Sosyoloji Mezunları Hangi İşlerde Çalışıyorlar? Sosyoloji İş İmkanları

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 มิ.ย. 2024
  • 📺 Sosyoloji Mezunları Hangi İşlerde Çalışıyorlar? Sosyoloji İş İmkanları
    Merhaba sevgili sosyoloji severler! Yeni sosyoloji okumaya başlayanlar, sosyolojide kariyer yapmak, sosyolojide ilerlemek isteyenler sosyoloji iş imkanlarını ve kariyer seçeneklerini araştırıyorlar. Ben de bu videoda sosyoloji mezunlarının hangi alanlarda çalıştıklarını, hangi meslekleri icra ettiklerini sizlere aktardım. Bu videoyla sosyolojide kendinizi nasıl geliştireceğinizi, kariyerinizi nasıl planlayacağınızı keşfedeceksiniz.
    Sosyoloji eğitimi, analitik düşünme, araştırma ve iletişim becerileri gibi çok yönlü yetenekler kazandırır. Bu yetenekleri nasıl iş dünyasında ve diğer sektörlerde kullanabileceğinizi, kariyer planlamasında nelere dikkat etmeniz gerektiğini bu videoda öğreneceksiniz.
    Son olarak da sosyolojide malum sorun, sosyologların neden istihdam edilmediğini ele alıyorum. Sosyologlar toplumun sorunlarını anlamada ve çözüm üretmede kritik bir rol oynayabilme potansiyellerine rağmen, neden istihdam edilmediklerini bu videoyla özetliyorum.
    0:00 Bilgilendirme
    1:45 Sosyoloji mezunları hangi işlerde çalışıyor?
    12:52 Sosyolojide kariyer geliştirme
    21:17 Sosyologlar neden istihdam edilmiyor?
    🔔 Sosyoloji Mezunları Hangi İşlerde Çalışıyorlar? Sosyoloji İş İmkanları gibi videolarımdan haberdar olmak için abone olmayı ve zili açmayı unutma!
    💡 İlgili Seriler:
    ▫️ "SOSYOLOJİ KURAMLARI ve SOSYOLOJİ TARİHİ" Serisi: bit.ly/3KQKZw5
    ▫️ "SOSYOLOJİ KAVRAMLARI" Serisi: bit.ly/3H3deVh
    ▫️ "KAPİTAL'İ ÖĞRENELİM" Serisi: bit.ly/3T6uxht
    ▫️ "SOSYOLOJİYE GİRİŞ VE SOSYOLOJİ OKUMAK" Serisi: bit.ly/3U5DXal
    🌐 BANA ULAŞIN:
    Instagram: / berkaygorkemcoskun
    LinkedIn: / berkaygorkemcoskun
    Makalelerim: ankara.academia.edu/BerkayCoskun
    📧 İletişim: berkay.coskun@ankara.edu.tr
    📌 Anahtar Kelimeler: #sosyoloji #kariyer #tercihler #eğitim #üniversite #tercih #meslekseçimi #mezun #işfırsatı #üniversitetercihleri #aöf #auzef #işfikirleri #meslekseçimi

ความคิดเห็น • 84

  • @betulfndk-yx2cl
    @betulfndk-yx2cl 9 หลายเดือนก่อน +10

    Merhaba herkese
    Sosyoloji mezunu olarak bende birkaç iş tecrübemden bahsetmek istiyorum. Her ne kadar sosyolog unvanı ile mezun olsak da maalesef alanın önünü açacak pek bir süreç yok. Sosyolog olarak az sayıda atama olduğu için birçok kişi aile danışmanlığı eğitimine yönelerek danışmanlık hizmeti vermekte. Üniversite eğitimini tamamlarken formasyon eğitimi alarak bende özel sektörde hem rehber öğretmeni olarak görev aldım daha sonra müdür yardımcısı ve müdür olarak idari yönetici pozisyonlarında bulundum. Şu sıralar eğitim sektöründe idari pozisyonda ilerleme gösteriyorum. Alanımı ve unvanımı kullanarak kendimi tanıtmak sosyoloji bölümü öğrencilerine mezunlarına her anlamda yardımcı olmak istiyorum. Sesimizi duyurmak ve sosyolog unvanı ile var olmak adına tüm çalışmalarımı yürütüyorum. Çünkü her alanda sosyolojiye ihtiyaç var. Bir olursak da başaracağımıza inanıyorum.

    • @nehabersinneturksun3403
      @nehabersinneturksun3403 8 หลายเดือนก่อน

      Merhabalar,sosyoloji lisans mezunları formasyon alarak özel sektörde pdr öğretmeni olunabildiğini duymuştum ve sizin yorumunuzla anlaşılıyor ki bu gerçekten mümkün fakat formasyon aldığımız halde yinede çalışamama durumu olur mu? Ve özelde bahsettikleri gibi gerçekten iş yükü fazla olmasına rağmen maaşların az olması gibi bir durum var mı? Ve siz memnun musunuz bu konumunuzdan şu anda ya da memnun olmadığınız bir durum yaşanmış mıydı başladığınız bu süreçte, merak ediyorum cevaplarsanız çok sevinirim🙏🏻🙌🏻

  • @vavelifs
    @vavelifs 9 หลายเดือนก่อน +3

    Biz sosyologlar ve sosyolojiye verdiğin bu emek icin teşekkürler..

  • @niannian3804
    @niannian3804 9 หลายเดือนก่อน

    çok bilgilendirici ve yol gösterici bi video olmuş teşekkür ederiz. emeğinize sağlık.

  • @dilarabozblt
    @dilarabozblt 9 หลายเดือนก่อน +6

    Mükemmel bir video. Çok çok ufuk açıcı, farkındalık yaratan bir içerik olmuş. Elinize, emeğinize sağlık. Öğrencilerin yolunu ışıklandırıp yol gösterdiğiniz için teşekkür ederiz hocam, var olun!

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน

      Çok teşekkür ederim, hepinizin yolu aydınlık olsun ✨

  • @dusunceokur
    @dusunceokur 9 หลายเดือนก่อน +4

    Emeğine sağlık! Her sosyoloji öğrencisinin mutlaka izlemesi gereken bir video kesinlikle😊

  • @seko1037
    @seko1037 9 หลายเดือนก่อน +6

    Ben sosyoloji okuyanların elinde formasyon belgesinin mutlaka olması gerektiğini düşünüyorum.Hem özel okullarda hem devlette gerekli oluyor. Kpss de öğretmen atamalarımız 82-83-84 puan bandına kadar düştüğü atamalar oluyor. Bence diğer iş ilanlarına göre daha öngörülebilir ve Atandiginizda çok rahat edeceğiniz bir meslek alanı.Kpssyi çok gözünüzde büyütmeye gerek yok atananlar zeki olduğu için değil istikrarlı çalıştığı için atanıyorlar.
    Herkese meslek hayatında başarılar dilerim.

    • @canumutt
      @canumutt 9 หลายเดือนก่อน

      Nasıl hocan biraz daha açarmısınız kpss olayını

  • @melikeden
    @melikeden 8 หลายเดือนก่อน

    Bu video gerçekten kafamdaki soruların cevaplarını bulmamda yardımcı oldu. Ben sosyoloji 2. sınıf öğrencisiyim ve insan kaynakalarını duyduğum için bu sene açıköğretim de okumaya başladım ve formasyon dersleri almaya başladım. Çünkü çevremde okuyan ve mezun olanlardan hep işsiz kalacaksın boş yere okuyorsun laflarını duydum moralimi çok bozmuşlardı ama hiçbirisinden ben ne formasyon ne de açıköğretimden kendini geliştirebileceğini söylememişlerdi. Ama ben sizin sayenizde de hala istikrarlı bir şekilde devam etmeyi sürdürüyorum ve çok beklediğim konu da staj hakkında bilgilendirme. Çook teşekkür ederimm.

  • @SultanNurPATIR
    @SultanNurPATIR 9 หลายเดือนก่อน

    emeklerinize sağlık aydınlatıcı bir video olmuş

  • @zezepppp
    @zezepppp 9 หลายเดือนก่อน

    Video çok bilgilendirici olmuş emeklerinize sağlık ✨💛

  • @ceydaa07
    @ceydaa07 8 หลายเดือนก่อน +1

    İstanbul’da bir üniversite de bu yol sosyoloji okuyacağım, videolarını izleyerek not alarak ilerliyorum bu bilgiler için teşekkür ederim. Sizler gibi düşünenler ve arkadan gelen bizler bu ülkede bu bölüm için çabalayacağımıza ilerleyeceğimize inanıyorum :))

  • @hilalltemiz52
    @hilalltemiz52 9 หลายเดือนก่อน +2

    O kadar güzel bir anlatımdı ki.. Diksiyonunuza akıcılığınıza ve konuya hakim oluşunuza hayran oldum. Cesaret edemiyordum açıkçası sosyolojiyi okumaya.. Okursam ya Boğaziçi ya da Odtü'de okumayı hedefliyorum. İçim açıkçası çok rahatladı. Algoritma şuan güzel çalışıyor sanırım önerilen videolarda karşıma çıktınız iyi ki çıktınız. Keşfedilmeye değer bir insansınız. Yolunuz/yolumuz açık ve aydınlık olsun 🦋 Sevgiler 💞

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน +1

      Algoritma çalışıyor mu, şaşırdım gerçekten, arada kanala iyilik yapası geliyor sanırım :D Çok teşekkür ederim, mutlu etti bu yorum. ODTÜ de Boğaziçi de çok iyi yerler. Dilerim ki ikisinden birini kazanırsın. Hiç olmazsa Ankara Üniversitesi'ni de öneririm kesinlikle. Umarım ki yolun açık olur. Sosyolojiyle kalman dileğiyle ✨

  • @ddoganzlyh
    @ddoganzlyh 9 หลายเดือนก่อน

    Harika bi video olmuş hocam emeğinize saglıkkk.

  • @nisadelioglu776
    @nisadelioglu776 9 หลายเดือนก่อน

    Emeğinize sağlık hocam:)

  • @uzmanaileveciftterapistitu1014
    @uzmanaileveciftterapistitu1014 9 หลายเดือนก่อน

    Emeğinize sağlık hocam:) Harika ve bilgilendirici bir video olmuş.

  • @selinteke2712
    @selinteke2712 9 หลายเดือนก่อน

    Emeğinize sağlık çok yararlı bir video

  • @melekertas295
    @melekertas295 9 หลายเดือนก่อน

    Emeğinize sağlık.👏

  • @hilal8753
    @hilal8753 9 หลายเดือนก่อน

    Merhaba sosyoloji yanında örgün sosyal hizmet okumayı tavsiye eder misiniz? Yani birbirine benzeyen alanlar bu durumda boşa zaman kaybı olur mu yoksa işimize yarar mı?

  • @ceydakenar6754
    @ceydakenar6754 9 หลายเดือนก่อน

    Gerçekten çok aydınlatıcı cok bilgilendirici bir video olmuş emeğine sağlık🙏 Keşke ben lisanstayken de böyle bir video olsaydı 2020de mezun oldum o zamandan beri bu mesleklerin hepsinden biraz yaptım benim tavsiyem; birini seçip kendinizi orada geliştirmeye çalışmak. Ben biraz akademik kariyer olsun biraz dershanede rehberlik yapayım biraz insan kaynaklarına girmeye çalışayım bi yandan da tezimi yazayım derken çok yıprandım birini seçip tüm odağını ona verip orada kendini geliştirmeye çalışmak çok önemli👍 Tüm sosyologlara çıktıkları bu zorlu yolda başarılar 😊

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน

      Aynısını kendime diyorum, keşke ben de okurken bu tür videolarla karşılaşsaydım. Dedikleriniz çok değerli. Kesinlikle birkaç beceri edinip en fazla bir iki alana odaklanarak ilerlemek önemli. Yoksa çok fazla bölünüyor, dur onu da yapayım bunu da yapayım derken tam da dediğiniz gibi yıpranıyoruz. Aslında biraz da Richard Sennett'in bahsettiği sorunlar 🙂 Teşekkür ederim bu arada 🙏🏼

  • @ervanurakdmr9118
    @ervanurakdmr9118 8 หลายเดือนก่อน

    Sosyal bilimler için matematik dersi biraz beni korkutuyor.. o ders için verebileceğin bir tavsiye veya izlememizi önerdiğin bir youtube kanalı var mı..?

  • @gizemdemiray9652
    @gizemdemiray9652 9 หลายเดือนก่อน +1

    Bende sosyoloji 1.sınıf öğrencisiyim bu bilgiler için teşekkür ederiz hocam emeğinize sağlık

  • @booksandcoffee871
    @booksandcoffee871 9 หลายเดือนก่อน

    Açıktan sosyoloji okumaya başladım ben de gönüllü olarak staj yapmak istiyorum ama okul sigortayı karşılamadığı için yapamıyormuşum buna bir çare bulabilir miyim bilgisi olan var mı nasıl deneyim kazanabilirim ?

  • @herneyse6815
    @herneyse6815 9 หลายเดือนก่อน +1

    2020 yılında Sosyoloji Lisans bölümünü örgün olarak bitirdim. KPSS'den 77 almama rağmen en düşük 85-90 civarında alanlar sözlü mülakata girebildi. Bir süre denememden sonra yakınlarımın güvenlik kimlik kartı almamı söylemeleri üzerine denedim ve şu an bir bakanlıkta Koruma ve Güvenlik Personeli (Memur) olarak çalışıyorum. Kurum içerisinde Sosyolog ünvanlı yalnız 1 (bir) kişi çalışıyor ben de ünvan değişikliği ile mesleğime yakınlıkta bir birime geçmek için çabalıyorum.
    Kısaca Sosyoloji bölümünde akademik kariyer düşünmüyorsanız KPSS'den en az 90 ve üzeri almanız gerekiyor. Şimdiden tüm meslektaşlarıma başarılar dilerim, ben başaramadım umarım siz başarırsınız...

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน +1

      Deneyimleriniz bizim için çok değerli, paylaştığınız için çok teşekkür ederiz. Umarım ki çok zorlanmadan ünvanınıza yakın bir pozisyona geçersiniz.

    • @herneyse6815
      @herneyse6815 9 หลายเดือนก่อน

      Umarım teşekkür ederim. Yolunuz açıkolsun

  • @sude1604
    @sude1604 9 หลายเดือนก่อน

    merhaba, ben sosyoloji son sınıf öğrencisiyim. %100 ingilizce okuyorum. eğer bilenler varsa; bu avantajımı özel sektörde daha çeşitli nasıl kullanabilirim, cv’mi ve kendimi nasıl doldurabilirim, tavsiyelerinize açığım. bu video için size çok teşekkür ederim. sosyolojiye ilk başladığımda o kadar umutsuzdum ki. başlıktaki meslek gruplarında çalışılabileceginden haberdar olmadıgım icin cok endiseliydim. umarım yeni başlayanlar bu video sayesinde benim kadar umutsuz olmazlar. çok tesekkurler 🤝🏻

  • @seymaakyuz4219
    @seymaakyuz4219 9 หลายเดือนก่อน

    Merhaba; bir videoda kitaplığınız için çeker misiniz? Neler var o kitaplıkta :)

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน

      Bir sosyoloğun kitaplığı temalı bir video olabilir. Güzel fikir 🙂

  • @orcunn89
    @orcunn89 7 หลายเดือนก่อน

    Teşekkürler

  • @cerenozgur7899
    @cerenozgur7899 9 หลายเดือนก่อน +1

    Bu sene sosyoloji kazandım ve aile danışmanlığı sertifakası alıp aile danışmanı olmak istiyorum. Sosyoloji okurken aile danışmanlığıyla ilgili alabileceğim kurslar vs nedir internette pek detay bulamadım. Bir de kendimi nasıl geliştirmeliyim? Tavsiyelerinizi bekliyorum şimdiden teşekkürler.

    • @nurdilara8044
      @nurdilara8044 9 หลายเดือนก่อน +1

      Merhabalar bende kurs vs araştırıyorum. Olurda seçeneklerimiz olursa buradan paylaşmaya devam edelim bence nereden fikir olursa bizler için kâr✨💛

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน

      Bu konuda uzmanlığım yok, ancak değerli bir aile danışmanıyla zamanında video çekmiştim. Tüm detaylarıyla yardımcı olacaktır. Buradan izleyebilirsiniz: th-cam.com/video/OTi7xuMS3ZI/w-d-xo.htmlsi=vmPdYYkKE1jElQFE

  • @guldogan940
    @guldogan940 9 หลายเดือนก่อน +2

    Ben Paü sosyoloji bölümü mezunuyum. 2022 yılında mezun oldum. Formasyonum olmadığı için özel okullarla yaptığım mülakatlarda elendim. Şuan formasyon alıyorum ve hedefim KPSS de felsefe grubu öğretmeni olarak atanmak. Çünkü sosyolog olarak atanmak biraz zor. Ingilizceninizin olması ve KPSS P3 puanının 97 falan olması gerekiyor.
    Bu arada özel sektörde de "sosyolog " olarak alım yok denecek kadar. Bir defa anket şirketinın sosyolog alımını gördüm. Konya daydı.

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน +1

      Öğretmenlikte ve KPSS'de başarılar ✨ Videoda bahsettiğim gibi hepimizin ortak sıkıntısı doğru düzgün sosyolog alımı pek yok. Alanda şu zamana kadar çok fazla insan tanıdım ama sosyolog olarak çalışan bayağı az kişi var.

    • @cicekcicek6241
      @cicekcicek6241 9 หลายเดือนก่อน +1

      Hangi üniversiteden alıyorsunuz ,diploma notuna göremi alım oldu.

    • @user-fz4cn5yg6z
      @user-fz4cn5yg6z 9 หลายเดือนก่อน +1

      Hocam merhaba ben de Sosyoloji mezunuyum. Formasyona başvuracağım fakat bir konuda sıkıntım var. Aldığım psikoloji ve felsefe derslerinin akts formasyon için yeterli ama kredi olarak baktığımda kredi değeri yetmiyor. Formsayon için 16 kredi psikoloji ve felsefe almak zorunlu olduğundan alamazsın diyenler oldu bana. Ama akts ye bakılıyor akts yeterli alabilirsin diyenler de oldu. Hangisini bakılıyor akts mi kredi mi?

    • @guldogan940
      @guldogan940 9 หลายเดือนก่อน

      @@cicekcicek6241 diploma notunu göre alım yapılıyor. İstanbul metropol bir şehir olmasından dolayı sanırım ortalamalar çok çok yuksek. İlk başvurduğum üniversite de yedeklere bile giremedim. Ortalamam bu arada 3.15. Şuan farklı ünv yaptığım başvuru sonuçlarını bekliyorum. Sosyolojiden henüz mezun olamadıysanız ortalamanızı en az 3.50 yapmanızın size çok büyük faydaları olabilir. Bu arada küçük şehirlerde 2.50 ortalama ile de formasyon alanlar mevcut. Bulunduğumuz şehir ve başvuran kitlenin sıralaması burada etkili.

    • @guldogan940
      @guldogan940 9 หลายเดือนก่อน

      @@user-fz4cn5yg6z Sosyoloji mezunu herkes yeterli krediye sahip diye biliyorum. Ben hesapladigimida da sizin gibi sorunlar yaşadım. Ama şuan başvuru yaptığımda eğer benim kremdim yetersiz olsa direk elenirdim. Bir üniversite de yedek listeye girdim. Bu demek oluyor ki kredi konusunda hir sıkıntı yok. Farklı bir hesaplama yöntemi olabilir. Benim bölüm danışmanım da böyle söylemişti. Yine de araştırmanız ve bölüm danışmanınıza sıtmanızda fayda var.

  • @Elif-by2uv
    @Elif-by2uv 9 หลายเดือนก่อน

    Hocam merhaba, proje personeli olarak kamu kurumlarında görevlendirilmekteyiz bunu da eklemek istedim. Belli şirketler (Adecco, Manpower vb.) ilanlar yayınlamakta ve niteliklere göre alım yapmaktadır.

    • @canumutt
      @canumutt 9 หลายเดือนก่อน

      Hocam kamuda gy GK ile mi girdiniz nasıl oldu

    • @ozlemdemirekin3888
      @ozlemdemirekin3888 7 หลายเดือนก่อน

      Hangi kamu kuruluşları ?

    • @neslihanseku720
      @neslihanseku720 5 หลายเดือนก่อน

      İyi bir istatistik ve bilgisayar bilgisi olanlar bu tür alanlarda daha rahat iş bulup çalışabiliyorlar.

  • @utkutube4365
    @utkutube4365 5 หลายเดือนก่อน

    Özel sektörde Felsefe Grubu Öğretmenliği yapmak, buradan bir gelecek hedeflemek mantıklı değil. Asgari ücretle veya altında, yoğun ve bazen esnek ders yüküyle çalıştığın, veli-öğrenci-müdür tarafından ciddiye alınmadığın(bunda hem ticarethane mantığının etkisi olduğu gibi aynı zamanda felsefe grubu alanını gerekli görmemenin etkisi var), mesleki tatmin yaşamadığın, geçimini sağlayamadığın, geçici çalışan olduğun, tüm bu nedenlerden dolayı kendini zayıf bir pozisyonda-güvencesiz, geçici, ucuz işçi hissettiğin, hissetirildiğin, ekonomik olarak da manevra alanını kısıtlayan bir sektör. Özel sektörde eğitim alanında çalışmak zaten dezavantajlı bir durumken, felsefe grubunda bu durum çok daha dezavantajlı. Çerez olarak görülen dersler için ucuza çalışacak öğretmen aranıyor. Bu anlamda açılacak tek bir pozisyon için sayısız potansiyel yedek-ucuz işgücü talebi var. Üzerine notlar da sipariş üzerine veriliyor. Düşük-orta seviyede notlar veremiyorsun. Matematik-Türkçe-Fizik vb. derslerinin notu neyse felsefe, görsel sanatlar vb. kategoride görülen derslerin notlarına da bu derslerin notlarına göre ayar çekiliyor. Öğrenci parayla diploma almaya ya da notlarını yükseltmeye özel okula geliyor çünkü. Üst segmentteki çok az sayıdaki elit kolejler hariç(buralar güçlü CV'ler ile girilen yerler) alt e orta segment okulların durumu bu şekilde. Onun için özel sektörde felsefe öğretmenliğini tavsiye etmiyorum.
    Eğer hala zamanı olan varsa, maddi anlamda aile desteği devam ediyorsa, sosyoloji bölümü okuyanlar kendilerini özel olarak bazı alanlarda geliştirsinler. Sosyolojiyi bir temel bilim olarak bir vizyon-altyapı sağlayan bölüm olarak algılayıp bunun üzerine başka bir meslekte-pozisyonda uzmanlaşmayı hedeflesinler. Videoda bahsedilen alanlar gibi alanlarda ekstra yetenekler, sertifikalar, iş tecrübeleri edinsinler, gerekirse ÇAP-Yandal vs. yapsınlar, dil öğrensinler, farklı alanlara yönelsinler. Akademiye de herkes özenmesin. Gerçekten derdi olan, sistematik okuma-araştırma yapma alışkanlığı olan ve kendinde bu yeteneği gören, bilime yatkın arkadaşlar yönelsinler. Yoksa gereksiz zaman kaybı ve hayal kırıklığı olur. Ortalık yapmış olmak için, sırf özendiği için sosyolojiden yüksek lisans yapan, pek çoğu da hasbelkader girip mezun olmuş, kısmen de gerçekten yeteneği olan asgari ücretli işçilerle-işsizlerle dolu.
    Son olarak gözlemlediğim bir fark olarak şunu da ekleyeyim; üniversite-eğitim dili gibi faktörler de mesleki kariyeri etkiliyor. İyi dil bilen, kültürel sermayesi yüksek, networkü iyi olan ve bunlarla bağlantılı olarak kendini geliştirme olasılığı daha yüksek olan ve-veya öyle görülen mezunlar çok daha avantajlı oluyorlar. Geriye kalan kesimin bu farkı kapaması için daha fazla gayret göstermesi gerekiyor. Sosyoloji mezunu olmak, hatta alanında okumalar yapıyor olmak mesleki hayatta pek bir kapı açmıyor. Ama dil bilmek sayısız kapı açabiliyor. Ya da iyi SPSS bilmek, belli bir alanda bir süredir iş tecrübesine sahip olmak gibi yetenek ve tecrübeler farklı kapıları açabiliyor. Yapılan okumalar da ne kadar sistemli ve yazıya dökülmüş ise o zaman etkili olmaya başlıyor. Kısacası yetenekli olsanız bile kimsenin alnında ben yetenekli bir sosyal bilimciyim ama buna rağmen işsiz kaldım yazmıyor. CV'nizi güçlü tutun. Kendinizi geliştirin. Kendinize alternatif iş alanları yaratın. Kuru kuruya sosyoloji lisans-yüksek lisans hatta doktora diplomasına güvenmeyin. Yazın-çizin, girişken olun. Son olarak tüm bunlara rağmen bu ülkede üst düzey yönetici falan değilseniz hiçbir maaşlı işten yüksek gelir beklemeyin :) Gerçekçi olun. Para kazanmak istiyorsanız kendi işinizi yapın. Bana da ne iş yapıyorsun diye sorarsanız dediklerimi yapın, yaptıklarımı yapmayın :) Çünkü ben de hala geçici ve alakasız işlere girip çıkmak zorunda kalıyorum. Hedeflerim için yeterli zamanı yaratamıyorum. Öğrenciyken zamanınızı iyi değerlendirin. Sadece akademik kadro ihtimaline ve devlete atanmaya güvenmeyin. Kötü ihtimalleri de hesaba katın. Önce ekonomik anlamda kendinizi garantiye alın. Kendinize yeterli zaman ve para edinin. Sonra doktora vs. yaparsınız.

  • @Pinksu44
    @Pinksu44 9 หลายเดือนก่อน

    Bende sosyoloji(ingilizce) bolumu kazandim. Sizce ileri de degerlenir mi yoksa gun gectikte yok olup gider mi..😞

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน

      Burada ciddi anlamda sosyolojiye meraklı bir grup var. O yüzden sosyoloji üniversitelerde illa ki olur. Ama toplum içerisinde zaten sosyolojinin pek bir karşılığı yok. İleriden kasıt da yakın bir zamanda dikkate alınacağını beklemiyorum. Ama videoda anlattığım şeylerle birlikte kişisel olarak kendine rotalar oluşturabilirsin.

    • @Pinksu44
      @Pinksu44 9 หลายเดือนก่อน

      @@berkaygorkemcoskun umarim rotalarimi cok guzel cizip cok iyi yerlere gelebilirim. Umutsuzluga kapilmak istemiyorum.. tesekkur ederim cevap verdiginiz icin💞

  • @kubraay4514
    @kubraay4514 9 หลายเดือนก่อน

    Sosyoloji mezunuyum alanımda iş bulamadım yüksek lisans yapıyorum şuan

  • @kubraay4514
    @kubraay4514 9 หลายเดือนก่อน +1

    Bu bölüm yazacak olanlara sesleniyorum kpss umudu ile atanırım düşüncesi ile yazmayın alımlar yok denecek kadar az

    • @kaankurt4069
      @kaankurt4069 7 หลายเดือนก่อน

      Bölüm dışı alımlara göz atmanı tavsiye ederim adalet bakanlığı alımları sosyal hizmet alımları 4001 kodla memur alımlarına vs ve birde sosyoloji mezunları formasyon alırlarsa meb de feslefe öğretmenliği yapabilir. Atanma kolları fazla yani insanın kendinden geçiyor her şey

  • @nursudekuzucu6651
    @nursudekuzucu6651 9 หลายเดือนก่อน

    Hocam merhaba bende yeni mezun olarak okulumdaki birkaç kişinin çeşitli eğitimler alarak özel sektörde sosyal etki uzmanlığı/ sosyal uzman gibi pozisyonlara yöneldiğini gözlemledim işe alımlarda sosyal bilimler mezunları genellikle dahil ediliyor. sürdürülebilirlik alanındaki şirketlerde bu ünvanın rapor yazma veri toplama gibi işler yaptığını gözlemledim bence bu da saydıklarınıza eklenebilir :)

    • @nursudekuzucu6651
      @nursudekuzucu6651 9 หลายเดือนก่อน

      Ek olarak sosyal hizmetler ile ilgili işlerde çalışmak da sosyoloji okuyanların yönelebileceği bir seçenek diye düşünüyorum

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน +1

      İlk defa sizden duymuş oldum, not aldım. Çok teşekkürler paylaştığınız için 🙂

    • @gulcehrekuyus1898
      @gulcehrekuyus1898 9 หลายเดือนก่อน

      Merhaba maaşları nasıldı ve üniversite ismi önemli mi işe alımlarda ?

    • @nursudekuzucu6651
      @nursudekuzucu6651 9 หลายเดือนก่อน

      @@gulcehrekuyus1898 daha detaylı bilgim yok maalesef sadece ismen bildiğim kişilerden gördüğüm bir işti

  • @havvaoznurevce9376
    @havvaoznurevce9376 9 หลายเดือนก่อน

    açıköğretimden sosyoloji okuyorum ve e-kpss ye hazırlanıyorum çok kararsızım lisanstan mı önlisanstan mı girsem :(

    • @nurdilara8044
      @nurdilara8044 9 หลายเดือนก่อน

      Her zaman en yukarısının daha iyi yol açtığına inananlardanım.💛✨

    • @havvaoznurevce9376
      @havvaoznurevce9376 9 หลายเดือนก่อน

      haklısınız teşekkür ederim @@nurdilara8044 🙂🥰

  • @arzubakoglu1400
    @arzubakoglu1400 3 หลายเดือนก่อน

    Bir ara okullara sosyolog mu alınsın sosyal hizmet mezunları mı alınsın kavgası vardı.

  • @yusufkocaman7861
    @yusufkocaman7861 9 หลายเดือนก่อน +3

    Ben strateji ve butce baskanliginda uzman yardimcisi olarak calisiyorum. Ilanlar bolum bazli oluyor. Giris sartlari kpss+yds+kurumun kendi yaptigi yazilisi sinav (10 soru ekonomi+40 soru sosyoloji)+mulakat seklinde. Mayis 2023'te basladim. Ilgilenen arkadaslar uzman yardimcisi ilanlarini takip edebilir.

    • @kemalsas7005
      @kemalsas7005 9 หลายเดือนก่อน

      Kaçla atandiniz? Kpss-yds olarak ve maaşı ar gorlerden fazla mi acaba?

    • @yusufkocaman7861
      @yusufkocaman7861 9 หลายเดือนก่อน +1

      @@kemalsas7005 kpss 81, yds 71, kurum sinavi 86. Maas olarak su an 30bin ar gorleri kac aliyo bilmiyorum.

    • @kemalsas7005
      @kemalsas7005 9 หลายเดือนก่อน

      @@yusufkocaman7861 aynı alıyorlar

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน +1

      Çok değerli bilgiler, teşekkür ederiz 🙏🏼

    • @yusufkocaman7861
      @yusufkocaman7861 9 หลายเดือนก่อน

      @@berkaygorkemcoskun rica ederim, ne demek. Baska sorusu olan varsa yazabilir seve seve cevaplarim.

  • @martali.
    @martali. 3 หลายเดือนก่อน

    Videonun yarisina geldin halen konuya girmedin

  • @sevgikukrek2007
    @sevgikukrek2007 หลายเดือนก่อน

    Hocam merhaba bende katkı sunayım Bursa^'dan yazıyorum Aile Danışmanları ve Eğitimi Derneğimiz var ve çoğunlukla Sosyoloji mezunu arkadaşlarımız var. Sosyoloji mezunu ve Aile Danışmanlığı eğitimi almış arkadaşlarımızı yalnız bırakmıyoruz bilgilerimizi paylaşıyoruz isterlerse üye olarak alıyoruz

    • @gulsah3479
      @gulsah3479 21 วันที่ผ่านมา

      Bilgi alabilir miyim

  • @aycabetulerkmn
    @aycabetulerkmn 9 หลายเดือนก่อน +1

    Projelerde çalışılabiliyormuş fakat sosyolog tanımı içerisinde değil.

    • @berkaygorkemcoskun
      @berkaygorkemcoskun  9 หลายเดือนก่อน +1

      Zaten sosyolog tanımı içinde çalışan kaç kişi var ki bugün... Öyle çalışanlara da alakasız işler yaptırdıklarını duyuyoruz ne yazık ki.

    • @mustafadonmez3735
      @mustafadonmez3735 9 หลายเดือนก่อน

      Projeden projeye değişiyor olabilir. Mesela ben sosyolog ünvanımla bir projede iş yapabiliyorum.

    • @sude1604
      @sude1604 9 หลายเดือนก่อน

      @@mustafadonmez3735merhaba mustafa bey. bu tarz projelere nasıl eriştiniz? sizce şehir ve network onemli mi? bunun yanı sıra , bu statüde var olabilmek için ne gibi eğitimler aldınız? son sınıf sosyoloji öğrencisi olarak sormak istedim. teşekkür ederim.

    • @mustafadonmez3735
      @mustafadonmez3735 9 หลายเดือนก่อน

      @@sude1604 Merhaba, öncelikle bu iş için herhangi bir eğitim almadım. İşi de sosyal sermayem sayesinde buldum. Bundan birkaç yıl önce hocama “eğer proje işi olursa lütfen bize de haber edin” demiştim. O vasıta ile bana geldi bu iş. Şirket bir kent planlaması üzerine çalışıyor. Burada sosyolog da olması gerekiyormuş. Mevzuat gereği… Bence iyi de olmuş çünkü şu an bir sosyologa ihtiyaç var. Çünkü mesele bir koruma alanı. Yani kültürel bir mirasa ev sahipliği yapıyor. Bu arada şimdi aklıma geldi. Aslında biz son senemizin son döneminde bir proje ve girişimcilik dersi aldık. Tabii o zaman pandemi nedeniyle bu ders yarım kaldı.

    • @sude1604
      @sude1604 9 หลายเดือนก่อน

      @@mustafadonmez3735 degerli bilgileriniz icin tesekkur ederim, biz de kent sosyolojisi üzerine ders aldık. umarım bir gun bana da faydası dokunur :)

  • @hasansen9375
    @hasansen9375 2 หลายเดือนก่อน

    Emeğine sağlık güzel İnsan. İyi ki varsın. Bu değerli içerikler beğenilmez mi? Tabi ki beğeniyi ilk dakikadan hak ediyor ve abone olmayı da, İzleyici ve dinleyiciler lütfen beğeni ve abone olmayı esirgemeyin. Aydınlanmaya, daha iyi bir yaşam için...

  • @kezbanatakoglu
    @kezbanatakoglu 9 หลายเดือนก่อน

    Sosyoloji bölümleri mezunlarını çok da önemsemiyor sahada. Mesela Sosyal Hizmetler MYO kulağa imkansız geliyor ama bir ünvan, iki kadroya açık mezun veriyor. Sosyal Çalışmacı ve Sosyal Hizmet Uzmanlığı. Bu iki ünvanla başta Sağlık Bakanlığı çoğu kurum kadrolarında yer alabiliyor. Sosyoloji mezunlarına Sosyal Çalışmacı kadroları kapalı, neden?