Βιβλιοβούλιο: Καλεσμένος ο Συγγραφέας και Κριτικός Λογοτεχνίας Δημοσθένης Κούρτοβικ (21/12/2024)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 13 ม.ค. 2025
- Αυτή την εβδομάδα, το Βιβλιοβούλιο φιλοξενεί τον συγγραφέα και κριτικό λογοτεχνίας Δημοσθένη Κούρτοβικ.
Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948. Είναι πεζογράφος, δοκιμιογράφος, λογοτεχνικός κριτικός, μεταφραστής λογοτεχνίας. Σπούδασε βιολογία και έκανε διδακτορικό στην Ανθρωπολογία. Δίδαξε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Καθιερώθηκε ως εξέχων κριτικός λογοτεχνίας μέσα από πολυετείς συνεργασίες στις εφημερίδες «ΤΑ ΝΕΑ» και «Ελευθεροτυπία». Έχει επίσης μεταφράσει εξήντα τρία βιβλία από οκτώ γλώσσες. Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ έχει δημοσιεύσει 22 βιβλία. Ανάμεσα στα μυθιστορήματά του συγκαταλέγονται τα «Η νοσταλγία των δράκων» και «Τι ζητούν οι βάρβαροι» (εκδ. Εστία). Ανάμεσα στα δοκίμιά του τα «Έλληνες μεταπολεμικοί συγγραφείς» και «Η ελιά και η φλαμουριά» (εκδ. Πατάκη). Μυθιστορήματα και διηγήματά του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες.
Με αφορμή το νέο του αυτομυθοπλαστικό μυθιστόρημα με τίτλο «Ο ήχος της σιωπής της» (εκδ. Εστία 2024) ο Δημοσθένης Κούρτοβικ συνομιλεί με τον Μανώλη Πιμπλή για το θέμα της ταυτότητας, τόσο της προσωπικής δικής του όσο και ευρύτερα της Ελλάδας. Σημείο εκκίνησης ο θάνατος της μητέρας του το 2015, χρονιά σημαδιακή για την πρόσφατη ελληνική πολιτική πραγματικότητα, που δίνει το έναυσμα στον συγγραφέα για μια αναδρομή τόσο στη δική του ιστορία όσο και στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας. Ο Δημοσθένης Κούρτοβικ, μέσα από το Βιβλιοβούλιο, περιγράφει τα Σεπόλια της δεκαετίας του 1960 όπου μεγάλωσε και ταυτόχρονα αφηγείται τις μεγάλες αλλαγές που σημάδεψαν την ελληνική κοινωνία.
Επίσης, στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Κορνιζωμένοι» της Ιωάννας Καρυστιάνη (εκδ. Καστανιώτη 2024), «Η ιστορία μιας ματαίωσης- το CCF και ο πολιτισμικός ψυχρός πόλεμος στην Ελλάδα 1950-1967» του Στρατή Μπουρνάζου (εκδ. Αντίποδες 2024), «Καλωσόρισες σπίτι» της Λουσία Μπερλίν (μετάφραση: Κατερίνα Σχινά, εκδ. Στερέωμα 2024).
Αρχισυνταξία-Παρουσίαση: Μανώλης Πιμπλής.
Κριτική: Βαγγέλης Χατζηβασιλείου.
Ρεπορτάζ: Σταυρούλα Παπασπύρου.