"Bütün programlama dilleri neticede bir Turing makinesine dönüşmektedir ve bilgisayarlar ise Turing makinesi olarak çalışmaktadır dolayısıyla her programlama diliyle her şey yapılır." Hocam bu sözünüz için çok teşekkür ederim. Aklıma takılan soruları bu cümlenizle bir nebze dizginleyebildim. Tekrardan teşekkür ederim...
hocam elinize ağzınıza sağlık. birçok insana yardımcı oluyorsunuz ve bundan 15-20 sene sonra bir şeyler üretmiş insanların "nasıl başladım" sohbetlerinde efsane olarak anılacağınızdan eminim: "2014 yılı gibi Şadi Hoca'nın videolarına rastlayarak öğrenmeye başladım..." gibi :) sağlıcakla kalın hocam, yeni videolarınızı bekliyoruz..
Hocam ufuk açıcı paylaşımlar yapıyorsunuz bu mühendislik okuyanlara bile gerekli olan vizyonu kazandırmaya ciddi şekilde yardımcı oluyor. İyi niyetli gerçek eğiticimler gerçekten böyle olmalılar. Bizleri hiç bırakmayın sevgili hocam. Size minnettarız...
2 yıllık bilgisayar programcılığı mezunuyum ve şuan web tasarım ve programlama yapıyorum, php ve javascript ile web otomasyonları yazıyorum, bu aralarda C'yi öğrenmek için ders dokümanları okuyup videolarını izleyerek uygulamaya çalışıyorum. İşletim Sistemleri ders serinizi merakla beklicem hocam, çok teşekkür ederim
evet bir işletim sistemine başka işletim sistemi yazılabilir ama bir işletim sisteminin yazılması için başka işletim sistemi gerekmez. Düşük seviye makine dilinde kod yazabilirsiniz (mikro işlemciler veya sistem programlama gibi bir ders alırsanız ne demek istediğimi daha net anlarsınız.)
hocam bende böyle düşünüyorum ama yanlış konuştuğunuz birşey var bence. bildiğiniz gibi işlemciler compile edilmiş kodlarla çalışıyor ama her makinede c compileri yok aynı şekilde pythonla bir linux için bir bootloader yazamassınız çünkü kalıplaşmış şekilde içindd c compileri var ve bu yüzden bootloaferi yazmak için c bilmeniz gerekiyor tabii linuxun içine python interpreteri ekleyerek bir şekilde bunu başarabilirsiniz ama bence bu normal bir kullanıcınnın yapabileceği birşey değil
Hocam turing makinası diyince son zamanlarda baya merak saldım bu algoritma işine. Java-python-lisp gibi dillerden birini kullanarak opengl gibi bir kütüphane,turing makinasını kullanarak sıfırdan yazılabilir mi ? Bence öyle bir şey yapmak için GPU işlemcisini kullanıp monitördeki her pixeli kodlamalıyız,peki bunu python,java,lisp gibi diller nasıl yapacak,bu dillerle donanım ile direk bağlantı nasıl kurarız ? Eğer yapamazsa her şey yapılamaz oluyor,çok cahiliz hocam sizin yardımınızı bekliyoruz
Gene bir soruya cevap verilmedi! Şu siyah ekranda neden sürekli ders veriyorsunuz. Siz müşterinize siyah ekranla mı yazılımı teslim ediyorsunuz? Bir kere de bir ekrana 3 adet Edit kutusu bir buton koyun ekrana 1. kutu ilk integer değer . 2. kutuya integer değeri butona basıncada toplamı 3. kutuya yazsın. objeler nesne olmasın çizimle olmak zorunda değil elbet. böyle basit çizimler koysanız ne olur ölürler mi? :) Birde ben görüyorum ne zaman bir grafik arayüz dersi görsem adamlar en ağır grafikler olan oyun programı yazıyorlar. bu durumda gene özü öğrenemiyoruz. Bilerek yapıyorlar diye düşünmeye başladım. Düşünün ben bir çizgi çizmek, yazı ekrana koymadan oyun yazılım örneği ile karşılaşıyorum. Ben eminim bir sürü insan basit örnekler olmadığı için hepsi c# yada delphi'de nefesi alıyor.
Hocam Videoda diyorsunuzya C ile her şeyi programlamak mantıksız diye bende yazılıma yeni başlayan biri olarak soruyorum neden mantıksız? Şimdiden Teşekkürler
her dilin farklı üstünlükleri ve avantajları olduğu için. Herşeyi tek bir dille programlamak mantıklı olsaydı (bu C veya başka bir dil olabilir) o zaman diğer dillere gerek kalmazdı. Her dilin farklı avantajları var ve bunu anlayabilmek için önce bir programlama dilini öğrenin (hangisiyle başladığınız hiç önemli değil) sonra veri yapıları, derleyici teorisini, nesne yönelimli programlamayı vs. alınca anlayacaksınız farklarını.
Hocam selamlar... C de yaptığımız öğrendiğimiz her şey nasıl desem hep yukarıdan aşağı çalışıyor ve bitiyor.. Bu konsol ekranında istediğimiz girişi ekranın istediğimiz yerinde nasıl yaptırabiliriz. Misalen ekranın sol üst köşesinde ad soyad girişi yaptırıp sağ tarafında saati gösterip bunları küçük bölmeler halinde çerçeveleyip enter ile yada tab ile diğer girişe sekmek gibi işlemlere hiç değindiğinizi görmedim. Belki C bu işler için değil ama genede ortaya bi şeyler çıkarabilmek adına şahsen bunları yapabilmeyi istiyorum belki bu şekilde c becerimi daha ileriye götürebilirim bilmiyorum. Sadece syah ekran gerçekten çok nasıl desem bunaltıcı bir şey.. Biraz bu ekran tasarımı yada ekranı bölümlere ayrıma konusunda bize biraz bişeyler gösterirseniz ben ve çoğu arakdaşım için nasıl diyeyim çok motive edici olur diye düşünüyorum. Misalen ben bi stok bilgilerini girebileceğim bir konsol ekranı yapmak istiyorum .
İyi günler. Çok güzel içerikler üretiyorsunuz bu yüzden öncelikle size teşekkür etmek istiyorum. Bu kadar güzel içerikler içeren bir kanalın geniş kitlelere hitap edememesi de biraz üzücü tabi . Boğaziçi bilgisayar mühendisliğini kazandım. Muhtemelen hazırlık okuyacağım. Programlama dili tecrübem pek yok. Pythonun temelini öğrenmiştim sadece. Her şeyin temelini oluşturduğu söylenen C'ye başlayıp hazırlıktayken üstüne düşmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz? Herhangi bir programlama dili öğrenmiş olmak dışında faydasını görür müyüm? C ile alakalı olumsuz yorumlar da duydum. Çok manuel bir uygulama, eskide kaldı vb. sizin bu husustaki yorumunuzu merak ediyorum. Teşekkür ederim.
th-cam.com/video/LELzPtDDSII/w-d-xo.html th-cam.com/video/yunLVcSnMh8/w-d-xo.html th-cam.com/video/VQ30wketZys/w-d-xo.html th-cam.com/video/Ja8-9kJ4vxs/w-d-xo.html th-cam.com/play/PLh9ECzBB8tJNzJqD64MAS0SK5IeNCKCzY.html th-cam.com/video/x6By8XWXtW8/w-d-xo.html çok daha fazlası kanalda var, umarım faydası olur. Başarılar dilerim.
Donanımı işletim sisteminden bağımsız kullanabilir miyiz? C ile Büyük bir işletim sistemi yazmadan sadece donanımı yazıcıyı, klavye, monitor vb. kullanabilecek bir yazılım yazılır mı?
yazılır tabi. Aslında günümüzde hemen her cihazın üzerinde ufak bir işletim sistemi çalışıyor. Bu sistem sayesinde bilgisayar ile iletişim kuruyorlar. Hatta firmware güncellemesi ile yapıtğınız şey de bu işletim sistemini güncellemek. Bu yazılımların çok büyük kısmı da C dilinde yazılıyor. Ancak genel yaklaşım C dili ile microprocessor seviyesinde kodlama yapmak (çoğu cihazın kontrol kartı denilen şey aslında bir mikro işlemci barındırıyor). Bir de devre tasarımı ile yapılan işler var (hot wired) burada yazılımdan bahsedemiyoruz ne yazık ki ama bunun uygulaması da çok çok azaldı, artık benzin pompasından uzaya atılan uyduya kadar herşeyin üzerinde işletim sistemi var ve bir yazılım ile çalışıyorlar.
Benim kaynağım şu olabilirdi Arduio bir işletim sistemi yazabilirsiniz evet saçmalıyorum belki ama en basitinden böyle olabilir... Eğer daha ileri gitmek isterseniz gidin bir teensy alın direk oturun binlerce registera hükmedin ve kendi kütüphanenizi oluşturun verilen assembly komutsetleri ile herşeyi yapın ama herhalde yıllarınızı alır bu...
20 video falan c videonuzu izledim ve neredeyse her uygulamayı anlayarak yaptım. Ama hâlâ nasıl bu dille bir şey yapacağımı kavrayamadım. Mesela ben eu4 benzeri bir oyun yapmak istiyorum nasıl yapıcam? 20-30 kişi birkaç yılda yapmış. Ki yarısı grafik tasarımcı. Bir diğer sorum pardus'a noldu? Pardus neydi? Duydum ama hiç kullanan görmeyince ben de yüklemeye çalışmadım. Ne gibi eksikleri vardı da insanlar kullanmadı? Sadece daha az program olması mı?
C ile işletim sistemi yazılır. Yazılıyor da. Rtos diye bir şey var. Hadi diyelim elinizde bomboş bir işlemci var hiçbir yazılım desteğiniz yok o halde bile yazmak mümkündür. Önce sistemin komut dizinini bilip ona göre bir derleyici yazıp sonra c üzerinden sistemi yazıp derleyip çalıştırmak mümkündür. Her sistem için c derleyici yapılabilir. Çünkü c# java vs dillerdeki gibi donanımla aranızda engel yoktur.C kodu doğrudan assembly diline yani sistemin komut dizini kodlarına çevrilir. Eğer bir derleyici varsa işletim sistemi yapmak pek zor değildir. İşletim sistemi tasarımına meraklı arkadaşlar x86 assembly hakkında araştırma yapabilir. Hatta mikrodenetleyici ve diğer gömülü sistemler için rtos işletim sistemleri var. Bunlar bayağı çeşitli incelemeye değer fikir vermesi açısından. Buton sürükleyip altına kod yazmakla olmuyor bu işler. ,:)
Merhaba endüstriyel otomasyon işi ile uğraşıyorum ( PLC programlama,SCADA ve DCS ) mevcut plc programları hem çok pahalı hemde kullanıcı dostu bir arayüzü yok bu anlamda C öğrenmemin bana faydası olurmu kendi plc arayüzümü yapabilirmiyim ,dış ortamdan dijital ve analog bilgi alıp program içinde bunları makntıksal ve matematiksel işlemlere sokabiliğrmiyim.Teşekkürler.
Merhaba hocam. Videoda bahsettiginiz C dilinde web eklentisi nasil yazilir, nereden baslanmalidir? dosyalama işlemlerine kadar c kullanabiliyorum. Bu konuda yeni bir teknoloji geliştirilebilir sanırım. Hocam bir de yerli veri tabanı yazılımı var mı? iyi akşamlar :)
Hayır c dili web programlama için uygun değildir. Yani eskiden CGI (common gateway interface) vardı ama artık kullanan kalmadı. Şu anda web düşünüyorsanız php, asp veya jsp (ve javanın diğer frameworkleri) üçlemesi piyasanın neredeyse tamamını domine ediyor (elbette başkaları da var ama çoğunluk bunlar). Yerli veri tabanı var mı bilmiyorum ama bizim bilgisayar mühendisliğindeki veri tabanı derslerinde hemen her sene her öğrenci birer tane yazıyor :) tabi ki başlangıç seviyesinde ve bir öğrenci projesinden çok şey beklememek gerek. Ticari olarak piyasaya sürülmüş ürün var mı açıkçası bilmiyorum. Başarılar dilerim.
genelde ayrıca video çekiyorum, hem dersin akışını bozmamak için (öğrenciler daha rahat oluyorlar video çekmeyince) hem de ders içeriği genelde videoya uygun olmuyor. Derslerde 3 saat konuşuyoruz ama aynı içeriği videoda 30 dakikada anlatmaya çalışıyorum (nedense youtube izleyicisi kısa videoları seviyor)
Hocam gözünüzü seveyim youtube izleyicisi kısa videoları seviyor diye kısa çekmeyin.Türkçe bilgilerde zaten bulamıyoruz,youtubede bir tek siz adam akıllı güzel içerikler üretiyorsunuz,lütfen detaylıca açıklamaya çalışın
xcode kullanarak c programlama dili öğrenmek istiyorum sizin önerebileceğiniz kaynak var mı ? (türkçe olsa çok güzel olur ama biliyorum çoğu ingilizce)
şayet objective-c kastetmiyor ve temel C öğrenmek istiyrosanız, şu video serisini hazırlamıştık, faydası olacaktır. th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html Programlama ortamı OSX ama xcode yerine konsolu kullandık. Temeller aynıdır. Başarılar dilerim.
teşekkür ederim hocam gece 3 e kadar programlamaya giriş derslerinizi izledim fakat aç gözlülük yapıp hemen ders videolarını izlemiştim, soru-cevap videonuzu da şimdi izlemiş oldum artık kafam daha fazlasını almıyor herhalde, yarın devam ederim artık :D Teşekkürler gece 1 de sorumu cevapladığınız için. İyi geceler
Merhaba herkese ben yaklaşık 1 haftadır c dili uzende çalışıyom öğrenmeye çalışıyorum henüz bununla neler yapılabilir bilmiyorum uygulama veya site falan ne yapılabilir lütfen yardım edin
Merhaba hocam ben Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum, Network (Ağ yöneticisi ) olmak istiyorum ama nerden başlamam gerek, neler öğrenmem gerek bilmiyorum eğer yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin
hocam şimdi mesela C ile işletim sistemi yapabiliyoruz ama ya elimizde sadece hardware varsa sonuçta bu C'nin bir compilerı var hazır ve halihazırda bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor ilk hardwarelardan bilgisayarlar nasıl bu seviyeye geldi bunu yapmak istediğim için değil meraktan soruyorum tekerleği yeniden icat etme gibi bir amacım yok kafamda büyük bir soru işareti var . Low level programlama ilgimi çekiyor.sadece 0 ve 1 ile nasıl harfler,görüntüler,işlemler kodlandı öğrenmek istiyorum almamı önerdiğiniz ders var mı ?
Merhaba Mikrodenetleyici ile bilgisayar arasında haberleşme yapacağımn bilgisayar tarafında bir gui yazmak için hangisi daha iyi olur, temel düzeyde c biliyorum, c# mı yoksa c++' a mı yönelmeliyim ? Şuan c++ 11 kitabım var ona çalışıyorum nesneye yönelimi anladıktan sonra qt ile gui yazmayı planlıyorum.
bakın kodları yayınlamama sebebim kodları yazarak denemeniz (ve hatta hata yaparak hatalarınızı bulmanız), herhangi bir kodda anlaşılmayan bir kısım olabilir bunun için tam olarak hangi kodda sorun yaşadığınızı söylerseniz sizin için ulaşılabilir bir yere o kodu yükleyerek size linkini verebilirim.
İyi Günler.Lise 2'de okuyan bir öğrenciyim.Küçüklüğümden beri hep bilgisayarlarla aram iyi olmuştur.Çok zevkle başında boş sayılmayacak vakit geçirmeye çalışırım.Birkaç sorum var.Cevaplarsanız çok sevinirim.Şu anda Okuduğum özel okulda %100 burs ile okuyorum.İstersem asıl kazandığım fen liseme de geçebilirim.İleride amacım kesinlikle bilgisayar mühendisi olmak.Şu an kendi çapımda elimdeki raspberry pi 3 ve bananapi3'den gerekli olsa python3 öğrenmeye çalışıyorum.Eh Türkçe kaynaklar da sınırlı.Ancak dilim çok karmaşık makaleleri anlamaya yetmese de çoğu şeyi anlayabilirim.Bu konuda kendimi geliştirmem için yazılı,görsel , video her türlü profesyonel kaynağa nasıl ulaşabilirim?Sizce python öğrenmek zaman kaybı mı?Yoksa az da olsa kompleks sistemlere başlangıç yapmakta rol oynar mı?Ayrıca yurtdışında iyi bir üni.de okumak için çok uzun işlemler gerekiyor.Sizce değer mi?İmperial Koleji ya da MIT vs. için sosyal hayattan iyice kopup oralara girsem hayatta mutlu olabilir miyim?Bu arada kanalınızı yeni keşfettim.Yazılım Bilimi Kanalında mütevellit olsa gerek yan tarafta önerilen kısımda çıktınız.Türkiyede'de TH-cam'yi bu amaçla kullanan insanlar olduğunu öğrenmek güzel(Slime videolarından gözümüz yoruldu artık.).Biraz uzun oldu ama cevaplarsanız teşekkürler.
evet python konusunda Türkçe kaynaklar var (belki de dilin kullanım oranına göre çoğu dildekinden çok daha fazla), bunları okuyabilirsiniz. Biz de birşeyler çekmeye çalışıyoruz, gerçi python 3.0'a başlayamadık bir türlü ama ona da sıra gelecek. Python öğrenmek zaman kaybı değil. Şu aşamada öğrendiğiniz herşey size birşey katar, ama amacınızı en kısa sürede çalışma hayatına girmek olarak hedeflerseniz, çok daha hızlı ilerlersiniz, gerek gerçek problemleri görmek ve çözmek anlamında gerekse öğrendiğiniz şeylerle ilgili motivasyon anlamında. Şayet iş hayatına 4 - 5 yıl sonra girmeyi düşünüyorsanız zaten şu anda öğrendiğiniz çoğu şey o zaman çöp olacak. Üniversite kısmına gelince burası biraz zor soru. Daha doğrusu sorunun cevabı sizin kişiliğiniz ile ilgili. Mesela bazı insanlar bütün gün bilgisayarın başında oturup çalışmak, yeni şeyler ortaya koymaktan hoşlanır, bazı insanlar ise bilgisayarın başına hayatta oturmaz, sürekli insanlarla birlikte sosyal hayattan zevk alır, hatta hiç bir şey üretmese okumasa öğrenmese de mutludur. yani karaktere göre mutluluk değişiyor ve ben sizi tanımıyorum. Tecrübelerim ışığında sizin de bu yaşlarda kendinizi çok tanımadığınızı tahmin ediyorum (elbette istisnalar olabilir). Bu yüzden soru zor soru, ama kararı siz vereceksiniz. Yurt dışı ile ilgili öncelikle sınavlara girip sonuçları almanızda yarar var, sonrasında skorlara göre daha net birşeyler söylenebilir. Başarılar dilerim.
c dilinin compiler ının diger dillere nazaran daha hızlı oldugunu hocamdan ogrenmıstım atıyorum oyunlarda veya ısletım sıstemlerı gıbı hız gerektıren programların c dili ile hatta o bile yetersiz geldiginde assembly dili ile programlamdıgını soylemıstı. hatta windows vistanın c# ile programlandıgı ıcın yavas calıstıgını soylemıstı. Yani muhasebe hesap kitap gibi performans gerektirmeyen uygulamaların yazılımında java c# pyhton gibi high level diller uygundur. Performans gerektiren uygulamaların uygulanmasında ise c gibi donanıma yakın low level diller kullanılır. Çünkü aradaki soyutlama katmanları arttıgı zaman performans duser diye biliyorum.
gui konusunda ise bilgisayarımızın ekranını led bir tabela olarak düşünürsek, amacımız oradaki ledleri bellir bir pattern boyunca yakıp söndürmektir. printf("Hello World "); yazınca aslında arkada birçok elektronik manipülasyonlar meydana gelmektedir.İşte bu olayları yönetmek, syntax seviyesine getirebilmek için elektronik programlama konusunda expert olmak gerekir.Bilgisayar Mühendisleri ne yapar çalışma alanları nedir videonuzda donanım mühendislerinin ne yaptığına cevap olarak işte bu tarz graphics.h gibi temel kütüphanelerin yapılması cevap olarak gösterilebilir. Buda elektronikte gömülü sistemler disiplini altında incelenir.
Hocam bir dildeki kodları başka bir dele çeviren programlar varmı? Meselâ java ile yazdığım bir c diline kısayoldan dönüştürmenin bir imkanı varmı? Mesela ben android için yazdığım bir kodu ios'a çevirebilirmiyim kodları baştan yazmadan?
Bir ara bir arkadaş bana bir uygulamadan bahsetmişti, örneğin, Python dilinde bir uygulama kodladığında c diline çevirmek istediğinde Python dilinde yazılan bir kodu c diline çevirmek istediğinde karşılık gelen kodu bulup değiştiriyordu, bazen ufak tefek hatalar oluyormuş ama, zaten hatayı da gösterdiği için kodu düzeltebiliyorsun, ancak nesne tabanlı programlama dilleri ile normal dilleri değiştirmiyor, Onuda değiştiriyor ancak çok hata veriyor, baştan yazmak daha mantıklı, ve nesneleri tek tek çevirmek gerekiyor
Merhaba, ben bir dil bileyim, ve her ihtiyacımı karşılasın diye düşünüyorum; sizce c bunun için uygundur? ... c, java, Python, ruby... kafam çok karıştı???...
C ile bir başlayın, zamanla görüşlerinizi daha netleştirirsiniz. şuradaki sıralama ile gidip çok sayıda dili de öğrenebilirsiniz: sadievrenseker.com/wp/?page_id=546
Merhaba,hocam bu sene boğaziçi üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi hazırlığı okudumç 1.sınıfa geçeceğim bilgisayar mühendisliğine puanım yetmedi bende burayı yazdım bu bölümde devam etsem bilgisayar mühendislerinin yaptığı işleri yapabilirmiyim ? yoksa sadece kpssden öğretmenliğemi atanırım bu bölüm hakkında bilglerinizi paylaşırsanız güzel olur hocam.(tabi boş zamanınızda)
hayır bunlar eğitimdir ve meslekler çok farklıdır. Yani bilgisayar mühendisliği diye bir meslek yoktur. Fikir vermesi için bir iki video: th-cam.com/video/XXuwwFJl6kY/w-d-xo.html th-cam.com/video/1RRhtZqbUiY/w-d-xo.html th-cam.com/video/x6By8XWXtW8/w-d-xo.html th-cam.com/video/98jM_77-az0/w-d-xo.html th-cam.com/video/zcyqrCgZEzQ/w-d-xo.html th-cam.com/video/6ylvHhdHtpA/w-d-xo.html th-cam.com/video/pLTHLKejqS8/w-d-xo.html
Her dilde hersey yapilmaz. Python java gibi yuksek seviye dillerle isletim sistemi yazilamaz. Bios ta java sanal makinesi kurulu olmasini mi bekliyorsunuz? Isletim sistemi yazilacaksa cok iyi derecede assembly ve sistem bilgisi gerekmekte. Sistem bi asamaya geldikten sonra c veya c++ ile devam edilebilir. Java calismasi icin sifirdan yazdiginiz isletim sistemine uygun jvm yazmaniz gerekir.
Güzel soru. Javayı çalıştıran sanal makine (JVM) C dili ile programlanmıştır. Class library'ler java ile geliştirilir ama makine C ile geliştirilmiştir. Aslında isteyen istediği dille de geliştirebilir (ki böyle de olmuştur) ve lisp'ten c++'a kadar farklı dillerle jvm geliştirmeleri var ama evet java'nın çalıştığı ortamın farklı bir dil olan C'de geliştirilmesi söz konusu. Python için de aynı şey söz konusu, o da C dilinde geliştirilmiştir. Aslında bu tip detaylara inmek için compiler theory bilmekte fayda var, biraz dil tasarımını incelediğinizde çoğu işin C dili ile çok daha kolay yapıldığını görürsünüz. Belki bir gün derleyici tasarımı derslerini de çekeriz ve daha detaylı anlatma şansımız olur. Başarılar
evet çekeceğim, bu dönem işletim sistemleri dersi veriyorum, paralelinde hem Türkçe hem de İngilizce olarak iki ayrı seri şeklinde dersleri hazırlayacağım bir tane deneme videosu çekip yükledim de ama devamı dönem başlayınca gelecek (eylül başı gibi ilk videolar gelmeye başlar) th-cam.com/video/r2q_XRKrqHQ/w-d-xo.html İlginiz için teşekkürler, Başarılar
Merhaba hocam adım alicemil 12 yaşındayım java,c,c++,js,php,html,css programlama dillerini temel biliyorum sence hangi programlama diline odaklanmalıyım?
c ile TEK BAŞINA os yazımını görmek istiyorsanız temple os nedir inceleyin terry davis (high priest,best programmer ever lived) neler neler yapmış görebilirsiniz.
Selamlar hocam. Öncelikle böyle bir ortam oluşturup bizlere yardımcı olmaya çalıştığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Soruma geçeyim hemen. Bilgisayar Mühendisliğinde 1.sınıfı bitirdim. Notlarım gerçekten çok iyi olabilecekken iyiye bile zor yaklaşıyor. Çalışmıyorum doğru düzgün. Bunun sebebini ise hedefimin olmamasına bağlıyorum. Daha ilerde hangi alana yönelirsem o alanda çalışmak hoşuma giderde severek işimi yaparım bilemiyorum. Düz bir şekilde bölüme girdim okuyorum hiçbir motivasyonum yok şuan. Bölümü okuyup mezun olmak mı olmalı hedef? İlerde çözerim bu sorunu deyip ne kadar sıkılarakta olsa kendimi zorlayıp derslerimi geçmeye mi bakmalıyım? Biliyorum bu böyle devam etmemeli ama ne yapmam gerektiğini bildiğimi söyleyemem. Lisedeyken hedef belliydi çalış şu şu okulun şu bölümü kazan falan. Şimdi üniversiteye geçince bir boşluk oldu resmen.Sanırım çoğu kişi yaşamıştır bu boşlukta hissetme olayını ama nasıl atlatabilirim bunu bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tekrar yaptıklarınız için teşekkür ederim. İyi günler...
Merhaba, halihazırda bir 1.sınıf öğrencisi olarak sizin 5 sene önce hissettiğiniz duyguları yaşamaktayım. Hatta acaba bölüm bana uygun mu değil mi diye de düşünmeye başladım(notlarım pek de iyi değil--%100 ingilizce olmasında dolayı biraz da) . Aradan geçen 5 senede neler yaptınız, merak ettim?
Herkes farklı şeyler söylüyor gerçekten ne yapacağımı hiç bilmiyorum ünv 1.sınıf pc müh. Okuyorum C ile başlıyım dedim sırasıyla Java ya falan da geçicektim 40 tane C videosu izledim ama C nin yüzde 4 ünü falan anca öğrenmişimdir C yi tam olarak öğrenip ondan sonra mu farklı dillere geçmeliyim yoksa temelleri attım zaten C çok kullanılmıyor diyip Javaya mı başlamalıyım mobil uygulama üzerine gitmeyi düşünüyorum
Şadi hocanın önerdiği bir harita var kanalla ilgili: sadievrenseker.com/wp/wp-content/uploads/2015/08/bk_onkosul_listesi.png Bu işlerin büyüklüğü gözünü korkutmasın, öğrenemediğini düşününce insanın azmi düşüyor. Buna izin vermemek gerek bence. Bir kitapta "Hiçkimsenin size bir şeyi öğrenemeyeceğinizi söylemesine izin vermeyin" diyordu. Kendine bir yol çiz ve gerekli olmadığı sürece bu yoldan şaşma bence. İkinci paragraf tamamen tavsiye içerir, uymak zorunda değilsin :) Başarılar.
java dili ile gömülü sistem programlıyabilir misiniz? Her dil ile herşey yapılır bu yanıt üstü kapalı olarak yanlış. Linux binlerce kişi yazmadı ve binlerce kişi yazmıyor şu anda. Var olan bir şeyi yazmak (c grafik kütüphanesi gibi) gereksizdir. Ha bunu öğrenip geliştirmek tabi ki gereksiz değil. Ama keşfedilmiş bir yeri keşfetmek gereksiztir. Dolayısıyla c dili ile grafiksel arayüz yazılabilir. Video tamamen motive kırıcı. Doğru olarak tek eleştirdiğiniz nokta grafiksel kütüphanenin yeniden yazılmaması. Ders anlatımlarınızı youtubedan, udemyden, ders vermiş olduğunuz öğrencilerden takip ettiğim kadarıyla gayet bilgili olduğunuzu görüyorum. Fakat çoğu yorumlarınız hata ile dolu yada yanlış yönlendirme. Ders verme amacınız ne kadar bilgili olduğunuzu göstermekse doğru yoldasınız. Ama gerçekten öğretmek istiyorsanız bence yolunuzu değiştirin. Bilgisayarların çalışma mantığı, işlemciler, kernel vs bunların hiç biri 3 dk lık slaytlar ile anlatılamaz. Ayrıca Türkiye'de hiç bir üniversitenin ben size bunları gösterdim bundan sonrasını siz devam edin dediğini de görmedim. Çünkü trajikomik zaten anlatılmıyor. Üniversite' de görebileceğiniz maksimum eğitim udemyde ki ücretsiz programlama dersleri kadar. Hatta bazen o udemy platformu bile üniversitedekilerden daha iyi olabiliyor. Akademik kariyerden bahsetmiş olduğunuz için söylüyorum bunları.1-2 üniversite hariç üniversitelerin akademik bir geleceğe hazırladığını ben görmedim. C dili ile herşey yapabilirsiniz ha zaman alır ha almaz ha verimlidir ha verimsizdir ama java ile pyton ile ruby ile herşey yapamazsınız. C++ C'nin devamı gibi bir şeydir. C++ ile grafiksel arayüzlü dilediğiniz her programı yazabilirsiniz. Ben Türkiye' de kapsamlı olarak C ve C++ bilindiğini düşünmüyorum. Zaten gösterilmemesinin en büyük nedeni de bu. Sadece biliniyormuş gibi yapılıyor. Üstü kapalı terimler ile anlatıyor. Ya yapamazsın, ya ne gerek var, yada temel iki üç kütüphane gösteriliyor sonra bitti işte. Türkiye' de c dilini gerçekten öğrenmek isteyen arkadaşlara tavsiyem ingilizcenizi geliştirip yabancı kaynaklara bakın. Türk sözde bilginler bu işi bilmiyor bilen varsa da anlatmıyor. Yurt dışında böyle saçma sapan bir kültür yok bilgi paylaştıkça çoğalır mantığıyla gidiliyor. Çoğu videolarınız gerçekten çok motive kırıcı ve öğretmeye meğilli videolar değil. Bu benim fikrim. Herşey yapabilirsiniz arkadaşlar ömrünüzde yeter merak etmeyin.(Geliştirdiğiniz takdirde)
Örnek olarak şu anda bir çok akıllı araç üreten bir çok firma python dili ile başı belada. Yapay zeka için c++ ile araçları tekrar geliştireceklerini resmi olarak açıkladı. Türkiye' de nedense pythonın reklamını yapar gibi deli gibi python öğretiliyor. Gereksiz değil ancak abartılıyor. Ya basitliğin arkasına geçiliyor bu yüzden yada öğrenmesi öğretmesi çok kolay. Programlama dillerine başlarken bile python öğrenin diğerlerini öğrenirsiniz o zaman deniliyor. Tamamen yanlış. Arkadaşlar c yazıyorsanız c++ yazarsanız c++ yazdıktan sonra herşeyi yazarsınız gerçek sıralama budur.
sonuçta hepsi assembly de dahil makine diline çevriliyor.
4 ปีที่แล้ว
Betik dilleri, sadece yorumlanir. Interpreter'ler bu konularda dili compile etmez. Turing-compatible diller ile neredeyse her sey yapilabilir. Python, Lua gibi diller derlenmez. Brainf*ck diline goz atmani tavsiye ederim.
"Bütün programlama dilleri neticede bir Turing makinesine dönüşmektedir ve bilgisayarlar ise Turing makinesi olarak çalışmaktadır dolayısıyla her programlama diliyle her şey yapılır." Hocam bu sözünüz için çok teşekkür ederim. Aklıma takılan soruları bu cümlenizle bir nebze dizginleyebildim. Tekrardan teşekkür ederim...
hocam elinize ağzınıza sağlık. birçok insana yardımcı oluyorsunuz ve bundan 15-20 sene sonra bir şeyler üretmiş insanların "nasıl başladım" sohbetlerinde efsane olarak anılacağınızdan eminim: "2014 yılı gibi Şadi Hoca'nın videolarına rastlayarak öğrenmeye başladım..." gibi :)
sağlıcakla kalın hocam, yeni videolarınızı bekliyoruz..
usta sen de biliyosan çeksene ben pek bir şey anlamıyorum, yani anlıyorum da üretim yapamıyorum. Anca toplama çarpma yapıyorum.
Dün keşfettim 2+ sene sonra bu yorumu patlatın bende size destek olayım c dilinde 15.günüm 42istanbul havuz eğitimdeyim
@@emreozsoylu2477 C öğreniyorum kardeşim var mı bi tavsiyen
@@emreozsoylu2477 Evet hocam kendimi C'de geliştiriyorum var mı bi tavsiyen
Hocam ufuk açıcı paylaşımlar yapıyorsunuz bu mühendislik okuyanlara bile gerekli olan vizyonu kazandırmaya ciddi şekilde yardımcı oluyor. İyi niyetli gerçek eğiticimler gerçekten böyle olmalılar. Bizleri hiç bırakmayın sevgili hocam. Size minnettarız...
hocam 7 sene önceden sorularıma cevap oluyorsunuz, teşekkürler 🙏🏻
Dört gözle bekliyoruz işletim sistemi dersini saygılar hocam :)
th-cam.com/video/r2q_XRKrqHQ/w-d-xo.html
Gördüm hocam şuan izliyorum teşekkürler.
Sonun kadar kitap yol yordam bekledim umarım değişik ufuk açıcı eğitim seti gelir zira ülkemizde çok fazla bilinmeyen kaynak bulunmayan bir konu.
Yorumlarda hep aynı soruları görüyorum. Arkadaşlar soru sormadan önce diğer videolara da bakın
Çok güzel açıklamışsınız Hocam. Teşekkür ederiz.
2 yıllık bilgisayar programcılığı mezunuyum ve şuan web tasarım ve programlama yapıyorum, php ve javascript ile web otomasyonları yazıyorum, bu aralarda C'yi öğrenmek için ders dokümanları okuyup videolarını izleyerek uygulamaya çalışıyorum.
İşletim Sistemleri ders serinizi merakla beklicem hocam, çok teşekkür ederim
Şuan ne durumdasın abi. 5 yıl koskoca.. Tamamiyle biz geriden gelenler için ufuk açıcı olacaktır
hocam çok iyi açıklamışsınız üslubunuz çok güzel.
2:33 Videonun özeti. AMA BiRAZ FAZLA KISA OLANDAN :)
Yorum tutmamış buradan Ziya Selçuk'un ***
eski videolar daha güzeldi şimdi sürekli raportaj falan geliyor keşke eskisi gibi olsa
Aynen
niye bıraktı la youtube'u
Bir işletim sisteminde C ile işletim sistemi yazılabiliyorsa ilk işletim sistemi nasıl yazılmıştır?
evet bir işletim sistemine başka işletim sistemi yazılabilir ama bir işletim sisteminin yazılması için başka işletim sistemi gerekmez. Düşük seviye makine dilinde kod yazabilirsiniz (mikro işlemciler veya sistem programlama gibi bir ders alırsanız ne demek istediğimi daha net anlarsınız.)
Cevap cok basit ilk dil yazilmistir.
Assembly
@@otorvalds ney
hocam bende böyle düşünüyorum ama yanlış konuştuğunuz birşey var bence. bildiğiniz gibi işlemciler compile edilmiş kodlarla çalışıyor ama her makinede c compileri yok aynı şekilde pythonla bir linux için bir bootloader yazamassınız çünkü kalıplaşmış şekilde içindd c compileri var ve bu yüzden bootloaferi yazmak için c bilmeniz gerekiyor tabii linuxun içine python interpreteri ekleyerek bir şekilde bunu başarabilirsiniz ama bence bu normal bir kullanıcınnın yapabileceği birşey değil
cok bilmek kadar bildigini uslubunca anlatabilmekte cok onemli .Hocam bu isin piri
Hocam turing makinası diyince son zamanlarda baya merak saldım bu algoritma işine.
Java-python-lisp gibi dillerden birini kullanarak opengl gibi bir kütüphane,turing makinasını kullanarak sıfırdan yazılabilir mi ?
Bence öyle bir şey yapmak için GPU işlemcisini kullanıp monitördeki her pixeli kodlamalıyız,peki bunu python,java,lisp gibi diller nasıl yapacak,bu dillerle donanım ile direk bağlantı nasıl kurarız ?
Eğer yapamazsa her şey yapılamaz oluyor,çok cahiliz hocam sizin yardımınızı bekliyoruz
Gene bir soruya cevap verilmedi!
Şu siyah ekranda neden sürekli ders veriyorsunuz. Siz müşterinize siyah ekranla mı yazılımı teslim ediyorsunuz? Bir kere de bir ekrana 3 adet Edit kutusu bir buton koyun ekrana 1. kutu ilk integer değer . 2. kutuya integer değeri butona basıncada toplamı 3. kutuya yazsın. objeler nesne olmasın çizimle olmak zorunda değil elbet. böyle basit çizimler koysanız ne olur ölürler mi? :) Birde ben görüyorum ne zaman bir grafik arayüz dersi görsem adamlar en ağır grafikler olan oyun programı yazıyorlar. bu durumda gene özü öğrenemiyoruz. Bilerek yapıyorlar diye düşünmeye başladım. Düşünün ben bir çizgi çizmek, yazı ekrana koymadan oyun yazılım örneği ile karşılaşıyorum. Ben eminim bir sürü insan basit örnekler olmadığı için hepsi c# yada delphi'de nefesi alıyor.
hocam c öğrenmek için önereceginiz bir kitap varmı ?
Videoda bahsettiğiniz ingilizce videolara nereden ulaşabilirim?
bence EFI Dosyaları ile yapılabilir ama bunun için bir editor programı yok sorun budur
Hocam Videoda diyorsunuzya C ile her şeyi programlamak mantıksız diye bende yazılıma yeni başlayan biri olarak soruyorum neden mantıksız? Şimdiden Teşekkürler
her dilin farklı üstünlükleri ve avantajları olduğu için. Herşeyi tek bir dille programlamak mantıklı olsaydı (bu C veya başka bir dil olabilir) o zaman diğer dillere gerek kalmazdı. Her dilin farklı avantajları var ve bunu anlayabilmek için önce bir programlama dilini öğrenin (hangisiyle başladığınız hiç önemli değil) sonra veri yapıları, derleyici teorisini, nesne yönelimli programlamayı vs. alınca anlayacaksınız farklarını.
*****
Hocam Allah razı olsun soruma cevap verdiğiniz için Çok Teşekkür ederim
hocam mesela bi oyun yaptık ama cmd üzerinden oynanıyor buna grafik vs nasıl ekleriz?
Hocam video çekmeye devam edin lütfen
Hocam selamlar...
C de yaptığımız öğrendiğimiz her şey nasıl desem hep yukarıdan aşağı çalışıyor ve bitiyor.. Bu konsol ekranında istediğimiz girişi ekranın istediğimiz yerinde nasıl yaptırabiliriz. Misalen ekranın sol üst köşesinde ad soyad girişi yaptırıp sağ tarafında saati gösterip bunları küçük bölmeler halinde çerçeveleyip enter ile yada tab ile diğer girişe sekmek gibi işlemlere hiç değindiğinizi görmedim. Belki C bu işler için değil ama genede ortaya bi şeyler çıkarabilmek adına şahsen bunları yapabilmeyi istiyorum belki bu şekilde c becerimi daha ileriye götürebilirim bilmiyorum. Sadece syah ekran gerçekten çok nasıl desem bunaltıcı bir şey.. Biraz bu ekran tasarımı yada ekranı bölümlere ayrıma konusunda bize biraz bişeyler gösterirseniz ben ve çoğu arakdaşım için nasıl diyeyim çok motive edici olur diye düşünüyorum. Misalen ben bi stok bilgilerini girebileceğim bir konsol ekranı yapmak istiyorum .
QT'ye bakabilirsin. c++ ve python ile masaustu uygulamasi gelistirebilirsin
Hep iyi hocalar gidiyor yurtdışına :)
Çok yanlış bir düşünce
C ile gui yapmak isteyen labwindows kullanabilir çok güzel kütüphaneleri vardır. onun dışında open source isteyen gtk kullanabilir.
C programlama konusuna misiniz? Yardıma ihtiyacım var da
@@kubra1199 sorunuzu sorabilirsiniz direk
Teşekkür ederim hocam
İyi günler. Çok güzel içerikler üretiyorsunuz bu yüzden öncelikle size teşekkür etmek istiyorum. Bu kadar güzel içerikler içeren bir kanalın geniş kitlelere hitap edememesi de biraz üzücü tabi .
Boğaziçi bilgisayar mühendisliğini kazandım. Muhtemelen hazırlık okuyacağım. Programlama dili tecrübem pek yok. Pythonun temelini öğrenmiştim sadece. Her şeyin temelini oluşturduğu söylenen C'ye başlayıp hazırlıktayken üstüne düşmeyi düşünüyorum. Ne dersiniz? Herhangi bir programlama dili öğrenmiş olmak dışında faydasını görür müyüm? C ile alakalı olumsuz yorumlar da duydum. Çok manuel bir uygulama, eskide kaldı vb. sizin bu husustaki yorumunuzu merak ediyorum. Teşekkür ederim.
th-cam.com/video/LELzPtDDSII/w-d-xo.html
th-cam.com/video/yunLVcSnMh8/w-d-xo.html
th-cam.com/video/VQ30wketZys/w-d-xo.html
th-cam.com/video/Ja8-9kJ4vxs/w-d-xo.html
th-cam.com/play/PLh9ECzBB8tJNzJqD64MAS0SK5IeNCKCzY.html
th-cam.com/video/x6By8XWXtW8/w-d-xo.html
çok daha fazlası kanalda var, umarım faydası olur.
Başarılar dilerim.
Donanımı işletim sisteminden bağımsız kullanabilir miyiz? C ile Büyük bir işletim sistemi yazmadan sadece donanımı yazıcıyı, klavye, monitor vb. kullanabilecek bir yazılım yazılır mı?
yazılır tabi. Aslında günümüzde hemen her cihazın üzerinde ufak bir işletim sistemi çalışıyor. Bu sistem sayesinde bilgisayar ile iletişim kuruyorlar. Hatta firmware güncellemesi ile yapıtğınız şey de bu işletim sistemini güncellemek. Bu yazılımların çok büyük kısmı da C dilinde yazılıyor. Ancak genel yaklaşım C dili ile microprocessor seviyesinde kodlama yapmak (çoğu cihazın kontrol kartı denilen şey aslında bir mikro işlemci barındırıyor). Bir de devre tasarımı ile yapılan işler var (hot wired) burada yazılımdan bahsedemiyoruz ne yazık ki ama bunun uygulaması da çok çok azaldı, artık benzin pompasından uzaya atılan uyduya kadar herşeyin üzerinde işletim sistemi var ve bir yazılım ile çalışıyorlar.
Hocam bilgileriniz hala elmas değerinde 2024
Benim kaynağım şu olabilirdi Arduio bir işletim sistemi yazabilirsiniz evet saçmalıyorum belki ama en basitinden böyle olabilir... Eğer daha ileri gitmek isterseniz gidin bir teensy alın direk oturun binlerce registera hükmedin ve kendi kütüphanenizi oluşturun verilen assembly komutsetleri ile herşeyi yapın ama herhalde yıllarınızı alır bu...
Arduino ile nasıl yazılır ki kendisi bir bilgisayar bile değil
20 video falan c videonuzu izledim ve neredeyse her uygulamayı anlayarak yaptım. Ama hâlâ nasıl bu dille bir şey yapacağımı kavrayamadım. Mesela ben eu4 benzeri bir oyun yapmak istiyorum nasıl yapıcam? 20-30 kişi birkaç yılda yapmış. Ki yarısı grafik tasarımcı. Bir diğer sorum pardus'a noldu? Pardus neydi? Duydum ama hiç kullanan görmeyince ben de yüklemeye çalışmadım. Ne gibi eksikleri vardı da insanlar kullanmadı? Sadece daha az program olması mı?
@Yazılımcı Çocuk tamam da nasıl yapılıyor işte. Mesela komut sistemi yerine başka bir pencere nasıl yapılır?
C ile işletim sistemi yazılır. Yazılıyor da. Rtos diye bir şey var. Hadi diyelim elinizde bomboş bir işlemci var hiçbir yazılım desteğiniz yok o halde bile yazmak mümkündür. Önce sistemin komut dizinini bilip ona göre bir derleyici yazıp sonra c üzerinden sistemi yazıp derleyip çalıştırmak mümkündür. Her sistem için c derleyici yapılabilir. Çünkü c# java vs dillerdeki gibi donanımla aranızda engel yoktur.C kodu doğrudan assembly diline yani sistemin komut dizini kodlarına çevrilir. Eğer bir derleyici varsa işletim sistemi yapmak pek zor değildir. İşletim sistemi tasarımına meraklı arkadaşlar x86 assembly hakkında araştırma yapabilir. Hatta mikrodenetleyici ve diğer gömülü sistemler için rtos işletim sistemleri var. Bunlar bayağı çeşitli incelemeye değer fikir vermesi açısından. Buton sürükleyip altına kod yazmakla olmuyor bu işler. ,:)
:D
Merhaba endüstriyel otomasyon işi ile uğraşıyorum ( PLC programlama,SCADA ve DCS ) mevcut plc programları hem çok pahalı hemde kullanıcı dostu bir arayüzü yok bu anlamda C öğrenmemin bana faydası olurmu kendi plc arayüzümü yapabilirmiyim ,dış ortamdan dijital ve analog bilgi alıp program içinde bunları makntıksal ve matematiksel işlemlere sokabiliğrmiyim.Teşekkürler.
Hocaaaaaaaaaaaaaaaaam ne kadar istememeiz lazım?
Merhaba hocam. Videoda bahsettiginiz C dilinde web eklentisi nasil yazilir, nereden baslanmalidir? dosyalama işlemlerine kadar c kullanabiliyorum. Bu konuda yeni bir teknoloji geliştirilebilir sanırım. Hocam bir de yerli veri tabanı yazılımı var mı? iyi akşamlar :)
Hayır c dili web programlama için uygun değildir. Yani eskiden CGI (common gateway interface) vardı ama artık kullanan kalmadı. Şu anda web düşünüyorsanız php, asp veya jsp (ve javanın diğer frameworkleri) üçlemesi piyasanın neredeyse tamamını domine ediyor (elbette başkaları da var ama çoğunluk bunlar). Yerli veri tabanı var mı bilmiyorum ama bizim bilgisayar mühendisliğindeki veri tabanı derslerinde hemen her sene her öğrenci birer tane yazıyor :) tabi ki başlangıç seviyesinde ve bir öğrenci projesinden çok şey beklememek gerek. Ticari olarak piyasaya sürülmüş ürün var mı açıkçası bilmiyorum.
Başarılar dilerim.
Merhaba hocam,ses kaydiyla ilgili program goruntuleyebilir misim
Hocam iyi gunler. Kodlama ile ilgili bilgim yok malesef univesite eğitimini de alamiyacağim. Sizce nerden nasil baslamaliyim? Tesekkurler
şuradan biraz başlayın, bakalım nasıl gidecek, ona göre karar verip bir yol çizilir.
th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html
Selamlar
Okulda verdiğiniz dersleri kayıt altına mı alacaksınız yoksa ayriyeten mi video çekeceksiniz?
genelde ayrıca video çekiyorum, hem dersin akışını bozmamak için (öğrenciler daha rahat oluyorlar video çekmeyince) hem de ders içeriği genelde videoya uygun olmuyor. Derslerde 3 saat konuşuyoruz ama aynı içeriği videoda 30 dakikada anlatmaya çalışıyorum (nedense youtube izleyicisi kısa videoları seviyor)
Hocam gözünüzü seveyim youtube izleyicisi kısa videoları seviyor diye kısa çekmeyin.Türkçe bilgilerde zaten bulamıyoruz,youtubede bir tek siz adam akıllı güzel içerikler üretiyorsunuz,lütfen detaylıca açıklamaya çalışın
xcode kullanarak c programlama dili öğrenmek istiyorum sizin önerebileceğiniz kaynak var mı ? (türkçe olsa çok güzel olur ama biliyorum çoğu ingilizce)
şayet objective-c kastetmiyor ve temel C öğrenmek istiyrosanız, şu video serisini hazırlamıştık, faydası olacaktır.
th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html
Programlama ortamı OSX ama xcode yerine konsolu kullandık. Temeller aynıdır.
Başarılar dilerim.
teşekkür ederim hocam gece 3 e kadar programlamaya giriş derslerinizi izledim fakat aç gözlülük yapıp hemen ders videolarını izlemiştim, soru-cevap videonuzu da şimdi izlemiş oldum artık kafam daha fazlasını almıyor herhalde, yarın devam ederim artık :D
Teşekkürler gece 1 de sorumu cevapladığınız için. İyi geceler
@@akinoney bilgisayar mühendisi oldum kardeşim. Thy de staj yaptım şimdi Turkcell Genç Yetenek programındayım. Kovalıyoruz hala bir şeyler:D
Merhaba herkese ben yaklaşık 1 haftadır c dili uzende çalışıyom öğrenmeye çalışıyorum henüz bununla neler yapılabilir bilmiyorum uygulama veya site falan ne yapılabilir lütfen yardım edin
Uzay Li 1 sene sonra ne oldu?
@@musdg864 2 sene sonra ne oldu :)
Merhaba hocam ben Yönetim Bilişim Sistemleri okuyorum, Network (Ağ yöneticisi ) olmak istiyorum ama nerden başlamam gerek, neler öğrenmem gerek bilmiyorum eğer yardımcı olursanız çok sevinirim kolay gelsin
hocam şimdi mesela C ile işletim sistemi yapabiliyoruz ama ya elimizde sadece hardware varsa sonuçta bu C'nin bir compilerı var hazır ve halihazırda bir işletim sistemi üzerinde çalışıyor ilk hardwarelardan bilgisayarlar nasıl bu seviyeye geldi bunu yapmak istediğim için değil meraktan soruyorum tekerleği yeniden icat etme gibi bir amacım yok kafamda büyük bir soru işareti var . Low level programlama ilgimi çekiyor.sadece 0 ve 1 ile nasıl harfler,görüntüler,işlemler kodlandı öğrenmek istiyorum almamı önerdiğiniz ders var mı ?
Microprocessors + assembly
@@gimmemoreborisbrejcha9794 hahaha eyvallah öğrendim bu konseptleri artık teşekkürler
Merhaba Mikrodenetleyici ile bilgisayar arasında haberleşme yapacağımn bilgisayar tarafında bir gui yazmak için hangisi daha iyi olur, temel düzeyde c biliyorum, c# mı yoksa c++' a mı yönelmeliyim ?
Şuan c++ 11 kitabım var ona çalışıyorum nesneye yönelimi anladıktan sonra qt ile gui yazmayı planlıyorum.
Merhaba berkcan gui yazmaya başladın mi
merhaba hocam c dersleri olsun diğer dersler olsun, dersin anlatımında yaptığınız örneklere nasıl ulaşabilirim
hangisine ihtiyacınız varsa belirtin ulaştırmaya çalışayım.
Başarılar
c dersleri hocam
bakın kodları yayınlamama sebebim kodları yazarak denemeniz (ve hatta hata yaparak hatalarınızı bulmanız), herhangi bir kodda anlaşılmayan bir kısım olabilir bunun için tam olarak hangi kodda sorun yaşadığınızı söylerseniz sizin için ulaşılabilir bir yere o kodu yükleyerek size linkini verebilirim.
hocam devc ve netbeans türkçe karakter sorunu nasıl çözeceğim yardım etmeniz mümkün mü
ben codeblocksta şöyle çözüyordum belki dev c++ da işine yarar
#include
int main(){
setlocale(LC_ALL, "Turkish");
return 0;
}
İyi Günler.Lise 2'de okuyan bir öğrenciyim.Küçüklüğümden beri hep bilgisayarlarla aram iyi olmuştur.Çok zevkle başında boş sayılmayacak vakit geçirmeye çalışırım.Birkaç sorum var.Cevaplarsanız çok sevinirim.Şu anda Okuduğum özel okulda %100 burs ile okuyorum.İstersem asıl kazandığım fen liseme de geçebilirim.İleride amacım kesinlikle bilgisayar mühendisi olmak.Şu an kendi çapımda elimdeki raspberry pi 3 ve bananapi3'den gerekli olsa python3 öğrenmeye çalışıyorum.Eh Türkçe kaynaklar da sınırlı.Ancak dilim çok karmaşık makaleleri anlamaya yetmese de çoğu şeyi anlayabilirim.Bu konuda kendimi geliştirmem için yazılı,görsel , video her türlü profesyonel kaynağa nasıl ulaşabilirim?Sizce python öğrenmek zaman kaybı mı?Yoksa az da olsa kompleks sistemlere başlangıç yapmakta rol oynar mı?Ayrıca yurtdışında iyi bir üni.de okumak için çok uzun işlemler gerekiyor.Sizce değer mi?İmperial Koleji ya da MIT vs. için sosyal hayattan iyice kopup oralara girsem hayatta mutlu olabilir miyim?Bu arada kanalınızı yeni keşfettim.Yazılım Bilimi Kanalında mütevellit olsa gerek yan tarafta önerilen kısımda çıktınız.Türkiyede'de TH-cam'yi bu amaçla kullanan insanlar olduğunu öğrenmek güzel(Slime videolarından gözümüz yoruldu artık.).Biraz uzun oldu ama cevaplarsanız teşekkürler.
kardeşim python konusunda türkçe kaynak sınırlı demen hiç araştırmadığını gösteriyor. Python konusunda istihza.com her şeyi ayrıntısıyla anlatıyor.
evet python konusunda Türkçe kaynaklar var (belki de dilin kullanım oranına göre çoğu dildekinden çok daha fazla), bunları okuyabilirsiniz. Biz de birşeyler çekmeye çalışıyoruz, gerçi python 3.0'a başlayamadık bir türlü ama ona da sıra gelecek. Python öğrenmek zaman kaybı değil. Şu aşamada öğrendiğiniz herşey size birşey katar, ama amacınızı en kısa sürede çalışma hayatına girmek olarak hedeflerseniz, çok daha hızlı ilerlersiniz, gerek gerçek problemleri görmek ve çözmek anlamında gerekse öğrendiğiniz şeylerle ilgili motivasyon anlamında. Şayet iş hayatına 4 - 5 yıl sonra girmeyi düşünüyorsanız zaten şu anda öğrendiğiniz çoğu şey o zaman çöp olacak.
Üniversite kısmına gelince burası biraz zor soru. Daha doğrusu sorunun cevabı sizin kişiliğiniz ile ilgili. Mesela bazı insanlar bütün gün bilgisayarın başında oturup çalışmak, yeni şeyler ortaya koymaktan hoşlanır, bazı insanlar ise bilgisayarın başına hayatta oturmaz, sürekli insanlarla birlikte sosyal hayattan zevk alır, hatta hiç bir şey üretmese okumasa öğrenmese de mutludur. yani karaktere göre mutluluk değişiyor ve ben sizi tanımıyorum. Tecrübelerim ışığında sizin de bu yaşlarda kendinizi çok tanımadığınızı tahmin ediyorum (elbette istisnalar olabilir). Bu yüzden soru zor soru, ama kararı siz vereceksiniz. Yurt dışı ile ilgili öncelikle sınavlara girip sonuçları almanızda yarar var, sonrasında skorlara göre daha net birşeyler söylenebilir.
Başarılar dilerim.
c dilinin compiler ının diger dillere nazaran daha hızlı oldugunu hocamdan ogrenmıstım atıyorum oyunlarda veya ısletım sıstemlerı gıbı hız gerektıren programların c dili ile hatta o bile yetersiz geldiginde assembly dili ile programlamdıgını soylemıstı. hatta windows vistanın c# ile programlandıgı ıcın yavas calıstıgını soylemıstı. Yani muhasebe hesap kitap gibi performans gerektirmeyen uygulamaların yazılımında java c# pyhton gibi high level diller uygundur. Performans gerektiren uygulamaların uygulanmasında ise c gibi donanıma yakın low level diller kullanılır. Çünkü aradaki soyutlama katmanları arttıgı zaman performans duser diye biliyorum.
evet, genel olarak bunlar doğru.
gui konusunda ise bilgisayarımızın ekranını led bir tabela olarak düşünürsek, amacımız oradaki ledleri bellir bir pattern boyunca yakıp söndürmektir. printf("Hello World
"); yazınca aslında arkada birçok elektronik manipülasyonlar meydana gelmektedir.İşte bu olayları yönetmek, syntax seviyesine getirebilmek için elektronik programlama konusunda expert olmak gerekir.Bilgisayar Mühendisleri ne yapar çalışma alanları nedir videonuzda donanım mühendislerinin ne yaptığına cevap olarak işte bu tarz graphics.h gibi temel kütüphanelerin yapılması cevap olarak gösterilebilir. Buda elektronikte gömülü sistemler disiplini altında incelenir.
nereye bakıyon hocam
İnsanları bu şekilde aşağılaman hoş değil. Belkide çok başarılı olabilir ama gururu kırılmadıysa.
Ekrana bakıyodur
Sizce proqramlamaya hangi dille baslamak daha avantajlidir?Cni bilirsen C# cok kolay olur gibi verilen oneriler ne kadar dogru?
th-cam.com/video/yunLVcSnMh8/w-d-xo.html
th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html
th-cam.com/video/AXJLGSn1D2s/w-d-xo.html
th-cam.com/video/mw8GkVWDFok/w-d-xo.html
th-cam.com/video/4_D4A2pZJLk/w-d-xo.html
th-cam.com/video/7vFYMFjFLx4/w-d-xo.html
th-cam.com/video/6QTR4lV11RQ/w-d-xo.html
th-cam.com/video/Ja8-9kJ4vxs/w-d-xo.html
th-cam.com/video/8iHifEiMYPs/w-d-xo.html&list=PLh9ECzBB8tJNzJqD64MAS0SK5IeNCKCzY
Başarılar
kamran bence proqramlamaya önce türkçe dille başla
@@bedelakif5518 Azeri çünkü seni ilgilendirmez Türkçesi
İşin özü makine dili hocam
Hocam bir dildeki kodları başka bir dele çeviren programlar varmı?
Meselâ java ile yazdığım bir c diline kısayoldan dönüştürmenin bir imkanı varmı?
Mesela ben android için yazdığım bir kodu ios'a çevirebilirmiyim kodları baştan yazmadan?
@Yazılımcı Çocuk teşekkürler, bakıyorum şimdi
@@akinoney biraz araştır,
Bir ara bir arkadaş bana bir uygulamadan bahsetmişti, örneğin, Python dilinde bir uygulama kodladığında c diline çevirmek istediğinde Python dilinde yazılan bir kodu c diline çevirmek istediğinde karşılık gelen kodu bulup değiştiriyordu, bazen ufak tefek hatalar oluyormuş ama, zaten hatayı da gösterdiği için kodu düzeltebiliyorsun, ancak nesne tabanlı programlama dilleri ile normal dilleri değiştirmiyor,
Onuda değiştiriyor ancak çok hata veriyor, baştan yazmak daha mantıklı, ve nesneleri tek tek çevirmek gerekiyor
Merhaba, ben bir dil bileyim, ve her ihtiyacımı karşılasın diye düşünüyorum; sizce c bunun için uygundur? ...
c, java, Python, ruby...
kafam çok karıştı???...
C ile bir başlayın, zamanla görüşlerinizi daha netleştirirsiniz. şuradaki sıralama ile gidip çok sayıda dili de öğrenebilirsiniz:
sadievrenseker.com/wp/?page_id=546
Ali YUVARLAK Java yada C#
gerisi detau
javascript'i öğrenebilirsin neredeyse her şey yapılıyor
C de yardımcı olabilirmisiniz hocam
merhabalar pıc için c dili mi yoksa c++ mı öğrenmeliyim
c ile başlamanız daha mantıklı
Yil oldu 2018, artik isletim sistemi yazma kurslari var internette merak edenler udmy e bakabilir arastirin az
Merhaba
Merhaba,hocam bu sene boğaziçi üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi hazırlığı okudumç 1.sınıfa geçeceğim bilgisayar mühendisliğine puanım yetmedi bende burayı yazdım bu bölümde devam etsem bilgisayar mühendislerinin yaptığı işleri yapabilirmiyim ? yoksa sadece kpssden öğretmenliğemi atanırım bu bölüm hakkında bilglerinizi paylaşırsanız güzel olur hocam.(tabi boş zamanınızda)
hayır bunlar eğitimdir ve meslekler çok farklıdır. Yani bilgisayar mühendisliği diye bir meslek yoktur.
Fikir vermesi için bir iki video:
th-cam.com/video/XXuwwFJl6kY/w-d-xo.html
th-cam.com/video/1RRhtZqbUiY/w-d-xo.html
th-cam.com/video/x6By8XWXtW8/w-d-xo.html
th-cam.com/video/98jM_77-az0/w-d-xo.html
th-cam.com/video/zcyqrCgZEzQ/w-d-xo.html
th-cam.com/video/6ylvHhdHtpA/w-d-xo.html
th-cam.com/video/pLTHLKejqS8/w-d-xo.html
C ile her şey yazılabilir ama diğer dillerle her şey yazılamaz!
Kaan Aslan hocamin yetismesimisiniz?
yetişmesi derken? kendisi ile hiç tanışmadım, sadece bir dönem c ile ilgili bir kitabını okumuştum (aynı kişiden bahs ediyorsak).
benimde 2 senedir gittigim c ve sistem progrqmcilari derneginden bahsetmistim bilginiz ust duzeyde tebrikler
Yeni başlayacak olanlar varsa python ile başlamanızı tavsiye ederim
teşekkür ederim
@@blackrose8767 merhaba 1 yıl önce yorum atmışsın şu an öğrendinmi yazılım dili ?
@@Poseidon6710 kanka çalışmam gerekti ve yarıda bıraktım
@@Poseidon6710 ama tekrar başlıcam kısa zamanda
@@blackrose8767ne durumdasın
Hocam os kerneli nasıl yapılır :)
assembly bilgisiyle :)
HAYDAAA
How to Create GUI Program in C with GTK
C dili = arduino programı[Programlanabilir Devre Bordu]
Her dilde hersey yapilmaz. Python java gibi yuksek seviye dillerle isletim sistemi yazilamaz. Bios ta java sanal makinesi kurulu olmasini mi bekliyorsunuz? Isletim sistemi yazilacaksa cok iyi derecede assembly ve sistem bilgisi gerekmekte. Sistem bi asamaya geldikten sonra c veya c++ ile devam edilebilir. Java calismasi icin sifirdan yazdiginiz isletim sistemine uygun jvm yazmaniz gerekir.
Her dilden teorik olarak işletim sistemi yazılır çünkü her dilden C derleyecisi yazabilirsin.
c ile hacker olursun char dizi [5] değişkenine for (i = 0;i
Hocam ben de şunu merak ediyorum.
Java dili Java ile,Python dili Python ile mi geliştiriliyor ?
Güzel soru.
Javayı çalıştıran sanal makine (JVM) C dili ile programlanmıştır. Class library'ler java ile geliştirilir ama makine C ile geliştirilmiştir. Aslında isteyen istediği dille de geliştirebilir (ki böyle de olmuştur) ve lisp'ten c++'a kadar farklı dillerle jvm geliştirmeleri var ama evet java'nın çalıştığı ortamın farklı bir dil olan C'de geliştirilmesi söz konusu.
Python için de aynı şey söz konusu, o da C dilinde geliştirilmiştir.
Aslında bu tip detaylara inmek için compiler theory bilmekte fayda var, biraz dil tasarımını incelediğinizde çoğu işin C dili ile çok daha kolay yapıldığını görürsünüz. Belki bir gün derleyici tasarımı derslerini de çekeriz ve daha detaylı anlatma şansımız olur.
Başarılar
*****
Çok teşekkürler hocam,C diline baya bağımlıyız o zaman :)
evet çekeceğim, bu dönem işletim sistemleri dersi veriyorum, paralelinde hem Türkçe hem de İngilizce olarak iki ayrı seri şeklinde dersleri hazırlayacağım bir tane deneme videosu çekip yükledim de ama devamı dönem başlayınca gelecek (eylül başı gibi ilk videolar gelmeye başlar) th-cam.com/video/r2q_XRKrqHQ/w-d-xo.html
İlginiz için teşekkürler, Başarılar
Hocam şey ayrı..
:) teşekkürler
+BilgisayarKavramlari hocam ne demek vatandaşlık görevimiz.
Merhaba hocam adım alicemil 12 yaşındayım java,c,c++,js,php,html,css programlama dillerini temel biliyorum sence hangi programlama diline odaklanmalıyım?
Nasıl oldun
c ile TEK BAŞINA os yazımını görmek istiyorsanız temple os nedir inceleyin terry davis (high priest,best programmer ever lived) neler neler yapmış görebilirsiniz.
Muhteşem, herkese okumasını tavsiye ederim. Hatta şu an karar verdim bu işletim sistemini bilgisayarıma kurucam.
@Yazılımcı Çocuk amaç güzel ve başarılı gibi gözüküyor.
@Yazılımcı Çocuk sen hangi dilleri biliyorsun ?
@Yazılımcı Çocuk instagram var mı ?
@Yazılımcı Çocuk c ile alakalı soru sormak istiyorum beraber çalışırdık
int 10h her derde deva :D
Selamlar hocam. Öncelikle böyle bir ortam oluşturup bizlere yardımcı olmaya çalıştığınız için gerçekten çok teşekkür ederim. Soruma geçeyim hemen.
Bilgisayar Mühendisliğinde 1.sınıfı bitirdim. Notlarım gerçekten çok iyi olabilecekken iyiye bile zor yaklaşıyor. Çalışmıyorum doğru düzgün. Bunun sebebini ise hedefimin olmamasına bağlıyorum. Daha ilerde hangi alana yönelirsem o alanda çalışmak hoşuma giderde severek işimi yaparım bilemiyorum. Düz bir şekilde bölüme girdim okuyorum hiçbir motivasyonum yok şuan. Bölümü okuyup mezun olmak mı olmalı hedef? İlerde çözerim bu sorunu deyip ne kadar sıkılarakta olsa kendimi zorlayıp derslerimi geçmeye mi bakmalıyım? Biliyorum bu böyle devam etmemeli ama ne yapmam gerektiğini bildiğimi söyleyemem. Lisedeyken hedef belliydi çalış şu şu okulun şu bölümü kazan falan. Şimdi üniversiteye geçince bir boşluk oldu resmen.Sanırım çoğu kişi yaşamıştır bu boşlukta hissetme olayını ama nasıl atlatabilirim bunu bilmiyorum. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim. Tekrar yaptıklarınız için teşekkür ederim. İyi günler...
th-cam.com/video/4r7k3gkCT4o/w-d-xo.html
th-cam.com/video/5Hmmm6x46Zo/w-d-xo.html
th-cam.com/video/x6By8XWXtW8/w-d-xo.html
th-cam.com/video/pLTHLKejqS8/w-d-xo.html
Merhaba, halihazırda bir 1.sınıf öğrencisi olarak sizin 5 sene önce hissettiğiniz duyguları yaşamaktayım. Hatta acaba bölüm bana uygun mu değil mi diye de düşünmeye başladım(notlarım pek de iyi değil--%100 ingilizce olmasında dolayı biraz da) . Aradan geçen 5 senede neler yaptınız, merak ettim?
ben linux kernelde .asm dosyası bulamadım aq hep .c hep .c
Herkes farklı şeyler söylüyor gerçekten ne yapacağımı hiç bilmiyorum ünv 1.sınıf pc müh. Okuyorum C ile başlıyım dedim sırasıyla Java ya falan da geçicektim 40 tane C videosu izledim ama C nin yüzde 4 ünü falan anca öğrenmişimdir C yi tam olarak öğrenip ondan sonra mu farklı dillere geçmeliyim yoksa temelleri attım zaten C çok kullanılmıyor diyip Javaya mı başlamalıyım mobil uygulama üzerine gitmeyi düşünüyorum
Şadi hocanın önerdiği bir harita var kanalla ilgili:
sadievrenseker.com/wp/wp-content/uploads/2015/08/bk_onkosul_listesi.png
Bu işlerin büyüklüğü gözünü korkutmasın, öğrenemediğini düşününce insanın azmi düşüyor. Buna izin vermemek gerek bence. Bir kitapta "Hiçkimsenin size bir şeyi öğrenemeyeceğinizi söylemesine izin vermeyin" diyordu. Kendine bir yol çiz ve gerekli olmadığı sürece bu yoldan şaşma bence. İkinci paragraf tamamen tavsiye içerir, uymak zorunda değilsin :) Başarılar.
Zaten soyutlanmanın nedeni de sizin vakit kazanmanız..
java dili ile gömülü sistem programlıyabilir misiniz? Her dil ile herşey yapılır bu yanıt üstü kapalı olarak yanlış. Linux binlerce kişi yazmadı ve binlerce kişi yazmıyor şu anda. Var olan bir şeyi yazmak (c grafik kütüphanesi gibi) gereksizdir. Ha bunu öğrenip geliştirmek tabi ki gereksiz değil. Ama keşfedilmiş bir yeri keşfetmek gereksiztir. Dolayısıyla c dili ile grafiksel arayüz yazılabilir. Video tamamen motive kırıcı. Doğru olarak tek eleştirdiğiniz nokta grafiksel kütüphanenin yeniden yazılmaması. Ders anlatımlarınızı youtubedan, udemyden, ders vermiş olduğunuz öğrencilerden takip ettiğim kadarıyla gayet bilgili olduğunuzu görüyorum. Fakat çoğu yorumlarınız hata ile dolu yada yanlış yönlendirme. Ders verme amacınız ne kadar bilgili olduğunuzu göstermekse doğru yoldasınız. Ama gerçekten öğretmek istiyorsanız bence yolunuzu değiştirin. Bilgisayarların çalışma mantığı, işlemciler, kernel vs bunların hiç biri 3 dk lık slaytlar ile anlatılamaz. Ayrıca Türkiye'de hiç bir üniversitenin ben size bunları gösterdim bundan sonrasını siz devam edin dediğini de görmedim. Çünkü trajikomik zaten anlatılmıyor. Üniversite' de görebileceğiniz maksimum eğitim udemyde ki ücretsiz programlama dersleri kadar. Hatta bazen o udemy platformu bile üniversitedekilerden daha iyi olabiliyor. Akademik kariyerden bahsetmiş olduğunuz için söylüyorum bunları.1-2 üniversite hariç üniversitelerin akademik bir geleceğe hazırladığını ben görmedim. C dili ile herşey yapabilirsiniz ha zaman alır ha almaz ha verimlidir ha verimsizdir ama java ile pyton ile ruby ile herşey yapamazsınız. C++ C'nin devamı gibi bir şeydir. C++ ile grafiksel arayüzlü dilediğiniz her programı yazabilirsiniz. Ben Türkiye' de kapsamlı olarak C ve C++ bilindiğini düşünmüyorum. Zaten gösterilmemesinin en büyük nedeni de bu. Sadece biliniyormuş gibi yapılıyor. Üstü kapalı terimler ile anlatıyor. Ya yapamazsın, ya ne gerek var, yada temel iki üç kütüphane gösteriliyor sonra bitti işte. Türkiye' de c dilini gerçekten öğrenmek isteyen arkadaşlara tavsiyem ingilizcenizi geliştirip yabancı kaynaklara bakın. Türk sözde bilginler bu işi bilmiyor bilen varsa da anlatmıyor. Yurt dışında böyle saçma sapan bir kültür yok bilgi paylaştıkça çoğalır mantığıyla gidiliyor. Çoğu videolarınız gerçekten çok motive kırıcı ve öğretmeye meğilli videolar değil. Bu benim fikrim. Herşey yapabilirsiniz arkadaşlar ömrünüzde yeter merak etmeyin.(Geliştirdiğiniz takdirde)
Örnek olarak şu anda bir çok akıllı araç üreten bir çok firma python dili ile başı belada. Yapay zeka için c++ ile araçları tekrar geliştireceklerini resmi olarak açıkladı. Türkiye' de nedense pythonın reklamını yapar gibi deli gibi python öğretiliyor. Gereksiz değil ancak abartılıyor. Ya basitliğin arkasına geçiliyor bu yüzden yada öğrenmesi öğretmesi çok kolay. Programlama dillerine başlarken bile python öğrenin diğerlerini öğrenirsiniz o zaman deniliyor. Tamamen yanlış. Arkadaşlar c yazıyorsanız c++ yazarsanız c++ yazdıktan sonra herşeyi yazarsınız gerçek sıralama budur.
Her programlama dili ile hersey yapilamaz. Programlama dillerinin farkliliklarini neden farkli oldugunu ogrenin.
hayır yapabilirsin.Farklılıklar sadece platforma ve insan diline yakınlık ile alakalıdır.
sonuçta hepsi assembly de dahil makine diline çevriliyor.
Betik dilleri, sadece yorumlanir. Interpreter'ler bu konularda dili compile etmez. Turing-compatible diller ile neredeyse her sey yapilabilir. Python, Lua gibi diller derlenmez. Brainf*ck diline goz atmani tavsiye ederim.