Da, am dat like! Mulțumim pentru video și pentru clarificări! Din păcate eu săptămâna trecută am fost să mă interesez la primăria ORADEA, și deși eu cu legea în mână, ei susțin că nu se eliberează certificat de producător pentru apicultori. Iar DVS-ul susține că dacă sunt persoană fizică îmi eliberează certificatul de albinuțe (după cum s-a exprimat doamna de acolo), fiind vorba de certificatul de înregistrare exploatație apicolă familială, strict pentru CONSUM PROPRIU sau vânzare către procesator.
Legea 145/2014 prevede următoarele: 1.Conform art. 7 alin.(1) Exercitarea activităților de comerț (vânzarea) a produselor agricole din gospodăria proprie, se realizează în baza CARNETULUI DE COMERCIALIZARE a produselor din sectorul agricol. 2.Conform art.7 alin.(3) Carnetul de comercializare se eliberează la cerere, de către primăria pe raza căreia se află gospodăria/ferma (stupina). 3.alin.(5) Arată foarte clar, că "carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, se utilizează și pentru PRODUSE APICOLE". În ce privește atestatul de producător, art. 4 prevede că și acesta se eliberează de către primar. În concluzie, dacă carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, se utilizează și pentru PRODUSE APICOLE, iar acesta se emite numai celor care au atestat de producător, atunci pe ce bază primarul refuză eliberarea lui? Vă sfătuiesc să vă adresați instituțiilor numai în scris, deci solicitați primăriei eliberarea atestatului de producător, iar ulterior eliberării acestuia, solicitați eliberarea carnetului de comercializare. La solicitarea scrisă veți primi un răspuns scris, care în cazul unui refuz va trebui să fie motivat, iar în plus, înscrisul vă va fi de folos și în cazul în care va trebui să continuați lupta pe alte câmpuri de bătălie.
@@Prisacarul mulțumesc mult pentru clarificări! Am citit legea dar pare-se că aici e altă lege. Motivul ar fi că DSV-ul așa a dispus(primăriei) deoarece au fost multe nereguli în piață. La primărie mi-a cerut să declar încă o dată stupii, deși sunt înregistrați și am nr. de stupină, și mai trebuie să obțin încă o dată adeverință de la veterinar, iar asta numai după martie. Am să urmez sfatul, și toate răspunsurile le voi lua doar în scris. Am găsit în lege că trebuie să motiveze în scris motivul neacordării carnetului de producător.
sper sa fiu inteles. daca ai pana in 75 f.albine si vinzi pe carnet de producator nu depui e-factura si nu ai obligatie sa platesti sanatate si pensie, carnetul de producator se depune la primarie si primaria le va trimite la anaf . daca ai PFA, I.I, SRL ,etc. chiar daca ai sub 75 familii depui toate facturile in SPV ( e-factura )
Hai sa intelegem corect: "Pana la 75 de familii de albine, veniturile definite la art. 103 sunt venituri neimpozitabile" adica, se impoziteaza doar ce depaseste 75. Adica daca ai 77, pana la 75 nu se impoziteaza, iar 76 si 77 se impoziteaza, cu alte cuvinte se impoziteaza venitul atribuit celor 2 extra familii. Calculul il face ANAf conform cu declaratia depusa.
Cosmin, ce intelegi prin familie de albine ? Daca am 74 familii iesite din iarna si sa zicem ca in luna mai fac 25 de roi cu gandul ca in toamna sa schimb reginele, dar sa pastrez pentru isrnare tot 74 familii, se considera ca in anul respectiv am avut 99 familii ?
Mulțumim pt informații!
Da, am dat like! Mulțumim pentru video și pentru clarificări!
Din păcate eu săptămâna trecută am fost să mă interesez la primăria ORADEA, și deși eu cu legea în mână, ei susțin că nu se eliberează certificat de producător pentru apicultori. Iar DVS-ul susține că dacă sunt persoană fizică îmi eliberează certificatul de albinuțe (după cum s-a exprimat doamna de acolo), fiind vorba de certificatul de înregistrare exploatație apicolă familială, strict pentru CONSUM PROPRIU sau vânzare către procesator.
Legea 145/2014 prevede următoarele:
1.Conform art. 7 alin.(1) Exercitarea activităților de comerț (vânzarea) a produselor agricole din gospodăria proprie, se realizează în baza CARNETULUI DE COMERCIALIZARE a produselor din sectorul agricol.
2.Conform art.7 alin.(3) Carnetul de comercializare se eliberează la cerere, de către primăria pe raza căreia se află gospodăria/ferma (stupina).
3.alin.(5) Arată foarte clar, că "carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, se utilizează și pentru PRODUSE APICOLE".
În ce privește atestatul de producător, art. 4 prevede că și acesta se eliberează de către primar.
În concluzie, dacă carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, se utilizează și pentru PRODUSE APICOLE, iar acesta se emite numai celor care au atestat de producător, atunci pe ce bază primarul refuză eliberarea lui? Vă sfătuiesc să vă adresați instituțiilor numai în scris, deci solicitați primăriei eliberarea atestatului de producător, iar ulterior eliberării acestuia, solicitați eliberarea carnetului de comercializare. La solicitarea scrisă veți primi un răspuns scris, care în cazul unui refuz va trebui să fie motivat, iar în plus, înscrisul vă va fi de folos și în cazul în care va trebui să continuați lupta pe alte câmpuri de bătălie.
@@Prisacarul mulțumesc mult pentru clarificări! Am citit legea dar pare-se că aici e altă lege. Motivul ar fi că DSV-ul așa a dispus(primăriei) deoarece au fost multe nereguli în piață. La primărie mi-a cerut să declar încă o dată stupii, deși sunt înregistrați și am nr. de stupină, și mai trebuie să obțin încă o dată adeverință de la veterinar, iar asta numai după martie.
Am să urmez sfatul, și toate răspunsurile le voi lua doar în scris. Am găsit în lege că trebuie să motiveze în scris motivul neacordării carnetului de producător.
Super !
Bine punctat chiar ma interesa acest aspect.
sper sa fiu inteles.
daca ai pana in 75 f.albine si vinzi pe carnet de producator nu depui e-factura si nu ai obligatie sa platesti sanatate si pensie, carnetul de producator se depune la primarie si primaria le va trimite la anaf .
daca ai PFA, I.I, SRL ,etc. chiar daca ai sub 75 familii depui toate facturile in SPV ( e-factura )
cine are pfa, ii, srl, etc trebuie sa depuna e-factura, eu nu trimit e-factura in spv pentru ca vand pe carnet de producator
Dar la firma la care îi faci fila din carnet,trebuie să depună factura pe E.factura
@@zaiconimarius5262 la firma care le vand normal ca depune e-factura ca doar este firma, eu nu am firma sunt doar persoana fizica nu PFA
eu nu iau nimic de la stat si nici nu dau
Super 😊😊😊
Deci tu ( nu ) dai factura. Doar zici că dai factura că sună mai frumos dar de fapt dai fila din certificat de producător.🎉.
Carnetul de comercializare se scoate in fiecare an de la primărie?
Este valabil 3 sau 5 ani, dacă-l termini iei altul și predai pe cel vechi
mersi Costine
Hai sa intelegem corect: "Pana la 75 de familii de albine, veniturile definite la art. 103 sunt venituri neimpozitabile" adica, se impoziteaza doar ce depaseste 75. Adica daca ai 77, pana la 75 nu se impoziteaza, iar 76 si 77 se impoziteaza, cu alte cuvinte se impoziteaza venitul atribuit celor 2 extra familii. Calculul il face ANAf conform cu declaratia depusa.
Cred ca ai dreptate
cred ca se impoziteaza tot,nu doar cele doua familii!
@@stanelbaltatu1058 Nu stiu?! Cred ca trebuie sa intrebam pe cineva de la finante, specific, aceasta intrebare.
Doar cele doua familii@@stanelbaltatu1058
@@stanelbaltatu1058 ba da, numai cele 2 familii
Am înțeles
La firma la care vindem e obligat sa încarce factura pe ȘPV?
Doar daca ai peste 75 familii din cate am inteles si platesti si impozit si cas..cel putin asta rezulta din videoclip.
Întrebarea era dacă cel care cumpără trebuie sa încarce în SPV
Eu cred ca nu. Acolo încarcă doar cei care emit facturi
Pentru a vinde în piețe și târguri ai nevoie de aprobare de la dsvsa pentru filtrare și ambalare miere in borcane
Cosmin, ce intelegi prin familie de albine ? Daca am 74 familii iesite din iarna si sa zicem ca in luna mai fac 25 de roi cu gandul ca in toamna sa schimb reginele, dar sa pastrez pentru isrnare tot 74 familii, se considera ca in anul respectiv am avut 99 familii ?
important la intrare in iarna sa ai 75 maxim restul nu conteaza