ไม่สามารถเล่นวิดีโอนี้
ขออภัยในความไม่สะดวก

Substitutia hormonala la menopauza

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ม.ค. 2021
  • Terapia de substituție hormonală poate fi discutată în două ipoteze. Prima dintre ele se referă la momentul în care femeia intră la menopauză precoce, când terapia de substituție hormonală devine o necesitate. Femeia respectivă nu este pregătită din punct de vedere al vârstei biologice de a rămâne fără hormoni, iar tratamentul le oferă din cutie, atât estrogenul cât și progesteronul pe care ovarul ei nu mai poate să le genereze. Activitatea aparatului genital va fi desfășurată normal, cu mențiunea că hormonii sunt sintetici.
    Dacă este vorba despre vârsta normală de menopauză, în funcție de cât de grave sunt simptomele, deoarece sunt numeroase femei care traversează perioade grele, cu o afectare destul de mare a calității vieții. Sunt afectate atenția, memoria, puterea de concentrare. Nu sunt stări plăcute, iar întotdeauna sunt însoțite de bufeuri, nervozitate și insomnie. În aceste situații, în care tulburările de menopauză sunt foarte deranjante, se poate lua în calcul terapia de substituție hormonală, care se face cu tratamente specifice perioadei de vârstă cu estrogeni de o potență mai redusă, comparativ cu cei utilizați la contraceptivele orale combinate.
    Dr. Mihaela Pena, medic specialist endocrinolog în cadrul Hyperclinicii MedLife Unirii, spune că estrogenii sunt însoțiți și de progesteron, în situațiile în care femeile au uterul intact, motiv pentru care vor suferi în fiecare lună o obișnuită menstră pe care au avut-o toată viața. Dacă femeia este histerectomizată se folosește doar tratamentul cu estrogeni.
    Eficacitatea tratamentului este sigură dacă acesta este bine condus. Dr. Mihaela Pena spune că în literatura de specialitate se vorbește despre un tratament de până la 5 ani, cel mult, în funcție de fiecare pacientă în parte. Există paciente care aleg să urmeze tratamentul doar pentru un singur an, în timp ce alte femei renunță cu greu la acesta după 5 ani de zile, dar în aceste cazuri încep să apară o serie de riscuri mai mari decât beneficiile tratamentului.
    Dacă femeile aflate în perioada de perimenopauză se confruntă cu aceste tulburări specifice, pot adresa medicului orice nelămuriri au despre acestea, iar medicul le va oferi toate detaliile punctual. Creșterea în greutate este normală pentru orice femeie care intră șa menopauză, doar din punct de vedere al funcționalității organismului. Din punct de vedere energetic, un consumator mare de energie, ovarele și uterul, se opresc din activitate.
    Dr. Mihaela Pena spune că în cazul în carefemeia continuă să mănânce sau să se miște ca înainte, are un surplus care nu se vede pe moment, dar care se poate observa cu trecerea timpului și care o va nemulțumi. Terapia de substituție hormonală nu adaugă calorii, dar poate crea premisa creșterii în greutate atunci când pacientele nu reușesc să își controleze excesele alimentare.
    Pena Mihaela, medic specialist Dexa Osteodensitometrie și endocrinologie - medlife.ro/med...
    Specialitate - medlife.ro/end...

ความคิดเห็น •