Fizik Bölümü: Artı ve Eksileri

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ส.ค. 2024
  • Boğaziçi fizik bölümü öğrencisi olarak fizik okumanın genel anlamda olumlu ve olumsuz yanlarından bahsettim bu videoda. Açıklama okumayı sevenler için de bir sürpriz bırakıyorum buraya :)
    Tübitak 2205 bursundan videoda bahsetmemişim ancak fizik gibi temel bilimleri teşvik için gayet güzel miktarlarda burs sağlıyor. Tabii ben bölüme başladığımdan bu yana kuralları ve hangi dereceye ne kadar verdiği değişmiştir ancak ilgiliyseniz bir bakabilirsiniz.
    ~ ~ ~
    Merhaba, ben Ekin! Fizik okumak ve "yahu bir insan bunu niye bilir" diyebileceğiniz ilgi alanlarım hakkında konuşuyorum. Buraya kadar okuduysanız sonraki videoların da ilginizi çekeceğini düşünüyorum. Beğenip takipte kalmayı unutmayın!
    Instagram: @ekinsplain ( / ekinsplain )
    #fizik #boğaziçifizik #fizikbölümü

ความคิดเห็น • 161

  • @omerburakkaya3970
    @omerburakkaya3970 2 ปีที่แล้ว +36

    ben de fizik bölümü öğrencisiyim ve dediklerine eksiksiz katılıyorum arkadaşlar,eklemek istediğim şey ise Türkiyede bilim üzerinde çalışmak biraz zor o yüzden eğer bilim araştırma üzerine çalışmak istiyorsanız iyi okullarda okumanızı öneririm hocalarınızın bağlantılarıyla kendinizi yurtdışına atma imkanınız olur. ingilizce eğitimin size çok katkısı olur ama ama bi o kadar da zorluğu olur çoğu dersi anlamıcaksınız ve tekrar çalışıcaksınız bilginiz olsun. video çok başarılı olmuş tebrikler...

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว +6

      Teşekkürler ✨ İngilizce başta jargon olarak zorlasa da zaten akademik devam etmek isteyenler için yeterince zaman oluyor alışmaya ve lazım da oluyor ileride evet.

    • @youngforever3368
      @youngforever3368 2 ปีที่แล้ว

      İyi bir okulda okumamız gerektiğini söylediniz istanbul üniversitesi nasıl sizce bu dedikleriniz için donanımlı mıdır

    • @omerburakkaya3970
      @omerburakkaya3970 2 ปีที่แล้ว

      @@youngforever3368 bence yetersiz ama konu üniversitenin yetersizliği değil sizin hevesiniz ve arzunuz

    • @simba2826
      @simba2826 ปีที่แล้ว +2

      ​@@FinnandZimaBlue Fizik bölümünde okuyanların hepsi olimpiyatlara mı katılmış? Tüm bilim insanları şanslı eğitim hayatları geçirip bu işlere erken mi yönelmişler? Fizik okumak için olimpiyatlara girmiş olman, çok başarılı bir eğitim hayatı geçirmiş olman gerekmiyor. Fizik alanında başarılı olmak için çok sevmen, çok merak etmen, istediğin şeyin peşinden gitmen gerekiyor. Matematik konusunda zaten çok iyi olman gerekiyor. Değilsen de ilerde mutlaka geliştirmen gerekiyor. Ancak dikkat etmen, iyice düşünmen lazım. Bu şartlar altında temel bilim okumak risklidir.

    • @zeynepmucuk6152
      @zeynepmucuk6152 หลายเดือนก่อน

      Medikal fizik hakkında ne düşünüyorsunuz

  • @nur_nRoll
    @nur_nRoll 8 หลายเดือนก่อน +7

    Bölümünü Fizik Mühendisliği bölümüyle kıyasladığında aradaki farklılıklar hakkında yorum yapabilir misin?

  • @ASDDSA-nu7qj
    @ASDDSA-nu7qj 8 หลายเดือนก่อน +4

    Bir bilgisayar programcısı olarak bazı dediklerini tam yeterli bulmadım. mesela bilgisayar programlayabilirsiniz diyorsunuz fakat bilgisayar programlamayı matematik bölümü dahil çoğu sayısal bölüm ders olarak veriyor bir iş veren yazılım mühendisliği veya bilgisayar mühendisine daha fazla şans vereceğini düşünüyorum çünkü bu iki bölüm programlamayı daha ağırlıklı alıyor tabi kişiden kişiye değişecektir.
    özetle ben bilgisayar programlamayı öğreneceğim diyip sakın fizik,matematik okumayın eğer inatla okumak istersenizde 4 yılda kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.

    • @chosein
      @chosein 2 หลายเดือนก่อน

      peki diğer 4 yıllık bölümlere puanımız yetmiyorsa? 2 yıllık okumamızı mı tavsiye edersiniz fizik vs mi

  • @erdemmvu
    @erdemmvu 2 ปีที่แล้ว +10

    1:45 ahahahahhahah :D Ağzına sağlık, umarım bu içerik çokça insan tarafından fark edilir. Bilinçsiz yazılan bölümler ne yazık ki ileride başa bela olabiliyor. Oldukça bilgilendirici bir içerik olmuş ^^

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkür ederim 😊 Bölüm seçiminin meslekten öte olduğu bir gerçek cidden.

    • @hayatcan9985
      @hayatcan9985 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ekinsplain birsey sorcam fizik bolumunde kuantum fizigi de var sence o bolumden ilerleyebilirmiyoz ilerki hayatimiz

  • @zenon5517
    @zenon5517 2 ปีที่แล้ว +22

    Böyle bir videoya denk geldiğim için çok mutluyum :) ben de fizik okumak istiyorum. Bölümle alakalı daha fazla video çekebilir misin rica etsem (kariyer hedefi, fiziği neden seçtiğin, Boğaziçi ve diğer ünilerin farkları... vs)

    • @physics6070
      @physics6070 2 ปีที่แล้ว +1

      çukurova fizik yaz pisman olamazsin

    • @saeyukiko
      @saeyukiko ปีที่แล้ว

      @@physics6070 Boğaziçi fizik ile karşılaştırırsak çukurova cidden iyi mi? Hedef koymak istiyorum ve çok kararsızım o yüzden soruyorum

    • @babyface2627
      @babyface2627 ปีที่แล้ว

      @@physics6070 üniversiteeden üniversiteye fizik farkediyor mu ? ankara fizik veya gazi fizik okusam odtü fizik veya boğaziçi fizik ten ne farkı var

    • @simba2826
      @simba2826 ปีที่แล้ว

      ​@@babyface2627 İlk sıralardaki üniversiteler hariç diğer üniversitelerde temel bilim okumak biraz riskli. İmkanları çok iyi değil ve yeterince kendini geliştiremezsen yurt dışına çıkmakta zorlanırsın. Kısaca işsiz kalabilirsin. İyi bir üniversitede okuman çok önemli kapılar açabilir. Hocaların bağlantıları vs. önemli.

    • @simba2826
      @simba2826 ปีที่แล้ว

      @@saeyukiko Arkadaş ironi yapmış sanırım.

  • @demircan_demirbag
    @demircan_demirbag 2 ปีที่แล้ว +7

    Ben de Boğaziçi Üniversitesinde fizik okuyorum. Çok güzel bir video olmuş, yorumları çok isabetli buluyorum.

    • @bett4881
      @bett4881 2 ปีที่แล้ว

      Boğaziçi fiziği önerir misin?Onun yerine tıp mı yazmalıyım?

    • @demircan_demirbag
      @demircan_demirbag 2 ปีที่แล้ว +7

      @@bett4881 fzik okuyacaksan Boğaziçi fiziği öneririm. Fizik çok çaba gerektiren ve bu çabaya kıyasla az maaş kazandıran bir yol, ancak fiziği seviyorsan ve ona yatkınlığın varsa yazmalısın ve yurt dışında iş bulmak diğer mesleklere göre çok daha kolay ama yurt içinde doğru düzgün bilim yapmak da zor. Tıp da kolay değil bu arada, kaliteli bir doktor olacaksan gece 3'te acil çağrılmayı, kan görmeyi hatta saatler süren ameliyatları yapabilmeyi kabul edebilecek bir bünyeye ve azme ihtiyacın var.

    • @evetevetondan
      @evetevetondan ปีที่แล้ว +1

      matematige asiri ilgili degilim ama ortalamanin uzerindeyim fizik okumak cok istiyorum matematigi harika olmayan biri de calisarak halledebilir mi

    • @demircan_demirbag
      @demircan_demirbag ปีที่แล้ว +7

      @@evetevetondan bu soruya farklı kişiler farklı cevaplar vereceklerdir. Kendi perspektifimden hala bir lisans öğrencisi olarak cevaplayacak olursam: fizik bir dağ tırmanmaksa biri diyor ki ' ben dağ tırmanmayı çok seviyorum ama benim elimde kaliteli aletler yok ben de tırmanabilir miyim?'. Elbette tırmanabilir ama dürüst olayım en hızlı tırmanabilen kişi o olmaz, fakat mutlu olacaksa neden fizik dağını tırmanmaya çalışmasın ki? Burada şu sorular çok büyük önem taşıyor: Vereceğin emeğe kıyasla en iyi yükselebileceğini düşündüğün yer fizik mi? Yüksek emek vermene rağmen az yükseleceksen fiziği sevmeye devam edecek misin? Fiziği matematik öğrenmeyi göze alacak kadar seviyor musun? :) Şayet seviyorsan daha iyi tırmanma ekipmanlarını eline öyle ya da böyle alabilirsin. İnsanların geliştirip birbirine aktardıkları şeyler bunlar öğrenilemeyecek şeyler değiller ki.
      Sözlerimi şunları hatırlatarak bitirmek istiyorum: Neyle uğraşırsak uğraşalım karşımıza zorluklar çıkacaktır ve bir alanda herkes "en iyisi" olamaz, zaten olması da beklenmez (herkes kendi mizacına uygun olana göre çalışır).

    • @dillanurturk594
      @dillanurturk594 ปีที่แล้ว +2

      @@demircan_demirbag harika açıklamalar yapmışsın ya

  • @zulalyldz7244
    @zulalyldz7244 ปีที่แล้ว +2

    çok güzel anlatmışsın ve kendin de çok güzelsinn. başarılarının devamını dilerim

  • @batuhan_aras
    @batuhan_aras 2 ปีที่แล้ว +8

    Yüksek maaş olduğuna emin miyiz ülke içinde? Koskoca akademisyen maaşları bile 15k diye biliyorum. Bu bölümü istiyor olsam da temel bilim okuyan insanların dershanelerde liselilere ders anlatması gibi olayları gözlemliyorum. Buna odtü ve boğaziçi mezunları bile dahil.

    • @hhale0
      @hhale0 ปีที่แล้ว +1

      Videoda ingilizcenin öneminden bahsetmiş yüksek maaştan kastı yurtdisi da olabilir ki yurticinde de Boğaziçi gibi bir okulun akademisyenleri sadece üniversiteden gelen parayla gecinmiyordur en azından kendi gozlemim bircok kisi farkli dallara da yöneliyor,özel sektöre giren de var

  • @elaaltndag4516
    @elaaltndag4516 ปีที่แล้ว +3

    Söyledikleriniz özellikle boun fizik icin mi gecerli mesela iyte fizik mezunu biri için de artılar gecerli midir

  • @Peri1993miusa
    @Peri1993miusa ปีที่แล้ว +1

    Fizik bolumu okuyan biri yurt disinda ne gibi islerde calisabilir

  • @zey9878
    @zey9878 2 ปีที่แล้ว +2

    Fizik bölümü okuycam fizikte bilgisayar programlama dersini görünce bilgisayar gerektiğini düşündüm ne tarz bir laptop iş görür gerekli mi bilgi verirsen çok sevinirim

  • @kemaltugbas7760
    @kemaltugbas7760 8 หลายเดือนก่อน

    kuantum mekanigi dersleri videosu ceksen keske..

  • @melike1297
    @melike1297 2 ปีที่แล้ว +1

    Ege ve Marmara da fizik okumayı nasıl değerlendirirsin

  • @yagmurseymayldz4526
    @yagmurseymayldz4526 ปีที่แล้ว +1

    of ben 390 bin yaptim manisada okusam kendimi gelistirmeme bakıyor yine degil mi

    • @YaseminEge-wo5ut
      @YaseminEge-wo5ut ปีที่แล้ว +1

      Nerde okursan oku kendini geliştirmeye bakıyor aslında. Ben kocaeli fizik yazıcam lab imkanlrı baya iyiymiş. Dil öğrenmek, kendini geliştirmek ortalamayı yüksek tutmak zaten ipin ucu bir şekilde gelecek kaygılanma

    • @aysukalyon8781
      @aysukalyon8781 29 วันที่ผ่านมา

      ​@@YaseminEge-wo5utnasıl gidiyor yazdın mı

  • @inceliklihaytasn9707
    @inceliklihaytasn9707 ปีที่แล้ว +3

    yıldız teknik fizik mi yoksa yine ismi olan bir ünide kimya okumak mı? (ikisi de ingilizce) iş imkanı olarak soruyorum

  • @beyinbukucu815
    @beyinbukucu815 2 ปีที่แล้ว +4

    Merhaba arkadaşım bende fizik okumak istioyorum, fizikçi olmak için degil, fizigi seviyorum aynı zamanda ekonomi ve işletme alanında da ihtisas yapmak istiyorum ama önce saglam bir sayısal bir bilgi birikimim olmasını istiyorum sonra diger alanlara yönelmek istiyorum. Ben şunu sormak istiyorum fizik ile beraber makine mühendisliginde çap yapabilirmiyiz bogaziçinde. Teşekkür ederim.

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว +1

      phys.boun.edu.tr/tr/cift-anadal-programi Burada yazana göre çap mümkün görünmüyor. Belki yandal için iletişime geçilebilir ilgili bölümlerle.

    • @beyinbukucu815
      @beyinbukucu815 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ekinsplain Dönütün için çok teşekkür ederim.

  • @hayatcan9985
    @hayatcan9985 2 ปีที่แล้ว +1

    Sence astronomi uzay bilimleri mi yoksa fizik mi

  • @ahmetcanmeric1806
    @ahmetcanmeric1806 5 หลายเดือนก่อน

    Fizik okusam atanabilirmiyim

  • @eratostenes9504
    @eratostenes9504 2 ปีที่แล้ว

    Çok güzel video olmuş, pamuk gibi oldum.

  • @mpetus1858
    @mpetus1858 ปีที่แล้ว

    Boğaziçi fizikten tıpa yatay geçiş yapılabilir mi ?

  • @watcher858
    @watcher858 2 ปีที่แล้ว +2

    Misal istanbul fiziğe girdim ama işe girmek değilde bilim adamı olmak istiyorum bunun yanında elektrik elektronik mühendisliğide çift dal veya yandal okumak istiyorum yani genel manada bilim adamı olmak için ne gerekli ne gibi şeyler le yoluma devam edebilirim

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว +1

      Bununla ilgili çok soru geliyor, fizik okuyup bilim insanı olarak akademik kariyer düşünen çok insan var. Belki ayrı bir video gelir, belli mi olur :)

  • @sudembiricik3273
    @sudembiricik3273 2 ปีที่แล้ว

    astrofizik ile ilgileniyorsak dersler buna göre mi düzenleniyor yani?

  • @plotdenotes
    @plotdenotes 2 ปีที่แล้ว +5

    hocam ortalama bir üniversitede fiziği tercih etmek yanlış bir karar mı olur, bahsettiğiniz dallanmalar genel fizik bölümleri için de geçerli mi

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว +8

      Çok iyi laboratuvarlarda çalışıp ortalama okullarda fizik okumuş insanlar tanıdım. Elbette belli konularda belirgin farklar vardır, iş bitiricilik ve yetkinlik önemli kriterler diye düşünüyorum. Tabii, hepimiz farklı yollardan geçiyoruz bu hayatta. Videoda bahsettiğim dallanmalar bildiğim kadarıyla sadece Boğaziçi fizik bölümü için geçerli. Diğer ünilerin fizik bölümü sayfalarına bakmalı onlarınki nasıl diye.

    • @fatihyildiz5760
      @fatihyildiz5760 ปีที่แล้ว

      ​@@ekinsplain dallanmadan kasıt?

    • @babyface2627
      @babyface2627 ปีที่แล้ว

      @@ekinsplain ankara üniversitesi fizik okunur mu

    • @simba2826
      @simba2826 ปีที่แล้ว

      @@babyface2627 Çok riskli.

    • @nurgul_00_
      @nurgul_00_ ปีที่แล้ว

      ​@@simba2826neden?

  • @Ali-ti5ee
    @Ali-ti5ee 2 ปีที่แล้ว

    Fizikçi olduğum zaman fizik ile ilgili kitaplar yazabilirim değil mi

    • @Gorkem30774
      @Gorkem30774 ปีที่แล้ว +1

      Akademik kariyer yaparsan alâsını bile yaparsın 😊

  • @busra905
    @busra905 ปีที่แล้ว

    Gebze teknik yazmak istiyorum tavsiye eder misiniz

    • @thebestandfastest364
      @thebestandfastest364 ปีที่แล้ว

      gebze güzel üniversite ama dostum yazıcaksan kimya yaz öneririm

  • @lunazyoutube
    @lunazyoutube ปีที่แล้ว

    BÜTÜN FİZİK ÜNİVERSİTELERİNE PUANIM YETİYOR FİZİK BENİM İÇİN Bİ HOBİ SİZCE NEREDE OKUMALİYİM MARMARA ŞUAN FAVORİM FİZİK HOCAM GEBZE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÖNERDİ 1 HAFTA TERCİH ZAMANİM KALDI

    • @alisaryar8985
      @alisaryar8985 ปีที่แล้ว +1

      Boğazicine yetiyorsa tabiki boğazici yaz ne işin var marmarayla

  • @miyelinkilif
    @miyelinkilif ปีที่แล้ว

    Öz ablam seneye yanindayim

  • @sinanenginfinity1641
    @sinanenginfinity1641 หลายเดือนก่อน

    Merhaba soyle bir soru sormak istiyorum
    Itude fizik muhendisligi okuyup sonrasinda sektorde calismaya baslayip ayni zamanda fizik alaninda yuksek lisans doktora yapmak ütopik bir hayal mi yoksa olabilirliği var mı?

    • @mehmetcan6319
      @mehmetcan6319 หลายเดือนก่อน

      fizikçi olup hangı sektorde ne olarak çalısacaksın kı. kurdugun hayal utopık degıl ama tam anlamadım

    • @sinanenginfinity1641
      @sinanenginfinity1641 หลายเดือนก่อน

      @@mehmetcan6319 fizik muhendisliginin calisma alanlarina baktigimda saglik finans havacilik gibi alanlarda calisabildiklerini gördüm. Calisma alani bir bilgisayar vs kadar cok olmasa da yok degil

    • @bursakaplani
      @bursakaplani 21 วันที่ผ่านมา

      Zaman problemi var hocam​@@sinanenginfinity1641

  • @derkilaa
    @derkilaa 2 ปีที่แล้ว +2

    burslar hakkında bilgi verir misin ?

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว

      Bursları güncel olarak takip etmiyorum ancak açıklamada yazana bir bakılabilir 🖖

    • @tanco5686
      @tanco5686 2 ปีที่แล้ว +2

      tubitak + bilkent bursu var erisebilecegin onlara bakabilirsin

  • @firatseven1859
    @firatseven1859 2 ปีที่แล้ว +1

    mahalle baskısını anlamadım

    • @mertbozdogan1064
      @mertbozdogan1064 ปีที่แล้ว

      o kadar derece yaptın gidegide fiziğe mi gittin

    • @karayips415
      @karayips415 11 หลายเดือนก่อน

      Dallama baskısı diyelim biz ona

  • @SB-ll2he
    @SB-ll2he ปีที่แล้ว

    Fizik bölümü okumaya nasıl karar verdin? Kafanda başka bölümler var mıydı? Hiç pişmanlık yaşadın mı?

  • @Bushido.philosophy
    @Bushido.philosophy ปีที่แล้ว +1

    Merahaba abla fizik için mükemmelmi bir matematik bilmeliyiz?

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  ปีที่แล้ว +1

      Okula başlayınca zaten zorunlu matematik dersleri oluyor. Mükemmel olmasa da orta iyi seviye işinizi kolaylaştırabilir diyebilirim ✨

    • @Bushido.philosophy
      @Bushido.philosophy ปีที่แล้ว +1

      @@ekinsplain örneğin sizin matematiğiniz nasıl?

    • @figenaltndag4881
      @figenaltndag4881 ปีที่แล้ว

      ​@@ekinsplainYani benim mezuna kalmama nedenim zaten matematik ama fizik de çok seviyorum ve okumak isterdim ama tyt 22 ye 2 ayt (berbat geçti 😢) 13 e 2 yaptım orada ki matla zorlanırım diye düşünüyorum çünkü 2023 yks de lti de çıkarıldı üni de o konularda var sanırım bu bölüm hayal gibi oldu benim için 😢

    • @diamantanrim2omg243
      @diamantanrim2omg243 5 หลายเดือนก่อน

      @@figenaltndag4881sana fizik kolay gelir astrofiziğe yönelmeni tavsiye ederim epey bi parlak geleceğin var gözlerim kamaştı hatta🎉

  • @ecem7757
    @ecem7757 6 หลายเดือนก่อน

    yüksek ücretli iş imkanlarını açabilir misin biraz? nereye baksam yolun sonu formasyon alıp öğretmenliğe çıkıyor. ben bunu istemiyorum fizik okumanın sonu bu olmamalı yani. fizik bölümünün iş imkanları neler bu bölümü okuyan birinden de bilmek istiyorum umarım cevaplarsın.

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  6 หลายเดือนก่อน +1

      Arge, savunma, yazılım... Pek çok alan var aslında akademi dışında. Aklıma ilk gelenler bunlar oldu

    • @MEZUNMAN
      @MEZUNMAN หลายเดือนก่อน

      ​@ekinsplain bu alanlarda çalışmak için yüksek lisans yapmak gerek mi ? Yoksa sonra yüksek lisansa devam edilebilir mi? Cevaplarsaniz sevinirim

  • @caramel152
    @caramel152 ปีที่แล้ว

    Bişey sorabilir miyim lütfen
    Boğaziçi üniversitesinde fizik okumak ücretli mi ????? Lütfen cevap verin

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  ปีที่แล้ว

      Devlet üniversitesi dolayısıyla okul uzamadığı sürece vs ücretsiz

  • @Yaggmurcakir
    @Yaggmurcakir 2 ปีที่แล้ว +2

    1:24 bu olay çok korkutucu değil mi, kararı çok zor verirdim şahsen. Aradığım kanalı buldum lütfen devam edin. Bir de genel ortalama ile yatay geçiş, iyi yahut ortalama bir üniversite fark etmeksizin, boğaziçine geçiş yapmanın zorluğu hakkında bilginiz var mı?

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว

      Opsiyon seçimini yaptıktan sonra kararını değiştirirsen o zamana kadar aldığın derslerden saydırabildiklerini saydırarak istediğin opsiyona geçebiliyorsun danışmanınla da konuşup onayladıktan sonra. Yatay geçişler nasıl işliyor çok bilmiyorum açıkçası. Güncel bilgiler sağlayan kaynaklar vardır yüksek ihtimalle internette, onlara bakabilirsin. 💛

    • @Yaggmurcakir
      @Yaggmurcakir 2 ปีที่แล้ว +1

      @@ekinsplain çok teşekkür ederim 🙌

  • @evrasargn4504
    @evrasargn4504 2 ปีที่แล้ว

    şu an çomü de hazırlıktayım bölümüm biyoloji ama daha önceden mezuna kaldığım için ve şu an hazırlıkta aşırı kastıkları için hazırlıkta kalırsam tekrar dönem kaybı yaşarım korkusu var.Hayalim her zaman fizikti ama hocalarım ve ailem iş bulamazsın laflarıyla yazdırmadılar.Belki odtü falan olsaydı avantajlı olabilirdi ama çomü de fizik okumak riskli geliyor ama ne olursa olsun fizik okumak istiyorum.Sence çomü gibi sıralaması ortalama olan bir okulda fizik okumak doğru bir tercih olue mu?

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว +1

      Bu tarz soru geliyor bayaa o yüzden ayrı bir videoda konuşmayı düşünüyorum çünkü tek bir doğru cevabı yok ve öznel. Şimdilik belki benzer sorulara daha önce verdiğim cevaplara bakabilirsin

    • @b.9725
      @b.9725 2 ปีที่แล้ว +1

      Merhaba kaç binle girdin biyolojiye Çomü'de

    • @evrasargn4504
      @evrasargn4504 2 ปีที่แล้ว

      @@b.9725 2021 de 300k ile girdim

  • @enesurhan2166
    @enesurhan2166 2 ปีที่แล้ว +1

    Mahalle baskısı :)

  • @talha4216
    @talha4216 ปีที่แล้ว

    Düşük netlerle fizik bölümleri var ne kadar doğru? Mesela ayt fende ortalama 9 net felan isteyen yerler var. Boğaziçi netleride çok çok yüksek değil galiba? Benim ayt fizik bir türlü düzelmiyor da :///

    • @Beyzwith
      @Beyzwith ปีที่แล้ว

      Fizik okuyacaksan boğaziçi itu gibi iyi okullarda okumak daha mantikli ve avantajli yani ortalama bi okulda okuyup yurt disi standartlarina yukselmedikten sonra kemdini gelistirmek biraz zor o yuzden hedefini yuksek tut bence

    • @simba2826
      @simba2826 ปีที่แล้ว

      ​@@bos23456 Eğitim açısından çok fazla fark yok ama özellerin imkanları daha fazla. Zaten bölümü okumaya karar verdiysen kendini çok fazla geliştirmen gerekecek. Mutlaka iyi kullan staj fırsatlarını, hocalarla aranı iyi tut vs. Eğer üniversitenin adından dolayı veya bilim insanı olmak dışındaki sebeplerle yazıyorsan bir daha düşün derim çok ağır gelebilir.

    • @diamantanrim2omg243
      @diamantanrim2omg243 5 หลายเดือนก่อน

      Dayı sen ne dion fiziğin kötüyse nie fizik yazasın ki😅

  • @Sorgulayan624
    @Sorgulayan624 ปีที่แล้ว +22

    Özellikle erkeklere sesleniyorum: sizden gerçek bir iş sahibi olmanız ve para kazanmanız bekleniyor. Günün sonunda kızlar diplomayı çeyizine koyar hayatına devam eder ama sizin öyle bir lüksünüz yok. Herhangi bir mühendislik yazın geçin. Öğretmenlik, sağlık bölümleri olur ya da mekanik Herhangi bir bölüm. Fiziği seviyorum yeaa diyorsunuz ya hani. Markete gittiginde, kafeye gittiginde, faturalar geldiginde, hatta don alırken bile paraya ihtiyacınız var. Para kazanmanız şart. Ya da fizik mezunu bir fizikçiyle konuşun meslegin artılarını. Ama fizikçi bulma ihtimaliniz çölde kutup ayısı bulmaktan daha zor. Daha ne diyeyim bilemiyorum.

    • @mully4945
      @mully4945 ปีที่แล้ว +1

      peki hocam fizik mühendisliği hakkında ne düşünüyorsunuz iş imkanları vs.? matematikten fizik müh e geçmeyi düşünüyorum

    • @Sorgulayan624
      @Sorgulayan624 ปีที่แล้ว

      @@mully4945 kamuda çalışmayi düşünüyorsaniz hiç birini okumayın derim. Özel sektörde matematik te iş görür yazılım öğren bence.

    • @esraekinci6544
      @esraekinci6544 ปีที่แล้ว +17

      Yanlış düşünüyorsunuz bence. Sevgi bunların üstünden gelebilir diye düşünüyorum çok emek verdikten sonra tabi ki. Kolay olan bişi yok bazen hayatta risk almak gerekiyor, bunda kesin atanirim diye tercih vermek pek mantıklı değil. Sonuçta hayatı boyunca o işi yapacak ve sevmesi şart. Yoksa eziyet olur. Oturun çalışın öyle ya da böyle emeklerim karşılığıni alır insan bence. bunu okuyan kişilere sesleniyorum hayallerinizin peşinden gidin imkansız diye bişi yoktur sadece karanlık düşüncelere sahip beyinler vardır. Cesur olun ve hayallerinizin peşinden gidin ve sadece buna odaklanın inanın siz kazanacaksiniz.

    • @melih6868
      @melih6868 7 หลายเดือนก่อน

      Reis doğru söylüyon da yurt dışı olanakları falan var oralardan para kazanamaz mıyız? Bende kararsızım da 12. sınıfım gerçi Boğaziçi fiziği kazanır mıyım onu da bilmiyorum ama fiziği seviyorum gibi sadece çok yoğun görünce sıkılırmiyim onlar geliyo aklima neyse cevap verirsen sevinirim sorgulayan624 abi

    • @emretantekin5702
      @emretantekin5702 6 หลายเดือนก่อน +2

      aç kalmıyorsun ki fizikçi olursan. memur maaşı alıyorsun. tamam refah düzeyin çok üst seviyede olmayabilir ama aç kalmazsın sonuçta.

  • @arthurschopenhauervesazark8141
    @arthurschopenhauervesazark8141 2 ปีที่แล้ว

    Yasa ya şunları sınavdan sonraya depoluyorum ikna için

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว +1

      İtinayla mühendis-tıp isteyenler ikna edilir dermişim ahahah Bir gün herkes temel bilimci olacak!!! 😄

    • @carlgustavjungvesazarkadas3006
      @carlgustavjungvesazarkadas3006 2 ปีที่แล้ว +1

      Öncelikle kazandım ilk 7bin en kötü geliyor ve genetik tercih edicem galiba ama fiziği kesinlikle bırakmam benim aydınlanmam fizikle oldu

    • @carlgustavjungvesazarkadas3006
      @carlgustavjungvesazarkadas3006 2 ปีที่แล้ว

      Benim diğer hesap

  • @saidalbayrak
    @saidalbayrak 2 ปีที่แล้ว +2

    Merhaba bir sorum olacaktı fizikten yazılıma geçilebilir mi ? Ve kodlama öğrenmeye çalışıyoruz derken yani kodlama dersleri var mı ? Şimdiden teşekkürler

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว

      Fizikle ilgili konuşacağım gelecek videolar için not alıyorum 👍🏻

  • @feyzadmrt
    @feyzadmrt 2 ปีที่แล้ว +1

    İstanbul üni fizik bölümü nasıl sizce

    • @ayssee0
      @ayssee0 2 ปีที่แล้ว

      Bende orayı düşünüyorum sıralamanız kaç acaba ?

    • @samedatasever9364
      @samedatasever9364 2 ปีที่แล้ว

      @@ayssee0 fizik bölümünü istemnizdeki neden nedir bende yazma ve yazmama arasındayım kimya bölümü düşünüyordum 2 tanede fizik araya katacağım ama katmak için mazeret arıyorum

    • @elyfq
      @elyfq ปีที่แล้ว

      @@ayssee0 merhaba İÜ fizik tercih ettiniz mi acaba ? ben bu sene tercih yapacağım da sorularım var

    • @ayssee0
      @ayssee0 ปีที่แล้ว

      @@elyfq Mezuna bıraktım..
      Fizik bölümünü tercih etmekle etmemek arasında çok gidip geldim fakat mezuna bırakmaya karar verdim. Bölüm hakkında çok fazla araştırma yaptım bu işle ilgilenen veya daha öğrencisi olan insanlarla konuştum şu an sana söylemek istediğim en önemli şey eğer bu bölümü tercih edeceksen gerçekten Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden birinde eğitim görmen bildiklerimden yola çıkarak söylüyorum çünkü iş bulman açısından en büyük faktör mezun olduğun üniversite

    • @elyfq
      @elyfq ปีที่แล้ว

      @@ayssee0 peki hala fizik okumak mı istiyorsunuz ? Eğer öyleyse hedefimizdeki üniversiteler neler -Ben İÜ'deki hocalar ve öğrencilerle konuştum özellikle okulun İstanbul gibi bir çok üniversitenin bulunduğu bir şehirde olmasını ve bölümün İngilizce olmasını avantaj olarak gördüklerini söylediler tabi bölüm içindeki aktiflik de önemli ama İÜ'nin de eğitim ve prestij olarak düşük olduğunu düşünmüyorum -

  • @selmazirek1196
    @selmazirek1196 2 ปีที่แล้ว

    Mersin fizik yazmak mantıklı olur mu ?

    • @ekinsplain
      @ekinsplain  2 ปีที่แล้ว

      Mersin fizik hakkında bilgim yok, olsa dahi benim cevaplayabileceğim bir soru değil. Bu kişisel bir karar. Bu ve diğer fizik videolarımdaki yorumlara bakarsan görüşümü öğrenebilirsin ✨

  • @marilynsgirl
    @marilynsgirl 6 หลายเดือนก่อน

    mat bolunu nasildir sizce ?

    • @pormatamatik
      @pormatamatik 5 หลายเดือนก่อน

      Oda zor ben okuyorum

    • @marilynsgirl
      @marilynsgirl 5 หลายเดือนก่อน

      @@pormatamatik imkan acisindan sorudum , ben de okuyorum

  • @Sorgulayan624
    @Sorgulayan624 ปีที่แล้ว +7

    Güzel kardeşim fizik bölümü 5 yıl önce açılmadı ki, yıllardır buralardan mezun olanlar işsiz kaliyor. Tek şansıniz akademisyen olmak. Eeee spor myo veya ilahiyat fakültesi akademisyeni de olabilirsiniz. Akademisyen olmaktan başka çareniz yok. Ya da öğretmen olacaksiniz. Kusura bakmayın da amaç memur olmaksa bunun 1000 tane kolay yolu varken en zorunu seçmek niye. O mahalle baskısi dedigin şey insanların geçmiş tecrübesi olmasın sakın. Çünkü, herkesin etrafında temel bilimler mezunu işsizler var. Bence insanların tecrübelerini küçümsemeyin. Bu arada fizik bölümü mezunları özel sektörde ne is yapar ya da kamuda?? Kodlama yapacaksan git bilgisayar yada yazılım oku. Diğer alanlara kaymadan salt fizikçiler ne yapar??? Ben sana söylüyorum HİÇ BIR ŞEY. Aldığınız diplomalarin ne kamuda ne özel sektörde herhangi bir karşılığı yok. Asıl benim merak ettiğim bütün bu yazdıklarıma rağmen onlarca temel bilimler fakültesinin halen açık olması ve bunları tercih eden gençler olması. Bu arada ben de kimyagerim. Temel bilimleri küçümsemiyorum asla ne haddime. Ancaaaaak kocaman bir ancak var. Bu bölümleri okudugunuzda %99 ihtimalle kendi işinizi yapmayacaksiniz. Kimya hariç diyorum. %30-50 ihtimalle işsiz kalacaksiniz. Bu yıllardır böyle. Yeni bir şey değil. Benim çocuğum temel bilimleri seçmesi için cesedimi cignemesi gerekir. Asla izin vermem. Bu arada hani biz bilim insanıyız ya güya. Kamuda sekreterle aramda neredeyse maaş farkı yok. Ve o sekreter kamuya girmek için ön lisans mezunları arasında yapılan sinavda %30 a girse atanıyor. Ben lisans sınavında %0.5 lik dilimde zar zor atandim. Allah aşkına yazmayın artık şu bölümleri gençler. Hemen her videonun altına yorum yapıyorum. Olacaklari anlatıyorum. Bir 1 genç bu yazdıklarımı okuyup ta temel bilimler yazmaktan vazgecerse benim için yeter.

    • @dillanurturk594
      @dillanurturk594 ปีที่แล้ว +3

      seviyoruz ve yazıyoruz

    • @Sorgulayan624
      @Sorgulayan624 ปีที่แล้ว

      @@dillanurturk594 nasıl olsa o okul bitecek. Mucizeler masallarda olur. Masallara inaniyorsan fizikçi olabilecegine de inanabilirsin. 42 yaşında bir çok fizik mezunu arkadaşı olan ama 1 tane fizikçiyle tanışmamış bir büyüğün olarak yazıyorum bunları. Şans seninle olsun çünkü çok ihtiyacın olacak.

    • @dillanurturk594
      @dillanurturk594 ปีที่แล้ว +1

      @@Sorgulayan624 hayırlısı artık

    • @simba2826
      @simba2826 ปีที่แล้ว +17

      ​@@Sorgulayan624 Ülkemizde temel bilimlere gereken önem verilmediği için kariyerine Türkiye'de devam etmek isteyen bir temel bilim mezunun -sizin de yazdığınız gibi- işsiz kalması muhtemel. Fakat her ülke için aynı şeyleri söyleyemeyiz. Eğer siz lisans okurken hiçbir şey yapmadan sadece bölümü okursanız diplomanız işe yaramaz. Bölümün hakkını vermeniz, kendinizi geliştirmeniz ve mümkünse kariyerinize temel bilimlere daha çok önem verilen ülkelerde devam etmelisiniz. !!TEMEL BİLİMLER SAKIN OKUMAYIN!! konusuna gelirsek, zaten bu bölümü yazan iki tür öğrenci var. Bunlardan biri bölümü çok severek ve bölümün tüm ağırlığını bilerek yazanlardır. Çoğu öğrencinin aksine popüler bölümleri değil de sevdikleri bölümü okumak için. Bu öğrencilerin amacı iş bulmak değil de bilim insanı olmak olduğu için severek bölümü okurlar. Furkan Öztürk, Mete Atatüre, Bora Akgün, Bilge Demirköz gibi isimler bu öğrencilere örnek olabilir. Diğer kısımdaki öğrencilere örnek ise -muhtemelen- sizin birçok fizik mezunu ama fizikçi olmayan arkadaşlarınız ve başka sebeplerle bu bölümü yazıp işsiz kalanlardır. Gerçekten severek bu bölümü yazan herhangi bir öğrencinin işsiz kalmasının tek sebebi kendini geliştirmemiş olmasıdır. Diğer alanlara kaymayan ''salt'' fizikçilerin ise HİÇ BIR ŞEY yapmaması çok akıl dışıdır. Bunu yazan kişinin kimyager olması da en kibar tabiriyle çok ilginçtir. Ayrıca çocuğunuzun temel bilimler istemesi durumunda buna asla izin vermeyeceğinizi yazmışsınız. Bu sizin iyi niyetli, anlayışsız ve çocuğunuzun kararına saygısız bir ebeveyn olduğunuzu gösterir. Oldukça yanlış bir karar. Elbette çocuğunuzun veya bu bölümü yazmak isteyen gençlerin iyiliklerini düşünüyorsunuz. Ancaaaaak kocaman bir ancak var. Eğer bu bölümleri yazmak isteyen çocuklar sizin yazdığınız yorum yüzünden karar değiştirirse, belki de gelecekten çok önemli bir bilimsel gelişmeyi silmiş olacaksınız. Tam tersi durumda da geleceği kararmak üzere olan bir genci kurtarmış olacaksınız. Ama haklısınız. Türkiye'de temel bilim okumak risklidir. Bölümünüzü her şeyden çok sevmiyorsanız işsiz kalabilirsiniz ve tüm risklerini bilerek, olası kötü durumlara karşı mantıklı planlarla bölümü okumalısınız. Bölüm de umduğunuz gibi çıkmayabilir. Beklentilerinizi karşılamayabilir. Bu yorumları okuyan kim varsa ve temel bilim okumak istediğinden eminse iyi bir üniversitede ve dolu dolu okumalı. Bunlar sadece görüşlerdir. İstisnalar, hatalar, fikirlerinizle uyuşmayan yerler olabilir. Ancak unutmayın ki gelecek, fizikçilerin ve matematikçilerin eseri olacaktır.

    • @gamze96799
      @gamze96799 ปีที่แล้ว +1

      ya her yere aynı şeyi yazmışsınız yeter isteyen istedigini okur sizene