Şarkının tarihi: Sözler: Zeynal Halil ( Zeynal Xəlil) Besteci: Gamber Hüseynli (Qəmbər Hüseynli) Müziğin sözlerini şair Zeynal Halil 1942 yılında Zekiye hanıma ithafen yazmıştır. Bakünün O zaman Tarqovıy isimli sokağında bir bahar akşamında, ayın her yeri aydınlatdığı bir vakit Zeynal Halil bi kız görüyor (Zekiye hanımı) ve aşık oluyor. Sonrasında o günü düşünerek "Ay ışığında" şiirini yazıyor. Daha sonra Zekiye hanımla evleniyorlar. Şiirin müziğe dönüşmesi ise yazıldıktan tam 14 yıldan sonra oluyor. Genç müzikçi Gamber Hüseynli Zeynal Halilin evinde misafir olurken bu şiirle tanışıyor. Şiiri o kadar çok beyeniyor ki, sonrasında bir akşam bu şiire müzik besteliyor ve 1956 yılında "Ay ışığında" müziği "gün ışığına" çıkıyor. Beste hazır olduğunda ilk defa 1956 yılında Mirze Babayev piano eşliğinde, daha sonra ise Gülağa Mammadov orkestra eşliğinde ifa etmişlerdir. "Ay ışığında” şarkısını bir yıl sonra, yani 1957 de Nermine Mammadova okuyo ve tüm Azerbaycanda şarkı taniniyor. 1958 de Sara Kadimova da ifa ediyo. Daha sonralar ise Şefket Elekperova ilk defa olarak İranda pers dilinde ifa ediyor. Büyük ihtimalle Zöhre Cuya ( Zohreh Jooya) bu zaman şarkıyı duymuş ve Azerbaycan türkçesinde okumaya karar vermiştir.
@@zeynep_gulru871 Ben seni gördüm ay ışığında, Gönlümü verdim ay ışığında. Tez geldi hicran, ayrıldık haman Ay ışığında, ay ışığında. Tez geldi hicran, ayrıldık haman Ay ışığında, ay ışığında. Olmasın hasret, Gülsün muhabbet Ay ışığında. Olmasın hasret, Gülsün muhabbet Ay ışığında. Yine gel bize durak yüz-yüze Ay işığında, ay işığında. Yine gel bize durak yüz-üze Ay işığında, ay işığında. Yine gel bize durak yüz-üze Ay işığında, ay işığında. Tez-çabuk(cak) Haman-hemen Muhabbet- aşk, sevgi Durak-duralım Musiqi: Qənbər Hüseynli Sözlər: Zeynal Xəlil
Başka bir renk başka bir hale büründü ve eteğini serdi denize gökyüzü bilinmeyen yıldızlar göründü o yıldızlara nazardı gözleri nazire yaparcasına denizin dalgalarına boylu boyunca uzandı önüme ay ışığında.
"ey ay.. çok şiirler döktüm gökteki sevgili duruşuna. bir göktaşına meyletmeyeceğini düşünmek istemedim hiç, ama düşüncelerimin o kadarcık olsun kudreti yokmuş ki gerçek yine şaşmadı bildiğinden. .. sonra bir yıldıza meyil ettim; ne buyurursunuz, ne buyrulmuştur sizce? sabah oldu.. ne ay kaldı geriye ne yıldızlar.. ..ve sonra en kötüsü oldu; güneşin bile soğuğuyla, bir başıma, kalakaldım sular altında."
Aya yazan özler fazladır ama birdir. Aşkımız ne şekline ne beyazlığına, aşkımız göklerdeki duruşunadır. Her baktığınızda gördüğünüz sevgilinizin yüzü ise, işte o aydır. Aşkın yüzüdür, ömrün ve ölümün hatırlatıcısı ay. Şarabın sancağı, aşkın aynasıdır ay, neye aşıksanız onu görürsünüz. Ve ışığında ömrünüz gibi kaybolursunuz.
Şarkının tarihi:
Sözler: Zeynal Halil ( Zeynal Xəlil)
Besteci: Gamber Hüseynli (Qəmbər Hüseynli)
Müziğin sözlerini şair Zeynal Halil 1942 yılında Zekiye hanıma ithafen yazmıştır. Bakünün O zaman Tarqovıy isimli sokağında bir bahar akşamında, ayın her yeri aydınlatdığı bir vakit Zeynal Halil bi kız görüyor (Zekiye hanımı) ve aşık oluyor. Sonrasında o günü düşünerek "Ay ışığında" şiirini yazıyor. Daha sonra Zekiye hanımla evleniyorlar. Şiirin müziğe dönüşmesi ise yazıldıktan tam 14 yıldan sonra oluyor. Genç müzikçi Gamber Hüseynli Zeynal Halilin evinde misafir olurken bu şiirle tanışıyor. Şiiri o kadar çok beyeniyor ki, sonrasında bir akşam bu şiire müzik besteliyor ve 1956 yılında "Ay ışığında" müziği "gün ışığına" çıkıyor.
Beste hazır olduğunda ilk defa 1956 yılında Mirze Babayev piano eşliğinde, daha sonra ise Gülağa Mammadov orkestra eşliğinde ifa etmişlerdir.
"Ay ışığında” şarkısını bir yıl sonra, yani 1957 de Nermine Mammadova okuyo ve tüm Azerbaycanda şarkı taniniyor. 1958 de Sara Kadimova da ifa ediyo. Daha sonralar ise Şefket Elekperova ilk defa olarak İranda pers dilinde ifa ediyor. Büyük ihtimalle Zöhre Cuya ( Zohreh Jooya) bu zaman şarkıyı duymuş ve Azerbaycan türkçesinde okumaya karar vermiştir.
şarkının sözlerini paylaşabilirmisiniz?
@@zeynep_gulru871
Ben seni gördüm ay ışığında,
Gönlümü verdim ay ışığında.
Tez geldi hicran, ayrıldık haman
Ay ışığında, ay ışığında.
Tez geldi hicran, ayrıldık haman
Ay ışığında, ay ışığında.
Olmasın hasret,
Gülsün muhabbet
Ay ışığında.
Olmasın hasret,
Gülsün muhabbet
Ay ışığında.
Yine gel bize durak yüz-yüze
Ay işığında, ay işığında.
Yine gel bize durak yüz-üze
Ay işığında, ay işığında.
Yine gel bize durak yüz-üze
Ay işığında, ay işığında.
Tez-çabuk(cak)
Haman-hemen
Muhabbet- aşk, sevgi
Durak-duralım
Musiqi: Qənbər Hüseynli
Sözlər: Zeynal Xəlil
Başka bir renk
başka bir hale büründü
ve eteğini serdi denize gökyüzü
bilinmeyen yıldızlar göründü
o yıldızlara nazardı gözleri
nazire yaparcasına denizin dalgalarına
boylu boyunca uzandı önüme
ay ışığında.
Yine Demircan Demir farkıyla harika bi yorum olmuş..
Masal gibi, mükemmel.
Aynen öyle kuanı da dinlemeni tavsiye ederim
"ey ay..
çok şiirler döktüm gökteki sevgili duruşuna. bir göktaşına meyletmeyeceğini düşünmek istemedim hiç,
ama düşüncelerimin o kadarcık olsun kudreti yokmuş ki gerçek yine şaşmadı bildiğinden.
..
sonra bir yıldıza meyil ettim; ne buyurursunuz,
ne buyrulmuştur sizce?
sabah oldu..
ne ay kaldı geriye
ne yıldızlar..
..ve sonra
en kötüsü oldu;
güneşin bile soğuğuyla,
bir başıma,
kalakaldım sular altında."
~bdğ
Ay gözü yaşlı bakar, tümden gelip tüme varan insanlara.
.. güneşin bile soğuğuyla bir başıma kaldım.
(yazarını paylaşır mısınız. Okumak istiyorum)
Aya yazan özler fazladır ama birdir. Aşkımız ne şekline ne beyazlığına, aşkımız göklerdeki duruşunadır. Her baktığınızda gördüğünüz sevgilinizin yüzü ise, işte o aydır. Aşkın yüzüdür, ömrün ve ölümün hatırlatıcısı ay. Şarabın sancağı, aşkın aynasıdır ay, neye aşıksanız onu görürsünüz. Ve ışığında ömrünüz gibi kaybolursunuz.
Şiirin yazarı kim?
Sen harika bir sanatçisin...Yine mest oldum.
Bu sesi neden daha önce dinlemedim diye kızıyorum kendime
Babamla benim şarkımız🥺
...🎈
Güzel okumuşsunuz. Ama köynümü değil, könlümü (gönlümü) olmalı. İz-ize değil, üz-üze (yüz-yüze)
çaldığı ensturmanın ismi ne almak istiyorum
Murat Kör selam dostum santur o enstruman. Görüşmek için demircan demir instagram sayfasından yazabilirsin.