Borsada Temel Analiz Nasıl Yapılır? Finansal Oranlar (Likidite Oranları Yorumlama)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 9 พ.ย. 2024
- Borsada yatırım yaparken temel analiz nasıl yapılır konulu video serimizin bu bölümünde likidite oranları nedir ve nasıl yorumlanır sorusuna cevap aradık.
Uyarı: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler, mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.
Güzel bir anlatım bu kadar detaylı anlatım bulamamıştım tesekkürler ve tebrikler
Güzel bir anlatımınız var , giyiminiz , kaliteli çekim ve stüdyo görünümü bu işi ciddiye aldığınızı gösteriyor. Bu profosyonellikle abone sayınızın ve izlenme oranlarınızın düşük olmasını sık video eklememenize bağlıyorum. Umarım genel konulara daha ağırlık verirsiniz ve finansal okur yazarlığı tabana yayarsınız . Her finansal enstrümanın genel işleyiş mantığına detaya girmeden değinmenizin daha çok yaygınlaşacağınıza katkı sunacağını düşünüyorum.
Merhaba Kunter Bey,
Sizin gibi değerli insanlardan güzel yorumlar ve katkı sunan öneriler almak beni gerçekten mutlu ediyor. Bu denli özenli ve etraflıca bir değerlendirme içinse ayrıca teşekkür ederim. Dediğiniz gibi finansal okur-yazarlığın toplumsal düzeyde artmasını ben de oldukça önemsiyor ve bu konudaki mütevazı çalışmalarımın bu mevzuda insanlara fayda sağlamasını umuyorum.
kanalınızı ilk kez izledim. ben dr.um. finans sektöründe uzman olmadığım halde detaylı ve anlaşılır paylaşımınız var, teşekkür ediyorum. temel analiz yapan bir programa abone oldum. onu daha verimli kullanmaya çalışıyorum. bunla ilgili eğitimleri ararken sizin paylaşımınızı gördüm. takibe devam edeceğim.
Teşekkür ederim Rıfat Bey,
Konuyla ilgili merak ettiğiniz hususları dilediğiniz zaman sorabilirsiniz.
Hocam merhaba, likidite sağlayıcılığı hakkında doğru dürüst bilgi bulunmuyor. Nedir bu likidite sağlayıcılığı? Aydınlatabilirseniz sevinirim.
Merhaba Hakan Bey,
Likidite sağlayıcılığı borsa açısından ele alacak olursak, genellikle işlem hacmi düşük olan hisse senetlerinde uygulanan bir faaliyete karşılık gelir. Nitekim, örneğin bist-30 paylarında böyle bir faaliyet yapılmaz.
Bazı paylar alınır ve satılırken, piyasada karşı emir bulunmaması dolayısıyla emir defterinde uzun süre beklenmek durumunda kalınır. Çünkü ya alım yapacak satıcı ya da satım yapacak alıcı bulunmayabilir. İşte söz konusu bu gibi durumların önüne geçilebilmek için, SPK tarafından böyle bir görev tanımlanmıştır. Dünyada da benzerleri çoktur.
Likidite sağlayıcısı olan bir pay senedinde, bu görevi üstlenen kurum, bir yatırımcı gibi piyasaya alım-satım emri girer ve bu yolla söz konusu payın işlem hacmini, yani derinliğini arttırır. Bunun yatırımcılar açısından avantajı alım-satım işlemleri yaparken düşük hacimli hisselerde daha hızlı alıcı satıcı bulabilmektir.
Bunun dışında, likidite sağlayıcılığı faaliyetine benzer bir de "piyasa yapıcılık" dediğimiz bir faaliyet türü vardır. Bunların her ikisi de piyasaya derinlik katar. Fakat likidite sağlayıcılıkta, piyasa yapıcılıkta olduğu gibi "fiyat istikrarı" sağlama amacı güdülmez. Diğer bir ifadeyle likidite sağlayıcılık faaliyeti piyasa yapıcılık faaliyetine göre daha serbest, yani daha isteğe bağlı bir faaliyettir.
Biraz daha basitleştirerek ve örneklendirerek anlatsaydınız keşke 🙂
Evren bey, oncelikle video icin tesekkur ederim. Bu oranlarin tam olarak ne oldugunu anlamak gerekiyor sanirim. Cari oran 1,5-2 arasinda olmasi gerektigini ezbere bilmek bize pek bir sey katmaz diye dusunuyorum. Ayrica bir sorum olacak, bir sirket icin bu oranlara nereden ulasabilirim. Sirketler bu bilgileri aciklamak zorunda midir ve dogru bilgiye ulastigimizi nasil bilecegiz?
Merhaba Özgür Bey,
Evet, anlamak ezberlemekten daha önemli.
Halka açık şirketler üç ayda bilanço açıklamak zorundalar ve bu oranlar da oradan elde ediliyor zaten.
Doğru olma zorunluluğu var, bilgiler bağımsız denetime tabi ama buna rağmen makyajlama dediğimiz hadise olursa bu ayrı bir teknik konu. Pratik olması açısından investing sitesinde de oranlar yer alıyor, bakabilirsiniz. Ayrıca birçok analiz programı bu bilgileri sunuyor.
📚🕵️♂️💰👍
Hocam bu oranların kaç olması gerektiği sektörden sektöre değişiklik gösterir mi ? Bu oranın kaç olması gerektiği açıklanıyor mu herhangi bir yerde
Merhaba Eren Bey,
Her ne kadar kabul görmüş standart değerler olsa da, bu oranlar hem ülkeden ülkeye hem de dediğiniz gibi sektörden sektöre oldukça değişiklik gösterebiliyor. Bu yüzden ülkenin koşulları ve sektör ortalamalarıyla birlikte değerlendirmek de oldukça yerinde olacaktır.
Kaç olması gerektiği gibi bir açıklama söz konusu değil ama sektör ortalamalarına temel analiz modülü olan birçok veri sağlayıcıdan ulaşabilirsiniz.
Mali tabloları incelerken halk yatırım ve iş yatırımdan başka faydalanabilecek site var mıdır ?
Çok var. Ücretsiz olarak aklıma ilk olarak tr.investing.com geliyor. Ücretli programlarsa daha profesyonel analiz yapmaya imkan tanıyan bir ara yüz sunuyor.
abi nerelisin
Edirne :)