Transnistria - cu sau fără gaze gratis rusești, scenariile pentru sectorul energetic al R. Moldova

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ก.พ. 2025
  • În apropiatul sezon rece, malul drept al Nistrului nu se va confrunta cu „dificultăți semnificative” energetice, pe când în cazul regiunii separatiste, dependentă de „gazele ruse gratuite”, s-ar putea pune problema dacă ea va mai avea sau nu încă un an de „independență”, crede Eugen Muravschi.
    Invitat în podcastul Europei Libere „În esență...”, expertul asociat în domeniul energetic al comunității Watch Dog, Eugen Muravschi, a analizat starea sectorului energetic, riscurile și scenariile pentru ambele maluri.
    Acum încă nu e limpede cum regiunea transnistreană va fi asigurată cu gaze în condițiile în care Kievul a declarat că nu va mai prelungi contractul cu gigantul rus Gazprom privind tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei către Europa, spune interlocutorul Europei Libere. Contractul expiră la 31 decembrie 2024, iar asta ar bloca și „gazul gratis” pentru regiunea estică separatistă. Aici, însă, e amplasată MGRES, o centrală termoelectrică controlată ilegal de Rusia, care produce energie electrică din gaze rusești și de la care Chișinăul cumpără, la prețuri mai joase față de cele europene, peste 80% din cantitatea necesară malului drept.
    În podcast, Eugen Muravschi a descris trei scenarii valabile pentru regiunea transnistreană. Primul scenariu: Gazele rusești ar putea fi furnizate în continuare pe ruta actuala, dacă se va ajunge la înțelegerea ca acestea să fie preluate de la granița rusă de intermediari europeni. În acest caz, „păstrarea schemei prin care Transnistria primește gaz gratis este improbabilă”, spune expertul.
    Al doilea scenariu, care ar permite asigurarea cu „gaze gratis” a Transnistriei, „depinde strict de voința politică a Moscovei” de a subvenționa în continuare regimul separatist. Acesta prevede că Gazprom-ul - un „instrument politic” al Kremlinului, va furniza gaz prin gazoductul transbalcanic. Acesta ar fi „cel mai realist scenariu”, susține Eugen Muravschi.
    Alte chestiuni discutate în podcast:
    🔸Chișinăul vorbește în termeni optimiști despre felul în care poate trece prin apropiatul sezon rece. Cât de optimistă este comunitatea de experți?
    🔸Radiografia celor mai importante aspecte ale planului Chișinăului pentru iarnă și despre planul pentru situații excepționale în sectorul electroenergetic.
    🔸Chișinăul a instituit „situație de alertă timpurie pe piața gazelor” în legătură cu situația de la Sudja din regiunea rusă Kursk, în contextul incursiunii ucrainene. Prin Sudja trece gazoductul ce asigură cu gaze o serie de țări europene, dar și regiunea separatistă transnistreană. Cum situația de acolo influențează sau va influența R. Moldova?
    🔸Cum ar putea evolua prețurile la gaze pe burse în această iarnă și în următorul an? Cum s-ar putea reflecta acestea în facturile moldovenilor?
    🔸O posibilă agravare a situației în sectorul energetic în regiunea transnistreană ar însemna că, în 2025, ar putea fi luate decizii politice privitor la malul stâng?
    🔸Care va fi în continuare rolul companiei Moldovagaz (controlată de Gazprom) în sectorul moldovean de gaze? Moscova și Chișinăului ar mai putea relua discuțiile pe marginea raportului de audit privind datoriile istorice ale Moldovagaz față de Gazprom?
    🔸Este R. Moldova pregătită să reducă voluntar consumul anual mediu de gaze cu 15%, așa cum prevăd planurile autorităților?
    🔸Ce ar însemnă pericolul „ridicat” de suprasolicitare a liniilor de joasă tensiune, scenariu descris de autorități în planul pentru situații excepționale pe piața energiei electrice? Cine sunt vizați?
    🔸Cum ar putea evolua prețurile la curent în viitorul sezon rece?
    Podcastul poate fi ascultat pe site-ul nostru ( bit.ly/3LjJGXZ , dar și pe următoarele platforme:
    👉 Apple Podcasts: bit.ly/3WLH0WQ
    👉 Spotify: open.spotify.com/
    👉 TH-cam: bit.ly/3GqnJVF
    ***
    ✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
    Facebook - / europalibera.org
    Telegram - t.me/europalib...
    Instagram - / europalibera
    Odnoklassniki - ok.ru/group/52...
    🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europa...
    📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
    1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
    2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
    3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
    4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.

ความคิดเห็น • 12

  • @paiusipetrica736
    @paiusipetrica736 4 หลายเดือนก่อน +1

    Salutări, toate cele bune.

  • @mimisor66
    @mimisor66 4 หลายเดือนก่อน +2

    Câtă vreme Republica Moldova este dependentă de gazul din Rusia, ea este dependentă de Rusia. Independența reală implică costuri.

  • @vyacheslavbaron8348
    @vyacheslavbaron8348 4 หลายเดือนก่อน +3

    Energia electrica eftina de la Kuciurgan ne face dependenti de Rusia cea ce este destul de rau pentru noi.

  • @sorinmita5452
    @sorinmita5452 4 หลายเดือนก่อน +1

    In Romania stau 3 Hidro. noi nefolosite niciodata zic ca nu le pornesc ca mor broastele, lipitorile protejate, la Cernavoda doua reactoare stau pe loc de ani multi

  • @vyacheslavbaron8348
    @vyacheslavbaron8348 4 หลายเดือนก่อน +1

    Salutari ,trebue de asigurat securitatea energetica a Moldovei.

  • @vyacheslavbaron8348
    @vyacheslavbaron8348 4 หลายเดือนก่อน +3

    Nu cred ca este o idee buna de depins total de energia electrica de la CTE de la Kuciurgan.

  • @vyacheslavbaron8348
    @vyacheslavbaron8348 4 หลายเดือนก่อน +1

    Cu cit este mai scump energia electrica din Romania sau alte tari din UE fata de energia electrica de la CTE Kuciurgan ?

    • @sorinmita5452
      @sorinmita5452 4 หลายเดือนก่อน +1

      cu 0,40 lei romanesti o da romania moldovei dar subventionata de ro., ar trebui sa mai subv. si moldova un pic pt. cei cu venituri mici si ar fii ok

    • @sorinmita5452
      @sorinmita5452 4 หลายเดือนก่อน

      0,40 un kw

    • @sorinmita5452
      @sorinmita5452 4 หลายเดือนก่อน

      eu platesc in ro. 0,80 lei plafonat dar sa nu depasesc 300kw pe luna