Türkülerle Bir Kastamonu Masalı | İbrahim Suat Erbay - Kastamonu Tekkelerinden İlahiler
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 10 ก.พ. 2025
- "KASTAMONU... KASTAMONU... | TÜRKÜLERLE BİR KASTAMONU MASALI" Konseri | 16 Ocak 2024 | AKM Opera Salonu | İstanbul
BU AŞK BİR BAHR-İ UMMÂNDIR
Derlendiği Yer: Kastamonu
Kaynak Kişi: Remzi Tulumbacı
Derleyen: Süleyman Şenel (1985)
Notaya Alan: Süleyman Şenel (2023)
SEHERDE AÇILIR HİCÂP PERDESİ
Derlendiği Yer: Kastamonu
Kaynak Kişi: Remzi Tulumbacı
Derleyen: Süleyman Şenel (1988)
Notaya Alan: Süleyman Şenel (1989)
HAK YOLUNA ÂŞIK OLUP İNLEYEN (ŞABAN DEDE/HZ. PİR İLÂHİSİ)
Derlendiği Yer: Kastamonu
Kaynak Kişi: Hacı Hasan Türkoğlu
Derleyen: Süleyman Şenel (1986)
Notaya Alan: Süleyman Şenel (2023)
Türkülerde, Kastamonulu Ayşe'nin Masalı Var...
Kastamonu! Güzel Türkiyemizin kuzey-batısında, uçsuz bucaksız orman ikliminin, Karadeniz ile buluştuğu cennet vatan toprağı. Denizi mavinin, ağaçları yeşilin bin tonunda... Kuzeyden esen tuzlu rüzgarların aştığı dağların ardındaki bereketli yurdumuz. Tarihin kadim çağlarından beri kaynayan kültür kazanında pişen varlığı ile doğası cömert, insanı cömert güzel Kastamonu... Bugün, kısmetimizde #kastamonu var! Toprakların mis kokusu iliklerine işlemiş güzel Türk kızı Kastamonulu Ayşe'den gelen bir kısmet bu! Ayşe'nin şeker gibi tatlı dilinden dinleyeceğimiz, Araç yaylası gibi geniş gönlünde yaşattığı, çevresi sürmeli ala gözü ile gördüğü, o ala gözünden süzülen bin damla yaş ile beslenmiş bir "türkülü masal" bugünkü kısmetimiz. Türkülerle dile gelen... Dili türkü olan bir masal.
Türküleriz; analarımızın, babalarımızın kutlu sesi... Sesli tarihimiz... Kastamonulular, bu gece, olay mahallinin Kastamonu olduğu varsayılan türkülerle, atalarından kendilerine miras kalan duyguları yüreklerinde hissedecekleri Kadın Ayşe'nin masalsı dünyasının güçlü bir kahramanı olacaklar. Kastamonu’yu tanımayan ise, kadim halk müziğimiz ve oyunlarımızla masal dünyamıza unutamayacakları bir yolculuk yapacaklar. Sizler için seçilen türküler arasında, yeni notaya dökülen ve ilk defa seslendirilecek olan "ilk ağız" türküler de çoğunlukta.
Bu geceki masalımızda, köyümüzün çalışkan ama bir o kadar çilekeş eli öpülesi kadınları, başlarında yazmaları, bellerinde önlükleri ile Ilgaz’ın eteklerinden Küre dağlarına kadar ulaşan geniş ve bereketli topraklarda bir arada oturuyorlar ve gündelik hayatlarına dair derin sohbetlerini ediyorlar. Evin bin bir çeşit halini, asker evlat, asker yavuklu özlemini, kaynana-gelin çekişmesini, erkek egemen hayatın acımasız "boş ol!" davasını ve alımlı köylü kızlarının dile düşmesini ortak dertleri bilip türkülerinde dile getiriyorlar. Kendilerini zaman zaman oyuna vermeleri de boşuna değil elbet! Acılı hayatı bal edecek eğlenme de olmalı... Kemane ve zil sesini duyan hanımların, "sarı yazmaları" ile oynamaları da görülmeye değer hani! Kadınlar türkülerle, oyunlarla sohbet ede dursun, Yusuf Sancaktar'ın Taşköprü zeybeği yankılanmazsa olmaz ötelerden.
Kırk çeşmeden akan suyla kanamayanların türküsü de çınlamalı bir yakada. Üç güzelin iskambil oynayışı, edalı yarinden ayrılamayan delikanlının, sevdiğinin evine mahcup mahcup gidişleri, İnebolu limanından Karadeniz’e açılan balıkçıların denizin bereketi ile ve selâmetle karaya dönmeleri için yapılan niyazlar da dillenmeli... Gençlerin "kule" kurup uzak denizleri gözlemlemesi de canlanmalı... Ve hayal dünyasının sınır tanımayan yaratıcılığının şathiye bozması mizahi türküsü "Tiridine Bandım” da söylenmeli Ayşe'nin masalında... Eğlenmesi kadar inancını da ihmal etmeyen nice Ayşelerin "ney" sesini duyunca Hakk'a yöneldiği ilahiler de çalınmalı kulaklara... Hazret-i Pîr Şâbân Dede'nin ilahisi kalbine dokunmaz mı dersiniz dinleyenin? Seymen havalarının ve perde alemlerinin âşıkane muhabbet türküleri, divan, koşma, yıldız ve ağıtları olmazsa tamam olmaz bu Kastamonu masalı. Ve yiğit efeler; "Sepetçioğlu bir ananın kuzusu" demeli, "Yaman olur Kastamonu uşağı" demeli türkülerinde... Kastamonu'nun efsanesi davul üstadı rahmetli Karayılan’ın oğlu Yılmaz Dağlıoğlu en başta olup, davul oyunlarını da sunmalı bizlere... Yoksa bu masal eksik kalır; Kastamonu toprakları dile gelmez başka türlü.
Türkülerle bir Kastamonu masalı dinlemeye buyurunuz! Bu masalın gerçekleşmesine emek harcayan tüm kişi ve kurumlar hayallerinin kerevetine çıksın... Darısı da tüm Kastamonuluların ve Kastamonu sevenlerin başına olsun!
Hocam makamları nelerdir acaba