Fantastisk bra förklarat, har en egen anläggning, på ca 10,5 . Har ju känslan för hur det sett ut. Men din redovisning är suverän och bevisar den känslan. God fortsättning och trevlig söndag
Som alltid en högklassig genomgång av solcellsåret 💯 Antar att elpris på såld el var med nätnytta och 60-öring, annars blir man ju riktigt avundsjuk på er SE4or 😁
I de två elprisen (köp o sålt) är alla de komponenter med som beskrivs innan grafen, dvs rörlig intäkt/utgift, nätnytta/rörlig nätavgift samt skattereduktion/skatt. Roligt att du gillade genomgången och berättade för oss!
Hej, otroligt proffsig redogörelse. Vi funderar på batteri, har 60 paneler ska ge 18,6. Vi förbrukar 17,500. Laddar hybridbil. Är det lönsamt med batteri? Hur stort batteri 20-30 kvh?
Kul att du gillar vår film. Vi har inte räknat på batteri. Vi har haft fokus på annat vi vill utveckla på gården. Men om 60-öringen försvinner så lär det ju bli bättre förutsättningar för ekonomi med batteri.
@@jonashaag9612 Nej, det som kommer löna sig är att använda ett begagnat bil/båt batteri. Vet dock ej vem som gör sådant som hantverkare. Lösningen är presenterad av Flyingtools. Ett batteri på minst 50 kWH eller som sagt en bra bit över vad din bil har.
Vi har en anläggning lik er. Vi har haft den i två år och den levererade lite minder 2024. Vi hoppas på en solig och fin sommar och att vi får 60-öringen. Ha en bra Helg.
Vad har du/ni för utbildning? Har du snabbräknat er solpark på skoj i de fyra olika elområden? Skulle summan för er solpark köpt i aktier (snittavkastning)gett bätte inkomst och mindre bekymmer? Mvh en sporadisk följare.
Vi är ingenjörer i datorsystemteknik, elektronik och elkraft med inrikting mot innovation. Vi har haft väldigt bra avkastning på solcellerna, om du gör en rättvis uträkning med årlig avskrivning på anläggningen fram till komponenternas garantitider (25 år med 85% produktionsgaranti för panelerna och jag tror det är 12 år på frekvensomriktaren). Siffrorna som finns borde vara tillräckligt för att göra en egen beräkning. Vi har inte räknat i de andra områdena, då vi främst är intresserade av våra egna data och inte ute efter några generella råd
Har precis köpt 26 st paneler@430w/st och ett batteri på 12,8 kwh, hoppas det ska gå bra med intäkterna. Ganska stor investering, ca 181000:-. Men har elbil, tibber, värmepump med elprisstyrning bla, så hoppas det ska hjälpa lite. Elbilen är ju det som drar överlägset mest el.
Lycka till med anläggningen! Du verkar ha bra förutsättningar på att trixa till och optimera hur du lägger förbrukningen, så det borde finnas möjligheter till bra resultat.
Tack, bra video. Skulle varit intressant att se resultatet utan 60 öre, med och utan ränta. Jag gissar, med cirka 4 000 kWh sålda per år att på 8 år blir det 8*4000*0,6=20 000 och i slutändan kanske 15 års återbetalning.
@@ulfwestberg2027 Vi har redovisat utfallet för vår anläggning, vilket vi anser är det vi kan uttala oss om. Elpriset skiftar, skattesatser ändras, elcertifikat försvinner och så vidare och så vidare. Vad som kommer de nästa 8,5 åren vet vi inget om. Möjligtvis att det blir allt mer intressant att bli mer självförsörjande på elenergi. Vi tycker det är fantastiskt att vi investerat i vårt hem och får tillbaka pengar på det. Vårt mål har aldrig varit att tjäna pengar och få högsta möjliga avkastning. Nu har i och för sig anläggningen givit en hyfsad avkastning också. Det är upp till var och en att göra sin kalkyl utifrån vad som gäller idag, precis som vi gjorde för nio år sedan. Det vi bjuder dig och andra på är hur just vår anläggning, med det teknikval vi gjorde då, med den plats vi finns på och hur ekonomiska konstruktioner fallit ut. Varsågod!
Försäkringsbolag gillar inte brand i ekonomibyggnader. 1) Den som installera skall göra det enligt föreskrifter om elsäkerhet. Tidigare var det många tveksamma installationer. Vi hade mycket bra installatörer, så vi känner oss trygga med hur det blev gjort. Vi var också med i hela processen, och såg till att det blev skyddsslangar, kontrollerade genomgångar, monterade frekvensomriktare och brytare på betongvägg (brandsäker vägg) etc. 2) Vi har i dag inget batteri i vår anläggning. Tyvärr. Ett batteri har en BMS, Battery Management System, som hela tiden övervakar batteriet, det handlar om temperatur, spännaningar och mycket mer. Rent tekniskt så har många batterier en anslutning till varje enskild cell som brinner av vid alldeles för högström., likt en gammal proppsäkring. Det är en säkerhet om BMS skulle fallera. Brand som startar i ett modernt batteri med ordentligt BMS är extremt sällsynt. En bra BMS och ett batteri som är designat att hantera expansion, vilket blir resultat om det blir för varmt. så är det mycket säkert. Dock finns det, framförallt historiskt, en del tveksamma lösning på produkter. Det gäller allt från olika typer elcyklar till äldre mobiltelefoner (där man lärt sig och gör rätt idag) till eltandborstar och elhandverktyg. I grunden är det samma typer av batterier i många fall. 3) Våra paneler har en optimerare som behöver signal från frekvernsomriktaren för att fungera. Finns ingen signal stängs den ned och skickar inte ut någon effekt. En bra säkerhetsdetalj. Dock blir panelen lite dyrare, och får en extra felkälla.
@sundhult tack för svar. Jag fått offerter men blev tveksamm ang garanti på anläggningen 25år. Men om företaget som lev går konkurs hur lätt är det då att få nån hjälp från Kina???? Dom var väldigt på försäljarna när det var 100tusen i stöd fram till sista dec-24
@ Kisel tillverkas i Kina, men företagen är ofta andra som sedan installerar. Företagen som säljer panelerna brukar nog finnas kvar, men det kan man såklart aldrig veta.
Det går att räkna på olika sätt. Vi har två olika exempel i filmen, den ena att du räknar utan ränta, som om du exempelvis hade använt pengarna till något annat som inte gett ger intäkter. Det andra exemplet är med 5% ränta och då behöver du få in pengar även till räntan varje år. Så i det exemplet kommer intäkterna som behövs totalt att bli mer än 127 000 kr.
Vi säljer ca 80% av produktionen på ca 8686kwh. Funderar på batteri då 60 öringen försvinner om 1 år. Nätnyttan får vi 4 öre för och inkommande är 18 öre. Snålt av Eon 10 kw batteri 43,000 totalt. Kommer straffskatt på effektuttaget med så man kanske slipper den med batteriet😮
Batteri är förmodligen en bra investering om 60-öringen försvinner. Själva kommer vi säkert försöka styra åtgången med elbilen och andra förbrukningar vi kan styra.
ca 11 % bruttoavkastning, låt säga 40 års produktion (2.5 % årlig avskrivning) så 8.5 % netto. Det är helt okej, dessutom har ni ett värde i att kunna få ut mer effekt än vad säkringen tillåter under sommaren, det har ett värde i sig - låt säga ett par tusen per år. Då hamnar nettot på över 10 % per år. 60-öringen ska såklart bort, finns ingen anledning att betala mikroproducenterför att sälja el (som dessutom kostar konsumenterna i ökade nätkostnader) när det råder överskott på marknaden.
40 års produktion är väldigt optimistiskt, redan efter 15-20 år får man räkna med ett litet produktionsbortfall och efter 25 år så kan paneler börja bli så pass "trötta" att man får börja tänka på att antingen köpa till fler paneler eller byta ut anläggningen om man vill ha en lika stor produktion (som vid installation) på samma yta. Vissa andra delar (t ex frekvensomriktare) kommer förmodligen behövas bytas 1-2 ggr under under en 25-årsperiod.
Tusen tack för givande avsnitt. Pedagogiskt och bra presenterat.
Tack för de fina orden! Roligt att filmen uppskattas.
Fantastisk bra förklarat, har en egen anläggning, på ca 10,5 . Har ju känslan för hur det sett ut. Men din redovisning är suverän och bevisar den känslan. God fortsättning och trevlig söndag
Hur värdesätter man en go' känsla?
Lycka till med din anläggning. Kommer säkert bli toppen.
Trevlig söndag!
Intressant summering av solcellsåret Mycket bra förklarat😊😊
Tack för berömmet!
Tack för den intressanta uppdatering kring detta 😊
Varsågod!
Bara att förbereda taket på ekonomibyggnaden nu när ni är igång och pysslar med den. :)
riktigt bra sammanställning!
Så bra att vi lyckats få till något du tyckte var bra!
Världsklass på på allt från produktion/presentaton till tydlighet kring alla siffror. Suveränt bra gjort! 😃👍👌
Tack så jättemycket!
Betyder mycket att du berättar det.
Tack för en fin video
Tack för att du tittade och berättade att du gillade det!
Superbra genomgång tack😋
Tack för de fina orden!
Som alltid en högklassig genomgång av solcellsåret 💯
Antar att elpris på såld el var med nätnytta och 60-öring, annars blir man ju riktigt avundsjuk på er SE4or 😁
I de två elprisen (köp o sålt) är alla de komponenter med som beskrivs innan grafen, dvs rörlig intäkt/utgift, nätnytta/rörlig nätavgift samt skattereduktion/skatt.
Roligt att du gillade genomgången och berättade för oss!
Hej, otroligt proffsig redogörelse.
Vi funderar på batteri, har 60 paneler ska ge 18,6.
Vi förbrukar 17,500. Laddar hybridbil.
Är det lönsamt med batteri?
Hur stort batteri 20-30 kvh?
Har ungefär samma. Köpte 10kWh batteri. För litet såklart. Det som behövs är ett batteri som är större än vad bilen har så det blir över till huset.
Tror du att det lönar sig nu 2025?
Kul att du gillar vår film. Vi har inte räknat på batteri. Vi har haft fokus på annat vi vill utveckla på gården. Men om 60-öringen försvinner så lär det ju bli bättre förutsättningar för ekonomi med batteri.
@@jonashaag9612 Nej, det som kommer löna sig är att använda ett begagnat bil/båt batteri. Vet dock ej vem som gör sådant som hantverkare. Lösningen är presenterad av Flyingtools. Ett batteri på minst 50 kWH eller som sagt en bra bit över vad din bil har.
Vi har en anläggning lik er. Vi har haft den i två år och den levererade lite minder 2024. Vi hoppas på en solig och fin sommar och att vi får 60-öringen. Ha en bra Helg.
Det håller vi tummarna för! Hoppas du också får en fin helg!
Vad har du/ni för utbildning?
Har du snabbräknat er solpark på skoj i de fyra olika elområden?
Skulle summan för er solpark köpt i aktier (snittavkastning)gett bätte inkomst och mindre bekymmer?
Mvh en sporadisk följare.
Vi är ingenjörer i datorsystemteknik, elektronik och elkraft med inrikting mot innovation.
Vi har haft väldigt bra avkastning på solcellerna, om du gör en rättvis uträkning med årlig avskrivning på anläggningen fram till komponenternas garantitider (25 år med 85% produktionsgaranti för panelerna och jag tror det är 12 år på frekvensomriktaren).
Siffrorna som finns borde vara tillräckligt för att göra en egen beräkning. Vi har inte räknat i de andra områdena, då vi främst är intresserade av våra egna data och inte ute efter några generella råd
@@sundhult Ok kunde tänka mig det om utbildning och mängden siffror.
Tänk vad det ska vara besvärligt o ha ström
Tycker?
De flesta betalar en slant och så kommer det el i två hål i väggen.
Har precis köpt 26 st paneler@430w/st och ett batteri på 12,8 kwh, hoppas det ska gå bra med intäkterna. Ganska stor investering, ca 181000:-. Men har elbil, tibber, värmepump med elprisstyrning bla, så hoppas det ska hjälpa lite. Elbilen är ju det som drar överlägset mest el.
Lycka till med anläggningen!
Du verkar ha bra förutsättningar på att trixa till och optimera hur du lägger förbrukningen, så det borde finnas möjligheter till bra resultat.
Tack, bra video. Skulle varit intressant att se resultatet utan 60 öre, med och utan ränta. Jag gissar, med cirka 4 000 kWh sålda per år att på 8 år blir det 8*4000*0,6=20 000 och i slutändan kanske 15 års återbetalning.
@@ulfwestberg2027
Vi har redovisat utfallet för vår anläggning, vilket vi anser är det vi kan uttala oss om.
Elpriset skiftar, skattesatser ändras, elcertifikat försvinner och så vidare och så vidare.
Vad som kommer de nästa 8,5 åren vet vi inget om.
Möjligtvis att det blir allt mer intressant att bli mer självförsörjande på elenergi.
Vi tycker det är fantastiskt att vi investerat i vårt hem och får tillbaka pengar på det.
Vårt mål har aldrig varit att tjäna pengar och få högsta möjliga avkastning.
Nu har i och för sig anläggningen givit en hyfsad avkastning också.
Det är upp till var och en att göra sin kalkyl utifrån vad som gäller idag, precis som vi gjorde för nio år sedan.
Det vi bjuder dig och andra på är hur just vår anläggning, med det teknikval vi gjorde då, med den plats vi finns på och hur ekonomiska konstruktioner fallit ut.
Varsågod!
Hej vad säger försäkringsbolag ang risker för brand i ekonomi byggnader .
Undrar om batteripacken har larm vid ev överhettning , kortslutning
Försäkringsbolag gillar inte brand i ekonomibyggnader.
1) Den som installera skall göra det enligt föreskrifter om elsäkerhet.
Tidigare var det många tveksamma installationer. Vi hade mycket bra installatörer, så vi känner oss trygga med hur det blev gjort. Vi var också med i hela processen, och såg till att det blev skyddsslangar, kontrollerade genomgångar, monterade frekvensomriktare och brytare på betongvägg (brandsäker vägg) etc.
2) Vi har i dag inget batteri i vår anläggning. Tyvärr.
Ett batteri har en BMS, Battery Management System, som hela tiden övervakar batteriet, det handlar om temperatur, spännaningar och mycket mer.
Rent tekniskt så har många batterier en anslutning till varje enskild cell som brinner av vid alldeles för högström., likt en gammal proppsäkring.
Det är en säkerhet om BMS skulle fallera.
Brand som startar i ett modernt batteri med ordentligt BMS är extremt sällsynt. En bra BMS och ett batteri som är designat att hantera expansion, vilket blir resultat om det blir för varmt. så är det mycket säkert.
Dock finns det, framförallt historiskt, en del tveksamma lösning på produkter. Det gäller allt från olika typer elcyklar till äldre mobiltelefoner (där man lärt sig och gör rätt idag) till eltandborstar och elhandverktyg.
I grunden är det samma typer av batterier i många fall.
3) Våra paneler har en optimerare som behöver signal från frekvernsomriktaren för att fungera. Finns ingen signal stängs den ned och skickar inte ut någon effekt.
En bra säkerhetsdetalj.
Dock blir panelen lite dyrare, och får en extra felkälla.
@sundhult tack för svar.
Jag fått offerter men blev tveksamm ang garanti på anläggningen 25år.
Men om företaget som lev går konkurs hur lätt är det då att få nån hjälp från Kina????
Dom var väldigt på försäljarna när det var 100tusen i stöd fram till sista dec-24
@
Kisel tillverkas i Kina, men företagen är ofta andra som sedan installerar.
Företagen som säljer panelerna brukar nog finnas kvar, men det kan man såklart aldrig veta.
Blir det inte 165 000 anläggningen måste generera för att få tillbaka värdet på dom 125 000 ni la ut 2016?
Det går att räkna på olika sätt.
Vi har två olika exempel i filmen, den ena att du räknar utan ränta, som om du exempelvis hade använt pengarna till något annat som inte gett ger intäkter. Det andra exemplet är med 5% ränta och då behöver du få in pengar även till räntan varje år. Så i det exemplet kommer intäkterna som behövs totalt att bli mer än 127 000 kr.
Jajjamen, jag tänkte på inflationen sedan 2016.. att 125 000 är idag 165 000 om man vill komma upp i samma värde tänkte jag
Ja, det blir ju lite samma sak som att räkna med ränta vid avbetalningen.
Vi säljer ca 80% av produktionen på ca 8686kwh.
Funderar på batteri då 60 öringen försvinner om 1 år.
Nätnyttan får vi 4 öre för och inkommande är 18 öre. Snålt av Eon
10 kw batteri 43,000 totalt. Kommer straffskatt på effektuttaget med så man kanske slipper den med batteriet😮
Batteri är förmodligen en bra investering om 60-öringen försvinner. Själva kommer vi säkert försöka styra åtgången med elbilen och andra förbrukningar vi kan styra.
ca 11 % bruttoavkastning, låt säga 40 års produktion (2.5 % årlig avskrivning) så 8.5 % netto. Det är helt okej, dessutom har ni ett värde i att kunna få ut mer effekt än vad säkringen tillåter under sommaren, det har ett värde i sig - låt säga ett par tusen per år. Då hamnar nettot på över 10 % per år. 60-öringen ska såklart bort, finns ingen anledning att betala mikroproducenterför att sälja el (som dessutom kostar konsumenterna i ökade nätkostnader) när det råder överskott på marknaden.
40 års produktion är väldigt optimistiskt, redan efter 15-20 år får man räkna med ett litet produktionsbortfall och efter 25 år så kan paneler börja bli så pass "trötta" att man får börja tänka på att antingen köpa till fler paneler eller byta ut anläggningen om man vill ha en lika stor produktion (som vid installation) på samma yta. Vissa andra delar (t ex frekvensomriktare) kommer förmodligen behövas bytas 1-2 ggr under under en 25-årsperiod.
snart dags köpa nya paneler vinsten är marginel
Varför ska vi köpa nya paneler nu när vi har 16 år 85% effektgaranti kvar? Det är ju nu när de snart är betalda som den verkliga vinsten infinner sig.