Traiul în timpul URSS din Moldova preturile salarile

แชร์
ฝัง

ความคิดเห็น • 59

  • @andreikolesnikov3262
    @andreikolesnikov3262 7 หลายเดือนก่อน +4

    Cu părere de rău, la noi istoria țării noastre nu se învață și populația de pînă la 40 ani nu știu nimic de perioada sovetică, sau informația care o află este contraversă.
    Pe timpul românilor într-o crîșmă se sfădeau doi bărbați. Unul spunea că la el grîul a crescut de acum pînă la brîu, iar altul zicea să nu spună minciuni că chiar eri a trecut prin grîul lui și este pînă la genunchi. Cel mai interesant era că amîndoi aveau dreptate - unul avea înălțimea de 1.5 metri iar al doilea de 2 metri.
    Cam tot așa se primește cînd încep discuțiile despre URSS. În primul rînd trebuie să luați în calcul perioada de timp despre care se vorbește. Au fost foarte diferite. Exemplu: electrificarea satelor s-a făcut în anii 65-70. Pasportizarea prin 75. Iar URSS practic s-a terminat în 85. Chiar credeți că viața fară electricitate(citește- radiou, televiziune, frigider) și posibilitatea de a-ți părăsi localitatea de poate de numit bună?!
    Dar de unde apar vorbele de viață bună? Ea a fost! În URSS că și în Rusia țaristă politică colonizării constă în a schimba hotarele și a amesteca etniile. Se făcea în felul următor. Se construia, să zicem, uzina "mezon" pentru producție cu profil militar. Tinerii specialiști se aduceau de peste hotarele Republicii. Soțiile lor e clar că nu se duceau la prăsit, ci mai des erau angajate în sfera bugetară. Cu timpul acest tînăr specialist mai aducea părinții și socrii. În așa fel rușofonii au ocupat orașele unde majoritatea apartamentelor se construiau pentru ei. Și infrastructura (școli, grădinițe, diferite cercuri pentru dezvoltarea copiilor, etc.) tot pentru ei.
    În așa fel cei care s-au folosit de aceste bunuri au dreptate cînd spun că au trăit bine, iar cei ce spun că au trăit rău tot au dreptate, fiind că au muncit la greu în cîmp, fără comodități și chiar de au trecut la oraș, tot în sectorul privat fără comodități.

    • @harman4959
      @harman4959  7 หลายเดือนก่อน +3

      Da d-nului sunt de acord electrificare Moldovei sa început în anii 60-62 primele prima întreprindere care se ocupa cu energia electrica era Moldenergo care si acuma fuctioneaza.Cu PASPORTIZAREA POPULATIEI sa început în RSSM în anii 74 unde eu deja învatam la Bender atunci. Tot prin anii ceia am primit si eu pasaport sovietic . O informatie foarte convincatoera ca energia electrica a aparut în Romania în anii acestea. Daca eram cu Romania de atunci avem energie electrica. URSS a întîrziat cu o suta si ceva de ani. Intervalul de peste 100 de ani de electrificare a Romaniei, cuprins intre anii 1882 si 1989, poate fi impartit in trei perioade, fiecare avand caracteristici specifice: 1882-1920, 1921-1950 si 1951-1989.
      Prima perioada a electrificarii Romaniei, cuprinsa intre 1882 si 1920, este caracterizata printr-o evolutie in conditii de economie libera, fara orientari energetice stabilite prin lege, cu initiative provenind in principal de la administratiile comunale, in scopul realizarii, in primul rand, a iluminatului electric stradal si casnic, ceea ce a insemnat un progres tehnic fata de iluminatul cu petrol.Referitor la tineri specialisti veniti din Rusia la mine la serviciu erau foarte muti ,care la fel primeau apartamente gratuit de la stat. Ca specialisti tineri, e-ar noi moldoveni din Moldova locueam la gazda. În anii 90 rusofonii si evreii au început sa paraseasca Moldova , rusii plecau în rusia si în transnistraia evreii în Israial si în America. Multi colegi de la mine de la lucru au plecat sute în aceste tari. Majoritatea din ei aveau apartamente de la stat pe care le vindeau moldovenilor. Si mie colegii meau propus sa cumpar apartament de la ei . Îmi propuneau telivizoare si mobila.

  • @nadikanadja8024
    @nadikanadja8024 7 หลายเดือนก่อน +3

    Interesant mult success sänätate si bucurie .

  • @Anonymus-nk5vt
    @Anonymus-nk5vt 5 หลายเดือนก่อน +1

    UNIRE!🇷🇴

  • @sergiubarbos9880
    @sergiubarbos9880 7 หลายเดือนก่อน +5

    Foarte interesant panru iubitorii URSS-ului 😂😂😂😂😂

  • @criss_mnm
    @criss_mnm 7 หลายเดือนก่อน +3

    Foarte interesanta poveste, mai ales pentru cineva din Romania. Noi din pacate abea in ultimii ani am inceput sa aflam tot mai mult despre cum era viata dincolo de Prut. Am uramrit cu mare interes si astept partea a doua 🙂👍

    • @user-yy1tb6fj9s
      @user-yy1tb6fj9s 7 หลายเดือนก่อน +2

      Mult mai bine era dekit in Rumania sincer

    • @elturko4906
      @elturko4906 7 หลายเดือนก่อน +1

      Anii 70 au fost mult mai buni in Romania decat in majoritatea locurilor din URSS, mai ales Moldova. In Romania s-a stricat treaba incepand cu 83.@@user-yy1tb6fj9s

    • @catalincatalin3821
      @catalincatalin3821 6 หลายเดือนก่อน

      ​@@user-yy1tb6fj9s nu văd cu ce era mai bine la voi.

  • @orbita9521
    @orbita9521 7 หลายเดือนก่อน

    Salariul de 60 ruble este foarte mic. Nu stiam ca erau salarii asa de mici.. Plus ca colegiul , sau tehnicum cum se numeau atunci, erau 4 ani de studii, nu 2. Poate vorbiti de o scoala de meserii? PTU cum se numeau atunci. Eu am terminat colegiul politehnic din Balti, am lucrat 3 luni in Bender pana a fi inrolat in armata. Am primit camin si salariul a fost de 110 ruble. Dupa armata am lucrat la Mezon in Chisinau, salariul era 180 ruble la inceput, dupa 220.

    • @harman4959
      @harman4959  7 หลายเดือนก่อน +1

      Mai tai tîrziu dupa vreo trei ani tot primeam 100-110 lei. Cînd am trecut cu traiul la Chisinau si lucram.Acolo aveam salariul 150-170 rubli pe luna.La fabrica noastra prin anii 80 muncitorii la conveer tot primeau 200-250 rubli. Inginerii si sefii de sectii primeau mai putin cam 160-170 depide de functii.

  • @user-jo4iz6df6l
    @user-jo4iz6df6l 5 หลายเดือนก่อน

    Iaca pe timpul tsarilor rusi noi am trait foarte bine!

    • @harman4959
      @harman4959  5 หลายเดือนก่อน

      Cine a trait bine pe timpul URSS

  • @wago8293
    @wago8293 7 หลายเดือนก่อน +1

    Nu stiu cine esti vreu sati spun una pe vremurile celia eu personal am trait foarte bine am lucrat si muncitor si la pisturi de conducere, la inceputul anilor 2000 am plecat in Europa am inceput de la zero am avut o mica firma de electricitate am avut oameni dar nam amajit pe nimeni bogatii mari nam facut, da la moment nus sarac anul trecut mam intors in tara dsca aiauzit de programa: Diaspora venit acasa. Si iaca aici guvernaria niastra sia aratat coltii si fata adevarata de incompetenta.tot cia fost declarat a fost o minciuna si stiu multe persoane care au ars si acuma au numai probleme

    • @harman4959
      @harman4959  7 หลายเดือนก่อน +1

      Domnului nu scri prostii , daca tu socoti ca cele 200 ruble le primeai si spui ca traeai bine df*c*ru . Acuma d-nulei sunt oameni care traesc bine . Au cîte trei masin în ograda case bune .O parte din moldoveni traesc super în fiecare an pleaca la odihna printari europene, si chear în tarile mai îndeopartate. Un exemplu un cunoscut de al meu lucreaza un simplu (santehnic) instalator . Unde a plecat în excursie prin tarile america latina Cuba Brazilia si alte tari sa viziteze. TU Cu salariul tau de 200 ruble atuni cîntraeai bine.Aveai posibiliatea sa vizitezi asa tari , nu mai zic de biznesmanii nostri.

  • @valentinapislaru7703
    @valentinapislaru7703 7 หลายเดือนก่อน

    VEAȚA O FOST FRUMOASĂ .DA POATE GREU PENTRU UNII DAR CUM O FOST SUB JUGUL ROMĂNIEI SA NU DEA DOMNUL

    • @harman4959
      @harman4959  6 หลายเดือนก่อน +2

      Da a fost frumoasa viata fiindca atunci 30 ani în urma eram tineri , unde aveam alte interesuri la acea vreme. Tinerii de azi nu prea în intereseaza timpurile sovietice daca a fost bine sau rau. Generatia mea tare multi au nastalgie pe timpul URSS. Acuma desigur ca viata este mai buna , mai interesanta unde oamenii au posibilitati sa traeasca mai bine. Cei mai învîrsta sau deprins sa traeasca în saracie fara comoditati fara multa informatie.

    • @catalincatalin3821
      @catalincatalin3821 6 หลายเดือนก่อน

      Sub jugul României? Care jug?

  • @vitaliepascal4006
    @vitaliepascal4006 7 หลายเดือนก่อน

    Stefan Voda e situat in estul tarii si nici decum la sud.

    • @moldoveanul408
      @moldoveanul408 7 หลายเดือนก่อน +1

      Moldova geografic deobicei este înpărțită în nord, centru și sud, iar raionul ștefan Vodă face parte din partea sudului

    • @harman4959
      @harman4959  7 หลายเดือนก่อน

      Domnulei foarte rau stii geografia
      Orașul Ștefan Vodă este amplasat în partea de Sud-Est a Republicii Moldova la 105 km de Chișinău. Din trei părți orașul este în apropiată vecinătate cu Ucraina. Până la orașul Tighina sunt 45 km iar până la stația de cale ferată din Căușeni 27 km. Daca sa zic mai precis acolo mam nascut si stiu din copilarie.

  • @user-go2xx6hv1u
    @user-go2xx6hv1u 7 หลายเดือนก่อน

    Уйти пи каналу меу де ютуб шы фэ конклузия.

  • @user-jo4iz6df6l
    @user-jo4iz6df6l 6 หลายเดือนก่อน

    Nu uita-ti ca era medecina gratuita , studiile. Oare doriti sa spuneti ca traiti mai bine acum?

    • @harman4959
      @harman4959  6 หลายเดือนก่อน

      Da.

    • @user-jo4iz6df6l
      @user-jo4iz6df6l 6 หลายเดือนก่อน

      @@harman4959Presupun, ca dumneavoastra ati gasit vre-un tezaur, daca afirmati asa. Eu sint mai tanar si cativa ani am trait in URSS. Anii 80 au ramas ca ce-i mai fericiri pentru mine, poate ca eram copil. Dar, si cei mai in varsta spun, ca bunastarea era mult mai ridicata comparativ cu ziua de astazi. Comparati rata demografica a Moldovei cu cea a RMSS, ca exemplu. Populatia nu se reduce, daca viata ii calitativa.

    • @harman4959
      @harman4959  6 หลายเดือนก่อน

      @@user-jo4iz6df6l Cu mult mai bine traesc oamenii acuma. Aduc argumente concrete.Eu de pilda acuma lucrez la o firma de constructie.Unde construim aapartamente. Un apartament cu 80m2 costa cam 80-90 mii euro. Se vînd ca pînea calda. Cumpara mai mult moldovenii. În sate acuma oamenii care locuesc au cîte 2-3 masini. Alta parte de oameni în concediu vara pleaca la odihna prin Turcia si alte tari. Majoritatea tineri care au minte . Cîstiga foarte bine salariul. Pensionarii da o duc mai greu. Te timpul URSS CU 130-180 RUBLE PRIMEAU PE ATUNCI .UNDE SE PUTEAU EI SA SE ODIHNEASCA CU ASA LALARIU.Nici la Cobliva nu puteam sa ne odihnim.

    • @harman4959
      @harman4959  6 หลายเดือนก่อน

      @@user-jo4iz6df6l Populatia a scazut de la noi , dar motivul este ca oamenii, doresc acuma sa traeasca mai bine. Atunci pe timpul URSS NAVEAU DREPTUL SA PLECE PEWSTE HOTARE.aCUMA FIECARE PLEACA UNDE DORESTE. sI TINERII DORESC SA TRAEASCA MAI BINE.

    • @user-jo4iz6df6l
      @user-jo4iz6df6l 6 หลายเดือนก่อน

      @@harman4959 Lucrati la o firma de constructie in ce tara: Suedia, Elvetia, Canada?

  • @user-mn5kg4eq3e
    @user-mn5kg4eq3e 7 หลายเดือนก่อน

    Fara cravata nu esti serios

    • @harman4959
      @harman4959  7 หลายเดือนก่อน +1

      În urmatorul video am sami pun cravata si costumul. Pentru ca cu cravata numai la seviciu acasa nu prea cunosc pe cineva sa faca video .

  • @eugeniacarnet5667
    @eugeniacarnet5667 7 หลายเดือนก่อน

    Ну ворби простий кэ буника мя примя 12рубле пенсие ши ый ажунжя о пыне косто 16аопейчь ун кг де салам коста 1.80ьруб ши ый ажунжя тоатэ луна

    • @AloeVera-wl5ly
      @AloeVera-wl5ly 7 หลายเดือนก่อน +2

      12 ruble pensia. 16 bani o paine, adica o paine pe zi si pe luna sunt 4.8 ruble numai pe paine

    • @endouceurendouceur318
      @endouceurendouceur318 7 หลายเดือนก่อน

      /= Cîrnățoiacă RuSSoiacă Ocupantă Popită KiriliSStă Dondonoagă Oloagă !

    • @harman4959
      @harman4959  7 หลายเดือนก่อน +1

      Aceste pensii de 12 ruble primeau pensionarii de la tara, eu vorbesc de oras. Si a mei bunei primeau asa pensie, în oras cu acei bani nu faceai multe lucruri. Daca tu ai trait pe acele timpuri cred ca stii ce salarii aveu oamenii prin anii ceia.

    • @user-cl9rl3sw2z
      @user-cl9rl3sw2z 7 หลายเดือนก่อน

      Poate e adevăr!Moldova era mica și a avut prioritatea de a fi atractivă pentru a fi repopulata ce și se intimpla ,Cind se pregăteau de nunta toții mergem din Cernăuți in Moldova și cumpărau pentru nunta продукты pentru ca încă odată zic Moldova ca și Rep Baltice trebuia sa fie atractivă de a fi populată de rusi sau ucrii noștri ce foarte multi și au plecat în Edinet Ocnita Bălți ca acolo le ofereau locuri de casă pe free. Nu tot asa era în Ucraina sau mai ales în Rossia unde în magazine găseai musai conserve de морская капуста.

    • @fiodorcaruceru3346
      @fiodorcaruceru3346 7 หลายเดือนก่อน +2

      @eugeniacarnet5667 Буника та трэя ку о пыне пе зи ши 130 граме де кырнац.Поци сэ фачи сокотяла дакэ дорешть, ши ку аста баний сау терминат. Те рог сэ пречизези килоць кумпэра тот дин пенсие сау умбла фэрэ сэ пот фаче сокотиала май печис.