Η ανάγνωση του Επιγράμματος στο χρυσό δαχτυλίδι του Εζέροβο (5ος αι. π.Χ.) - Χαράλαμπος Χ. Σπυρίδης

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 43

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  10 ปีที่แล้ว +7

    Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους καθηγητές που μας κάλεσαν να καλύψουμε τηλεοπτικά τις ομιλίες τους στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι μεγάλη τιμή για εμάς να έχουμε την γνώση για την Αρχαία ΕΛλάδα από διακεκριμένους επιστήμονες. Σας ευχαριστούμε θερμά . 

  • @manoskalje
    @manoskalje 10 ปีที่แล้ว +5

    ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΨΟΓΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • @AkisKroussis
    @AkisKroussis 10 ปีที่แล้ว +6

    ΣΥΝΧΑΙΡΩ !!! ΕΥΓΕ !!!

  • @alexandros8578
    @alexandros8578 9 ปีที่แล้ว +3

    Άψογος,υποκλίνομαι!!!

  • @dimitrisgiannakoudakis2692
    @dimitrisgiannakoudakis2692 10 ปีที่แล้ว +3

    ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ!!

  • @chaoyadi
    @chaoyadi 10 ปีที่แล้ว +2

    Άψογος, ευχαριστούμε

  • @ΑδάμΑδαμάκης-β4τ
    @ΑδάμΑδαμάκης-β4τ 3 ปีที่แล้ว

    Θερμά συγχαρητήρια!!!!!!

  • @nikosmihalo4706
    @nikosmihalo4706 7 ปีที่แล้ว +6

    Το δαχτυλίδι του Εζέροβο (5ος αιώνας π.Χ.) Οι πρώτες Ελληνικές αποικίες ιδρύθηκαν στη Θράκη τον 8ο αιώνα π.Χ. πιστεύω ότι είναι ελληνική κωδικοποιημένη επιγραφή του 5 αιώνα πΧ και μοιάζει με την επιγραφή της στήλης της Λήμνου και την ετεοκρητική Επιγραφή που βρέθηκε τον Ιούνιο του 1901, στην τρίτη ακρόπολη της Πραισού από τον Αγγλο R.C. Bosanquet. Η επιγραφή ήρθε στο φως κατά την ανασκαφή ενός τύμβου στο βορειότερο τμήμα της αρχαίας Θρακικής περιοχής μεταξύ των πόλεων Χάσκοβο και Φιλιππουπόλεως το 1912. Ο τύμβος είναι του 403 π.Χ. ήταν διαπρεπούς ανδρός, όπως προκύπτει από τα κτερίσματα και έφερε ανεπίγραφη πλάκα. ο τάφος Πιστεύω πως ανήκε σε Έλληνα έποικο της Θράκης με μεγάλο κύρος. Πολλές δυναστείες ξένων φύλων είχαν ηγεμόνες με ελληνική καταγωγή.
    Επιγραφή: ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝΕΡΕΝΕΑΤΙΛΤΕΑΝΗΣΚΟΑΡΑΖΕΑΔΟΜΕΑΝΤΙΛΕΖΥΠΤΑΜΙΗΕΡΑΖΗΛΤΑ
    Η επιγραφή αντικαθιστώντας και συμπληρώνοντας τις λέξεις που λείπουν: Ρ (Π)ΟΛΙ(Ν)-(Ε)ΙΣΤ(ΗΝ) Ε- ΝΕΑ(Ν)- ΣΝ-(Ι)ΕΡ(Α) - Ε (ΑΙ)Ρ(Ω)Ε - ΝΕΑ(Ν) ΤΙ(Ν) Α ΤΕΑΝ οπού (Τ) βάζω το (Θ)-Η (Α)ΣΚΟ-ΑΡΑ- Ζ(Γ)ΕΑ ΔΟΜ(Ο)-ΕΑΝ-ΤΙΛΕ(ΖΥ)ΠΤΑΜΙ -Η(Ι)ΕΡΑ- Ε(ΑΙ)Ρ(Ω)Α Ζ(Γ)Η-Λ-ΤΑ(ΥΤΗ)
    Μεταγραφή: Στην μεταγραφή βάζω προθέσεις, τόνους, πνεύματα σημεία στίξης κλπ, οπότε η απόδοση γίνεται: εις την Πόλιν, εις την νεᾶν αἴρω ἱερά εις την νεᾶν θεάν. ἀσκῶ εις την γαῖαν δόμο ἐὰν αἴρω ἱερά εις τήν Γῆν ταύτην ή εις την Πόλιν, εις την νεᾶν (χαῖ)ρε ἱ(ερ)ά νεαν θεαν. ἀσκῶ εις την γαῖαν δόμον ἐὰν αἴρω ἱερά εις τήν Γῆν ταύτην
    Ελεύθερη απόδοση: στην πόλη στην νέα ιερά αίρω στην νεᾶν θεάν. ἀσκω(προχωρώ) στην γη τον δόμο(το χτίσιμο, χτίσμα, τεχν στρώση) ἐὰν αἴρω(σηκώσω) τα ἱερά στην Γῆν ταύτη. ανάλυση: ΡΟΛΙΣΤΕΝΕΑΣΝ(ΕΡΕ)ΝΕΑ θα αναλύσω του ΕΡΕ κρυβει 2 λεξεις η πρωτη ειναι το ι(ερ)α και η δέυτερη ειναι το χαιρε....το (ε) σε (αι)
    ή Στην πόλη στην νέα χαιρετίζω την ιερή νεα θεά. ἀσκω(προχωρώ) στην γη τον δόμο(το χτίσιμο, χτίσμα, τεχν στρώση) ἐὰν αἴρω(σηκώσω) τα ἱερά στην Γῆν ταύτη. η
    Δομος: (αρχιτεκτονική) τεχνική στρώση από πέτρες, πλάκες ή πλίνθους στην τοιχοποιία
    Αναλυση: το ρολι γίνεται (π)όλιν, το ερε κρύβει δυο λέξεις η πρώτη είναι η λέξη (ι)ερ(α) και η δεύτερη λεξη γίνεται αἴρω σημαίνει σηκώνω, η λεξη τεαν βλέπουμε ότι κρύβει την λεξη (θ)εάν, ασκώ σημαίνει υποβάλλω, η λεξη ζεα κρύβει την (γ)εα…. Γίνεται γαία. οι αρχαίοι στα αρχαϊκά χρονιά συμβόλιζαν με ένα γράμμα την λέξη Ηερα, εδώ βλέπουμε δυο λέξεις ιερά και αίρω όπως πιο πάνω ζη γίνεται γη. Όπως βλέπουμε σε μερικές προτάσεις ο γράφων επιλέγει ένα βασικό φωνήεν κυρίως και πρέπει να το αντικαταστήσουμε με σύμφωνο ή φωνήεν, εδώ το βασικό φωνήεν είναι το ε και το αντικαθιστούμε σε μερικές περιπτώσεις με το αι. και το βασικό σύμφωνο είναι το ζ και το αντικαθιστώ με το γ και το θ. στα κείμενα δεν υπάρχει ορθογραφία. Η "νέαν θεάν" του κειμενου αν παρουμε τις ριζες "εννοεί την νέαν θεάν γαίαν"΄ δηλαδή την "γη".
    H ζεα του κειμένου σαν λέξη ίσως συνδέεται και με την ζεια ή ζειά ή ζέα δημητριακό που αναφέρεται κυρίως σε αρχαία κείμενα Σύμφωνα με κάποιους λεξικογράφους και σχολιαστές η λέξη «ζεια» προέρχεται από τα Σανσκριτικά και καθορίζει τα πρώτα γνωστά δημητριακά. Ο Μπαμπινιώτης, γράφει ότι συνδέεται ετυμολογικά με τις Σανσκριτικές λέξεις yava, yavai που σημαίνουν σιτάρι. Από εδώ φαίνεται ότι προέρχεται και το όνομα της θεάς Δήμητρας («Δημήτηρ») της οποίας το όνομά στον δωρικό τύπο είναι από το Δη που σημαίνει Γη και το μήτηρ και σημαίνει μητέρα γη, αλλά και το συνώνυμό του «Δηώ», όπως και το Ομηρικό επίθετο της γης «ζείδωρος», το οποίο ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς ερμηνεύει ως «βιόδωρος, ἡ (τά) πρός τό ζῆν δωρουμένη γῆ», ο Πατριάρχης Φώτιος Α´ ως «τήν πρός τό ζῆν δωρουμένην», το λεξικό Σούδα ως «τήν γῆν τήν τά πρός τό ζῆν δωρουμένην», ενώ μόνο ο Autenrieth σχετίζει τη ζείδωρο με τη ζεια, ερμηνεύοντάς την ως «ἡ ζειάς, γεννήματα δωρουμένη, χορηγοῦσα». Από τα πιο πάνω βλέπουμε πως συνδέεται με την γη.

  • @heraklitheraklit
    @heraklitheraklit 6 ปีที่แล้ว +4

    Τιμή και δόξα στον κύριο σπυριδη....η Ελλάδα που δημιούργησε και ακόμα δημιουργεί δεν έχει αντιπαλο...τιμη και δόξα στην μεγάλη ελληνιστρια marriage mcdonald για την τεράστια δουλειά που έκανε, η οποία εργασία είναι κληρονομιά για όλη την οικουμενη.....

    • @pantelis7786
      @pantelis7786 2 ปีที่แล้ว

      Τιμή και δόξα.....!

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 2 ปีที่แล้ว +1

    Τήν Αργώ αλλού συναντάμε ώς η κιβωτός του Νώε....όπου και αυτή προγειώθηκε στα υψηλότερα όρη της γης....και έκτοτε ονόμασαν τα όρη ΑΡΑΡΑΤΑ = με δίχως επιστροφή (Άρατος έγεινες?) Τήν ευρύτερη περιοχή ονόμασαν ΑΡΗ- MHNIA για να δώσουν τιμή στο ταξίδι που έκανε ή Αργώ/κυβωτός, από ΆΡΗ-ΜΉΝΗ-ΓΗ.

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 2 ปีที่แล้ว

    11:25 αυτός ο χάρτης δεν είναι αρκετός να χωρέσει όχι 24 ή 18 φυλές αλλά ούτε μόνο τους Ινδούς της εποχής εκείνης Απλώς είναι μια μικρογραφία από ευρεία περιοχή του Βορείου ημισφαιρίου (διαφωρα σημερινά κράτη) μπρωστα στα μάτια μας...για ποιό εύκολη κατανόηση..... Οι Αργοναύτες (λέει) όταν έφυγαν πίσω για την πατρίδα τους, αναχώρησαν (Λέει) από την Χώρα των κικόνων που είναι Βόρεια...δηλαδή στο Βοριο ημισφαίριο...Μα γιατί να αναχωρείσουν από το βορά αφού πρέπει να κατέβουνστο Βόλο?
    ΆΡΗΣ + ΓΩ = ΑΡΓΩ (ΓΑ, ΓΩ, ΓΗ, = Γή) από ΆΡΗΣ + ΜΉΝΗ ή ΑΡΗΜΉΝΙΑ κοινώς Αρμενία.....(Αρμένικη βίσητα μας έκανε αυτός....) = ήρθε για να κάτση.....

  • @efgenios
    @efgenios 10 ปีที่แล้ว +1

    πολυ καλη δουλεια, μπραβο.... αλλα ως μουσικος, αδυνατω να καταλαβω το γιατι οι αρχαιοι θα εγραφαν μια ασυναρτητη μουσικη συνθεση, γνωριζωντας οτι οι προγονοι μας ειχαν μανια με την τελειοτητα... καλη η αποψη, αλλα μαλλον λανθασμενη. Ομως ειναι ενα βημα προς την καλη κατευθυνση διοτι ξερουμε τωρα το τι ΔΕΝ ηταν η επιγραφη....

  • @Fryktories-Web-TV
    @Fryktories-Web-TV  10 ปีที่แล้ว +2

  • @apmikalogran
    @apmikalogran ปีที่แล้ว

    Να μην υπάρχει ένας ηχολήπτης ?μόλις κάποιος παει να μιλήσει σωστά δεν υπάρχει ηχολήπτης

    • @Fryktories-Web-TV
      @Fryktories-Web-TV  ปีที่แล้ว +1

      Καλημέρα σας. Δεν είναι σε Studio και το κυριότερο, δεν είμαστε οι διοργανωτές ούτε έχουμε πρόσβαση στα ηχητικά

  • @pantelis7786
    @pantelis7786 2 ปีที่แล้ว

    Ή Ιστορία Προκύπτει "mainly" από του Αντισθένους "ή των ονομάτων επίσκεψης (όλων των ονομάτων όμως) και από τον κωδικό των γραμμάτων Όπως.... οι Κίκωνες ας πούμε.... ή αλιώς Κικονέζοι ή απλώς Κινέζοι με την σημερινή ορολογία.... Kick (Δωρική γραφή) = strike or propel forcibly with the foot. Κύνας = ο Σείριος που είναι υπεύθυνος, για ότι γείνετε στο ηλικάκο μας σύστημα, Για'αυτό, και ΚΥΝΑΣ. Από Κύνας η Κίνα όπως από Σείριος η Συρία. "Θρηίκων δε Έθνος μέγιστoν εστί μετά γε Ινδούς πάντων ανθρώπων" (Ηρόδοτος) Και λέω εγώ, είναι δυνατόν η σημερινή Θράκη να είναι η Αρχαία? Ή Ινδία πάντα είχε περισότερο πλυθησμοσμό από από κάθε άλλο Έθνος στη γη Εκτός, και εάν Θράκες ενοούσε αρχικώς θρήσκευμα Ο Ερμής ο Τρισμέγιστος ήτο από τη Θράκη, αυτουνού είναι το "Δεύται λάβεται Φώς εκ' τού ανέσπερου Φωτός" Ανέσπερον Φώς = το φώς πού δεν έχει εσπέρα..."δεν δύει" το φως το αληθινόν το πρωτογενές, από το "BIG BEN" Ο Ήλιος δηλαδή.....

  • @ΝικοςΛουκοβοπουλος
    @ΝικοςΛουκοβοπουλος 8 ปีที่แล้ว

    ΕΝΑ ΛΙΤΕ ΖΥ

  • @nikolaykolev1438
    @nikolaykolev1438 5 ปีที่แล้ว

    Thrak from taarak /Sanskrit/=commander.Rolistene as nerenea ti ltea nisko a razhea do mean ti lezh up ta mi iera zhilta.

    • @pantelis7786
      @pantelis7786 2 ปีที่แล้ว

      How about Θέρος, θρήνος, θροή, Θρινάκι....?