Ευχαριστούμε πολύ για όλα τα σχόλια και τις ερωτήσεις. Ο Μιχάλης έχει δώσει κάποιες απαντήσεις στα πρώτα σχολια, καθώς και το email του για περισσότερα. Λάβετε υπόψη παρακαλώ και συγχωρείστε με, το ότι χρειάστηκε στο μοντάζ να κόψω αρκετά για να χωρέσει στα 46 λεπτά της εκπομπής. Ίσως σε αυτό οφείλονται κάποια κενά που ρωτάτε, καθώς και στο ότι εγώ δεν γνωρίζω τα τεχνικά που γνωρίζει ο Μιχάλης και τι ήταν πιο σημαντικό για να αφήσω. Οι τιμές, πράγματι αυξήθηκαν 10-15% από όταν έγινε το βίντεο. Το 3000 παρά κάτι, έγινε 3000 και κάτι. Και πάλι μας συμφέρει.
Tip: Όταν έχουμε 5 kw άμεσης παραγωγής και περισσεύουν, αφήνουμε ανοικτά τα aircondition κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά όσο λείπουμε από το σπίτι. Έτσι ψύχονται οι τοίχοι και καθ όλη τη νύχτα δεν χρειάζεται να ανάψουμε air condition. (Μελέτη έδειξε ότι η διαφορά μέσης θερμοκρασίας μεταξύ των 2 περιπτώσεων, είναι μόνον ένας βαθμός). Με τέτοιες μεθόδους ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ δεν καίμε πάνω από μισή κιλοβατώρα το βράδυ, (και οχι τρεις), ήτοι μέγιστη καταναλωση15 kwh το μήνα. 😊 ΟΙ "ΕΞΥΠΝΟΙ" ΚΛΕΒΟΥΝ... ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΝΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ! Κάνουν το καλύτερο γι αυτούς και για το περιβάλλον!
Σωστό είναι τα πάνελ να έχουν τάση εξόδου από 36 volts και πάνω (VOC) μιας και η ελάχιστη τάση λειτουργίας του Mppt είναι τα 150 volts DC , και το εύρος λειτουργίας του είναι από 150-450 βολτ.. Οπότε με πανελς των 44-49 βολτ θα μπορούσε να λειτουργήσει άνετα με έναν λογικό αριθμό πάνελ (από πέντε έως δέκα) με άριστα αποτελέσματα εκμεταλλευόμενοι όλο το εύρος λειτουργίας του μηχανηματος.. Ώστε να αποφύγετε να βάλατε μεγάλο αριθμό από μικρά πάνελ.. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Όχι... δεν υπάρχει... Για τριφασικό σύστημα χρησιμοποιούμε τρία ινβερτερ , σε σύνδεση , μεταξύ τους , με την κατάλληλη ρύθμιση μπορούν αυτά τα ινβερτερ να λειτουργήσουν με διάφορα φάσης 120 μοίρες , παράγοντας ουσιαστικά τριφασικό ρεύμα..!!!! Έχουν τέτοια λειτουργία , στο λογισμικό τούς , και μπορεί να αξιοποιηθεί. Από την άλλη , υπάρχουν όμως και ινβερτερ άλλων οίκων που είναι φτιαγμένα για τριφασικες συνδέσεις , αλλά μιλάμε τότε , για ένα πολύ ακριβότερα συστήματα , με αυξημένες απαιτήσεις για μπαταρίες , και ασφαλώς με τρεις σειρές για πάνελς..!!! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Καλημέρα μπράβο σου συγχαρητήρια για το βίντεο που έχεις κάνει πολύ ωραία δουλειά είσαι τυχερός που έχεις Μονοκατοικία εμείς εδώ στην πολυκατοικία έχουμε άλλα προβλήματα συγχαρητήρια και αξίζει ο κόπος όποιος μπορεί να βάλει
Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα , την επόμενη εβδομάδα.. Λόγω εργασίας , δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο.. Υπόσχομαι όμως να ανεβάσω ένα , πολύ σύντομα. , πριν το τέλος αυτού του μήνα.. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Καλησπέρα θα ήθελα να μου πει κάποιος με τους έξηπνους μετρητές που θα βάλουμε θα έχουμε πρόβλημα αν ναι τότε τη μπορούμε να κάνουμε (off grill inverter growatt τον ίδιο ακριβώς) ευχαριστώ
Καλησπέρα ... Σε σπίτι με τριφασικό ρεύμα εάν αγοράσουμε έναν υβριδικό τριφασικό inventer θα συνδέσουμε στο ac ιν την παροχή από το ρολόι και στην συνέχεια το καλώδιο από το ac out θα συνδεθεί στον γενικό διακόπτη του πίνακα ?
Ακριβώς..!!! Σωστά το αναφέρετε.. Από την παροχή στον ινβερτερ (με τις αντίστοιχες ασφάλειες) και από εκεί διανομή της ενέργειας στον πίνακα της εγκατάστασης..!!!
@Μιχάλης Μαυρόπουλος Το σπίτι είναι εργατικών κατοικιών και ο εργολάβος μας το παρέδωσε τριφασικό! Οπότε το κόστος πόσο περίπου να υπολογίζετε με τα εργατικά κτλ ;
Μπορείτε να το κάνετε μονοφασικό... Δεν θα υπάρξει πρόβλημα (με βάση το σχόλιο που μου στείλατε πριν).. Η μετατροπή στον πίνακα σας είναι απλή υπόθεση. Έχω εξηγήσει σε αρκετά σχόλια ότι πολλές περιπτώσεις με τριφασικές παροχές στην Ελλάδα , είναι ουσιαστικά πλεονασμός (δεν χρειάζεται πρακτικά/δεν εξυπηρετούν κάπως τα φορτία) είναι μάλλον μια πρόβλεψη για το... μέλλον , που ίσως και να μην χρειαστεί ποτέ..!!! Αν θα δουλέψετε με δίκτυο , χωρίς άμεση απεξάρτηση από αυτό , μπορείτε αρχικά και χωρίς αποθήκη μπαταρίας... - Έτσι αρχικά το ξεκίνησα και εγώ μειώνοντας πολύ το αρχικό κόστος. (Και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν ήδη πέσει σε πολύ χαμηλό βαθμό , με σημαντικό κέρδος..) Σε μια τέτοια περίπτωση , αρχικής εγκαταστάσης πάνελς και ινβερτερ (με τις σημερινές τιμές) θα σας κοστίσουν 3.500 ευρώ... - Τώρα αν δεν γνωρίζετε εσείς να εγκαταστήσετε μόνος σας το σύστημα , τότε τα πράγματα αλλάζουν... Αν έχετε κάποιον ηλεκτρολόγο που να γνωρίζει από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων , μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του.. Σήμερα τέτοιες κατασκευές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες αν υπάρχει κάποιος χώρος διαθέσιμος στο σπίτι σας.. Υπάρχουν τρόποι σήμερα , και η εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος για μερική αυτονομία (και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας) ή και ολική αυτονομία αργότερα , με την προσθήκη μπαταριών. Με τα σημερινά δεδομένα η εγκατάσταση μιας μονάδας φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει γίνει σχετικά εύκολη υπόθεση , που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις ανάγκες μας , και στο μέλλον να γίνει επέκταση δίχως ιδιαίτερα προβλήματα. Αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια/ ενημέρωση μπορείτε να μου στείλετε και μήνυμα μέσω email.(υπάρχει στα σχόλια ) Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!! Καλή σας ημέρα..!!!
Αν παρατηρήσετε το βίντεο θα δείτε ότι τα πάνελ είναι παράλληλα στην στέγη και σε κάποιο ύψος από αυτήν... Στην πράξη είναι μια ειδική κατασκευή , ουσιαστικά στέγη πάνω από την στέγη που πραγματοποίησα μόνος μου με την χρήση γαλβανιζε δοκών σε διαστάσεις 5χ2 και 4χ4 cm , που κόλλησα ο ίδιος και στήριξα στην στέγη μου με χρήση ντιζας 12 χιλιοστών και στριφόνια για κάθε πόδι στήριξης της κατασκευής... Οπότε πρόκειται για μια ιδιοκατασκευή στην περίπτωση μου... Το κόστος σε σιδερένια στηρίγματα , εξαρτήματα και κατασκευή των βάσεων , σε ένα μεγάλο και ενιαίο πλαίσιο για όλα τα πάνελς άγγιξε περίπου τα 400 ευρώ... Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..,!!!
Όσον αφορά το κόστος για όλα αυτά, σίγουρα με σημερινές τιμές θα ξεπεράσουμε τα 4000 χωρίς να υπολογισουμε την όλη εγκατάσταση η οποία κάτω από 3000 δεν βλέπω να το βρίσκει κανείς εύκολα εκτός βέβαια και είναι κάποιος σαν εσένα που γνωριζεις και μπορείς να τα φτιαξεις μόνος σου. Το αναφέρω αυτό για να μην νομίζει οποίος βλέπει αυτό που έφτιαξες, το οποίο είναι πολύ καλό και μπράβο σου, ότι θα το κάνει με "κάτω από 3000ευρω".
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..!!!! Αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε βοήθεια , μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com Καλή σας ημέρα..😊
Καλησπέρα σας . Μερικές ερωτήσεις : 1.Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως ένα σύστημα με 5kw πανελ + inverter κοστίζει κάτω από 3000 ευρώ ? 2. Γιατί μιλάτε για 5kw ,αφού αυτό είναι για ελάχιστο χρόνο ? 3.Πώς γίνεται να έχουμε άμεση μεταγωγή των φορτίων από το δίκτυο προς (από)inverter σαν να είναι ups ? Δε χρειάζεται κάποια λεπτά για αυτό ?
Φυσικά και μπορώ... Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις..!!!! Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τα αγόρασα από Έλληνα προμηθευτή. Είναι 10 πανελς (καινούργια ) των 445watts προς 195 ευρώ το ένα..!!! Ιούνιος του 2021 Σύνολο κάτω των 2.000 ευρώ. ( Σημειώστε βέβαια πως έχω δύο ακόμη πανελς των 340 watts που είχα από παλαιότερη αγορά και κόστιζαν τότε αρκετά περισσότερο ) Παρ όλα αυτά και τα 10 πανελς χ445 watts είναι μια πολύ καλή και συμφέρουσα αρχή. (Κόστος από 1950 ευρώ..) - Το ινβερτερ δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά και το προμηθευτηκα μέσω της Alibaba com , απ ευθείας από διεθνή εταιρεία (sunlink) σε τιμή 820 δολλάρια , καινούργιο. Η αποστολή πήρε συνολικά 35 ημέρες μαζί με το αεροδρόμιο Αθηνών , τον εκτελωνισμό και την αποστολή στον νομό μου , η τιμή βγήκε κάτι περισσότερο από χιλιάρικο... - Όλα μαζί λοιπόν λίγο πριν τις 3.000 ευρώ. - Σχετικά με την ισχύ τώρα... Δεν λέμε ότι βγάζει πάντα το μέγιστο (και σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται εξάλλου ,σε σπίτια με μονοφασικές παροχές..) Όμως σας εγγυομαι ότι βγάζει πάντα περισσότερα από 2,5 kw , ήδη από τις 11:00 το πρωί και αρκετά περισσότερα από 4.000 βαττς για περισσότερες από πέντε ώρες (αυτή την στιγμή) , χωρίς να χρειάζεται καν να εισαγάγει 1 watt. Παρ όλα αυτά , αν συνδέσεις και το δίκτυο στο ινβερτερ (σε παράλληλη υβριδική λειτουργία ) κάνει πάντα ένα "idol consumption" γύρω στα 5-6 watts , ίσα ίσα για να πληρεί την προϋπόθεση (τυπικά ) ότι καταναλώνει κάτι από το δίκτυο.. Στην πραγματικότητα καλύπτει άνετα όλες τις ανάγκες του δικού μου σπιτιού στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας , και με ελάχιστη κατανάλωση , από το δίκτυο (σε σχέση με το φορτίο , ασφαλώς) τις υπόλοιπες ώρες ενεργούς λειτουργίας. Το βράδυ απλά κάνει bypass , από μόνο του...(αφού δεν του έχω προσθέσει μπαταρίες για back up.. και πάλι καμία διακοπή στην μεταγωγή ). Για το θέμα της διακοπής τώρα : Αν δεν υπάρχει σοβαρό φορτίο , πχ μόνο μια τηλεόραση αναμμένη και το ψυγείο σε λειτουργία (έχω ένα 1,90m), οπότε και αν γίνει διακοπή έως τώρα δεν έχω αντιληφθεί διακοπή στο σπίτι , ακόμη και σε περίπτωση συννεφιάς , με εξαίρεση έναν Φλεβάρη... Αυτό ασφαλώς την μέρα... Για την νύχτα έχω , προς το παρόν άλλο σύστημα που κάνει μια μικρή διακοπή , τριων δευτερολέπτων.. Το συγκεκριμένο δεν κάνει καμία διακοπή..(για την ακρίβεια είναι κάποια δέκατα του δευτερολέπτου) πράγμα που δεν γίνεται αντιληπτό από καμία συσκευή όσο ευαίσθητη και αν είναι. Αυτό οφείλεται στους super capacitors , που η συσκευή (και όλες οι αντίστοιχες διαθέτουν) καθώς και στο προηγμένο σύστημα επιτήρησης A/C input stage που η συσκευή διαθέτει. Ελπίζω να βοήθησα και είμαι ανοικτός σε κάθε περαιτέρω ερώτηση.. Καλό σας βράδυ..😊
@@michalis.inspirations.choises μπορώ να έχω ένα τρόπο επικοινωνίας μαζί σου ; έχω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη τριφασικου ρευματος στην βιοτεχνία μου. Σε ευχαριστώ.
@@michalis.inspirations.choises Φίλε Μιχαλη μπράβο σου! Ο κόσμος πλέον πρέπει να ανοίξει τα μάτια του. Είμαι ήδη προς την προμήθεια του συγκεκριμένου Inverter και τώρα μπόρεσα να βρω αυτό το inverter εγκατεστημένο στην Ελλάδα. Σου στέλνω email για τα περαιτέρω.
Δεν είναι ινβερτερ για net metering.. Είναι ινβερτερ για " καθαρή" και δική μας , αποκλειστικά δική μας αυτοπαραγωγη..!!! Το ρεύμα που χρειαζόμαστε το παράγει το ίδιο , και δεν δανείζεται ενέργεια από το δίκτυο , όπως αυτά που "ακουμπούν" πάνω στο δημόσιο δίκαιο και είναι ουσιαστικά σκλάβοι του. - Είμαι εναντίον του net metering , και τους λόγους τους εξηγώ στο βίντεο..!!!! Σε γενικές γραμμές και με τις αλλαγές που έρχονται στις πάγιες χρεώσεις, σε συνδέσεις που παρέχει ο ΔΕΔΗΕ , με μια δέσμευση με συμβόλαιο net metering διάρκειας 20 ετών , είσαι δέσμιος του κράτους... Με ότι αυτό συνεπάγεται..!!! Καλύτερα αυτόνομο υβριδικό σύστημα , με πλήρη ασφάλεια σε περίπτωση διακοπών ηλεκτροδότησης, χωρίς δεσμεύσεις και με την δυνατότητα αυτονομισης αν αυτό το θέλουμε , και οπότε το θέλουμε..!!!! Απλά γυρίζουμε έναν διακόπτη , και αντίο δίκτυο...!!!!! Αρκεί ασφαλώς να έχουμε αποθήκη μπαταρίας ανάλογη με τις νυχτερινές (τουλάχιστον) καταναλώσεις μας... Και χωρίς κανέναν συμβιβασμό , σε τίποτα..!!! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Καλησπέρα σας Συγχαρητήρια μπράβο σου, και καλή συνέχεια. Σε ευχαριστούμε. Τώρα που ξεκίναγα για μία τέτοια εγκατάσταση χάθηκα πια, αναμονή με χρήση (και) μπαταρίας life Po , στα 6kw , για χρήση σε 24/24 h με δυνατότητα αυτονομίας ..!!! Από Γερμανία Φιλικά
Μπράβο σας...!!!! Μπαταρία 7,5 kWh , και παραγωγή άνω των 5 kWh αυτή την στιγμή... Με κατανάλωση περίπου στις 10-11 KWh ημερησίως είμαι ήδη αυτόνομος στο 100% των αναγκών μου..!!!!
Στην περίπτωση μιας, (σε αυτό το βίντεο) δεν υπάρχει διαδικασία αποθήκευσης.. - Φροντίζουμε να καταναλώνουμε την ενέργεια καθημερινά , και όχι το βράδυ , αξιοποιώντας την διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια για μαγείρεμα , χρήση κλιματιστικών μονάδων κτλ κτλ... - Αποθήκευση ενέργειας που δεν καταναλώνουμε , σε αυτό το σύστημα , μπορούμε να την κατευθύνουμε σε μπαταρίες , ώστε να την χρησιμοποιήσουμε για το βράδυ , μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση μας από το δίκτυο , κατά τις βραδινές ώρες , καθώς και τις μέρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια..!!! - Το ποσό θα πάρουμε από τις μπαταρίες τώρα , εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο που θα εγκατασταθεί . Το ποσοστό ενέργειας που θα αντλήσουμε , μπορεί να ρυθμιστεί από το μενού της συσκευής , με στόχο ασφαλώς , να μην αποφορτιζουμε πλήρως τις μπαταρίες , με στόχο μια πλήρη ροή ενέργειας , και εφικτούς στόχους , φόρτισης/αποφόρτισης , στην διάρκεια του 24ωρου , με βοηθό την ηλιακή ενέργεια και όχι με φόρτιση από το δίκτυο.. (Υπόψιν ότι υπάρχει και η δυνατότητα της φόρτισης μέσω δικτύου , αν παραστεί απολύτως αναγκαίο αλλά αυτό δεν είναι συμφέρον οικονομικά) - Με αυτόν τον τρόπο , και με λογικούς κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης μπορούμε να επιτύχουμε μεγιστοποίηση της προστασίας τους , με την καλύτερη δυνατή σχέση παραγωγής από φωτοβολταϊκά συστήματα και συσσωρευτές και την μέγιστη δυνατή προστασία τους αυξάνοντας τα χρήσιμα χρόνια υπηρεσίας τους , και επιμικύνοντας το προσδόκιμο ζωής τους..
Σημειώστε ότι Αν πάρουμε συσκευές με περισσότερους αυτοματισμούς, wifi και σύστημα παρακολούθησης θα κοστίσει κάτι παραπάνω. Αν μείνουμε όμως στον να κάνουν απλά την δουλειά τους, η συνολική τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 Ευρώ για όλα.
Η παραγωγή ενέργειας το Καλοκαίρι είναι πολύ σημαντική.. Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παραγωγή σε αυτά τα συστήματα είναι ανάλογη της κατανάλωσης... Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι εάν έχουμε μια..." μεγάλη" εντός εισαγωγικών φωτοβολταϊκή εγκατάσταση , σε σχέση με τις ημερήσιες καταναλώσεις του σπιτιού , ουσιαστικά η περρισια ενέργεια , που θα παραχθεί θα χαθεί... Ακόμη και αν έχουμε αποθηκευτικά μέσα (μπαταρίες) και αποθηκεύσουμε εκεί τις KWh που μας περισσεύουν , από την στιγμή που και αυτές θα γεμίσουν , αν δεν έχουμε καταναλώσεις η ενέργεια θα χαθεί... Σε γενικές γραμμές με ιδανικές καιρικές συνθήκες , καλοκαίρι με 10-11 αποδοτικές ώρες ηλιοφάνειας μπορούμε να αποθηκεύσουμε, η και να καταναλώνουμε ενέργεια (ή και συνδιασμό και των δύο ) από 30-45 KWh ημερησίως εξυπηρετώντας πλουσιοπάροχα και όλες τις ενεργιοβορες συσκευές που διαθέτουμε και τις ημερήσιες ανάγκες για ψύξη του χώρου. Σε τέτοιες περιπτώσεις και με τον σωστό σχεδιασμό της εγκατάστασης, και με πρόβλεψη για ικανό αποθηκευτικό χώρο η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει το 100% . Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
@Μιχαλης Μαυροπουλος καλημέρα και ευχαριστούμε για την γνώση και την εμπειρία που δίνεται θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου το εξής : σκέφτομαι για αρχή να κάνω ένα αντίστοιχο σύστημα με το δικό σας τοποθετώντας στην μια πλευρά της στέγης 6 πάνελ (37volt-17A έκαστο) των 670Watt=4kW. Πιθανότατα πιο μετά να βάλω και στην άλλη πλευρά. Έχω μπερδευτεί σχετικά με το πως πρέπει να επιλέξω τον κατάλληλο αντιστροφεα εάν τα βάλω όλα σε παράλληλη σύνδεση θα βγουν 37 volt αλλά 102A αν τα βάλω σε σειρά θα βγουν 220V 17Α. Ποιο στοιχείο στα χαρακτηριστικά του αντιστροφεα το λέει αυτό; ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τα συνδέουμε σε σειρά (και όχι παράλληλα) σε αυτούς τους τύπους ινβερτερ..!!! Δηλαδή το συν του ενός με το πλην του άλλου δημιουργώντας έτσι μια συστοιχία /στοιχειοσειρά. - Η μέγιστη τάση εισόδου (ανοικτού κυκλώματος VOC ) είναι τα 450 βολτ οπότε έχετε περιθώριο. (για τα 6 πάνελς και παραπάνω) Το μέγιστο ρεύμα εισόδου τώρα είναι τα 18,8 A , αλλά και αν ξεπεραστεί δεν υπάρχει πρακτικά πρόβλημα ... Η τάση εισόδου όμως (εκεί προσέχουμε) είναι κρίσιμο ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεπεραστεί...(με υπολογισμό τάσης ανοικτού κυκλώματος ) ( open circuit voltage πάντα) την μέγιστη τάση εισόδου που μας επιτρέπει ο ινβερτερ να χρησιμοποιήσουμε ..(Στην περίπτωση μας τα 450 βολτς) - Το άλλο που ασφαλώς θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι όλα τα πανελ στον ίδιο προσανατολισμό.. - Σε περίπτωση που εξαντληθεί η χωρητικότητα της στοιχειοσείρας μας σε άθροισμα της σε βολτ (μικρότερη ή ίση με 420 βολτ) υπολογίζοντας πάντα και την θετική ανοχή , φτιάχνουμε και νέα σειρά , παράλληλα με την πρώτη.. - Εδώ πρέπει να πούμε βέβαια πως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει απαραίτητα να έχουμε ίδιο προσανατολισμό , και ίδιο αριθμό πάνελ και χαρακτηριστικά όπως και στην πρώτη στοιχειοσειρά που έχουμε δημιουργήσει.. Μόλις παρατήρησα ότι στην ερώτηση σας , μου αναφέρετε ότι θέλετε στο μέλλον να χρησιμοποιήσετε και άλλη πλευρά της σκεπής σας... Αν σκοπεύετε να το κάνετε αυτό η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε έναν ινβερτερ με δύο ανεξάρτητες εισόδους mppt , ώστε η κάθε μία είσοδος να μην επηρεάζεται από την απόδοση της άλλης σε σχέση με την θέση του ήλιου / και την παραγωγή της κάθε συστοιχίας ξεχωριστά.. Έτσι θα έχετε πάντα το μέγιστο της διαθέσιμης ενέργειας , χωρίς το ένα σύστημα να "αντι - μάχεται" το άλλο... Ελπίζω να βοήθησα..!!!!
Να σας ρωτησω κατι, σε περιοχες που εχει τελειωσει ο ηλεκτροχωρος μπορουμε να το βαλουμε αυτο ετσι? Ελευθερα, ειναι αυτονομο συστημα καθαρα, και δεν χρειαζομαστε καμια αδεια απο ΔΕΔΔΗΕ? Το ινβερτερ ειναι Υβριδικο.?
Ναι σωστά...το ινβερτερ είναι υβριδικό... Παράγει για λογαριασμό μας.. Δεν καταλαμβάνει ηλεκτοχώρο διότι δεν στέλνει τίποτα στο δίκτυο.. Με την κατάλληλη μπαταρία έχουμε αυτονομία που φτάνει άνετα τις 24 ώρες... Εκτός βέβαια από κάποιες ημέρες ίσως τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο... Όπου εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο , είτε για βοηθητική φόρτιση της μπαταρίας , είτε για απ'ευθείας εισαγωγή ενέργειας από το δίκτυο της ΔΕΔΗΕ. Όλα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν από το ινβερτερ. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Συγχαρητήρια πολύ Καλή λύση . Μπορώ να συνδέσω το 12αρι κλιματιστικό με πάνελ και ινβερτερ και ναι να δουλεύει μόνο του να παράγει ζεστό αέρα τον χειμώνα; ευχαριστώ.
Ασφαλώς...!!!! Είναι μέσα στις δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος... Και μάλιστα πολύ χαλαρά...!!!! - Μπορεί να υποστηρίξει άνετα και πολύ μεγαλύτερο σύστημα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα..!!!! Αν συνδεθεί με τα ανάλογα παράγωγα συστήματα (δηλαδή Φ/β πάνελς) σε μια ηλιόλουστη ημέρα) σίγουρα σε αυτή την περίπτωση η ενέργεια θα είναι στο 100% καθαρή και πράσινη χωρίς ούτε ένα βαττ κατανάλωση από το δίκτυο..!!!! Άρα δωρεάν...
Ακριβώς... Τα ινβερτερ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία ονομάζονται hybrid inverters... και δεν είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στο net metering... Εδώ χρειάζεται προσοχή..!!!! Το net metering δεν είναι (δεν περιλαμβάνει συνήθως ) hybrid λειτουργία..!!!! Απλά είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο (σύστημα grid tie ) που σημαίνει ότι σε διακοπή ρεύματος /βλάβη δικτύου ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ... ούτε εμείς..!!!! Παράγουμε ρεύμα ΜΟΝΟΝ όταν υπάρχει δίκτυο , εφ όσον είμαστε δέσμιοι (πρακτικά) σε αυτό και όχι ανεξάρτητα..!!!! - Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Ινβερτερ χαμηλής συχνότητας θα ταίριαζε καλύτερα με αντλία θερμότητας... Όχι ότι αυτό δεν κάνει..!!!! Υπάρχει και στην Growatt Inverter χαμηλής συχνότητας (με μετασχηματιστή) στα 12kw ... Θέλετε συστοιχία με πάνελς τουλάχιστον στα 6kw , και αν θέλετε και σχετική αυτονομία (και για την νύχτα) θα χρειαστείτε συστοιχία μπαταριών από 20 kwh και πάνω... Πχ 2 Χ 5,20 kw στα 48 volts (52) Η ακόμη καλύτερα , 3 Χ 5,20... 100 Ah η κάθε μία... Αυτό βγαίνει ασφαλώς αρκετά πιο ακριβά , αλλά αξίζει τον κόπο... Η άλλη λύση είναι το NetMeeting, αλλά σε περίπτωση διακοπής....γιοκ δυστυχώς..!!!
Γεια σου αδερφέ ένα τηλέφωνο θα ήθελα να με συμβουλέψεις πως να το στήσω όλο το σύστημα για τη Ρόδο και που μπορώ να προμηθευτώ τα υλικά αυτά θα ήτανε πολύ καλό εκ μέρους σου ένα τηλέφωνο αν μπορώ να σε ενοχλήσω ευχαριστώ προκαταβολικά Γιάννης ροδο
Το τηλέφωνο καθώς και το email επικοινωνίας θα το βρείτε στα παρακάτω σχόλια.. Δυστυχώς ο αλγόριθμος του You Tube αναγνωρίζει την προσθήκη τηλεφώνου η e mail και διαγράφει αυτόματα το σχόλιο.. Ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Καλησπέρα Μιχάλη, σε έχω βομβαρδίσει στις ερωτήσεις αλλά σιγά σιγά ξεκινάω κι εγώ το σύστημα... Μια ερώτηση κρίσεως έχω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 inverters που το καθένα θα είναι συνδεδεμένο στον κάθε όροφο του σπιτιού και αυτά τα 2 inverters να παίρνουν PV Input από μία κοινή συστοιχία; O κάθε όροφος έχει τη δική του παροχή ΔΕΗ. Οπότε κάθε inverter θα έχει το δικό του AC Input. Γίνεται να διακλαδωθεί το PV Input και να πάει και στα 2 inverters; Και αναλόγως της ζήτησης να πηγαίνει αναλογικά η ενέργεια στο κάθε inverter;
Το να βάλεις ένα ινβερτερ σε κάθε παροχή ξεχωριστά είναι εξαιρετική λύση..!!!! Το κάθε ινβερτερ όμως έχει δική του είσοδο... Οπότε χρειάζεται δική του συστοιχία με πάνελς... Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος υπάρχουν πλέον και πολύ μεγάλα πάνελς , με ισχύ έως και 660W... Είναι βέβαιο μεγάλα και δύσχρηστα κατά την τοποθέτηση , αλλά με 4-5 τέτοια κάνεις την δουλειά που κάνει ο διπλάσιος αριθμός από μικρότερα (400 watts)... Ευχαριστώ για την ερώτηση... Εννοείται ότι μπορείς να με ρωτάς ότι θελεις..!!! Καλή σου ημέρα..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Καλημέρα Μιχάλη! Δε γίνεται με την ίδια συστοιχία πάνελς να κάνουμε μια διακλάδωση Υ στα καλώδια των πάνελς οπότε να μπορούμε να συνδέσουμε και τα 2 inverters; Φαντάσου το σαν ένα Τ σε κύκλωμα ύδρευσης. Έχουμε μία παροχή νερού και δίνουμε σε 2 διαφορετικά σημεία.
@@Theo2482 όχι διότι μοιράζεις τα αμπέρ , δηλαδή ουσιαστικά την ισχύ εξόδου στην μέση... Απ την στιγμή που το ένα ινβερτερ θα "τραβάει" παραπάνω , η ισχύς θα απορροφάται από την μια συσκευή , σε βάρος της διαθέσιμης ισχύς για την άλλη συσκευή... Με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να εργαστεί σωστά... Είναι καλύτερα αν έχουμε , πχ 10 πάνελς , να πάμε τα 5 , έστω , στην μια συσκευή , και τα άλλα 5 στην άλλη , παρά να παραλληλησουμε δυο συσκευές που δυνητικά μπορούν να αντλήσουν 10.000watts , και πλέον... Καλή σου ημέρα..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Σχετικά με το σχόλιο 400watts vs 660watts Σαν κάλυψη επιφάνιας είναι το ίδιο όμως εφόσον όπως και εσύ πολύ σωστά λές ότι τα "τα 660ς είναι μεγάλα και δύσχρηστα" αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν κάνουμε την αναλογία της επιφάνειας και επίσης φαίνεται και στον συντελεστή απόδοσης ότι είναι πάνω-κάτω γύρω στα 21 με 22% και στα 400watts και στα 660watts.
Ναι...θα κατεβάσετε την εφαρμογή shinephone της Growatt από το app store και στην συνέχεια θα ακολουθήσετε τα βήματα που σας δίνονται από την εφαρμογή... Θα πρέπει να δώσετε το email σας και να δημιουργήσετε έναν κωδικό για είσοδο στο λογαριασμό που θα δημιουργηθεί... και κατά την διάρκεια του set up να βάλετε επίσης τους κωδικούς πρόσβασης WiFi , ώστε να μπορεί να συνδεθεί το wifi stick. με το ασύρματο ρουτερ σας... Καλή επιτυχία..!!!!
Χρησιμοποιώ απλούς ρελλεδες που ανιχνεύουν διακοπή και κάνουν μεταγωγή κατάστασης (transfer switch)... Υπάρχουν τέτοιοι ρελλεδες στο εμπόριο , παλιά υπάρχαν και οι αντίστοιχοι γυάλινοι (πλαστικοί) που χρησιμοποιούσαμε στις πολυκατοικίες για αυτονομία σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης. Το ίδιο πράγμα είναι περίπου. Αν το ινβερτερ συνδεθεί με μπαταρία , τότε όλες αυτές τις λειτουργίες τις επιτελεί μόνο του ,(transfer switch) και δεν χρειάζεται καμιά εξωτερική προσθήκη... Έχω βάλει πλέον μπαταρία (συστοιχία Life po 4) οπότε τους έχω καταργήσει πλέον... Το μηχάνημα τα κάνει όλα μόνο του... Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας..!!!!
Όχι.. δεν θέλει άδεια..!!! Άδεια θέλετε αν πάτε σε εξαγωγή (πώληση) ενέργειας προς το δίκτυο..!!!! Εφ όσον παράγεται την ενέργεια και την καταναλώνεται μόνος σας (όπως ακριβώς στο βίντεο) , δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε τον διαχειριστή ενέργειας..!!!!
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ ωραία σας εγκαο και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ρωτήσω παρακαλώ αν γίνεται φυσικά μήπως μπορείτε να μου πείτε τον προμηθευτή για τα πάνελ ευχαριστ ώ εκ των προτέρων
Δεν κάνω διαφήμιση προμηθευτών συστημάτων φωτοβολταϊκών , γιατί ο ίδιος δεν είμαι έμπορος , αλλά ιδιώτης. Παρ όλα αυτά μπορείτε να βρείτε το email μου , πιο κάτω στα σχόλια , καθώς και το τηλέφωνο μου... Ο λόγος που δεν σας το γράφω απ'ευθείας από κάτω , εδώ στο συγκεκριμένο σχόλιο , είναι διότι η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει.. Θα το βρείτε όμως σε προηγούμενο σχόλια... Ευχαρίστως να σας πω πηγές , σε ιδιωτικό μήνυμα..!!!! Ευχαριστώ πολύ για το δικό σας σχόλιο και καλές γιορτές..!!!!
Δεν ξέρω αν βλέπετε την απάντηση μου , γιατί δεν προσθέτει δυστυχώς το όνομα σας με tag.. Αν πάντως το δείτε , και θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου , το τηλέφωνο και το email μου είναι πιο κάτω , στα σχόλια.. Καλές γιορτές και καλό Πάσχα..!!!
Βεβαίως..!!! Αρκεί να έχετε μπαταρία , κατάλληλη για το μηχάνημα , και ο ρυθμιστής φόρτισης που διαθέτει η ανεμογεννήτρια , να είναι ικανό να φορτίζει μπαταρίες 48 βολτ..!!!
Καλησπέρα σας!!! Έχετε φτιάξει ακριβώς αυτο που σκεφτομουνα. Για αρχη να ρωτήσω δυο πράματα. 1. Σε τι εξυπηρετεί ο μικρός ινβέρτερ που είναι βιδωμένος αριστερά του μεγάλου. 2. Μπορούμε να φτιάξουμε το μεγάλο σύστημα σταδικά? Δηλαδη τρια πα΄νελ των 540 watt και ο ίδιος ινβερτερ 5KW ? (εννοειται αρχικά χωρίς μπαταρίες).
Η απάντηση στο ερώτημα σας είναι πώς...νσι μπορείτε σταδιακά , αρκεί η αρχική τάση εισόδου των πάνελς που θα συνδεθούν (η σύνδεση σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι σε όλα σε σειρά ) ... και σε αυτή την περίπτωση η τάση που θα παράγουν τα πάνελς , να είναι ίση ή να ξεπερνάει έστω και λίγο τα 150 volts DC , που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο mppt charger... - Ασφαλώς βέβαια δεν θα έχει την απόδοση που θα είχε αν είχαμε τα ελάχιστα πάνελς που απαιτούνται για την επαρκή λειτουργία του.. αλλά θα έχετε κάτι... (Υπολογίστε χονδρικά , στο μεταξύ ως ελάχιστα ικανοποιητικό αριθμό τα ΟΚΤΏ πάνελς, αν υποθέσουμε ότι η ισχύς του καθενός από αυτά είναι τουλάχιστον 370 wh και η τάση λειτουργίας τούς στα 24 βολτς ή και μεγαλύτερη το κάθε ένα )... - Ασφαλώς βέβαια , εδώ πρέπει να πούμε ότι με 4 - 5 πάνελς μόνο , ναι μεν θα δουλέψει (ασφαλώς ) , αλλά επίσης θα πρέπει είναι αναμενόμενο (και να περιμένετε) ότι σε τέτοια περίπτωση τις πολύ πρωινές ώρες , κατά τις απογευματινές ώρες , και πολύ περισσότερο τις μέρες με νεφοκάλυψη , δεν πρέπει να περιμένουμε το ινβερτερ να λειτουργήσει , και να παράξει έργο.... Με δέκα πάνελς όμως σίγουρα θα το κάνει..!!!! 2) το μικρό ινβερτερ το χρησιμοποιώ για εξισορρόπηση του Idol consumption , που εμφανίζει η συσκευή όταν δεν υπάρχουν σημαντικά φορτία... Ε , και ένα μικρό κέρδος..😊 Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερα πάνελς βάλουμε (ως ένα σημείο βέβαια) τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε.. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας... Ελπίζω να βοήθησα...
Ειμαι εντυπωσιασμένος. !! Θα ήθελα να κάνω ακριβώς το ιδιο κύκλωμα!! Εχω σχεδόν τα ιδια φορτια με τα δικά σου. Θα μπορούσα να ενοχλήσω κάποια στιγμή, για 2.-3. ερωτήσεις που εχω να κάνω.?
Όχι.. είναι μονοφασικό... Για το αντίστοιχο τριφασικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρία ίδια... Η ανεξάρτητα (1 σε κάθε φάση) Η τρία διασυνδεδεμένα μεταξύ τους , με ένα μηχάνημα master ( συντονιστή) και δύο μηχανήματα slave....Αν θέλουμε τέτοια λειτουργία με επιτήρηση τάσης και ισορροπία μεταξύ των φάσεων καθώς και συνολική επιτήρηση του συστήματος με πλήρες μπακ απ η και απ'ευθείας αυτόνομη λειτουργία , πρέπει να συνδεθούν με κοινή μπαταρία κατάλληλη... Μπορεί και σε λειτουργία,, split phase για 10 kw σε ένα σύστημα..!!!! Μπορούμε ακόμα και να συνδέσουμε 5 σε σειρά..!!!! Έχει τέτοια λειτουργία τριφασικής υποστήριξης η συσκευή στο ιλογισμικό της , έτοιμο για λειτουργία , συσκευής προς συσκευή, με επικοινωνία μέσω ειδικών καλωδίων. επικοινωνίας.!!!! Μιλάμε εκεί για 16 KW αδιάλειπτου ισχύος με πλήρη συντονισμό..(στην περίπτωση τριφασικού συστήματος) Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!! Ελπίζω να βοήθησα.
Είναι μονοφασικος ο ινβερτερ... Τα φορτία που αναφέρεται είναι / και μπορούν να εξυπηρετηθούν άνετα και συμβατά και με απλή μονοφασική παροχή / σύνδεση... (Λογικά δεν φαίνεται να χρειάζεστε τριφασικό) - Αν είναι έτσι , και με έναν πρόχειρο υπολογισμό , με δέκα πάνελς και τον συγκεκριμένο ινβερτερ το κόστος (σε σημερινές τιμές) δίχως καλώδια και βάσεις στήριξης ή μεταλλική κατασκευή (ανάλογα με το που θα τοποθετηθεί) διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ σε υλικά. Πάντα ασφαλώς με την βοήθεια του δικτύου... Για προσθήκη μπαταρίας σε 24h /24 και αύξηση της αυτονομίας , ή ακόμη και χωρίς την παρουσία δικτύου (αποσύνδεση από αυτό ) ,θα πρέπει να υπολογίσετε σε μια μπαταρία Lifepo4 , σε τουλάχιστον 100 Ah , σε τιμή κοντά στις 2.000 ευρώ ετοιμοπαράδοτη . Αν μένετε όλο το χρόνο στο σπίτι και δεν έχετε καθόλου δίκτυο , η μπαταρία ίσως να σας φανεί μικρή (για το χειμώνα ειδικά και χωρίς βοήθεια από γεννήτρια) Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε 200Ah.. και κόστος σε μπαταρίες το διπλάσιο..(περίπου 4.000 ευρώ) - Αν για κάποιο λόγο θέλετε όντως ηλεκτρικά τριφασική παροχή (σε πολλές περιπτώσεις η τριφασική παροχή είναι πλεονασμός) ..Αν λοιπόν για κάποιο λόγο , η εγκατάσταση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να είναι τελικά τριφασική , τότε η εγκατάσταση θα είναι με τα εξαρτήματα σε 3Χ(και το κόστος) θα είναι 3φορες η αρχική τιμή.. Πάμε λοιπόν για πάνω από 12.000 για μια εγκατάσταση που θα μας εξυπηρετεί για τα επόμενα 20 - 25 χρόνια..
Χαίρετε. Πολύ ωραίο βιτεο. Σκέφτομαι για το συγκεκριμένο ίνβερτερ ή για το powmr που ειναι κατα 40% ποιο οικονομικό. Θα ήθελα να ρωτήσω ποσο καιρό λειτουργεί και αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Επίσης αν υπάρχει γειωση στο συγκεκριμένο και αν ναι πως συνδέθηκε; Ευχαριστώ πάρα πολύ
Πλησιάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας.. Τους τελευταίους 6μηνες λειτουργεί με μπαταρίες λιθίου και πλήρη αυτονομία... Δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας επιτυγχάνεται νωρίς το πρωί , όχι αργότερα από τις 11:30 , μετά το ρεύμα που παράγεται πάει κατ ευθείαν στην κατανάλωση... Εκτός και αν τραβάμε μεγάλα φορτία , νωρίς το πρωί , οπότε και λόγω κατανάλωσής η φόρτιση μπορεί να καθυστερήσει μια με δύο ώρες...
Το Powmr δεν το εμπιστεύομαι τόσο , λόγο του ότι είχα έναν ρυθμιστή φόρτισης , από την ίδια εταιρεία , και δυστυχώς δεν είχε καλή συμπεριφορά , απέναντι στην μπαταρία (κλασσικού τύπου) που τον είχα συνδέσει , οπότε μάλλον δεν θα την εμπιστευομουν ξανά... Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας ... Καλή σας ημέρα..!!!!
@@michalisgeorgiou257 ναι στην γείωση του σπιτιού... Ηλεκτρική γείωση A/C in και A/C out.. Στο DC κομμάτι (πάνελς) έχω αποφύγει /δεν χρησιμοποιώ ακόμη καμία γείωση... Καλή σας ημέρα..!!!!
εχω αγορασει το ιδιο inverter και ο ανεμιστηρας δουλευει συνεχεια , ακομα και με 200watt καταναλωση , ειναι λογικο; εχεις κανεις το ιδιο inverter να μου πει την εμπειρια του;
Ναι ο ανεμιστήρας δουλεύει πάντα σε χαμηλή ταχύτητα ακόμη και χωρίς φορτίο. Αυτή είναι η κατασκευή του και έχει 4 σκάλες αν δεν κάνω λάθος στην λειτουργία του.. Ο πιο χαμηλός , όταν δηλαδή τα φορτία είναι χαμηλά , είναι στην πραγματικότητα σχεδόν αθόρυβος. Δεν ενοχλεί καθόλου... εκτός βέβαια αν το βάλουμε μέσα στο σπίτι , πολύ κοντά στο υπνοδωμάτιο μας... Τότε βέβαια μπορούμε να το ακούμε , ακόμη και στην χαμηλή σκάλα και ειδικά το βράδυ... Σε κάθε περίπτωση αν το ινβερτερ είναι σε εξωτερικό χώρο , πλην των δύο υψηλότερων επιπέδων ανεμιστήρα που έχει σε κάθε άλλη περίπτωση η παρουσία του δεν γίνεται αισθητή... Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!!
@@johnykyriazis Προσοχή με το ποιο firmware θα βάλεις. Το εργοστάσιο κατά καιρούς αλλάζει κάποια πράγματα στο hardware και τα firmware δεν είναι συμβατά μεταξύ τους για παλιότερες και νεότερες εκδόσεις.
Είναι ιδιοκατασκευη. Το έφτιαξα δηλαδή όλο μόνος μου..!!!! Ότι άλλο θέλετε μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα. Το email μου υπάρχει , παρακάτω στα σχόλια. Καλές γιορτές..!!! Χρόνια πολλά..!!!
Στο υβριδικο inverter αν συνδεθει μπαταρια, λειτουργει ως ups; Δηλ φορτιζει απο την παροχη δικτυου δεη ωστε να εγγυηθει αδιαλειπτη παροχη ρευματος σε περιπτωση διακοπης της δεη; Αν ειναι ετσι, δεν συμφερει η μπαταρια. Επισης, αν τραβαει και απο τις 3 πηγες (δικτυο, panel, φορτισμενες μπαταριες) με ποια σειρα γινεται η καταναλωση; Παραμετροποιειται απο τις ρυθμισεις η σειρα καταναλωσης;
Φόρτιση της μπαταρίας από τα Φ/Β..!!!! Παραμετροποίηση σε όλα τα στάδια και με επιθυμητή σειρά προτεραιότητας..!!! Πχ: Solar first - battery - utility (Δηλαδή πρώτα ήλιος , μετά μπαταρίες , στο τέλος δίκτυο) Ή αλλιώς : Solar first -utility -batterry back up (Δηλαδή πρώτα ήλιος , μετά δίκτυο, μπαταρίες για back up) Κτλ κτλ.. - Επίσης ρύθμιση γίνεται και για το επιθυμητό επίπεδο εκφόρτισης και χρήσης της επιπλεονάζουσας ενέργειας που έχει πριν αποθηκευτεί από την μπαταρία , διάρκεια εκφόρτισης σε βάθος , voltage , ή ποσοστό επί τις εκατό ,, status+ battery health (σε μπαταρίες τύπου Life po 4 κτλ κτλ... Δεν είναι τυχαίο το σύστημα... Παίρνει παραμετροποίηση στα πάντα..
Δεν έχω λόγια κύριε Μιχάλη μπράβο σας για την ενημέρωση και την διάθεση να διδάξετε της γνώσεις σας και σε άλλους ανθρώπους… Σήμερα σπανίζουν αυτά. Πάντα μας ενδιέφερε με τον σύζυγο μου ένα τέτοιο σύστημα με 5kw που να είναι σε αυτά τα οικονομικά πλαίσια και να καλύπτει τουλάχιστον της απαραίτητες προϋποθέσεις της ημέρας. Δεν ξέρω αν θα ήταν εύκολο να βάζατε όντως μια λίστα Π.χ. 10 πάνελ ένα Inverter τόσα watt τέτοια ισχύει Μπαταρίας τόσα μέτρα καλώδιο και ότι άλλο χρειάζεται να έχουμε μια εικόνα για εμάς που δεν τα ξέρουμε αυτά.. Να υπάρχει κάτι σαν συνταγή.. Βέβαια δίχως την δίκη σας ευθύνη. Τώρα το αν θα μπορούσε να το τοποθετούσε και ο σύζυγος μου που είναι ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων δεν ξέρω. Θα μας το πείτε εσείς αυτό. Πάντως πολλά συγχαρητήρια για την τόσο όμορφη δημιουργία σας. Να είστε πάντα καλά..
Χρόνια σας πολλά και καλά Χριστούγεννα..!!!! Στην κατασκευή που βλέπετε (το αναφέρω και στα σχόλια , έχουν χρησιμοποιηθεί 10 πάνελς των 445watts ( τα έχω προμηθευτεί από Έλληνα προμηθευτή) σε πολύ συμφέρουσα τιμή...(μόλις 195 ευρώ το ένα)..!!! Τα αγόρασα το Καλοκαίρι του 2021 Από εκεί και πέρα , το ινβερτερ που βλέπετε (το έφερα από το εξωτερικό) , γύρω στα χίλια εκατό ευρώ μαζί με δασμούς , φόρους και μεταφορικά , και το παραλάβαμε με σχεδόν 2 μήνες αναμονής ( σήμερα υπάρχει και στην Ελλάδα με την ίδια περίπου τιμή και χωρίς αναμονές Η τιμή διεθνώς έχει πέσει για το συγκεκριμένο μοντέλο , και πιθανόν στο εξωτερικό ίσως να το βρείτε και φτηνότερο , γιατί πλέον εχει παρουσία στην αγορά πάνω από τρία έτη , και υπάρχουν λανσαριστεί και νέα μοντέλα , με ποικίλες δυνατότητες και ευκολίες , τόσο από την ίδια εταιρεία , όσο και από αρκετές άλλες. (Οι τιμές στα φωτοβολταϊκά πλαίσια όμως έχουν " τσιμπήσει" κάπως , μετά από δύο χρόνια λόγω της ζήτησης) - Από εκεί και πέρα , καλώδια φωτοβολταϊκών , ασφάλειες κτλ , από την τοπική αγορά ηλεκτρολογικού υλικού , και βάσεις στήριξης.. Στην περίπτωση μου , και λόγω ιδιομορφίες της στέγης μου τα έφτιαξα ο ίδιος... Φυσικά και όλη η δουλειά που βλέπετε είναι DIY , δηλαδή το έφτιαξα μόνος μου..!!!! Σήμερα έχω τοποθετήσει και λειτουργώ και μπαταρία 🔋 48 βολτ στα 150 Ah Life po 4 , (για αποθήκευση ενέργειας και για το βράδυ ) και μετά τις γιορτές θα ανεβάσω και νέο βίντεο με τις εντυπώσεις και εξηγήσεις. Θα μπορούσε ασφαλώς να το τοποθετήσει και ο σύζυγός σας , εφ όσον είναι ηλεκτρολόγος , ασφαλώς. Να είστε καλά. Σας εύχομαι Καλές γιορτές..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Καλές και ευλογημένες γιορτές να έχετε κύριε Μιχάλη με την οικογένεια σας. Ευχαριστώ για την απάντηση σας θα την μελετήσουμε με τον σύζυγο μου και θα περιμένουμε την καινούργια ανάρτηση σας που θα κάνετε με αγωνία!
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκανες Εχω το αντίστοιχο inverter στο οποίο προσπαθώ να συνδέσω ανεμογεννήτρια οι συνδέσεις μου είναι σωστές αλλά το inverter από την ανεμογεννήτρια ρεύμα δεν παίρνει θα μπορούσες να με βοηθήσεις;;
Καλημέρα..!!! Πολύ ευχαρίστως.. ασφαλώς και θέλω..!!!! Θέλω όμως μια εξήγηση σε αυτό που λέτε.. Τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας που τον συνδέετε..;;;; Έχετε μπαταρίες..;;; Γιατί ο ρυθμιστής φόρτισης που διαθέτει το μηχάνημα είναι μόνο για φωτοβολταϊκά πλαίσια... Οπότε τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας που διαθέτετε , θα πρέπει να τον συνδέσετε στις μπαταρίες.. Και από εκεί , με αυτόν τον τρόπο , θα μπορεί πλέον το μηχάνημα να αντλήσει την παραγόμενη ενέργεια που έρχεται από τις μπαταρίες Αν δεν διαθέτετε μπαταρίες , η ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας , απ'ευθείας σύνδεση με τον ινβερτερ δεν μπορεί να γίνει..!!! Ο ινβερτερ έχει ενσωματωμένο ρυθμιστή φόρτισης , μόνο για φωτοβολταϊκη συστοιχία με εύρος λειτουργίας από 150- 450 volts DC. Αν έτσι έχετε κάνει την σύνδεση , θα πρέπει να δουλέψει , λογικά..!!! Και πάλι, αν δεν κατάλαβα σωστά το ερώτημα σας , μπορείτε άφοβα να μου το πείτε.. Καλημέρα σας και καλή επιτυχία στο έργο σας..😊
@@michalis.inspirations.choises Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου με βοήθησες πάρα πολύ Εχει ρυθμιστή φόρτισης ανεμογεννήτρια και σε περίπτωση που δεν έχω και πολύ καλές μπαταρίες θα παίρνω το παραγόμενο ρεύμα από την ανεμογεννήτρια;; Επίσης θα πρέπει να κάνω και άλλη ρύθμιση στο πρόγραμμα του Inverter; Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ
@@ΧρήστοςΔαλατσης όχι.. καμία ρύθμιση..!!! Απλά πρέπει να έχεις μπαταρία 48 βολτ (η συστοιχία μπαταριών με άθροισμα από 48 volt) για να μπορέσει να την αναγνωρίσει το ινβερτερ. - Θσ συνδέσεις τον ρυθμιστή της ανεμογεννήτριας με την μπαταρία , και την μπαταρία με τον ινβερτερ..!!! Τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους , με βάση την εξισορρόπηση της ενέργειας , μεταξύ των πηγών.
@@michalis.inspirations.choises Καλημέρα Τις μπαταρίες πού θα τις συνδέσω;; Στην είσοδο των φωτοβολταϊκών ή στην είσοδο για τις μπαταρίες;;Θα το δοκιμάσω σημερα με μπαταρίες για αυτοκίνητο
@@ΧρήστοςΔαλατσης οι μπαταρίες αυτοκινήτου δεν είναι κατάλληλες για φωτοβολταϊκά συστήματα.. Σε κάθε περίπτωση θέλετε ενα σύστημα μπαταριών , συνδεδεμένο , με τέτοιο τρόπο , που το τελικό άθροισμα τάσης , να είναι τα 48 - 54 βολτ.. Από εκεί θα συνδέσετε το συν και το πλην των μπαταριών στην είσοδο DC του ινβερτερ ,(και όχι με την είσοδο των φωτοβολταϊκών , ΠΡΟΣΟΧΉ μην κάνετε τέτοιο σοβαρό λάθος ). Πάνω σττις μπαταρίες τώρα θα συνδέσετε τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας.. Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια που θα προέρχεται από τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας , θα πηγαίνει στις μπαταρίες , και μέσω αυτών η ενέργεια θα καταλήγει στο ινβερτερ , και στην συνέχεια θα γίνεται AC τάση κατάλληλη για τα φορτία σας. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου , το email μου είναι γραμμένο κάτω , στα σχόλια.. - Δεν μπορώ δυστυχώς να το αναδημοσιεύσω διότι η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει πλέον... Το έχω αναφέρει στα σχόλια αρκετές φορές.. Εναλλακτικά μπορείτε να μου γράψετε το τηλέφωνο σας και να σας καλέσω εγώ.. Μπορούμε έπειτα να το σβήσουμε ώστε να μην σας ενοχλήσει κανείς άλλος.. Καλημέρα σας..!!!
Γιατί το λέτε αυτό... Ας το πάμε αναλυτικά λοιπόν : 10 πάνελς των 445 watts ,(αγορά 2021 προς 189 το ένα) τεχνολογίας half cells... Ίσον 1890 ευρώ..!!!! Ένα υβριδικό σύστημα off grid Hybrid inverter (το συγκεκριμένο είναι το Growatt ES 5000 spf ) με τιμή αγοράς 860 δολάρια , αγορά τότε από το εξωτερικο , δεν υπήρχε στην Ελλάδα , τώρα υπάρχει... Μαζί με μεταφορικά , έξοδα αποστολής στην έδρα μου και εκτελωνισμό πλήρωσα περίπου 350 ευρώ... Σύνολο..1200 ευρώ.. Κάτι τέτοιο...!!!! Άρα πάνελς και ινβερτερ στα 3000.. και κάτι...😊😊 Αυτά σχετικά με τα 10 πάνελς και τον ινβερτερ.. - Βέβαια... Αν βάλουμε τώρα και όλα τα "έξτρα" υλικά.. Πχ το ότι η κατασκευή σίδερα , (αντί βάσεων) είναι ιδιοκατασκευη...την έφτιαξα μόνος μου... Λόγω ελλείψης χώρου στη στέγη... Έχει παει... plus 450€ .. Οκ , επίσης δεν έβαλα στον υπολογισμό το κόστος σε καλώδια και... ασφάλειες... βάλε... καμία 300 άρα... Αν το πάμε έτσι, δεν είναι μόνο οι 3.000 και κάτι..😃😃 Χαχα... Αν βγάλεις σιδερικα και καλώδια.. και ασφαλείς και... Μόνο πάνελς και ινβερτερ.. Περίπου 3.000 ...😃😃 Αυτό όσον αφορά μόνο τα μεγάλο σύστημα.. - Τώρα βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε την αγορά που έκανα εφέτος..!!! - Του πήρα και μπαταρία , (το έκρινα απαραίτητο).. σύν 2.900 ευρώ ..😃😃 Θα μου πεις, δεν τελειώσαμε εδώ.. Έχεις και το μικρό..!!! Οκ..😃😃 Το μικρό σύστημα , που τρέχω παράλληλα , ήταν η πρώτη απόπειρα μου με τα φωτοβολταϊκά...(πείραμα ) το τρέχω εδώ και δύο χρόνια , και νομίζω το αναφέρω και στο βίντεο , μου κόστισε κοντά στα 1.500 ευρώ.. Βάλε και ένα inverter που "ζεματισα" στο μεταξύ...😊 Ε , δεν θα κάνα και εγώ την ζημία μου..;;; Τώρα θέλω να φτιάξω και δωμάτιο.. Υγρασία γαρ... Κρίμα τα μηχανήματα..😊😊 Ξόδευε πάλι... Ασε που θέλω να ρίξω αλλά 6 πάνελ πάνω... - Ραβε - ξυλωνε... Ελπίζω να απάντησα στις απορίες σας...😊😊 Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!! Εννοείται ότι στο μεταξύ είστε ελεύθερος να με ρωτήσετε ότι άλλο θέλετε ..!!!!
ΓΕΙΆ ΣΑΣ ! ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΤΑ ΦΏΤΑ ΣΑΣ! ΕΧΩ 15 ΠΑΝΕΛ ΤΩΝ 245w 30v 8Amp ΚΑΙ ΘΈΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ Inverter ΊΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΌ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΉ ΧΩΡΊΣ ΜΠΑΤΑΡΊΕΣ, ΤΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΊΑ ΝΑ ΤΟΎΣ ΚΆΝΩ ; ΑΡΚΟΎΝ ΑΥΤΆ ΓΙΑ ΤΑ 5Kw του Inverter; ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Η μέγιστη τάση που μπορεί να δεχτεί η είσοδος mppt του ινβερτερ είναι τα 450 βόλτ DC... Παρ όλα αυτά καλό θα ήταν για λόγους ασφαλείας , να μην ξεπεράσουμε τα 410 - 420 βόλτ συνεχούς τάσης... Εφ όσον λοιπόν έχετε 15 πάνελ με έξοδο τα 30 βόλτ δεν μπορείτε να τα συνδέσετε όλα μαζί , σε σειρά ( +/- ) με το ινβερτερ..!!! Μπορείτε όμως να συνδέσετε δύο σειρές από 7 πάνελ σε σειρά (στοιχειοσειρά) και αυτές οι δύο στοιχειοσειρες με τα 7 πάνελς , να συνδεθούν παράλληλα στο ινβέρτερ..!!! Εναλλακτικά θα μπορούσατε ίσως να βρείτε άλλο ένα πάνελ , και να συνδέσετε έτσι δύο σειρές των οκτώ... Αλλιώς θα πάτε σε δύο σειρές των επτά...!!!! Προσοχή γιατί οι δύο στοιχειοσειρες πρέπει να είναι σε ίδια δυναμική και χαρακτηριστικά μεταξύ τους... Δηλαδή στην περίπτωση σάς , 2χ 7 σειρές (θα περισσέψει δηλαδή το ένα) , η αλλιώς πάμε σε δύο παραλληλίες τών οκτώ ( 2χ8 )... - Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας... Καλή επιτυχία...!!!! - Οποιαδήποτε άλλη απορία , ευχαρίστως να σας την απαντήσω εδώ... Καλό σας απόγευμα..!!!!
Σημειώστε ότι για πλήρη παραγωγή το ινβερτερ μπορεί να δεχτεί έως και 6.000 watts σε πάνελς , ώστε να παράξει έως και 5,5 Kw (νόμιμη συνεχή ισχύς στα 5Kw δίχως πρόβλημα) με παράλληλη φόρτιση μπαταριών σε ισχύ έως τα 30 KWh σε μπαταρίες λιθίου , με ρεύμα φόρτισης έως 100A. Ότι άλλο θέλετε μπορείτε να με ρωτάτε στα σχόλια...!!!!
Ευχαριστούμε Μιχάλη για το την παρουσίαση και ιδίως για το πλήθος απαντήσεων στα σχόλια. έγραψα 4 σελίδες πληροφοριών. Ήμουν έτοιμος να μπω στο net metering σλλα μόλις έμαθα πως το συμβόλαιο είναι 25ετιας και η εγγύηση της μονάδας τα 12, άρχισα να βλέπω εναλλακτικές μήπως και αποφύγω να δεσμευτώ για 25 χρόνια. Θέλω να στήσω ένα παρόμοιο σύστημα στο πατρικό μου , μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου? Αν χρειαστεί. Έχω βρει το μειλ και το κιν σου στα σχόλια. Ευχαριστούμε πολύ γι αυτό που κανεις. Σούπερ άξιος... θα δω σύντομα και τα υπόλοιπα βίντεο στο κανάλι σου. Να σαι καλά
Καλησπέρα Μιχάλη και Καλή Χρονιά με υγεία! Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορείς να μας περιγράψεις (ίσως και στο επόμενο βίντεο) πως έχεις συνδέσει τον inverter με την παροχή του δικτύου στο AC IN. Το έχεις συνδέσει απ' ευθείας από το αρχικό καλώδιο παροχής που έρχεται στο σπίτι από τη ΔΕΗ ή μέσω του κεντρικού πίνακα του σπιτιού; Επίσης, στο manual λέει ότι τα καλώδια PV πρέπει να είναι 12 AWG, δηλαδή 4mm2. Δεν είναι πολύ λεπτά τα καλώδια αυτά;
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά..!!! Η σύνδεση έχει πραγματοποιηθεί από τον κεντρικό πίνακα. Το AC in , μπαίνει αμέσως μετά την κεντρική ασφάλεια του πίνακα. Έχει τοποθετηθεί μια ασφάλεια 2χ40 A , και από εκεί τρέχουν τρία καλώδια των 6mm (φάση , ουδέτερος , γείωση) απ'ευθείας στο AC in του μηχανήματος. Από το AC out , τώρα φεύγουν πάλι 3 καλώδιο 6mm (φάση ουδέτερος γείωση) που πηγαίνουν πλέον πίσω στον πίνακα , και από εκεί σε όλα τα φορτία και ασφάλειες του σπιτιού. (Κουζίνα , θερμοσίφωνας , πλυντήριο , και ασφάλειες δωματίων). Εννοείται ότι από την είσοδο ΔΕΗ πάμε απ'ευθείας στα ινβέρτερ (μέσω της διπολικής ασφάλειας 40Α) και από το A/C out του μηχανήματος πάμε απ'ευθείας πίσω στον πίνακα (και άρα στα φορτία μας). Προσοχή είσοδος και έξοδος δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρικά , σε καμία περίπτωση...!!!! Αλλιώς θα έχουμε καταστροφή του μηχανήματος. Την γέφυρα την κάνει το μηχάνημα (παρεμβάλλεται το ινβερτερ δηλαδή μεταξύ εισόδου και εξόδου ). Τα καλώδια τών φωτοβολταϊκών τώρα δεν είναι 4mm , αλλά 6mm. Αυτό είναι και το ελάχιστο απαιτούμενο για ισχύ μεγαλύτερη των 2kpwh σε φωτοβολταϊκά πλαίσια. Άρα λοιπόν 6mm είναι η διατομή. Στο επόμενο βίντεο , θα γίνει ξανά μια αναφορά στον τρόπο σύνδεσης ενώ , θα δείξουμε και την σύνδεση στο μηχάνημα μίας μπαταρίας 48 v 150Ah , που έχω ήδη τοποθετήσει και λειτουργώ. Το βίντεο θα ανέβει μετά τις γιορτές. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και καλή χρονιά..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ για τη λεπτομερή απάντηση! Επειδή θέλω να τοποθετήσω τον inverter (και αργότερα και τη μπαταρία) εκτός του σπιτιού για λόγους ασφάλειας και χώρου, είναι δυνατόν να συνδεθεί στο AC In του inverter το κεντρικό καλώδιο της ΔΕΗ που μπαίνει μέσα στο σπίτι; Και το AC Out να προχωρήσει προς τον πίνακα του σπιτιού; Ουσιαστικά δηλαδή να "κοπεί" το κεντρικό καλώδιο παροχής της ΔΕΗ εξωτερικά του σπιτιού, να μπει το inverter και να συνεχίσει το καλώδιο από το AC Out του inverter μέσα στο σπίτι χωρίς να πειραχτεί καθόλου ο πίνακας;
@@Theo2482 ναι... Αν κοπεί με προσοχή το καλώδιο παροχής και πάει απ'ευθείας στον ινβερτερ , αυτό γίνεται ασφαλώς , αρκεί βέβαια να παρεμβάλλεται μια ασφάλεια 2 Χ 40Α μεταξύ παροχής και μηχανήματος οποιαδήποτε , και να μπουν σωστά οι απαιτούμενες γειώσεις. Προφανώς λοιπόν θα πρέπει να φτιάξετε έναν , (μικρό A/C πίνακα ) με την ασφάλεια σας μέσα τις γειώσεις κτλ. Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε στον νέο σας πίνακα και μια ασφάλεια στην έξοδο του μηχανήματος , μιας και θα καλύψετε μια απόσταση έως τον κεντρικό πίνακα παροχής . Από εκεί , ασφαλώς και μπορεί να φύγει μετά το "υπόλοιπο" καλώδια που θα πάει με ασφάλεια πλέον στον πίνακα , σαν να μην "κόπηκε " ποτέ.
Γεια σας απο κρητη ειμαι ευτιαξα κι εγω ενα 4.5κw τον ιδιο inverter και 4 μπαταριες το ρευμα ειναι τριφασικο δουλευε καλα στην αρχη.τωρα συνηθως πρωι και απογευμα μου κλεινει το ρευμα στο σπιτι αντι να γυριζει στη δεη και ενω δεν δουλευει κατι σημαντικο. Θαθελα τη βοηθεια σου .οι ηλεκτρολογοι εδω μου λενε να αλαξω inverter.Ευχατιστω
Όχι...γιατι να αλλάξετε inverter..;;; Δεν βλέπω τον λόγο...!!!! Εκτός και αν δεν σας καλύπτει από άποψη ισχύος κτλ , σε κάθε άλλη περίπτωση δεν βλέπω τον λόγο.!!! - Αυτό που μου περιγράφετε εχει να κάνει προφανώς με ρυθμίσεις , στο menu προφίλ της συσκευής , και όχι με βλάβη. Υπάρχουν κάποια settings , που θα πρέπει να ρυθμήσετε με προσοχή , προκειμένου το μηχάνημα σας να συνεργαστεί με μπαταρίες και δίκτυο , ταυτόχρονα με απόλυτη επιτυχία. Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες ρυθμίσεις αντιβαίνουν σε σχέση με κάποιες άλλες. Από την άλλη , αν το μηχάνημα σας είχε βλάβη , θα είχατε κωδικό σφάλματος. Αν πράγματι αυτό συμβαίνει και έχετε πράγματι κωδικό σφάλματος , τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο σέρβις της εταιρείας που σας καλύπτει για δύο έτη. Και όχι να το αφήσετε έτσι. - Αν όμως δεν έχετε κωδικό σφάλματος , τότε πράγματι πρέπει να ρυθμήσετε με προσοχή τις παραμέτρους των μπαταριών σας , ώστε ,το μηχάνημα να κάνει ομαλά τις μεταβολές στην στιγμή που πρέπει. Ευχαρίστως να σας βοηθήσω με την παραμετροποίηση , εφ όσον είναι αυτό το θέμα. Το email μου θα το βρείτε στα σχόλια , παρακάτω , γιατί η εφαρμογή δεν επιτρέπει την αναγραφή κατ επανάληψη των στοιχείων επικοινωνίας... (Σβήνει αυτόματα τα σχόλια). Ευχαριστώ για το σχόλιο σας και και καλή χρονιά..!!!
Ελπίζω να δείτε την απάντηση γιατί δεν μπορώ (για κάποιο λόγο) να αναφέρω το όνομα σας στα σχόλια , ώστε να σας έρθει ειδοποίηση... Καλές γιορτές και καλή χρονιά..!!!
Θελω να ευχαριστησω παρα πολυ τον κυριο Μιχαλη για τη βοηθεια του μου βρηκε αμεσα λυση ενω οι υποτιθεται ειδικοι με παιδευαν τωρα δυο μηνες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και παλι
@@alexandroskolliakoudakis8833 να είσαι καλά Αλέξανδρε , όπως είδαμε λοιπόν μαζί ήταν απλά θέμα ρυθμίσεων που μηχανήματος σε σχέση με τον τύπο των μπαταριών και τίποτα περισσότερο... Χαίρομαι που σας βοήθησα..!!! Και ασφαλώς ότι άλλο θες , μπορείς πάντα να ζητάς την βοήθεια μου..!!!! Εύχομαι καλές παραγωγές..!!!!!
Γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες μπαταρίες για το μεγάλο ινβερτερ , όταν ανέβηκε το βίντεο.. Θα υπάρξει και νέο , με βάση την αλληλεπίδραση του μηχανήματος , όταν αυτό έχει μπαταρίες..!!! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..
Μιχάλη καλησπέρα Χριστός Ανέστη, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω: σε περίπτωση που λείπω απο το σπίτι, και έχει διακοπή η ΔΕΗ υπάρχει περίπτωση να επιστρέφεται το ρεύμα στην γραμμή? Το ρωτάω αυτό γιατί λες σε κάποια στιγμή για επιστροφή ρεύματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χρόνια πολλά..!!! Αληθώς ο κύριος.. Αναφέρομαι ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε ενέργεια στο δίκτυο , εφ όσον μας περισσεύει ενέργεια , μιλώντας γενικά για φωτοβολταϊκά συστήματα , τους τύπους και τις δυνατές εφαρμογές τους , και όχι για το συγκεκριμένο ινβερτερ. Το ινβέρτερ που έχω (και παρουσιάζω και στο βίντεο) είναι ενα υβριδικό off grid inverter , που έχει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας ακόμη και χωρίς μπαταρίες και χωρίς καθόλου δίκτυο για την διάρκεια της ημέρας , καθώς και την νύχτα , με χρήση μπαταρίας... Δεν επιστρέφει λοιπόν ρεύμα στο δίκτυο , παρά μόνο παράγει ενέργεια για το σπίτι μας , ακόμη και αν δεν υπάρχει καθόλου παροχή ενέργειας από το δίκτυο. Το συγκεκριμένο ινβερτερ το καταφέρνει αυτό γιατί διαθέτει ξεχωριστή είσοδο ρεύματος από την ΔΕΗ και ξεχωριστή έξοδο προς το σπίτι. Οπότε η ενέργεια εξέρχεται από το σύστημα μας προς τον πίνακα του σπιτιού , και είναι ηλεκτρικά απομονωμένη από την είσοδο , άρα αποκλείει την έξοδο ρεύματος προς το δίκτυο ηλεκτροδότησης. Το σύστημα παρέχει ενέργεια προς τα φορτία και τις συσκευές μας από τρεις πηγές : Φωτοβολταϊκά πάνελς , μπαταρία και τέλος δίκτυο. Ή σειρά τροφοδοσίας των φορτίων μας μπορεί να προγραμματιστεί σε ποσοστό, από το μενού της συσκευής , με απόλυτη παραμετροποίηση , με οποία σειρά θέλουμε και σε όποιο ποσοστό θέλουμε , με απόλυτη ακρίβεια , ανάλογα με τις ανάγκες μας και την εγκατάσταση που έχουμε φτιάξει.. Δεν έχουμε ποτέ διακοπή όταν το σύστημα μας είναι πλήρες , ενώ μάλιστα μπορεί να γίνει εντελώς αυτόνομο , χωρίς την ανάγκη να πάρουμε ούτε 1watt από το δίκτυο..!!! Πράγμα που έχω πετύχει μόλις πριν από τέσσερις μήνες... Πρακτικά είμαι 100% αυτόνομος...!!! Επιστροφή στο δίκτυο δεν υπάρχει.
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, μια τελευταία ερώτηση η οποία αφορά τα πάνελ,, ήτοι τα εχεις συνδεδεμένα σε σειρά ή εν παραλλήλω.
@@michalis.inspirations.choises καλησπέρα και πάλι μια ερώτηση σε παρακαλώ, αναφέρεις για email αλλά δεν το βρίσκω, αν είναι εύκολο να μου το αποστείλεις ? επίσης έκανα αίτημα σε fb μάλλον......
Χριστος Ανεστη Κυριε Μιχαλη χαιρετε μπορω να επικοινωνησω για καποιες πληροφοριες ενδιαφερομαι για αμεση εγκατασταση με ενα παρομοιο συστημα σαν το δικο σας εχω και το τηλεφωνο αμα ισχυει,και το email σας να τα λεγαμε λιγο καποια στιγμη αμα μπορειτε θα το εκτιμουσα τα μεγιστα.Ευχαριστω.
Αληθώς ο Κύριος....!!! Ασφαλώς και μπορείτε... Μπορώ να ανταλλάξω οποιαδήποτε πληροφορία , από την πλευρά του χρήστη.. - Μετά μάλιστα από την χρήση του συστήματος , σχεδόν πλέον για δύο χρόνια (διανύω ήδη το δεύτερο έτος) και μάλιστα τους τελευταίους τέσσερις μήνες με αποθήκευση ενέργειας ,με την βοήθεια μπαταριών , έχουν βγει ήδη κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από την πλευρά της χρήσης..!!!! Ευχαρίστως να τα σας βοηθήσω.. - Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!!
Όχι... δεν είμαι εγκαταστατης...!!!! Είναι μια DIY κατασκευή που έφτιαξα μόνος μου... Δυστυχώς πλέον η προσθήκη σχολίων σε αυτό το βίντεο έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη , ίσως λόγω του παρατεταμένου χρόνου / και αριθμού των σχολίων... Δεν διαφημίζω καμία εταιρεία φωτοβολταϊκών , ούτε κάνω καμιά προώθηση προϊόντων , απλά είχα ανεβάσει ένα βίντεο , εδώ και έναν και πλέον χρόνο , με το πως μπορεί κάποιος , γρήγορα και εύκολα να βάλει ένα Φ/Β σύστημα. Ευχαριστώ για το σχόλιο σας..!!!
Ωραία δουλειά μπράβο σας ! Να ρωτήσω αν όλοι οι inverter του εμπορίου μπορούν να δίνουν στο σπίτι μέσω του δικτύου των πάνελ ρεύμα και όταν δεν τους φτάνει να τραβάνε από το δίκτυο της δεης ;
Όχι..!!!! Δυστυχώς δεν το κάνουν αυτό όλοι... Μόνο οι υβριδικού τύπου μπορούν να επιτύχουν τέτοια λειτουργία...!!! - Υπάρχουν σήμερα στην αγορά δύο βασικές κατηγορίες υβριδικών ινβερτερς που μπορούν να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο , οι On grid hybrid inverters , που προορίζονται για αυτοπαραγωγη μέσω NetMeeting , αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούν τα φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες , για παραγωγή ενέργειας προς το σπίτι , σε περίπτωση διακοπής , και οι αντίστοιχοι off grid hybrids.που κύριο μέλημα τους είναι η παροχή ενέργειας από διαφορετικές πηγές όπως φωτοβολταϊκά , μπαταρίες , και τέλος το δίκτυο..!!! (Όπως αυτός του παραδείγματος του βίντεο).
@@michalis.inspirations.choises σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και την απάντηση σου . Κάποιες μάρκες off grid hybrid inverter αξιόλογες για να το ψάξω , ξέρετε ;
@@disneycrack1962 ναι.. Εκτός από αυτή που παρουσιάζω στο βίντεο που είναι η Growatt , που επίσης έρχεται σε πολλά μοντέλα και διαφορετικές ισχύς έως και 50Κ , υπάρχουν και αρκετά έως πολύ καλύτερες συσκευές , όχι ότι αυτή είναι κακή βέβαια... κάθε άλλο..!!!! (Εξαρτάται πάντα από το τι θέλει να φτιάξει ο καθένας) (με το αντίστοιχο κόστος ασφαλώς). - Εκτός λοιπόν από την Growatt , μπορείτε να βρείτε και inverters των επίσης πολύ αξιοποιστων εταιρειών όπως για παράδειγμα να αναφέρω τρεις εταιρείες που μου έρχονται τώρα στο μυαλό , μπορείτε να βρείτε υβριδικό σύστημα της SolarArk , της DYE , καθώς και της Schneider , με ίδιες ή και ανώτερες δυνατότητες και ευκολίες , όπως αυτό που έχουμε εδώ... - Ανάλογα με το σύστημα που θέλετε να εγκαταστήσετε και τις ανάγκες που αυτό θέλετε να καλύψει , καθώς και τους στόχους σας , υπάρχουν δεκάδες επιλογές από τύπους , ισχύ και δυνατότητες ανα τύπο και απαίτηση..!!! Η βιομηχανία σε αυτόν τον κλάδο έχει προχωρήσει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια. Ελπίζω να σας βοήθησα...!!!
Φίλε καλησπέρα. Το βίντεο σας πάει για Όσκαρ. Μπορείς να με βοηθήσεις σε μερικά πράγματα γιατί οι ηλεκτρολόγοι φωτοβολταικων έχουν γίνει πυρηνική επιστήμονες και δεν υπάρχουν. Θα ήθελα να μάθω τα εξής. Α) το ρεύμα που πάει στο ινβερτερ έρχεται από μια οποιαδήποτε πρίζα η από το καλώδιο που σου δίνει ρεύμα η ΔΕΗ? Εννοώ την αρχή . Β) Από την έξοδο του ινβερτερ που θα το συνδέσεις μετά??? Σε μια πρίζα στην αρχή από εκεί που παίρνει ρεύμα ο ηλεκτρικός πίνακας σου ? Θέλει κάποια ασφάλεια πριν τι έχεις εσύ ακριβός πες μου τι ρελε ισχυος η τι ρελε διαφυγεις ,τι πάχος καλώδια κτλ. Εμένα το ινβερτερ είναι τοποθετήμενω στην ταράτσα, θα μπορούσε να πάρει ρεύμα από την παροχή του πιεστικου η την παροχή του θερμοσίφωνα?
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..!!! Το ινβερτερ παρεμβάλλεται μεταξύ του δικτύου και του ηλεκτρολογικού πίνακα... Συνεπώς πρέπει μετά την παροχή να πάμε απ'ευθείας στο ινβέρτερ , με μια ασφάλεια 2χ 40 Α , και όχι από οποιαδήποτε άλλη πρίζα..!!!! Το ινβερτερ μετά το οδηγούμε στον πίνακα , ούτως ώστε να μπορεί στην συνέχεια να τροφοδοτήσει όλα μας τα φορτία..!!!! Δεν το βάζουμε παράλληλα με το δίκτυο , αλλά μετά από αυτό... Δηλαδή η σειρά είναι: Είσοδος (από δίκτυο) (η γεννήτρια) , κατ ευθείαν στο ινβέρτερ , και έξοδος ινβερτερ προς φορτία..!!!! Δηλαδή το ινβέρτερ παρεμβάλλεται ανάμεσα στην παροχή και τον πίνακα...στην ουσία κόβοντας την γραμμή , που περνάει πλέον από μέσα , και όχι παράλληλα με αυτό..!!!! Προσοχή η είσοδος δεν έρχεται σε ηλεκτρική επαφή με την έξοδο , με κανέναν τρόπο..!!! Όχι 220 βόλτ στην έξοδο του ινβερτερ γιατί θα καταστρέψουμε την έξοδο του...!!! - Στην έξοδο του ινβερτερ A/ C out βάζουμε μόνο τα φορτία που θέλουμε να λειτουργήσουμε..!!!! Συνεπώς για να το λειτουργήσετε βάζετε στην είσοδο A/C in , το δίκτυο , μετά από μια ασφάλεια 2χ 40A , με ελάχιστη διατομή τα 6mm μετά το ινβερτερ με τα φωτοβολταϊκά , και την μπαταρία τους , αν υπάρχει , και ΤΕΛΟΣ στην έξοδο (AC out) του ινβερτερ πάμε προς τον πίνακα της εγκατάστασης και όλα τα φορτία...!!!! Καμία ηλεκτρική επαφή της εισόδου του ινβερτερ , και του δικτύου , με την έξοδο του ινβερτερ. Ελπίζω να σας βοήθησα..!!!;😊
@@michalis.inspirations.choises Αδερφέ όταν λες όχι 220 βολτ ?? Να το βάλω να δίνει πάνω από 230 βολτ ? Και τι καλωδιο θα συνιστάς από το ινβερτερ στον πίνακα για 30 μέτρα περίπου και που ίσως να μπει και δεύτερο ινβερτερ στο μέ λλον?. Σε ευχαριστώ στο μάξιμουμ Κ. Μιχάλη...
καλησπέρα σασ ενδιαφερωμε για ένα σύστημα με ελαφρια φωτοβολταϊκά ιμι εύκαμπτα , και μπαταρία που να έχω κατανάλωση ανά μέρα και συνολικά το 24 ωρο 900 Βατ σε 12 βολτ συσκευές , δεν θέλω το 220 βολτ παρακαλώ στείλτε μου μυνημα για το κόστος αγοράς και το κόστος για εγκαταστήση περιοχή Αττική
Καλησπέρα κ.Μιχαλη. και συγχαρητήρια για την εγκατάσταση που έχεις κάνει. Είδα το βίντεο σου 3-4φορες. 2 ερωτήσεις έχω... Τι γνώμη έχεις για τα ολοκληρωμένα πακέτα φωτοβολταϊκό??? Huawei 10kw??? Και 2η ερώτηση αν η παραγωγή της ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση στο σύστημα σου??? Που πηγαίνει και αν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στα εξαρτήματα του συστήματος???
Αν μιλάμε για έτοιμο πακέτο με αποθήκευση ενέργειας σαφώς είναι μια καλή λύση... Μια ερώτηση : Τι τύπος είναι.. Αυτόνομο , υβριδικό..;;; Και αν είναι υβριδικό τι τύπου..;;; Off grid inverter , on grid με back up σε περίπτωση διακοπής , και αν ναι σε τι ποσοστό... Υπάρχουν ακόμη και μοντέλα που κάνουν όλες τις λειτουργίες , και επιστροφή στο δίκτυα , σε προγραμματισμένη ισχύ αλλά και πλήρη αυτονομία ταυτόχρονα...πχ το μοντέλο της DYIE... Β ) στο σύστημα τώρα έχω προσθέσει μπαταρία οπότε η πλεοναζουσα ενέργεια πάει στην μπαταρία και χρησιμοποιείται το βράδυ πλέον έως τις 7 ,5 kWh... Πείτε μου πιο σύστημα σας ενδιαφέρει , εδώ στα σχόλια , ώστε να σας βοηθήσω. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση σας. Εδώ και 10 χρόνια μένω Γερμανία. Και το καλοκαίρι επιστρέφω και πάλι Ελλάδα για μόνιμα. Και κάτι τέτοιο θα ήταν μια καλή επένδυση. Και βέβαια στο μέλλον θα το προσθέσω και μπαταρίες για αυτονομία και το βράδυ.
Εδώ που μένω οι ώρες ηλιοφάνειας είναι αρκετά λίγες και παρόλο αυτά σχεδόν κάθε σπίτι έχει το δικό του φ/β σύστημα . Και έτσι μου ήρθε η ιδέα .... επιστρέφοντας στην Ελλάδα (Λάρισα)που έχουμε 10 μήνες το χρόνο ήλιο να κάνω και εγώ μια τέτοια εγκατάσταση. Και έτσι άρχισα την έρευνα αγοράς και είδα φυσικά και το βίντεο σου ( αρκετές φορές)
@@ΑριστείδηςΠαπακωνσταντινου Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας... Ότι με χρειαστείτε , μπορείτε να με ρωτήσετε άφοβα , εδώ στα σχόλια..!!! Καλή σας μέρα..!!!!
Το αναφέρω , ποιο κάτω , στα σχόλια...!!!! Δεν επιτρέπεται η απ ευθείας αναγραφή στοιχείων επικοινωνίας όπως email ή τηλέφωνο.... Η εφαρμογή δεν το επιτρέπει...!!!!
ΣΕ ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες. Ειμαι στη διαδιακσια αγορας φωτοβολταικων κ ηδη εχω αγορασει 6 πανελ tvn 430 watt κ μια ανεμογεννητρια 1500 watt. Μου εχουν πει ομως οτι υπαρχουν μονο δυο λυσεις. Η πρωτη ειναι με metering κ η δευτερη με μπαταριες. Αλλη ενδιαμεση λυση απαγορευεται. Σε παρακαλω πες μου αν αυτο στεκει η οχι κ γιατι. Επισης με δεδομενο οτι θα εγκαταστησω 24βολτο συστημα εχω παραγγειλει ενα ινβερτερ 3.5 kl. Σe ευχαριστω πολυ ! Θα μπορουσα να εχω τη τηλεφωνο σου;
Όχι δεν στέκει..!!!! Εξηγώ και στο βίντεο ότι υπάρχει δικαίωμα εγκατάστασης αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων έως και 50 kw , για οικίες ή συγκροτήματα οικιών η μικρές επιχειρήσεις. Αρκεί ασφαλώς η εγκατάσταση να χρησιμοποιεί την ενέργεια για εσωτερική χρήση , δηλαδή καταναλώνεις ότι παράγεις , χωρίς όμως να διαχεεις ενέργεια πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο Τώρα , αν έχεις μπαταρίες ή όχι , για αποθήκευση ενέργειας , αυτό είναι δικό μας θέμα , και όχι του δημοσίου Το θέμα είναι να ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΌΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ και ΌΧΙ να διαχεουυμε την ενέργεια πίσω στο δίκτυο χωρίς την άδεια του ΔΕΔΗΕ , γιατί αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να αλλιωνουμε σημαντικά τις μετρήσεις του ηλεκτρικού μας μετρητή (πράγμα που είναι τουλάχιστον παράτυπο ) , καθώς και συνολικά την εκτίμηση κατανάλωσης ενέργειας , τόσο του ατομικού μας προφίλ , όσο και την κατάσταση και την εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών στην γειτονιά μας Για να αποφύγουμε τέτοια χρήση , σήμερα υπάρχουν πολλά συστήματα στην αγορά που εξασφαλίζουν ότι η ενέργεια μένει στον χώρο μας , τόσο σε υβριδικά μοντέλα (που εισάγουν αν χρειαστεί ενέργεια από το δίκτυο όταν δεν παράγουμε) , όσο και στα κλασσικά ινβερτερ διασύνδεσης , με την χρήση clamps (αμπεροτσιμπίδας ) και συστήματος ελέγχου παραγωγής με βάση την στιγμιαία ζήτηση που όλα , μα όλα τα συστήματα παραγωγής διαθέτουν.. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαχείριση συστημάτων ελέγχου και σωστής χρήσης της παραγωμενης ενέργειας μπορείτε να βρείτε οδηγίες στα site και τα manuals όλων των γνωστών οίκων που ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων ινβερτερ. Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου , για βοήθεια μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com Θα μπορούσαμε και τηλεφωνικά ασφαλώς , αλλά κατόπιν μηνύματος σας στο παραπάνω email Σας ευχαριστώ πολύ..!!!
@@michalis.inspirations.choises Πολλα ευχαυριστω !!!! :) Προχωρω στην εγκατασταση φωτοβολταικων χωρις τη χρηση μπαταριας. Σκεφτομαι αφου γλυτωνω χρηματα να αγορασω σε πανελ ακομα τουλαχιστον 1.000 βαττ. Για οτι χρειαστω θα τολμησω να σε ξαναενοχλησω αφου μου δινεις το θαρρος. και παλι σε υπερ ευχαριστω !!!!
Καλημέρα σας!!!@@michalis.inspirations.choisesθα μπορούσες να μου στείλεις από που προμηθεύτηκες τα υλικά για την κατασκευή σου( τα πάνελ τα έχω). Ευχαριστώ πολύ sv1ebu@gmail.com
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια.. Σκοπός του βίντεο είναι να δεί ο κόσμος εναλλακτικές λύσεις για εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας ενέργειας από χρήση πραγματικά αυτόνομων συστημάτων , χωρίς δεσμεύσεις και συμβόλαια με παρόχους και δημόσιο...!!!! Καθαρές και συμφέρουσες λύσεις, 100% νόμιμα..!!!
κ. Μιχάλη; Γεια σας. Παρα πολύ ωρα'ια , και πολύ εύχρηστα τα οσα μας λέτε. Ειναι ομως ευκολο εσεις που τα ξερετε, να γραψετε εδω τι θα χρειαστουμε ακριβως ομως ;Δηλαδη τοσα πανελ, τι κατηγορια για πολλα χρόνια εγγυηση, κλπ , ινβεντερ ευρωπαικο; Μπαταρια για να κρατηση για 3-4 ωρες, επειδη θελω να εχω ασφάλεια στην ξυλόσομπα και σε κυκλοφορητη 50 watt σε περιπτωση διακοπης ρευματος, για ασφάλεια ; ,πίνακα, ασφαλειες, καλωδια τι ; διακόπτες κλπ ;;;;;;;;;;;;;;; Ολα οσα χρειαστηκατε εσεις για ολοκληρη την εργασια ;;;;;;;;;;;;;;;;;; Τι θα ακριβως θα χρειαστουμε;;;;;;;;
Αν θέλετε απλά για μια σόμπα ξύλου , για δύο τρεις ώρες , τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα.. Παρακάτω στα σχόλια θα βρείτε το mail μου , γιατί δυστυχώς δεν μπορώ να το ανεβάσω ξανά στα σχόλια... Δεν το επιτρέπει η εφαρμογή.
@@michalis.inspirations.choises εαν παρεις περισοτερα θα πρεπει να τα βαλεις παραλληλα γιατι δεν μπορει να τα σηκωσει το inverter? εχω ακουσει απο τον καλογερακη πως τα φωτοβολταικα χαλανε γρηγορα οταν ειναι συνδεδεμενα σε υψηλη ταση, αλλα απο οσο εχω ψαξει δεν εχω βρει κατι τετοιο στο ιντερνετ, εχεις ακουσει κατι τετοιο εσυ
@@stopdontmove5169 ναι... φυσικά και χαλάνε... Αν τα δουλέψεις στα όρια , δηλαδή σε μεγάλες τάσεις , πχ 1000 volts... (που δουλεύουν τα μεγάλα ινβέρτερς παραγωγής on grid) (σταθμοί παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας) - Σε μικρότερες τάσεις η φθορά είναι πιο μικρή , πχ 180 - 350 volts που είναι η μέση τάση που χρησιμοποιείται σήμερα στα ινβερτερ για ατομική χρήση. Η χρησιμοποιείς πολλές παράλληλες (αλλά ίσες , το τονίζω) σειρές με πάνελς σε μια μέση τάση από 150 - 350 βολτς η καθε στοιχειοσειρά..!!!
Δείτε τις απαντήσεις στα πιο πάνω σχόλια... Αν θέλετε μπορείτε να μου γράψετε οποία άλλη απορία σας , εδώ στα σχόλια... Επίσης υπάρχει και το email μου στα σχόλια που ακολουθούν... Πολύ ευχαρίστως να σας βοηθήσω. Ευχαριστώ πολύ..!!!!
Καλησπερα, μπορείτε να μας γράψετε την συνδεσμολογια? τι πανελ ειναι αυτά 12v ? 24v? το μοντέλο του inverter, τι ρελε μπαίνουν στον πινακα κτλ? κάποιος που έχει γνώσεις έχοντας την λίστα των υλικών μπορεί άνετα να εξυπηρετηθεί μόνος του ή στο κάτω κάτω παραγγέλνει και ενας ηλεκτρολόγος μπορεί να του κάνει την σύνδεση. Μιλάω για το μεγάλο σύστημα όχι το μικρό. Επίσης μια ερώτηση γενική, στο σπίτι έχω τριφασικό ρεύμα, οι καταναλώσεις είναι πολύ μικρές ( το τριφασικό είχε μπει αρχικά γιατί υπήρχαν θερμαντικά σώματα τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιούνται.... η μεγαλύτερη κατανάλωση ειναι ο φούρνος πλέον ) θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μονοφασικό Inverter και να το ρίξω και στις 3 γραμμες μιας και δεν πρόκειται ποτέ να ζητηθεί κάτι μεγαλύτερο απο 4kv ( που θεωρητικά είναι ο φούρνος ) Θα μπορούσα φυσικά να κρατήσω μόνο την μια φάση και να κάνω αναδιανομή στον πίνακα ώστε όλα να περνάνε απο την 1 φάση και έτσι να ειμαι μια χαρα με το μονοφασικο σωστα ?
Σωστά..!!!! Στα περισσότερα σπίτια σήμερα αυτό ακριβώς συμβαίνει... Υπάρχει υπερδιαστασολογηση του πίνακα (υποτίθεται ότι θα χρειαστεί στο...μελλον ) αλλά πρακτικά , οι τρεις φάσεις είναι ουσιαστικά αχρειαστες... Οπότε ναι... Μπορείτε άνετα να πάτε σε μια φάση..!!!!
Όχι είναι off-grid inverter εάν Δν έχεις μπαταρίες να το αποθηκεύεις πάει χαμένο και για να πεις ότι θα βάλεις μπαταρίες θέλεις 15kw και ένα ακόμη inverter ίδιο σε παράλληλη λειτουργία για να αντιμετωπίσει φορτίο
@@GreekSIMRACING όχι... λάθος..!!! Το ότι δεν επιστρέφεις ενέργεια δεν είναι μειονέκτημα , απλά άλλος τρόπος προσέγγισης του προβλήματος που λέγεται ενέργεια. Αν όλη την μέρα , ουσιαστικά δεν καταναλώνεις τίποτα , δεν σου μένουν και πολλά να καταναλώσεις την νύχτα..!!! Τα δύο ινβερτερς που αναφέρεται δεν είναι απαραίτητα... Ενα αρκεί...!!!! Ούτως ή άλλως αν έχεις μόνιμα καταναλώσεις άνω των 5kw , πρακτικά πάμε σε άλλης τάξης εγκατάστασης , και λογικά (πάνω από τα 6kw ) πάμε για τριφασικές εγκαταστάσεις... Αν θέλουμε μπαταρίες , δεν χρειάζεται να φτάσουμε τα 30kw... Είναι μάλλον υπερβολή... Με 6kw εως 10 , κάνουμε μια χαρά την δουλειά μας σε 24/24 λειτουργία.. Ακόμη και χωρίς την ύπαρξη δικτύου... Αν έχουμε δίκτυο ασφαλώς και τα πράγματα είναι πιο εύκολα.. Όποιος δεν θέλει λοιπόν να μπαίνει σε σχέση ολικής εξάρτησης με το δημόσιο δίκτυο με μελέτες , συμβάσεις και συμβόλαια (που ενδέχεται και να αλλάξουν στο μέλλον) , (έχει ξανασυμβεί) , η λύση ενός υβριδικού συστήματος , είναι η καλύτερη και πιο εύκολα υλοποιήσημη λύση ..
Στο 19ο λεπτό περιπου λέτε ότι ο ινβερτερ δεν κάνει excess γιατί δεν είναι συνδεμένος στην ΔΕΗ αλλά αν συνδεθεί μπορεί να κάνει excess. Αφού είναι of grid πως μπορεί να το κάνει αυτό; μπορεί να συγχρονιστεί και να γυρίσει ρεύμα πίσω στην ΔΕΗ γυρνώντας το ρολόι ανάποδα;
Αναφέρομαι σε άλλους τύπους ινβερτερ , αλλά υπάρχει μοντάζ στο βίντεο διάρκειας 46' και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό , διότι είναι απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής , σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι..(που έχει υποστεί μονταζ για λόγους χρόνου) - Το βίντεο ανέβηκε από εκεί στο TH-cam , και όχι αυτούσια..!!! - Εξηγώ και στα σχόλια ότι αναφέρομαι στις διάφορες μεταξύ των τύπων ινβερτερ που μπορεί να έχει κάποιος , και πως αυτά συμπεριφέρονται ανάλογα με το φορτίο κάθε εγκατάστασης , αλλά και με βάση τον σκοπό που είναι σχεδιασμένα να επιτελέσουν , το καθένα από αυτά , κατά περίπτωση , ανάγκη και τύπο εγκατάστασης , και όχι αναφορικά στην συγκεκριμένη περίπτωση.. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!!!
@@michalis.inspirations.choises πολύ ωραία, Φοβερή η δουλειά σου και το ευτύχημα είναι ότι αποδίδει σαν επένδυση. Τον ινβερτερ τον βρίσκεις πλέον και από Ελλάδα. Περίπου 1150€ σήμερα 11-7-22. Στο site της εταιρείας του κάνει 670$.
@@k.delectronics3966 πολύ ωραία..!!! Συνεπώς οι τιμές πέφτουν... Προφανώς και βγαίνουν και νεα μοντέλα , με περισσότερες εφαρμογές , νέο και πιο ελκυστικό σχεδιασμό και περισσότερες " ψηφιακές " ευκολίες..!!! Ευκαιρία λοιπόν να βάλουν όλοι..!!!! Ό καθένας με βάση τις ανάγκες του.. Επιτέλους..😊😊😊
Πολυ ωραίο το βίντεο και η DIY δουλειά. Αν μου επιτρέπονται δύο ερωτήματα επειδή σχεδιάζω μια αντίστοιχη εργασία (PV + Battery + Hybrid Inverter με AC input): 1) Σχεδίαζα να αγοράσω victoron energy εξαρτήματα όπως Multiplus 2 5kW με ξεχωριστό MPPT και είδα τώρα αυτό της Growatt που θα κοστίζει σχεδόν τα μισα χρήματα. Υπάρχει κάποιο επιχείρημα από όσους είναι πιο έμπειροι υπέρ του ενός ή του άλλου; 2) Παρατητώ οτι το Growatt λειτουργεί και χωρίς μπαταρία (αν και υπολόγιζα να βάλω 8 Lifepo 12,8V 100Αh με το Victron), σε μια έντονη συννεφιά που η παραγωγή θα είναι ας πούμε 100W αν ζητήσω από τις οικιακές μου συσκευές 4000Watt τι θα γίνει; θα πάρει από AC IN 3900 + 100 από PV ; ή θα τραβήξει και τα 4κW από AC.
Ακριβώς..!!!! Θα πάρει μόνο 100 watts , από τα πάνελ και 3900 watts από την ΔΕΗ.. Όσον αφορά τα ινβερτερ δεν είναι μόνο θέμα μάρκας αλλά και τύπου , πχ off grid only , on grid only , hybrid off grid (όπως το δικό μου) , hybrid on grid με back up μπαταρίας , full on/off grid Hybrid inverters , κτλ. - Και η victron είναι μια πολύ επώνυμη φίρμα, αλλά εξαρτάται πάντα τι ζητάς , και ποιον τύπο (οι πιους τύπους σε μικτή εγκατάσταση) ζητάς να βάλεις..!!!!
Εξαρτάται πάντα από τα φορτία.. (Το μέγεθος του σπιτιού ουσιαστικά δεν παίζει ρόλο..) Πχ : Είναι δύο ανεξάρτητα σπίτια..;;; Θα λειτουργούν τότε με δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες εστίες (Κουζίνες)..;;; - Έχουν ένα κοινό θερμοσίφωνα /σύστημα για ζεστό νερό - μποϊλερ κτλ...;;; - Πόσα κλιματιστικά θα λειτουργούν στους χώρους...;;; - Ποια η πηγή θέρμανσης για το Χειμώνα /ψύξης για το Καλοκαίρι..;;; κτλ κτλ... - Αναλόγως το προφίλ και τις συσκευές που έχει κάθε σπίτι , χτίζεται και ένα διαφορετικό ενεργειακό προφίλ..!!! Αφορά και τις ανάγκες ηλεκτροδότησης όσο και άλλων πηγών ενέργειας όπως πχ το ζεστό νερό χρήσης , η θέρμανση κτλ..
@@giannissalas1300 και εγώ δοκιμάζω ήδη κάποια μοντέλα στα 500watts με εσωτερικό ανεμιστήρα και δυνατότητα λειτουργίας και με μπαταρία..!!! Θα επανέλθω με απαντήσεις..!!!
Ασφαλώς... Ελάχιστη επαρκής back up εφεδρεία για ένα τέτοιο σύστημα στα 48 volts είναι τα 120 Ah , αν πρόκειται για Lifepo4 μπαταρίες , και γύρω στα 250Ah αν πρόκειται για απλές μολύβδου , AGM , , η gel
Ασφαλώς..!!!! Αυτή είναι μια από τις κύριες απαστολες του..!!!! Είναι το επόμενο βήμα πού πρέπει να κάνει κάποιος για την αυτονόμιση του , αλλά και την ασφάλεια του , από το δίκτυο..!!!
@@michalis.inspirations.choises Καλησπέρα! Εσείς γιατί προτιμήσατε να συνδέσετε τις μπαταρίες σε χωριστό inverter με 2 πάνελ και όχι πάνω στο Growatt με τα 5kW? Το Growatt που επιλέξατε δεν δέχεται μπαταρίες ή υπήρχε άλλος λόγος; Αν κατάλαβα σωστά, το μικρό inverter με τις μπαταρίες και τα δύο πάνελ δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο; Εξετάζω μια λύση όλα-σε-ένα (δίκτυο, Φ/Β, μπαταρίες πάνω στην ίδια συσκευή)
Τα παράπονα σάς στην παραγωγή... Το βίντεο έχει ανέβει από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό , και στα πλαίσια εκπομπής , και μετά έγινε μετεγγραφή στο TH-cam , και όχι από τον γράφων (εμένα δηλαδή ) και δεν έχει γίνει επίσης η επιλογή του βίντεο απο εμένα , ούτε σχετικά με την επιλογή των υποτίτλων. - Θα συμφωνούσα ότι ίσως θα έπρεπε να έχει τον γενικό τίτλο , "Απλή και φιλική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτι ". - Η ίσως ακόμη και : ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΎΚΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΉ στα φωτοβολταϊκά συστήματα οικιών. Πως να ξεκινήσετε..!!! - Ίσως αυτή η περιγραφή να ταιριαζε καλύτερα ομολογουμένως. - Από εκεί και πέρα το να φτιάξει κανείς ένα έξυπνο σπίτι , πέρα από οικολογική θεώρηση του πράγματος , είναι και ζήτημα γούστου , προτεραιότητων και αναγκών του ιδιοκτήτη του , σε ότι αφορά την ιεράρχηση των αναγκών του , αλλά και σχέση με το ποιες λειτουργίες θέλουμε το σπίτι μας να κάνει αυτόματα , ποιες συσκευές θα περιλαμβάνει /ανάλογα τον τύπο και τα χαρακτηριστικά τους , και τέλος αν θα τις κάνει με βάση την θερμοκρασία του περιβάλλοντος , την ώρα της ημέρας , η την μέρα της εβδομάδας (χρονοπρογραμματισμός) και τέλος αν θα κάνει τις λειτουργίες και από "απόσταση" , ή μετά από δικό μας προγραμματισμό , και ποιες από τις πληροφορίες και παραμέτρους περιβάλλοντος χώρου , και λειτουργίας συσκευών θα ελέγχονται on line απλά , η και ακόμη μέσω ειδικής εφαρμογής θα έλεγα...!!! - Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας , και καλές γιορτές..!!!
@@michalis.inspirations.choises πολύ ωραία χαίρομαι! Γτ σκοπεύω να κάνω την ίδια επιλογή...απλά σε μια ομάδα με φωτοβολταϊκά στο fb με παντογνώστες διαβάζω ότι έχουν θέματα κ και και..
@@giannissalas1300 Αν ενδιαφέρεσαι πάντως έχω διαθέσιμο ινβερτερ το δικό μου μαζί με το wifi δουλεύει σχεδόν 1 μήνα. O λόγος που θα το δώσω είναι ότι πάω σε net metering για να υποστηρίξει και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Μιχάλη , έχω 2 ερωτήσεις που νομίζω είναι πολύ σημαντικές: 1. Έστω ότι έχουμε 6 panels των 540W και 42V το καθένα τα οποία τα συνδέουμε σε σειρά. Η τάση εισόδου στον inverter θα είναι 42*6=252V DC. Αυτή την τάση όμως θα την δούμε στη μέγιστη απόδοση των panels, λογικά Ιούλιο μήνα το μεσημέρι. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η τάση θα είναι χαμηλότερη από 252V DC. Για παράδειγμα ένα χειμωνιάτικο πρωινό θα πρέπει να περιμένουμε η τάση εξόδου των panels να πάει τουλάχιστον στα 150V ώστε να αρχίσει ο inverter να παράγει κάτι "ψιλά". Αυτό λόγω του MPPT του Growatt που ξεκινά να δουλεύει από τα 150V DC. Εσύ πρακτικά αυτή την εποχή που έχεις 10 πάνελ, ποια ώρα το πρωί αρχίζει ο inverter να λειτουργεί; Και αντίστοιχα ποια ώρα το απόγευμα σταματά; 2. Έστω ότι έχουμε κάνει τη σύνδεση του inverter όπως ακριβώς κι εσύ και παίρνουμε από το δίκτυο την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται τα εκάστοτε φορτία μας. Και ας πούμε ότι τα συνολικά μας φορτία ξεπερνάνε τα 5000W. Τι γίνεται, εκεί έχουμε ουσιαστικά διακοπή ρεύματος, πέφτει ο inverter; To ρωτάω διότι ναι μεν έχουμε το δίκτυο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, αλλά το δίκτυο είναι συνδεδεμένο με τον Growatt που σηκώνει μέχρι 5kW.... Άρα ουσιαστικά όταν ξεπεράσουμε τα 5kW πέφτει το ρεύμα μας; Τα 5kW δεν είναι και καμιά τρομερή ισχύς... 2 κλιματιστικά να έχεις το χειμώνα και να πας να ανάψεις και φούρνο, τα ξεπέρασες για πλάκα. Άρα όταν ξεπεράσουμε τα 5kW φορτίων στο σπίτι, πέφτει το ρεύμα ή κάνει bypass και έρχεται το ρεύμα απευθείας από τη ΔΕΗ χωρίς να περνάει από τον inverter; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ναι... Σωστές παρατηρήσεις..!!! Το δικό μου πλέον ξεκινάει 08 :00 το πρωί (πλέον) και σταματάει 06:10 το απόγευμα... Το πρωί ξεκινάει πηδώντας στα 230 - 270 volts , σχεδόν από το... μηδέν ... Αν ο ήλιος είναι αρκετά καλός , μέχρι τις 09:00 είχε φτάσει τα 400... Το απόγευμα η ποσότητα της ενέργειας πέφτει πολύ γρήγορα μετά τις πέντε..!!!! Τώρα... ανάλογα με τα κλιματιστικά , και σε ποια φάση βρίσκονται... Αν πας να τα ξεκινήσεις όλα μαζί , οκ..!!!! Δεν θα πέσει το ινβερτερ πρώτο , αλλά μάλλον η ασφάλεια της ΔΕΗ θα προλάβει να πέσει.. Το ινβερτερ σηκώνει μέχρι και 5,5 kw, συνεχόμενη ισχύ , αλλά στιγμιαία (εκκίνησης) 10 kw , για χρόνο 5" Αν ξεπεραστούν αυτά θα κλείσει ακαριαία.. Λογικά το ίδιο θα κάνει και οποιαδήποτε μονοφασική παροχή..!!! Τα 5 kw σίγουρα πάντως δεν είναι και καμία τρομερή ισχύ... Συμφωνούμε.. Γι'αυτό και η συγκεκριμένη εταιρεία βγάζει και μοντέλο στα 12 kw που είναι κατάλληλο για μοτέρ άντλησης , μοτέρ κίνησης με ισχύ μεγαλύτερη από 3hp κτλ.. - Πάντως εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι συνήθειες συνδέσεις που παρέχει ο ΔΕΔΗΕ , σε οικιακούς καταναλωτές , σε μονοφασικές παροχές είναι τα 7,5 Kwa ονομαστικής ισχύος , που στην πράξη είναι περίπου 6kw αξιοποιήσιμα.. Το υπόλοιπο είναι είτε στιγμιαία ισχύς , που μπορούμε να πάρουμε για πολύ λίγο , είτε άεργος ισχύς ...
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ Μιχάλη, αυτό ήθελα να ξέρω. Ότι δηλαδή ούτως ή άλλως η ισχύς που μας δίνει η ΔΕΗ είναι πολύ κοντά με την ισχύ του inverter επομένως το inverter δε θα μας υποβαθμίσει γενικότερα. Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, από ότι έχω καταλάβει, μπορείς να κάνεις υπερ-διαστασιολόγηση στα panel, δηλαδή να βάλεις 6-7kW πάνελ στον 5αρι Growatt (ή όποιον άλλο 5άρη) με αποτέλεσμα ναι μεν η μέγιστη ισχύς σου θα είναι πάλι 5kW αλλά θα "φουσκώσεις" αρκετά την καμπύλη παραγωγής τις πρωινές και απογευματινές ώρες ή τις ημέρες με νεφοκάλυψη. Το "κατακαλόκαιρο" όμως που τα panel θα λειτουργούν στο μέγιστο θα έχεις ευθεία γραμμή στην παραγωγή σου (το μεσημέρι) αλλά αυτό δεν είναι και τόσο κακό, εφόσον το χειμώνα θα παράγεις περισσότερο από το να είχες 5kw πάνελ.
@@michalis.inspirations.choises Γενικότερα να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι και τόσο ευέλικτο το σύστημα όσο θα νομίζαμε. Δηλαδή δεν ισχύει ότι ξεκινάω με 2 πάνελ και σιγά σιγά προσθέτω. Με λίγα πάνελ δε θα παράξεις τίποτα. Πρέπει από την αρχή να πας σε ικανή ποσότητα πάνελ για να δεις ικανή παραγωγή και μείωση στους λογαριασμούς.
@@Theo2482 σωστά..!!!! Για την ακρίβεια σχεδόν 1- 1,5 kw (στην καλύτερη περίπτωση) λιγότερη ισχύ (ανάλογα βέβαια την φάση της ημέρας που βρίσκεται το δίκτυο , αν είναι ώρα αιχμής , βράδυ , κτλ κτλ) Για τα πάνελ τώρα , επίσης σωστά.. Μπορούμε να κάνουμε υπερδιαστοσολόγηση της κατασκευής μας , με σκοπό την απόδοση της , σε όχι και τόσο καλές ημέρες ή σε μη επαρκείς συνθήκες ηλιοφάνειας. Με την προϋπόθεση να μην ξεπεραστεί ασφαλώς η τάση εισόδου , μπορούμε να βάλουμε όσες στοιχειοσείρες (strings,) θέλουμε , και μετά να πάμε σε παραλληλίες (να είναι σε ίσες τιμές ασφαλώς ) κτλ κτλ
@@Theo2482 ασφαλώς... Με δύο δεν θα δουλέψει καθόλου... Ένα χιλίαρι με χαμηλή τάση εισόδου θα μπορούσε.. Η κεντρική ιδέα είναι ασφαλώς ότι , ότι αγοράσουμε δεν πάει χαμένο.. Πχ τα δύο πάνελς δεν θα μας πάνε χαμένα , αν αργότερα θέλουμε να πάρουμε και άλλα.. Επίσης ενα μικρό ινβερτερ δεν θα μας πάει χαμένο. Εγώ ας πούμε το μικρό σύστημα το έχω πλέον για να φωτίσω δωρεάν όλο τον κήπο του σπιτιού.. Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ενα μηχάνημα που θέλει κάποια ισχύ να πάρει , προκειμένου να δουλέψει , θα το κάνει δια μαγείας , χωρίς να του προσφέρουμε κάποια ενέργεια και τα ελάχιστα απαραίτητα εξαρτήματα... Νομίζω ότι αυτό είναι εύκολο - νόητο... Εξαρτάται πάντα από τα πάνελς που θα χρησιμοποιηθούν , τα χαρακτηριστικά τους και την ενεργειακή τους απόδοση , την θέση τους κτλ, να βρούμε τον ελάχιστο αριθμό. Εννοείται βέβαια πως όσο περισσότερα , τόσο καλύτερα. (Ως ένα αριθμό βέβαια) Λογικό είναι να περιμένουμε ότι όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μπορούμε να δώσουμε στην συλλογή της ηλιακής ενέργειας , τόσο μεγαλύτερα ποσά ενέργειας συλλέγουμε, τηρουμένων φυσικά και των συνθηκών , ανά περιοχή , θέση που έχουμε επιλέξει να τα τοποθετήσουμε , προσανατολισμό , και εποχή του έτους.. Ασφαλώς και όλα αυτά μαζί παίζουν το ρόλο τους.. Ευχαριστώ πολύ για τα ερωτήματα σας που βοηθούν και τον κόσμο , διαβάζοντας τις ερωτήσεις - απαντήσεις μεταξύ μας , να καταλαβαίνουν καλύτερα πως λειτουργούν τέτοια συστήματα..!!!
Στείλτε μου το μήνυμα σας... Το email μου θα το βρείτε πιο κάτω στα σχόλια..!!! Δυστυχώς δεν μπορώ να το επαναδημοσιευσω διότι η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει.. Καλές γιορτές.. Χρόνια σας πολλά..!!!!
Πολύ ωραίο το video, και φαίνεται ότι είσαι γνώστης σε ότι έλεγες. Σε παρακαλώ εαν δε σου κάνει κόπο να μοιραστείς από που αγόρασες inverter και panels. Ευχαριστώ
Ασφαλώς...@Papagrigoriou Christoforos Στείλτε μου μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com... Σκοπός μου εξάλλου δεν είναι να κάνω διαφήμιση , αλλά μόνο να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία χρήσης. Παρ όλα αυτά , μπορώ να σας συστήσω προμηθευτές από τους οποίους και εγώ αγόρασα.
Είναι του οίκου Blue Sun , τύπος - τεχνολογία στοιχείων half cells , έτος παραγωγής 2021 , με ονομαστική ισχύ 445 watts . Οι φυσικές διαστάσεις τους είναι 2 ,10 Χ 1, 05 m Είχα την ευκαιρία να τα βρω σπο την Ελληνική αγορά , από Έλληνα προμηθευτή που συστήνω ανεπιφύλακτα , με ασυναγώνιστη τιμή. Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία..!!!
Αν έχουμε ρεύμα κανονικά από την ΔΕΗ. έχει ως πρωτεύον το ρεύμα από τα πάνελ η από την ΔΕΗ και πρέπει εμείς να ανοίγουμε και να κλείνουμε την ασφάλεια και αν χρειαστεί παραπάνω γυρίζει στο ρεύμα έτσι?
Χρησιμοποιεί το ρεύμα από τα πάνελς..!!!! Το δίκτυο το έχει σε εφεδρεία και παίρνει από αυτό όταν χρειαστεί κάτι μόνο... Ουσιαστικά την διαφορά που τυχόν χρειάζεται το εσωτερικό της εγκατάστασης , αν το φορτίο εκείνη την στιγμή είναι μεγαλύτερο της παραγωγής..!!!! Όχι , δεν σηκώνουμε καμία ασφάλεια..!!!! Η διαχείριση της ενέργειας γίνεται αυτόματα από το υβριδικό σύστημα..!!!! Παίρνουμε τα μέγιστα απ'τον ήλιο , και αν χρειαστεί πρόσθετη ενέργεια , αυτή και μόνον αυτή , προστίθεται αυτόματα με πλήρωση από το δίκτυο..!!! Σε κάθε περίπτωση έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας ή δική μας (τις περισσότερες ώρες) ενέργεια..!!!
Καλημέρα σας..!!! Δεν είμαι προμηθευτής Φ/Β συστημάτων και το βίντεο δεν έχει γίνει για εμπορικούς - διαφημιστικούς λόγους , αλλά σαν παράδειγμα κατασκευής ενός ανεξάρτητου οικιακού συστήματος Παρ όλα αυτά μπορώ να παρέχω βοήθεια σε ερωτήσεις σας , καθώς και πληροφορίες για πιθανές πηγές αγοράς του αντίστοιχου εξοπλισμού. Αν επιθυμείτε τέτοια πληροφόρηση - βοήθεια , παρακαλώ γράψτε μου τις ερωτήσεις σας στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com Ευχαριστώ..!!!!
Γεια σας, ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω γιατί είναι κάτι καινούργιο για μένα και έχω μπερδευτεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκαταστήσει έναν υβριδικό inverter 5kw και τέσσερις μπαταρίες 250Ah λειτουργεί σαν backup. Θέλω να κάνω το επόμενο βήμα να βάλω τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Ο ηλεκτρολόγος που έχει αναλάβει επιμένει ότι πρέπει να πάρω άλλους δύο inverter ώστε να γίνει τριφασικό το ρεύμα και περίπου 20 πάνελ 415w. Μέχρι στιγμής έχω πληρώσει 3.000€ με τον συγκεκριμένο 5kw πόσα πάνελ θα χρειαστώ για να έχω μία σχετική αυτονομία και να μην ξεφύγω και σε θέμα χρημάτων.
Ασφαλώς και μπορείτε.. Αυτή είναι η κύρια αποστολή του.. Θα προσθέσετε πάνελς ( και μίας και διαθέτετε ήδη μπαταρίες) θα δείτε μια πολύ μα πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον με τις ρυθμίσεις που διαθέτει το μηχάνημα σας μπορείτε να λειτουργείτε για αρκετές ώρες χωρίς την βοήθεια του δικτύου , ακόμη και για 24 ώρες..!!! Ότι άλλο θέλετε μπορείτε άφοβα να με ρωτήσετε. Χρόνια σας πολλά και καλές γιορτές..!!!!
Εφ όσον υπάρχουν μπαταρίες και το ινβερτερ, ήδη έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα..!!!! Έτσι τώρα μπορείτε ασφαλώς και να τοποθετήσετε και οκτώ με δέκα πάνελς , ώστε να ξεκινήσετε την παραγωγή , στο μηχάνημα που ήδη διαθέτετε Οι τιμές στα φωτοβολταϊκά πλαίσια σήμερα κυμαίνονται στα 200 - 300 ευρώ το ένα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους. Επίσης το θέμα του πώς θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα σας , ενώ έχετε τριφασικό , για τα φορτία που θα επιλέξετε εσείς , είναι θέμα επιλογής και μπορεί άνετα να επιλυθεί. - Λογικά με νέα κατανομή στον πίνακα σας , θα καλύψετε πολλές από τις συσκευές σας..!!! Θα ξεκινήσετε έτσι την δική σας παραγωγή ενέργειας , που μόνο ωφέλιμη θα είναι..!!! - Ελπίζω να βοήθησα , και ασφαλώς ότι άλλο χρειάζεστε μπορείτε άφοβα να με ρωτήσετε. Χρόνια σας πολλά και καλές γιορτές σας εύχομαι..!!!!
Αν μπορείτε μόνος σας , αυτό θα ήταν το ιδανικό..!!! Από εκεί και πέρα , αν έχετε κάποιες σχετικές απορίες που θα μπορούσαν να απαντηθούν εδώ , είμαι στην διάθεση σας , να σας απαντήσω..!!!
@@reymysterioGR1 σήμερα είναι πολύ εύκολο... Πιστέψτε με..!!! Από πέρυσι που το πήρα , και έφερα τα μισά απ' έξω , φέτος πλέον όλα τα υλικά υπάρχουν διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά.. Κάντε μια μικρή έρευνα... Είμαι σίγουρος ότι θα τα βρείτε όλα..!!! Ότι άλλο Θες είμαι εδώ..!!! Να γράψω από εδώ εταιρείες δεν είναι ο σκοπός μου.
Ευχαριστώ!!! Εσείς τι γνώμη έχετε, το σύστημα να το βαλω ρολόι στη δεη net metering, η οχι;;; και ήθελα να ρωτησω εαν το κανω απλο μετα το ινβερτερ κανει για net metering η ειναι διαφορετικά τα ινβερτερ;
@@reymysterioGR1 όχι δεν κάνει...!!! Είναι για αυτονομία...!!! Για δέσμευση με τον ΔΕΔΗΕ με το πρόγραμμα "net metering" θέλετε On grid inverter... Φυσικά μπορείτε να έχετε και δύο συστήματα... Ένα για αυτονομία και ένα για την διάθεση της περισευούμενης ενέργειας στο δίκτυο με NetMeeting ή ακόμα και με συμβόλαιο πώλησης. - Αν όμως πάτε μόνον σε NetMeeting , χωρίς να προβλέψετε για αυτονομία , τότε δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση ξεχνάτε την αυτάρκεια και ασφαλώς είστε δέσμιος του δημοσίου δικτύου.!!! Έχετε βέβαια σημαντικά οφέλη στην οικονομία με ένα NetMeeting σύστημα.. Όμως : Δεν έχετε καμία αυτονομία.. - Που σημαίνει ότι όταν το δίκτυο δεν έχει ρεύμα , ούτε εσείς δεν μπορείτε να έχετε ρεύμα στο σπίτι σας..!!! Και ας έχετε φωτοβολταϊκά..!!! Η ενέργεια πάει μόνο στο δίκτυο... Συνεπώς αν δεν υπάρχει δίκτυο , (έχει πέσει) τότε ούτε εσείς δεν έχετε (εκείνη την στιγμή) καθόλου διαθέσιμη ενέργεια.. Καθόλου (είστε κυριολεκτικά στο σκοτάδι)..!!! - Οπότε η ύπαρξη ενός αυτόνομου συστήματος (με ή χωρίς την πώληση/διάθεση της πλεονάζουσας ενέργειας) σήμερα θεωρώ ότι είναι αναγκαίο σε κάθε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
Εγώ φίλε μου έβαλα ένα 5kw στην μια φαση από τις 3 και στις άλλες 2 φτάσεις έχω από μια κουζίνα επάνω διότι είναι 2 σπίτια. Έχω πάνω 2 καταψυκτες 2 ψυγειοκαταψύκτες είμαι ευχαριστημένος από το μηχάνημα αλλά θα κάνω met metering για να καλύψω και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ένα κατάστημα για νά προμηθευτώ inverter και μπαταρίες μπορείτε νά μου συστήσετε, έχετε κάνει επαγγελματική δουλειά και σίγουρα είναι πανάκριβο σύστημα.
Στείλτε μου μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com , να σας βοηθήσω με τις αγορές σας , και ότι άλλο χρειαστείτε..!!!! Καλή σας ημέρα.. Ευχαριστώ πολύ..!!!
Πολύ καλή κατασκευή. Θα βοηθούσε στην περιγραφή να μπει μια λίστα υλικών. Επίσης στο υπάρχον σύστημα των 5000 μπορεί στο μέλλον να μπουν μπαταρίες για χρήση το βράδυ; Εσύ έχεις το μικρό γι'αυτό τον σκοπό, θα μπορούσε να υπάρξει το μεγάλο με μπαταρίες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Να είσαι καλά!
Μπαίνει ήδη μπαταρία τώρα για 7khw αυτονομίας στο μεγάλο ινβερτερ... Επίσης θα προστεθούν και άλλα τέσσερα φωτοβολταϊκά πλαίσια..!!! Ευχαριστώ για το σχόλιο σας... Θα υπάρξει και νέο βίντεο με τις εντυπώσεις από τις νέες προσθήκες σε μπαταρίες και Φ/Β πάνελς , καθώς και την συνολική απόδοση πλέον του συστήματος.. Να είστε καλά..!!!
Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε πραγματικά γιατί μας ανοίξατε τα μάτια. Εχω 2 ερωτήσεις: 1) Στην φωτογραφία φαίνονται 20 πάνελ ενω στην περιγραφή λέτε για 10 πάνελ , ισχύει όντως αυτο που γράφετε στην περιγραφή; 2) γίνεται να συνδεθεί το μονοφασικό inverter σε παροχη με τριφασικό και να χρησιμοποιεί μόνο την μία φάση ή θα τα κάνει όλα λαμπόγυαλο; (δεν ειμαι ηλεκτρολογος , μπορει και να ειναι χαζο αυτο που λέω) Γιατι από ότι έβλεπα οι τιμές για τριφασικο inverter της ίδιας εταιρείας εκτίνάζονται!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..!!!! Πρώτα απ'όλα τα πάνελς είναι δέκα... (Και δυο ξεχωριστά, στην άκρη παλαιότερης τεχνολογίας) Ο λόγος που πιθανόν τα βλέπετε σαν 20 , είναι διότι τα πάνελς είναι τεχνολογίας half cells , όποτε οπτικά τα βλέπετε διαιρεμένα (οπτικά) σε δύο τμήματα το κάθε ένα.. Στην πραγματικότητα όμως είναι 10 πανελς των 445 watts , ονομαστικής ισχύος, με διαστάσεις 2,00mχ 1,10 το κάθε ένα.. Για τις υπόλοιπες απορίες σας μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com Καλή σας ημέρα.
Όχι δεν είναι χαζό (αυτό που λέτε με την τριφασική παροχή) Σε αρκετές περιπτώσεις η τριφασική παροχή μπορεί κάλλιστα να γίνει και μονοφασική πλέον... (Αρκεί να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις). Αν πάντως χρειάζεστε βοήθεια πάνω σε αυτό , πιο πάνω αναφέρω και το email μου... Αν θέλετε , μην διστάσετε να ρωτήσετε..!!!!
καλησπερα οι μπαταριες πρεπει να ειναι απαραιτητα 48v ? δεν βγαζει η growatt με 24? οτι κοιταξα για on grid hybrid ειναι 48, και το κοστος για αυτες τις μπαταριες ειναι απλησιαστο.σε αλλα ινβερτερ εχουν με 24. ευαριστω
Βγάζει και με 24 βολτς , ασφαλώς..!!! Αλλά αυτή τη έκδοση είναι στα 3,5 kw... Λογικό είναι... Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση , τόσο μεγαλύτερα συστήματα είναι διαθέσιμα (για ηλεκτρικούς λόγους) Συνεπώς ναι. Υπάρχουν συστήματα και στα 24 βολτς για back up. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
@@michalis.inspirations.choises ευχαριστω για την απαντηση, μπορουνε τα συγκεκριμενα να δουλεψουν με 2 24 αρες η 4 12αρες σε σειρα?εσεις τη μπαταρια εχετε βαλει?
@@jasonpoul1 μπορείτε ασφαλώς και με 4 δωδεκαβολτες ή ακόμη και με συστοιχία διβολτων ή εξαβολτων και ούτω καθεξής... Το θέμα είναι ότι οι συστοιχίες έχουν και απώλειες κατά την μεταφορά ενέργειας αλλά και στο στάδιο της φόρτισης/αποθήκευσης... Αλλά ασφαλώς και όλοι οι συνδιασμοί είναι εφικτοί, αλλά φυσικά ο καθένας με διαφορετικό βαθμό απόδοσης. Εγώ έχω πάει σε μια λίγο πιο ακριβή λύση πλέον με μπαταρίες Lifepo4. Έτοιμη συστοιχία με ελεγκτή σταδίων φόρτισης κελιών (battery management system) γνωστό και ως BMS. Είναι μια αποθήκη μπαταριων σε σύνολο τα 48volts , στις 7,2 kwh (συνολική χωρητικότητα) Στο 80% περίπου η ωφέλιμη ισχύ , χωρίς να μειώνεται καθόλου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Με τέτοια χρήση (αποφόρτιση στο 80%) η μπαταρία αναμένεται να ζήσει πάνω από 15 έτη... Αν πετύχουμε μικρότερη αποφόρτιση... τότε μιλάμε για περισσότερα από 20 χρόνια ωφέλιμης ζωής.
Αν κάποιος το δει και μπορεί να μου πει πως να ξεκινήσω για μια μονοκατοικία (χωράει ανετα 8 πανελ μεγάλα - ως 2.5μέτρων) , με κατανάλωση 20kwh την μέρα (10 ημέρα 10 νύχτα με νυχτερινό) και εως 3000 ευρω το απόλυτο μεγιστο αρχικα , μετα 300 ευρω θα μαζέυω το μηνα για να προσθέτω. Πχ το συγκεκριμένο inverter μαζι με 4-6 μεγάλα πάνελ 500ρια 12v το καθένα ? συν εγκατάσταση - μεταφορικά είναι καλή αρχή ? Θα ήθελα και μπαταρια για ασφάλεια σε διακοπή δεη οσο πιο συντομα (να δουλέυει ψυγείο και ίσως υπολογιστής λιγες ωρες) , τι να προτιμήσω ? ξέρω οτι οι μπαταριες η και τα πανελ πρεπει να αγοράζονται ολα μαζι ... η να εχουν παρόμοια χαρακτηριστηκά κλπ ... υπάρχει κατι που πρέπει να προσέξω για να μην δημιουργήσω πρόβλημα αργότερα ? τηανκσ
Καλημέρα σας... Όλα γίνονται με κάποιο σχεδιασμό , και φυσικά και μπορείτε να προχωρήσετε σταδιακά στην εγκατάσταση του δικού σας συστήματος , ξεκινώντας αρχικά από τα ελάχιστα δυνατά πάνελς που χρειάζεται το σύστημα σας για να λειτουργήσει σωστά , και με κάποια λογική απόδοση / παραγωγή , και φυσικά με την επιλογή του ινβερτερ... Έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε με την επιλογή της σωστής , σε μέγεθος μπαταρίας , ανάλογης με τίς αρχικές σας ανάγκες , αλλά φυσικά και με τέτοιο τρόπο , ώστε η μπαταρία να δεχτεί επέκταση , ώστε στο μέλλον να μπορείτε να προχωρήσετε σε αύξηση ισχύος αποθήκευσης , χωρίς να αλλάξει κάτι στα στοιχεία που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα... Όλα αυτά , σήμερα , ασφαλώς και είναι εφικτά.. Επειδή όμως τα θέματα που ανοίγετε είναι μάλλον πολλά , για να μπορούν να απαντηθούν όλα , μέσα από ένα και μόνο σχόλια , θα μπορούσατε ίσως , να μου στείλετε και ένα μήνυμα ( το email μου , καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας μου) , έχει αναφερθεί πιο κάτω στα σχόλια που ακολουθούν.. Δυστυχώς δεν μπορώ να δημοσιεύσω ξανά , και σε επανάληψη τα στοιχεία επικοινωνίας... Η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει.. Κάθε νέα προσθήκη και αναφορά στοιχείων επικοινωνίας , δυστυχώς πλέον απορρίπτεται αυτόματα . Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας , και σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μου γράψετε εδώ στα σχόλια , ότι άλλο χρειάζεστε. Καλή σας ημέρα..!!!
Έχω εντυπωσιαστεί! Και έχω και απορίες. 1. Με το inverter αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού στην ημιτονοειδή καμπύλη της Δ.Ε.Η.; Το κάνει αυτόματα το inverter; 2. Μήπως μπορείς να μου προτείνεις τι panel να πάρω, (και ίσως και από που; Ευχαριστώ πολύ.)
Το κάνει μόνο του ,ασφαλώς, ως γνήσιο υβριδικό σύστημα..!!! Είναι βέβαιο Off grid hybrid inverter , που σημαίνει ότι παράγει ενέργεια μόνο του , και χωρίς την βοήθεια του δικτύου , αλλά παράλληλα έχει και την δυνατότητα να εισάγει ενέργεια από το δίκτυο , με πλήρωση , για το ποσοστό που μας λείπει , αν αυτό είναι συνδεδεμένο με την συσκευή . Εισάγει δηλαδή όση ενέργεια χρειάζεται ακριβώς για την κάλυψη των αναγκών (το υπόλοιπο ) , και καθόλου παραπάνω , έχοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας. - Φυσικά αν έχουμε στην διάθεσή μας όλη την απαιτούμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά μας πλαίσια δεν κάνει καμία εισαγωγή από το δίκτυο..!!! Η κατανάλωση από το δίκτυο είναι 0%...!!! - Όλη η ενέργεια είναι 100% από το σύστημα μας , δωρεάν διαθέσιμη για δική μας χρήση . - Το email μου , για σχετική βοήθεια και συμβουλές , θα το βρείτε παρακάτω στα σχόλια..( η εφαρμογή δεν επιτρέπει την αναγραφή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολλά σημεία..) Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Πάνελς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από οκτώ τουλάχιστον πάνελς με ισχύ που θα μπορούσε να είναι της τάξης των 300wh ,το καθένα ή και μεγαλύτερα. Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Μιχάλη, μια ερώτηση ακόμα. Στο 20:00 ενεργοποίησες πάλι τη ΔΕΗ. Όμως παρόλο που δεν έχεις φορτία στο σπίτι, σου κάνει AC bypass τη ΔΕΗ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι θέμα ρύθμισης; Κανονικά δε θα έπρεπε να σου κάνει bypass αλλά να παίρνεις 100% την ισχύ από τα πάνελ.
Όταν αλλάζεις κάποια ρύθμιση , αλλά ακόμα και όταν το ίδιο το μηχάνημα αλλάζει "κατάσταση" λειτουργίας (πχ ανιχνεύει πάλι το δίκτυο της ΔΕΗ) λογικά θέλει λίγο χρόνο ώστε να προσαρμόσει την παραγωγή του , στα όρια της ζήτησης... Θυμηθείτε ότι στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχουν μπαταρίες , οπότε μόλις ξεκινήσει να βλέπει δίκτυο , η πρώτη ενέργεια του mppt controller είναι να προσαρμόσει την παραγωγή , στα όρια της ζήτησης , χωρίς να επιστρέψει τίποτα στο δίκτυο , με το οποίο μόλις συνδέθηκε.. Αν εκείνη την στιγμή υπάρχει πολύ ενέργεια που κατεβαίνει από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια , το πρώτο που λαμβάνει δράση είναι ο περιοριστής ισχύος (limiter). Η διαδικασία συντονισμού μεταξύ του limiter που ελέγχει την παραγωγή και του mppt controller που ελέγχεται ουσιαστικά από το limiter , διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.. Επίσης να πούμε εδώ ότι στα πολύ χαμηλά φορτία (συνήθως κάτω από 60 watt) το μηχάνημα κάνει και ένα " idol consumption" , την ισχύ που χρειάζεται δηλαδή το ίδιο το μηχάνημα , ώστε να συντηρήσει τον εαυτό του , οπότε μια μικρή ισχύς "τραβιέται" και από το δίκτυο. Περίπου 6 - 20 watt το πολύ..!!! Αν δεν υπάρχει δίκτυο τότε η ιδιοκαταναλωση θα τραβηχτεί από την μπαταρία , και αργότερα ότι λείψει (αν λείψει κάτι) θα συμπληρωθεί με φόρτιση από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, προς την μπαταρία 🔋
@@michalis.inspirations.choises Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Είναι δυνατόν όταν η κατανάλωση στο σπίτι ξεπεράσει τα 5kW να κάνει bypass τον inverter και να συνεχίσει να τραβάει ρεύμα μόνο από το δίκτυο; Ώστε να μην πέσει τελείως το ρεύμα; H ακόμα καλύτερα... Ας πούμε ότι τραβάμε 6kW, μπορούμε να τον παραμετροποιήσουμε ώστε να τραβήξει μέσω inverter π.χ. 3kW που έχουμε από την ήλιο και να μας δώσει άλλα 3kW από το δίκτυο ΧΩΡΙΣ αυτά να περάσουν καν από τον inverter; Όταν δηλαδή ξεπεράσουμε τις δυνατότητες του inverter, μπορούμε να τον παραμετροποιήσουμε ώστε να κάνει bypass ή είμαστε δέσμιοι του inverter; Ξέρω ότι σπάνια θα ξεπεράσουμε τα 5kW ταυτόχρονης κατανάλωσης, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε όλες τις παραμέτρους πριν κάνουμε μια επένδυση. Άλλωστε στα σύγχρονα τουλάχιστον σπίτια, οι ασφάλειες είναι 40Α, άρα θεωρητικά ΚΑΙ πρακτικά μπορούμε να τραβήξουμε μέχρι 40x220 =8.8kVA, που είναι μεγαλύτερο από το όριο των 5kW του Growatt.
@@Theo2482 όχι.. Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει καλά τον τρόπο λειτουργίας τών υβριδικών συστημάτων.. Η παραγωγή τών πάνελς πάει στην κατανάλωση (η στις μπαταρίες αν δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση).. Ταυτόχρονα αν δεν υπάρχει κατανάλωση , και ο αποθηκευτικός χώρος είναι γεμάτος , τότε το limiter ρίχνει την παραγωγή στα ελάχιστο..!!!! ( Η περίπτωση που αναφέρεις) - Αν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση τώρα , όλη η ισχύς πάει στην κατανάλωση , και ότι περισσέψει πάει στην μπαταρία (αν υπάρχει). - Αν η παραγωγή ενέργειας , για οποιαδήποτε λόγο , δεν επαρκεί ώστε να καλυφθεί η ζήτηση , σε αυτή την περίπτωση το υπόλοιπο (και μόνον αυτό) θα συμπληρωθεί από το δίκτυο..!!!! Δεν υπάρχει διακοπή..!!! Ούτε στην φάση που το φορτίο ξεπεράσει την παραγωγή των πάνελ , απλά θα πάρει από το δίκτυο..!!! Μα και ακόμα και αν "πέσει" το ίδιο το δικτύου (αν υπάρχει εκείνη την στιγμή ενέργεια από τα πάνελς) όπως ακριβώς έδειξα και στο βίντεο το σπίτι θα πάρει από τα πάνελς.. (Η τις μπαταρίες αν δεν έχουμε δίκτυο , ή έχουμε ρυθμίσει το μηχάνημα να παίρνει ως δεύτερη πηγή ενέργειας τις μπαταρίες) Δεν σταματά ποτέ η παραγωγή..!!! Ότι λείπει από την παραγωγή , προστίθεται από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που εμείς έχουμε ορίσει , πχ δεύτερη πηγή δίκτυο.. Η σε περίπτωση που έχουμε μεγάλες απαιτήσεις , και τα φωτοβολταϊκά μας , δεν μας καλύπτουν , και ως δεύτερη πηγή ενέργειας έχουμε ορίσει τις μπαταρίες , αν αυτές είναι άδειες , το μηχάνημα θα αντλήσει ότι λείπει από το δίκτυο.. Δεν γίνεται καμία διακοπή..!!! Γι'αυτό άλλωστε αυτή η μορφή λειτουργίας των ινβέρτερ ονομάζεται υβριδική.. Γιατί εργάζεται ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα με τρεις πηγές ενέργειας , συνδιαστικά , ώστε να τροφοδοτήσει τα φορτία/ συσκευές αδιάλειπτα. (Να γνωρίζεις επίσης ότι η ασφάλεια που απαιτεί ο κατασκευαστής να μπει στην είσοδο του ινβερτερ είναι επίσης στα 40Α , μιας και το αναφέρεις) Ελπίζω να βοήθησα..😊
@@michalis.inspirations.choises Tην έχω καταλάβει την αρχή λειτουργίας, μάλλον δεν διατύπωσα εγώ το ερώτημα σωστά. Έστω ότι έχουμε μια ακραία κατανάλωση στο σπίτι 8kW, ας πούμε ότι έχω βάλει αντλία θερμότητας και δουλεύει στο φουλ. Και ας πούμε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνημένης ισχύος με τον ΔΕΔΔΗΕ άρα η ΔΕΗ μπορεί να μας τα παρέχει κανονικά. Τα πάνελ στη φάση εκείνη μας δίνουν 2kW και δεν έχουμε μπαταρίες. Ο inverter πόσο μπορεί να μας δώσει μέγιστο; 5.5kW. Εδώ έχουμε 2 πιθανές περιπτώσεις: α) Παίρνουμε 2kW από τα πάνελ και 6kW από τη ΔΕΗ. Τα 6kW της ΔΕΗ κάνουν bypass ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ από τον inverter. Άρα ο inverter μας δουλεύει χαλαρά με 2kW ισχύος και τα 6kW τα παίρνουμε από το δίκτυο όπως θα τα παίρναμε αν δεν είχαμε καν φωτοβολταϊκά. β) Παίρνουμε 2kW από τα πάνελ και 6kW από τη ΔΕΗ. Τα 6kW της ΔΕΗ ΠΕΡΝΑΝΕ KAI AYTA από τον inverter, άρα ο inverter σβήνει αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 5.5kW. Και έχουμε διακοπή ρεύματος ουσιαστικά. Αυτή ήταν ουσιαστικά η ερώτησή μου. Σε ζόρικα φορτία, είμαστε στην περίπτωση α) ή β);
@@Theo2482 Κανένα πρόβλημα , εδώ είμαστε για να βοηθάμε..😊 .. - Περίπτωση Α , δηλαδή τα πάνελ μας δίνουν ότι έχουν και το υπόλοιπο περνάει από το δίκτυο..!!! Με μπαταρίες και πάνελς μόνο μέγιστο 5,5 kw (μετά κλείνει). Το έχω δοκιμάσει. Με συνδιασμό πάνελ και ΔΕΗ όμως ότι έχει.. Όλα..!!! Δεν σβήνει...θα πέσει η ασφάλεια της ΔΕΗ πρώτη..!!! - Δοκιμή που έκανα , μόλις τώρα προκειμένου να το επαλήθευσω , πριν γράψω , με τα τέσσερα μάτια της κουζίνας ανοικτά , τον φούρνο με αντιστάσεις στο full (πάνω - κάτω) και ένα κλιματιστικό μόλις τώρα , για να το επαλήθευση , έφτασε στα 7 ,7 kw , χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα για περισσότερα από 7 λεπτά.. Βέβαια μόλις περάσει τα 5,2 ηχεί ενας συναγερμός , σαν προειδοποίηση υπερφόρτωσης.. Τίποτα περισσότερο..!!! - Αν Θες τον απενεργοποιεις και αυτόν , αλλά εγώ δεν το θεωρώ σκόπιμο να κάνω buzzer off..!!! Αυτά όσον αφορά τον ινβέρτερ.. περνάνε όλα από μέσα..!!! Ελπίζω να σε βοήθησα..!!! - Το μόνο που έχω τις αμφιβολίες μου και δεν γνωρίζω είναι για την περίπτωση τής αντλίας θερμότητας.. Σε μονοφασικό ;;;; Συνήθως αυτές τις βάζουμε σε τριφασικές συνδέσεις για καλύτερη ενεργειακή απόδοση Δεν ξέρω... Υπάρχουν και μικρές μονοφασικές βέβαια , από ότι έχω δει , αλλά δεν γνωρίζω αν δουλεύουν σωστά.. Πάντως από την ίδια εταιρεία (Growatt) υπάρχει μοντέλο στα 12 kw ,. Low frequency , με μετασχηματιστή απομόνωσηης , που είναι πιο κατάλληλος για μεγάλα επαγωγικά φορτία , όπως είναι μοτέρ και αντλίες πάνω από 3hp , και μεγάλες μονάδες κλιματισμού με υψηλά ρεύματα εκκίνησης.. - Η κάθε περίπτωση συστήματος είναι διαφορετική όσον αφορά τον μηχανολογικό σχεδιασμό της σαφώς..
Το σύστημα είναι / ονομάζεται υβριδικό...!!! Μπορεί να δουλεύει με όλες τις πηγές ενέργειας , συνδυαστικά , αλλά και με παραμετροποίηση προτεραιοτήτων λειτουργίας , καλύπτοντας όλο το φάσμα , από μερική αυτονομία , σύστημα back up ,σαν ups σε περίπτωση διακοπής , ενισχυτικά με την ύπαρξη δικτύου , για εξοικονόμηση ενέργειας , κτλ χωρίς απαραίτητα την χρήση μπαταριών , αλλά και με μπαταρίες , σε ρόλο φορτιστή - ρυθμιστή και ινβερτερ , όλα σε ένα , με δυνατότητα μάλιστα απόλυτης αυτονομίας , αν εκμεταλλευθούμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας κατά την λειτουργία του , με όλα τα προβλεπόμενα εξαρτήματα και υλικά..!!! Καλή σας ημέρα..!!!!
Συνεπώς μπορεί και ως εντελώς αυτόνομο σύστημα με χρήση μόνο μπαταρίας και φωτοβολταϊκών ..!!!! Και μάλιστα είναι και πολύ λειτουργικό. Μπορεί όμως να δουλέψει και σαν ημι αυτόνομο σύστημα με πάνελς μόνο , η και όλα τα παραπάνω...!!!! Το σύστημα είναι υβριδικό... Μπορεί να πάρει από τρείς πηγές και να τα αποδώσει στα ηλεκτρικά φορτία...😮 Άρα ναι , μπορεί να κάνει τα πάντα , και συνδυαστικά , και με οποία σειρά επιλέξουμε εμείς , μέσω παραμετροποίησης , που στην συγκεκριμένη συσκευή λειτουργεί σε όλα τα σημεία και με όλες τις δυνατές επιλογές..!!!! Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!! Ελπίζω να βοήθησα..
Ευχαριστούμε πολύ για όλα τα σχόλια και τις ερωτήσεις. Ο Μιχάλης έχει δώσει κάποιες απαντήσεις στα πρώτα σχολια, καθώς και το email του για περισσότερα. Λάβετε υπόψη παρακαλώ και συγχωρείστε με, το ότι χρειάστηκε στο μοντάζ να κόψω αρκετά για να χωρέσει στα 46 λεπτά της εκπομπής. Ίσως σε αυτό οφείλονται κάποια κενά που ρωτάτε, καθώς και στο ότι εγώ δεν γνωρίζω τα τεχνικά που γνωρίζει ο Μιχάλης και τι ήταν πιο σημαντικό για να αφήσω. Οι τιμές, πράγματι αυξήθηκαν 10-15% από όταν έγινε το βίντεο. Το 3000 παρά κάτι, έγινε 3000 και κάτι. Και πάλι μας συμφέρει.
Tip: Όταν έχουμε 5 kw άμεσης παραγωγής και περισσεύουν, αφήνουμε ανοικτά τα aircondition κατά την διάρκεια της ημέρας και ειδικά όσο λείπουμε από το σπίτι. Έτσι ψύχονται οι τοίχοι και καθ όλη τη νύχτα δεν χρειάζεται να ανάψουμε air condition. (Μελέτη έδειξε ότι η διαφορά μέσης θερμοκρασίας μεταξύ των 2 περιπτώσεων, είναι μόνον ένας βαθμός). Με τέτοιες μεθόδους ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΙΣΗΣ δεν καίμε πάνω από μισή κιλοβατώρα το βράδυ, (και οχι τρεις), ήτοι μέγιστη καταναλωση15 kwh το μήνα. 😊 ΟΙ "ΕΞΥΠΝΟΙ" ΚΛΕΒΟΥΝ... ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΕΞΥΠΝΟΙ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΚΛΕΨΟΥΝ ! Κάνουν το καλύτερο γι αυτούς και για το περιβάλλον!
Καλησπέρα σας !
Εάν θα μπορούσα να κάνω μια ερώτηση .
Ο συγκεκριμένος inverter μπορεί να δεχτεί 12v και 24v πάνελ ;;;
Σας ευχαριστώ παρά πολύ !
Σωστό είναι τα πάνελ να έχουν τάση εξόδου από 36 volts και πάνω (VOC) μιας και η ελάχιστη τάση λειτουργίας του Mppt είναι τα 150 volts DC , και το εύρος λειτουργίας του είναι από 150-450 βολτ..
Οπότε με πανελς των 44-49 βολτ θα μπορούσε να λειτουργήσει άνετα με έναν λογικό αριθμό πάνελ (από πέντε έως δέκα) με άριστα αποτελέσματα εκμεταλλευόμενοι όλο το εύρος λειτουργίας του μηχανηματος..
Ώστε να αποφύγετε να βάλατε μεγάλο αριθμό από μικρά πάνελ..
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Καλησπέρα μήπως γνωρίζετε το ίδιο ινβερτερ σε τριφασικό αν υπάρχει και πόσο κοστίζει;; ευχαριστώ
Όχι... δεν υπάρχει...
Για τριφασικό σύστημα χρησιμοποιούμε τρία ινβερτερ , σε σύνδεση , μεταξύ τους , με την κατάλληλη ρύθμιση μπορούν αυτά τα ινβερτερ να λειτουργήσουν με διάφορα φάσης 120 μοίρες , παράγοντας ουσιαστικά τριφασικό ρεύμα..!!!!
Έχουν τέτοια λειτουργία , στο λογισμικό τούς , και μπορεί να αξιοποιηθεί.
Από την άλλη , υπάρχουν όμως και ινβερτερ άλλων οίκων που είναι φτιαγμένα για τριφασικες συνδέσεις , αλλά μιλάμε τότε , για ένα πολύ ακριβότερα συστήματα , με αυξημένες απαιτήσεις για μπαταρίες , και ασφαλώς με τρεις σειρές για πάνελς..!!!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Καλημέρα μπράβο σου συγχαρητήρια για το βίντεο που έχεις κάνει πολύ ωραία δουλειά είσαι τυχερός που έχεις Μονοκατοικία εμείς εδώ στην πολυκατοικία έχουμε άλλα προβλήματα συγχαρητήρια και αξίζει ο κόπος όποιος μπορεί να βάλει
Καλημέρα, πότε βγαίνει το νέο βίντεο;
Θα προσπαθήσω να ανεβάσω ένα , την επόμενη εβδομάδα..
Λόγω εργασίας , δυστυχώς δεν έχω πολύ χρόνο..
Υπόσχομαι όμως να ανεβάσω ένα , πολύ σύντομα. , πριν το τέλος αυτού του μήνα..
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Καλησπέρα θα ήθελα να μου πει κάποιος με τους έξηπνους μετρητές που θα βάλουμε θα έχουμε πρόβλημα αν ναι τότε τη μπορούμε να κάνουμε (off grill inverter growatt τον ίδιο ακριβώς) ευχαριστώ
Καλησπέρα ... Σε σπίτι με τριφασικό ρεύμα εάν αγοράσουμε έναν υβριδικό τριφασικό inventer θα συνδέσουμε στο ac ιν την παροχή από το ρολόι και στην συνέχεια το καλώδιο από το ac out θα συνδεθεί στον γενικό διακόπτη του πίνακα ?
Ακριβώς..!!!
Σωστά το αναφέρετε..
Από την παροχή στον ινβερτερ (με τις αντίστοιχες ασφάλειες) και από εκεί διανομή της ενέργειας στον πίνακα της εγκατάστασης..!!!
@Μιχάλης Μαυρόπουλος
Το σπίτι είναι εργατικών κατοικιών και ο εργολάβος μας το παρέδωσε τριφασικό!
Οπότε το κόστος πόσο περίπου να υπολογίζετε με τα εργατικά κτλ ;
Μπορείτε να το κάνετε μονοφασικό...
Δεν θα υπάρξει πρόβλημα (με βάση το σχόλιο που μου στείλατε πριν)..
Η μετατροπή στον πίνακα σας είναι απλή υπόθεση.
Έχω εξηγήσει σε αρκετά σχόλια ότι πολλές περιπτώσεις με τριφασικές παροχές στην Ελλάδα , είναι ουσιαστικά πλεονασμός (δεν χρειάζεται πρακτικά/δεν εξυπηρετούν κάπως τα φορτία) είναι μάλλον μια πρόβλεψη για το... μέλλον , που ίσως και να μην χρειαστεί ποτέ..!!!
Αν θα δουλέψετε με δίκτυο , χωρίς άμεση απεξάρτηση από αυτό , μπορείτε αρχικά και χωρίς αποθήκη μπαταρίας...
- Έτσι αρχικά το ξεκίνησα και εγώ μειώνοντας πολύ το αρχικό κόστος.
(Και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού έχουν ήδη πέσει σε πολύ χαμηλό βαθμό , με σημαντικό κέρδος..)
Σε μια τέτοια περίπτωση , αρχικής εγκαταστάσης πάνελς και ινβερτερ (με τις σημερινές τιμές) θα σας κοστίσουν 3.500 ευρώ...
- Τώρα αν δεν γνωρίζετε εσείς να εγκαταστήσετε μόνος σας το σύστημα , τότε τα πράγματα αλλάζουν...
Αν έχετε κάποιον ηλεκτρολόγο που να γνωρίζει από εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων , μπορείτε να το συζητήσετε μαζί του..
Σήμερα τέτοιες κατασκευές δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολες αν υπάρχει κάποιος χώρος διαθέσιμος στο σπίτι σας..
Υπάρχουν τρόποι σήμερα , και η εγκατάσταση ενός μικρού συστήματος για μερική αυτονομία (και σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας) ή και ολική αυτονομία αργότερα , με την προσθήκη μπαταριών.
Με τα σημερινά δεδομένα η εγκατάσταση μιας μονάδας φωτοβολταϊκών συστημάτων έχει γίνει σχετικά εύκολη υπόθεση , που μπορεί να προσαρμοστεί εύκολα στις ανάγκες μας , και στο μέλλον να γίνει επέκταση δίχως ιδιαίτερα προβλήματα.
Αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια/ ενημέρωση μπορείτε να μου στείλετε και μήνυμα μέσω email.(υπάρχει στα σχόλια )
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!!
Καλή σας ημέρα..!!!
το video με τις μπαταριες ποτε θα το ανεβασεται?
Εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε να παίξει στην tv πρώτα. Είναι σχεδόν έτοιμο. Ευχαριστούμε!
Γιατί δεν μπορώ να κάνω αποθήκευση? Δεν βλέπω καν το αντίστοιχο κουμπάκι.
Θα ήθελα να μας πείτε και για την βάση στήριξης. Πόσο κόστισε, τα υλικά που χρειάστηκαν.
Αν παρατηρήσετε το βίντεο θα δείτε ότι τα πάνελ είναι παράλληλα στην στέγη και σε κάποιο ύψος από αυτήν...
Στην πράξη είναι μια ειδική κατασκευή , ουσιαστικά στέγη πάνω από την στέγη που πραγματοποίησα μόνος μου με την χρήση γαλβανιζε δοκών σε διαστάσεις 5χ2 και 4χ4 cm , που κόλλησα ο ίδιος και στήριξα στην στέγη μου με χρήση ντιζας 12 χιλιοστών και στριφόνια για κάθε πόδι στήριξης της κατασκευής...
Οπότε πρόκειται για μια ιδιοκατασκευή στην περίπτωση μου...
Το κόστος σε σιδερένια στηρίγματα , εξαρτήματα και κατασκευή των βάσεων , σε ένα μεγάλο και ενιαίο πλαίσιο για όλα τα πάνελς άγγιξε περίπου τα 400 ευρώ...
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..,!!!
Όσον αφορά το κόστος για όλα αυτά, σίγουρα με σημερινές τιμές θα ξεπεράσουμε τα 4000 χωρίς να υπολογισουμε την όλη εγκατάσταση η οποία κάτω από 3000 δεν βλέπω να το βρίσκει κανείς εύκολα εκτός βέβαια και είναι κάποιος σαν εσένα που γνωριζεις και μπορείς να τα φτιαξεις μόνος σου.
Το αναφέρω αυτό για να μην νομίζει οποίος βλέπει αυτό που έφτιαξες, το οποίο είναι πολύ καλό και μπράβο σου, ότι θα το κάνει με "κάτω από 3000ευρω".
Πολύ ωραίο βίντεο. Ευχαριστώ.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..!!!!
Αν έχετε απορίες ή χρειάζεστε βοήθεια , μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com
Καλή σας ημέρα..😊
Καλησπέρα σας . Μερικές ερωτήσεις : 1.Μπορείτε να μας εξηγήσετε πως ένα σύστημα με 5kw πανελ + inverter κοστίζει κάτω από 3000 ευρώ ? 2. Γιατί μιλάτε για 5kw ,αφού αυτό είναι για ελάχιστο χρόνο ? 3.Πώς γίνεται να έχουμε άμεση μεταγωγή των φορτίων από το δίκτυο προς (από)inverter σαν να είναι ups ? Δε χρειάζεται κάποια λεπτά για αυτό ?
Στο PDF της growatt λέει ότι η εναλλαγή γίνεται σε 20 ms περίπου.Τα deye inverters είναι πιο γρήγορα με πιο πολλά χαρακτηριστικά αλλά διπλάσια τιμή.
Φυσικά και μπορώ...
Ευχαριστώ για τις ερωτήσεις..!!!!
Τα φωτοβολταϊκά πάνελ τα αγόρασα από Έλληνα προμηθευτή.
Είναι 10 πανελς (καινούργια ) των 445watts προς 195 ευρώ το ένα..!!!
Ιούνιος του 2021
Σύνολο κάτω των 2.000 ευρώ.
( Σημειώστε βέβαια πως έχω δύο ακόμη πανελς των 340 watts που είχα από παλαιότερη αγορά και κόστιζαν τότε αρκετά περισσότερο )
Παρ όλα αυτά και τα 10 πανελς χ445 watts είναι μια πολύ καλή και συμφέρουσα αρχή.
(Κόστος από 1950 ευρώ..)
- Το ινβερτερ δυστυχώς δεν υπάρχει στην Ελληνική αγορά και το προμηθευτηκα μέσω της Alibaba com , απ ευθείας από διεθνή εταιρεία (sunlink) σε τιμή 820 δολλάρια , καινούργιο.
Η αποστολή πήρε συνολικά 35 ημέρες μαζί με το αεροδρόμιο Αθηνών , τον εκτελωνισμό και την αποστολή στον νομό μου , η τιμή βγήκε κάτι περισσότερο από χιλιάρικο...
- Όλα μαζί λοιπόν λίγο πριν τις 3.000 ευρώ.
- Σχετικά με την ισχύ τώρα...
Δεν λέμε ότι βγάζει πάντα το μέγιστο (και σχεδόν ποτέ δεν χρειάζεται εξάλλου ,σε σπίτια με μονοφασικές παροχές..)
Όμως σας εγγυομαι ότι βγάζει πάντα περισσότερα από 2,5 kw , ήδη από τις 11:00 το πρωί και αρκετά περισσότερα από 4.000 βαττς για περισσότερες από πέντε ώρες (αυτή την στιγμή) , χωρίς να χρειάζεται καν να εισαγάγει 1 watt.
Παρ όλα αυτά , αν συνδέσεις και το δίκτυο στο ινβερτερ (σε παράλληλη υβριδική λειτουργία ) κάνει πάντα ένα "idol consumption" γύρω στα 5-6 watts , ίσα ίσα για να πληρεί την προϋπόθεση (τυπικά ) ότι καταναλώνει κάτι από το δίκτυο..
Στην πραγματικότητα καλύπτει άνετα όλες τις ανάγκες του δικού μου σπιτιού στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας , και με ελάχιστη κατανάλωση , από το δίκτυο (σε σχέση με το φορτίο , ασφαλώς) τις υπόλοιπες ώρες ενεργούς λειτουργίας.
Το βράδυ απλά κάνει bypass , από μόνο του...(αφού δεν του έχω προσθέσει μπαταρίες για back up.. και πάλι καμία διακοπή στην μεταγωγή ).
Για το θέμα της διακοπής τώρα :
Αν δεν υπάρχει σοβαρό φορτίο , πχ μόνο μια τηλεόραση αναμμένη και το ψυγείο σε λειτουργία (έχω ένα 1,90m), οπότε και αν γίνει διακοπή έως τώρα δεν έχω αντιληφθεί διακοπή στο σπίτι , ακόμη και σε περίπτωση συννεφιάς , με εξαίρεση έναν Φλεβάρη...
Αυτό ασφαλώς την μέρα...
Για την νύχτα έχω , προς το παρόν άλλο σύστημα που κάνει μια μικρή διακοπή , τριων δευτερολέπτων..
Το συγκεκριμένο δεν κάνει καμία διακοπή..(για την ακρίβεια είναι κάποια δέκατα του δευτερολέπτου) πράγμα που δεν γίνεται αντιληπτό από καμία συσκευή όσο ευαίσθητη και αν είναι.
Αυτό οφείλεται στους super capacitors , που η συσκευή (και όλες οι αντίστοιχες διαθέτουν) καθώς και στο προηγμένο σύστημα επιτήρησης A/C input stage που η συσκευή διαθέτει.
Ελπίζω να βοήθησα και είμαι ανοικτός σε κάθε περαιτέρω ερώτηση..
Καλό σας βράδυ..😊
@@michalis.inspirations.choises μπορώ να έχω ένα τρόπο επικοινωνίας μαζί σου ; έχω κάποιες ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη τριφασικου ρευματος στην βιοτεχνία μου. Σε ευχαριστώ.
@@michalis.inspirations.choises Φίλε Μιχαλη μπράβο σου! Ο κόσμος πλέον πρέπει να ανοίξει τα μάτια του. Είμαι ήδη προς την προμήθεια του συγκεκριμένου Inverter και τώρα μπόρεσα να βρω αυτό το inverter εγκατεστημένο στην Ελλάδα.
Σου στέλνω email για τα περαιτέρω.
@@thanosfotis3941 πώς μπορώ να επικοινωνήσω με αυτόν τον
Πως γινεται να δουλευει ο inverter χωρις δικτυο; Στο Net Metering που τρεχει τωρα ΠΡΕΠΕΙ να σβηνει απουσια δικτυου
Δεν είναι ινβερτερ για net metering..
Είναι ινβερτερ για " καθαρή" και δική μας , αποκλειστικά δική μας αυτοπαραγωγη..!!!
Το ρεύμα που χρειαζόμαστε το παράγει το ίδιο , και δεν δανείζεται ενέργεια από το δίκτυο , όπως αυτά που "ακουμπούν" πάνω στο δημόσιο δίκαιο και είναι ουσιαστικά σκλάβοι του.
- Είμαι εναντίον του net metering , και τους λόγους τους εξηγώ στο βίντεο..!!!!
Σε γενικές γραμμές και με τις αλλαγές που έρχονται στις πάγιες χρεώσεις, σε συνδέσεις που παρέχει ο ΔΕΔΗΕ , με μια δέσμευση με συμβόλαιο net metering διάρκειας 20 ετών , είσαι δέσμιος του κράτους...
Με ότι αυτό συνεπάγεται..!!!
Καλύτερα αυτόνομο υβριδικό σύστημα , με πλήρη ασφάλεια σε περίπτωση διακοπών ηλεκτροδότησης, χωρίς δεσμεύσεις και με την δυνατότητα αυτονομισης αν αυτό το θέλουμε , και οπότε το θέλουμε..!!!!
Απλά γυρίζουμε έναν διακόπτη , και αντίο δίκτυο...!!!!!
Αρκεί ασφαλώς να έχουμε αποθήκη μπαταρίας ανάλογη με τις νυχτερινές (τουλάχιστον) καταναλώσεις μας...
Και χωρίς κανέναν συμβιβασμό , σε τίποτα..!!!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Καλησπέρα σας
Συγχαρητήρια μπράβο σου, και καλή συνέχεια.
Σε ευχαριστούμε.
Τώρα που ξεκίναγα για μία τέτοια εγκατάσταση χάθηκα πια, αναμονή
με χρήση (και) μπαταρίας life Po , στα 6kw , για χρήση σε 24/24 h με δυνατότητα αυτονομίας ..!!!
Από Γερμανία
Φιλικά
Μπράβο σας...!!!!
Μπαταρία 7,5 kWh , και παραγωγή άνω των 5 kWh αυτή την στιγμή...
Με κατανάλωση περίπου στις 10-11 KWh ημερησίως είμαι ήδη αυτόνομος στο 100% των αναγκών μου..!!!!
Τι γίνεται με την περισεια του ρευματος τις μέρες εντονης ηλιοφανειας???
Στην περίπτωση μιας, (σε αυτό το βίντεο) δεν υπάρχει διαδικασία αποθήκευσης..
- Φροντίζουμε να καταναλώνουμε την ενέργεια καθημερινά , και όχι το βράδυ , αξιοποιώντας την διαθέσιμη ηλιακή ενέργεια για μαγείρεμα , χρήση κλιματιστικών μονάδων κτλ κτλ...
- Αποθήκευση ενέργειας που δεν καταναλώνουμε , σε αυτό το σύστημα , μπορούμε να την κατευθύνουμε σε μπαταρίες , ώστε να την χρησιμοποιήσουμε για το βράδυ , μειώνοντας δραστικά την εξάρτηση μας από το δίκτυο , κατά τις βραδινές ώρες , καθώς και τις μέρες που δεν υπάρχει ηλιοφάνεια..!!!
- Το ποσό θα πάρουμε από τις μπαταρίες τώρα , εξαρτάται από το μέγεθος και τον τύπο που θα εγκατασταθεί .
Το ποσοστό ενέργειας που θα αντλήσουμε , μπορεί να ρυθμιστεί από το μενού της συσκευής , με στόχο ασφαλώς , να μην αποφορτιζουμε πλήρως τις μπαταρίες , με στόχο μια πλήρη ροή ενέργειας , και εφικτούς στόχους , φόρτισης/αποφόρτισης , στην διάρκεια του 24ωρου , με βοηθό την ηλιακή ενέργεια και όχι με φόρτιση από το δίκτυο..
(Υπόψιν ότι υπάρχει και η δυνατότητα της φόρτισης μέσω δικτύου , αν παραστεί απολύτως αναγκαίο αλλά αυτό δεν είναι συμφέρον οικονομικά)
- Με αυτόν τον τρόπο , και με λογικούς κύκλους φόρτισης/αποφόρτισης μπορούμε να επιτύχουμε μεγιστοποίηση της προστασίας τους , με την καλύτερη δυνατή σχέση παραγωγής από φωτοβολταϊκά συστήματα και συσσωρευτές και την μέγιστη δυνατή προστασία τους αυξάνοντας τα χρήσιμα χρόνια υπηρεσίας τους , και επιμικύνοντας το προσδόκιμο ζωής τους..
@@michalis.inspirations.choises ΣΑς ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ..
Σημειώστε ότι Αν πάρουμε συσκευές με περισσότερους αυτοματισμούς, wifi και σύστημα παρακολούθησης θα κοστίσει κάτι παραπάνω. Αν μείνουμε όμως στον να κάνουν απλά την δουλειά τους, η συνολική τιμή δεν θα ξεπεράσει τα 3.000 Ευρώ για όλα.
Καλησπέρα από όσο είδα το growatt ίσως είναι ένα από τα μοναδικά που δουλεύει χωρίς μπαταρίες τουλάχιστον Ελλάδα .αν δεν κάνω λάθος
Μπορείς να μου πεις 10 πάνελ από πού μπορώ να τα προμηθευτώ
Έχω να πληρώσω την ΔΕΗ, από το 2016..... Την έχω διακόψει τελείως!
Σωστός..👌👌👌
Εύγε φίλε..!!!!
Θα μας πείτε και πως το καταφέρατε;
@@sotirialiakata5118 Φίλε μου, έχω βάλει Φ/β και μπαταρίες.
@@sotirialiakata5118 Αν θέλεις, μπορώ να σε βοηθήσω, να σου κάνω μια μελέτη. Αφιλοκερδώς...
@@Dionysios_Skoularikis σε ευχαριστώ πολυ τώρα το ψάχνω είναι η αλήθεια. Θα σου πω με μεγάλη χαρά αν μπορείς να μας βοηθήσεις φυσικά
Να ρωτησω κατι .Οταν εχω 10 πλαισια των 455 Κw ,kai 90% Ηλιοφανεια για 14 ωρες της ημερας ,ποσο ρευμα θα παραγω την ημερα ?
Η παραγωγή ενέργειας το Καλοκαίρι είναι πολύ σημαντική..
Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι η παραγωγή σε αυτά τα συστήματα είναι ανάλογη της κατανάλωσης...
Σε γενικές γραμμές θα λέγαμε ότι εάν έχουμε μια..." μεγάλη" εντός εισαγωγικών φωτοβολταϊκή εγκατάσταση , σε σχέση με τις ημερήσιες καταναλώσεις του σπιτιού , ουσιαστικά η περρισια ενέργεια , που θα παραχθεί θα χαθεί...
Ακόμη και αν έχουμε αποθηκευτικά μέσα (μπαταρίες) και αποθηκεύσουμε εκεί τις KWh που μας περισσεύουν , από την στιγμή που και αυτές θα γεμίσουν , αν δεν έχουμε καταναλώσεις η ενέργεια θα χαθεί...
Σε γενικές γραμμές με ιδανικές καιρικές συνθήκες , καλοκαίρι με 10-11 αποδοτικές ώρες ηλιοφάνειας μπορούμε να αποθηκεύσουμε, η και να καταναλώνουμε ενέργεια (ή και συνδιασμό και των δύο ) από 30-45 KWh ημερησίως εξυπηρετώντας πλουσιοπάροχα και όλες τις ενεργιοβορες συσκευές που διαθέτουμε και τις ημερήσιες ανάγκες για ψύξη του χώρου.
Σε τέτοιες περιπτώσεις και με τον σωστό σχεδιασμό της εγκατάστασης, και με πρόβλεψη για ικανό αποθηκευτικό χώρο η εξοικονόμηση ενέργειας φτάνει το 100% .
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
@@michalis.inspirations.choises Σας ευχαριστω πολυ για την επεξηγηση σας .
@Μιχαλης Μαυροπουλος καλημέρα και ευχαριστούμε για την γνώση και την εμπειρία που δίνεται θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με την σειρά μου το εξής : σκέφτομαι για αρχή να κάνω ένα αντίστοιχο σύστημα με το δικό σας τοποθετώντας στην μια πλευρά της στέγης 6 πάνελ (37volt-17A έκαστο) των 670Watt=4kW. Πιθανότατα πιο μετά να βάλω και στην άλλη πλευρά. Έχω μπερδευτεί σχετικά με το πως πρέπει να επιλέξω τον κατάλληλο αντιστροφεα εάν τα βάλω όλα σε παράλληλη σύνδεση θα βγουν 37 volt αλλά 102A αν τα βάλω σε σειρά θα βγουν 220V 17Α. Ποιο στοιχείο στα χαρακτηριστικά του αντιστροφεα το λέει αυτό; ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Τα συνδέουμε σε σειρά (και όχι παράλληλα) σε αυτούς τους τύπους ινβερτερ..!!!
Δηλαδή το συν του ενός με το πλην του άλλου δημιουργώντας έτσι μια συστοιχία /στοιχειοσειρά.
- Η μέγιστη τάση εισόδου (ανοικτού κυκλώματος VOC ) είναι τα 450 βολτ οπότε έχετε περιθώριο. (για τα 6 πάνελς και παραπάνω)
Το μέγιστο ρεύμα εισόδου τώρα είναι τα 18,8 A , αλλά και αν ξεπεραστεί δεν υπάρχει πρακτικά πρόβλημα ...
Η τάση εισόδου όμως (εκεί προσέχουμε) είναι κρίσιμο ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεπεραστεί...(με υπολογισμό τάσης ανοικτού κυκλώματος ) ( open circuit voltage πάντα) την μέγιστη τάση εισόδου που μας επιτρέπει ο ινβερτερ να χρησιμοποιήσουμε ..(Στην περίπτωση μας τα 450 βολτς)
- Το άλλο που ασφαλώς θα πρέπει να προσέξετε είναι να είναι όλα τα πανελ στον ίδιο προσανατολισμό..
- Σε περίπτωση που εξαντληθεί η χωρητικότητα της στοιχειοσείρας μας σε άθροισμα της σε βολτ (μικρότερη ή ίση με 420 βολτ) υπολογίζοντας πάντα και την θετική ανοχή , φτιάχνουμε και νέα σειρά , παράλληλα με την πρώτη..
- Εδώ πρέπει να πούμε βέβαια πως και σε αυτή την περίπτωση πρέπει απαραίτητα να έχουμε ίδιο προσανατολισμό , και ίδιο αριθμό πάνελ και χαρακτηριστικά όπως και στην πρώτη στοιχειοσειρά που έχουμε δημιουργήσει..
Μόλις παρατήρησα ότι στην ερώτηση σας , μου αναφέρετε ότι θέλετε στο μέλλον να χρησιμοποιήσετε και άλλη πλευρά της σκεπής σας...
Αν σκοπεύετε να το κάνετε αυτό η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε έναν ινβερτερ με δύο ανεξάρτητες εισόδους mppt , ώστε η κάθε μία είσοδος να μην επηρεάζεται από την απόδοση της άλλης σε σχέση με την θέση του ήλιου / και την παραγωγή της κάθε συστοιχίας ξεχωριστά..
Έτσι θα έχετε πάντα το μέγιστο της διαθέσιμης ενέργειας , χωρίς το ένα σύστημα να "αντι - μάχεται" το άλλο...
Ελπίζω να βοήθησα..!!!!
Μιχάλη μας άνοιξες τα μάτια .....
Να είσαι πάντα γερός και δυνατός .
Να σας ρωτησω κατι, σε περιοχες που εχει τελειωσει ο ηλεκτροχωρος μπορουμε να το βαλουμε αυτο ετσι? Ελευθερα, ειναι αυτονομο συστημα καθαρα, και δεν χρειαζομαστε καμια αδεια απο ΔΕΔΔΗΕ? Το ινβερτερ ειναι Υβριδικο.?
Ναι σωστά...το ινβερτερ είναι υβριδικό...
Παράγει για λογαριασμό μας..
Δεν καταλαμβάνει ηλεκτοχώρο διότι δεν στέλνει τίποτα στο δίκτυο..
Με την κατάλληλη μπαταρία έχουμε αυτονομία που φτάνει άνετα τις 24 ώρες...
Εκτός βέβαια από κάποιες ημέρες ίσως τον Δεκέμβριο - Ιανουάριο...
Όπου εκεί μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το δίκτυο , είτε για βοηθητική φόρτιση της μπαταρίας , είτε για απ'ευθείας εισαγωγή ενέργειας από το δίκτυο της ΔΕΔΗΕ.
Όλα αυτά μπορούν να ρυθμιστούν από το ινβερτερ.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Συγχαρητήρια πολύ Καλή λύση . Μπορώ να συνδέσω το 12αρι κλιματιστικό με πάνελ και ινβερτερ και ναι να δουλεύει μόνο του να παράγει ζεστό αέρα τον χειμώνα; ευχαριστώ.
Ασφαλώς...!!!!
Είναι μέσα στις δυνατότητες του συγκεκριμένου συστήματος...
Και μάλιστα πολύ χαλαρά...!!!!
- Μπορεί να υποστηρίξει άνετα και πολύ μεγαλύτερο σύστημα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα..!!!!
Αν συνδεθεί με τα ανάλογα παράγωγα συστήματα (δηλαδή Φ/β πάνελς) σε μια ηλιόλουστη ημέρα) σίγουρα σε αυτή την περίπτωση η ενέργεια θα είναι στο 100% καθαρή και πράσινη χωρίς ούτε ένα βαττ κατανάλωση από το δίκτυο..!!!!
Άρα δωρεάν...
Καλησπέρα σας. Πως λέγετε η τεχνολογία αυτή που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το ρευμα της ΔΕΗ ή το ρεύμα των φωτοβολταϊκών ταυτόχρονα; hybrid?
Ακριβώς...
Τα ινβερτερ που μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτή την τεχνολογία ονομάζονται hybrid inverters... και δεν είναι αυτά που χρησιμοποιούνται στο net metering...
Εδώ χρειάζεται προσοχή..!!!!
Το net metering δεν είναι (δεν περιλαμβάνει συνήθως ) hybrid λειτουργία..!!!!
Απλά είναι συνδεδεμένο με το δίκτυο (σύστημα grid tie ) που σημαίνει ότι σε διακοπή ρεύματος /βλάβη δικτύου ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΡΕΥΜΑ... ούτε εμείς..!!!!
Παράγουμε ρεύμα ΜΟΝΟΝ όταν υπάρχει δίκτυο , εφ όσον είμαστε δέσμιοι (πρακτικά) σε αυτό και όχι ανεξάρτητα..!!!!
- Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
@@michalis.inspirations.choises Έχετε whatsapp ή viber αν χρειαστώ κάποια βοήθεια να σας καλέσω;
@@mariosmichael7045 ναι έχω βαιμπερ...
Τον αριθμό μου , καθώς και το email μου , θα το βρείτε πιο κάτω , στα σχόλια...
Καλή σας ημέρα..!!!
Εμένα με αντλία θερμότητας 12kw τι θα μου προτείνατε?
Ινβερτερ χαμηλής συχνότητας θα ταίριαζε καλύτερα με αντλία θερμότητας...
Όχι ότι αυτό δεν κάνει..!!!!
Υπάρχει και στην Growatt Inverter χαμηλής συχνότητας (με μετασχηματιστή) στα 12kw ...
Θέλετε συστοιχία με πάνελς τουλάχιστον στα 6kw , και αν θέλετε και σχετική αυτονομία (και για την νύχτα) θα χρειαστείτε συστοιχία μπαταριών από 20 kwh και πάνω...
Πχ 2 Χ 5,20 kw στα 48 volts (52)
Η ακόμη καλύτερα , 3 Χ 5,20...
100 Ah η κάθε μία...
Αυτό βγαίνει ασφαλώς αρκετά πιο ακριβά , αλλά αξίζει τον κόπο...
Η άλλη λύση είναι το NetMeeting, αλλά σε περίπτωση διακοπής....γιοκ δυστυχώς..!!!
Γεια σου αδερφέ ένα τηλέφωνο θα ήθελα να με συμβουλέψεις πως να το στήσω όλο το σύστημα για τη Ρόδο και που μπορώ να προμηθευτώ τα υλικά αυτά θα ήτανε πολύ καλό εκ μέρους σου ένα τηλέφωνο αν μπορώ να σε ενοχλήσω ευχαριστώ προκαταβολικά
Γιάννης ροδο
Το τηλέφωνο καθώς και το email επικοινωνίας θα το βρείτε στα παρακάτω σχόλια..
Δυστυχώς ο αλγόριθμος του You Tube αναγνωρίζει την προσθήκη τηλεφώνου η e mail και διαγράφει αυτόματα το σχόλιο..
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας.
Καλησπέρα Μιχάλη, σε έχω βομβαρδίσει στις ερωτήσεις αλλά σιγά σιγά ξεκινάω κι εγώ το σύστημα... Μια ερώτηση κρίσεως έχω. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 2 inverters που το καθένα θα είναι συνδεδεμένο στον κάθε όροφο του σπιτιού και αυτά τα 2 inverters να παίρνουν PV Input από μία κοινή συστοιχία; O κάθε όροφος έχει τη δική του παροχή ΔΕΗ. Οπότε κάθε inverter θα έχει το δικό του AC Input. Γίνεται να διακλαδωθεί το PV Input και να πάει και στα 2 inverters; Και αναλόγως της ζήτησης να πηγαίνει αναλογικά η ενέργεια στο κάθε inverter;
Το να βάλεις ένα ινβερτερ σε κάθε παροχή ξεχωριστά είναι εξαιρετική λύση..!!!!
Το κάθε ινβερτερ όμως έχει δική του είσοδο...
Οπότε χρειάζεται δική του συστοιχία με πάνελς...
Αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος υπάρχουν πλέον και πολύ μεγάλα πάνελς , με ισχύ έως και 660W...
Είναι βέβαιο μεγάλα και δύσχρηστα κατά την τοποθέτηση , αλλά με 4-5 τέτοια κάνεις την δουλειά που κάνει ο διπλάσιος αριθμός από μικρότερα (400 watts)...
Ευχαριστώ για την ερώτηση...
Εννοείται ότι μπορείς να με ρωτάς ότι θελεις..!!!
Καλή σου ημέρα..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Καλημέρα Μιχάλη! Δε γίνεται με την ίδια συστοιχία πάνελς να κάνουμε μια διακλάδωση Υ στα καλώδια των πάνελς οπότε να μπορούμε να συνδέσουμε και τα 2 inverters; Φαντάσου το σαν ένα Τ σε κύκλωμα ύδρευσης. Έχουμε μία παροχή νερού και δίνουμε σε 2 διαφορετικά σημεία.
@@Theo2482 όχι διότι μοιράζεις τα αμπέρ , δηλαδή ουσιαστικά την ισχύ εξόδου στην μέση...
Απ την στιγμή που το ένα ινβερτερ θα "τραβάει" παραπάνω , η ισχύς θα απορροφάται από την μια συσκευή , σε βάρος της διαθέσιμης ισχύς για την άλλη συσκευή...
Με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να εργαστεί σωστά...
Είναι καλύτερα αν έχουμε , πχ 10 πάνελς , να πάμε τα 5 , έστω , στην μια συσκευή , και τα άλλα 5 στην άλλη , παρά να παραλληλησουμε δυο συσκευές που δυνητικά μπορούν να αντλήσουν 10.000watts , και πλέον...
Καλή σου ημέρα..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Σχετικά με το σχόλιο 400watts vs 660watts Σαν κάλυψη επιφάνιας είναι το ίδιο όμως εφόσον όπως και εσύ πολύ σωστά λές ότι τα "τα 660ς είναι μεγάλα και δύσχρηστα" αυτό φαίνεται ξεκάθαρα αν κάνουμε την αναλογία της επιφάνειας και επίσης φαίνεται και στον συντελεστή απόδοσης ότι είναι πάνω-κάτω γύρω στα 21 με 22% και στα 400watts και στα 660watts.
καλησπέρα. έχω το ίδιο inverter και δυσκολεύομαι στην εγκτάσταση της συσκευής wifi στο δίκτυο. μπορείτε να μου πείτε τα βήματα της εγκατάστασης του?
Ναι...θα κατεβάσετε την εφαρμογή shinephone της Growatt από το app store και στην συνέχεια θα ακολουθήσετε τα βήματα που σας δίνονται από την εφαρμογή...
Θα πρέπει να δώσετε το email σας και να δημιουργήσετε έναν κωδικό για είσοδο στο λογαριασμό που θα δημιουργηθεί... και κατά την διάρκεια του set up να βάλετε επίσης τους κωδικούς πρόσβασης WiFi , ώστε να μπορεί να συνδεθεί το wifi stick. με το ασύρματο ρουτερ σας...
Καλή επιτυχία..!!!!
Καλησπερα Σας, υπαρχει καποιο σχεδιαγραμμα του Ηλεκτρολογικου πινακα για τις αυτοματες εναλλαγές που ειπατε στο Βιντεο;
Χρησιμοποιώ απλούς ρελλεδες που ανιχνεύουν διακοπή και κάνουν μεταγωγή κατάστασης (transfer switch)...
Υπάρχουν τέτοιοι ρελλεδες στο εμπόριο , παλιά υπάρχαν και οι αντίστοιχοι γυάλινοι (πλαστικοί) που χρησιμοποιούσαμε στις πολυκατοικίες για αυτονομία σε συστήματα κεντρικής θέρμανσης.
Το ίδιο πράγμα είναι περίπου.
Αν το ινβερτερ συνδεθεί με μπαταρία , τότε όλες αυτές τις λειτουργίες τις επιτελεί μόνο του ,(transfer switch) και δεν χρειάζεται καμιά εξωτερική προσθήκη...
Έχω βάλει πλέον μπαταρία (συστοιχία Life po 4) οπότε τους έχω καταργήσει πλέον...
Το μηχάνημα τα κάνει όλα μόνο του...
Ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας..!!!!
Ο συνδυασμός ΔΕΗ ώστε να συμπληρώσει το αναγκαίο ρεύμα στο δίκτυο μας,είναι παράνομο ή δεν είναι
Θέλει άδεια?
Έχω μπερδεύτει
Όχι.. δεν θέλει άδεια..!!!
Άδεια θέλετε αν πάτε σε εξαγωγή (πώληση) ενέργειας προς το δίκτυο..!!!!
Εφ όσον παράγεται την ενέργεια και την καταναλώνεται μόνος σας (όπως ακριβώς στο βίντεο) , δεν χρειάζεται να ενημερώσουμε τον διαχειριστή ενέργειας..!!!!
@@michalis.inspirations.choises σας ευχαριστώ πολύ
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την πολύ ωραία σας εγκαο και εγώ με τη σειρά μου θα ήθελα να ρωτήσω παρακαλώ αν γίνεται φυσικά μήπως μπορείτε να μου πείτε τον προμηθευτή για τα πάνελ ευχαριστ
ώ εκ των προτέρων
Δεν κάνω διαφήμιση προμηθευτών συστημάτων φωτοβολταϊκών , γιατί ο ίδιος δεν είμαι έμπορος , αλλά ιδιώτης.
Παρ όλα αυτά μπορείτε να βρείτε το email μου , πιο κάτω στα σχόλια , καθώς και το τηλέφωνο μου...
Ο λόγος που δεν σας το γράφω απ'ευθείας από κάτω , εδώ στο συγκεκριμένο σχόλιο , είναι διότι η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει..
Θα το βρείτε όμως σε προηγούμενο σχόλια...
Ευχαρίστως να σας πω πηγές , σε ιδιωτικό μήνυμα..!!!!
Ευχαριστώ πολύ για το δικό σας σχόλιο και καλές γιορτές..!!!!
Δεν ξέρω αν βλέπετε την απάντηση μου , γιατί δεν προσθέτει δυστυχώς το όνομα σας με tag..
Αν πάντως το δείτε , και θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου , το τηλέφωνο και το email μου είναι πιο κάτω , στα σχόλια..
Καλές γιορτές και καλό Πάσχα..!!!
Καλησπέρα μπορώ λογικά ν προσθέσω κ άνεμο γεννήτρια ώστε τ βράδυ π δεν έχει ήλιο ν συνεχίζω μ την αιολικη
Βεβαίως..!!!
Αρκεί να έχετε μπαταρία , κατάλληλη για το μηχάνημα , και ο ρυθμιστής φόρτισης που διαθέτει η ανεμογεννήτρια , να είναι ικανό να φορτίζει μπαταρίες 48 βολτ..!!!
Καλησπέρα σας!!! Έχετε φτιάξει ακριβώς αυτο που σκεφτομουνα. Για αρχη να ρωτήσω δυο πράματα. 1. Σε τι εξυπηρετεί ο μικρός ινβέρτερ που είναι βιδωμένος αριστερά του μεγάλου. 2. Μπορούμε να φτιάξουμε το μεγάλο σύστημα σταδικά? Δηλαδη τρια πα΄νελ των 540 watt και ο ίδιος ινβερτερ 5KW ? (εννοειται αρχικά χωρίς μπαταρίες).
Η απάντηση στο ερώτημα σας είναι πώς...νσι μπορείτε σταδιακά , αρκεί η αρχική τάση εισόδου των πάνελς που θα συνδεθούν (η σύνδεση σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είναι σε όλα σε σειρά ) ... και σε αυτή την περίπτωση η τάση που θα παράγουν τα πάνελς , να είναι ίση ή να ξεπερνάει έστω και λίγο τα 150 volts DC , που είναι απαραίτητα για να λειτουργήσει ο mppt charger...
- Ασφαλώς βέβαια δεν θα έχει την απόδοση που θα είχε αν είχαμε τα ελάχιστα πάνελς που απαιτούνται για την επαρκή λειτουργία του.. αλλά θα έχετε κάτι... (Υπολογίστε χονδρικά , στο μεταξύ ως ελάχιστα ικανοποιητικό αριθμό τα ΟΚΤΏ πάνελς, αν υποθέσουμε ότι η ισχύς του καθενός από αυτά είναι τουλάχιστον 370 wh και η τάση λειτουργίας τούς στα 24 βολτς ή και μεγαλύτερη το κάθε ένα )...
- Ασφαλώς βέβαια , εδώ πρέπει να πούμε ότι με 4 - 5 πάνελς μόνο , ναι μεν θα δουλέψει (ασφαλώς ) , αλλά επίσης θα πρέπει είναι αναμενόμενο (και να περιμένετε) ότι σε τέτοια περίπτωση τις πολύ πρωινές ώρες , κατά τις απογευματινές ώρες , και πολύ περισσότερο τις μέρες με νεφοκάλυψη , δεν πρέπει να περιμένουμε το ινβερτερ να λειτουργήσει , και να παράξει έργο....
Με δέκα πάνελς όμως σίγουρα θα το κάνει..!!!!
2) το μικρό ινβερτερ το χρησιμοποιώ για εξισορρόπηση του Idol consumption , που εμφανίζει η συσκευή όταν δεν υπάρχουν σημαντικά φορτία...
Ε , και ένα μικρό κέρδος..😊
Σε γενικές γραμμές όσο περισσότερα πάνελς βάλουμε (ως ένα σημείο βέβαια) τόσο καλύτερο αποτέλεσμα θα έχουμε..
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας...
Ελπίζω να βοήθησα...
Μία απορία, πώς καθαρίζουμε τα φωτοβολταϊκά μετά από λασποβροχη? Δεν είναι εύκολο να ανέβεις στα κεραμίδια...
Ειμαι εντυπωσιασμένος. !! Θα ήθελα να κάνω ακριβώς το ιδιο κύκλωμα!! Εχω σχεδόν τα ιδια φορτια με τα δικά σου. Θα μπορούσα να ενοχλήσω κάποια στιγμή, για 2.-3. ερωτήσεις που εχω να κάνω.?
Ασφαλώς...!!!!
Οπότε θέλετε..
Το email και το τηλέφωνο μου , θα το βρείτε πιο κάτω στα σχόλια..!!!!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας
Καλημέρα σας κ.Μιχάλη. Το ινβερτερ αυτό υποστηρίζει και τριφασικό ρεύμα? Αν όχι μπορείτε να μου στείλεται το αντιστοιχο του σε τριφασικό. Ευχαριστώ
Όχι.. είναι μονοφασικό...
Για το αντίστοιχο τριφασικό μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τρία ίδια...
Η ανεξάρτητα (1 σε κάθε φάση) Η τρία διασυνδεδεμένα μεταξύ τους , με ένα μηχάνημα master ( συντονιστή) και δύο μηχανήματα slave....Αν θέλουμε τέτοια λειτουργία με επιτήρηση τάσης και ισορροπία μεταξύ των φάσεων καθώς και συνολική επιτήρηση του συστήματος με πλήρες μπακ απ η και απ'ευθείας αυτόνομη λειτουργία , πρέπει να συνδεθούν με κοινή μπαταρία κατάλληλη...
Μπορεί και σε λειτουργία,, split phase για 10 kw σε ένα σύστημα..!!!!
Μπορούμε ακόμα και να συνδέσουμε 5 σε σειρά..!!!!
Έχει τέτοια λειτουργία τριφασικής υποστήριξης η συσκευή στο ιλογισμικό της , έτοιμο για λειτουργία , συσκευής προς συσκευή, με επικοινωνία μέσω ειδικών καλωδίων. επικοινωνίας.!!!!
Μιλάμε εκεί για 16 KW αδιάλειπτου ισχύος με πλήρη συντονισμό..(στην περίπτωση τριφασικού συστήματος)
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!!
Ελπίζω να βοήθησα.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Με βοηθήσατε πάρα πολύ.
Για ενεργειακά αυτόνομο σπίτι(ψυγείο,κουζίνα,2τηλεορασεις,ΗΥ) με τριφασικό ρεύμα .αν μπορεί να γίνει και πόσο το κόστος;
ευχαριστώ!
Είναι μονοφασικος ο ινβερτερ...
Τα φορτία που αναφέρεται είναι / και μπορούν να εξυπηρετηθούν άνετα και συμβατά και με απλή μονοφασική παροχή / σύνδεση...
(Λογικά δεν φαίνεται να χρειάζεστε τριφασικό)
- Αν είναι έτσι , και με έναν πρόχειρο υπολογισμό , με δέκα πάνελς και τον συγκεκριμένο ινβερτερ το κόστος (σε σημερινές τιμές) δίχως καλώδια και βάσεις στήριξης ή μεταλλική κατασκευή (ανάλογα με το που θα τοποθετηθεί) διαμορφώνεται στα 3.500 ευρώ σε υλικά.
Πάντα ασφαλώς με την βοήθεια του δικτύου...
Για προσθήκη μπαταρίας σε 24h /24 και αύξηση της αυτονομίας , ή ακόμη και χωρίς την παρουσία δικτύου (αποσύνδεση από αυτό ) ,θα πρέπει να υπολογίσετε σε μια μπαταρία Lifepo4 , σε τουλάχιστον 100 Ah , σε τιμή κοντά στις 2.000 ευρώ ετοιμοπαράδοτη .
Αν μένετε όλο το χρόνο στο σπίτι και δεν έχετε καθόλου δίκτυο , η μπαταρία ίσως να σας φανεί μικρή (για το χειμώνα ειδικά και χωρίς βοήθεια από γεννήτρια)
Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεστε 200Ah.. και κόστος σε μπαταρίες το διπλάσιο..(περίπου 4.000 ευρώ)
- Αν για κάποιο λόγο θέλετε όντως ηλεκτρικά τριφασική παροχή (σε πολλές περιπτώσεις η τριφασική παροχή είναι πλεονασμός) ..Αν λοιπόν για κάποιο λόγο , η εγκατάσταση ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ να είναι τελικά τριφασική , τότε η εγκατάσταση θα είναι με τα εξαρτήματα σε 3Χ(και το κόστος) θα είναι 3φορες η αρχική τιμή..
Πάμε λοιπόν για πάνω από 12.000 για μια εγκατάσταση που θα μας εξυπηρετεί για τα επόμενα 20 - 25 χρόνια..
Χαίρετε.
Πολύ ωραίο βιτεο.
Σκέφτομαι για το συγκεκριμένο ίνβερτερ ή για το powmr που ειναι κατα 40% ποιο οικονομικό. Θα ήθελα να ρωτήσω ποσο καιρό λειτουργεί και αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα. Επίσης αν υπάρχει γειωση στο συγκεκριμένο και αν ναι πως συνδέθηκε;
Ευχαριστώ πάρα πολύ
Πλησιάζει τα δύο χρόνια λειτουργίας..
Τους τελευταίους 6μηνες λειτουργεί με μπαταρίες λιθίου και πλήρη αυτονομία...
Δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα και η πλήρης φόρτιση της μπαταρίας επιτυγχάνεται νωρίς το πρωί , όχι αργότερα από τις 11:30 , μετά το ρεύμα που παράγεται πάει κατ ευθείαν στην κατανάλωση...
Εκτός και αν τραβάμε μεγάλα φορτία , νωρίς το πρωί , οπότε και λόγω κατανάλωσής η φόρτιση μπορεί να καθυστερήσει μια με δύο ώρες...
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας
Το Powmr δεν το εμπιστεύομαι τόσο , λόγο του ότι είχα έναν ρυθμιστή φόρτισης , από την ίδια εταιρεία , και δυστυχώς δεν είχε καλή συμπεριφορά , απέναντι στην μπαταρία (κλασσικού τύπου) που τον είχα συνδέσει , οπότε μάλλον δεν θα την εμπιστευομουν ξανά...
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας ...
Καλή σας ημέρα..!!!!
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ειναι πολύ ποιο φθηνό.
Επίσης τη γειωση στο ινβερτερ την
Συνδέσετε στη γειωση του σπιτιού;
@@michalisgeorgiou257 ναι στην γείωση του σπιτιού...
Ηλεκτρική γείωση A/C in και A/C out..
Στο DC κομμάτι (πάνελς) έχω αποφύγει /δεν χρησιμοποιώ ακόμη καμία γείωση...
Καλή σας ημέρα..!!!!
εχω αγορασει το ιδιο inverter και ο ανεμιστηρας δουλευει συνεχεια , ακομα και με 200watt καταναλωση , ειναι λογικο; εχεις κανεις το ιδιο inverter να μου πει την εμπειρια του;
Ναι ο ανεμιστήρας δουλεύει πάντα σε χαμηλή ταχύτητα ακόμη και χωρίς φορτίο.
Αυτή είναι η κατασκευή του και έχει 4 σκάλες αν δεν κάνω λάθος στην λειτουργία του..
Ο πιο χαμηλός , όταν δηλαδή τα φορτία είναι χαμηλά , είναι στην πραγματικότητα σχεδόν αθόρυβος.
Δεν ενοχλεί καθόλου... εκτός βέβαια αν το βάλουμε μέσα στο σπίτι , πολύ κοντά στο υπνοδωμάτιο μας...
Τότε βέβαια μπορούμε να το ακούμε , ακόμη και στην χαμηλή σκάλα και ειδικά το βράδυ...
Σε κάθε περίπτωση αν το ινβερτερ είναι σε εξωτερικό χώρο , πλην των δύο υψηλότερων επιπέδων ανεμιστήρα που έχει σε κάθε άλλη περίπτωση η παρουσία του δεν γίνεται αισθητή...
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!!
Κάνε update στο firmware, μειώνει το πρόβλημα
και εγω αυτο σκεφτηκα με το firware, θα στειλω μηνυμα και θα σας πω τα αποτελεσματα
@@johnykyriazis Προσοχή με το ποιο firmware θα βάλεις. Το εργοστάσιο κατά καιρούς αλλάζει κάποια πράγματα στο hardware και τα firmware δεν είναι συμβατά μεταξύ τους για παλιότερες και νεότερες εκδόσεις.
To mail το βγάζει άκυρο .Μήπως έχει αλλάξει.
γεια σου φιλε μου ποια εταιρεια σου τα εβαλε?
Είναι ιδιοκατασκευη.
Το έφτιαξα δηλαδή όλο μόνος μου..!!!!
Ότι άλλο θέλετε μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα.
Το email μου υπάρχει , παρακάτω στα σχόλια.
Καλές γιορτές..!!!
Χρόνια πολλά..!!!
Στο υβριδικο inverter αν συνδεθει μπαταρια, λειτουργει ως ups; Δηλ φορτιζει απο την παροχη δικτυου δεη ωστε να εγγυηθει αδιαλειπτη παροχη ρευματος σε περιπτωση διακοπης της δεη; Αν ειναι ετσι, δεν συμφερει η μπαταρια.
Επισης, αν τραβαει και απο τις 3 πηγες (δικτυο, panel, φορτισμενες μπαταριες) με ποια σειρα γινεται η καταναλωση; Παραμετροποιειται απο τις ρυθμισεις η σειρα καταναλωσης;
Φόρτιση της μπαταρίας από τα Φ/Β..!!!!
Παραμετροποίηση σε όλα τα στάδια και με επιθυμητή σειρά προτεραιότητας..!!!
Πχ: Solar first - battery - utility
(Δηλαδή πρώτα ήλιος , μετά μπαταρίες , στο τέλος δίκτυο)
Ή αλλιώς :
Solar first -utility -batterry back up
(Δηλαδή πρώτα ήλιος , μετά δίκτυο, μπαταρίες για back up)
Κτλ κτλ..
- Επίσης ρύθμιση γίνεται και για το επιθυμητό επίπεδο εκφόρτισης και χρήσης της επιπλεονάζουσας ενέργειας που έχει πριν αποθηκευτεί από την μπαταρία , διάρκεια εκφόρτισης σε βάθος , voltage , ή ποσοστό επί τις εκατό ,, status+ battery health (σε μπαταρίες τύπου Life po 4 κτλ κτλ...
Δεν είναι τυχαίο το σύστημα...
Παίρνει παραμετροποίηση στα πάντα..
Πόσο κοστίζει αυτό το μηχανιμα?
Αν λέτε για το ινβερτερ , περίπου στα 1.100 ευρώ.
Δεν έχω λόγια κύριε Μιχάλη μπράβο σας για την ενημέρωση και την διάθεση να διδάξετε της γνώσεις σας και σε άλλους ανθρώπους… Σήμερα σπανίζουν αυτά. Πάντα μας ενδιέφερε με τον σύζυγο μου ένα τέτοιο σύστημα με 5kw που να είναι σε αυτά τα οικονομικά πλαίσια και να καλύπτει τουλάχιστον της απαραίτητες προϋποθέσεις της ημέρας. Δεν ξέρω αν θα ήταν εύκολο να βάζατε όντως μια λίστα Π.χ. 10 πάνελ ένα Inverter τόσα watt τέτοια ισχύει Μπαταρίας τόσα μέτρα καλώδιο και ότι άλλο χρειάζεται να έχουμε μια εικόνα για εμάς που δεν τα ξέρουμε αυτά.. Να υπάρχει κάτι σαν συνταγή.. Βέβαια δίχως την δίκη σας ευθύνη. Τώρα το αν θα μπορούσε να το τοποθετούσε και ο σύζυγος μου που είναι ηλεκτρολόγος εγκαταστάσεων δεν ξέρω. Θα μας το πείτε εσείς αυτό. Πάντως πολλά συγχαρητήρια για την τόσο όμορφη δημιουργία σας. Να είστε πάντα καλά..
Χρόνια σας πολλά και καλά Χριστούγεννα..!!!!
Στην κατασκευή που βλέπετε (το αναφέρω και στα σχόλια , έχουν χρησιμοποιηθεί 10 πάνελς των 445watts ( τα έχω προμηθευτεί από Έλληνα προμηθευτή) σε πολύ συμφέρουσα τιμή...(μόλις 195 ευρώ το ένα)..!!!
Τα αγόρασα το Καλοκαίρι του 2021
Από εκεί και πέρα , το ινβερτερ που βλέπετε (το έφερα από το εξωτερικό) , γύρω στα χίλια εκατό ευρώ μαζί με δασμούς , φόρους και μεταφορικά , και το παραλάβαμε με σχεδόν 2 μήνες αναμονής ( σήμερα υπάρχει και στην Ελλάδα με την ίδια περίπου τιμή και χωρίς αναμονές
Η τιμή διεθνώς έχει πέσει για το συγκεκριμένο μοντέλο , και πιθανόν στο εξωτερικό ίσως να το βρείτε και φτηνότερο , γιατί πλέον εχει παρουσία στην αγορά πάνω από τρία έτη , και υπάρχουν λανσαριστεί και νέα μοντέλα , με ποικίλες δυνατότητες και ευκολίες , τόσο από την ίδια εταιρεία , όσο και από αρκετές άλλες.
(Οι τιμές στα φωτοβολταϊκά πλαίσια όμως έχουν " τσιμπήσει" κάπως , μετά από δύο χρόνια λόγω της ζήτησης)
- Από εκεί και πέρα , καλώδια φωτοβολταϊκών , ασφάλειες κτλ , από την τοπική αγορά ηλεκτρολογικού υλικού , και βάσεις στήριξης..
Στην περίπτωση μου , και λόγω ιδιομορφίες της στέγης μου τα έφτιαξα ο ίδιος...
Φυσικά και όλη η δουλειά που βλέπετε είναι DIY , δηλαδή το έφτιαξα μόνος μου..!!!!
Σήμερα έχω τοποθετήσει και λειτουργώ και μπαταρία 🔋 48 βολτ στα 150 Ah Life po 4 , (για αποθήκευση ενέργειας και για το βράδυ ) και μετά τις γιορτές θα ανεβάσω και νέο βίντεο με τις εντυπώσεις και εξηγήσεις.
Θα μπορούσε ασφαλώς να το τοποθετήσει και ο σύζυγός σας , εφ όσον είναι ηλεκτρολόγος , ασφαλώς.
Να είστε καλά.
Σας εύχομαι Καλές γιορτές..!!!!
Δυστυχώς σε πολλές απαντήσεις δεν μπορώ να απευθύνω το όνομα σας , ώστε να ειδοποιηθείτε...
Ελπίζω να δείτε την απάντηση..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Καλές και ευλογημένες γιορτές να έχετε κύριε Μιχάλη με την οικογένεια σας. Ευχαριστώ για την απάντηση σας θα την μελετήσουμε με τον σύζυγο μου και θα περιμένουμε την καινούργια ανάρτηση σας που θα κάνετε με αγωνία!
Καλημέρα και συγχαρητήρια για τη δουλειά που έκανες Εχω το αντίστοιχο inverter στο οποίο προσπαθώ να συνδέσω ανεμογεννήτρια οι συνδέσεις μου είναι σωστές αλλά το inverter από την ανεμογεννήτρια ρεύμα δεν παίρνει θα μπορούσες να με βοηθήσεις;;
Καλημέρα..!!!
Πολύ ευχαρίστως.. ασφαλώς και θέλω..!!!!
Θέλω όμως μια εξήγηση σε αυτό που λέτε..
Τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας που τον συνδέετε..;;;;
Έχετε μπαταρίες..;;;
Γιατί ο ρυθμιστής φόρτισης που διαθέτει το μηχάνημα είναι μόνο για φωτοβολταϊκά πλαίσια...
Οπότε τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας που διαθέτετε , θα πρέπει να τον συνδέσετε στις μπαταρίες..
Και από εκεί , με αυτόν τον τρόπο , θα μπορεί πλέον το μηχάνημα να αντλήσει την παραγόμενη ενέργεια που έρχεται από τις μπαταρίες
Αν δεν διαθέτετε μπαταρίες , η ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας , απ'ευθείας σύνδεση με τον ινβερτερ δεν μπορεί να γίνει..!!!
Ο ινβερτερ έχει ενσωματωμένο ρυθμιστή φόρτισης , μόνο για φωτοβολταϊκη συστοιχία με εύρος λειτουργίας από 150- 450 volts DC.
Αν έτσι έχετε κάνει την σύνδεση , θα πρέπει να δουλέψει , λογικά..!!!
Και πάλι, αν δεν κατάλαβα σωστά το ερώτημα σας , μπορείτε άφοβα να μου το πείτε..
Καλημέρα σας και καλή επιτυχία στο έργο σας..😊
@@michalis.inspirations.choises Σε ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σου με βοήθησες πάρα πολύ Εχει ρυθμιστή φόρτισης ανεμογεννήτρια και σε περίπτωση που δεν έχω και πολύ καλές μπαταρίες θα παίρνω το παραγόμενο ρεύμα από την ανεμογεννήτρια;; Επίσης θα πρέπει να κάνω και άλλη ρύθμιση στο πρόγραμμα του Inverter; Και πάλι σε ευχαριστώ πολύ
@@ΧρήστοςΔαλατσης όχι.. καμία ρύθμιση..!!!
Απλά πρέπει να έχεις μπαταρία 48 βολτ (η συστοιχία μπαταριών με άθροισμα από 48 volt) για να μπορέσει να την αναγνωρίσει το ινβερτερ.
- Θσ συνδέσεις τον ρυθμιστή της ανεμογεννήτριας με την μπαταρία , και την μπαταρία με τον ινβερτερ..!!!
Τα υπόλοιπα θα γίνουν μόνα τους , με βάση την εξισορρόπηση της ενέργειας , μεταξύ των πηγών.
@@michalis.inspirations.choises Καλημέρα Τις μπαταρίες πού θα τις συνδέσω;; Στην είσοδο των φωτοβολταϊκών ή στην είσοδο για τις μπαταρίες;;Θα το δοκιμάσω σημερα με μπαταρίες για αυτοκίνητο
@@ΧρήστοςΔαλατσης οι μπαταρίες αυτοκινήτου δεν είναι κατάλληλες για φωτοβολταϊκά συστήματα..
Σε κάθε περίπτωση θέλετε ενα σύστημα μπαταριών , συνδεδεμένο , με τέτοιο τρόπο , που το τελικό άθροισμα τάσης , να είναι τα 48 - 54 βολτ..
Από εκεί θα συνδέσετε το συν και το πλην των μπαταριών στην είσοδο DC του ινβερτερ ,(και όχι με την είσοδο των φωτοβολταϊκών , ΠΡΟΣΟΧΉ μην κάνετε τέτοιο σοβαρό λάθος ).
Πάνω σττις μπαταρίες τώρα θα συνδέσετε τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας..
Με αυτόν τον τρόπο, η ενέργεια που θα προέρχεται από τον ρυθμιστή φόρτισης της ανεμογεννήτριας , θα πηγαίνει στις μπαταρίες , και μέσω αυτών η ενέργεια θα καταλήγει στο ινβερτερ , και στην συνέχεια θα γίνεται AC τάση κατάλληλη για τα φορτία σας.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου , το email μου είναι γραμμένο κάτω , στα σχόλια..
- Δεν μπορώ δυστυχώς να το αναδημοσιεύσω διότι η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει πλέον...
Το έχω αναφέρει στα σχόλια αρκετές φορές..
Εναλλακτικά μπορείτε να μου γράψετε το τηλέφωνο σας και να σας καλέσω εγώ..
Μπορούμε έπειτα να το σβήσουμε ώστε να μην σας ενοχλήσει κανείς άλλος..
Καλημέρα σας..!!!
Ωραίος ευχαριστουμε
Σας ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Γεια σας.
Μήπως τα χρήματα που αναφέρεται δεν αντιστοιχούν στο σύστημα που μας περιγράφετε ;
Γιατί το λέτε αυτό...
Ας το πάμε αναλυτικά λοιπόν :
10 πάνελς των 445 watts ,(αγορά 2021 προς 189 το ένα) τεχνολογίας half cells...
Ίσον 1890 ευρώ..!!!!
Ένα υβριδικό σύστημα off grid Hybrid inverter (το συγκεκριμένο είναι το Growatt ES 5000 spf ) με τιμή αγοράς 860 δολάρια , αγορά τότε από το εξωτερικο , δεν υπήρχε στην Ελλάδα , τώρα υπάρχει...
Μαζί με μεταφορικά , έξοδα αποστολής στην έδρα μου και εκτελωνισμό πλήρωσα περίπου 350 ευρώ...
Σύνολο..1200 ευρώ..
Κάτι τέτοιο...!!!!
Άρα πάνελς και ινβερτερ στα 3000.. και κάτι...😊😊
Αυτά σχετικά με τα 10 πάνελς και τον ινβερτερ..
- Βέβαια...
Αν βάλουμε τώρα και όλα τα "έξτρα" υλικά..
Πχ το ότι η κατασκευή σίδερα , (αντί βάσεων) είναι ιδιοκατασκευη...την έφτιαξα μόνος μου...
Λόγω ελλείψης χώρου στη στέγη...
Έχει παει... plus 450€
..
Οκ , επίσης δεν έβαλα στον υπολογισμό το κόστος σε καλώδια και... ασφάλειες... βάλε... καμία 300 άρα...
Αν το πάμε έτσι, δεν είναι μόνο οι 3.000 και κάτι..😃😃
Χαχα...
Αν βγάλεις σιδερικα και καλώδια.. και ασφαλείς και...
Μόνο πάνελς και ινβερτερ..
Περίπου 3.000 ...😃😃
Αυτό όσον αφορά μόνο τα μεγάλο σύστημα..
- Τώρα βέβαια θα πρέπει να υπολογίσουμε την αγορά που έκανα εφέτος..!!!
- Του πήρα και μπαταρία , (το έκρινα απαραίτητο).. σύν 2.900 ευρώ
..😃😃
Θα μου πεις, δεν τελειώσαμε εδώ..
Έχεις και το μικρό..!!!
Οκ..😃😃
Το μικρό σύστημα , που τρέχω παράλληλα , ήταν η πρώτη απόπειρα μου με τα φωτοβολταϊκά...(πείραμα ) το τρέχω εδώ και δύο χρόνια , και νομίζω το αναφέρω και στο βίντεο , μου κόστισε κοντά στα 1.500 ευρώ..
Βάλε και ένα inverter που "ζεματισα" στο μεταξύ...😊
Ε , δεν θα κάνα και εγώ την ζημία μου..;;;
Τώρα θέλω να φτιάξω και δωμάτιο..
Υγρασία γαρ...
Κρίμα τα μηχανήματα..😊😊
Ξόδευε πάλι...
Ασε που θέλω να ρίξω αλλά 6 πάνελ πάνω...
- Ραβε - ξυλωνε...
Ελπίζω να απάντησα στις απορίες σας...😊😊
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!!
Εννοείται ότι στο μεταξύ είστε ελεύθερος να με ρωτήσετε ότι άλλο θέλετε ..!!!!
ΓΕΙΆ ΣΑΣ ! ΘΑ ΉΘΕΛΑ ΤΑ ΦΏΤΑ ΣΑΣ!
ΕΧΩ 15 ΠΑΝΕΛ ΤΩΝ 245w 30v 8Amp
ΚΑΙ ΘΈΛΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΕΝΑ Inverter ΊΔΙΟ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΌ ΣΑΣ ΓΙΑ ΑΡΧΉ ΧΩΡΊΣ ΜΠΑΤΑΡΊΕΣ, ΤΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΊΑ ΝΑ ΤΟΎΣ ΚΆΝΩ ; ΑΡΚΟΎΝ ΑΥΤΆ ΓΙΑ ΤΑ 5Kw του Inverter; ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ
Η μέγιστη τάση που μπορεί να δεχτεί η είσοδος mppt του ινβερτερ είναι τα 450 βόλτ DC...
Παρ όλα αυτά καλό θα ήταν για λόγους ασφαλείας , να μην ξεπεράσουμε τα 410 - 420 βόλτ συνεχούς τάσης...
Εφ όσον λοιπόν έχετε 15 πάνελ με έξοδο τα 30 βόλτ δεν μπορείτε να τα συνδέσετε όλα μαζί , σε σειρά ( +/- ) με το ινβερτερ..!!!
Μπορείτε όμως να συνδέσετε δύο σειρές από 7 πάνελ σε σειρά (στοιχειοσειρά) και αυτές οι δύο στοιχειοσειρες με τα 7 πάνελς , να συνδεθούν παράλληλα στο ινβέρτερ..!!!
Εναλλακτικά θα μπορούσατε ίσως να βρείτε άλλο ένα πάνελ , και να συνδέσετε έτσι δύο σειρές των οκτώ...
Αλλιώς θα πάτε σε δύο σειρές των επτά...!!!!
Προσοχή γιατί οι δύο στοιχειοσειρες πρέπει να είναι σε ίδια δυναμική και χαρακτηριστικά μεταξύ τους...
Δηλαδή στην περίπτωση σάς , 2χ 7 σειρές (θα περισσέψει δηλαδή το ένα) , η αλλιώς πάμε σε δύο παραλληλίες τών οκτώ ( 2χ8 )...
- Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας...
Καλή επιτυχία...!!!!
- Οποιαδήποτε άλλη απορία , ευχαρίστως να σας την απαντήσω εδώ...
Καλό σας απόγευμα..!!!!
Σημειώστε ότι για πλήρη παραγωγή το ινβερτερ μπορεί να δεχτεί έως και 6.000 watts σε πάνελς , ώστε να παράξει έως και 5,5 Kw (νόμιμη συνεχή ισχύς στα 5Kw δίχως πρόβλημα) με παράλληλη φόρτιση μπαταριών σε ισχύ έως τα 30 KWh σε μπαταρίες λιθίου , με ρεύμα φόρτισης έως 100A.
Ότι άλλο θέλετε μπορείτε να με ρωτάτε στα σχόλια...!!!!
Ευχαριστούμε Μιχάλη για το την παρουσίαση και ιδίως για το πλήθος απαντήσεων στα σχόλια. έγραψα 4 σελίδες πληροφοριών. Ήμουν έτοιμος να μπω στο net metering σλλα μόλις έμαθα πως το συμβόλαιο είναι 25ετιας και η εγγύηση της μονάδας τα 12, άρχισα να βλέπω εναλλακτικές μήπως και αποφύγω να δεσμευτώ για 25 χρόνια.
Θέλω να στήσω ένα παρόμοιο σύστημα στο πατρικό μου , μπορώ να επικοινωνήσω μαζί σου? Αν χρειαστεί. Έχω βρει το μειλ και το κιν σου στα σχόλια. Ευχαριστούμε πολύ γι αυτό που κανεις. Σούπερ άξιος... θα δω σύντομα και τα υπόλοιπα βίντεο στο κανάλι σου. Να σαι καλά
Καλησπέρα σας και χρόνια πολλά..!!!
Ασφαλώς και μπορείτε...
Στείλτε μου οποίες ερωτήσεις θέλετε...
Θα χαρώ πολύ να απαντήσω..!!!
Καλές γιορτές..!!!!
Καλησπέρα Μιχάλη και Καλή Χρονιά με υγεία!
Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν μπορείς να μας περιγράψεις (ίσως και στο επόμενο βίντεο) πως έχεις συνδέσει τον inverter με την παροχή του δικτύου στο AC IN. Το έχεις συνδέσει απ' ευθείας από το αρχικό καλώδιο παροχής που έρχεται στο σπίτι από τη ΔΕΗ ή μέσω του κεντρικού πίνακα του σπιτιού;
Επίσης, στο manual λέει ότι τα καλώδια PV πρέπει να είναι 12 AWG, δηλαδή 4mm2. Δεν είναι πολύ λεπτά τα καλώδια αυτά;
Καλησπέρα σας και καλή χρονιά..!!!
Η σύνδεση έχει πραγματοποιηθεί από τον κεντρικό πίνακα.
Το AC in , μπαίνει αμέσως μετά την κεντρική ασφάλεια του πίνακα.
Έχει τοποθετηθεί μια ασφάλεια 2χ40 A , και από εκεί τρέχουν τρία καλώδια των 6mm (φάση , ουδέτερος , γείωση) απ'ευθείας στο AC in του μηχανήματος.
Από το AC out , τώρα φεύγουν πάλι 3 καλώδιο 6mm (φάση ουδέτερος γείωση) που πηγαίνουν πλέον πίσω στον πίνακα , και από εκεί σε όλα τα φορτία και ασφάλειες του σπιτιού. (Κουζίνα , θερμοσίφωνας , πλυντήριο , και ασφάλειες δωματίων).
Εννοείται ότι από την είσοδο ΔΕΗ πάμε απ'ευθείας στα ινβέρτερ (μέσω της διπολικής ασφάλειας 40Α) και από το A/C out του μηχανήματος πάμε απ'ευθείας πίσω στον πίνακα (και άρα στα φορτία μας).
Προσοχή είσοδος και έξοδος δεν επικοινωνούν μεταξύ τους ηλεκτρικά , σε καμία περίπτωση...!!!!
Αλλιώς θα έχουμε καταστροφή του μηχανήματος.
Την γέφυρα την κάνει το μηχάνημα (παρεμβάλλεται το ινβερτερ δηλαδή μεταξύ εισόδου και εξόδου ).
Τα καλώδια τών φωτοβολταϊκών τώρα δεν είναι 4mm , αλλά 6mm.
Αυτό είναι και το ελάχιστο απαιτούμενο για ισχύ μεγαλύτερη των 2kpwh σε φωτοβολταϊκά πλαίσια.
Άρα λοιπόν 6mm είναι η διατομή.
Στο επόμενο βίντεο , θα γίνει ξανά μια αναφορά στον τρόπο σύνδεσης ενώ , θα δείξουμε και την σύνδεση στο μηχάνημα μίας μπαταρίας 48 v 150Ah , που έχω ήδη τοποθετήσει και λειτουργώ.
Το βίντεο θα ανέβει μετά τις γιορτές.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο και καλή χρονιά..!!!!
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ για τη λεπτομερή απάντηση! Επειδή θέλω να τοποθετήσω τον inverter (και αργότερα και τη μπαταρία) εκτός του σπιτιού για λόγους ασφάλειας και χώρου, είναι δυνατόν να συνδεθεί στο AC In του inverter το κεντρικό καλώδιο της ΔΕΗ που μπαίνει μέσα στο σπίτι; Και το AC Out να προχωρήσει προς τον πίνακα του σπιτιού; Ουσιαστικά δηλαδή να "κοπεί" το κεντρικό καλώδιο παροχής της ΔΕΗ εξωτερικά του σπιτιού, να μπει το inverter και να συνεχίσει το καλώδιο από το AC Out του inverter μέσα στο σπίτι χωρίς να πειραχτεί καθόλου ο πίνακας;
@@Theo2482 ναι...
Αν κοπεί με προσοχή το καλώδιο παροχής και πάει απ'ευθείας στον ινβερτερ , αυτό γίνεται ασφαλώς , αρκεί βέβαια να παρεμβάλλεται μια ασφάλεια 2 Χ 40Α μεταξύ παροχής και μηχανήματος οποιαδήποτε , και να μπουν σωστά οι απαιτούμενες γειώσεις.
Προφανώς λοιπόν θα πρέπει να φτιάξετε έναν , (μικρό A/C πίνακα ) με την ασφάλεια σας μέσα τις γειώσεις κτλ.
Θα μπορούσατε επίσης να βάλετε στον νέο σας πίνακα και μια ασφάλεια στην έξοδο του μηχανήματος , μιας και θα καλύψετε μια απόσταση έως τον κεντρικό πίνακα παροχής .
Από εκεί , ασφαλώς και μπορεί να φύγει μετά το "υπόλοιπο" καλώδια που θα πάει με ασφάλεια πλέον στον πίνακα , σαν να μην "κόπηκε " ποτέ.
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ πολύ!
Γεια σας απο κρητη ειμαι ευτιαξα κι εγω ενα 4.5κw τον ιδιο inverter και 4 μπαταριες το ρευμα ειναι τριφασικο δουλευε καλα στην αρχη.τωρα συνηθως πρωι και απογευμα μου κλεινει το ρευμα στο σπιτι αντι να γυριζει στη δεη και ενω δεν δουλευει κατι σημαντικο. Θαθελα τη βοηθεια σου .οι ηλεκτρολογοι εδω μου λενε να αλαξω inverter.Ευχατιστω
Όχι...γιατι να αλλάξετε inverter..;;;
Δεν βλέπω τον λόγο...!!!!
Εκτός και αν δεν σας καλύπτει από άποψη ισχύος κτλ , σε κάθε άλλη περίπτωση δεν βλέπω τον λόγο.!!!
- Αυτό που μου περιγράφετε εχει να κάνει προφανώς με ρυθμίσεις , στο menu προφίλ της συσκευής , και όχι με βλάβη.
Υπάρχουν κάποια settings , που θα πρέπει να ρυθμήσετε με προσοχή , προκειμένου το μηχάνημα σας να συνεργαστεί με μπαταρίες και δίκτυο , ταυτόχρονα με απόλυτη επιτυχία.
Υπάρχουν περιπτώσεις που κάποιες ρυθμίσεις αντιβαίνουν σε σχέση με κάποιες άλλες.
Από την άλλη , αν το μηχάνημα σας είχε βλάβη , θα είχατε κωδικό σφάλματος.
Αν πράγματι αυτό συμβαίνει και έχετε πράγματι κωδικό σφάλματος , τότε πρέπει να απευθυνθείτε στο σέρβις της εταιρείας που σας καλύπτει για δύο έτη.
Και όχι να το αφήσετε έτσι.
- Αν όμως δεν έχετε κωδικό σφάλματος , τότε πράγματι πρέπει να ρυθμήσετε με προσοχή τις παραμέτρους των μπαταριών σας , ώστε ,το μηχάνημα να κάνει ομαλά τις μεταβολές στην στιγμή που πρέπει.
Ευχαρίστως να σας βοηθήσω με την παραμετροποίηση , εφ όσον είναι αυτό το θέμα.
Το email μου θα το βρείτε στα σχόλια , παρακάτω , γιατί η εφαρμογή δεν επιτρέπει την αναγραφή κατ επανάληψη των στοιχείων επικοινωνίας...
(Σβήνει αυτόματα τα σχόλια).
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας και και καλή χρονιά..!!!
Ελπίζω να δείτε την απάντηση γιατί δεν μπορώ (για κάποιο λόγο) να αναφέρω το όνομα σας στα σχόλια , ώστε να σας έρθει ειδοποίηση...
Καλές γιορτές και καλή χρονιά..!!!
Θελω να ευχαριστησω παρα πολυ τον κυριο Μιχαλη για τη βοηθεια του μου βρηκε αμεσα λυση ενω οι υποτιθεται ειδικοι με παιδευαν τωρα δυο μηνες.ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ και παλι
@@alexandroskolliakoudakis8833 να είσαι καλά Αλέξανδρε , όπως είδαμε λοιπόν μαζί ήταν απλά θέμα ρυθμίσεων που μηχανήματος σε σχέση με τον τύπο των μπαταριών και τίποτα περισσότερο...
Χαίρομαι που σας βοήθησα..!!!
Και ασφαλώς ότι άλλο θες , μπορείς πάντα να ζητάς την βοήθεια μου..!!!!
Εύχομαι καλές παραγωγές..!!!!!
Γιατί δεν μπηκαν οι μπαταρίες πάνω στον ινβερτερ τον κεντρικό ;
Γιατί δεν υπήρχαν διαθέσιμες μπαταρίες για το μεγάλο ινβερτερ , όταν ανέβηκε το βίντεο..
Θα υπάρξει και νέο , με βάση την αλληλεπίδραση του μηχανήματος , όταν αυτό έχει μπαταρίες..!!!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..
@@michalis.inspirations.choises σε ευχαριστώ !!
Μιχάλη καλησπέρα Χριστός Ανέστη, μια ερώτηση θα ήθελα να κάνω: σε περίπτωση που λείπω απο το σπίτι, και έχει διακοπή η ΔΕΗ υπάρχει περίπτωση να επιστρέφεται το ρεύμα στην γραμμή? Το ρωτάω αυτό γιατί λες σε κάποια στιγμή για επιστροφή ρεύματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Χρόνια πολλά..!!!
Αληθώς ο κύριος..
Αναφέρομαι ότι θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε ενέργεια στο δίκτυο , εφ όσον μας περισσεύει ενέργεια , μιλώντας γενικά για φωτοβολταϊκά συστήματα , τους τύπους και τις δυνατές εφαρμογές τους , και όχι για το συγκεκριμένο ινβερτερ.
Το ινβέρτερ που έχω (και παρουσιάζω και στο βίντεο) είναι ενα υβριδικό off grid inverter , που έχει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας ακόμη και χωρίς μπαταρίες και χωρίς καθόλου δίκτυο για την διάρκεια της ημέρας , καθώς και την νύχτα , με χρήση μπαταρίας...
Δεν επιστρέφει λοιπόν ρεύμα στο δίκτυο , παρά μόνο παράγει ενέργεια για το σπίτι μας , ακόμη και αν δεν υπάρχει καθόλου παροχή ενέργειας από το δίκτυο.
Το συγκεκριμένο ινβερτερ το καταφέρνει αυτό γιατί διαθέτει ξεχωριστή είσοδο ρεύματος από την ΔΕΗ και ξεχωριστή έξοδο προς το σπίτι.
Οπότε η ενέργεια εξέρχεται από το σύστημα μας προς τον πίνακα του σπιτιού , και είναι ηλεκτρικά απομονωμένη από την είσοδο , άρα αποκλείει την έξοδο ρεύματος προς το δίκτυο ηλεκτροδότησης.
Το σύστημα παρέχει ενέργεια προς τα φορτία και τις συσκευές μας από τρεις πηγές :
Φωτοβολταϊκά πάνελς , μπαταρία και τέλος δίκτυο.
Ή σειρά τροφοδοσίας των φορτίων μας μπορεί να προγραμματιστεί σε ποσοστό, από το μενού της συσκευής , με απόλυτη παραμετροποίηση , με οποία σειρά θέλουμε και σε όποιο ποσοστό θέλουμε , με απόλυτη ακρίβεια , ανάλογα με τις ανάγκες μας και την εγκατάσταση που έχουμε φτιάξει..
Δεν έχουμε ποτέ διακοπή όταν το σύστημα μας είναι πλήρες , ενώ μάλιστα μπορεί να γίνει εντελώς αυτόνομο , χωρίς την ανάγκη να πάρουμε ούτε 1watt από το δίκτυο..!!!
Πράγμα που έχω πετύχει μόλις πριν από τέσσερις μήνες...
Πρακτικά είμαι 100% αυτόνομος...!!!
Επιστροφή στο δίκτυο δεν υπάρχει.
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση, μια τελευταία ερώτηση η οποία αφορά τα πάνελ,, ήτοι τα εχεις συνδεδεμένα σε σειρά ή εν παραλλήλω.
@@nektarioskaronis3387 σε σειρά...
Δέκα πάνελς..!!!!
@@michalis.inspirations.choises καλησπέρα και πάλι μια ερώτηση σε παρακαλώ, αναφέρεις για email αλλά δεν το βρίσκω, αν είναι εύκολο να μου το αποστείλεις ? επίσης έκανα αίτημα σε fb μάλλον......
@@nektarioskaronis3387 Αν το βρω θα σας κάνω αποδοχή...
Χριστος Ανεστη Κυριε Μιχαλη χαιρετε μπορω να επικοινωνησω για καποιες πληροφοριες ενδιαφερομαι για αμεση εγκατασταση με ενα παρομοιο συστημα σαν το δικο σας εχω και το τηλεφωνο αμα ισχυει,και το email σας να τα λεγαμε λιγο καποια στιγμη αμα μπορειτε θα το εκτιμουσα τα μεγιστα.Ευχαριστω.
Αληθώς ο Κύριος....!!!
Ασφαλώς και μπορείτε...
Μπορώ να ανταλλάξω οποιαδήποτε πληροφορία , από την πλευρά του χρήστη..
- Μετά μάλιστα από την χρήση του συστήματος , σχεδόν πλέον για δύο χρόνια (διανύω ήδη το δεύτερο έτος) και μάλιστα τους τελευταίους τέσσερις μήνες με αποθήκευση ενέργειας ,με την βοήθεια μπαταριών , έχουν βγει ήδη κάποια χρήσιμα συμπεράσματα από την πλευρά της χρήσης..!!!!
Ευχαρίστως να τα σας βοηθήσω..
- Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!!
Ο άνθρωπος στο βίντεο κανει εγκαταστάσεις στην Αθήνα; πως μπορω να ερθω σε επαφη μαζι του;
Όχι... δεν είμαι εγκαταστατης...!!!!
Είναι μια DIY κατασκευή που έφτιαξα μόνος μου...
Δυστυχώς πλέον η προσθήκη σχολίων σε αυτό το βίντεο έχει καταστεί εξαιρετικά δύσκολη , ίσως λόγω του παρατεταμένου χρόνου / και αριθμού των σχολίων...
Δεν διαφημίζω καμία εταιρεία φωτοβολταϊκών , ούτε κάνω καμιά προώθηση προϊόντων , απλά είχα ανεβάσει ένα βίντεο , εδώ και έναν και πλέον χρόνο , με το πως μπορεί κάποιος , γρήγορα και εύκολα να βάλει ένα Φ/Β σύστημα.
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας..!!!
Ωραία δουλειά μπράβο σας ! Να ρωτήσω αν όλοι οι inverter του εμπορίου μπορούν να δίνουν στο σπίτι μέσω του δικτύου των πάνελ ρεύμα και όταν δεν τους φτάνει να τραβάνε από το δίκτυο της δεης ;
Όχι..!!!!
Δυστυχώς δεν το κάνουν αυτό όλοι...
Μόνο οι υβριδικού τύπου μπορούν να επιτύχουν τέτοια λειτουργία...!!!
- Υπάρχουν σήμερα στην αγορά δύο βασικές κατηγορίες υβριδικών ινβερτερς που μπορούν να λειτουργούν με τέτοιο τρόπο , οι On grid hybrid inverters , που προορίζονται για αυτοπαραγωγη μέσω NetMeeting , αλλά ταυτόχρονα αξιοποιούν τα φωτοβολταϊκά και τις μπαταρίες , για παραγωγή ενέργειας προς το σπίτι , σε περίπτωση διακοπής , και οι αντίστοιχοι off grid hybrids.που κύριο μέλημα τους είναι η παροχή ενέργειας από διαφορετικές πηγές όπως φωτοβολταϊκά , μπαταρίες , και τέλος το δίκτυο..!!!
(Όπως αυτός του παραδείγματος του βίντεο).
@@michalis.inspirations.choises σε ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σου και την απάντηση σου . Κάποιες μάρκες off grid hybrid inverter αξιόλογες για να το ψάξω , ξέρετε ;
@@disneycrack1962 ναι..
Εκτός από αυτή που παρουσιάζω στο βίντεο που είναι η Growatt , που επίσης έρχεται σε πολλά μοντέλα και διαφορετικές ισχύς έως και 50Κ , υπάρχουν και αρκετά έως πολύ καλύτερες συσκευές , όχι ότι αυτή είναι κακή βέβαια... κάθε άλλο..!!!!
(Εξαρτάται πάντα από το τι θέλει να φτιάξει ο καθένας) (με το αντίστοιχο κόστος ασφαλώς).
- Εκτός λοιπόν από την Growatt , μπορείτε να βρείτε και inverters των επίσης πολύ αξιοποιστων εταιρειών όπως για παράδειγμα να αναφέρω τρεις εταιρείες που μου έρχονται τώρα στο μυαλό , μπορείτε να βρείτε υβριδικό σύστημα της SolarArk , της DYE , καθώς και της Schneider , με ίδιες ή και ανώτερες δυνατότητες και ευκολίες , όπως αυτό που έχουμε εδώ...
- Ανάλογα με το σύστημα που θέλετε να εγκαταστήσετε και τις ανάγκες που αυτό θέλετε να καλύψει , καθώς και τους στόχους σας , υπάρχουν δεκάδες επιλογές από τύπους , ισχύ και δυνατότητες ανα τύπο και απαίτηση..!!!
Η βιομηχανία σε αυτόν τον κλάδο έχει προχωρήσει εντυπωσιακά τα τελευταία χρόνια.
Ελπίζω να σας βοήθησα...!!!
Φίλε καλησπέρα. Το βίντεο σας πάει για Όσκαρ. Μπορείς να με βοηθήσεις σε μερικά πράγματα γιατί οι ηλεκτρολόγοι φωτοβολταικων έχουν γίνει πυρηνική επιστήμονες και δεν υπάρχουν. Θα ήθελα να μάθω τα εξής.
Α) το ρεύμα που πάει στο ινβερτερ έρχεται από μια οποιαδήποτε πρίζα η από το καλώδιο που σου δίνει ρεύμα η ΔΕΗ? Εννοώ την αρχή .
Β) Από την έξοδο του ινβερτερ που θα το συνδέσεις μετά??? Σε μια πρίζα στην αρχή από εκεί που παίρνει ρεύμα ο ηλεκτρικός πίνακας σου ? Θέλει κάποια ασφάλεια πριν τι έχεις εσύ ακριβός πες μου τι ρελε ισχυος η τι ρελε διαφυγεις ,τι πάχος καλώδια κτλ.
Εμένα το ινβερτερ είναι τοποθετήμενω στην ταράτσα, θα μπορούσε να πάρει ρεύμα από την παροχή του πιεστικου η την παροχή του θερμοσίφωνα?
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..!!!
Το ινβερτερ παρεμβάλλεται μεταξύ του δικτύου και του ηλεκτρολογικού πίνακα...
Συνεπώς πρέπει μετά την παροχή να πάμε απ'ευθείας στο ινβέρτερ , με μια ασφάλεια 2χ 40 Α , και όχι από οποιαδήποτε άλλη πρίζα..!!!!
Το ινβερτερ μετά το οδηγούμε στον πίνακα , ούτως ώστε να μπορεί στην συνέχεια να τροφοδοτήσει όλα μας τα φορτία..!!!!
Δεν το βάζουμε παράλληλα με το δίκτυο , αλλά μετά από αυτό...
Δηλαδή η σειρά είναι:
Είσοδος (από δίκτυο) (η γεννήτρια) , κατ ευθείαν στο ινβέρτερ , και έξοδος ινβερτερ προς φορτία..!!!! Δηλαδή το ινβέρτερ παρεμβάλλεται ανάμεσα στην παροχή και τον πίνακα...στην ουσία κόβοντας την γραμμή , που περνάει πλέον από μέσα , και όχι παράλληλα με αυτό..!!!!
Προσοχή η είσοδος δεν έρχεται σε ηλεκτρική επαφή με την έξοδο , με κανέναν τρόπο..!!!
Όχι 220 βόλτ στην έξοδο του ινβερτερ γιατί θα καταστρέψουμε την έξοδο του...!!!
- Στην έξοδο του ινβερτερ A/ C out βάζουμε μόνο τα φορτία που θέλουμε να λειτουργήσουμε..!!!!
Συνεπώς για να το λειτουργήσετε βάζετε στην είσοδο A/C in , το δίκτυο , μετά από μια ασφάλεια 2χ 40A , με ελάχιστη διατομή τα 6mm μετά το ινβερτερ με τα φωτοβολταϊκά , και την μπαταρία τους , αν υπάρχει , και ΤΕΛΟΣ στην έξοδο (AC out) του ινβερτερ πάμε προς τον πίνακα της εγκατάστασης και όλα τα φορτία...!!!!
Καμία ηλεκτρική επαφή της εισόδου του ινβερτερ , και του δικτύου , με την έξοδο του ινβερτερ.
Ελπίζω να σας βοήθησα..!!!;😊
Οποία άλλη απορία έχετε μπορείτε να μου γράψετε εδώ...
Με χαρά μου να σας βοηθήσω..!!!
@@michalis.inspirations.choises Αδερφέ όταν λες όχι 220 βολτ ?? Να το βάλω να δίνει πάνω από 230 βολτ ? Και τι καλωδιο θα συνιστάς από το ινβερτερ στον πίνακα για 30 μέτρα περίπου και που ίσως να μπει και δεύτερο ινβερτερ στο μέ λλον?. Σε ευχαριστώ στο μάξιμουμ Κ. Μιχάλη...
@@georgeskamagas5476 δεν μπορώ να δημοσιεύσω email η τηλέφωνο , γιατί η εφαρμογή το απορρίπτει...
@@georgeskamagas5476 δοκιμάστε (με λατινικούς χαρακτήρες)...
μιχαλης_κάτω παυλα_μαυροπουλος παπάκι χοτμαιλ τέλεια κομ
Πολύ ωραία παρουσίαση... Μας ανοίγετε τα μάτια.. Ευχαριστώ πολύ για της πληροφορίες..
Ευχαριστώ θερμά για τα καλά σας λόγια..😊
Οπότε θέλετε με ρωτάτε άφοβα στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com
Καλή σας ημέρα..!!!!
καλησπέρα σασ ενδιαφερωμε για ένα σύστημα με ελαφρια φωτοβολταϊκά ιμι εύκαμπτα , και μπαταρία που να έχω κατανάλωση ανά μέρα και συνολικά το 24 ωρο 900 Βατ σε 12 βολτ συσκευές , δεν θέλω το 220 βολτ παρακαλώ στείλτε μου μυνημα για το κόστος αγοράς και το κόστος για εγκαταστήση περιοχή Αττική
Καλησπέρα κ.Μιχαλη. και συγχαρητήρια για την εγκατάσταση που έχεις κάνει.
Είδα το βίντεο σου 3-4φορες.
2 ερωτήσεις έχω...
Τι γνώμη έχεις για τα ολοκληρωμένα πακέτα φωτοβολταϊκό??? Huawei 10kw???
Και 2η ερώτηση αν η παραγωγή της ενέργειας είναι μεγαλύτερη από την κατανάλωση τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση στο σύστημα σου???
Που πηγαίνει και αν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα στα εξαρτήματα του συστήματος???
Αν μιλάμε για έτοιμο πακέτο με αποθήκευση ενέργειας σαφώς είναι μια καλή λύση...
Μια ερώτηση :
Τι τύπος είναι..
Αυτόνομο , υβριδικό..;;;
Και αν είναι υβριδικό τι τύπου..;;;
Off grid inverter , on grid με back up σε περίπτωση διακοπής , και αν ναι σε τι ποσοστό...
Υπάρχουν ακόμη και μοντέλα που κάνουν όλες τις λειτουργίες , και επιστροφή στο δίκτυα , σε προγραμματισμένη ισχύ αλλά και πλήρη αυτονομία ταυτόχρονα...πχ το μοντέλο της DYIE...
Β ) στο σύστημα τώρα έχω προσθέσει μπαταρία οπότε η πλεοναζουσα ενέργεια πάει στην μπαταρία και χρησιμοποιείται το βράδυ πλέον έως τις 7 ,5 kWh...
Πείτε μου πιο σύστημα σας ενδιαφέρει , εδώ στα σχόλια , ώστε να σας βοηθήσω.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Καλησπέρα και ευχαριστώ για την απάντηση σας.
Εδώ και 10 χρόνια μένω Γερμανία.
Και το καλοκαίρι επιστρέφω και πάλι Ελλάδα για μόνιμα. Και κάτι τέτοιο θα ήταν μια καλή επένδυση.
Και βέβαια στο μέλλον θα το προσθέσω και μπαταρίες για αυτονομία και το βράδυ.
Εδώ που μένω οι ώρες ηλιοφάνειας είναι αρκετά λίγες και παρόλο αυτά σχεδόν κάθε σπίτι έχει το δικό του φ/β σύστημα . Και έτσι μου ήρθε η ιδέα .... επιστρέφοντας στην Ελλάδα (Λάρισα)που έχουμε 10 μήνες το χρόνο ήλιο να κάνω και εγώ μια τέτοια εγκατάσταση. Και έτσι άρχισα την έρευνα αγοράς και είδα φυσικά και το βίντεο σου ( αρκετές φορές)
@@ΑριστείδηςΠαπακωνσταντινου Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας...
Ότι με χρειαστείτε , μπορείτε να με ρωτήσετε άφοβα , εδώ στα σχόλια..!!!
Καλή σας μέρα..!!!!
Μπορουμε ν εχουμε το τηλεφωνο σας για να επικοινωνήσουμε;;;
Το αναφέρω , ποιο κάτω , στα σχόλια...!!!!
Δεν επιτρέπεται η απ ευθείας αναγραφή στοιχείων επικοινωνίας όπως email ή τηλέφωνο....
Η εφαρμογή δεν το επιτρέπει...!!!!
Η στείλτε μου ένα email...
Υπάρχει πιο κάτω στα σχόλια...
Ευχαριστώ πολύ και καλές γιορτές..!!!!
ΣΕ ευχαριστω πολυ για τις πληροφοριες. Ειμαι στη διαδιακσια αγορας φωτοβολταικων κ ηδη εχω αγορασει 6 πανελ tvn 430 watt κ μια ανεμογεννητρια 1500 watt. Μου εχουν πει ομως οτι υπαρχουν μονο δυο λυσεις. Η πρωτη ειναι με metering κ η δευτερη με μπαταριες. Αλλη ενδιαμεση λυση απαγορευεται. Σε παρακαλω πες μου αν αυτο στεκει η οχι κ γιατι. Επισης με δεδομενο οτι θα εγκαταστησω 24βολτο συστημα εχω παραγγειλει ενα ινβερτερ 3.5 kl. Σe ευχαριστω πολυ ! Θα μπορουσα να εχω τη τηλεφωνο σου;
Όχι δεν στέκει..!!!!
Εξηγώ και στο βίντεο ότι υπάρχει δικαίωμα εγκατάστασης αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων έως και 50 kw , για οικίες ή συγκροτήματα οικιών η μικρές επιχειρήσεις.
Αρκεί ασφαλώς η εγκατάσταση να χρησιμοποιεί την ενέργεια για εσωτερική χρήση , δηλαδή καταναλώνεις ότι παράγεις , χωρίς όμως να διαχεεις ενέργεια πίσω στο ηλεκτρικό δίκτυο
Τώρα , αν έχεις μπαταρίες ή όχι , για αποθήκευση ενέργειας , αυτό είναι δικό μας θέμα , και όχι του δημοσίου
Το θέμα είναι να ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΥΜΕ ΌΤΙ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ και ΌΧΙ να διαχεουυμε την ενέργεια πίσω στο δίκτυο χωρίς την άδεια του ΔΕΔΗΕ , γιατί αυτό συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να αλλιωνουμε σημαντικά τις μετρήσεις του ηλεκτρικού μας μετρητή (πράγμα που είναι τουλάχιστον παράτυπο ) , καθώς και συνολικά την εκτίμηση κατανάλωσης ενέργειας , τόσο του ατομικού μας προφίλ , όσο και την κατάσταση και την εκτίμηση των ενεργειακών αναγκών στην γειτονιά μας
Για να αποφύγουμε τέτοια χρήση , σήμερα υπάρχουν πολλά συστήματα στην αγορά που εξασφαλίζουν ότι η ενέργεια μένει στον χώρο μας , τόσο σε υβριδικά μοντέλα (που εισάγουν αν χρειαστεί ενέργεια από το δίκτυο όταν δεν παράγουμε) , όσο και στα κλασσικά ινβερτερ διασύνδεσης , με την χρήση clamps (αμπεροτσιμπίδας ) και συστήματος ελέγχου παραγωγής με βάση την στιγμιαία ζήτηση που όλα , μα όλα τα συστήματα παραγωγής διαθέτουν..
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διαχείριση συστημάτων ελέγχου και σωστής χρήσης της παραγωμενης ενέργειας μπορείτε να βρείτε οδηγίες στα site και τα manuals όλων των γνωστών οίκων που ασχολούνται με την κατασκευή τέτοιων ινβερτερ.
Αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί μου , για βοήθεια μπορείτε να μου στείλετε ένα μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com
Θα μπορούσαμε και τηλεφωνικά ασφαλώς , αλλά κατόπιν μηνύματος σας στο παραπάνω email
Σας ευχαριστώ πολύ..!!!
@@michalis.inspirations.choises Πολλα ευχαυριστω !!!! :) Προχωρω στην εγκατασταση φωτοβολταικων χωρις τη χρηση μπαταριας. Σκεφτομαι αφου γλυτωνω χρηματα να αγορασω σε πανελ ακομα τουλαχιστον 1.000 βαττ. Για οτι χρειαστω θα τολμησω να σε ξαναενοχλησω αφου μου δινεις το θαρρος. και παλι σε υπερ ευχαριστω !!!!
Καλημέρα σας!!!@@michalis.inspirations.choisesθα μπορούσες να μου στείλεις από που προμηθεύτηκες τα υλικά για την κατασκευή σου( τα πάνελ τα έχω). Ευχαριστώ πολύ sv1ebu@gmail.com
@@gianniskakonikos5265 τώρα είδα το μήνυμα σας... δυστυχώς..
Θα σας στείλω στοιχεία αργότερα..
Συγνώμη για την αναμονή..!!!!
Φίλε καλησπέρα πολύ καλό το βίντεό σου, αν θέλει θέλεις στείλε μου σε ποιον έχεις αγοράσει το inverter
Στείλτε μου στο michalis.mavropoulos69@gmail.com
Ευχαριστώ..😊
Καλημέρα σας..!!!!
Πολύ ευχαρίστως.
Στείλτε μου μήνυμα στο email :
michalis.mavropoulos69@gmail.com
Καλησπερα πολυ ωραιο βιντεο . Μηπως θα μπουρουσατε να αναφερετε τα υλικα που χρησιμοπουσατε .
Σε μήνυμά γιατί δεν κάνω διαφήμιση σε κανέναν..!!!!
Μπορείτε να μου στείλετε στο :
michalis.mavropoulos69@gmail.com
Ευχαριστώ πολύ..!!!!
Πολύ ωραίο βίντεο.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..
Σκοπός του βίντεο είναι να δεί ο κόσμος εναλλακτικές λύσεις για εξοικονόμηση σημαντικής ποσότητας ενέργειας από χρήση πραγματικά αυτόνομων συστημάτων , χωρίς δεσμεύσεις και συμβόλαια με παρόχους και δημόσιο...!!!!
Καθαρές και συμφέρουσες λύσεις, 100% νόμιμα..!!!
Καλημέρα τα πάνελ τα έχεις συνδέσει σε σειρά η κάποια άλλη διάταξη.
Είναι σε σειρά...415. volts. στο σύνολο.
κ. Μιχάλη; Γεια σας. Παρα πολύ ωρα'ια , και πολύ εύχρηστα τα οσα μας λέτε. Ειναι ομως ευκολο εσεις που τα ξερετε, να γραψετε εδω τι θα χρειαστουμε ακριβως ομως ;Δηλαδη τοσα πανελ, τι κατηγορια για πολλα χρόνια εγγυηση, κλπ , ινβεντερ ευρωπαικο; Μπαταρια για να κρατηση για 3-4 ωρες, επειδη θελω να εχω ασφάλεια στην ξυλόσομπα και σε κυκλοφορητη 50 watt σε περιπτωση διακοπης ρευματος, για ασφάλεια ; ,πίνακα, ασφαλειες, καλωδια τι ; διακόπτες κλπ ;;;;;;;;;;;;;;; Ολα οσα χρειαστηκατε εσεις για ολοκληρη την εργασια ;;;;;;;;;;;;;;;;;; Τι θα ακριβως θα χρειαστουμε;;;;;;;;
Θα αναφέρθω σε νέο βίντεο για όλα αυτά..
Σύντομα..
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!!
Αν θέλετε απλά για μια σόμπα ξύλου , για δύο τρεις ώρες , τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα..
Παρακάτω στα σχόλια θα βρείτε το mail μου , γιατί δυστυχώς δεν μπορώ να το ανεβάσω ξανά στα σχόλια...
Δεν το επιτρέπει η εφαρμογή.
τα φωτοβολταικα στην στεγη τι συνδεση εχετε παραλληλη σ σε σηρα?
Σε σειρά..
Προς το παρόν..!!!
@@michalis.inspirations.choises εαν παρεις περισοτερα θα πρεπει να τα βαλεις παραλληλα γιατι δεν μπορει να τα σηκωσει το inverter?
εχω ακουσει απο τον καλογερακη πως τα φωτοβολταικα χαλανε γρηγορα οταν ειναι συνδεδεμενα σε υψηλη ταση, αλλα απο οσο εχω ψαξει δεν εχω βρει κατι τετοιο στο ιντερνετ, εχεις ακουσει κατι τετοιο εσυ
@@stopdontmove5169 ναι... φυσικά και χαλάνε...
Αν τα δουλέψεις στα όρια , δηλαδή σε μεγάλες τάσεις , πχ 1000 volts...
(που δουλεύουν τα μεγάλα ινβέρτερς παραγωγής on grid) (σταθμοί παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας)
- Σε μικρότερες τάσεις η φθορά είναι πιο μικρή , πχ 180 - 350 volts που είναι η μέση τάση που χρησιμοποιείται σήμερα στα ινβερτερ για ατομική χρήση.
Η χρησιμοποιείς πολλές παράλληλες (αλλά ίσες , το τονίζω) σειρές με πάνελς σε μια μέση τάση από 150 - 350 βολτς η καθε στοιχειοσειρά..!!!
Που βρίσκω το σύστημα αυτό για αγορά;
Δείτε τις απαντήσεις στα πιο πάνω σχόλια...
Αν θέλετε μπορείτε να μου γράψετε οποία άλλη απορία σας , εδώ στα σχόλια...
Επίσης υπάρχει και το email μου στα σχόλια που ακολουθούν...
Πολύ ευχαρίστως να σας βοηθήσω.
Ευχαριστώ πολύ..!!!!
Πολύ αισιόδοξο βίντεο και πληροφόρηση. Εάν κάποιος αδαής θα ήθελε θα μπορούσε σήμερα να παραγγείλει ένα σύστημα μικρό και να ξεκινήσει αξιόπιστα?
Καλημέρα σας. Θα μπορούσατε να μου στείλετε το μέιλ σας;
Αναφέρεται παρακάτω στα σχόλια..
Δυστυχώς δεν μπορώ να το προσθέσω και εδώ γιατί δεν το επιτρέπει η εφαρμογή..
Ευχαριστώ πολύ..!!!
Δεν το επιτρέπει δυστυχώς η εφαρμογή...
Αναφέρεται παρακάτω στα σχόλια..
Ευχαριστώ πολύ.
Καλησπερα, μπορείτε να μας γράψετε την συνδεσμολογια? τι πανελ ειναι αυτά 12v ? 24v? το μοντέλο του inverter, τι ρελε μπαίνουν στον πινακα κτλ? κάποιος που έχει γνώσεις έχοντας την λίστα των υλικών μπορεί άνετα να εξυπηρετηθεί μόνος του ή στο κάτω κάτω παραγγέλνει και ενας ηλεκτρολόγος μπορεί να του κάνει την σύνδεση. Μιλάω για το μεγάλο σύστημα όχι το μικρό. Επίσης μια ερώτηση γενική, στο σπίτι έχω τριφασικό ρεύμα, οι καταναλώσεις είναι πολύ μικρές ( το τριφασικό είχε μπει αρχικά γιατί υπήρχαν θερμαντικά σώματα τα οποία πλέον δεν χρησιμοποιούνται.... η μεγαλύτερη κατανάλωση ειναι ο φούρνος πλέον ) θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω μονοφασικό Inverter και να το ρίξω και στις 3 γραμμες μιας και δεν πρόκειται ποτέ να ζητηθεί κάτι μεγαλύτερο απο 4kv ( που θεωρητικά είναι ο φούρνος ) Θα μπορούσα φυσικά να κρατήσω μόνο την μια φάση και να κάνω αναδιανομή στον πίνακα ώστε όλα να περνάνε απο την 1 φάση και έτσι να ειμαι μια χαρα με το μονοφασικο σωστα ?
Σωστά..!!!!
Στα περισσότερα σπίτια σήμερα αυτό ακριβώς συμβαίνει...
Υπάρχει υπερδιαστασολογηση του πίνακα (υποτίθεται ότι θα χρειαστεί στο...μελλον ) αλλά πρακτικά , οι τρεις φάσεις είναι ουσιαστικά αχρειαστες...
Οπότε ναι...
Μπορείτε άνετα να πάτε σε μια φάση..!!!!
Αν θέλετε και έχετε άλλες απορίες ευχαρίστως να βοηθήσω αν γίνεται..
Στείλτε μου ένα μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com
Ευχαριστώ..!!!!
Αν δεν εχεις καταναλωση την ημερα ...γυριζει ρευμα πισω και μειώνονται τα KW στο ρολοι της Δεη που εχει γράψει ?
Όχι είναι off-grid inverter εάν Δν έχεις μπαταρίες να το αποθηκεύεις πάει χαμένο και για να πεις ότι θα βάλεις μπαταρίες θέλεις 15kw και ένα ακόμη inverter ίδιο σε παράλληλη λειτουργία για να αντιμετωπίσει φορτίο
@@GreekSIMRACING όχι... λάθος..!!!
Το ότι δεν επιστρέφεις ενέργεια δεν είναι μειονέκτημα , απλά άλλος τρόπος προσέγγισης του προβλήματος που λέγεται ενέργεια.
Αν όλη την μέρα , ουσιαστικά δεν καταναλώνεις τίποτα , δεν σου μένουν και πολλά να καταναλώσεις την νύχτα..!!!
Τα δύο ινβερτερς που αναφέρεται δεν είναι απαραίτητα...
Ενα αρκεί...!!!!
Ούτως ή άλλως αν έχεις μόνιμα καταναλώσεις άνω των 5kw , πρακτικά πάμε σε άλλης τάξης εγκατάστασης , και λογικά (πάνω από τα 6kw ) πάμε για τριφασικές εγκαταστάσεις...
Αν θέλουμε μπαταρίες , δεν χρειάζεται να φτάσουμε τα 30kw...
Είναι μάλλον υπερβολή...
Με 6kw εως 10 , κάνουμε μια χαρά την δουλειά μας σε 24/24 λειτουργία..
Ακόμη και χωρίς την ύπαρξη δικτύου...
Αν έχουμε δίκτυο ασφαλώς και τα πράγματα είναι πιο εύκολα..
Όποιος δεν θέλει λοιπόν να μπαίνει σε σχέση ολικής εξάρτησης με το δημόσιο δίκτυο με μελέτες , συμβάσεις και συμβόλαια (που ενδέχεται και να αλλάξουν στο μέλλον) , (έχει ξανασυμβεί) , η λύση ενός υβριδικού συστήματος , είναι η καλύτερη και πιο εύκολα υλοποιήσημη λύση ..
Στο 19ο λεπτό περιπου λέτε ότι ο ινβερτερ δεν κάνει excess γιατί δεν είναι συνδεμένος στην ΔΕΗ αλλά αν συνδεθεί μπορεί να κάνει excess. Αφού είναι of grid πως μπορεί να το κάνει αυτό; μπορεί να συγχρονιστεί και να γυρίσει ρεύμα πίσω στην ΔΕΗ γυρνώντας το ρολόι ανάποδα;
Αναφέρομαι σε άλλους τύπους ινβερτερ , αλλά υπάρχει μοντάζ στο βίντεο διάρκειας 46' και αυτό δεν γίνεται αντιληπτό , διότι είναι απόσπασμα τηλεοπτικής εκπομπής , σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι..(που έχει υποστεί μονταζ για λόγους χρόνου)
- Το βίντεο ανέβηκε από εκεί στο TH-cam , και όχι αυτούσια..!!!
- Εξηγώ και στα σχόλια ότι αναφέρομαι στις διάφορες μεταξύ των τύπων ινβερτερ που μπορεί να έχει κάποιος , και πως αυτά συμπεριφέρονται ανάλογα με το φορτίο κάθε εγκατάστασης , αλλά και με βάση τον σκοπό που είναι σχεδιασμένα να επιτελέσουν , το καθένα από αυτά , κατά περίπτωση , ανάγκη και τύπο εγκατάστασης , και όχι αναφορικά στην συγκεκριμένη περίπτωση..
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο..!!!!
@@michalis.inspirations.choises πολύ ωραία,
Φοβερή η δουλειά σου και το ευτύχημα είναι ότι αποδίδει σαν επένδυση.
Τον ινβερτερ τον βρίσκεις πλέον και από Ελλάδα. Περίπου 1150€ σήμερα 11-7-22.
Στο site της εταιρείας του κάνει 670$.
@@k.delectronics3966 πολύ ωραία..!!!
Συνεπώς οι τιμές πέφτουν...
Προφανώς και βγαίνουν και νεα μοντέλα , με περισσότερες εφαρμογές , νέο και πιο ελκυστικό σχεδιασμό και περισσότερες
" ψηφιακές " ευκολίες..!!!
Ευκαιρία λοιπόν να βάλουν όλοι..!!!!
Ό καθένας με βάση τις ανάγκες του..
Επιτέλους..😊😊😊
@@k.delectronics3966 που ?? γιατι δεν το βρισκω σε ελληνικο σαιτ
@@giorgos1975m αν το γραψω θα το αφαιρέσουν λόγο διαφήμισης. Αν κάνεις ένα search θα στο βγάλει αμέσως, εγώ το βρήκα κατευθείαν. Πάτησε spf 5000 es
Πολυ ωραίο το βίντεο και η DIY δουλειά. Αν μου επιτρέπονται δύο ερωτήματα επειδή σχεδιάζω μια αντίστοιχη εργασία (PV + Battery + Hybrid Inverter με AC input):
1) Σχεδίαζα να αγοράσω victoron energy εξαρτήματα όπως Multiplus 2 5kW με ξεχωριστό MPPT και είδα τώρα αυτό της Growatt που θα κοστίζει σχεδόν τα μισα χρήματα. Υπάρχει κάποιο επιχείρημα από όσους είναι πιο έμπειροι υπέρ του ενός ή του άλλου;
2) Παρατητώ οτι το Growatt λειτουργεί και χωρίς μπαταρία (αν και υπολόγιζα να βάλω 8 Lifepo 12,8V 100Αh με το Victron), σε μια έντονη συννεφιά που η παραγωγή θα είναι ας πούμε 100W αν ζητήσω από τις οικιακές μου συσκευές 4000Watt τι θα γίνει; θα πάρει από AC IN 3900 + 100 από PV ; ή θα τραβήξει και τα 4κW από AC.
Ακριβώς..!!!!
Θα πάρει μόνο 100 watts , από τα πάνελ και 3900 watts από την ΔΕΗ..
Όσον αφορά τα ινβερτερ δεν είναι μόνο θέμα μάρκας αλλά και τύπου , πχ off grid only , on grid only , hybrid off grid (όπως το δικό μου) , hybrid on grid με back up μπαταρίας , full on/off grid Hybrid inverters , κτλ.
- Και η victron είναι μια πολύ επώνυμη φίρμα, αλλά εξαρτάται πάντα τι ζητάς , και ποιον τύπο (οι πιους τύπους σε μικτή εγκατάσταση) ζητάς να βάλεις..!!!!
Καλησπέρα για ένα δυοροφο σπίτι με σκεπη ο κάθε όροφος είναι 100 τ.μ. με πλήρη αυτονομία τι κόστος θα εχει.
Εξαρτάται πάντα από τα φορτία..
(Το μέγεθος του σπιτιού ουσιαστικά δεν παίζει ρόλο..)
Πχ : Είναι δύο ανεξάρτητα σπίτια..;;;
Θα λειτουργούν τότε με δύο διαφορετικές και ανεξάρτητες εστίες (Κουζίνες)..;;;
- Έχουν ένα κοινό θερμοσίφωνα /σύστημα για ζεστό νερό - μποϊλερ κτλ...;;;
- Πόσα κλιματιστικά θα λειτουργούν στους χώρους...;;;
- Ποια η πηγή θέρμανσης για το Χειμώνα /ψύξης για το Καλοκαίρι..;;;
κτλ κτλ...
- Αναλόγως το προφίλ και τις συσκευές που έχει κάθε σπίτι , χτίζεται και ένα διαφορετικό ενεργειακό προφίλ..!!!
Αφορά και τις ανάγκες ηλεκτροδότησης όσο και άλλων πηγών ενέργειας όπως πχ το ζεστό νερό χρήσης , η θέρμανση κτλ..
Συγχαρητηρια για το εγχειρημα σας,θα μπορουσα να σας στειλω ενα μηνυμα καθως ειμαι σε αναζητηση συστηματος και εχω καποιες αποριες.
ευχαριστω.
Ασφαλώς και μπορείτε..
Στείλτε μου ένα μήνυμα στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com
Καλή σας μέρα..!!!!
O micro inverter που φαίνεται να το βίντεο δουλεύει καλά ? Έχει βγάλει κάποιο θέμα?
Αυτοί έχουν όντως θέμα...
Έχουν βγει ήδη δύο εκτός...
Τώρα δοκιμάζω ένα άλλο μοντέλο και επιστρέφω
@@michalis.inspirations.choises ωραία ευχαριστώ! Θα δοκιμάσω κάτι αλλά που είναι με ανεμιστηρακι στα 1000w που παίζουν στο εμπόριο από ali...
@@giannissalas1300 και εγώ δοκιμάζω ήδη κάποια μοντέλα στα 500watts με εσωτερικό ανεμιστήρα και δυνατότητα λειτουργίας και με μπαταρία..!!!
Θα επανέλθω με απαντήσεις..!!!
Παρα πολυ καλο ,για αυτονομο σπιτι.
Καλημέρα κι από μένα. Εξαιρετική δουλειά, συγχαρητήρια. Μια ερώτηση έχω. Δεν είναι αυτόματο διακόπτη για μεταγωγή, την κάνεις χειροκίνητα Μιχάλη?
Το ινβερτερ έχει αυτόματη μεταγωγή...
Οι ρελεδες που αναφέρονται στο βίντεο αφορούν το μικρό σύστημα..!!!
Καλησπερα κ ευχαριστω για το ενδιαφερον βιντεο. Εχετε υπολογισει τι μπαταριες (σε Ah) θα χρειαζοταν αν θελατε να τις εγκαταστησετε ως backup?
Ασφαλώς...
Ελάχιστη επαρκής back up εφεδρεία για ένα τέτοιο σύστημα στα 48 volts είναι τα 120 Ah , αν πρόκειται για Lifepo4 μπαταρίες , και γύρω στα 250Ah αν πρόκειται για απλές μολύβδου , AGM , , η gel
@@michalis.inspirations.choises ευχαριστω πολυ για την πληροφορηση
καλησπερα φιλε μου . μια ερωτηση σχετικα με τον growatt . στον growatt μπορουμε να συνδεσουμε και μπαταριες ωστε να εχουμε και για καταναλωση το βραδυ
Ασφαλώς..!!!!
Αυτή είναι μια από τις κύριες απαστολες του..!!!!
Είναι το επόμενο βήμα πού πρέπει να κάνει κάποιος για την αυτονόμιση του , αλλά και την ασφάλεια του , από το δίκτυο..!!!
Ασφαλώς και μπορούμε..
@@michalis.inspirations.choises Καλησπέρα! Εσείς γιατί προτιμήσατε να συνδέσετε τις μπαταρίες σε χωριστό inverter με 2 πάνελ και όχι πάνω στο Growatt με τα 5kW? Το Growatt που επιλέξατε δεν δέχεται μπαταρίες ή υπήρχε άλλος λόγος; Αν κατάλαβα σωστά, το μικρό inverter με τις μπαταρίες και τα δύο πάνελ δεν είναι συνδεδεμένο στο δίκτυο;
Εξετάζω μια λύση όλα-σε-ένα (δίκτυο, Φ/Β, μπαταρίες πάνω στην ίδια συσκευή)
Συγνώμη αλλά το έξυπνο σπίτι στον τίτλο που κολλάει;;; Λόγο ότι παίρνει παράλληλα ρεύμα από τα φωτοβολταϊκά και την ΔΕΗ;.
Τα παράπονα σάς στην παραγωγή...
Το βίντεο έχει ανέβει από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό , και στα πλαίσια εκπομπής , και μετά έγινε μετεγγραφή στο TH-cam , και όχι από τον γράφων (εμένα δηλαδή ) και δεν έχει γίνει επίσης η επιλογή του βίντεο απο εμένα , ούτε σχετικά με την επιλογή των υποτίτλων.
- Θα συμφωνούσα ότι ίσως θα έπρεπε να έχει τον γενικό τίτλο ,
"Απλή και φιλική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε σπίτι ".
- Η ίσως ακόμη και : ΑΠΛΗ ΚΑΙ ΕΎΚΟΛΗ ΕΙΣΑΓΩΓΉ στα φωτοβολταϊκά συστήματα οικιών.
Πως να ξεκινήσετε..!!!
- Ίσως αυτή η περιγραφή να ταιριαζε καλύτερα ομολογουμένως.
- Από εκεί και πέρα το να φτιάξει κανείς ένα έξυπνο σπίτι , πέρα από οικολογική θεώρηση του πράγματος , είναι και ζήτημα γούστου , προτεραιότητων και αναγκών του ιδιοκτήτη του , σε ότι αφορά την ιεράρχηση των αναγκών του , αλλά και σχέση με το ποιες λειτουργίες θέλουμε το σπίτι μας να κάνει αυτόματα , ποιες συσκευές θα περιλαμβάνει /ανάλογα τον τύπο και τα χαρακτηριστικά τους , και τέλος αν θα τις κάνει με βάση την θερμοκρασία του περιβάλλοντος , την ώρα της ημέρας , η την μέρα της εβδομάδας (χρονοπρογραμματισμός) και τέλος αν θα κάνει τις λειτουργίες και από "απόσταση" , ή μετά από δικό μας προγραμματισμό , και ποιες από τις πληροφορίες και παραμέτρους περιβάλλοντος χώρου , και λειτουργίας συσκευών θα ελέγχονται on line απλά , η και ακόμη μέσω ειδικής εφαρμογής θα έλεγα...!!!
- Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας , και καλές γιορτές..!!!
To inverter πόσο καιρό το έχετε? Και αν έχει παρουσιάσει κάποιο θέμα...
Συμπληρώνει 5 μήνες αδιάλειπτου λειτουργίας...
Μέχρι τώρα κανένα απολύτως θέμα..!!!!
@@michalis.inspirations.choises πολύ ωραία χαίρομαι! Γτ σκοπεύω να κάνω την ίδια επιλογή...απλά σε μια ομάδα με φωτοβολταϊκά στο fb με παντογνώστες διαβάζω ότι έχουν θέματα κ και και..
@@giannissalas1300 πρέπει να είμαι και γω σε αυτή την ομάδα με τους παντογνωστες χάχα χα. Και έχω καταλήξει σε αυτόνομο με το συγκεκριμένο inverter.
@@thanosfotis3941 δεν είναι το θέμα την γνώσης! Είναι αγενής και γενικά ειρωνική! φτιάχνουν διαστημόπλοια για την nasa😂
@@giannissalas1300 Αν ενδιαφέρεσαι πάντως έχω διαθέσιμο ινβερτερ το δικό μου μαζί με το wifi δουλεύει σχεδόν 1 μήνα. O λόγος που θα το δώσω είναι ότι πάω σε net metering για να υποστηρίξει και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Μιχάλη , έχω 2 ερωτήσεις που νομίζω είναι πολύ σημαντικές:
1. Έστω ότι έχουμε 6 panels των 540W και 42V το καθένα τα οποία τα συνδέουμε σε σειρά. Η τάση εισόδου στον inverter θα είναι 42*6=252V DC. Αυτή την τάση όμως θα την δούμε στη μέγιστη απόδοση των panels, λογικά Ιούλιο μήνα το μεσημέρι. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις η τάση θα είναι χαμηλότερη από 252V DC. Για παράδειγμα ένα χειμωνιάτικο πρωινό θα πρέπει να περιμένουμε η τάση εξόδου των panels να πάει τουλάχιστον στα 150V ώστε να αρχίσει ο inverter να παράγει κάτι "ψιλά". Αυτό λόγω του MPPT του Growatt που ξεκινά να δουλεύει από τα 150V DC. Εσύ πρακτικά αυτή την εποχή που έχεις 10 πάνελ, ποια ώρα το πρωί αρχίζει ο inverter να λειτουργεί; Και αντίστοιχα ποια ώρα το απόγευμα σταματά;
2. Έστω ότι έχουμε κάνει τη σύνδεση του inverter όπως ακριβώς κι εσύ και παίρνουμε από το δίκτυο την επιπλέον ενέργεια που χρειάζονται τα εκάστοτε φορτία μας. Και ας πούμε ότι τα συνολικά μας φορτία ξεπερνάνε τα 5000W. Τι γίνεται, εκεί έχουμε ουσιαστικά διακοπή ρεύματος, πέφτει ο inverter; To ρωτάω διότι ναι μεν έχουμε το δίκτυο για να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο, αλλά το δίκτυο είναι συνδεδεμένο με τον Growatt που σηκώνει μέχρι 5kW.... Άρα ουσιαστικά όταν ξεπεράσουμε τα 5kW πέφτει το ρεύμα μας; Τα 5kW δεν είναι και καμιά τρομερή ισχύς... 2 κλιματιστικά να έχεις το χειμώνα και να πας να ανάψεις και φούρνο, τα ξεπέρασες για πλάκα. Άρα όταν ξεπεράσουμε τα 5kW φορτίων στο σπίτι, πέφτει το ρεύμα ή κάνει bypass και έρχεται το ρεύμα απευθείας από τη ΔΕΗ χωρίς να περνάει από τον inverter; Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
Ναι...
Σωστές παρατηρήσεις..!!!
Το δικό μου πλέον ξεκινάει 08 :00 το πρωί (πλέον) και σταματάει 06:10 το απόγευμα...
Το πρωί ξεκινάει πηδώντας στα 230 - 270 volts , σχεδόν από το... μηδέν ...
Αν ο ήλιος είναι αρκετά καλός , μέχρι τις 09:00 είχε φτάσει τα 400...
Το απόγευμα η ποσότητα της ενέργειας πέφτει πολύ γρήγορα μετά τις πέντε..!!!!
Τώρα... ανάλογα με τα κλιματιστικά , και σε ποια φάση βρίσκονται...
Αν πας να τα ξεκινήσεις όλα μαζί , οκ..!!!!
Δεν θα πέσει το ινβερτερ πρώτο , αλλά μάλλον η ασφάλεια της ΔΕΗ θα προλάβει να πέσει..
Το ινβερτερ σηκώνει μέχρι και 5,5 kw, συνεχόμενη ισχύ , αλλά στιγμιαία (εκκίνησης) 10 kw , για χρόνο 5"
Αν ξεπεραστούν αυτά θα κλείσει ακαριαία..
Λογικά το ίδιο θα κάνει και οποιαδήποτε μονοφασική παροχή..!!!
Τα 5 kw σίγουρα πάντως δεν είναι και καμία τρομερή ισχύ...
Συμφωνούμε..
Γι'αυτό και η συγκεκριμένη εταιρεία βγάζει και μοντέλο στα 12 kw που είναι κατάλληλο για μοτέρ άντλησης , μοτέρ κίνησης με ισχύ μεγαλύτερη από 3hp κτλ..
- Πάντως εδώ πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι συνήθειες συνδέσεις που παρέχει ο ΔΕΔΗΕ , σε οικιακούς καταναλωτές , σε μονοφασικές παροχές είναι τα 7,5 Kwa ονομαστικής ισχύος , που στην πράξη είναι περίπου 6kw αξιοποιήσιμα..
Το υπόλοιπο είναι είτε στιγμιαία ισχύς , που μπορούμε να πάρουμε για πολύ λίγο , είτε άεργος ισχύς ...
@@michalis.inspirations.choises Ευχαριστώ Μιχάλη, αυτό ήθελα να ξέρω. Ότι δηλαδή ούτως ή άλλως η ισχύς που μας δίνει η ΔΕΗ είναι πολύ κοντά με την ισχύ του inverter επομένως το inverter δε θα μας υποβαθμίσει γενικότερα.
Σχετικά με το πρώτο ερώτημα, από ότι έχω καταλάβει, μπορείς να κάνεις υπερ-διαστασιολόγηση στα panel, δηλαδή να βάλεις 6-7kW πάνελ στον 5αρι Growatt (ή όποιον άλλο 5άρη) με αποτέλεσμα ναι μεν η μέγιστη ισχύς σου θα είναι πάλι 5kW αλλά θα "φουσκώσεις" αρκετά την καμπύλη παραγωγής τις πρωινές και απογευματινές ώρες ή τις ημέρες με νεφοκάλυψη. Το "κατακαλόκαιρο" όμως που τα panel θα λειτουργούν στο μέγιστο θα έχεις ευθεία γραμμή στην παραγωγή σου (το μεσημέρι) αλλά αυτό δεν είναι και τόσο κακό, εφόσον το χειμώνα θα παράγεις περισσότερο από το να είχες 5kw πάνελ.
@@michalis.inspirations.choises Γενικότερα να ξέρει ο κόσμος ότι δεν είναι και τόσο ευέλικτο το σύστημα όσο θα νομίζαμε. Δηλαδή δεν ισχύει ότι ξεκινάω με 2 πάνελ και σιγά σιγά προσθέτω. Με λίγα πάνελ δε θα παράξεις τίποτα. Πρέπει από την αρχή να πας σε ικανή ποσότητα πάνελ για να δεις ικανή παραγωγή και μείωση στους λογαριασμούς.
@@Theo2482 σωστά..!!!!
Για την ακρίβεια σχεδόν 1- 1,5 kw (στην καλύτερη περίπτωση) λιγότερη ισχύ (ανάλογα βέβαια την φάση της ημέρας που βρίσκεται το δίκτυο , αν είναι ώρα αιχμής , βράδυ , κτλ κτλ)
Για τα πάνελ τώρα , επίσης σωστά..
Μπορούμε να κάνουμε υπερδιαστοσολόγηση της κατασκευής μας , με σκοπό την απόδοση της , σε όχι και τόσο καλές ημέρες ή σε μη επαρκείς συνθήκες ηλιοφάνειας.
Με την προϋπόθεση να μην ξεπεραστεί ασφαλώς η τάση εισόδου , μπορούμε να βάλουμε όσες στοιχειοσείρες (strings,) θέλουμε , και μετά να πάμε σε παραλληλίες (να είναι σε ίσες τιμές ασφαλώς ) κτλ κτλ
@@Theo2482 ασφαλώς...
Με δύο δεν θα δουλέψει καθόλου...
Ένα χιλίαρι με χαμηλή τάση εισόδου θα μπορούσε..
Η κεντρική ιδέα είναι ασφαλώς ότι , ότι αγοράσουμε δεν πάει χαμένο..
Πχ τα δύο πάνελς δεν θα μας πάνε χαμένα , αν αργότερα θέλουμε να πάρουμε και άλλα..
Επίσης ενα μικρό ινβερτερ δεν θα μας πάει χαμένο.
Εγώ ας πούμε το μικρό σύστημα το έχω πλέον για να φωτίσω δωρεάν όλο τον κήπο του σπιτιού..
Αλλά δεν πρέπει να περιμένουμε ενα μηχάνημα που θέλει κάποια ισχύ να πάρει , προκειμένου να δουλέψει , θα το κάνει δια μαγείας , χωρίς να του προσφέρουμε κάποια ενέργεια και τα ελάχιστα απαραίτητα εξαρτήματα...
Νομίζω ότι αυτό είναι εύκολο - νόητο...
Εξαρτάται πάντα από τα πάνελς που θα χρησιμοποιηθούν , τα χαρακτηριστικά τους και την ενεργειακή τους απόδοση , την θέση τους κτλ, να βρούμε τον ελάχιστο αριθμό.
Εννοείται βέβαια πως όσο περισσότερα , τόσο καλύτερα.
(Ως ένα αριθμό βέβαια)
Λογικό είναι να περιμένουμε ότι όσο μεγαλύτερη επιφάνεια μπορούμε να δώσουμε στην συλλογή της ηλιακής ενέργειας , τόσο μεγαλύτερα ποσά ενέργειας συλλέγουμε, τηρουμένων φυσικά και των συνθηκών , ανά περιοχή , θέση που έχουμε επιλέξει να τα τοποθετήσουμε , προσανατολισμό , και εποχή του έτους..
Ασφαλώς και όλα αυτά μαζί παίζουν το ρόλο τους..
Ευχαριστώ πολύ για τα ερωτήματα σας που βοηθούν και τον κόσμο , διαβάζοντας τις ερωτήσεις - απαντήσεις μεταξύ μας , να καταλαβαίνουν καλύτερα πως λειτουργούν τέτοια συστήματα..!!!
Γεια σας, μενω στην Κερκυρα, μπορω να ερθω σε επαφη με τον κυριο Μιχαλη ?
Στείλτε μου το μήνυμα σας...
Το email μου θα το βρείτε πιο κάτω στα σχόλια..!!!
Δυστυχώς δεν μπορώ να το επαναδημοσιευσω διότι η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει..
Καλές γιορτές..
Χρόνια σας πολλά..!!!!
Πολύ ωραίο το video, και φαίνεται ότι είσαι γνώστης σε ότι έλεγες. Σε παρακαλώ εαν δε σου κάνει κόπο να μοιραστείς από που αγόρασες inverter και panels. Ευχαριστώ
Ασφαλώς...@Papagrigoriou Christoforos
Στείλτε μου μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com...
Σκοπός μου εξάλλου δεν είναι να κάνω διαφήμιση , αλλά μόνο να μοιραστώ μαζί σας μια εμπειρία χρήσης.
Παρ όλα αυτά , μπορώ να σας συστήσω προμηθευτές από τους οποίους και εγώ αγόρασα.
Στείλτε μου το μήνυμα σας στο michalis.mavropoulos69@gmail.com
Θα χαρώ να βοηθήσω.
ΠΟΙΑΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΕΛ ΣΤΑ 500 W ΕΚΑΣΤΟ;
Είναι του οίκου Blue Sun , τύπος - τεχνολογία στοιχείων half cells , έτος παραγωγής 2021 , με ονομαστική ισχύ 445 watts .
Οι φυσικές διαστάσεις τους είναι 2 ,10 Χ 1, 05 m
Είχα την ευκαιρία να τα βρω σπο την Ελληνική αγορά , από Έλληνα προμηθευτή που συστήνω ανεπιφύλακτα , με ασυναγώνιστη τιμή.
Έτσι δεν έχασα την ευκαιρία..!!!
@@michalis.inspirations.choises Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Αν έχουμε ρεύμα κανονικά από την ΔΕΗ. έχει ως πρωτεύον το ρεύμα από τα πάνελ η από την ΔΕΗ και πρέπει εμείς να ανοίγουμε και να κλείνουμε την ασφάλεια και αν χρειαστεί παραπάνω γυρίζει στο ρεύμα έτσι?
Χρησιμοποιεί το ρεύμα από τα πάνελς..!!!!
Το δίκτυο το έχει σε εφεδρεία και παίρνει από αυτό όταν χρειαστεί κάτι μόνο...
Ουσιαστικά την διαφορά που τυχόν χρειάζεται το εσωτερικό της εγκατάστασης , αν το φορτίο εκείνη την στιγμή είναι μεγαλύτερο της παραγωγής..!!!!
Όχι , δεν σηκώνουμε καμία ασφάλεια..!!!!
Η διαχείριση της ενέργειας γίνεται αυτόματα από το υβριδικό σύστημα..!!!!
Παίρνουμε τα μέγιστα απ'τον ήλιο , και αν χρειαστεί πρόσθετη ενέργεια , αυτή και μόνον αυτή , προστίθεται αυτόματα με πλήρωση από το δίκτυο..!!!
Σε κάθε περίπτωση έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας ή δική μας (τις περισσότερες ώρες) ενέργεια..!!!
@@michalis.inspirations.choises σε ευχαριστώ πολύ 👌✔️ είσαι μάγκας που το ανακάλυψες και το έδειξες σε μας.. μαγκιά μεγάλη αυτό!!
Καλή σας μέρα που μπορώ να σας βρω για μια προσφορά
Καλημέρα σας..!!!
Δεν είμαι προμηθευτής Φ/Β συστημάτων και το βίντεο δεν έχει γίνει για εμπορικούς - διαφημιστικούς λόγους , αλλά σαν παράδειγμα κατασκευής ενός ανεξάρτητου οικιακού συστήματος
Παρ όλα αυτά μπορώ να παρέχω βοήθεια σε ερωτήσεις σας , καθώς και πληροφορίες για πιθανές πηγές αγοράς του αντίστοιχου εξοπλισμού.
Αν επιθυμείτε τέτοια πληροφόρηση - βοήθεια , παρακαλώ γράψτε μου τις ερωτήσεις σας στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com
Ευχαριστώ..!!!!
Γεια σας, ήθελα παρακαλώ να ρωτήσω γιατί είναι κάτι καινούργιο για μένα και έχω μπερδευτεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε εγκαταστήσει έναν υβριδικό inverter 5kw και τέσσερις μπαταρίες 250Ah λειτουργεί σαν backup. Θέλω να κάνω το επόμενο βήμα να βάλω τα φωτοβολταϊκά πάνελ. Ο ηλεκτρολόγος που έχει αναλάβει επιμένει ότι πρέπει να πάρω άλλους δύο inverter ώστε να γίνει τριφασικό το ρεύμα και περίπου 20 πάνελ 415w. Μέχρι στιγμής έχω πληρώσει 3.000€ με τον συγκεκριμένο 5kw πόσα πάνελ θα χρειαστώ για να έχω μία σχετική αυτονομία και να μην ξεφύγω και σε θέμα χρημάτων.
Ασφαλώς και μπορείτε..
Αυτή είναι η κύρια αποστολή του..
Θα προσθέσετε πάνελς ( και μίας και διαθέτετε ήδη μπαταρίες) θα δείτε μια πολύ μα πολύ σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
Επιπλέον με τις ρυθμίσεις που διαθέτει το μηχάνημα σας μπορείτε να λειτουργείτε για αρκετές ώρες χωρίς την βοήθεια του δικτύου , ακόμη και για 24 ώρες..!!!
Ότι άλλο θέλετε μπορείτε άφοβα να με ρωτήσετε.
Χρόνια σας πολλά και καλές γιορτές..!!!!
Εφ όσον υπάρχουν μπαταρίες και το ινβερτερ, ήδη έχετε κάνει ένα πολύ σημαντικό βήμα..!!!!
Έτσι τώρα μπορείτε ασφαλώς και να τοποθετήσετε και οκτώ με δέκα πάνελς , ώστε να ξεκινήσετε την παραγωγή , στο μηχάνημα που ήδη διαθέτετε
Οι τιμές στα φωτοβολταϊκά πλαίσια σήμερα κυμαίνονται στα 200 - 300 ευρώ το ένα ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους.
Επίσης το θέμα του πώς θα χρησιμοποιηθεί το μηχάνημα σας , ενώ έχετε τριφασικό , για τα φορτία που θα επιλέξετε εσείς , είναι θέμα επιλογής και μπορεί άνετα να επιλυθεί.
- Λογικά με νέα κατανομή στον πίνακα σας , θα καλύψετε πολλές από τις συσκευές σας..!!!
Θα ξεκινήσετε έτσι την δική σας παραγωγή ενέργειας , που μόνο ωφέλιμη θα είναι..!!!
- Ελπίζω να βοήθησα , και ασφαλώς ότι άλλο χρειάζεστε μπορείτε άφοβα να με ρωτήσετε.
Χρόνια σας πολλά και καλές γιορτές σας εύχομαι..!!!!
Καλημερα με ενδιαφέρει το σύστημα, που μπορω να απευθυνθώ για να το κανω και γω
Αν μπορείτε μόνος σας , αυτό θα ήταν το ιδανικό..!!!
Από εκεί και πέρα , αν έχετε κάποιες σχετικές απορίες που θα μπορούσαν να απαντηθούν εδώ , είμαι στην διάθεση σας , να σας απαντήσω..!!!
Μπορω μονος μου, πιστευω. Απο που θα βρω τα υλικα;
@@reymysterioGR1 σήμερα είναι πολύ εύκολο...
Πιστέψτε με..!!!
Από πέρυσι που το πήρα , και έφερα τα μισά απ' έξω , φέτος πλέον όλα τα υλικά υπάρχουν διαθέσιμα και στην Ελληνική αγορά..
Κάντε μια μικρή έρευνα...
Είμαι σίγουρος ότι θα τα βρείτε όλα..!!!
Ότι άλλο Θες είμαι εδώ..!!!
Να γράψω από εδώ εταιρείες δεν είναι ο σκοπός μου.
Ευχαριστώ!!! Εσείς τι γνώμη έχετε, το σύστημα να το βαλω ρολόι στη δεη net metering, η οχι;;; και ήθελα να ρωτησω εαν το κανω απλο μετα το ινβερτερ κανει για net metering η ειναι διαφορετικά τα ινβερτερ;
@@reymysterioGR1 όχι δεν κάνει...!!!
Είναι για αυτονομία...!!!
Για δέσμευση με τον ΔΕΔΗΕ με το πρόγραμμα "net metering" θέλετε On grid inverter...
Φυσικά μπορείτε να έχετε και δύο συστήματα...
Ένα για αυτονομία και ένα για την διάθεση της περισευούμενης ενέργειας στο δίκτυο με NetMeeting ή ακόμα και με συμβόλαιο πώλησης.
- Αν όμως πάτε μόνον σε NetMeeting , χωρίς να προβλέψετε για αυτονομία , τότε δυστυχώς σε αυτή την περίπτωση ξεχνάτε την αυτάρκεια και ασφαλώς είστε δέσμιος του δημοσίου δικτύου.!!!
Έχετε βέβαια σημαντικά οφέλη στην οικονομία με ένα NetMeeting σύστημα..
Όμως :
Δεν έχετε καμία αυτονομία..
- Που σημαίνει ότι όταν το δίκτυο δεν έχει ρεύμα , ούτε εσείς δεν μπορείτε να έχετε ρεύμα στο σπίτι σας..!!!
Και ας έχετε φωτοβολταϊκά..!!!
Η ενέργεια πάει μόνο στο δίκτυο...
Συνεπώς αν δεν υπάρχει δίκτυο , (έχει πέσει) τότε ούτε εσείς δεν έχετε (εκείνη την στιγμή) καθόλου διαθέσιμη ενέργεια..
Καθόλου (είστε κυριολεκτικά στο σκοτάδι)..!!!
- Οπότε η ύπαρξη ενός αυτόνομου συστήματος (με ή χωρίς την πώληση/διάθεση της πλεονάζουσας ενέργειας) σήμερα θεωρώ ότι είναι αναγκαίο σε κάθε εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
εχω 3φασικο ρευμα ισχυει το ιδιο? η θελει 3 ιβερτερ?
Θέλει 3 ινβερτερς , η ένα τριφασικό.
Μιλάμε για πολύ μεγαλύτερη εγκατάσταση , όμως ναι , είναι εφικτό..!!!!
@@michalis.inspirations.choises σε ευχαριστω
Εγώ φίλε μου έβαλα ένα 5kw στην μια φαση από τις 3 και στις άλλες 2 φτάσεις έχω από μια κουζίνα επάνω διότι είναι 2 σπίτια. Έχω πάνω 2 καταψυκτες 2 ψυγειοκαταψύκτες είμαι ευχαριστημένος από το μηχάνημα αλλά θα κάνω met metering για να καλύψω και ηλεκτρικό αυτοκίνητο.
Ένα κατάστημα για νά προμηθευτώ inverter και μπαταρίες μπορείτε νά μου συστήσετε, έχετε κάνει επαγγελματική δουλειά και σίγουρα είναι πανάκριβο σύστημα.
Στείλτε μου μήνυμα στο michalis.mavropoulos69@gmail.com , να σας βοηθήσω με τις αγορές σας , και ότι άλλο χρειαστείτε..!!!!
Καλή σας ημέρα..
Ευχαριστώ πολύ..!!!
Πολύ καλή κατασκευή. Θα βοηθούσε στην περιγραφή να μπει μια λίστα υλικών. Επίσης στο υπάρχον σύστημα των 5000 μπορεί στο μέλλον να μπουν μπαταρίες για χρήση το βράδυ; Εσύ έχεις το μικρό γι'αυτό τον σκοπό, θα μπορούσε να υπάρξει το μεγάλο με μπαταρίες; Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Να είσαι καλά!
Μπαίνει ήδη μπαταρία τώρα για 7khw αυτονομίας στο μεγάλο ινβερτερ...
Επίσης θα προστεθούν και άλλα τέσσερα φωτοβολταϊκά πλαίσια..!!!
Ευχαριστώ για το σχόλιο σας...
Θα υπάρξει και νέο βίντεο με τις εντυπώσεις από τις νέες προσθήκες σε μπαταρίες και Φ/Β πάνελς , καθώς και την συνολική απόδοση πλέον του συστήματος..
Να είστε καλά..!!!
Καλησπέρα και σας ευχαριστούμε πραγματικά γιατί μας ανοίξατε τα μάτια. Εχω 2 ερωτήσεις: 1) Στην φωτογραφία φαίνονται 20 πάνελ ενω στην περιγραφή λέτε για 10 πάνελ , ισχύει όντως αυτο που γράφετε στην περιγραφή; 2) γίνεται να συνδεθεί το μονοφασικό inverter σε παροχη με τριφασικό και να χρησιμοποιεί μόνο την μία φάση ή θα τα κάνει όλα λαμπόγυαλο; (δεν ειμαι ηλεκτρολογος , μπορει και να ειναι χαζο αυτο που λέω) Γιατι από ότι έβλεπα οι τιμές για τριφασικο inverter της ίδιας εταιρείας εκτίνάζονται!
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σας λόγια..!!!!
Πρώτα απ'όλα τα πάνελς είναι δέκα...
(Και δυο ξεχωριστά, στην άκρη παλαιότερης τεχνολογίας)
Ο λόγος που πιθανόν τα βλέπετε σαν 20 , είναι διότι τα πάνελς είναι τεχνολογίας half cells , όποτε οπτικά τα βλέπετε διαιρεμένα (οπτικά) σε δύο τμήματα το κάθε ένα..
Στην πραγματικότητα όμως είναι 10 πανελς των 445 watts , ονομαστικής ισχύος, με διαστάσεις 2,00mχ 1,10 το κάθε ένα..
Για τις υπόλοιπες απορίες σας μπορείτε να μου στείλετε μήνυμα στο : michalis.mavropoulos69@gmail.com
Καλή σας ημέρα.
Όχι δεν είναι χαζό (αυτό που λέτε με την τριφασική παροχή)
Σε αρκετές περιπτώσεις η τριφασική παροχή μπορεί κάλλιστα να γίνει και μονοφασική πλέον...
(Αρκεί να συντρέχουν κάποιες προϋποθέσεις).
Αν πάντως χρειάζεστε βοήθεια πάνω σε αυτό , πιο πάνω αναφέρω και το email μου...
Αν θέλετε , μην διστάσετε να ρωτήσετε..!!!!
@@michalis.inspirations.choises ευχαριστω!
καλησπερα οι μπαταριες πρεπει να ειναι απαραιτητα 48v ? δεν βγαζει η growatt με 24? οτι κοιταξα για on grid hybrid ειναι 48, και το κοστος για αυτες τις μπαταριες ειναι απλησιαστο.σε αλλα ινβερτερ εχουν με 24. ευαριστω
Βγάζει και με 24 βολτς , ασφαλώς..!!!
Αλλά αυτή τη έκδοση είναι στα 3,5 kw...
Λογικό είναι...
Όσο μεγαλύτερη είναι η τάση , τόσο μεγαλύτερα συστήματα είναι διαθέσιμα (για ηλεκτρικούς λόγους)
Συνεπώς ναι.
Υπάρχουν συστήματα και στα 24 βολτς για back up.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
@@michalis.inspirations.choises ευχαριστω για την απαντηση, μπορουνε τα συγκεκριμενα να δουλεψουν με 2 24 αρες η 4 12αρες σε σειρα?εσεις τη μπαταρια εχετε βαλει?
@@jasonpoul1 μπορείτε ασφαλώς και με 4 δωδεκαβολτες ή ακόμη και με συστοιχία διβολτων ή εξαβολτων και ούτω καθεξής...
Το θέμα είναι ότι οι συστοιχίες έχουν και απώλειες κατά την μεταφορά ενέργειας αλλά και στο στάδιο της φόρτισης/αποθήκευσης...
Αλλά ασφαλώς και όλοι οι συνδιασμοί είναι εφικτοί, αλλά φυσικά ο καθένας με διαφορετικό βαθμό απόδοσης.
Εγώ έχω πάει σε μια λίγο πιο ακριβή λύση πλέον με μπαταρίες Lifepo4.
Έτοιμη συστοιχία με ελεγκτή σταδίων φόρτισης κελιών (battery management system) γνωστό και ως BMS.
Είναι μια αποθήκη μπαταριων σε σύνολο τα 48volts , στις 7,2 kwh (συνολική χωρητικότητα)
Στο 80% περίπου η ωφέλιμη ισχύ , χωρίς να μειώνεται καθόλου η διάρκεια ζωής της μπαταρίας.
Με τέτοια χρήση (αποφόρτιση στο 80%) η μπαταρία αναμένεται να ζήσει πάνω από 15 έτη...
Αν πετύχουμε μικρότερη αποφόρτιση... τότε μιλάμε για περισσότερα από 20 χρόνια ωφέλιμης ζωής.
Αν κάποιος το δει και μπορεί να μου πει πως να ξεκινήσω για μια μονοκατοικία (χωράει ανετα 8 πανελ μεγάλα - ως 2.5μέτρων) , με κατανάλωση 20kwh την μέρα (10 ημέρα 10 νύχτα με νυχτερινό) και εως 3000 ευρω το απόλυτο μεγιστο αρχικα , μετα 300 ευρω θα μαζέυω το μηνα για να προσθέτω.
Πχ το συγκεκριμένο inverter μαζι με 4-6 μεγάλα πάνελ 500ρια 12v το καθένα ? συν εγκατάσταση - μεταφορικά είναι καλή αρχή ? Θα ήθελα και μπαταρια για ασφάλεια σε διακοπή δεη οσο πιο συντομα (να δουλέυει ψυγείο και ίσως υπολογιστής λιγες ωρες) , τι να προτιμήσω ? ξέρω οτι οι μπαταριες η και τα πανελ πρεπει να αγοράζονται ολα μαζι ... η να εχουν παρόμοια χαρακτηριστηκά κλπ ... υπάρχει κατι που πρέπει να προσέξω για να μην δημιουργήσω πρόβλημα αργότερα ? τηανκσ
Καλημέρα σας...
Όλα γίνονται με κάποιο σχεδιασμό , και φυσικά και μπορείτε να προχωρήσετε σταδιακά στην εγκατάσταση του δικού σας συστήματος , ξεκινώντας αρχικά από τα ελάχιστα δυνατά πάνελς που χρειάζεται το σύστημα σας για να λειτουργήσει σωστά , και με κάποια λογική απόδοση / παραγωγή , και φυσικά με την επιλογή του ινβερτερ...
Έπειτα μπορείτε να προχωρήσετε με την επιλογή της σωστής , σε μέγεθος μπαταρίας , ανάλογης με τίς αρχικές σας ανάγκες , αλλά φυσικά και με τέτοιο τρόπο , ώστε η μπαταρία να δεχτεί επέκταση , ώστε στο μέλλον να μπορείτε να προχωρήσετε σε αύξηση ισχύος αποθήκευσης , χωρίς να αλλάξει κάτι στα στοιχεία που χρησιμοποιούνται μέχρι τώρα...
Όλα αυτά , σήμερα , ασφαλώς και είναι εφικτά..
Επειδή όμως τα θέματα που ανοίγετε είναι μάλλον πολλά , για να μπορούν να απαντηθούν όλα , μέσα από ένα και μόνο σχόλια , θα μπορούσατε ίσως , να μου στείλετε και ένα μήνυμα ( το email μου , καθώς και το τηλέφωνο επικοινωνίας μου) , έχει αναφερθεί πιο κάτω στα σχόλια που ακολουθούν..
Δυστυχώς δεν μπορώ να δημοσιεύσω ξανά , και σε επανάληψη τα στοιχεία επικοινωνίας...
Η εφαρμογή δεν μου το επιτρέπει..
Κάθε νέα προσθήκη και αναφορά στοιχείων επικοινωνίας , δυστυχώς πλέον απορρίπτεται αυτόματα .
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας , και σε κάθε περίπτωση μπορείτε να μου γράψετε εδώ στα σχόλια , ότι άλλο χρειάζεστε.
Καλή σας ημέρα..!!!
Έχω εντυπωσιαστεί! Και έχω και απορίες. 1. Με το inverter αυτό, δεν υπάρχει πρόβλημα συγχρονισμού στην ημιτονοειδή καμπύλη της Δ.Ε.Η.; Το κάνει αυτόματα το inverter; 2. Μήπως μπορείς να μου προτείνεις τι panel να πάρω, (και ίσως και από που; Ευχαριστώ πολύ.)
Το κάνει μόνο του ,ασφαλώς, ως γνήσιο υβριδικό σύστημα..!!!
Είναι βέβαιο Off grid hybrid inverter , που σημαίνει ότι παράγει ενέργεια μόνο του , και χωρίς την βοήθεια του δικτύου , αλλά παράλληλα έχει και την δυνατότητα να εισάγει ενέργεια από το δίκτυο , με πλήρωση , για το ποσοστό που μας λείπει , αν αυτό είναι συνδεδεμένο με την συσκευή .
Εισάγει δηλαδή όση ενέργεια χρειάζεται ακριβώς για την κάλυψη των αναγκών (το υπόλοιπο ) , και καθόλου παραπάνω , έχοντας έτσι σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας.
- Φυσικά αν έχουμε στην διάθεσή μας όλη την απαιτούμενη ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά μας πλαίσια δεν κάνει καμία εισαγωγή από το δίκτυο..!!!
Η κατανάλωση από το δίκτυο είναι 0%...!!!
- Όλη η ενέργεια είναι 100% από το σύστημα μας , δωρεάν διαθέσιμη για δική μας χρήση .
- Το email μου , για σχετική βοήθεια και συμβουλές , θα το βρείτε παρακάτω στα σχόλια..( η εφαρμογή δεν επιτρέπει την αναγραφή του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε πολλά σημεία..) Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!
Πάνελς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε από οκτώ τουλάχιστον πάνελς με ισχύ που θα μπορούσε να είναι της τάξης των 300wh ,το καθένα ή και μεγαλύτερα.
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας.
Μιχάλη, μια ερώτηση ακόμα. Στο 20:00 ενεργοποίησες πάλι τη ΔΕΗ. Όμως παρόλο που δεν έχεις φορτία στο σπίτι, σου κάνει AC bypass τη ΔΕΗ. Γιατί συμβαίνει αυτό; Είναι θέμα ρύθμισης; Κανονικά δε θα έπρεπε να σου κάνει bypass αλλά να παίρνεις 100% την ισχύ από τα πάνελ.
Όταν αλλάζεις κάποια ρύθμιση , αλλά ακόμα και όταν το ίδιο το μηχάνημα αλλάζει "κατάσταση" λειτουργίας (πχ ανιχνεύει πάλι το δίκτυο της ΔΕΗ) λογικά θέλει λίγο χρόνο ώστε να προσαρμόσει την παραγωγή του , στα όρια της ζήτησης...
Θυμηθείτε ότι στο συγκεκριμένο βίντεο δεν υπάρχουν μπαταρίες , οπότε μόλις ξεκινήσει να βλέπει δίκτυο , η πρώτη ενέργεια του mppt controller είναι να προσαρμόσει την παραγωγή , στα όρια της ζήτησης , χωρίς να επιστρέψει τίποτα στο δίκτυο , με το οποίο μόλις συνδέθηκε..
Αν εκείνη την στιγμή υπάρχει πολύ ενέργεια που κατεβαίνει από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια , το πρώτο που λαμβάνει δράση είναι ο περιοριστής ισχύος (limiter).
Η διαδικασία συντονισμού μεταξύ του limiter που ελέγχει την παραγωγή και του mppt controller που ελέγχεται ουσιαστικά από το limiter , διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα..
Επίσης να πούμε εδώ ότι στα πολύ χαμηλά φορτία (συνήθως κάτω από 60 watt) το μηχάνημα κάνει και ένα " idol consumption" , την ισχύ που χρειάζεται δηλαδή το ίδιο το μηχάνημα , ώστε να συντηρήσει τον εαυτό του , οπότε μια μικρή ισχύς "τραβιέται" και από το δίκτυο.
Περίπου 6 - 20 watt το πολύ..!!!
Αν δεν υπάρχει δίκτυο τότε η ιδιοκαταναλωση θα τραβηχτεί από την μπαταρία , και αργότερα ότι λείψει (αν λείψει κάτι) θα συμπληρωθεί με φόρτιση από τα φωτοβολταϊκά πάνελ, προς την μπαταρία 🔋
@@michalis.inspirations.choises Εδώ είναι το μεγάλο ερώτημα. Είναι δυνατόν όταν η κατανάλωση στο σπίτι ξεπεράσει τα 5kW να κάνει bypass τον inverter και να συνεχίσει να τραβάει ρεύμα μόνο από το δίκτυο; Ώστε να μην πέσει τελείως το ρεύμα; H ακόμα καλύτερα... Ας πούμε ότι τραβάμε 6kW, μπορούμε να τον παραμετροποιήσουμε ώστε να τραβήξει μέσω inverter π.χ. 3kW που έχουμε από την ήλιο και να μας δώσει άλλα 3kW από το δίκτυο ΧΩΡΙΣ αυτά να περάσουν καν από τον inverter; Όταν δηλαδή ξεπεράσουμε τις δυνατότητες του inverter, μπορούμε να τον παραμετροποιήσουμε ώστε να κάνει bypass ή είμαστε δέσμιοι του inverter;
Ξέρω ότι σπάνια θα ξεπεράσουμε τα 5kW ταυτόχρονης κατανάλωσης, αλλά θα πρέπει να ξέρουμε όλες τις παραμέτρους πριν κάνουμε μια επένδυση.
Άλλωστε στα σύγχρονα τουλάχιστον σπίτια, οι ασφάλειες είναι 40Α, άρα θεωρητικά ΚΑΙ πρακτικά μπορούμε να τραβήξουμε μέχρι 40x220 =8.8kVA, που είναι μεγαλύτερο από το όριο των 5kW του Growatt.
@@Theo2482 όχι..
Νομίζω ότι δεν έχεις καταλάβει καλά τον τρόπο λειτουργίας τών υβριδικών συστημάτων..
Η παραγωγή τών πάνελς πάει στην κατανάλωση (η στις μπαταρίες αν δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση)..
Ταυτόχρονα αν δεν υπάρχει κατανάλωση , και ο αποθηκευτικός χώρος είναι γεμάτος , τότε το limiter ρίχνει την παραγωγή στα ελάχιστο..!!!!
( Η περίπτωση που αναφέρεις)
- Αν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση τώρα , όλη η ισχύς πάει στην κατανάλωση , και ότι περισσέψει πάει στην μπαταρία (αν υπάρχει).
- Αν η παραγωγή ενέργειας , για οποιαδήποτε λόγο , δεν επαρκεί ώστε να καλυφθεί η ζήτηση , σε αυτή την περίπτωση το υπόλοιπο (και μόνον αυτό) θα συμπληρωθεί από το δίκτυο..!!!!
Δεν υπάρχει διακοπή..!!!
Ούτε στην φάση που το φορτίο ξεπεράσει την παραγωγή των πάνελ , απλά θα πάρει από το δίκτυο..!!!
Μα και ακόμα και αν "πέσει" το ίδιο το δικτύου (αν υπάρχει εκείνη την στιγμή ενέργεια από τα πάνελς) όπως ακριβώς έδειξα και στο βίντεο το σπίτι θα πάρει από τα πάνελς..
(Η τις μπαταρίες αν δεν έχουμε δίκτυο , ή έχουμε ρυθμίσει το μηχάνημα να παίρνει ως δεύτερη πηγή ενέργειας τις μπαταρίες)
Δεν σταματά ποτέ η παραγωγή..!!!
Ότι λείπει από την παραγωγή , προστίθεται από τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας που εμείς έχουμε ορίσει , πχ δεύτερη πηγή δίκτυο..
Η σε περίπτωση που έχουμε μεγάλες απαιτήσεις , και τα φωτοβολταϊκά μας , δεν μας καλύπτουν , και ως δεύτερη πηγή ενέργειας έχουμε ορίσει τις μπαταρίες , αν αυτές είναι άδειες , το μηχάνημα θα αντλήσει ότι λείπει από το δίκτυο..
Δεν γίνεται καμία διακοπή..!!!
Γι'αυτό άλλωστε αυτή η μορφή λειτουργίας των ινβέρτερ ονομάζεται υβριδική..
Γιατί εργάζεται ξεχωριστά αλλά και ταυτόχρονα με τρεις πηγές ενέργειας , συνδιαστικά , ώστε να τροφοδοτήσει τα φορτία/ συσκευές αδιάλειπτα.
(Να γνωρίζεις επίσης ότι η ασφάλεια που απαιτεί ο κατασκευαστής να μπει στην είσοδο του ινβερτερ είναι επίσης στα 40Α , μιας και το αναφέρεις)
Ελπίζω να βοήθησα..😊
@@michalis.inspirations.choises Tην έχω καταλάβει την αρχή λειτουργίας, μάλλον δεν διατύπωσα εγώ το ερώτημα σωστά.
Έστω ότι έχουμε μια ακραία κατανάλωση στο σπίτι 8kW, ας πούμε ότι έχω βάλει αντλία θερμότητας και δουλεύει στο φουλ. Και ας πούμε ότι αυτό είναι το όριο της συμφωνημένης ισχύος με τον ΔΕΔΔΗΕ άρα η ΔΕΗ μπορεί να μας τα παρέχει κανονικά.
Τα πάνελ στη φάση εκείνη μας δίνουν 2kW και δεν έχουμε μπαταρίες.
Ο inverter πόσο μπορεί να μας δώσει μέγιστο; 5.5kW.
Εδώ έχουμε 2 πιθανές περιπτώσεις:
α) Παίρνουμε 2kW από τα πάνελ και 6kW από τη ΔΕΗ. Τα 6kW της ΔΕΗ κάνουν bypass ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΝΕ από τον inverter. Άρα ο inverter μας δουλεύει χαλαρά με 2kW ισχύος και τα 6kW τα παίρνουμε από το δίκτυο όπως θα τα παίρναμε αν δεν είχαμε καν φωτοβολταϊκά.
β) Παίρνουμε 2kW από τα πάνελ και 6kW από τη ΔΕΗ. Τα 6kW της ΔΕΗ ΠΕΡΝΑΝΕ KAI AYTA από τον inverter, άρα ο inverter σβήνει αφού δεν μπορεί να διαχειριστεί πάνω από 5.5kW. Και έχουμε διακοπή ρεύματος ουσιαστικά.
Αυτή ήταν ουσιαστικά η ερώτησή μου. Σε ζόρικα φορτία, είμαστε στην περίπτωση α) ή β);
@@Theo2482 Κανένα πρόβλημα , εδώ είμαστε για να βοηθάμε..😊 ..
- Περίπτωση Α , δηλαδή τα πάνελ μας δίνουν ότι έχουν και το υπόλοιπο περνάει από το δίκτυο..!!!
Με μπαταρίες και πάνελς μόνο μέγιστο 5,5 kw (μετά κλείνει).
Το έχω δοκιμάσει.
Με συνδιασμό πάνελ και ΔΕΗ όμως ότι έχει..
Όλα..!!! Δεν σβήνει...θα πέσει η ασφάλεια της ΔΕΗ πρώτη..!!!
- Δοκιμή που έκανα , μόλις τώρα προκειμένου να το επαλήθευσω , πριν γράψω , με τα τέσσερα μάτια της κουζίνας ανοικτά , τον φούρνο με αντιστάσεις στο full (πάνω - κάτω) και ένα κλιματιστικό μόλις τώρα , για να το επαλήθευση , έφτασε στα 7 ,7 kw , χωρίς κανένα πρόβλημα και μάλιστα για περισσότερα από 7 λεπτά..
Βέβαια μόλις περάσει τα 5,2 ηχεί ενας συναγερμός , σαν προειδοποίηση υπερφόρτωσης..
Τίποτα περισσότερο..!!!
- Αν Θες τον απενεργοποιεις και αυτόν , αλλά εγώ δεν το θεωρώ σκόπιμο να κάνω buzzer off..!!!
Αυτά όσον αφορά τον ινβέρτερ.. περνάνε όλα από μέσα..!!!
Ελπίζω να σε βοήθησα..!!!
- Το μόνο που έχω τις αμφιβολίες μου και δεν γνωρίζω είναι για την περίπτωση τής αντλίας θερμότητας..
Σε μονοφασικό ;;;;
Συνήθως αυτές τις βάζουμε σε τριφασικές συνδέσεις για καλύτερη ενεργειακή απόδοση
Δεν ξέρω...
Υπάρχουν και μικρές μονοφασικές βέβαια , από ότι έχω δει , αλλά δεν γνωρίζω αν δουλεύουν σωστά..
Πάντως από την ίδια εταιρεία (Growatt) υπάρχει μοντέλο στα 12 kw ,. Low frequency , με μετασχηματιστή απομόνωσηης , που είναι πιο κατάλληλος για μεγάλα επαγωγικά φορτία , όπως είναι μοτέρ και αντλίες πάνω από 3hp , και μεγάλες μονάδες κλιματισμού με υψηλά ρεύματα εκκίνησης..
- Η κάθε περίπτωση συστήματος είναι διαφορετική όσον αφορά τον μηχανολογικό σχεδιασμό της σαφώς..
Αρα για μα βάλουμε φωτοβολταϊκά μπαταρίας πρέπει να έχω σύνδεση με την ηλεκτρική; Δεν είναι αυτοονομα;
Το σύστημα είναι / ονομάζεται υβριδικό...!!!
Μπορεί να δουλεύει με όλες τις πηγές ενέργειας , συνδυαστικά , αλλά και με παραμετροποίηση προτεραιοτήτων λειτουργίας , καλύπτοντας όλο το φάσμα , από μερική αυτονομία , σύστημα back up ,σαν ups σε περίπτωση διακοπής , ενισχυτικά με την ύπαρξη δικτύου , για εξοικονόμηση ενέργειας , κτλ χωρίς απαραίτητα την χρήση μπαταριών , αλλά και με μπαταρίες , σε ρόλο φορτιστή - ρυθμιστή και ινβερτερ , όλα σε ένα , με δυνατότητα μάλιστα απόλυτης αυτονομίας , αν εκμεταλλευθούμε στο έπακρο όλες τις δυνατότητες συνδεσιμότητας κατά την λειτουργία του , με όλα τα προβλεπόμενα εξαρτήματα και υλικά..!!!
Καλή σας ημέρα..!!!!
Συνεπώς μπορεί και ως εντελώς αυτόνομο σύστημα με χρήση μόνο μπαταρίας και φωτοβολταϊκών ..!!!!
Και μάλιστα είναι και πολύ λειτουργικό.
Μπορεί όμως να δουλέψει και σαν ημι αυτόνομο σύστημα με πάνελς μόνο , η και όλα τα παραπάνω...!!!!
Το σύστημα είναι υβριδικό...
Μπορεί να πάρει από τρείς πηγές και να τα αποδώσει στα ηλεκτρικά φορτία...😮
Άρα ναι , μπορεί να κάνει τα πάντα , και συνδυαστικά , και με οποία σειρά επιλέξουμε εμείς , μέσω παραμετροποίησης , που στην συγκεκριμένη συσκευή λειτουργεί σε όλα τα σημεία και με όλες τις δυνατές επιλογές..!!!!
Ευχαριστώ πολύ για το σχόλιο σας..!!!!
Ελπίζω να βοήθησα..