το ΝΑΤΟ στην Τουρκία που έκανε εισβολή εκεί;
@@αδέσποτοςτονουσου Απαγορεύεται οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ να επιτίθεται πρώτη εναντίον άλλης χώρας της συμμαχίας. Η Τουρκία το ήξερε αυτό και ήταν έτοιμη να δεχτεί πλήγμα για να θυματοποιηθεί. Δεν ζούμε στην εποχή του Κολοκοτρώνη με τα σπαθιά. Επίσης πολύ σημαντικό, οι ξένοι θα μας πίεζαν να κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Τέλος, όταν ακούς την πλευρά των στρατιωτικών λογικό να ακούς αυτά που ακούς. Η χώρα όμως οδηγουνταν σε γενικευμένη σύρραξη με απρόβλεπτες συνέπειες και με απρόβλεπτη συμπεριφορά των συμμάχων. Ο Σημίτης τα υπολόγισε όλα πολύ καλά & προτίμησε το γκριζαρισμα & το πολιτικό κόστος. Δεν μας συμφέρει ο πόλεμος, αλλά μας συμφέρει να σύρουμε την Τουρκία με το πέρασμα του χρόνου να δεχτεί το διεθνές δίκαιο όπως ορίζεται στον καταστατικό χάρτη του ΟΗΕ. Άλλο φρόνιμος και άλλο σώφρων. Η Τουρκία δεν θα επιτεθεί πρώτη απέναντι σε μια οργανωμένη Ελλάδα κι αυτό να το θυμάσαι. Άνοιξε κανένα βιβλίο που μου αναφέρεις & τον Κολοκοτρώνη τρομάρα σου. Η Ελλάδα θα επιτεθεί όταν η Τουρκία κάνει το λάθος.
Επική Βραδυά..Εσαεί Σύγχρονη. Εύγε στην πρωτοβουλία του κου Καλεντερίδη, επαναφοράς την στην επιφάνεια. ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ..ΔΕΝ ΣΥΓΧΩΡΟΎΜΕ..Παραμένουμε ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, Λάτρεις του Πανέμορφου τόπου μας.. Με την ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΤΩΝ ΤΕΜΠΩΝ..σε προτεραιότητα, είθε να υπάρξει Συλλογική ΑΦΥΠΝΙΣΗ και..ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ.. Η Ελλάδα ΜΑΣ, πρό του Καιάδα..Αξίζουμε Καλλίτερα..
Καμία σχέση δεν έχει η τραγωδία των Τεμπών νο.2 ή του Ματιού ή των Τεμπών νο.1 ή ή ή ή ή.....ΚΑΜΙΑ. Να μάθουμε να βλέπουμε τα εθνικά θέματα ως έχουν. Κομματικής σκοπιμότητας εκμετάλλευση τραγωδιών είναι για το πόπολο και όχι για τους νουνεχείς. Εδώ τα θέματα είναι γεωστρατηγικά. Όχι κομματικά.
Εαν εκείνη την ώρα στην θεση του ΑΓΕΕΘΑ ήταν Στρατηγος, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό στα Ίμια.
Η συγκεκριμένη στιγμή, επιλέχτηκε σκόπιμα από την Τουρκία, προφανώς με την έγκριση των ΗΠΑ, οι οποίες τηρήσαν φιλοτουρκικη στάση. Ο ρόλος του τότε Πρωθυπουργού, επίσης προκαλεί ερωτήματα...
Κατά τα άλλα 5θημερο εθνικό πένθος
δημιουργεια δευτερης στρατιας και δευτερου στολου μεσογειου. εκπεδευση στρατολογηση κουρδων σε ετοιμοτιτα. και φυσικα πλοια στα ναυπηγεια μας φρεγατων καιτορπιλακατων οπως και ανοιγμα τα ΕΑΣ ΤΙΝ ΕΛΒΟ . αλλα με τους 300 ηττοπαθεις δυστηχως τιν εχουμε δυσκολα
Μπραβο. Ωραιοτατη συζήτηση!
Γιατί δεν καλείτε και τους τότε Αρχηγους των κλάδων, να που την άποψη τους;
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟ ΝΕΟ ΔΌΓΜΑ ΣΤΗΝ ΠΌΛΗ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ
Την ασφαλεια της Κυπριακης Δημοκρατιας,οφειλομε πασει θυσια να διασφαλισομε.
Aμάν, μας βασάνισαν οι τόσες διαφημίσεις! Σε βαθμό καταδίωξης!
Δεν έχει ήχο.
Στις κρίσεις
Οι πολιτικοί λαμβάνουν αποφάσεις υπό μαρτηριαν...ενώπιον της ηγεσίας του ελληνικού στρατού.
Σε κάποια σημεία δεν έχει ηχο
Τελικα το προβλημα ειναι η αμερικη.γιατι δεν το λετε ξεκαθαρα;
Αυτο ειναι γνωστο. Και λοιπον? Με τι προσοντα θα εναντιωθεις στην ΑΜερικη??????
Το πρόβλημα είναι οι Έλληνες, μετά την προδοσία Σημίτη τον έκαναν πάλι πρωθυπουργό γιατί.... τους έκανε Αττική οδό 😢
Oι στρατιωτικοί τ έκαναν σαλάτα...
Επικρατούσε ΧΑΟΣ...
Προδοσία Σημίτη, τον οποίο ο Έλληνας μετά αντάμειψε.
Τέτοια όπανα είστε και θέλετε να λέγεστε απόγονοι του Λεωνίδα και του Αλέξανδρου 😢
ενα πολυ μεγαλο ευχαριστώ στον εθνάρχη σιμήτη!
κ.GAGAGA,ebp,μην γελοιοποιείτε την ιστορία.
@@kons5822 ειρωνεύομαι!!! να τον πάρει ο διάλος.
29 χρόνια είναι και όχι 26.
Επανάληψη του προγράμματος από κ. Καλεντερίδη. Την θυμάμαι πριν 3 χρόνια προβλήθηκε από κ. Σαχίνη.
Α έτσι εξηγείται... Ευχαριστώ πολύ