Baha Kaptanım size katılıyorum.İnsan hayatı söz konusuysa meydey çağrısı yapıp piste indiğinde en kısa mesafede durarak kalp krizi gibi bir rahatsızlıkta acil müdahale yapılması, pilot'ada o çok kıymetli dakikalarda müdahale edilip kurtulması sağlanmalıydı.İkinci pilot (hemde öğretmen pilot) müdahale imkanının süresini uzatarak hatalı davranmış. Emekli bir öğretmen olarak derim ki,yine havacılık okullarında ders olarak verilecek bu olayın videosunu nefis bir anlatım ve görselle hazırlamışsınız,teşekkürler..
Uçakta Aed ve oksijen mevcut. Kabin ekipleri bunları kullanmayı biliyor. Böyle durumlarda kule yolluyorum dese bile neyin, ne kadar zamanda geleceğini ve gelenin sizin ihtiyacınız olan şey olacağını bilemezsiniz. Kabindeyken yolcularla çok defa başımıza gelen bir olay. Ambulans talep ediyorsunuz, merdiven bekleniyor, ambulift çağırılmamış, yolcu hizmetleri geliyor, ambulift yok ama ambulans aşağıda, Ambulansda doktor yok… hepsi var ama motorlar kapandı mı, uçağa yanaşabilir miyiz diye bir tereddüt. sedye ile alalım diyorlar, sedye kapıya-koridora uygun değil geçmiyor. Kaldırıp alalım diyorlar gelen personel kadın ve hastayı kaldıramıyorlar. Benzer olaylar dünyanın çoğu yerinde karşınıza çıkıyor. Kabin ekibi muhtemelen koltuktan aldıktan sonra galleyde gereken ilk yardımı yapmıştır. L park yerinin arkasında zaten rescue station bulunuyor. Fo körüğe dönerek şahsi fikrim zaman kaybetmemiş ve doğru bir karar vermiş.
@@omerselman3664 Yorumunuzu okudum, sedyeler kapılardan sığmıyorsa bu büyük bir sorun. Havacılık sisteminde köklü değişikliğe ihtiyaç var demektir bence. çünkü bu sedye bir kere kullanılmayacak, sürekli olabilecek bir risk sonuçta. Şayet sedye sığmadı ise muhtemelen kaptanıda kargatulumba çıkarmışlardır, adam ölmeyecekse bile bu şekilde ölüyor malasef. Diğer bir sorun sizinde bahsettiğiniz gibi (yurtdışını bilmiyorum bu konuda eleştirim türkiye için) 112 personelleri genelde bayanlardan oluşuyor. Erkek varsa bile güçsüz insanlar oluyor. Zaman zaman gerçekten güç gerektiren durumlarda sıkıntılar yaşanabiliyor bu durumda. Benim komşum 5. katta oturuyordu, bel fıtığı vardı, rahatsızlandı. Komşum 120 kg. Gelen ekip 3 bayan. Asansör yok ve merdiven kenarı kapalı değil, direkt dış ortamdı. Bir düşürseler adam direkt uçacak.
@@Yolcu_07kokpit içerisine sığabilecek, sığsa bile kokpitte işe yarayabilecek bir sedye maalesef yok. Zaten kokpit geniş bir alan değil. İllaki koltuğu yatırıp çekerek karga tulumba çıkartmak zorundasınız. Havacılıkta değişimler kolay olmuyor. Sınırlı alan, yüksek yatırım, maliyetler, para-çokomel eğrisi… emin olun bir kaptan öldü diye kimse kokpiti yeniden dizayn etmez. Ancak belki biri çıkar “yahu sene 2024 oldu hala ortada kocaman bir konsol, radyo, printer.. şu gaz kollarını falan kaldırıp başka yere koyamıyor muyuz? Yahu bu konsol yerine daha hafif, daha küçük, daha dijital bir şey koyalım. Bak hem maliyettende şu kadar yırtarız” demediği sürece emin olun değişmez. Ha değişse bile oradan kazanılan alanı kabine dahil edip bir sıra daha koltuk koyarlar 😂 Crew dragondan önceki kapsüllere bakın. Herşeyin yedeğinin yedeği var. Adamın biri çıktı, ya bunlar boşa masraf. Dijitalleştirelim dedi. Nasıl olduysa izinleri falanda aldı. Şimdi kapsül içinde bir ekran-4 koltukla uzaya adam gönderiyor. 1946 yılından beri kullanılan 1300 dolarlık herkesin sevgilisi hotcup uçaklardan “lan bu çok pahalıya mal oluyor. Ekip de çayını, kahvesini boilerda yapsın içsin” diyerek kaldırılmaya başlandı. Uçucular için Havacılığın altın kuralı emniyetken yöneticiler için tek kural “Maliyetler, maliyetler ve maliyetlerdir”
Kaptanım sizi çok geç farkettim. Tam benlik harika bir program. Yaşamım boyunca uçaklarla ilgili hem korkum , hem merakım olmuştur . Binlerce ağırlıkta olan uçak binlerce ağırlıkta olan yolcu ve eşyalar gök yüzünde nasıl gider beynimin alamadığı önemli bir konuyu paylaşıyorsunuz. Kokpitte olanlardan da hiç bilgim yoktu. Uçağa olan endişem dahada arttı. Sizinde ağzınıza sağlık Tam teşekküllü bilgilendirdiğiniz için.
Endişeniz artmasın. Bu kazaların tamamı havacılığı daha güvenli yapmak için birer örmek. O zamandan bu zamana çok gelişti havacılık. İzlemeye ve paylaşmaya da devam ederseniz memnun olurum.
Kaptan hakli...Emergency olustugunda squawk 7700 yapip 121.5 a gecse bide "declaring emergency" deseydi kulede durumun vehameti daha iyi anlasilir ayrica o karmasanin icinde o frekanstan bu frekansa kosmak zorunda da kalmazdi. Pist sonunda "run up" bolgesinde ambulans ile bulusucam herkes bu sekilde hazirlansin derdim....
Ağzına sağlık kaptanım, bende tam onu merak ediyordum, önceden ambulans ve merdiven ayarlansa, uçak durur durmaz kaptan pilota müdahale edilmesi gerekmezmi diyordum. Aslında aşağıya inmek bile çok uzun bir süre olduğu için uşuş ekibinden yardım istese ve kaptanı yere yatırsalar ve sanırım acil yardım eğitimleri vardır yoksada olması gerekiyor bence. İlk müdahaleyi kabin ekibi yapadursa bence kaptanın dönme ihtimali çok yüksek olacaktı.
25:09 bizim DENİZCİLİKTE --PAN PAN çağrısı vardır.. Havacılıkta PAN PAN var mı sayın Bahadır bey? mayday'den ziyade PAN PAN mesajı gibi bir 2nci seviye acil durum kodu içeriyor sanki. - mayday MAx imdat çağrısı.. PAN PAN ise, tıbbi yardım durumu. yani deniz taşıtı ise, yüzerlik, devam etmekte sağlık ile ilgili sorun ve yardım çağrısı..
kontrolorin hatasi nedir? direkt insiyatif alip ucagi suraya gotur hemen paramedikleri bekle mi demeliydi? Mayday dememesinin sebebi pilotun, ucagin inisinde sorun olma ihtimali yok, itfaiye vs herseyi alarma gecirmemek istemesi olabilir mi? Ama medikal emergency ilan etmemeleri cok ilginc hakkaten.
@@ferittuzer4629 KAPTAN kalp krizi gecirmis tabiki emergency ilan ediceksin...ucagin mekanigi ile ilgili olmayan emergecy durumlar da mevcuttur...misal ucak kacirilmasi, misal icerde kavga cikmasi , sorun cikaran yolcu, turbulanasa kapilip icerde kolu bacagi kirimis insanlar buna ornek olabilir....
Uçağın içindeki medikal acil durum uçak için acil durumdur benim için. Üç kere başıma geldi. Apar topar Boston’a indiğimizde yolcuyu kurtaramadık ama Salt Lake City inişimizde biranönce inip anında sağlık ekipleri müdehale ettiği için yolcumuz kurtulmuştu.
Merhaba. Ben İs Güvenliği Uzmani'yım. Anlamadigim nokta, uçakta rahatsizlik yaşayan pilot ici tanimlanmis standard prosedurler olmasi lazimdı. Saglik destegi istemek neden ogretmen pilota soruldu? Bir hastanin durumuna " negative" tanısı koymak yalnızca doktorun yetkisinde, nasıl negative diyebildi?
Ağzınıza sağlık çok detaylı analiz olmuş. ABD'de sadece deniz aşırı uçuşlarda değil tüm uçaklarda AED ( defibrillator) bulundurmak zorunlu diye biliyorum. Kokpit ve kabin ekipleri defibrillator kullanma eğitimine ve yetkisine de sahipler. Yeni nesil cihazlar zaten kalp ritmi analizi yapabiliyorlar ve ritim algılanmaz ise elektro şok veriyorlar bu sayede hayatı kurtulan çok insan var. Sağ koltukta oturan öğretmen pilot sadece inişe odaklanmış oysa kabine doktor anonsu yapılsaydı belki de uçakta yolcu olarak uçan doktor veya sağlık çalışanları denk gelecekti. Denk gelmese bile kardiyak arrest anında her saniye önemli olduğu için madem öğretmen pilotmuş bu durumu göz önüne alarak ve gerekirse kuleden bekleme paterni isteyerek kabin ekibinin yardımı ile ilk müdahaleyi yapabilirdi. Kaptan onay uçuşunda heyecanı kaldıramamış ve yazık olmuş.
Bu konuda çok eleştiri geldi ama bence verilen dönme kararı doğru. Tek pilot uçulurken iş yükü o kadar fazla ki zaman yetmemiş olabilir doktor anonsu yapmaya.
Ritm görünmediğinde ,yani düz cizgi varsa şok yapilmaz.yani defibrile edilmez.Kalp masaji yani cpr yapilir.Aritmik patern var ve v fibrilasyonda ise ,defibrile edilir.Ilk 4 dk da mudahale edilmesi halinde hayati kurtulurdu. Tabii kalp krizi ise. Öğretmen pilot ,insanlıktan yoksun bir robot imis.Körüge kadar gidiyor. Öğretmenliginden ve insanligindan utanabilir.Ucakta dr var mi anonsu ,1 sn sini alirdi.Kabin ekibi nerede? Niye kokpite kimse gelip bakmiyor.Güya Amaci ucaktaki yolculari kurtarmak ,1.gorevi bu.Ama bir canliyi da ölüme terk etmek onun katili olmak demektir.Sanki fırtına icinden geciyor.Ya da herhangi bir ariza ile ugrasiyor. Terbiyemi bozmadan ,tüküreyim senin gibi ögretmen pilota diyerek bitireyim. O pilotun varsa, coluk cocugunun yuzune bakabiliyor mu acaba? Bildigi bir sey mi vardi?onu ölüme terk etti. Aşiri doz vs , Ayrica yolculara geri dönuyoruz anonsu yapmadi mi ?Dr var mi ilavesi kaç sn sini alirdi?
@KaptanBaha kesik kesik kayıtlar olduğundan bahsetti. Belki de içeriden benzer talepler anonslar oldu ama sonuçta sağlık personeli çıkmamış da olabilir. Bahsedilen defibrilatörler dediğiniz gibi etkili cihazlar. Yalnız burada kardiyak arrest mi ne olduğu hususunu anlayamamış olabilirler. Bence tıbbi durumla ilgili daha detaylı bilgi edinmek gerek yorum yapmak için. Yani sonuçta kriz kontrolü de bir yetenek. Mesela Baha kaptan taksi konusunda eleştiride bulunuyor haklı olarak. Ancak işte o anda kararsızlıktansa bir karar vermek en doğrusu. Bir karar verdi kaptan ve gereğini yerine getirmeye çalıştı. Uçağı sağsalim indirmesi bile başarı bana göre açıkçası.
Pilot harcanmış resmen. Benim amcam kalp krizinden 45dk sonra hastaneye ulaştı. Gittiğinde kalbi durmuş beyni oksijensiz kalmıştı. Yine de kurtuldu ve kısmi hafıza kaybı yaşadı. Nasıl kesin ve emin bir şekilde negative demiş hayret ettim. Bence bununla ilgili bir güncelleme şart. Ne olursa olsun bi insana ilkyardım uygulanmalı. Konuşmalara altyazı eklenebilirse güzel olabilir çok anlaşılır değil. Teknik veriler çok başarılı. Teşekkürler
Bahadır Captanim öncelikle nasılsınız sağlığınız sihatiniz iyidir çok güzel bir bilgilendirme videosu olmuş emeğine yüreğine diline sağlık Allah'ıma emanet olun Sevgi ve Saygılarımla. Umarım birgün karşılaşırız.Best regards güzel ve emniyetli uçuşlar diliyorum.
An another masterpiece hard work from Captain Baba :)) Thank you mate. 😊 Araç kullanırken dinledim, evde izlerim tekrar.” Yaşayan/ canlı “ havaalanı yerine çok yoğun ve ya işlek , hareketli bir havaalanı/ limanı daha iyi anlatır sanırım. Takipteyim bir “lıke’’ daha helalinden :))) Orta şekerli gene 😊
Baha hocam merhaba 2012 Ağutos ayında Marmara denizine düşen TC-SAS tescilli Cirrus SR-22 ile ilgilide bir inceleme videosu yapabilieseniz çok memnun olurum ,kaza raporunu araştırdım ama bulamadımşimdiden teşekkürler.
Kaptana müdahale uçakta yapılmaya başlanabilirdi. Temel yaşam desteği eğitimleri var diye biliyorum uçuş ekibinin. Ya da uçakta doktor var mı diye sorabilirlerdi. Güvenli bir irtifada uçak düz bir şekilde uçamazmıydı otomatik pilot ile ( teknik olarak mümkün mü bilmiyorum). Kalbi duran kişiye ilk dakikalarda yapılan kalp masajı çok önemli. Bir dk bile çok önemli. Geç başlayan kalp masajı ile kalp dönse bile kişi sakat kalabiliyor, beyin ölümü gerçekleşebiliyor. Uçak uçarken kaptan koridora alınıp orada müdahale edilemez miydi. O zaman yardımcı pilotun başarısından söz edebilirdik. Bir pilottan beklenen zaten tek başına uçağı indirebilmesi değil midir. Öyle olmazsa 3 pilotla uçulması gerekmez miydi?
Hocam bir şey soracağım kabin basıncı bir pilot tarafından sabote edilebilir mi tamamen kapatılabilir mi yeni nesil uçaklarda bununla igili bir önlem var mı
Kaptanim daha once baska emergency videolarda soyle birseyle karsilasmistim. Kaptan acil durum var deyip mayday demedigi zaman atc’ler mayday deklare edecek misiniz diye soruyordu. Burada neden boyle birsey sorulmamis? Rutin bir uygulama degil mi?
@@KaptanBaha Baha hocam merhaba. Kısaltma için kusura bakmayın. "Pilot sorti" demek istedim. Almanya'da AWACS'da uçarken, uçuş mürettebatının olmadığı, sadece pilotların eğitim uçuşları yaptığı sortilere bu isim verilirdi. Genel bir ifade olduğunu düşünüyordum. Bunu kastettim. Pilot eğitiminde birer adım olan simülatör ve p sorti olmadan yolcu uçurmak bana pek mantıklı gelmedi. Bunu vurgulamaya çalışmıştım. Emniyetli uçuşlar dilerim. Selamlar
Havacılık ile uzaktan yakından ilgim yok. Sadece yolcu olarak uçağa binerim. Ama bana göre Amerika'daki anlayış daha doğru. Her şeye Mayday denilse bu sefer Mayday enflasyonu olur.
Bizim kaptanlarımız onlara bin çeker. Abd kültürü biraz farklıdır. İstanbula kalabalık trafikde yaklaşan bir pilotumuz kuleye bile ne yapması gerektiği tıkır tıkır sıralamıştı. Pilotlarımızın farkındalıkları yüksektir. Buda Türklere has birşey.
Biz gemi kaptanları sizin uçaklar için açıkladığınızdan daha fazla mayday kullanırız. 100% olmayan bir can kaybı ihtimali halinde MAYDAY yerine bir alt derecesi olan urgency yani PAN , çağrısı yapılması gerekmekte fakat bu kaideye çoğunlukla aldırılmıyor. Ya MAYDAY var yada hiçbirşey! Öğretmen pilot, mutlaka şirketiyle konuşmuştur fakat alacağı olumsuz bir talimat seçimini bağlamazdı. Sanki aralarında bir antipati var gibi acil yardım 2nci seçeneği olmuş! Sorarım yakını olan bir kaptan içinde aynı davranıcakmıydı! Şirketi istemese dahi erkenken ambulansa verseydi, şirketince ne derecede suçlanabilirdi ki ? Kaybı ne olurdu! Şahsìnızında bir hayata verdiğiniz büyük önem anlaşılmakta. Yaptığı bu seçimden sonra vefat gerçekleşmesi dolayısıyla savunması alınmalı ve resmi bir yerlerden bir ihtar verilmesi gerekir! Orasıda bizim burdaki Texas gibymiş kaptanım.
Pilot bayilinca yolcular arasından doktor aranması yasak mı abd de?. Belki yolcular arasında bir kalp doktoru vardı. Bence ilk yapılması gereken hemen "yolcular arasında doktor var mı?" şeklinde anons geçip pilota hemen müdahale edilmesiydi.
Arkanda 100-200 kişinin canlı hayatı dururken. belki ölü 1 kişi için havanın katında panik yaptırarak doktor aranmaz. Hasta yolcular içindeyse zaten yapıyorlar. Savaş anında, savaş meydanında komutanın öldüğü söylenmez.
@@KaptanBaha kesinlikle bir insan hayatini düşünmek daha mantıkli .Adam 100 saat uçus tecrubesi olan bir fo degil oğretmen dediniz. Anonsunu yapip işine baksaydi.
Burada öğretmen pilotun kaptan için tıbbi yardım istememesi amerikada insana ne kadar önem verildiğinin açık bir kanıtı.Kaptan baha türk olduğu için bakın hemen bu durum dikkatini çekmiş.Yazıklar olsun pistin her karış detayını hesaplayan öğretmen pilot kalp krizi geçiren adama bir acil yardımı çok görmüş
@@KaptanBaha Evet hocam.Trafikte yakaladıklarında hele bir de zenci isen vurmak için bahane arıyorlar.Yanlış anlamayın bizde insana değer var demiyorum çünkü zaten yok.Bu iş kültürel yapı ile alakalı.Onlarda kanunlar boyutunda var ama içsel olarak olmadığını düşünüyorum.Bizde de kültürümüzde içsel olarak var ama devlet nezdinde kanunlarımızda insana değer yok.
Kesin şirket emriyle tıbbı yardım alınmadı kaptan güme gitti.4 şeritliı kaptan şaçmalamış mayday çekseydi daha iyi olurdu.yada kaptan havadayken ölmüştür.
Yorum yapanların bir kısmının meslektaşınız olduğu veya en azından teknik detaylar konusunda bilgi düzeyi yüksek, havacılık branşından kişiler olduğunu görüyor, her birinize saygılarımı sunuyorum. Bu olay özelinde anlattıklarınız dışında konu hakkında bilgi sahibi değilim. Merak ettiğim husus, henüz kalkış tamamlanırken kalp krizi geçiren kaptan, o konuşmalar sırasında -ki kısa sayılmayacak bir süre- hayatını çoktan kaybetmiş olma ihtimali yok mu, başka deyişle iniş gerçekleştikten sonra vefat ettiği bilgisi var mı? (buna açıklık getirmemişsiniz, ayrıca kaptanın ismi, özellikle de yaşı gibi merak edilen bir noktayı da aydınlatmamışsınız anlatımda). İlaveten, bu gibi durumlar için bir çok işyerinde bile bulundurulan defibrillator cihazı uçaklarda yok mudur? Uçuş personeli ilk yardım konusunda eğitimli değiller midir? Burada söz konusu kaptan pilot olduğu için, yolcular üzerinde olası bir korku ve paniğe neden olmamak adına mı yolcular arasında bir doktor olup olmadığı sorulmamıştır? First officer'ın personel ile konuştuğu bilgisi verildiğine ve ne personel ne yolculardan müdahale olmadığına göre her ikisi de doğru, yani yolculardan yardım istenmiyor ve personelden de müdahale edebilecek bir kişi yok. Bu durum yolcu olarak şahsen beni düşündürttü. Kalp krizini geçiren bir yolcu olsa, uçak inene kadar o da sizlere ömür. Kaptana bile yardım edilemeyen uçaklarda mı uçuyor her gün milyonlarca insan? Bu sadece bu havayolu şirketine mahsus bir durum, bir eksiklik, bir ihmal midir? Her uçuşta, heryerde böyle midir? Teknik analizler kadar belki daha da önemli bu konulara da değinseydiniz keşke. Videoyu izleyince şimdiye dek olmayan bir endişeye sahip oldum, teşekkür ederim. Saygılar..
Endişelenmeyin. Günümüz teknolojisi olmasaydı. O kaptan o uçağı indiremezdi. Bir kişi indirir. Birçok kaza sektöre çok şey kattı. Artık daha deneyimliler.
@@timecomments endişe ucağin inememesi ile ilgili değil.Bu kısmi ben böyle anladim. Kapranini kurtaramayan bir sistemde sağliği adina endise duyuyor ve haklı. Ama her zaman böyle olmuyor. Ben air canadanin bir uçuşunda defibr kullanmistim.Ama ,eğitimli olduğu varsayilan kabin personeli elektrot bağlamaktan acizdi. Bir yolcu kurtulmustu.
kesinlikle helal olmasin fo ya,, kurali aynen uygulamiyorsa isterse sullivan olsun gecersiz,,, kaptan vefat etti,,, yorumunuz tam isabet,,, öte yandan maliyetleri düşürmek için regulatory agency ile yoğun bir boğuşma var... efenim tek pilot ucurabilirmiş ikinciye gerek yokmuş..
Bilmemkaç bin feet'te kokpit camı patlamış, kaptan pilot uçaktan fırlamış ve yardımcı pilot o hangamede uçağı indirmişti. Bu kazayi anlatmanız lazımdı hocam. İşin ilginç yanı kaptan ölmemiş, 1 yıl sonra işine geri dönmüş. Cam patlayınca ayağı lovyeye sıkışıp dışarı tam firlamiyor. Ardindan kabin ekibi gelip diye tutuyor. ayaklar hariç her yeri dışarda bir adam, o basınç soğuk ve hıza rağmen ölmemiş, cok ilginç valla.. Yardımcı pilot ise sapasağlam uçağı indirip emekli olmuş olaydan sonra. 2. Pilot, patlak cam, rüzgar, basınç, kontroller, iletişim ve uçağı uçurmakla tek başına meşgul, büyük başarı bence. Ve pilotluk eğitimi uçmak için değil ucamadigin zaman ne yapabileceğin için galiba.
Baha Kaptanım size katılıyorum.İnsan hayatı söz konusuysa meydey çağrısı yapıp piste indiğinde en kısa mesafede durarak kalp krizi gibi bir rahatsızlıkta acil müdahale yapılması, pilot'ada o çok kıymetli dakikalarda müdahale edilip kurtulması sağlanmalıydı.İkinci pilot (hemde öğretmen pilot) müdahale imkanının süresini uzatarak hatalı davranmış.
Emekli bir öğretmen olarak derim ki,yine havacılık okullarında ders olarak verilecek bu olayın videosunu nefis bir anlatım ve görselle hazırlamışsınız,teşekkürler..
Uçakta Aed ve oksijen mevcut. Kabin ekipleri bunları kullanmayı biliyor. Böyle durumlarda kule yolluyorum dese bile neyin, ne kadar zamanda geleceğini ve gelenin sizin ihtiyacınız olan şey olacağını bilemezsiniz.
Kabindeyken yolcularla çok defa başımıza gelen bir olay.
Ambulans talep ediyorsunuz, merdiven bekleniyor, ambulift çağırılmamış, yolcu hizmetleri geliyor, ambulift yok ama ambulans aşağıda, Ambulansda doktor yok… hepsi var ama motorlar kapandı mı, uçağa yanaşabilir miyiz diye bir tereddüt. sedye ile alalım diyorlar, sedye kapıya-koridora uygun değil geçmiyor. Kaldırıp alalım diyorlar gelen personel kadın ve hastayı kaldıramıyorlar. Benzer olaylar dünyanın çoğu yerinde karşınıza çıkıyor.
Kabin ekibi muhtemelen koltuktan aldıktan sonra galleyde gereken ilk yardımı yapmıştır.
L park yerinin arkasında zaten rescue station bulunuyor. Fo körüğe dönerek şahsi fikrim zaman kaybetmemiş ve doğru bir karar vermiş.
@@omerselman3664 Yorumunuzu okudum, sedyeler kapılardan sığmıyorsa bu büyük bir sorun. Havacılık sisteminde köklü değişikliğe ihtiyaç var demektir bence. çünkü bu sedye bir kere kullanılmayacak, sürekli olabilecek bir risk sonuçta. Şayet sedye sığmadı ise muhtemelen kaptanıda kargatulumba çıkarmışlardır, adam ölmeyecekse bile bu şekilde ölüyor malasef.
Diğer bir sorun sizinde bahsettiğiniz gibi (yurtdışını bilmiyorum bu konuda eleştirim türkiye için) 112 personelleri genelde bayanlardan oluşuyor. Erkek varsa bile güçsüz insanlar oluyor.
Zaman zaman gerçekten güç gerektiren durumlarda sıkıntılar yaşanabiliyor bu durumda.
Benim komşum 5. katta oturuyordu, bel fıtığı vardı, rahatsızlandı. Komşum 120 kg. Gelen ekip 3 bayan. Asansör yok ve merdiven kenarı kapalı değil, direkt dış ortamdı. Bir düşürseler adam direkt uçacak.
@@Yolcu_07kokpit içerisine sığabilecek, sığsa bile kokpitte işe yarayabilecek bir sedye maalesef yok. Zaten kokpit geniş bir alan değil. İllaki koltuğu yatırıp çekerek karga tulumba çıkartmak zorundasınız.
Havacılıkta değişimler kolay olmuyor. Sınırlı alan, yüksek yatırım, maliyetler, para-çokomel eğrisi… emin olun bir kaptan öldü diye kimse kokpiti yeniden dizayn etmez. Ancak belki biri çıkar “yahu sene 2024 oldu hala ortada kocaman bir konsol, radyo, printer.. şu gaz kollarını falan kaldırıp başka yere koyamıyor muyuz? Yahu bu konsol yerine daha hafif, daha küçük, daha dijital bir şey koyalım. Bak hem maliyettende şu kadar yırtarız” demediği sürece emin olun değişmez. Ha değişse bile oradan kazanılan alanı kabine dahil edip bir sıra daha koltuk koyarlar 😂
Crew dragondan önceki kapsüllere bakın. Herşeyin yedeğinin yedeği var. Adamın biri çıktı, ya bunlar boşa masraf. Dijitalleştirelim dedi. Nasıl olduysa izinleri falanda aldı. Şimdi kapsül içinde bir ekran-4 koltukla uzaya adam gönderiyor.
1946 yılından beri kullanılan 1300 dolarlık herkesin sevgilisi hotcup uçaklardan “lan bu çok pahalıya mal oluyor. Ekip de çayını, kahvesini boilerda yapsın içsin” diyerek kaldırılmaya başlandı. Uçucular için Havacılığın altın kuralı emniyetken yöneticiler için tek kural “Maliyetler, maliyetler ve maliyetlerdir”
12:44 BASE LEG -- İniş dönüşü - yaklaşma döüşü
Kaptanım telsiz muhaberesine alt yazı eklerseniz çok güzel olur
Kaptanım sizi çok geç farkettim. Tam benlik harika bir program.
Yaşamım boyunca uçaklarla ilgili hem korkum , hem merakım olmuştur . Binlerce ağırlıkta olan uçak binlerce ağırlıkta olan yolcu ve eşyalar gök yüzünde nasıl gider beynimin alamadığı önemli bir konuyu paylaşıyorsunuz. Kokpitte olanlardan da hiç bilgim yoktu. Uçağa olan endişem dahada arttı.
Sizinde ağzınıza sağlık
Tam teşekküllü bilgilendirdiğiniz için.
Endişeniz artmasın. Bu kazaların tamamı havacılığı daha güvenli yapmak için birer örmek. O zamandan bu zamana çok gelişti havacılık.
İzlemeye ve paylaşmaya da devam ederseniz memnun olurum.
Kaptanım, biz çömez pilotlar için altın değerinde bilgiler bunlar. Bizim meslekte neyin ne zaman olacağı hiç belli olmuyor.
Kaptan hakli...Emergency olustugunda squawk 7700 yapip 121.5 a gecse bide "declaring emergency" deseydi kulede durumun vehameti daha iyi anlasilir ayrica o karmasanin icinde o frekanstan bu frekansa kosmak zorunda da kalmazdi. Pist sonunda "run up" bolgesinde ambulans ile bulusucam herkes bu sekilde hazirlansin derdim....
Kule konuşmaları videoya canlılık katıyor ama alt yazı ile desteklense çok daha iyi olurmuş.
Teşekkürler kaptanım çok ayrıntılı bir şekilde açıkladınız
Emeklerinize sağlık
Bilgiler için çok çok sağolun kaptanım, aman sizde yüksek katlı binalarda oturmayın
ağzınıza sağlık üstad pilot değilim ama sayenizde pilot kadar deneyim edindim.
harika ve sürükleyici bir video olmuş, teşekkürler kaptanım
Ağzına sağlık kaptanım, bende tam onu merak ediyordum, önceden ambulans ve merdiven ayarlansa, uçak durur durmaz kaptan pilota müdahale edilmesi gerekmezmi diyordum.
Aslında aşağıya inmek bile çok uzun bir süre olduğu için uşuş ekibinden yardım istese ve kaptanı yere yatırsalar ve sanırım acil yardım eğitimleri vardır yoksada olması gerekiyor bence. İlk müdahaleyi kabin ekibi yapadursa bence kaptanın dönme ihtimali çok yüksek olacaktı.
Thanks
07:03 hocam 3 dk bir iniş dediğiniz zaman Atatürk havalimanına 1.5 dk 1 inen uçaklar aklıma geldi 😥
25:09 bizim DENİZCİLİKTE --PAN PAN çağrısı vardır.. Havacılıkta PAN PAN var mı sayın Bahadır bey? mayday'den ziyade PAN PAN mesajı gibi bir 2nci seviye acil durum kodu içeriyor sanki. -
mayday MAx imdat çağrısı.. PAN PAN ise, tıbbi yardım durumu. yani deniz taşıtı ise, yüzerlik, devam etmekte sağlık ile ilgili sorun ve yardım çağrısı..
Çok ayrıntılı ve öğretici bir incelem olmuş Kaptanım.✌🏼 Amerika'daki kontrolörlerin çoğu böyle malesef, acele acele iş yapıyorlar ve egoları malum. 🙄
kontrolorin hatasi nedir? direkt insiyatif alip ucagi suraya gotur hemen paramedikleri bekle mi demeliydi? Mayday dememesinin sebebi pilotun, ucagin inisinde sorun olma ihtimali yok, itfaiye vs herseyi alarma gecirmemek istemesi olabilir mi? Ama medikal emergency ilan etmemeleri cok ilginc hakkaten.
@@ferittuzer4629 KAPTAN kalp krizi gecirmis tabiki emergency ilan ediceksin...ucagin mekanigi ile ilgili olmayan emergecy durumlar da mevcuttur...misal ucak kacirilmasi, misal icerde kavga cikmasi , sorun cikaran yolcu, turbulanasa kapilip icerde kolu bacagi kirimis insanlar buna ornek olabilir....
@@Amerikanin2numarali_ustasi zaten emergency ilan etmeliydi diyorum ama mayday'i niye yapmadigini acikladim.
Valla bir sürü arkadaşım var kontrolör hiçbirinde “ego” görmedim. New York kontrolörleri hariç. Onların da New York kişiliğinden kaynaklanıyor.
Uçağın içindeki medikal acil durum uçak için acil durumdur benim için. Üç kere başıma geldi. Apar topar Boston’a indiğimizde yolcuyu kurtaramadık ama Salt Lake City inişimizde biranönce inip anında sağlık ekipleri müdehale ettiği için yolcumuz kurtulmuştu.
Herzamanki gibi cok güzel bir video cok tesekkürler. Hickimsenin başına gelmemesi dileklerimle.
Çok teşekkürler
Selamlar Emeklerinize sağlık bu alanınızda daima başarılarınızın devamını temenni ederim kolay gelsin Kaptan Baha. Sevgi ve saygılar.✈️
Merhaba. Ben İs Güvenliği Uzmani'yım. Anlamadigim nokta, uçakta rahatsizlik yaşayan pilot ici tanimlanmis standard prosedurler olmasi lazimdı. Saglik destegi istemek neden ogretmen pilota soruldu? Bir hastanin durumuna " negative" tanısı koymak yalnızca doktorun yetkisinde, nasıl negative diyebildi?
Cok guzel program tebrıkler baha bey
Teşekkür ederim.
Büyüksün be kaptanım ağzına yüreğine sağlık.
Video için teşekkürler,emeğinize sağlık.Olay raporuna(yayınlandığı zaman)hangi siteler vasıtasıyla ulaşabiliriz?
Hocam harikasınız ellerinize emeğinize sağlık
merhabalar hocam kanalınızı yeni keşfettim acaba konuşmalar için alt yazı ekleyebilir misiniz teşekkürler
Ağzınıza sağlık çok detaylı analiz olmuş. ABD'de sadece deniz aşırı uçuşlarda değil tüm uçaklarda AED ( defibrillator) bulundurmak zorunlu diye biliyorum. Kokpit ve kabin ekipleri defibrillator kullanma eğitimine ve yetkisine de sahipler. Yeni nesil cihazlar zaten kalp ritmi analizi yapabiliyorlar ve ritim algılanmaz ise elektro şok veriyorlar bu sayede hayatı kurtulan çok insan var. Sağ koltukta oturan öğretmen pilot sadece inişe odaklanmış oysa kabine doktor anonsu yapılsaydı belki de uçakta yolcu olarak uçan doktor veya sağlık çalışanları denk gelecekti. Denk gelmese bile kardiyak arrest anında her saniye önemli olduğu için madem öğretmen pilotmuş bu durumu göz önüne alarak ve gerekirse kuleden bekleme paterni isteyerek kabin ekibinin yardımı ile ilk müdahaleyi yapabilirdi. Kaptan onay uçuşunda heyecanı kaldıramamış ve yazık olmuş.
Bu konuda çok eleştiri geldi ama bence verilen dönme kararı doğru. Tek pilot uçulurken iş yükü o kadar fazla ki zaman yetmemiş olabilir doktor anonsu yapmaya.
Ritm görünmediğinde ,yani düz cizgi varsa şok yapilmaz.yani defibrile edilmez.Kalp masaji yani cpr yapilir.Aritmik patern var ve v fibrilasyonda ise ,defibrile edilir.Ilk 4 dk da mudahale edilmesi halinde hayati kurtulurdu.
Tabii kalp krizi ise.
Öğretmen pilot ,insanlıktan yoksun bir robot imis.Körüge kadar gidiyor.
Öğretmenliginden ve insanligindan utanabilir.Ucakta dr var mi anonsu ,1 sn sini alirdi.Kabin ekibi nerede?
Niye kokpite kimse gelip bakmiyor.Güya
Amaci ucaktaki yolculari kurtarmak ,1.gorevi bu.Ama bir canliyi da ölüme terk etmek onun katili olmak demektir.Sanki fırtına icinden geciyor.Ya da herhangi bir ariza ile ugrasiyor.
Terbiyemi bozmadan ,tüküreyim senin gibi ögretmen pilota diyerek bitireyim.
O pilotun varsa, coluk cocugunun yuzune bakabiliyor mu acaba?
Bildigi bir sey mi vardi?onu ölüme terk etti.
Aşiri doz vs ,
Ayrica yolculara geri dönuyoruz anonsu yapmadi mi ?Dr var mi ilavesi kaç sn sini alirdi?
@@KaptanBaha komik bir yanıt olmuş .Zamani yetmemistir yorumunuz.
İste sizlerle bizler arasindaki fark da budur.
@KaptanBaha kesik kesik kayıtlar olduğundan bahsetti. Belki de içeriden benzer talepler anonslar oldu ama sonuçta sağlık personeli çıkmamış da olabilir. Bahsedilen defibrilatörler dediğiniz gibi etkili cihazlar. Yalnız burada kardiyak arrest mi ne olduğu hususunu anlayamamış olabilirler. Bence tıbbi durumla ilgili daha detaylı bilgi edinmek gerek yorum yapmak için.
Yani sonuçta kriz kontrolü de bir yetenek. Mesela Baha kaptan taksi konusunda eleştiride bulunuyor haklı olarak. Ancak işte o anda kararsızlıktansa bir karar vermek en doğrusu. Bir karar verdi kaptan ve gereğini yerine getirmeye çalıştı. Uçağı sağsalim indirmesi bile başarı bana göre açıkçası.
26:17 Link kaptanım?..
çok güzel anlatım
muhteşem bir inceleme daha, emeğinize sağlık
Baha abi iyiki varsın
Çok iyi bir içerik hazırlamışsınız teşekkürler!
enteresan durum... Teşekkürler
emeğinize sağlık
Pilot harcanmış resmen. Benim amcam kalp krizinden 45dk sonra hastaneye ulaştı. Gittiğinde kalbi durmuş beyni oksijensiz kalmıştı. Yine de kurtuldu ve kısmi hafıza kaybı yaşadı. Nasıl kesin ve emin bir şekilde negative demiş hayret ettim. Bence bununla ilgili bir güncelleme şart. Ne olursa olsun bi insana ilkyardım uygulanmalı.
Konuşmalara altyazı eklenebilirse güzel olabilir çok anlaşılır değil. Teknik veriler çok başarılı. Teşekkürler
Bahadır Captanim öncelikle nasılsınız sağlığınız sihatiniz iyidir çok güzel bir bilgilendirme videosu olmuş emeğine yüreğine diline sağlık Allah'ıma emanet olun Sevgi ve Saygılarımla. Umarım birgün karşılaşırız.Best regards güzel ve emniyetli uçuşlar diliyorum.
teşekkürler.. 👍👍👍
Saygılar
Selam kaptana ilk müdahale uçakta yapılabilirmiydi? Kabin görevlilerinden?
Sondaki bilgi harikaydi
Yardimci plotun ucus hocasi olmasi
Eğer captain öldü ise FO sorumluluğu ne olur ? prosedür nedir ? Teşekkürler
An another masterpiece hard work from Captain Baba :)) Thank you mate. 😊
Araç kullanırken dinledim, evde izlerim tekrar.” Yaşayan/ canlı “ havaalanı yerine çok yoğun ve ya işlek , hareketli bir havaalanı/ limanı daha iyi anlatır sanırım. Takipteyim bir “lıke’’ daha helalinden :))) Orta şekerli gene 😊
Bilmediğim için soruyorum: Uçak acil iniş yapana kadar geçen sürede kabin ekipleri, pilotu kabinden arkaya alarak CPR uygulayamaz mıydı?
Baha hocam merhaba
2012 Ağutos ayında Marmara denizine düşen TC-SAS tescilli Cirrus SR-22 ile ilgilide bir inceleme videosu yapabilieseniz çok memnun olurum ,kaza raporunu araştırdım ama bulamadımşimdiden teşekkürler.
Kaza raporları Türkiye’de yayınlanmıyor. Eminim vardır ama biz fanilere verilmez.
Abi harikasınız
Lime sana feda olsun 😂
Emeğinize sağlık Baha Kaptanım kazasız belasız
Kaptan Baha merhaba,
bu uçak tiplerin de aed defibrilatör yok mu?
Kaptanım videolarınız güzel ama konuşmaları anlamıyoruz en azından alt yazı ile tercüme etseniz daha anlaşılır olacak teşekkürler
Konuşmaları anlatıyorum ya.
emegine saglik
Kalkıştan sonra hemen dönüp indiyse yakıt ağırlığı inişe nasıl sorun olmadı? Ya da yakıtı ormanın üstünde uçarken mi boşalttı?
abi senin kanala hayranım
Çok teşekkür ederim
Kaptana müdahale uçakta yapılmaya başlanabilirdi. Temel yaşam desteği eğitimleri var diye biliyorum uçuş ekibinin. Ya da uçakta doktor var mı diye sorabilirlerdi. Güvenli bir irtifada uçak düz bir şekilde uçamazmıydı otomatik pilot ile ( teknik olarak mümkün mü bilmiyorum). Kalbi duran kişiye ilk dakikalarda yapılan kalp masajı çok önemli. Bir dk bile çok önemli. Geç başlayan kalp masajı ile kalp dönse bile kişi sakat kalabiliyor, beyin ölümü gerçekleşebiliyor. Uçak uçarken kaptan koridora alınıp orada müdahale edilemez miydi. O zaman yardımcı pilotun başarısından söz edebilirdik. Bir pilottan beklenen zaten tek başına uçağı indirebilmesi değil midir. Öyle olmazsa 3 pilotla uçulması gerekmez miydi?
Hocam bir şey soracağım kabin basıncı bir pilot tarafından sabote edilebilir mi tamamen kapatılabilir mi yeni nesil uçaklarda bununla igili bir önlem var mı
arkadaşlar c2 ingilizcem var bu konuşmaları anlayamıyorum siz pilotlar nasıl anlıyorsunuz?
Mrb baha kaptanım kolay gelsin amerikan kule ucak Telsiz görüşmelerini canlı nereden dinleme imkanımız olabilir iyi çalışmalar dilerim..
Liveatc olması lazım
Çok tsk ederim
Kulenin paramedik ister misiniz sorusu garip geldi. Kaptan bayılmış, ve uçak acil iniyor...
Kaptanim daha once baska emergency videolarda soyle birseyle karsilasmistim. Kaptan acil durum var deyip mayday demedigi zaman atc’ler mayday deklare edecek misiniz diye soruyordu. Burada neden boyle birsey sorulmamis? Rutin bir uygulama degil mi?
First officer ayıp etmiş, destinasyonda direkt morga bırakabilirmiş. Hiç geri dönmeseymiş vakit kaybı (!).
P sorti yok mu tecrübe/eğitim uçuşu için?
P sorti ?
@@KaptanBaha 747 pilotuyum diyosun p-sorti yi bimiyosun olucak is degil... :))
@@KaptanBaha Baha hocam merhaba. Kısaltma için kusura bakmayın. "Pilot sorti" demek istedim. Almanya'da AWACS'da uçarken, uçuş mürettebatının olmadığı, sadece pilotların eğitim uçuşları yaptığı sortilere bu isim verilirdi. Genel bir ifade olduğunu düşünüyordum. Bunu kastettim. Pilot eğitiminde birer adım olan simülatör ve p sorti olmadan yolcu uçurmak bana pek mantıklı gelmedi. Bunu vurgulamaya çalışmıştım. Emniyetli uçuşlar dilerim. Selamlar
@@Amerikanin2numarali_ustasi şaka mı yaptın hocam. Bu gerçekten büyük bir ayıp mı sizce
@@mertyasargonul8212 saka yaptim....ben de bilmiyorum ne demek oldugunu
"negative "demesi inanılmaz bir yandan real flight simulator oynuyorum ...
Burada kulesinde bir hatası var ambulans ve itfaiyeyi direkt yönlendirmeliydi bence sormak yerine
Bidlirim gelince başlık kaptan bayıldı yazıyor bende sandım kaptan Baha ismini değiştirdi meğerse olay farklı
Hahaha yeni yemeğimiz : kaptan bayıldı 😃😄
@@KaptanBaha değişik bir tarif ile neden olmasın 😁
Havacılık ile uzaktan yakından ilgim yok. Sadece yolcu olarak uçağa binerim. Ama bana göre Amerika'daki anlayış daha doğru. Her şeye Mayday denilse bu sefer Mayday enflasyonu olur.
Bizim kaptanlarımız onlara bin çeker. Abd kültürü biraz farklıdır. İstanbula kalabalık trafikde yaklaşan bir pilotumuz kuleye bile ne yapması gerektiği tıkır tıkır sıralamıştı. Pilotlarımızın farkındalıkları yüksektir. Buda Türklere has birşey.
Base Leg in turkcesi ESAS BACAK.
Wow perfect wolf Masha Allah
Biz gemi kaptanları sizin uçaklar için açıkladığınızdan daha fazla mayday kullanırız. 100% olmayan bir can kaybı ihtimali halinde MAYDAY yerine bir alt derecesi olan urgency yani PAN , çağrısı yapılması gerekmekte fakat bu kaideye çoğunlukla aldırılmıyor. Ya MAYDAY var yada hiçbirşey!
Öğretmen pilot, mutlaka şirketiyle konuşmuştur fakat alacağı olumsuz bir talimat seçimini bağlamazdı. Sanki aralarında bir antipati var gibi acil yardım 2nci seçeneği olmuş! Sorarım yakını olan bir kaptan içinde aynı davranıcakmıydı! Şirketi istemese dahi erkenken ambulansa verseydi, şirketince ne derecede suçlanabilirdi ki ? Kaybı ne olurdu! Şahsìnızında bir hayata verdiğiniz büyük önem anlaşılmakta. Yaptığı bu seçimden sonra vefat gerçekleşmesi dolayısıyla savunması alınmalı ve resmi bir yerlerden bir ihtar verilmesi gerekir! Orasıda bizim burdaki Texas gibymiş kaptanım.
iyide cok bilmedigimden soruyorum pilot tabikide indiricek ucagi hani bunun neresi anormal ben onu anlamadim baha bey ?
Videoyu izlemeden yorum yapmayın. Ya da dikkatli izleyin.
Pilot bayilinca yolcular arasından doktor aranması yasak mı abd de?. Belki yolcular arasında bir kalp doktoru vardı. Bence ilk yapılması gereken hemen "yolcular arasında doktor var mı?" şeklinde anons geçip pilota hemen müdahale edilmesiydi.
Kalkış esnasında “doktor var mı?” anonsu yapılması ne kader mantıklı.
Arkanda 100-200 kişinin canlı hayatı dururken. belki ölü 1 kişi için havanın katında panik yaptırarak doktor aranmaz. Hasta yolcular içindeyse zaten yapıyorlar. Savaş anında, savaş meydanında komutanın öldüğü söylenmez.
@@KaptanBaha kesinlikle bir insan hayatini düşünmek daha mantıkli .Adam 100 saat uçus tecrubesi olan bir fo degil oğretmen dediniz.
Anonsunu yapip işine baksaydi.
👍👏
❤
Burada öğretmen pilotun kaptan için tıbbi yardım istememesi amerikada insana ne kadar önem verildiğinin açık bir kanıtı.Kaptan baha türk olduğu için bakın hemen bu durum dikkatini çekmiş.Yazıklar olsun pistin her karış detayını hesaplayan öğretmen pilot kalp krizi geçiren adama bir acil yardımı çok görmüş
Amerika’da insana ne kadar önem verildiği türünden bir genellemeye çok güzel girmişsiniz. Bravo.
@@KaptanBaha Evet hocam.Trafikte yakaladıklarında hele bir de zenci isen vurmak için bahane arıyorlar.Yanlış anlamayın bizde insana değer var demiyorum çünkü zaten yok.Bu iş kültürel yapı ile alakalı.Onlarda kanunlar boyutunda var ama içsel olarak olmadığını düşünüyorum.Bizde de kültürümüzde içsel olarak var ama devlet nezdinde kanunlarımızda insana değer yok.
Kaptan zenci olabilir diye düşundüm.FO da ırķçidîr.5 yılımi orada gecirmis biri olarak ,fanatik ırkçi lari iyi bilirim
Kaptanın öldüğü belli bence daha önceden, o yüzden taksi yolu bloket ek istemiyor
gate pesinde kosmanin ne anlami var pisti terk edip ambulansi oncelikli alabilir pan pan pan
Kesin şirket emriyle tıbbı yardım alınmadı kaptan güme gitti.4 şeritliı kaptan şaçmalamış mayday çekseydi daha iyi olurdu.yada kaptan havadayken ölmüştür.
kabin den doktor çağırsa idi
Kaptanın öldüğünden emin galiba, o yüzden acil yardım istememiş olabilir.
Bencede
Yorum yapanların bir kısmının meslektaşınız olduğu veya en azından teknik detaylar konusunda bilgi düzeyi yüksek, havacılık branşından kişiler olduğunu görüyor, her birinize saygılarımı sunuyorum. Bu olay özelinde anlattıklarınız dışında konu hakkında bilgi sahibi değilim. Merak ettiğim husus, henüz kalkış tamamlanırken kalp krizi geçiren kaptan, o konuşmalar sırasında -ki kısa sayılmayacak bir süre- hayatını çoktan kaybetmiş olma ihtimali yok mu, başka deyişle iniş gerçekleştikten sonra vefat ettiği bilgisi var mı? (buna açıklık getirmemişsiniz, ayrıca kaptanın ismi, özellikle de yaşı gibi merak edilen bir noktayı da aydınlatmamışsınız anlatımda). İlaveten, bu gibi durumlar için bir çok işyerinde bile bulundurulan defibrillator cihazı uçaklarda yok mudur? Uçuş personeli ilk yardım konusunda eğitimli değiller midir? Burada söz konusu kaptan pilot olduğu için, yolcular üzerinde olası bir korku ve paniğe neden olmamak adına mı yolcular arasında bir doktor olup olmadığı sorulmamıştır? First officer'ın personel ile konuştuğu bilgisi verildiğine ve ne personel ne yolculardan müdahale olmadığına göre her ikisi de doğru, yani yolculardan yardım istenmiyor ve personelden de müdahale edebilecek bir kişi yok. Bu durum yolcu olarak şahsen beni düşündürttü. Kalp krizini geçiren bir yolcu olsa, uçak inene kadar o da sizlere ömür. Kaptana bile yardım edilemeyen uçaklarda mı uçuyor her gün milyonlarca insan? Bu sadece bu havayolu şirketine mahsus bir durum, bir eksiklik, bir ihmal midir? Her uçuşta, heryerde böyle midir? Teknik analizler kadar belki daha da önemli bu konulara da değinseydiniz keşke. Videoyu izleyince şimdiye dek olmayan bir endişeye sahip oldum, teşekkür ederim. Saygılar..
Endişelenmeyin. Günümüz teknolojisi olmasaydı. O kaptan o uçağı indiremezdi. Bir kişi indirir. Birçok kaza sektöre çok şey kattı. Artık daha deneyimliler.
@@timecomments endişe ucağin inememesi ile ilgili değil.Bu kısmi ben böyle anladim.
Kapranini kurtaramayan bir sistemde sağliği adina endise duyuyor ve haklı.
Ama her zaman böyle olmuyor.
Ben air canadanin bir uçuşunda defibr kullanmistim.Ama ,eğitimli olduğu varsayilan kabin personeli elektrot bağlamaktan acizdi.
Bir yolcu kurtulmustu.
🇩🇪🧿
kesinlikle helal olmasin fo ya,, kurali aynen uygulamiyorsa isterse sullivan olsun gecersiz,,, kaptan vefat etti,,, yorumunuz tam isabet,,, öte yandan maliyetleri düşürmek için regulatory agency ile yoğun bir boğuşma var... efenim tek pilot ucurabilirmiş ikinciye gerek yokmuş..
Hepsi zaman kaybı olmuş sjok geçiren pilota sağlık ekibi göderiyim diye soruyor aptalca bi soru
Aşı olduysa kalp krize geçirme ihtimali yüksek
DALLAS KAZASINI YORUMLAR MISINIZ LUTFEN. INANILMAZ BIR KAZA
Bilmemkaç bin feet'te kokpit camı patlamış, kaptan pilot uçaktan fırlamış ve yardımcı pilot o hangamede uçağı indirmişti. Bu kazayi anlatmanız lazımdı hocam.
İşin ilginç yanı kaptan ölmemiş, 1 yıl sonra işine geri dönmüş. Cam patlayınca ayağı lovyeye sıkışıp dışarı tam firlamiyor. Ardindan kabin ekibi gelip diye tutuyor. ayaklar hariç her yeri dışarda bir adam, o basınç soğuk ve hıza rağmen ölmemiş, cok ilginç valla..
Yardımcı pilot ise sapasağlam uçağı indirip emekli olmuş olaydan sonra. 2. Pilot, patlak cam, rüzgar, basınç, kontroller, iletişim ve uçağı uçurmakla tek başına meşgul, büyük başarı bence. Ve pilotluk eğitimi uçmak için değil ucamadigin zaman ne yapabileceğin için galiba.
Benim anlatmama gerek kalmadı 😃😄😂