Nusaybin’de Üretilen Doğal Biberler Türkiye’ye Dağıtılıyor

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 11 ต.ค. 2024
  • Mardin’in Nusaybin ilçesinde, Yıldızoğlu ailesi kendi köylerinde doğal yöntemlerle biber üretip, işleyerek satışa sunuyor. Aile, 100 dönümlük arazilerinde yetiştirdikleri biberlerden salça ve pul biber üreterek hem perakende hem de toptan satış yapıyor.
    Ziraat Mühendisi Necmi Yıldızoğlu, Nusaybin’in kırsal Turgutlu Mahallesi'ndeki çiftliklerinde yaptıkları çalışmaları anlattı:
    “Bölgemizde klasik olarak kışlık buğday, arpa, nohut, mercimek yetiştiriyoruz. Yazları ise mısır ve pamuk ekiyoruz. Ancak zamanla bu klasik ürünlerin üretiminde kar azalınca, maliyetler arttı. Biz de ne yapabileceğimizi düşündük ve sebze üretimine başladık. İlk olarak 5 dönümlük bir alanda kapya biber ektik. Bu biber salçaya çok uygun. Küçük çaplı bir salça makinesi alarak kendimiz butik üretime başladık. Talepler gelince tamamen doğal ve sağlığa zararsız ürünler üretmeyi misyon edindik. Tuz olarak kaya tuzu kullanıyoruz, kimyasal gübre ve ilaç kullanmıyoruz. Bu doğal yaklaşım talep gördü ve ikinci yıl üretimi 100 dönüme çıkardık.
    Biberlerimizin üretimi tamamen el işçiliğiyle yapılıyor. Bölgedeki kadınlar da üretim sürecinde çalışarak ailelerine destek oluyorlar. Biberler Nisan ayında ekiliyor, Temmuz ayında hasat ediliyor. Hasat edilen biberler salça makinelerinde işlenip ambalajlanıyor. İhtiyaca göre 1 ve 5 kiloluk paketler halinde satışa sunuyoruz.”
    Domates ve Mercimek Üretimi
    Necmi Yıldızoğlu, talepler doğrultusunda domates üretimine de başladıklarını belirtti: “Domatesleri kurutup ambalajlıyoruz. Ayrıca coğrafi işaretli kırmızı mercimeğimizi de Türkiye genelinde sağlıklı gıda olarak sunuyoruz. Mardin mercimeğimizi de doğal yöntemlerle yetiştirmeye devam ediyoruz,” dedi.
    Tarlada Üç Çeşit Biber Ekiliyor
    Tarla sorumlusu Serhat Fidan ise biber üretim süreçleri hakkında bilgi verdi:
    “Yaklaşık üç yıldır burada biber ekiyoruz. Kapya, Maraş ve Şili biber çeşitlerini yetiştiriyoruz. Maraş biberinden birinci kalite pul biber üretiyoruz. Şili biberini ise lokantalara satıyoruz. Her gün yaklaşık 3 ton kapya biber topluyoruz ve salça üretimi yapıyoruz. Ürünlerimizi Gaziantep, İslahiye ve Urfa’ya gönderiyoruz. Her bir tıra yaklaşık 14-15 ton biber yüklüyoruz.
    Yaklaşık 100 dönümlük bir alanda karışık biber ekiyoruz; acılı ve tatlı kapya, dolmalık biber gibi. Dönüm başına 7-8 ton biber hasadı alıyoruz. Ancak piyasada istediğimiz fiyata satamıyoruz. Marketlerde biber 100 TL iken bizden 20 TL isteniyor ve 20 TL’ye bile alıcı bulamıyoruz.”
    Hijyenik ve Doğal Üretim
    Ayşe Nur Yıldızoğlu, üretim sürecinin hijyenik koşullarda yapıldığını vurguladı: “Biberlerimiz, Nusaybin’den gelen ev hanımları tarafından yıkanıyor ve temizleniyor. İçlerinde kurt veya böcek olup olmadığı kontrol ediliyor. Ardından makinelerde işlenip çelik havuzlara koyuyoruz. Üstlerini tüllerle kapatarak hijyenik bir şekilde üretim yapıyoruz. Salçalarımızda sadece kaya tuzu kullanıyoruz, koruyucu katkı maddesi eklemiyoruz. Tamamen doğal ve ev yapımıdır,” dedi.
    Yıldızoğlu ailesi, doğal tarım yöntemleriyle hem bölge halkına istihdam sağlıyor hem de doğal ve sağlıklı ürünlerle piyasada yer edinmeye çalışıyor.

ความคิดเห็น • 1

  • @Wasim-e6s
    @Wasim-e6s 2 วันที่ผ่านมา

    Assalamualaikum from Kolkata India