Autocad'de mimari proje çizimi: Kolon yerleştirme

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 14

  • @hayattakitumdetaylar9439
    @hayattakitumdetaylar9439 3 ปีที่แล้ว +1

    Lütfen cevaplarmısınız? Projemde konferans salonu var ve bu konferans salonu üzerinde ofisler olacak bu durumda strüktür sistemini (kolon) nasıl çözücem internette araştırdım fakat hiç bir bilgi yok.

  • @hayattakitumdetaylar9439
    @hayattakitumdetaylar9439 3 ปีที่แล้ว

    Merhabalar. Lütfen cevaplarmısınız? Konferans salonu tasarlicam fakat bu konferans salonu üzerinde ofisler olacak bu durumda ben konferans salonun strüktürünü nasıl çözücem Google de araştırdım fakat bişey bulamadım.

  • @ahmetdogu4812
    @ahmetdogu4812 4 ปีที่แล้ว

    tesekkurler

  • @sunnyyy570
    @sunnyyy570 4 ปีที่แล้ว +1

    biz okulda eğitim gördüğümüzde akslaeı hep kolon ortasından geçirdiler,ama siz burda 15 cmlik offsetler veriyorsunuz nasıl oluyor hangisi doğru acaba

    • @eminmall8225
      @eminmall8225 4 ปีที่แล้ว +1

      Aksların verilmesi uygulama için gereklidir. Akslar kolon için değil, kirişler için verilir. İkibinli yıllar öncesi kiriş kalınlığı yirmi cm idi. Bunun tam ortası da on cm olarak günümüze kadar gelmiştir. On cm olmasının nedeni bu. Kolon ortası olacak diye bir kaide yok. Kirişler her zaman kolon ortasına gelmeyebilir. Amaç, çizimde verdiğiniz bir değerin uygulamada size ne kadar kolaylık sağladığı.

    • @sunnyyy570
      @sunnyyy570 4 ปีที่แล้ว

      @@eminmall8225 dediklerinizi anladım fakat anlamadığım şey,mesela okulda kolonlar akların hizasında olmalı vs deniyor.Yani akslar belirlendikten sonra mı kolon yerleştirilecek,kolonlar nasıl yerleştirilebilir tasarım kütlelerde komplike kütle tasarımlarından sonra adım adım nasıl ilerlenmeli?

    • @eminmall8225
      @eminmall8225 4 ปีที่แล้ว

      @@sunnyyy570 Sizin aldığınız eğitim durumunu sakıncası yoksa öğrenebilir miyim

    • @sunnyyy570
      @sunnyyy570 4 ปีที่แล้ว

      @@eminmall8225 tabiki,ben teknik üniversitede mimarlık eğitimi alıyorum.Şunuda belirtmek isterim bize 1.-2. Sınıfta kolonların dizilimi hakkında tabiki bilgi verildi ama bakıyorum hem ortaya hem de yanlara yerleştiriliyor ,ama kafalar karışıyor bazen haliyle

    • @eminmall8225
      @eminmall8225 4 ปีที่แล้ว +1

      @@sunnyyy570 Anladığım kadar mimarlık öğrencisisin. Şimdi tasarımı ilgilendiren üç önemli unsur vardır. Birincisi fonksiyon. Konstrüksiyon ve proporsiyon. Bunların ne olduğunu burada açıklamak diğer kişileri sıkabilir. Mimar tasarım yaparken yukarda nitelediğim özellikleri dikkate alarak yola çıkar. Bu arada diğer mühendislik grupları ile iletişim içerisinde olur. Statik açıdan inşaat mühendisi. Elektrik ve makine mühendisi olarak devam eder. Tasarımın son aşamasında artık neyin nasıl yapılacağı bellidir. Siz mimari projede öncelikle duvar ve daha sonra kolon çizimi ile devam etmeniz çizimin sağlıklı bir şekilde ilerlemenizi sağlar. Akslar ise kolon ve kirişi ilgilendirir. İlk başlarda inşaat mühendisi bilgi ve becerisine göre kolon boyutlarını tahmini olarak verir. Çünkü siz mimari projeyi henüz sonuçlandırmadınız. Ayrıca jeoloji mühendisi de zemin değerlerini henüz doğrulamadı. Gördüğün gibi süreç biraz uzun. Gelelim aksa. Amaç, kağıt üzerindeki çizim sahaya en kolay nasıl aktarılır? Bunu çözdüğünüz an, aksın nerden geçtiğinin bir önemi yok.

  • @yahyabilge8110
    @yahyabilge8110 4 ปีที่แล้ว +1

    12 katlı 150 metrekare çift daireden oluşan bir binanın batı kenarında 4 kolon, doğu kenarında 3 kolon var. Doğuda bina girişine denk gelince kolonu 70 cm geriye almışlar ve sonuçta bir kolon azaltmışlar. Doğu arka köşede kolon yok. 150 cm çıkıntı var. Batıda çıkıntı yok. Tam köşede kolon var. Binanın kolon simetrisi bozuk. 12 katlı binaya daha fazla kolon yapılması gerekirken bir kolon azaltmışlar. Bu, yasal mı? Yapı denetimden nasıl geçti? Daire alacaktım kafam karıştı.

    • @burakcanatan24
      @burakcanatan24 4 ปีที่แล้ว

      Projenin incelenmesi gerekiyor imalatta mı değişti yoksa projenin aslı o şekilde mi* Bunları araştırmak lazım

    • @yahyabilge8110
      @yahyabilge8110 4 ปีที่แล้ว

      @@burakcanatan24 Burak bey belediyeden statik projeye baktım. Orada da bir tarafta 4 diğer tarafta 3 kolon var. Kolonlar arası mesafe 7.70 m yi buluyor. Asmolen döşeme. İki dairenin birleştiği yerde perde kolon var.

    • @burakcanatan24
      @burakcanatan24 4 ปีที่แล้ว +1

      yahya bilge statik projede ve uygulamada aynı ise sıkıntı yok, ama dediğiniz gibi kolon eksik ve uygulama hatası varsa ve evi almakda ısrar ediyorsanız binayı yapı kontrol firmalarınca detaylı inceletip dayanım testlerine ulaşabilirsiniz. Benim fikrim bu. Ama projeden harici yapılan işler tabi ki problem teşkil eder.