Pietre la Fiere (Calculi Biliari): 5 CAUZE si Operatia ca Tratament

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 31 ก.ค. 2024
  • Pietrele la fiere, adică litiaza veziculară sau calculi biliari, pot fi tratate cu succes, astfel încât simptomele să nu mai afecteze calitatea vieții. Află mai multe despre 5 posibile cauze ale litiazei veziculare și când este recomandată operația, de la dr. Decebal Fodor, medic specialist în chirurgie generală, la Spitalul Regina Maria din Brașov.
    👉Pietre la fiere: 5 posibile cauze
    Specialiștii nu au identificat, până în acest moment, o cauză exactă a apariției calculilor biliari, însă studiile și practica au creionat câteva posibile cauze:
    • Un dezechilibru chimic în compoziția bilei, mai exact scăderea concentrației acizilor biliari și creșterea colesterolului. Astfel, colesterolul se depune pe interiorul colecistului și apar micro-cristalele, care, ulterior, pot deveni ceea ce numim pietre la fiere.
    • O configurație anormală a canalului biliar, ce nu permite golirea completa a colecistului. În timp, se formează micro-cristale, iar apoi, calculi biliari.
    • O alimentație care abundă în alimente cu un conținut mare de colesterol și carbohidrați simpli și săracă în fibre. S-a constatat că persoanele care adoptă o astfel de alimentație aproape zilnic sunt predispuse la litiază biliară.
    • Scăderea bruscă în greutate, atât din cauze naturale, cât și din cauza unei operații bariatrice.
    • Sarcina: s-a constatat faptul că aproape 8% dintre femeile însărcinate suferă de litiază veziculară, iar colecistita acută litiazică este a doua cauză pentru intervențiile non obstetricale pe parcursul sarcinii.
    👉3 întrebări frecvente despre operația pentru pietre la fiere
    În cele mai multe dintre cazuri, chiar dacă pacienții au un stil de viață sănătos, litiaza veziculară avansează și este nevoie la un moment dat de operație. Această intervenție este considerată ușoară, în special din punct de vedere al recuperării, iar în continuare vom răspunde la trei dintre cele mai frecvente întrebări despre operație pentru pietre la fiere.
    👉Când e recomandată operația?
    Operația pentru pietre la fiere este minim-invazivă, realizându-se laparoscopic. Este bine să știi că nu toți pacienții care suferă de litiază biliară vor avea nevoie de operație. Aceasta se recomandă doar în anumite cazuri, când simptomele sunt evidente, iar calitatea vieții pacientului este afectată. Uneori, pacienții află că au pietre la fiere în timpul unei ecografii de rutină, astfel că nu este nevoie de operație decât în momentul în care apar simptomele. Până atunci, se recomandă monitorizarea cu atenție a afecțiunii și ecografii repetate, pentru a urmări starea colecistului.
    👉În ce constă operația laparoscopică?
    Operația de fiere laparoscopică este ușoară, atât din punct de vedere intervențional, cât și din punctul de vedere al recuperării. Practic, colecistul este îndepărtat cu ajutorul chirurgiei laparoscopice, iar astfel vor dispărea toate neplăcerile. Pacienții au parte de stimularea tranzitului la numai două ore de transferul pe secția de Terapie Intensivă. La început, se vor administra numai lichide, iar a doua zi, se va constata că tranzitul intestinal este reluat. Se recomandă reluarea rapidă a tranzitului, pentru eliminarea gazelor intestinale care pot provoca neplăceri foarte mari.
    👉Există vreun efect secundar al operației?
    În ceea ce privește efectele secundare ale acestei operații, este bine de știut că medicii fac tot posibilul să le reducă. Una dintre cele mai mari temeri ale pacienților este cea legată de eliminarea continuă a acizilor biliari. La un moment dat, a circulat un mit conform căruia acizii biliari ar putea face rău duodenului, determinând chiar și apariția cancerului colorectal.
    Ai motive de îngrijorare și vrei să afli mai multe despre cauzele formării calculilor biliari? Te așteptăm la consultație la Regina Maria, pentru a-ți răspunde la toate întrebările → www.reginamaria.ro/
    #PietreLaFiere #LitiazaVeziculara #CalculiBiliari
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    TE-AR PUTEA INTERESA:
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    👉Litiaza Biliara (Pietre la Fiere): Tratament, Regim dupa Operatie - • Litiaza Biliara (Pietr...
    👉Totul despre pietre la rinichi - • Pietre la Rinichi: Sim...
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    ALTE INFORMAȚII ȘI PROGRAMĂRI:
    ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
    👉FACEBOOK: / reginamaria.reteaua.pr...
    👉INSTAGRAM: / reteaua.reginamaria
    👉FA-TI O PROGRAMARE: www.reginamaria.ro/
    00:00 Intro
    01:23 Experienta medicului Decebal Fodor
    06:51 Ce este litiaza veziculara (calculi biliari)
    08:54 Cauzele aparitiei litiazei veziculare
    12:08 Operatia de litiaza biliara la gravide
    13:23 Diagnosticul si simptomele litiazei biliare
    22:47 Recuperarea de dupa operatia de colecist
    26:41 Tratament chirurgical vs. medicamentos la litiaza biliara
    30:44 Tratamentul microlitiazei veziculare
    32:40 Operatia laparoscopica de litiaza biliara
    38:02 Sfatul medicului

ความคิดเห็น • 4

  • @constantinturcan2164
    @constantinturcan2164 4 หลายเดือนก่อน +1

    Felicitări!
    Mult succes!

  • @claudiagitu5415
    @claudiagitu5415 ปีที่แล้ว

    Buna seara domnul doctor am o piatra la fere de 1.6 uneori vomit am amar in gura.sint diagnosticata cu litiaza biliara. Doresc sa spuneti scanderea in greutate si transpurati mari oboseala si imbalonare provin de la diagnosticu de mai sus?

    • @reteauareginamaria
      @reteauareginamaria  ปีที่แล้ว

      Bună ziua. Numai un medic specialist vă poate face cele mai bune recomandări și doar în urma unui consult de specialitate, care evaluează diverse aspecte medicale. Vă recomandăm să consultați un medic specialist. Pentru programare, vă recomandăm să apelați la 021 9268. Vă mulțumim!

    • @vladgabriel9066
      @vladgabriel9066 9 หลายเดือนก่อน

      ​@@reteauareginamaria9