Herman vraagt: "de Naam van God?" Is Erik boos op Herman :-)?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 พ.ย. 2023
  • Waarom is juist de naam van God zo belangrijk? Gaat er kracht uit van die naam - als bij een toverformule? Gaat het niet om Zijn Wezen? En als deze naam nou echt zo essentieel is, waarom is deze in het OT dan steeds vertaald als HEER, in plaats van wat er in de grondtekst staat? Of moeten we die OT naam helemaal niet meer gebruiken - Jezus (ook weer zo'n vertaalde naam trouwens...?!) heeft Zijn naam immers bekend gemaakt als "Vader"? Dominee Bakker, hoe zit dat nou met die naam ..
    Dit gesprek met Herman is wat langer geworden dan de bedoeling was. Een leerpunt voor de volgende keer. We hopen dat jullie ervan genieten en het leerzaam vinden.
    We lezen jullie feedback en vragen graag hieronder in de comments!

ความคิดเห็น • 7

  • @rodhoek1046
    @rodhoek1046 6 หลายเดือนก่อน +1

    Een mooi stuk. Ik vind de aanduiding YHWH een mooie vorm van God's identiteit weergeven. (Een beetje zoals wij Jansen dwz Jan's zoon kennen). Namelijk: YHWH, Ik ben wie ik ben. Bijna alsof God wil zeggen: Dat is voldoende voor je. En het werk van Jezus die de naam openbaart. Namelijk: Vader.

    • @koste129
      @koste129 6 หลายเดือนก่อน

      Laat liever je baard staan. Leviticus 19 gedeeld door 27!

    • @rodhoek1046
      @rodhoek1046 6 หลายเดือนก่อน

      ​@@koste129Hoe bedoel je?

    • @koste129
      @koste129 6 หลายเดือนก่อน

      @@rodhoek1046 Ik bedoel: er staat zoveel onzin in die bijbel dat er nu al weer een scheuring dreigt. Er zijn namelijk gekken die op basis van Leviticus 17:29 willen dat gelovigen een baard laten staan... Overigens lijkt het me niet erg aannemelijk dat er een opperwezen bestaat: 6 miljoen vermoorde joden en dan zwatelen over het uitverkoren volk en gods plan met de joden... Als die god werkelijk zou bestaan met zijn almacht, goedheid en liefde, dan was het een nare sadist.

    • @livingthecalltogether
      @livingthecalltogether  6 หลายเดือนก่อน

      Hey @koste129 Dankjewel voor je feedback, alles is welkom! Sorry voor de trage beantwoording. Je moeite met geloven hoor en zie ik vaker en daar is in onze maatschappij gelukkig ook ruimte voor. Ook in de Bijbel zien we dat er ruimte is om Jezus aan te nemen en Hem af te wijzen. Jaren geleden las ik eens een boek van Chesterton waarin hij de vraag omdraait en stelt "als God bestaat waarom is er dan zoveel vreugde in de wereld?" Als je die vraag laat bezinken dan klopt er iets niet zeggen de hersenen. Toch iets om over na te denken wellicht. Nogmaals dank voor je reactie en tot hoor. Gods zegen toegewenst, Erik

    • @koste129
      @koste129 6 หลายเดือนก่อน

      @@livingthecalltogether Beste Erik, Dank voor je antwoord. Het eerste deel van mijn korte bijdrage was niet helemaal serieus bedoeld, maar het is wel degelijk waar. Een kleine groep strenge gelovigen is hierover begonnen. Maar mijn werkelijke probleem met godsdienst heeft betrekking op de vele ongerijmdheden die ik daarna aanstipte. De vermoorde joden, de "plannen" van het opperwezen met deze bevolkingsgroep. De schepping, overduidelijk een fabel met talloze vreemde kronkels. Met wie trouwde Kaïn b.v., en waar kwam die vrouw vandaan...? En dan die afgrijslijke kruisdood als "oplossing" voor de door de zonde mislukte "schepping" door een "almachtige" god . De wereld is inmiddels gewend aan het beeld van een gekruisigde man, maar ik heb nooit kunnen begrijpen hoe dit beeld ooit kon worden gebruikt als symbool van een godsdienst. Een zinloze dood voor een verzonnen zonde. Een opperwezen dat zich met een groep mensen op een kleine planeet in een onmetelijk heelal zou bemoeien lijkt me al helemaal vergezocht. Een meteoriet van een paar kilometer doorsnede kan in een paar minuten een einde maken aan alles. En het heelal is wat dat betreft volstrekt onverschillig...