Canonlezing Goudschat van Wieuwerd | Rijksmuseum van Oudheden

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 พ.ค. 2024
  • Online Canonlezing over de goudschat van Wieuwerd door RMO-conservator Annemarieke Willemsen. De goudschat is een van de sleutelstukken bij het canonvenster De Romeinse Limes.
    De goudschat van Wieuwerd
    “Wat de zeldzaamheid van deze goudvondst betreft, daaromtrent valt op te merken dat nog nimmer zo vele en verschillende gouden hangversierselen bij elkaar gevonden zijn.” Met deze woorden heeft Rijksmuseum van Oudheden-conservator L.J.F. Janssen in 1866 de Nederlandse staat overgehaald een vroegmiddeleeuwse schat aan te kopen, die in de terp ‘Bessens’ bij Wieuwerd was gevonden. Het is nog steeds de grootste Friese goudschat ooit gevonden. In een pot van aardewerk zaten 35 hangers, drie ringen en een stuk van een zeer grote gouden fibula. Dit type mantelspeld werd gedragen door hooggeplaatste dames.
    Munten en sieraden
    De grootste hangers bevatten munten uit het Byzantijnse Rijk. In andere hangers zitten bracteaten, plaatjes met vlechtpatronen en gezichten. De kleinste hangers zijn gemaakt van Frankische munten, waaronder een gouden munt uit Utrecht of Maastricht. Alle munten zijn destijds uit de roulatie gehaald en omgewerkt tot sieraden. Op het lichaam gedragen kregen ze dus een andere waarde. De goudschat is rond 640 na Chr. in de terp begraven. Het was mogelijk de voorraad van een edelsmid, die het goud wilde omsmelten.

ความคิดเห็น • 2

  • @robertvanleeuwen5066
    @robertvanleeuwen5066 หลายเดือนก่อน

    Zou het kunnen zijn dat bandieten op de vlucht hun buit in de grond hebben gestopt?

    • @marcharsveld2914
      @marcharsveld2914 18 วันที่ผ่านมา

      Nee. Dan was het goud in Amsterdam gevonden.