Dünya dışı yaşam arayışımızda belirli elementlerin yoğunluğunu hedef almamızın sebebi öncelikli olarak evrende en bol bulunan elementler: 1 hidrojen 2 helyum 3 oksijen ve 4 karbon. Bunlar içerisinden helyum kimyasal tepkimelere kısır olduğu için organik moleküllerde bunu aramıyoruz. Hidrojen mutlaka olacak, çünkü en bol bulunan ve tek elektron bağıyla hemen her elementle polar bağ yapabilen bir element. Oksijen başka bir elementi yakalar yakalamaz yakmaya çalıştığı için gezegende düzenli olarak azalmayan bir oksijen oranı bu oksijeni üretip element halinde ortaya salma olasılığı olan bir yaşamın işareti. Karbon ise periyodik cetveldeki tüm elementlerin kombinasyonundan daha fazla bileşik yapma verimliliğine sahip bir element. Hidrojen ve oksijenden oluşan suyu arıyoruz ki; Alper hocamın da belirttiği moleküler çeşitlilik oluşabilmesi için kimyasal tepkime ortamını sağlıyor. Dolayısıyla en yüksek olasılık bu üç elementten oluşan canlılar olması. Yaşamın en büyük tesadüfü olarak beklenen şey ise kendini kopyalayabilen ilk molekülün oluşması. Miller-Urey deneyinin hipotezinde bunun sonrasında amino asit çeşitliliğinin (ve dolayısıyla canlı oluşumu olasılığının) eksponansiyel olarak yükselmesi bekleniyor. Bunları eklemek istedim, ağzınıza zihninize sağlık.
Bugünde bilimlendik çok şükür. 😅
Dünya dışı yaşam arayışımızda belirli elementlerin yoğunluğunu hedef almamızın sebebi öncelikli olarak evrende en bol bulunan elementler: 1 hidrojen 2 helyum 3 oksijen ve 4 karbon.
Bunlar içerisinden helyum kimyasal tepkimelere kısır olduğu için organik moleküllerde bunu aramıyoruz.
Hidrojen mutlaka olacak, çünkü en bol bulunan ve tek elektron bağıyla hemen her elementle polar bağ yapabilen bir element.
Oksijen başka bir elementi yakalar yakalamaz yakmaya çalıştığı için gezegende düzenli olarak azalmayan bir oksijen oranı bu oksijeni üretip element halinde ortaya salma olasılığı olan bir yaşamın işareti.
Karbon ise periyodik cetveldeki tüm elementlerin kombinasyonundan daha fazla bileşik yapma verimliliğine sahip bir element.
Hidrojen ve oksijenden oluşan suyu arıyoruz ki; Alper hocamın da belirttiği moleküler çeşitlilik oluşabilmesi için kimyasal tepkime ortamını sağlıyor.
Dolayısıyla en yüksek olasılık bu üç elementten oluşan canlılar olması.
Yaşamın en büyük tesadüfü olarak beklenen şey ise kendini kopyalayabilen ilk molekülün oluşması. Miller-Urey deneyinin hipotezinde bunun sonrasında amino asit çeşitliliğinin (ve dolayısıyla canlı oluşumu olasılığının) eksponansiyel olarak yükselmesi bekleniyor.
Bunları eklemek istedim, ağzınıza zihninize sağlık.
,👏👏❤️❤️
Taking ediyorum tesekkurler. Konudan uzaklasmadan daha akici bir sekilde olsa daha guzel olabilir