Enigmaticul Negru Voda // The mysterious Negru Voda // English subtitle in CC

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ต.ค. 2019
  • În acest episod vom încerca să îl descoperim pe enigmaticul Radu Negru Vodă. A fost el un personaj istoric real, este un mit precum cel al Regelui Arthur? Rămâneți în continuare alături de noi, pentru a afla. Evident discutia va rămâne deschisă, cu speranța, că în timp, vor apărea noi dovezi care să confirme existenta lui.
    Epopeea lui Negru Voda începe la finalulul secolului al 13-lea, într-o Transilvanie măcinată de dispute pentru putere și războaie civile.
    -------------------------------------------------------------------
    Daca vrei sa ne sustii si in social media, o poti face la urmatoarele linkuri:
    ►Instagram - / historia_rediviva
    ►Facebook - / rediviva1
    Daca va plac video-urile pe care le facem, ne putin ajuta cu o donatie la urmatoarea adresa:
    ►Patreon - / rediviva
    Multumim celor ce ne-au ajutat cu:
    Muzica: Andrei Hategan (Thye Amsterdams) si Mihai Caluseriu
    Ilustratii: Radu Oltean
    Music provided by No Copyright Music:
    / royaltyfreezone
    Ilustratia domnitorului Negru Voda este preluata din cartea "Radu Negru Voda. Colectia Centenarul Marii Uniri" scrisa de Cristian Mosneanu și Cornel Birsan. O poti cumpara de aici: www.librex.ro/istoria-romanil...
    --------------------------------------------------------------------
    Secventele video sunt preluate din jocurile Total Wars, pe care le puteti vedea aici: www.totalwar.com/
    #medieval #istorie #wallachia #rediviva

ความคิดเห็น • 51

  • @poezianoastra
    @poezianoastra 4 ปีที่แล้ว +8

    Felicitări pentru aceste filme. Un anacronism: la 1290 e foarte puțin probabil să fi existat stema Transilvaniei în această formă (dacă o fi existat vreuna). Ea e mult mai târzie.

    • @HistoriaRediviva
      @HistoriaRediviva  4 ปีที่แล้ว +5

      Multumim! Asa este nu exista, am incercam sa facem un sistem imagistic usor de recunoscut. Dar in urma feedbackurilor vom renunta la el. Acesta stema apare cam de la 1600 oficial. Atunci si in Transilvania era stema Ungariei

    • @poezianoastra
      @poezianoastra 4 ปีที่แล้ว +6

      @@HistoriaRediviva Mulțumesc pentru deschidere. Vă propun două subiecte uitate de public și nici măcar considerate istorie românească (din prejudecata că nu sunt în teritoriul nostru modern propriu-zis): Asăneștii și intervalul scurt, de 1-2 ani când Maramureșul întreg a făcut parte din România Mare. Mulțumesc. Vă urmăresc cu atenție.

    • @HistoriaRediviva
      @HistoriaRediviva  4 ปีที่แล้ว +5

      @@poezianoastra suntem deschisi la propunere si va asiguram ca vom tine seama de ele. Nu as putea sa va dam exact un termen cand se va intampla, insa vom vorbi cu siguranta! Va multumim!

  • @alexwallachian7720
    @alexwallachian7720 4 ปีที่แล้ว +21

    Va felicit pentru video si va sustin!
    Dar nu sunt de acord cu folosirea numelui de Radu. Am citit atat cartea lui Cristian Mosneanu: Radu Negru Voda, intre legenda mit si adevar cat si cea pe a lui Djuvara: Thocomerius Negru Voda, plus nenumatate alte carti care acopera aceasta perioada.
    Numele de Radu Negru pur si simplu nu apare in nici o cronica din secolul XIV sau XV care sa foloseasca numele de Radu Negru. Prima oara numele de Radu Negru Voda nu apare decat mult mai tarziu.
    De ce nu recunoastem ca pur si simplu nu stim cum il chema. Numele Thocomerius apare in documentul unguresc inca din vremea lui Basarab.
    Ce e mai credibil? Un document de cancelarie unguresc scris in vremea lui Basarab in care il numesc pe tatal lui Basarab clar ca Thocomerius (romanescul Tihomir)? Sau cronici romanesti care apar abia peste 300 de ani si care oricum sunt pline de greseli si confuzii (nume gresite, ani gresiti, domnitori omisi etc)?
    Discutia ramane deschisa pana nu se gasesc hrisoave mai vechi cu numele adevarat (daca mai exista).

    • @Petavius17
      @Petavius17 4 ปีที่แล้ว +5

      Cel mai documentat in aceasta chestiune este domnul Matei Cazacu care vine cu probe istorice de necontestat si nu cu speculatii de genul celor facute de Neagu Djuvara.Neagu Djuvara şi-a depăşit competenţele, atacînd un subiect major de istorie medievală pe care nu-l stapaneste, desconsiderand istoriografia românească mai veche, începînd cu Hasdeu, Dimitrie Onciul, Nicolae Iorga, Gheorghe Brătianu sau mai noua:Aurelian Sacerdoţeanu, Constantin C. Giurescu,Petre P. Panaitescu sau Maria Hoban.

    • @buzianyadatutube
      @buzianyadatutube 3 ปีที่แล้ว +3

      Carol I. angevinul aminteste pe Basarab Ivanco, ca fiul lui Tochomerius, nici o sursa despre Radu, cneaz de Fagaras. Paisie (Pantelimon) Ligardis (1610-1668) in 1656 in lucrarea lui "Hrismologion" scris la cererea voievodului Matei Basarab, aminteste Negru voda ca "vlahul Munteanu" "VLAHUL, COPILUL REGELUI UNGARIEI"!
      Ladislau IV. "cumanul" a avut 3 sotii mongole, fiicele hanului Möngke Temur (en.wikipedia.org/wiki/Mengu-Timur) in1291 ajunge in fruntea Hanatului de Aur hanul Toqta (hu.wikipedia.org/wiki/Tokta_k%C3%A1n), tot fiul lui Möngke Temur, fratele (sau semifratele prin tatal sau) lui Édua. Radványi presupune, ca e identic cu banul Miklós, care a razbunat asasinarea regelui Ladislau. Tok Temür (Fier Puternic) a fost fiul natural a regelui Ladislau sia printesei Édua, si probabil a domnit in Muntenia sub protectia unchiului Toqta intre 1290 si 1315/1317. Fiul lui a fost Basarab I. nepotul regelui Ladislau si stranepoptul hanului Möngke Temür.
      (hu.wikipedia.org/wiki/Arany_Horda_k%C3%A1nok_csal%C3%A1df%C3%A1ja).

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 2 ปีที่แล้ว

      Medicul personal al hanului mongol Batu han consemna pentru anul 1241 că ajungând în Țara Aluta (Țara Făgărașului) i-a ieșit în cale Pașa Rad (Basa Rad transcris după pronunția arabo-turcica).Acest voievod " Pașa Radu" era fiul lui Constantin Tihomir, nobil valah de la Târnovo, refugiat în Țara Făgărașului.

    • @alexwallachian7720
      @alexwallachian7720 2 ปีที่แล้ว

      @@petrurares8300 imi pare rau dar asta este o pura interpretare fantezista. In primul rand ca in cronica scrie Bezerenbam, nu este Basa Rad. Istoricii interpreteaza acest nume Basarab sau Basarab banul, in nici un caz Pasa Radu.

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 2 ปีที่แล้ว

      @@alexwallachian7720 Sursa mea este o broșură intitulată"Basarabia" editată de către Mihai Eminescu și reeditată în anul 1990. Dacă Eminescu a interpretat în mod eronat înseamnă că am făcut și eu același lucru. Important dar și curios este faptul că numele de Basa rad este menționat în anul 1241 și are legătură cu numele Tihomir .

  • @nannunbgd
    @nannunbgd 4 ปีที่แล้ว +2

    Felicitari ptr subtitrarea in Engleza! Postez istoria noastra pe siteuri de istorie straine! Cu ocazia asta sper sa ai cat mai multi abonati si distribuiri! :)

  • @alexandraelena6499
    @alexandraelena6499 4 ปีที่แล้ว +5

    Astăzi am descoperit canalul vostru. De vreo 2 ore numai pe el sunt, vă felicit sincer pt inițiativă.
    Aș dori să vă atrag atenția asupra unui mic aspect, în engleză aveți ceva greșeli,
    Vă pot ajuta să le remediați, dacă aveți nevoie de ajutor pe limba engleză, vă rog să îmi scrieți,

    • @HistoriaRediviva
      @HistoriaRediviva  4 ปีที่แล้ว +1

      Buna ziua, sigur, va multumim! Cum va putem contacta?

    • @alexandraelena6499
      @alexandraelena6499 4 ปีที่แล้ว +1

      alexandraelena.mocanu@yahoo.com

  • @ROMANABSOLUT
    @ROMANABSOLUT 2 ปีที่แล้ว +1

    Pentru Basarab I Ioan, vă recomand cartea istoricilor Matei Cazacu și Dan Ioan Mureșan ce poartă titlul "Ioan Basarab, un domn român la începuturile Țării Românești" și a fost editată la editura Cartier, din Chișinău. Cu ceva noroc, o veți găsi gratuit pe internet în format PDF.
    Când vine vorba de Basarab I Ioan, dar și alte subiecte istorice privind istoria noastră, UITAȚI de Neagu Djuvara, dar mai ales de lucian boia, un feroce alogen anti-român.

  • @raulstefan3152
    @raulstefan3152 4 ปีที่แล้ว +3

    ❤❤❤❤👏👏

  • @razvananghel7492
    @razvananghel7492 4 ปีที่แล้ว +4

    Salut. Faceti ceva despre cei mai putin cunoscuti domnitori romani. aia efemeri chiar, backroundul lor, contextul in care apar.. orice . puteti adauga si pretendentii ghinionisti. Sau povesti despre feudele intre familiile lor si despre familiile boieresti. Mi- ar placea o serie si despre printii transilvaneni. unii au fost tari de tot. Succes

    • @HistoriaRediviva
      @HistoriaRediviva  4 ปีที่แล้ว +4

      O sa facem despre absolut toti domnitorii. Dar absolut toti :)

  • @user-bj8ji7bu8x
    @user-bj8ji7bu8x 2 ปีที่แล้ว

    Bun film documentar. Urmatoarea astept despre bataliile purtate de Stefan cel mare

  • @florinvasile173
    @florinvasile173 4 ปีที่แล้ว +1

    Salutare! Clipurile sunt ok și binevenite!
    Puteți specifica care sunt sursele folosite pentru informațiile rostite?
    Numai bine!

  • @stefan-andreicorciu5699
    @stefan-andreicorciu5699 10 หลายเดือนก่อน +2

    Foarte bun documentarul !
    Aveti ,printre cadre , fragmente video ale unui joc de razboi medieval ; Pot afla numele jocului video ?
    Spor !

  • @luigiantonioluca1669
    @luigiantonioluca1669 2 ปีที่แล้ว

    Un video foarte reușit !
    Ce lucrări și surse aţi folosit că mi-aţi stârnit curiozitatea ?

    • @buzianyadatutube
      @buzianyadatutube 2 ปีที่แล้ว

      th-cam.com/video/pofeBIl-ugY/w-d-xo.html&ab_channel=JAZZTHEGAMER

  • @blu9371
    @blu9371 ปีที่แล้ว

    Deci noi practic am fost odata aliati cu mongolii. Aliati si protejati de cel mai puternic Imperiu.

  • @amatiesei88
    @amatiesei88 4 ปีที่แล้ว +6

    Cum să traduci Țara Românească- Romanian Country? Valahia- e termenul corect. Dacă știi un pic de istorie. Valahia este numele folosit de străini pentru a se referi la zona aceasta. Se traduce prin- Țara Valahilor altfel spus Țara Românilor sau Țara Românească. Într-o societate contemporană în care formatorii de opinie folosesc greșit noțiunea de Țară Românească pentru a se referi la România, consider că termenul de Valahia ar trebui să își găsesască din nou loc în limbajul de specialitate.

    • @HistoriaRediviva
      @HistoriaRediviva  4 ปีที่แล้ว +1

      Multumim ca ne-ati atras atentia. Stiu ca am vazut in traducerile in engleza asta, si le-am corectat. Probabil a scapat. Ne puteti ajuta cu minutul unde apare?

    • @0Joska
      @0Joska 3 ปีที่แล้ว +3

      Exact: Ungro-Vlahia pana in sec. XVIII.: ro.wikipedia.org/wiki/Ungro-Vlahia
      Autodenumirea latina pe primele monede Terra Transalpini.

  • @catalinsoare1261
    @catalinsoare1261 4 ปีที่แล้ว +3

    Următorul video: cucerirea Budapestei de către armata română de la sfârșitul primului război mondial. Alias războiul româno-ungar 1918-1919

    • @buzianyadatutube
      @buzianyadatutube 3 ปีที่แล้ว

      Si cucerirea Bucurestului in 1916 de armata germana si austro-ungara. www.book24.hu/konyv/az-olahok-vernyomaban-a-fekete-tengerig-179700?gclid=CjwKCAiAgc-ABhA7EiwAjev-j93TDOq_hKANINXiIoTbzh0VdkWzg72h5SrvHisyasfCTvRw8oYnOhoCkbYQAvD_BwE

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 3 ปีที่แล้ว +1

      @@buzianyadatutube Ungaria nu a avut niciodată o armată organizată .A avut bande de mercenari criminali .

    • @buzianyadatutube
      @buzianyadatutube 3 ปีที่แล้ว

      @@petrurares8300 In 1918-19 intr-adevar armata maghiara a fost dezarmata si distrusa de propria conducere politica (Károlyi Mihály), dupa care s-a format o armata rosie oarecare din bolsevici si in numar de cca 130.000. de voluntari, cand armata regala romana a atacat cu 800.000. de soldati. Numarul ungurilor si a romanilor in 1918-19 a fost cam egala: 9-10 milioane. Ungurii ar fi putut sa organizeze o armata nationala de cca 1 milion de soldati, dar cei intorsi din razboiul mondial nu au mai vrut sa lupte, conducerea politica a dezarmat soldatii intorsi din razboi, iar bolsevicii au initiat un razboi civil intre cei saraci si cei bogati. Daca ungurii ar fi avut un conducator militar asemanator lui Atatürk, in afara Croatiei, Banatului si sudul Transilvaniei n-am fi pierdut mai multe teritorii. Slovacia si Ucraina carpatiana ar fi ramas integral in Ungaria, ca si nordul Ardealului cu Tinutul Secuiesc impreuna, asemanator arbitrajului 2. de la Viena.

    • @petrurares8300
      @petrurares8300 3 ปีที่แล้ว +1

      @@buzianyadatutube Armata română a avut misiunea de a anihila și dispersa bolșevismul unguresc care se putea extinde rapid in țările din centrul Europei.

    • @buzianyadatutube
      @buzianyadatutube 3 ปีที่แล้ว

      @@petrurares8300 Cum s-a si extins dupa 1945. Distrugerea Imp. Austro-Ungar si faramatarea Europei Centrale a dus la vulnerabilitatea acestor mici popoare si vor fi prada a celor trei centre imperiale, care exista de 2. milenii: VESTUL: Roma, Imp. Francilor, Imp. Germano-Roman, Imp. German, SUA, Uniunea Europeana, SUD-ESTUL: Imp. Roman de Rasarit, Imp. Bizantin, Imp. Otoman si NORD-ESTUL: Imp. hunilor, Rusul Kievian, Imp. Mongol - Orda de Aur, Imp. Rus - Uniunea Sovietica, China.
      Numai o conglomerare Centro-Europeana cu cca100 milioane de locuitori ar putea contrabalansa aceste trei centre imperiale, dar nationalizmul si sovinizmul acestor popoare opreste o astfel de conglomerare de tip elvetian de la Tarile Baltice pana la Croatia si Romania. Iar globalizarea lumii din cauza coronavirusurilor cu toate mutatiile aparute si care vor mai apare, se pare, ca a dat esec.

  • @catalinpetrescu5313
    @catalinpetrescu5313 3 ปีที่แล้ว +1

    la 1290 inca nu exista Moldova.

    • @buzianyadatutube
      @buzianyadatutube 3 ปีที่แล้ว

      Dupa unele pareri a existat deja in timpul regelui Ladislau IV. cumanul, si nu Ludovic cel Mare, ci Ladislau IV. l-a trimis pe Dragos (Drágfy) pt. a funda Moldova.

  • @MariusNicolaeToader
    @MariusNicolaeToader 4 ปีที่แล้ว

    N-am aflat absolut nimic nou....
    Eu sunt chiar din Câmpulung Mușcel - Prima Capitală a Valahiei!

  • @horiaplaton6766
    @horiaplaton6766 3 ปีที่แล้ว

    animatii extrem de proaste cu 12 fps fara ease out, grafica pixelata, neclaritate mare in prezentarea continutului, asezarea elementelor foarte proasta, culori proaste necomplementare, doar introducerea video e de calitate