KURTKULAĞI ALT YAPI VE SU SORUNU YAŞIYOR
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 14 ธ.ค. 2024
- Adana Ceyhan beldeden mahalleye dönüşen tarihi mekanlarıyla öne çıkan Kurtkulağı muhtarı Ahmet Şavk, eski bir futbolcu. Göreve geldiğinde tarihi Kervansarayı önündeki elektrik aydınlatmasını, kapı koruma kilitler yaptıklarını , Ceyhan belediye başkanlığının desteği ile bir çok yola asfalt yaptıklarını , sağlık ocağını yaptırdıklarını söyledi.
Su sıkıntısın sürdüğünü anımsatan muhtar Şevk, beldeden mahalleye dönüşen Kurtkulağı’nda sürekli göç verdiklerini ve bir muhtarlık odasının dahi olmadığını daha da önemlisi alt yapı yok’ diyen muhtar çözüm için destek istedi.
-Kurtkulağı Kervansarayı,: Ceyhan'ın 12 km güneydoğusunda[1] Kurtkulağı mahallesi'ndedir. Adana Müzesinde bulunan kervansaray kitabesine göre eser 1659'da[not 1] Hüseyin Paşa tarafından yaptırılmış olup, mimarı Mehmed Ağa'dır. Adana-Halep kervan yolu üzerindeki Kurtkulağı menzilinde bulunan kervansaray, bir Osmanlı menzil handır. Kervansaray bir kale sağlamlığında gayet kalın ve sağlam duvarlara sahiptir. 2006 yılında restore edilmiştir. .
-Hacı Fatma Çeşmesi : Hacı Fatma Çeşmesi, Kurtkulağı
Hacı Fatma Çeşmesi veya yaygın kullanımı ile Hacı Fatma Pınarı, Çukurova'da Kurtkulağı Köyü'nde Hesbek Dağı'nın kuzeydoğu eteklerinde Tülek Höyük[5] ve Hacı Mehmed Malazı istikâmetine doğru giden Cerid Yolu üzerinde bulunan tarihi bir çeşmedir. Her ne kadar inşâ tarihi bilinmese de Osmanlı dönemi yapısı olduğu göze çarpmaktadır. Bununla birlikte bölgede mevcut höyük yerleşimleri ve nekropoller bize yaşamın eskiçağa kadar gittiğini göstermesi bakımından önemlidir ki bu da çeşmenin eskiçağ döneminde de etkin olduğunu düşündürmektedir.
Çeşmenin adına aşağıdaki gibi türküler yazılmıştır: "Hacı Fatma, çınarı var; Acı sulu pınarı var; İçinde bir yanarı var."
Kurtkulağı'nda Hacı Fatma Çeşmesi hariç, bir de "Çınar Çeşmesi" vardır ki o da köyün diğer girişinde bulunmaktadır.