ANKARA KALESİ - BAŞKENTİN EN GÜZEL SİMGELERİNDEN (Ankara Castle)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ก.ค. 2023
  • Bilinen tarihi en az 10 bin yıl öncesine, Eski Taş Çağı'na ulaşan Ankara, tarih öncesinden günümüze dek pek çok medeniyeti barındırmıştır. Hititler, Frigyalılar, Lidyalılar, Persler, Galatlar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklu Hanedanı, Osmanlılar ve nihayet Türkiye Cumhuriyeti, il topraklarını kontrolleri altında tutmuştur.
    ----------------------------------------------------------------------------
    BİR EFSANEYE GÖRE FRİG KRALI MİDAS'IN RÜYASI ÜZERİNE YAPILDI.
    Ankara Kalesi’nin tarihi Ankara şehrinin tarihi ile bire bir aynıdır. Efsaneye göre bütün mesele, Frig Kralı Midas’ın rüyası ile başlar. Günümüzde Ankara’nın Polatlı ilçesinde yaklaşık 28 km uzaklıkta bulunan Antik Gordion şehrinde bulunan Frig Kralı Midas bir gece rüyasında bir sesin ona topraklarında hemen bir gemi çapası aramasını ve çapanın bulunduğu yere şehir kurmasını, bu şehrin ona mutluluk getireceğini söylediğini görür. Midas bunun üzerine şehirde tüm adamlarına çapa aramasını emreder ve günümüzde Ankara Kalesinin bulunduğu noktada çağa bulunur. Midas çapanın bulunduğu yere şehir kurar ve ismini gemi çapası anlamına gelen “Anker” ve ya “Ankira” ismini verir.
    Kaynak:www.azbibak.com/ankara-kalesi...
    -------------------------------------------------------------------
    Ankara'nın sembollerinden biri olan Ankara Kalesi’nin tarihi, kent tarihi kadar eskidir. Galatlar’ın Ankara’ya yerleşmesi sırasında var olan ve Romalılar döneminde onarım gören kalenin ne zaman yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. İç ve dış kale olmak üzere iki kısımdan oluşan kalenin iç surları, 7.yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilmiştir.
    Bizans saldırıları sırasında tahribata uğramış ve 9. yüzyılda Bizanslılar tarafınan yeniden onarılmıştır. Dış surların ne zaman eklendiği kesin olarak saptanamamıştır. Malazgirt Savaşı’ndan iki yıl sonra Selçuklular bölgeye hakim olmuşlardır. Bu dönemde kale onarılıp genişletilmiştir. Kurulduğu tepenin yanında akan Hatip Çayı, Bent Deresi’nden 110 m yüksektedir. Kalenin 20’den fazla kulesi vardır.
    Dış kale Ankara’yı bir yürek şeklinde çevirir. Dört katlı olan iç kale kısmen Ankara Taşı’ndan, kısmen de toplama taşlardan yapılmıştır. İç kalenin iki büyük kapısı olup, birisi Dış Kapı diğeri de Hisar Kapısı adını alır. Bu kapı üzerinde İlhanlılar’a ait bir kitabe yer alır. İç kale yükseklikleri 14-16 m arasında değişen beşgen şekilli 42 kuleden oluşur. Kuzeybatı kısmında Selçuklu hükümdarının yaptırdığı onarımları gösteren bir yazıt bulunmaktadır.
    Bugün kale içinde Osmanlı Ankarası’ndan kalan çok sayıda ev bulunmaktadır. Bunların bazıları onarılarak lokanta, dükkan vb. olarak kulanılmaktadır.
    --------------------------------------------
    Kamera çekimi ve video düzenleme:Hakkı DEMİROK

ความคิดเห็น •