KALEM PİL ŞARJ CİHAZLARINA GÜVENMEYİN

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 28 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 36

  • @Fatmarslan_87
    @Fatmarslan_87 21 วันที่ผ่านมา +1

    İnternetten pil şarj cihazı aldım kalem pil taktığımda error veriyordu. Sizin videonuz sayesinde sorunu anladım.

  • @arzatv
    @arzatv ปีที่แล้ว +14

    Tespitiniz doğru ancak bu bir hata değil. Çoğunun kullanım kılavuzlarında da yazdığı gibi piller her zaman sol taraftan başlayarak ikili veya dörtlü şarj edilmelidir. Tekil sayıda pil takılması önerilmez. Biri boş diğeri dolu pilin aynı anda takılması da önerilmez. Ama kullanım kitapçıklarını okuma alışkanlığımız olmadığı için aslında bilinen bir durumu keşfetmiş gibi oluyoruz. Saygılar

    •  ปีที่แล้ว +5

      ... üzgünüm, yukarıdakiler de doğru değil. Çünkü o şekilde de kontrol ettim. Varta'da sağda şarj olmayan ikili solda da şarj olmuyor. Tek pili zaten şarj etmiyor bunlar. Dörtlü de denedim: 4 pili şarja taktım. Sağ taraf arıza veriyor. Sol taraf şarj ediyor gibi. Pillerin yerini değiştirince, şarj olanlar hata veriyor. İkili grup kombinasyonunu değiştiriyorum, hepsi hata veriyor.
      Duracell şarj cihazı, sol iki bölmede olmak şartıyla, biri boş, biri dolu iki pili balanslayarak şarj ediyor. Ama sağ tarafta bu olmuyor.
      İkili grup şeklinde şarj olması da saçma, 4 lü şarj etme ve sağ sol diye ayırım da saçma. Sonuçta ben 4 pil alıp, her birini farklı yerde kullanabilirim. Bunların boşalma süreleri de farklı olabilir. Biri duvar saatinde, biri kablosuz mouse için gibi. Aldığınız 4 pili aynı cihazda kullanmalısınız diye bir ön şart da yazmıyor kutunun üstünde.

    •  ปีที่แล้ว +3

      ... yarın 4 pille yeni bir deney çekeyim ben. Çok garip haller oluyor.

    •  ปีที่แล้ว +4

      ... kullanım kılavuzunu inceledim. Sağ veya sol bölmeler için bir ayırım yok Varta 57670 için:
      How to use the charger
      Fig. 2: Charger can be used worldwide. Where necessary, use a country-specific adapter. Insert charger in a 230V/50Hz power outlet. Fig. 3: Insert rechargeable batteries of the same size and capacity pairwise. Both contacts of the battery must be connected. Fig. 4: State of charge is indicated on LCD display. a) rolling bars = charging in
      progress. b) solid bars = batteries are charged. c) no bars = fault: defective/wrong battery. d) no symbol = fault: no contact, wrong polarity, no batteries inserted. Charging control function protects the batteries from overcharging. Remove the batteries when the charger is unplugged.

  • @erman.k
    @erman.k 4 หลายเดือนก่อน +5

    Yüksek kapasiteli NiMH şarj edilebilir AA piller için tipik iç direnç 30 mΩ ile 100 mΩ (miliohm) arasındadır. Alkalin pillerde ise şarj edilmedikleri için bu değer genellikle 200 mΩ ile 300 mΩ arasında değişir. Çoğu multimetre, bu kadar düşük miliohm seviyelerini ölçemez. İç direnci yüksek olan piller şarj ve deşarj sırasında ısınır, bu nedenle şarj aleti seçiminde dikkatli olunmalıdır.
    Çift pil ile dolum yapan şarj cihazlarından kaçınmak, bunun yerine her bir pili ayrı ayrı şarj eden cihazları tercih etmek daha doğru olacaktır. NiMH piller için kullanılacak şarj cihazının etiketinde mutlaka "-dv" ibaresi bulunmalıdır. Üç farklı şarj yöntemi vardır ve -dv yöntemi, NiMH piller için en doğru şarj yöntemidir. Benim kullandığım cihaz da bu yöntemi kullanmaktadır.
    Maha Powerex MH-C9000 şarj aleti kullanıyorum ve bu cihaz pillerin iç direncini gösteriyor. Varta gibi bazı şarj cihazları, pillerin iç direncini ölçemez; yalnızca test yaparak direncin yüksek mi düşük mü olduğunu belirleyebilirler. "Ni-MH battery internal resistance" yazıp Google'da araştırarak, Senin de kullandığın Varta gibi diğer pek çok cihazın iç direnci nasıl tespit ettiğini açıklayan bilgilere ulaşabilirsin. Arama yaptığında "Analog" adlı web sayfasından bu bilgilere ulaşabilirsin. Bu tarz cihazlar, direncin düşük ya da yüksek olduğunu tespit edip arıza ışığı yakmaktadır. Direkt ölçüm yapmaz. Ancak benim kullandığım cihaz, tamamen verilere dayalı gerçek ölçüm yaparak bana ekranda net sonuçlar sunmaktadır.
    Flaş kullanırken pillerin ısınmaması için iç direnç değerleri benim için çok önemlidir.

    • @cdkey61
      @cdkey61 2 หลายเดือนก่อน

      @@erman.k merhaba hocam Logitech pc kolu, çocuğun pille çalışan bulaşık yıkama oyuncağı için sarj edilir pil arayışına girdim. Bu video ve sizin yorumunuz dikkatimi çekti. Sizin bahsettiğiniz markayı bulamadım fakat liitokala lii-500s sipariş verdim. Buna şarjı uzun giden defalarca şarj edebileceğim hangi pili tavsiye edersiniz. Saygılar

  • @yunustasalli
    @yunustasalli 7 วันที่ผ่านมา

    Ben de Usb Charger diye çin malı bir ürün var 3.7v 3000 mah lion büyük pilleri ve daha küçük ebatlı pilleri şarj edecek oynar yuvaya sahip çihaz var. Bugün akalin iki pil taktım yaklaşık 8-10 saat takılıydı hiç bir şey olmadı . Pilleri denedim şarj olmuştu. Bu işe ne diyorsunuz?

  • @secrettreasure1388
    @secrettreasure1388 11 หลายเดือนก่อน +1

    *TEŞEKKÜRLER * *********

    •  11 หลายเดือนก่อน +2

      ... önemli değil. * ********

  • @Dewrim11
    @Dewrim11 วันที่ผ่านมา

    Ne yapmak lazım, onu da söyleseydin iyiydi...

  • @kybngs5387
    @kybngs5387 ปีที่แล้ว +2

    Teşekkürler

  • @MotoRota
    @MotoRota ปีที่แล้ว +1

    Denedim olmadı...iki tarafta da hata verdi...Başka yolu yöntemi var mıdır? Elimde 8 adet şarj edilebilir kalem pil (AAA) var aynı durumda...teşekkürler...

    •  ปีที่แล้ว +2

      ... piller kaç yıllık? Evde avometre/multimetre var mı?

    • @MotoRota
      @MotoRota ปีที่แล้ว

      @ 15 sene olabilir...multimetre var...piller dolmuyor...çok da kullanmadım pilleri...

    •  ปีที่แล้ว +4

      ... 15 sene içinde canlı kalmaları olasılığı çok düşük. Multimetre ile voltajı ölçüyoruz. Üstünde yazan değerin %30 hala varsa, o pilin tamamen boşalmasını sağlamaya çalışıyoruz. Küçük bir ampul, led... ne varsa pile bağlıyoruz. Tamamen boşalınca şarja takılınca şarj olabilir. Ben bu yöntemi kullanıyorum. Bu pillerin sorunu memory effect.

    • @privatnutzer0738
      @privatnutzer0738 ปีที่แล้ว

      @ , Ben de 10 yıl önce akülü matkap almıştım. O zaman zarfında belki dört defa lazım oldu. Kullanılmadığı için artık aküsü şarj tutmuyor. Merak ettiğim 10 yıl boyunca aktif olarak kullansaydım, bugün akü hâlâ sağlam olacakmıydı acaba ?

    •  ปีที่แล้ว +2

      ... eğer pilleri lityum ise, hala çalışıyor olabilirdi. Nikel esaslı olanlar o kadar dayanmıyor.

  • @Alikuskaya
    @Alikuskaya ปีที่แล้ว

    Nitecore ve Fenix'in şarjlı pil cihazları nasıldır sizce ?

    •  ปีที่แล้ว +2

      ... bunlardan iyi olduğu kesin. Şarj cihazında sadece iki led olmamalı. Pilin voltaj ve şarj şartlarını sayısal olarak göstermesi gerekir.

  • @denizsaygin
    @denizsaygin ปีที่แล้ว

    Hocam, deneyinize farklı bir bakış olabilir mi; duracell şarj cihazinda sistemi gereği "önce *sol yuvalardan başlanmalı" gibi bir koşul olabilir mi? Saygılar

    •  ปีที่แล้ว +2

      ... sanmıyorum Deniz. Bir sorunlu, bir sağlam, bir sorunlu bir sağlam taktığımda da sağ taraf çalışmıyor, sol taraf çalışıyor. Bu deneyden şu yargıya çıkmak gerekir. Bu şarj cihazları olmaz! Opus, Liitokala, Skyrc imax gibi üst seviye şarj cihazları almak gerekir. Bir kere alınsın, tam olsun. Bunlar pek nazlı oluyor.

    • @denizsaygin
      @denizsaygin ปีที่แล้ว +1

      Sıradan tüketici olarak, ekransız Varta şarj aletimi yıllardır sorunsuz kullanıyorum, memnunum. Deney ve anlatımlarınız sayesinde temel elektrik bilgisinden tutun depolama/batarya/pil konularında bilgi sahibi oldum hocam. Teşekkür ederim.

    •  ปีที่แล้ว +2

      ... 10 yıl sonrasının yıldızı parlayan sektörü "Enerji Depolama" olacak. 20 yıl sonranın en kazançlı işi: Lityum geri dönüşüm. 50 yıl sonra, dünya nüfusunun % 30 u alternatif akımı hayatından çıkarmış olur. Gözüm sodyumda. Periyodik tabloda lityuma "fazlaca" yakın duruyor bence!

    • @denizsaygin
      @denizsaygin ปีที่แล้ว +1

      Hocam 19.yy için 20, 50 yillar gibi ufku konuşmak pek mümkün idi. Fakat bugün teknolojisinde insanoğluna bahsettiğiniz projeksiyonlar belki çok daha yakin değil mi(!)?.. Ve hatta insanoğlu birgün ışık hızını da aşarsa şayet belki herşey çok daha yakın.
      Uzay, zaman kavramı içerisinde geçen 35 yaşımdaki gelişmelere bizati baktığımda karadeliklerin ışığı yutması gibi bükülüyor adeta zamanın hızı..
      Ya hocam, canlı yayınlarınız çok keyifliydi. Watsapp kullanmıyorsunuz ama kanalınızdaki benzer algı, görüdeki katılımcılarla sizin liderliğinizde, herkesin katılım sağlayabileceği uygun mecrada sohbet ortami kursakya? Veya size uygun sabit gun/saatte canlı yayın planlasanız uygun olabilir mi?
      Hayatta güzel kalan enstantanelerdensiniz. Varolun..

    •  ปีที่แล้ว +5

      ... teşekkürler Deniz, beni çok sevindirdin. Yaşım ilerlediği için, ne zaman, ne anlattığımı artık pek hatırlamıyorum. Ama benim uzay gözlemlerim, beş, altılı yaşlarda başlamıştı. Aynen Contact filminde olduğu gibi, küçük sahra radyomla UHF kanalını tarıyordum. Herkes derin uykuya daldığında gizlice uyanıyor, balkona çıkıp küçük radyomu açıyordum. Sonra radyonun frekans tekerini milimetrik ölçülerle çevirerek, dünya dışı bir frekans arıyordum. O zamanlar ışık kirliliği yoktu. Gökyüzü, astronomi atlası gibi canlı bir şekilde önümde dururdu. O zamanlar uzaya baktığımı düşünürdüm. Şimdi biliyorum ki, uzaya değil, zamanın somut haline bakıyorum. Kimse uyanmadan, radyoyu tekrar aldığım yere koyar, düşünceler içinde uykuya dalardım. Bazen de, el feneri ile uzaya ışık gönderirdim. Çocukluğumda uzaya gönderdiğim zayıf ışığın, kosmosda hala dönüp durduğunu biliyorum. Bingo! Zaman o ışığın üstünde dondu aslında.
      Zaman, bizim algılayabileceğimiz bir olgu değil. Bilişsel (kognitif) sınırlarımız bunu algılamaya yetemez.
      Işığın ne olduğunu henüz tam olarak çözmüş değiliz. Elimizde sadece foton teorisi var. Işık, evrenin tek ölçü birimidir.
      Işık hızına çıkmak, yeryüzü şartları için, yok olmak demektir. Zaman ve mekanı aşmak demektir. Işık, sınırsızlığın başladığı yerdir. Biz sınırsızlığı hayal bile edemeyiz. Hayal edemediğimiz bir şeyin kendisi olamayız.
      Çoklu katılım ile canlı yayın? Tamam, araştırayım. Bir gün yaparız herhalde.

  • @EmEm-r2w
    @EmEm-r2w 4 หลายเดือนก่อน

    Geçmişte şarj edilebilir pil aldım fakat bu piller 1,2volt oluyor genelde ve tamamen şarj etsem bile fotoğraf makinesine taktığım zaman birkaç flaşlı çekim sonrası pil zayıf diyor makine kapanıyordu sonra pilleri çöpe attım.tekrar da şarj edilebilir pil almadım aradan 15yıl geçti. Ne diyorsunuz işe yarıyor mu piller birkaç şarjdan sonra.

    •  4 หลายเดือนก่อน

      ... kendi şarjlı pillerimi, Nikon SB800 flaşlarda yaklaşık 5 yıl kadar kullandım. Her çekimde en az 200 kere flaşı çaktırıyorlardı. Yeni üretilmiş Varta şarjlı kalem bulmaya çalışın ve en az 2700 mah olsun.

    • @EmEm-r2w
      @EmEm-r2w 4 หลายเดือนก่อน

      Yanıt için teşekkürler 2100mAh gördümde 2700 varolduğunu bilmiyordum bakacağım en yüksek kaç var. Teşekkürler

  • @afm_42
    @afm_42 5 หลายเดือนก่อน

    Bu yüzden ikili olan modelleri kullanıyorum 18650 içinse x tar markası ıle nargıle pillerimi dolduruyorum şuana kadar x tar mc2 olan cihazda bi sorun yaşamadım elektrik elektronik mühendisiyim saygılar
    Varta cihaza gelicek olursak arıza yapmış olma ihtimali var dünyanın en büyük pil üreticilerinden 1 tanesi

  • @cemilaksac9344
    @cemilaksac9344 ปีที่แล้ว

    Bu tip şeyleri bırakalı epey oldu tp4056 bir de takılacak yere göre ciklet pil veya piyasada kullanım alanı kalmamış tuşlu telefon pillerinden istifade ediyorum.

  • @lmntrixxx9
    @lmntrixxx9 3 หลายเดือนก่อน

    Dayı broşürü okusan

    •  3 หลายเดือนก่อน

      ... dayı kim? Ve o şeyin adı broşür değil, kullanım kılavuzu.

  • @yunustasalli
    @yunustasalli 7 วันที่ผ่านมา

    Ben de Usb Charger diye çin malı bir ürün var 3.7v 3000 mah lion büyük pilleri ve daha küçük ebatlı pilleri şarj edecek oynar yuvaya sahip çihaz var. Bugün akalin iki pil taktım yaklaşık 8-10 saat takılıydı hiç bir şey olmadı . Pilleri denedim şarj olmuştu. Bu işe ne diyorsunuz?

    •  7 วันที่ผ่านมา

      ... alkalin piller bu şekilde bir iki kere şarj olur. Özel bir durum yok.