Biz Hasta mıyız? | Okurlara Yöneltilen Eleştiriler Üzerine (!)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 82

  • @slanurdas2964
    @slanurdas2964 2 ปีที่แล้ว +36

    Merhabalar Onur hocam videonun bildirimi gelir gelmez buraya gelip, videoda ki konudan bağımsız içimden gelen bir kaç şeyi yazmak istedim. Öncelikle 9. sınıftayken sınıf rehber ve Türk Dili Edebiyatı öğretmenimizdiniz. Daha 9. sınıfa yeni başlamış bir öğrenci olarak o zamanlar Edebiyata karşı pek bir ilgim yoktu ve ilk derslerde dersi çoğu zaman dinlememiştim. Sonralarda kitap okuma saatleri yaptıkça derslerinizi dinlemeye başlamıştım. O zamanlar youtube kanalınızın olduğunu söylemiştiniz, sizi burdan da takip etmeye başlamıştım. Sonra araya pandemi dönemi girince istanbuldan ayrılmak zorunda kalmıştım. Şimdi 11. sınıfım bitmek üzere seneye 12. sınıf olacağım ve şunu söylemeliyim ki sizin sayenizde edindiğim kitap okuma alışkanlığım hala devam ediyor, Edebiyat derslerinden aşırı keyif alıyorum ve notlarım süper, ayrıca yazarlık eğitimlerine katılıyorum ve kendi çapımda metinler, denemeler, durum hikayleri yazıyorum. İyi ki zamanında sizin gibi bir öğretmenimiz olmuş size çok teşekkür ederim. TH-cam kanalınız da zamanla büyümüş ileride çok daha güzel bir sayıya sahip olacağınızdan eminim. Umarım emeklerinizin karşılığını en iyi şekilde alırsınız. Sağlıcakla

    •  2 ปีที่แล้ว +11

      Merhaba Sıla :)
      Geçen sene pandemi sebebiyle hep uzaktan eğitim vardı, zaten gittiğini bilmiyordum. Bu sene de herkes maskeli olunca acaba gözümden mi kaçtı, gördüm de fark edemedim mi diye düşünmüştüm. Meğer okul değiştirmişsin. Yorumuna çok memnun oldum. Biraz olsun katkım olduysa ne mutlu. Senin adına da çok mutlu oldum, çok teşekkür ederim. Başarılar diliyorum, görüşmek üzere.

  • @arzuyucel2051
    @arzuyucel2051 2 ปีที่แล้ว +11

    Hasta değilim, kitap okuyorum ve okuyacağım, kitap alıyorum ve almaya devam edeceğim. Kütüphanemi de daha da büyüteceğim😊😊😎😎

  • @oyaildeniz
    @oyaildeniz 2 ปีที่แล้ว +12

    Bir çok kişinin hislerine tercüman olmuşsunuz 👍🏻 Çok da güzel ifade etmişsiniz Onur
    54 yaşındayım, yasaklı kitap dergi vs. okuyan, yazan, saklayan bir aileden gelen biri olarak okumak ve kitap hayatımın merkezinde oldu hep.
    Her zaman kitap alan biriydim ve elbette şu zam durumlarından etkilenip İnternet üzerinden almalarım cozutmuş durumda farkındayım ama acaip iyi geliyor o kolileri açıp da o kitapları koklamak, okuyacağımı bilmek.
    Hatta daha bugün ‘7.Üsküdar Kitap fuarı’ndan bir dolu kitap alıp çıktım. Ki biliyorum aynı kitapları daha ucuz alacağım internetten ama böylesinin tadı da bir başka.
    Kendimi biliyorum ‘Ömrüm yetttiğince’ okuyacağım, niye almayayım??
    Ailemden kalan; 1920ler, 30lar, 40lar… daki kitaplarımın değerlerini düşünebiliyor musunuz? Ben de çocuklarıma bırakacağım böyle değerleri…
    Çocuklarıma da hep söylerim; bunlar benim hazinem, hayatımdaki önemli tek ‘maddi’ şeyler, ona göre sahip çıkın benden sonra…
    Velhasılı bolca kitap alırım kimselere de veremem😁

    •  2 ปีที่แล้ว +2

      Oya Hanım, çok teşekkür ederim. Ben de sizin gibi düşünüyorum. Bir aksilik olmazsa hafta içi Üsküdar Kitap Fuarı'nı ben de ziyaret edeceğim :)

  • @birselsancar7092
    @birselsancar7092 2 ปีที่แล้ว +3

    Bu yargılarda bulunanlar hepimizin çevresinde var. Küçük bir evde yaşıyorum çok küçük bir kütüphanem var. 2021 yılında 100 kitap okudum okumakla kalmadım, okuduklarımla ilgili düşüncelerimi, kitaptaki karakter şemalarını da hazırlayarak bu kitaplara ilişkin 5 adet defter tamamladım. Çok klasik eserlere yer verdiğim bir kütüphane oluşturdum. Aldıklarımın yüzde 50'sini okudum. Okumaya da devam ediyorum. Kadınların para harcadığı birçok alışveriş kalemi vardır, ben paramı kitaplara ve resim malzemelerine harcıyorum. Kütüphanelerden de kitap alıyorum. Hepsi tercih meselesi. Çok değerli paylaşımları olan, değer verdiğim bir kitap dostusunuz. Videolarınızı hep merakla izliyorum. Kötüleri boşverip okuma yolculuğumuza devam edelim. Ellerinize, yüreğinize sağlık.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Çok teşekkür ederim Birsel Hanım. Ne mutlu size. Maalesef hobisi olan, bunlar için bütçe ayıran insanlar niyeyse farklı görülüyor. Keşke herkesin bir hobisi olsa, ona zaman ayırsa ve bununla mutlu olsa. Aslında en temel insani ihtiyaçlar bunlar. Bu kadar eleştirilmesini anlayamadığım için böyle bir video çekmek istedim. Sağ olun :)

    • @birselsancar7092
      @birselsancar7092 2 ปีที่แล้ว

      @ Hissiyatınızı çok iyi anlıyorum. Edepsiz ve saygısız geniş bir kitle var malesef. Çok tanıdığım, emin olduğum sizin gibi kitap dostu sevip saydıklarım hariç, sosyal medyada tek satır dahi yazmıyorum. Zira bu cahil, saldırgan kitleye nefes yetiştirmek imkansız.

  • @mustafabicer845
    @mustafabicer845 2 ปีที่แล้ว +4

    Sayın hocam sizi yakından takip eden bir okuyucu olarak bugüne kadar bütün videolarınızı büyük bir keyifle izledim ve izlemeye devam ediyorum .Bu işi hakkıyla,edebiyle yapan Ender kişilerdensiniz.Herşeyden önce bilinçli okur bilinçli eleştiri yapar, hayatında hiç kitap okumamış kişilerde maalesef hadlerini aşarak eleştiri yapabiliyorlar, hiç canınızı sıkmayın.Olgun meyve
    taşlanır.Teskkürler.

  • @zehratorun807
    @zehratorun807 2 ปีที่แล้ว +4

    Akarı yok kokarı yok niye önceden almayayım...
    O kadar doğruki👏🏻👏🏻 Keşke çevremizdekilere anlatabilsek 😇

  • @ahmetagir6185
    @ahmetagir6185 2 ปีที่แล้ว

    Çok kibar konuşmuşsunuz. Bunlara "sana ne" demek lazım.
    İnsanlar suç işlememek şartıyla paralarıyla istediklerini yaparlar.

  • @koaladankitaplarr
    @koaladankitaplarr 2 ปีที่แล้ว +11

    Onur, ne güzel oldu da böyle bir video sen de çektin. Sondan başlayacağım ben. Videoda bahsettiğin, sosyal medya aracılığı ile tanışıp seninle dost olan insanlardan biri benim. Sohbetlerimiz, kahkahalarımız, yeri gelince de sakin kalamayışlarımız bol olsun! 💕
    Murat'ın videosu yaklaşık 5 ay evveldi ve biz bu konudan çok etkileniyorduk. Özellikle haddi olmayan birçok insanın, alışveriş ve kitaplar hakkında konuşuyor olmasından kendi adıma büyük rahatsızlık duyuyordum. Ancak ilerleyen süreçte bunun arttığını hatta seviyenin düştüğünü gözlemledim. Senin de dediğin gibi bu kanal, kanallarımız bizim hobimiz. Ben makine mühendisiyim dolayısıyla edebiyat benim işim olmasa da kitaplar benim hem ilgi alanım hem de hobim. İnsanların ne yediğine, ne içtiğine, hamgi ürüne ne kadar para harcadığına karışmanın hiçbirimizin haddi olduğunu düşünmüyorum. Bu konuda karar verme yetkisi sadece bireyin kendisine aitken, birilerinin gelip şov mu yapıyorsun diyerek kendi sığ dünyasında beni bizi eleştirmeye çalışmasına artık sakin de kalmıyorum. Alıyorum, o ay okuyorum. Alıyorum, 10 yıl sonra okurum. Ya da alıyorum ve izliyorum. Bu kadar. Kesin ve net. Hep dediğim gibi; işi yapan da işten etkilenen de benim. Video su gibi aktı. Söylenecek her şeyi söylemişsin. Diline sağlık 💖

    •  2 ปีที่แล้ว +2

      Çok teşekkür ederim Fazilet :)
      Bu kanalın bana kattığı çok değerli insanlar oldu. Onlardan biri de tabii ki sensin :) Kanallarımız büyüdükçe, daha fazla sayıda insana ulaştıkça bu tip eleştirilerin gelmesi de normal diyordum aslında. Ama fark ettim ki bu tip, eleştiri bile diyemeyeceğimiz saçmalıklar çok arttı ve normal olmaktan çıktı. Bütün gün sosyal medya hesaplarında aldığım çanta, kozmetik ürünü, ayakkabı vs. için kaydırın, tıklayın diye paylaşım yapan; aldıkları ürünlerin kutu açılımını yapıp bu işlerden ortalıklar ve tıklanmalar sayesinde milyonlar kazanan insanları eleştirmek yerine kitap okuyanı, kitap alanı eleştirmek bana kötü niyetli bir davranış gibi geliyor artık. Bazen ses çıkarmak, tepki göstermek, bunun eleştiri değil de başka bir şey olduğunu söylemek gerekiyor. Özellikle Twitter ortamında gördüklerim ve yaşadıklarım sebebiyle bazen rahatsız oluyordum. Murat'ın videosundan gördüğüm kesit vesile oldu, ben de içimi dökmüş oldum :)

  • @umurbilgehan2535
    @umurbilgehan2535 2 ปีที่แล้ว +3

    Hocam selamlar,
    Çepniokur'un vidyosunu da izledim sizden sonra. İkiniz de gerçekten söz konusu konu hakkında çok kritik tespitler yapıp, tüm kitapseverlerin iç dünyasında karmaşık şekilde duran cümleleri almış ve duyduğumuzda kendimizi bizim yerimize bir başkasının anlattığını hissettiğimiz şekilde düzene sokarak anlamlı bir metin yapmışsınız. Hiç yurt dışı deneyimim olmadığı için başka ülkelerde de çok fazla kitap okuyan ve çok fazla kitap alan insanlar hakkında ülkemizde olduğu gibi negatif tutum var mı bilemeyeceğim. Ancak bizim ülkemizdeki bu tutumun sosyolojik ve psikolojik temelleri olduğunu idrak edebilecek kadar hem kendi ülkemi ve ülkemin insanlarını hem de kendimi tanıyorum. Öncelikle insanın hayatta en korktuğu şeyin utanılacak duruma düşmek olduğunun farkındayım. Bu utanılacak duruma düşme korkusu, toplumdaki çoğu insanın bazı konularda kompleks yapmasına sebebiyet veriyor. Bu kitap konusu da buna güzel bir örnek. İnsanlar ya hiç kitap okumuyor ya da çok popüler olduğu için veya eş-dost-sevgili zoruyla birkaç senede bir ancak bir tane kitap okuyor. Dolayısıyla bu doğrultuda hayat yaşayan bir insan, bana göre gayet normal seviyede olmasına rağmen senede 25 kitap okuyan birisini dahi gördüğünde kompleks yapıyor. Çünkü biliyor ki karşısındaki insan, kendisinden bilgi seviyesi bakımından daha üstün konumda. Bu da yetmezmiş gibi karşısındaki insanın kendini ifade ediş biçimi, üslubu gibi özelliklerde de kendisinden daha klas olunca kaba tabirle kendisinin beta, karşısındaki kişinin ise alfa olduğu hissine kapılıyor. Bu da onun kendi içinde utanılacak duruma düştüğü düşüncesini doğuruyor. Halbuki bu bir yanılgı. Neden yanılgı? Kanaatimce bir insan hiç kitap okumadan da fark yaratıp mantıklı bir birey olabilir. Zor ancak imkansız değil. Kaldı ki yanılgı olmamasının bana göre başka gerekçesi de zaten hali hazırda kitap okuyan insanın hiçbir zaman karşısındaki kişiyi utanılacak duruma düşürmeyeceği ve üst perdeden bakmayacağıdır. Gel gelelim kitap okumayan kişi için bu tahayyülleri yapmak imkansıza yakın olduğu için buradaki ikili ilişki bir kısır döngüye giriyor. Utanılacak duruma düştüğünü düşünen bir insanın yapacağı ilk iş ne olacaktır? Hem öz saygısını hem de insanların kendisine gösterdiği saygıyı geri kazanmak isteyecektir. Çünkü kendisi bu utanılacak duruma düştüğü için insanların gözündeki saygısını da kaybettiğini düşünmektedir. Bu saygı meselesini nasıl halledebilir? Bana kalırsa kitap okumayan insan biraz çocuk gibidir. Dolayısıyla kendisini saygı duyulacak duruma çıkarmak yerine saygı duyulan bir insan olduğunu düşündüğü kitap okuyan kişisine duyulan saygının anlamsız, gereksiz olduğunu ispat çabasına girecektir, girmektedir de. Bu da kitap almanın gereksizliği, fazla kitap okumanın gerçek hayatta hiçbir şekilde tecrübe ve yarar göstermeyeceği şeklinde birtakım savunmalarla kitap okumamasını meşrulaştırıp kitap okuyanın da anlamsız çaba içerisinde olduğunu beyan etme yoluna girmesine sebebiyet verecektir. Problemin kendisi de buradan patlak veriyor. Üzücü olan şu ki ben kitap okuyan ve bilgiye aç bir insan olarak kitap okumayan kişinin davranışlarının altında neler yattığını, bir davranışı niçin gerçekleştirdiğini ve gerçekleştirmediği ama gerçekleştirmesi muhtemel bir davranışı tahmin edebiliyorum. Ben kitap okumayan birisinin yalan söyleyip söylemediğini artık anlamak istemiyorum. Bu bana zûl geliyor. Bu da Thomas Gray'in cehalet saadettir sözünü doğruluyor. Farkındalık ciddi anlamda mutsuzluğa sebebiyet verse de mutsuzluğun verdiği mutluluk tutunacak tek dalım(ız) diye düşünüyorum.
    Hasılı kelam güzel bir konuya parmak basmışsınız. Bundan ötürü teşekkürü size bir borç biliyorum. Ben de sizin aracılığınızla iç dökme terapisi gerçekleştirdim. Kusura bakmazsınız umarım. Kendinize ve sizin gibi nadide bir insan yetiştiren kitapsever babanıza ve annenize iyi bakın. Sağlıcakla kalın.
    Dipçe: 3.51 AGNO ile mezun olmuş bir felsefeci olarak felsefe alanında size tavsiye sunan arkadaşlarınızdan fırsat kalırsa(!) tavsiyelerde bulunabilirim. Benim için bir "onur"dur. Selametle. :)

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Umur Bey, zaman ayırmış uzun uzun yazmışsınız. Elinize sağlık, kesinlikle katılıyorum. Ne kusuru, estağfurullah. Değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyorum. Tavsiyelerinizi almaktan memnuniyet duyarım, çok da sevinirim. Sağ olun, sevgiler :)

  • @aynureldek8776
    @aynureldek8776 2 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba.Biz okurların karşılaştığı sorunlar bunlar.Keşke hastalıklar böyle güzel olsa.Emekli bir eğitimci olarak teşekkür ediyorum.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Ben teşekkür ederim, saygılar.

  • @alaxel5071
    @alaxel5071 2 ปีที่แล้ว +1

    Hocam geçen sene siz zaman carkini aldığınızda ben de araştırıyordum fiyatları, o zamanlar 600 küsur tl olmasına rağmen çok fazla geliyordu bana çünku lise öğrencisiyim ve bi anda o parayı çıkaramazdim. Seneye veya daha sonra yazın çalışıp alırım diye erteledim. Ve şuan fiyatlar uçmuş durumda. 2000 tl ye satılıyor. Ve uzun süre alamayacağım gibi duruyor ;(

    •  2 ปีที่แล้ว

      Maalesef ciltli baskısının tükenmesiyle birlikte fiyatlar daha da arttı. Fakat birkaç ay önce ciltli baskı yeniden basıldı. Şu an İlknokta'da 1765₺ ama yine de çok pahalı tabii. Birkaç sahafta 1500₺ civarına gördüm. Yeni baskıdan önce 3000₺'ye satmaya çalışan sahaflar vardı. Bence ciltli almak yerine yeni kapak tasarımıyla karton kapak olarak basılan haline bakın. Şu an karton kapaklı yeni baskı set olarak 841₺. Belki 2. el bulabilirseniz fiyat daha da düşer. Bahsettiğim baskı şu:
      www.ilknokta.com/robert-jordan/zaman-carki-15-kitap-takim-karton-kapak.htm

    • @alaxel5071
      @alaxel5071 2 ปีที่แล้ว

      @ evt karton kapağı da çıktı ama hala ciltlisi daha güzel duruyor. Belki alırım bilmiyorum, ama o kadar para vereceksem ciltlisini almak daha mantıklı geliyor. Anlaşılan mesleği alana kadar alamayacağım gibi duruyor :/

  • @cihankarabulut23
    @cihankarabulut23 2 ปีที่แล้ว +3

    Keşke bütün hastalıklar Tsundoku gibi huzur verici olsa...😇

  • @eceyhun_
    @eceyhun_ 2 ปีที่แล้ว +3

    Ne güzel bir video olmuş. Kitap okuyan herkesin yaşadığı bir durum bence. Artık sadece gerçek hayatta değil sosyal medyada bile eleştiri alıyoruz. Umarım videonuz ve bu tarz videolar insanların bu saçma düşüncelerini yok eder. Daha güzel günlere inşallah ✨🎉

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Çok teşekkür ederim :) Kendimce açıklamaya, içimi dökmeye çalıştım. Bu tip düşünce yapısına sahip insanların pek değişeceğini düşünmüyorum ama sürekli anlamlandıramadıkları davranışlarımız hakkında belki bir nebze aydınlanma yaşarlar diye ümit ediyorum :)

  • @noname.rose0
    @noname.rose0 2 ปีที่แล้ว +2

    Kendimi bildim bileli sürekli kitapların içindeyim . Annem tüm paramı kitaplara harcıyorum diye hep kızardı bana o yüzden gizlice eve kaç defa kitap soktuğumu bilmiyorum . Üniversiteyi bitirip çalışmaya başladıktan sonra artık kendi evimde güzel bir kütüphane kurdum ve evet karşısına oturup saatlerce seyredebilirim onları . Çünkü kitapları görmek beni mutlu ediyor . Mutlu etmesinin sebebi inanılmaz heyecanlandırıyor . Hastalık diyen , aptal dostlarıma kızamıyorum çünkü anlamalarına imkan yok . Kitap okuyan insanların ufkunu görememek büyük bir aciziyet .

  • @burakboydag9435
    @burakboydag9435 2 ปีที่แล้ว +2

    Bunlardan dolayı gelişmiyor bu ülke hocam işte ☺️

  • @cihankarabulut23
    @cihankarabulut23 2 ปีที่แล้ว

    2:44 tespit gibi tespit

  • @kaderzytn
    @kaderzytn 2 ปีที่แล้ว +3

    Ben sizi ve arkadaşlarınızı ilk Twitter da tanıdım, kendi aranızdaki konuşmaları, kitaplar hakkında ki yorumlarınızı okumak bana çok keyif veriyor sayenizde çok güzel kitaplar keşfettim nitelikli okumalar yaptım ve yapmaya devam ediyorum üç beş ay öncesine kadar tüm sosyal medyayı silmek üzereyken keyifle giriyorum artık sosyal medya hesaplarıma sizlerle dolu olduğu için siz ve arkadaşlarınız Hep böyle devam edin 🌸

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Çok teşekkür ederim :) Bir nebze de olsa katkım olduysa ne mutlu bana :) Twitter'ı dediğim gibi aslında oldukça şahsi amaçlarla kullanıyordum ama neden TH-cam ve Instagram gibi kullanmıyorum diye düşündüm. Son 4-5 aydır orada da kitaplarla alakalı paylaşımlar yapmaya başladım. Umarım aynı şekilde devam ederim, sağ olun :)

  • @Okanınkitaplığı
    @Okanınkitaplığı 2 ปีที่แล้ว +1

    Onur hocam twitır kullanmıyorum ve kullanmayı düşünmüyorum . Kişilik olarak saygı duyduğum nezaket sahibi birisiniz bana göre , insanlar dediğiniz gibi tanımadan bilmeden saygı sınırını aşan eleştirilerde bulunuyorlar , anlattıklarınıza sonuna kadar katılıyorum

    •  2 ปีที่แล้ว

      Okan Bey, çok teşekkür ederim, sağ olun. Maalesef öyle. Zaman zaman tepki göstermek gerekiyor diye düşünüyorum.

  • @1kitapsever41
    @1kitapsever41 2 ปีที่แล้ว

    Emeklerinize sağlık hocam çok güzel bir paylaşım olmuş

    •  2 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkürler :)

  • @tuncozturk641
    @tuncozturk641 2 ปีที่แล้ว

    Ciltli Degerli kitapları alırım okurumda ve aynı zamanda da koleksiyonerimdir kendi capımda kimseyi ilgilendirmez yaptıklarımız saygılar hocam

  • @sinan4833
    @sinan4833 2 ปีที่แล้ว

    Ben okudukça alıyorum, aldıkça da okuyorum.
    Kitap alıyor olmam beni okumaya yönlendiriyor sürekli.
    Aldığım bazı kitapların 10 yıl okunmadan rafta durduğu oluyor.
    Ancak örneğin, 10 yıl önce aldığım Grange'ın Leyleklerin Uçuşu kitabı dikkatimi çekti rafta geçen sene, okudum ve tekrar yoğun okuma dönemine girmiş oldum.
    Dolayısı ile çok kitap alanları eleştirmek, kendilerini tatmin eden ancak esasen çok yüzeysel, bayağı bir aktivite bazı insanlar için.
    Nefret etmek kolay, aşağılık kompleksinden dolayı "HATER" dolu dünya.

  • @psk.okuyor
    @psk.okuyor 2 ปีที่แล้ว

    Şahane video olmuş.. hislerimize tercüman oldun.. tebrikler 🎉

    •  2 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkür ederim :)

  • @abdulkadiraydin9207
    @abdulkadiraydin9207 2 ปีที่แล้ว +5

    Günde bir paket sigara içen kişilerin aylık masrafi bir paket sigara 25 tl dersek 30 günde 750 tl. Yıllık harcamaları toplamda 9000 tl. Kişinin hayatına kattığı şey nedir peki? Koskocaman bir hiç aynı zamanda Dünya üzerinde sigaraya bağlı ölümler almış yürümüş. Elestirilecek ise sigara içenleri eleştirelim. Bir kisi yilda 9000 tl lik kitap alışverişi yapıyor mu acaba onunla kıyaslayalım. Benim maddi durumum çok yok bu yüzden kütüphanelerden faydalanıyorum. Ama kendine ve kendinden sonra gelecek çocuğuna bırakılacak bundan daha güzel bir miras kesinlikle olamaz.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Çok haklısınız. Bu mukayeseyi zaman zaman ben de yapıyorum ama sigara içene de karışmıyorum. Sigara içip içmemek kişinin kendi tercihidir. Ben en fazla zararlı olduğu için kullanmıyorum der, saygı çerçevesinde fikrimi beyan ederim. Ama insanlar kitap gibi kimseye zararı olmayan bir konu üzerinden bile ayrışıp saldırabiliyor, konuyu bambaşka yerlere çekebiliyor ne yazık ki. Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim.

    • @abdulkadiraydin9207
      @abdulkadiraydin9207 2 ปีที่แล้ว +1

      @ Ben de kimsenin sigarasına karışmıyorum hatta her zaman sigaranın cok ama cok zor terk edilebilen bir bagımlılık olduğunu biliyorum. Ama biz insanların sırf kendine zarar veren alışkanlıklarına ya da bağımlılıklarına saygi duyarken insanların kimseye zarar vermeyen bir alışkanlığına laf edilmesi komik. Bir toplumda en son hakkında hüküm verilmeye calışılan konusu kitap satın alma durumu olsa keşke. 😂

  • @gulerpolat791
    @gulerpolat791 2 ปีที่แล้ว +1

    Ben kitap onerisi videolarda cok faydalaniyorum emekleriniz icin tsk👍

    •  2 ปีที่แล้ว

      Ben teşekkür ederim :)

  • @tekyolbilimdir
    @tekyolbilimdir 2 ปีที่แล้ว

    İnsan türünü herhalde en büyük icatlarından biri yazıydı.. Ve yazıda hala kitaplarda kayıt edilerek aktarılıyor. Günümüzde bilime teknolojiye ve refah düzeyine medeniyete dair her şey kitapların kayıt malzemesi olarak kullanılmasıyla ortaya çıktı. İnsanlığın gelişiminin temeli aslında kitaplardır. Ama bunun farkında olabilmek düşünebilen insanların işidir. Okumak bir insanın en önemli etkinliği ve kendini geliştirme adına hayatı anlama adına yapması gereken en önemli harekettir. Saygılar.

  • @senseiscifi
    @senseiscifi 2 ปีที่แล้ว +1

    Onur Hocam kanalı çok erken bir vakitte takibe almıştım. Uzun zamandır severek takip ettiğim ve fikirlerine değer verdiğim birisin. Bu konuda da söylediğin her kelimeye katılıyorum. Ben normalde okuduğum kadar kitap alan biriydim. Ancak son yıllarda sürekli artan kitap fiyatlarıyla birlikte büyük alışverişler yapmaya başladım. İyi ki böyle bir karar vermişim 😄 Murat’ın videosunu ilk yayınladığında izlemiştim. Son zamanlarda kitapları dağıtma eyleminin havalı olduğu kitaplık oluşturmanın hastalıklı bir şey olduğu yönünde bir algı oluşturma çabasına girişen insanlar arttı. Kimse kusura bakmasın ama hayatımda bu kadar saçma bir düşünce görmedim. Benim 1 yaşında bir oğlum var isteğim büyüdüğü evde bir kitaplık olsun. Kitaplarla iç içe olsun, farklı dünyalar ve düşüncelere erişimi olsun. Ama videoda da söylediğin gibi eline bir klavye geçiren herkesin bir fikri var ve ayarsız bir şekilde bunu paylaşma ihtiyacı hissediyor.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Hele hele çocuk da varsa kitaplık zaten daha da anlamlı hale geliyordur diye düşünüyorum Oğuz Hocam :) İnsanların tamamen kendi hür iradesine göre karar vereceği konulara bu kadar karışılması bana çok garip geliyor. Düşündüğünü her mecrada söylemek zorunda değilsin, kendi içinde tutabilir ya da hedef göstermeden söyleyebilirsin. Maalesef insanlar kendisi gibi düşünmeyen ve davranmayan insanlara karşı çok acımasız. O insanın normal ölçütlerine uymuyorsan eleştirilebilirsin. Böyle saçma sapan bir mantıkları var ne yazık ki :)

  • @reginae571
    @reginae571 2 ปีที่แล้ว

    Her şeyin fazlası zararlıdır evet, ama bizim ülkede biz çok okumuyoruz, onlar az okuyor. Bu yüzden onlara fazla geliyor. Biz çok gezmiyoruz onlar az geziyor, kısacası “biz çok değiliz siz azsınız” diyip geçiyorum onlara :)

  • @dilansk3122
    @dilansk3122 2 ปีที่แล้ว +2

    Yaşasın kitap alıp okumak. Böyle bir hastalığım olduğu için çok mutluyum 🤣🤣🤣 İyi ki bazıları gibi fesat değiliz ve kitap almaya devamkeeeeee 🤣🤣 Gidip sipariş listemi oluşturayım🤣🤣🤣

    •  2 ปีที่แล้ว

      :)

  • @asigiresun28
    @asigiresun28 2 ปีที่แล้ว

    Dünyada her şeyin koleksiyoneri var. Kimisi pil koleksiyonu yapar mutlu olur. Kimisi pul biriktirir. İlla her şeyden fayda sağlama kafası sadece insanoğluna has diye düşünüyorum. Ben kitapları seviyorum, kitap okumayı, bambaşka dünyalara dalmayı, bilmediğim şeyleri öğrenmeyi seviyorum. Onları izlemeyi, onlara sahip olmayı seviyorum Başkası da oyun oynamayı, film izlemeyi, netfilixte dizi izlemeyi sever. Kime ne. Netflix üyesi oldum diye "içinde izlemediğin film dizi dolu neden üye oldun" demekle, çok kitap alıp kütüphane oluşturmaya çalışanlara çamur atmaya kalkmak arasında zerre fark yok. Alınan her kitap illaki günün birinde okunur. Bunu kitap okuyanlar bilir. Okumayanlar, eline kitap almamışlar için vitrindeki vazo ile kitaplıktaki kitabın arasında fark yoktur zaten.

  • @busecesur6804
    @busecesur6804 2 ปีที่แล้ว

    Cümlesi cümlesine katılıyorum 👏🏻👏🏻 kitap okumaya küçük yaştan kitap almaya da kütüphanelerden kiralayıp sonrasında da büyük bir kitaplık oluşturma hayalimize balta vurma teşebbüsleri... Okumaya da kitap almaya da devam edicem bütçem el verdiği müddetçe bu bir hastalık değil bilakis hastalıksızlık durumudur ✌🏻 Emeğinize sağlık Onur Bey📚💯

    •  2 ปีที่แล้ว

      Çok teşekkür ederim :)

  • @cananmiraydemirhan443
    @cananmiraydemirhan443 2 ปีที่แล้ว

    Bu açıklamayı bile yaptırıyorlar ya insana…
    Hiç değmez bile.

  • @asuszenfonelaset8104
    @asuszenfonelaset8104 2 ปีที่แล้ว

    Hocam, bir söze bakmalı; söz, söz mü? Bir de söylene bakmak lazım; adam, adam mı?
    Boş olanların gürültüsü şiddetli olur.

  • @meltemaslan3531
    @meltemaslan3531 2 ปีที่แล้ว

    Baştan sona her dediğinize katılıyorum👏 Benim etrafımda maalesef kendimi bildim bileli okuma alışkanlığı olan tek 1 kişi bile yok. Bense sürekli okumak için çabalamışımdır. Ne bulursam artık. Fakat son 4 yıldır TH-cam ve instagram sayesinde çok ama çok yol kattetim. Aldığım 1 kitaptan bile pişman olmadan severek okumalar yaptım hepsi de böyle videolar sayesinde. 34 yaşındayım edebi, siyasi, klasik harici fantastik kitap çok seviyorum bunlara bestsellerlar dahil, sanırım yaşım 60 a gelse bunlardan zevk alacağım. Bu benim içimden gelen Bi sevgi sonuçta. Bana da hayatında sadece klasik okumuş insanların bunları neden okuyorsunuz ki demeleri çok saçma geliyor. Birincisi sanane ikincisi hayat sadece kitaptan bilgi öğrenmekle geçmiyor bana göre, hayal kurmak heyecanlanmak da istiyorum. Bunu niye birine açıklıyorum? Bende buna takılıyorum cok fazla. Mesela gencecik çocuklara watpad okuyor diye demediklerini bırakmıyorlar. Bu çocuklar napio Allah aşkına kitap okuyo altı üstü. Tavsiye verin, bunları okuyun ama yavaş yavaş kendinizi geliştirecek tarzlara geçiş yapın fln deyin. Hiç anlamıyorum insanları.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Meltem Hanım, yorumunuz için çok teşekkür ederim. Bir öğretmen olarak Wattpad konusuna katılıyorum. Bazen şakayla karışık öğrencilerime artık okumayın diyorum ama başlangıçta okuma alışkanlığı kazanmak adına pek ses etmiyorum :) Genel olarak okuma saatlerinde ellerinde kaliteli kitaplar görüyorum, bu da beni mutlu ediyor. Zaten bir süre sonra anlıyorlar ve yavaş yavaş doğru kitaplara yöneliyorlar. Birden yüklenip soğutmanın, kötü bir şey yapıyorlarmış gibi yüklenmenin manası yok.
      Kitap alırsın eleştiri, çok okursun eleştiri, onların istedikleri kitapları okumazsın yine eleştiri. Her okur kendisinden sorumlu. Keyfi ne isterse dileği gibi okuyabilir. İnsanların bilirkişi gibi davranması, ahkâm kesmesi ve hiç tanımadığı insanlara saçma sapan ithamlarda bulunması beni gerçekten rahatsız ediyor.

  • @orcunyigitoglu2689
    @orcunyigitoglu2689 2 ปีที่แล้ว +3

    Hocam Twitter boş beleş insan yuvasından başka bir şey değil. Günde 2 paket sigara tüketen insanlar bizim kitap alarak parayı boşa harcadığımızı söylüyorlar :D

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Twitter'da azınlık da olsa çok kaliteli insanlar var ama genel olarak Twitter'ın böyle bir sorunu var. Herkes kendini fikir beyan etmek zorunda gibi hissediyor. Fikrini beyan ederken de fikirden ziyade başka bir şey oluyor o. Saygısızca ithamlardan başka bir şey göremiyoruz. İnsan gibi konuşmaya kalktığında konu başka yerlere gidiyor. Aslında en güzeli hiç muhatap olmadan engellemek fakat bu hastalıklı zihniyeti belki bir umut değiştirirler diye tepkimi ortaya koymaya çalışıyorum.

  • @haruncelikvideo
    @haruncelikvideo 9 หลายเดือนก่อน

    Merhaba Onur. Kitap paylaşımları yaptığım bir kanalım var o yüzden seni çok iyi anlıyorum benzer yorumlar bazen beni de gerçekten hem üzüyor hem bunaltıyor. “Neden bu kadar çok kitap alıyorsun?” ya da “Okumayacağın kitapların hepsini niye alıyorsun?” sorularına verdiğim tek cümlelik bir cevabım var “Kütüphanemdeki bütün kitapları okuyamayacağımı ben de biliyorum ama okuyamasam da ben o kitaplarla birlikte yaşamak istiyorum. İnsan bazen okumak bazen de birlikte yaşamak için o kitabı alır.” Selamlar sevgiler kardeşim.

    •  9 หลายเดือนก่อน +1

      Merhaba Harun Bey,
      Çok teşekkür ederim yorumunuz için. Artık ben de çok takılmıyorum. Eskiden daha fazla dert ederdim, alıştım sanırım. Bir süredir de fırsat bulamadığım için buraya ara verdim. Desteğiniz için tekrar teşekkür ederim, sağ olun, saygılar.

  • @asuszenfonelaset8104
    @asuszenfonelaset8104 2 ปีที่แล้ว

    Kitap önerilerinizde Türkçenin doğru kullanımı konusundaki kitaplara, hatırlatma amacıyla arada bir yer vermenizi öneririm. Sizlerin önermesi etkili olur. Okur, dil konusunda bilgilendikçe daha nitelikli edebi eserlere yönelme gereksinimi duyar.

  • @dilaadal6772
    @dilaadal6772 2 ปีที่แล้ว +1

    Kitap alma hızım okuma hızıma çok çok yetişmiyor evet ama sürekli okuyorum. Ama asıl hedefim 2 çocuğum var ve onlara güzel bir kütüphane/kitaplık bırakmak istiyorum. Henüz ikiside çok küçük ama benim okuduğumu gördükçe kendi kitaplarını alıp o dudaklarını kitap okur gibi hareket ettirmeleri o kadar tatlı geliyor ki. Üniversite mezunuyum, 10 yıllık bir çalışma hayatım oldu ve şuan evdeyim çocuklarıma bakıyorum ve kitap okuduğum için birinci derece yakınlarım tarafından bile eleştiriliyorum. Sanki profesör olacaksın CEO olacaksin ne diye bu kadar okuyorsun. Sen bu kadar kitap okuyorsan nasıl çocuklarına bakıyorsun... Bla bla bla bırakın sosyal medyadan bu elestirileri almayı en yakinlarimdan bile gereksiz eleştiriler alıyorum. Çok doluyum bu konuda. En favori eleştirim ise 'Kuran okumamışsin bunları okusan ne olur' 🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️

    •  2 ปีที่แล้ว

      İnsanın yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçları nasıl temel ihtiyaç statüsündeyse aslında okuma ihtiyacı da öyle. Bazı insanlar bunu böyle görmediği için, okumanın tadına da varmadığı için bu durumu garip karşılıyor ve ezber yorumlarla profesör mü olacaksın, falan mı olacaksın gibi yaklaşımlarda bulunuyorlar sanırım. İnsan merak eder, etmelidir. Merakını da araştırarak giderir. Bunu yeri gelir bir şeyler izleyerek yapar, yeri gelir okuyarak. İnsanın neyi, ne zaman, ne kadar okuduğu kendisini bağlar. Tabii '''ne'' okuduğu da. Özellikle şu dini kitaplar okuyun, gerisi safsata diyen kesim ne yazık ki tedavi edilemez boyutlarda hastalıklı bir zihniyete sahip.

    • @deniz...
      @deniz... 2 ปีที่แล้ว +1

      Aynen öyle bende ev hanımıyım bebeğim var kitap okuyorum alıyorum diye yok sen Kuran oku bunları okuyacağına diyenler var ev hanımıyım diye kitap okuyamaz miyim. Bunları söyleyenler gün boyunca gündüz kuşağı programı izleyenler.

    • @dilaadal6772
      @dilaadal6772 2 ปีที่แล้ว +1

      @@deniz... bu konuda o kadar takıntılı bir hale geldim ki anlatamam. Bir de şu çıktı son zamanlarda kitap okuyorum diye onların bildiği herşeyi bilmem gerekiyor eğer bilmiyorsam sen cahilsin deniyor. En kötüsü bunu en yakınlarımızın yapmasi gerçekten bu konuyu çok büyük takıntı haline getirdim. Hobi olarak okumayı seven biri olarak okurken artık sadece bilgi eksikliğimi gidermek için okuduğumu fark ettim öğrenmek için okumak tabi ki harika ama bunu başkalarının baskısı ile yapmak zorunda kalmak eskisi kadar zevk vermiyor okurken. 🤦🏻‍♀️

    • @deniz...
      @deniz... 2 ปีที่แล้ว

      @@dilaadal6772 aslında insanları çok takmayalim ya boşver. Gün gelecek çocuklarımız büyicek. Kitaplari onlarda okuyacak. Onlara bir miras kalacak. Mesela benim bebeğim oyuncaklardan çok kitaplarıma ilgili o nedenle bebeğimde resimli kitaplar aldım. Kitap her ne olursa olsun çok farklı ☺️☺️

  • @muhammetakcil3599
    @muhammetakcil3599 2 ปีที่แล้ว

    Onur bir soru sormak istiyorum.ROBERT MUSİL-NİTELİKSİZ ADAM isimli eser iki farklı yayınevinden çıkıyor.Bir yayınevi 4 adet seri olarak baskısı var ve bir diğer yayınevi ise 2 cilt olarak baskısı var.Sayfa sayısı farklı olarak belirtiliyor.Bu konu hakkında bilginiz var mı ? Teşekkürler...

    •  2 ปีที่แล้ว

      Kitabı henüz okumadım ama bildiğim kadarıyla Aylak Adam Yayınları'ndan çıkan 4 ciltlik tam baskı. Çevirisi ile ilgili olumsuz yorumlar okumuştum. Diğeri ise YKY'nin Kazım Taşkent serisinden çıkan 2 kitaplık baskısı. O baskı eksik diye biliyorum ben.

  • @btllakn3329
    @btllakn3329 2 ปีที่แล้ว +3

    Ya sana helal olsun Onur. Benimde anlamadığım birsuru kitap alıp biriktirmek bile insanın koleksiyoneroldugunu gosterir hobidir. Size ne arkadaş millet taş toprak biriktiriyor kendine ait hobisi diye saygı duyuyorsunuz.kitap alana acımasız eleştiriyi hak görüyorsunuz.🤣 Bu tamamen bukemedigin bileği kırmaya çalışmak işinize bakın

  • @azk3skin
    @azk3skin 2 ปีที่แล้ว

    Video için çok teşekkürler Onur Hocam, içimden geçenleri dile getirmişsiniz.Ağzınıza sağlık.Geçenlerde Monte Cristo Kontu'nu okuduğum sırada bir arkadaşım bu kadar kalın bir kitabı okumaya üşenmiyor musun ,ne yapacaksın profesör mü olacaksın gibi bir eleştiride bulunmuştu.Ben artık eleştirilere pek kulak asmıyorum, tamam diyip geçiyorum.Size de şahsi tavsiyem Twitter hesabınızı kapatmanız olacaktır.2 yıldır kullanmıyorum ve hayatım değişti diyebilirim, birçok yönden rahatladım.Tabii karar sizindir, bir şey diyemem.

    •  2 ปีที่แล้ว +1

      Yorumunuz için ben teşekkür ederim :)
      Ezber yorum yapmayı seviyor insanlar. Profesör olmaya gerek yok, insanın en temel ihtiyaçlarından biri okumak. Ama insanlar bunu bu şekilde görmediği için garipsiyor. Bu, okumanın tadına varamamış insanlar için çok üzücü. Bu kafa yapısında olan insanlara en fazla acırım. Twitter hesabımı da aslında kitap hesabı olarak kullanmıyordum. Hazır diğer sosyal medya hesaplarımı kitap odaklı kullanıyorken Twitter'da da bu şekilde devam edeyim dedim. Çok sıkılırsam bırakırım :)

  • @asddsa-lh5ox
    @asddsa-lh5ox 2 ปีที่แล้ว

    .