Hayatın içinde ne varsa onları anlamaya ve zamanın süzgecinden geçirip kullanmaya çalışıyorum. Birbirinden güzel resimlerin de bu çalışmalarda yer bulacaktır. Selam ve sevgiler.
Sakaları tanımam bu mesleğin son dönemlerine rastlar.. Tabii şimdilerde evlere damacana su taşıyanları saymazsak. . İstanbul'da 1970 li yıllarda sanırım son dönemini yaşadı bu meslek. Rumelihisarı ve Hisarüstü mahallelerinde görürdüm onları. Eşekle dağıtırlardı. Hisarüstü'ndeki evimizin yakınında kuyular vardı. Biri tulumbalıydı. Suyu kuyudan çekmek çok hoşuma giderdi. Bir ara Rümelihisarı'ndaki çeşmelerden bile şu taşıdığımızı anımsıyor. 1980 lerde İSKİ önce mahallenin belli yerlerine çeşmeler kurdu.. 1981 veya 1982 yilında evlere de şehir suyu verilmeye başlandı. Belgesel tadında harika bir çalışma olmuş. Şahin Demir'e ve sana çok teşekkür ederim. Tebrikler kardeşim. O günlerı amımsattınız bana.. Saygılar. 👏👏👏👏👏👏
Ah be güzel dostum ne güzel de etmişsin bu güzel röportajları o güzel insanlarla yapmışsın..Bazıları yaşıyor bazılarınıda kaybettik..Durdun Baba ve Hulisi Amca gibi..Bunlar bizim belleğimiz bunlar bizim mahallemizin değerleri..Hem mahallemizin değerlerine sahip çıktığın için hem de tarihe tanıklık yaptığın için sana çok teşekkür ederim..Çok güzel işler yapıyorsun emeğine yüreğine sağlık..Sana son olarak şunu söyleyebilirim “Asla yalnız yürümeyeceksin..”YOLa devam...
Çok teşekkür ederim sevgili kadim YOL arkadaşım. Yalnız yürümediğim için YOL''a devam ediyorum. Başta sen her zaman yanımdasın, yolculuğuma güzelim ses tonunla renk katıyorsun. İnsan bugün var yarın meçhul. Bellekler en değerli hazinelerimiz. Bu çalışmada babamın da olması beni çok duygulandırdı. "Birlikte YOL'a devam". Selam ve sevgiler.
Çok teşekkür ederim sevgili Muzaffer abi. Amacım nostalji yapmak değil. Söylediğin gibi geçmişi geleceğe taşımak. "Geçmiş, Şimdi, Gelecek" bu üçlüyü çok iyi harmanlamak gerekiyor. Selam ve sevgiler.
İsmail Abi sayende oturduğumuz semtimizin geçmişini ve güzelliklerini öğreniyoruz. Seslendirmeyi yapan gizli kahraman Şahin Abiye de ayrıca teşekkürler.
Altmışlı yılların sonlarına yaklaştığında bizim evin inşaat döneminde onların evlerinde ayda onbeş liraya kirada birbuçuk yıl yaşamıştık bizlere çok yardımcı olan bir aileydiler. O kadar alışmıştık Şahabettin amcaya evinden bize kurabiyeler taşırdı.. Şahabettin amcanın inanılmaz pozitif bir yönü vardı .getirdiği su tenekesini bizim topraktan su küpüne boşaltırdı. bu suyun tadı meşrebeyle içince daha lezzetli olur derdi.. Güleryüz’ü hala dün gibi İsmail sayende Şahabettin amcayı sevgi saygıyla çocukluğumuzda bıraktığı hatırasıyla anıyorum.. onu tanıyanlar kendine yakışır şekilde yorumlamışlar. Demek ki iyi insan olmak yarına çok güzel iz bırakıyor.İsmail sana ve emeği geçen herkese çok teşekkürler. 🙏
Değerli dostum gene ilginç bir konuya değinmişsin. Ben çocukken karşımızdaki orta Çeşme'den sakalar eşekle su alır taşırlardı. Yani 1970'lerde halen sakalar vardı. Ama sonra yavaş yavaş kayboldular. Şimdi çeşmenin suyu bile içilmiyor. Selamlar. İskender.
Çok teşekkür ederim sevgili dostum. Sarıyer su, çeşme anlamında İstanbul'da eşi benzeri bulunmayan bir ilçeydi. Hatta Sarıyer'deki en büyük caddenin adı da "Sular Caddesi"dir. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Sevgili İsmail Abi merhaba.Ben Mehmet Türk'ün oğlu ,Şahabettin Türk'ün torunu Şahabettin Özgür Türk.Öncelikle sana ne kadar teşekkür etsem azdır.Rahmetli dedemden bana yalnızca ismi yadigar kalmıştı ama artık bu videoda var sayende.Videoda yorum yapan herkese teşekkür etmekle birlikte bir küçük hata var ve ben düzelteyim ; o da nazarlık olsun.Biz Erzincan Kemah Bergisor'luyuz.Çoğu kişi Şebinkarahisar demiş. Onun dışında anlatılan her şey doğru .Tekrar emeğinize sağlık.
Merhaba Özgür. Dedenin adını taşımana çok sevindim. Baban Mehmet Türk'ü de çok severim. Kusura bakma deden için Şebinkarahisarlı dedim ama baban yazınca metin kısmını düzelttim ve Erzincan Kemah Bergisorlu Saka Şahabettin diye düzelttim. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
@@ismailbakardankirintilar480 estağfurullah abi ,orası da hepimizin memleketi,ha Şebinkarahisar ha Kemah.Gerçekten çok sevindim abi böyle bir video hazırlamana.Rahmetli Amcam Ahmet Türk’ü de gördüm çok mutlu oldum.Allah tüm geride kalan büyüklerimize rahmet eylesin.
@@badboys3434 Teşekkür ederim Özgür. Ahmet amcanı da iyi tanırdım. Uygun bir gün Hisar'da buluşur sohbet ederiz. Sana "Halimpaşa Korusu" adlı kitabımdan bir tane hediye ederim. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Emeklerine sağlık.Biz su satın almadık hiç... nedeni de 6.sokağın bittiği meydanda kuyu vardı,mandıranın içinde kuyu vardı,Bebek'e inerken 300 metre aşağının sağ üst tarafta,moruğun evinin 50 metre alt tarafında da kuyu vardı..omuzluğumuz vardı,tenekelerimiz sitillerimiz vardı su taşıyıp getirmek için... kuyularda yazın su azalırdı ve ya biterdi,o zaman da kalenin arka tarafındaki çukur çeşmeye ve ya da Hisar'daki karakolun alt tarafındaki çeşmeye giderdik... 6.sokakta oturan Osman Özkan abi vardı babamın asker arkadaşıydı,bizim gecekondunun yerini bize satan,çoktan rahmetli oldu 1931 doğumluydu.O da Bebek te suculuk yapıp geçimini sağlıyordu,önce atla su taşıyordu,sonraları kamyonla çalışıyordu,Hisarüsü'nde satmadı..2 oğlu hala yaşıyor... Hulisi abiye,Osman abiye,Babama ve tüm geçmişlerimize Allah rahmet eylesin.. İsmail'ciğim takipteyiz,gözün arkada kalmasın,hoşça kal,dostça kal...
Evet sevgili Kaptan Osman amcayı ve kamyonunu hatırlıyorum. Dünyamızın belki de en önemli sorunu küresel ısınma ve su sorunu. Geçmişte suyu eve taşımak büyük sorundu. Boğaziçi Üniversitesi eski güvenliğin olduğu bekçi çeşmesinden de çok su taşıdık. Günümüzde bu işi araba ve motorlarla modern sakalar evlere taşıyor. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Abi emeğine sağlık güzel belgesel olmuş.memleketlerinde ufak sorun olmuş galiba abi hasan amca sinop lu idi şahabettin amca erzincan kemahlıydı diye hatırlıyorum birde naçizane gümüş mehmet babamın amcası şebinkarahisarlı çubuklu dan içme suyu getirmiş birde firdevs teyze kendi anlatır sivas lı bende bir zaman eşek le su taşıdım daha sonra Almanya’ya çalışmaya gittim diye anlatır yaşayanların ömrü uzun ölenlerin mekanı cennet olsun
Merhaba İsmail Arkadaşım, “Saka” belgeseliyle ilgili öncelikle şunu söyleyeyim: Anlatım, fotoğraflar veya diğer dokümanlar ne/nasıl olursa olsun özneye yani vermek istediğin içeriğe başarıyla ulaşmışsın. -Yaşam anıları ve toplumsal değerlerimiz, ancak bu ve benzeri çalışmalarla ölümsüzleşir ve geleceğe taşınır. Çok önemli bir iş yapıyorsun; yolun açık ve dikensiz olsun. -Saka’lar ve o zamanın Hisarüstü halkı yaşamı hakkında kayda değer bilgim yoktu; sayende epey bilgilendim. -Halkımızın çektiği amansız susuzluğu, çekilen çileleri biraz olsun anlayabildim. Ayrıca... -Yapacağın belgesellerin içeriğini yıllar önceden (2014) planlamış olarak (veya gibi) çekimler yapmışsın. Şu anda aramızda olmayanları ölümsüzleştirmişsin. Duygusal ve güzel bir sonuç. Diyorum ki... -Acaba ayrıntılı araştırma yapabilseydin halkımızın foto albümlerinde belgeselde kullanabileceğin farklı fotoğraflar bulabilir miydin? Bulsan iyi olurdu. Böylece, belgeseli biraz boğan çok sayıda ansiklopedik saka, çeşme fotoğraflarına daha az yer verilmiş olabilirdin. Farklı olarak... -Bundan sonraki belgesellerin için çekeceğin yeni videolarda konuşmacıların arkasına siyah fon koyarak etkiyi daha da arttırabilirsin. -Şahin Demir’in seslendirmesi profesyonel ölçülerde. Özgün ve bağlantılı metinler/şiirler/özlü sözler vb. bularak aralara serpiştirilebilir. -Fatoş da yürekleri titreten bir sese sahip. İçerik hakkında kendi aranızda önceden iletişim kuracak olursanız Şahin ve Fatoş, inanıyorum ki yaratıcı güçlerini harekete geçirerek kendiliklerinden senin de aklına gelemeyebilecek seslendirme ve türkü hazırlayabilirler. Sonuç olarak... -Belgesellerin amatörlükten sıyrılma aşamasına ulaştı; ki ekipsiz çalışma ve olanaksızlıklar içinde bunu kısa sürede başardın. -Tüm içtenliğimle kutluyor, başarılarının devamını diliyorum. Ali Aydoğan - Ankara - 10.01.22
Sevgili Ali hocam çıktığım bu yolculukta ilk günden bu yana hep bana yol gösterici oldunuz. Yoğun çalışmalarınız arasında tüm belgesellerimi izleyip detaylı yorumlar yazdınız, zaman zaman da uzun telefon görüşmeleri yaptık. Tüm öneri ve eleştirilerinizi dinleyip elimden geldiğince uygulamaya çalıştım. Sayenizde bir şeyin tam olması ölçüsünün “ekleyecek bir şey değil, çıkarılacak bir şey bulunamadığı zaman” olduğunu öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum. Yolculuğumun ne kadar süreceği konusunda bir fikrim yok ama sizin gibi değerli “aydın” kişiler yolculuğumda yanımda oldukça, uzun bir yolculuk yapacağım kanısındayım. Sağlıcakla kalın. Selam ve sevgiler.
@@ismailbakardankirintilar480 Çok doğru: “ekleyecek bir şey değil, çıkarılacak bir şey bulunamadığı zaman” Güzel bir ölçü. Başarılı uzun bir yolculuk dileğiyle...
şabattin amca güler yüzlü çok sıcak bir insandı bizim mahalleyede çok su getirirdi mahallemize geldiği zaman çocuklar olarak etrafına üşüşürdük bizleri çok severdi aynı şekilde çocuklarda onu çok severdi hiç yılmadan hepimizi eşeklere bindirir turlatıp geri getirir hala hatırlıyorum tonton güler yüzünü nurlar içinde uyusun kanlı kavak suyu nun aktığı iki çeşme vardı biri baltalimanında b.k.çağlar lisesinin karşısındaki mahallede diğeri boyacıköy de yol kenerında idi çok su taşıdım küçük bidonlarla o çeşmelerden sana çok teşekükür ediyor hoş bir anı olarak bellekrimizde yer etmiş sakaları hatırlattığın için ismail kardeş
VAY BE ESKİDEN NE ZAHMET VARMIŞ. YİNE BİZİ ESKİYE GÖTÜRDÜN İSMAİL. TARİHE YOLCULUK YAPTIRDIN. EMEĞİNE SAĞLIK
Eski hep zahmetlerle ve emekle dolu. Tarihe yolculuk yapmaya devam. Selam ve sevgiler.
Güzel bir anlatım, küp,gaz tenekesi, gecekondu, yaşam, paylaşmak.selamlar
Hayatın içinde ne varsa onları anlamaya ve zamanın süzgecinden geçirip kullanmaya çalışıyorum. Birbirinden güzel resimlerin de bu çalışmalarda yer bulacaktır. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık yolun açık olsun
Teşekkür ederim sevgili Hidayet. Selam ve sevgiler.
Güzel anılar. Teşekkürler İsmail.
Anılarla yolculuğa devam. Selam ve sevgiler Nazire ablacığım.
Emeğine sağlık abi
Teşekkür ederim Adem kardeşim. Selam ve sevgiler.
Tebrik ediyorum kardeşim çok hoşuma gitti
Teşekkür ederim sevgili Yıldıray kardeşim. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık sevgili İsmail..
Teşekkür ederim sevgili arkadaşım. Selam ve sevgiler.
Sakaları tanımam bu mesleğin son dönemlerine rastlar.. Tabii şimdilerde evlere damacana su taşıyanları saymazsak. . İstanbul'da 1970 li yıllarda sanırım son dönemini yaşadı bu meslek. Rumelihisarı ve Hisarüstü mahallelerinde görürdüm onları. Eşekle dağıtırlardı. Hisarüstü'ndeki evimizin yakınında kuyular vardı. Biri tulumbalıydı. Suyu kuyudan çekmek çok hoşuma giderdi. Bir ara Rümelihisarı'ndaki çeşmelerden bile şu taşıdığımızı anımsıyor. 1980 lerde İSKİ önce mahallenin belli yerlerine çeşmeler kurdu.. 1981 veya 1982 yilında evlere de şehir suyu verilmeye başlandı.
Belgesel tadında harika bir çalışma olmuş. Şahin Demir'e ve sana çok teşekkür ederim. Tebrikler kardeşim. O günlerı amımsattınız bana..
Saygılar.
👏👏👏👏👏👏
Teşekkür ederim sevgili kardeşim. Kendine iyi bak. Selam ve sevgiler. 🦋
Ah be güzel dostum ne güzel de etmişsin bu güzel röportajları o güzel insanlarla yapmışsın..Bazıları yaşıyor bazılarınıda kaybettik..Durdun Baba ve Hulisi Amca gibi..Bunlar bizim belleğimiz bunlar bizim mahallemizin değerleri..Hem mahallemizin değerlerine sahip çıktığın için hem de tarihe tanıklık yaptığın için sana çok teşekkür ederim..Çok güzel işler yapıyorsun emeğine yüreğine sağlık..Sana son olarak şunu söyleyebilirim “Asla yalnız yürümeyeceksin..”YOLa devam...
Çok teşekkür ederim sevgili kadim YOL arkadaşım. Yalnız yürümediğim için YOL''a devam ediyorum. Başta sen her zaman yanımdasın, yolculuğuma güzelim ses tonunla renk katıyorsun. İnsan bugün var yarın meçhul. Bellekler en değerli hazinelerimiz. Bu çalışmada babamın da olması beni çok duygulandırdı. "Birlikte YOL'a devam". Selam ve sevgiler.
İsmail emeğine sağlık.Nerelere götürdün bizi
Teşekkür ederim sevgili Müjdat abiciğim. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık
Teşekkür ederim. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık İsmail Abi ne güzelmiş eskiden yaşamak çeşmesi, suyu, işi ...
Çok teşekkür ederim sevgili Eylem. Selam ve sevgiler.
Çok güzel olmuş eline yüreğine sağlık. Bu belgeseller le geçmişi geleceğe taşıyarak büyük bir görevi yerine getiyorsun.
Çok teşekkür ederim sevgili Muzaffer abi. Amacım nostalji yapmak değil. Söylediğin gibi geçmişi geleceğe taşımak. "Geçmiş, Şimdi, Gelecek" bu üçlüyü çok iyi harmanlamak gerekiyor. Selam ve sevgiler.
Abi o Hisar’daki parke yol resmini yıllardır görürdüm.Hikayesini dinlemek bu güne nasip oldu,yine gol oldu.Teşekkürler abi.👋😘
Teşekkür ederim sevgili Barış. Basel'deki dostlara selam ve sevgiler.
İsmail Abi sayende oturduğumuz semtimizin geçmişini ve güzelliklerini öğreniyoruz. Seslendirmeyi yapan gizli kahraman Şahin Abiye de ayrıca teşekkürler.
Çok teşekkür ederim sevgili Aykut. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık tarihte bir yolculuk yaptırdın bize
Teşekkür ederim Ergün kardeşim. Yolculuğa devam...Selam ve sevgiler.
Harikaydı, çok teşekkürler.
Teşekkür ederim. Selam ve sevgiler.
Çok güzel bir çalışma olmuş İsmail abi, eline sağlık, selamlar
Çok teşekkür ederim sevgili Türker kardeşim. Selam ve sevgiler.
çok başarılı,emeklerinize sağlık
Teşekkür ederim. Selam ve sevgiler.
çok güzel olmuş.ellerine sağlık kardeşim
Çok teşekkür ederim sevgili yol arkadaşım. Selam ve sevgiler.
Emeklerine sağlık kardeşim, her zamanki gibi harikasın.
Çok teşekkür ederim sevgili kardeşim. Samsun'daki dostlara selam ve sevgiler.
Yine harikaydın.teşekkürler.
Teşekkür ederim Hüseyin abi. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık Hocam
Teşekkür ederim İsmail kardeşim. Selam ve sevgiler.
Emeğine sağlık başarılar abi👏👏
Teşekkür ederim Yılmaz. Selam ve sevgiler.
İsmail yine güzel ve az bilinen bir konu yine güzel ve etkili bir sunum. Emeğine sağlık. Çok teşekkürler. Tebrikler. Cevat
Teşekkür ederim. Selam ve sevgiler.
Altmışlı yılların sonlarına yaklaştığında bizim evin inşaat döneminde onların evlerinde ayda onbeş liraya kirada birbuçuk yıl yaşamıştık bizlere çok yardımcı olan bir aileydiler. O kadar alışmıştık Şahabettin amcaya evinden bize kurabiyeler taşırdı.. Şahabettin amcanın inanılmaz pozitif bir yönü vardı .getirdiği su tenekesini bizim topraktan su küpüne boşaltırdı. bu suyun tadı meşrebeyle içince daha lezzetli olur derdi.. Güleryüz’ü hala dün gibi İsmail sayende Şahabettin amcayı sevgi saygıyla çocukluğumuzda bıraktığı hatırasıyla anıyorum.. onu tanıyanlar kendine yakışır şekilde yorumlamışlar. Demek ki iyi insan olmak yarına çok güzel iz bırakıyor.İsmail sana ve emeği geçen herkese çok teşekkürler. 🙏
Şahabettin amca hakkında bilgilendirmen için teşekkür ederim Gülümser. Şahabettin amca Rumeli Hisarı'nın önemli sembollerindendir. Selam ve sevgiler.
yuregine saglik kardesim
Teşekkür ederim kardeşim. Selam ve sevgiler.
emeğine sağlık kardeşim
Teşekkür ederim sevgili kardeşim. Gurbetteki tüm dostlara selamlar.
Değerli dostum gene ilginç bir konuya değinmişsin. Ben çocukken karşımızdaki orta Çeşme'den sakalar eşekle su alır taşırlardı. Yani 1970'lerde halen sakalar vardı. Ama sonra yavaş yavaş kayboldular. Şimdi çeşmenin suyu bile içilmiyor. Selamlar. İskender.
Çok teşekkür ederim sevgili dostum. Sarıyer su, çeşme anlamında İstanbul'da eşi benzeri bulunmayan bir ilçeydi. Hatta Sarıyer'deki en büyük caddenin adı da "Sular Caddesi"dir. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Tebrikler arkadaşım
Teşekkür ederim sevgili arkadaşım. Selam ve sevgiler.
Sevgili İsmail Abi merhaba.Ben Mehmet Türk'ün oğlu ,Şahabettin Türk'ün torunu Şahabettin Özgür Türk.Öncelikle sana ne kadar teşekkür etsem azdır.Rahmetli dedemden bana yalnızca ismi yadigar kalmıştı ama artık bu videoda var sayende.Videoda yorum yapan herkese teşekkür etmekle birlikte bir küçük hata var ve ben düzelteyim ; o da nazarlık olsun.Biz Erzincan Kemah Bergisor'luyuz.Çoğu kişi Şebinkarahisar demiş. Onun dışında anlatılan her şey doğru .Tekrar emeğinize sağlık.
Merhaba Özgür. Dedenin adını taşımana çok sevindim. Baban Mehmet Türk'ü de çok severim. Kusura bakma deden için Şebinkarahisarlı dedim ama baban yazınca metin kısmını düzelttim ve Erzincan Kemah Bergisorlu Saka Şahabettin diye düzelttim. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
@@ismailbakardankirintilar480 estağfurullah abi ,orası da hepimizin memleketi,ha Şebinkarahisar ha Kemah.Gerçekten çok sevindim abi böyle bir video hazırlamana.Rahmetli Amcam Ahmet Türk’ü de gördüm çok mutlu oldum.Allah tüm geride kalan büyüklerimize rahmet eylesin.
@@badboys3434 Teşekkür ederim Özgür. Ahmet amcanı da iyi tanırdım. Uygun bir gün Hisar'da buluşur sohbet ederiz. Sana "Halimpaşa Korusu" adlı kitabımdan bir tane hediye ederim. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Emeklerine sağlık.Biz su satın almadık hiç... nedeni de 6.sokağın bittiği meydanda kuyu vardı,mandıranın içinde kuyu vardı,Bebek'e inerken 300 metre aşağının sağ üst tarafta,moruğun evinin 50 metre alt tarafında da kuyu vardı..omuzluğumuz vardı,tenekelerimiz sitillerimiz vardı su taşıyıp getirmek için... kuyularda yazın su azalırdı ve ya biterdi,o zaman da kalenin arka tarafındaki çukur çeşmeye ve ya da Hisar'daki karakolun alt tarafındaki çeşmeye giderdik... 6.sokakta oturan Osman Özkan abi vardı babamın asker arkadaşıydı,bizim gecekondunun yerini bize satan,çoktan rahmetli oldu 1931 doğumluydu.O da Bebek te suculuk yapıp geçimini sağlıyordu,önce atla su taşıyordu,sonraları kamyonla çalışıyordu,Hisarüsü'nde satmadı..2 oğlu hala yaşıyor... Hulisi abiye,Osman abiye,Babama ve tüm geçmişlerimize Allah rahmet eylesin.. İsmail'ciğim takipteyiz,gözün arkada kalmasın,hoşça kal,dostça kal...
Evet sevgili Kaptan Osman amcayı ve kamyonunu hatırlıyorum. Dünyamızın belki de en önemli sorunu küresel ısınma ve su sorunu. Geçmişte suyu eve taşımak büyük sorundu. Boğaziçi Üniversitesi eski güvenliğin olduğu bekçi çeşmesinden de çok su taşıdık. Günümüzde bu işi araba ve motorlarla modern sakalar evlere taşıyor. Sağlıcakla kal. Selam ve sevgiler.
Ayrıca İsmail Eşimin babaannesi Şahabettin amcanın ilk kiracıları dan di.39 Erzincan depreminden sonra gelmiş lerdi
Şahabettin amca sakalık dışında konaklama olarak mahallemize hizmet etmiş değerli bir büyüğümüzdür.
Abi emeğine sağlık güzel belgesel olmuş.memleketlerinde ufak sorun olmuş galiba abi hasan amca sinop lu idi şahabettin amca erzincan kemahlıydı diye hatırlıyorum birde naçizane gümüş mehmet babamın amcası şebinkarahisarlı çubuklu dan içme suyu getirmiş birde firdevs teyze kendi anlatır sivas lı bende bir zaman eşek le su taşıdım daha sonra Almanya’ya çalışmaya gittim diye anlatır yaşayanların ömrü uzun ölenlerin mekanı cennet olsun
Katkıların için çok teşekkür ederim sevgili Yıldıray kardeşim. Selam ve sevgiler.
Merhaba İsmail Arkadaşım,
“Saka” belgeseliyle ilgili öncelikle şunu söyleyeyim: Anlatım, fotoğraflar veya diğer dokümanlar ne/nasıl olursa olsun özneye yani vermek istediğin içeriğe başarıyla ulaşmışsın.
-Yaşam anıları ve toplumsal değerlerimiz, ancak bu ve benzeri çalışmalarla ölümsüzleşir ve geleceğe taşınır. Çok önemli bir iş yapıyorsun; yolun açık ve dikensiz olsun.
-Saka’lar ve o zamanın Hisarüstü halkı yaşamı hakkında kayda değer bilgim yoktu; sayende epey bilgilendim.
-Halkımızın çektiği amansız susuzluğu, çekilen çileleri biraz olsun anlayabildim.
Ayrıca...
-Yapacağın belgesellerin içeriğini yıllar önceden (2014) planlamış olarak (veya gibi) çekimler yapmışsın. Şu anda aramızda olmayanları ölümsüzleştirmişsin. Duygusal ve güzel bir sonuç.
Diyorum ki...
-Acaba ayrıntılı araştırma yapabilseydin halkımızın foto albümlerinde belgeselde kullanabileceğin farklı fotoğraflar bulabilir miydin? Bulsan iyi olurdu. Böylece, belgeseli biraz boğan çok sayıda ansiklopedik saka, çeşme fotoğraflarına daha az yer verilmiş olabilirdin.
Farklı olarak...
-Bundan sonraki belgesellerin için çekeceğin yeni videolarda konuşmacıların arkasına siyah fon koyarak etkiyi daha da arttırabilirsin.
-Şahin Demir’in seslendirmesi profesyonel ölçülerde. Özgün ve bağlantılı metinler/şiirler/özlü sözler vb. bularak aralara serpiştirilebilir.
-Fatoş da yürekleri titreten bir sese sahip. İçerik hakkında kendi aranızda önceden iletişim kuracak olursanız Şahin ve Fatoş, inanıyorum ki yaratıcı güçlerini harekete geçirerek kendiliklerinden senin de aklına gelemeyebilecek seslendirme ve türkü hazırlayabilirler.
Sonuç olarak...
-Belgesellerin amatörlükten sıyrılma aşamasına ulaştı; ki ekipsiz çalışma ve olanaksızlıklar içinde bunu kısa sürede başardın.
-Tüm içtenliğimle kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.
Ali Aydoğan - Ankara - 10.01.22
Sevgili Ali hocam çıktığım bu yolculukta ilk günden bu yana hep bana yol gösterici oldunuz. Yoğun çalışmalarınız arasında tüm belgesellerimi izleyip detaylı yorumlar yazdınız, zaman zaman da uzun telefon görüşmeleri yaptık.
Tüm öneri ve eleştirilerinizi dinleyip elimden geldiğince uygulamaya çalıştım. Sayenizde bir şeyin tam olması ölçüsünün “ekleyecek bir şey değil, çıkarılacak bir şey bulunamadığı zaman” olduğunu öğrendim.
Öğrenmeye de devam ediyorum. Yolculuğumun ne kadar süreceği konusunda bir fikrim yok ama sizin gibi değerli “aydın” kişiler yolculuğumda yanımda oldukça, uzun bir yolculuk yapacağım kanısındayım.
Sağlıcakla kalın.
Selam ve sevgiler.
@@ismailbakardankirintilar480
Çok doğru:
“ekleyecek bir şey değil, çıkarılacak bir şey bulunamadığı zaman”
Güzel bir ölçü.
Başarılı uzun bir yolculuk dileğiyle...
👍
Teşekkür ederim Barış. Selam ve sevgiler.
İyide olmuş çünkü çoğu bölümlerde adı çok sık geçiyordu en azından kimdir nedir kaç yıl şakalık yapmış kaç çocuğu var bunları öğrenmiş olduk
Teşekkür ederim. Selam ve sevgiler.
şabattin amca güler yüzlü çok sıcak bir insandı bizim mahalleyede çok su getirirdi mahallemize geldiği zaman çocuklar olarak etrafına üşüşürdük bizleri çok severdi aynı şekilde çocuklarda onu çok severdi hiç yılmadan hepimizi eşeklere bindirir turlatıp geri getirir hala hatırlıyorum tonton güler yüzünü nurlar içinde uyusun kanlı kavak suyu nun aktığı iki çeşme vardı biri baltalimanında b.k.çağlar lisesinin karşısındaki mahallede diğeri boyacıköy de yol kenerında idi çok su taşıdım küçük bidonlarla o çeşmelerden sana çok teşekükür ediyor hoş bir anı olarak bellekrimizde yer etmiş sakaları hatırlattığın için ismail kardeş
Şahabettin amca Hisar'ın sembol isimlerinden biri aynı zamanda çocukların masalcı dedesiydi. Işıklar içinde uyusun. Selam ve sevgiler Orhan kardeşim.
Emeğine sağlık
Teşekkür ederim. Selam ve sevgiler.