Te salut cu respect! Am o foarte mare apreciere pentru ce faci ! Și eu am terminat în în 2018 școala profesională în domeniul “Tehnician / Electrician în aparate și echipamente “ . În momentul de față execut lucrări de instalații electrice în domeniul rezidențial și comercial .. aceeași treabă pot să o confirm și eu legat de sistemul de învățământ care e la pământ în ce privește dotarea .. foarte mult m-au ajuta videoclipurile domnului Adrian Chelaru și a le tale . Ale tale cel puțin le urmăresc de la primul video care l-ai postat … fiecare video care îl postezi îmi dă încredere ca sunt pe drumul cel bun … mult succes înainte !!!❤
Este foarte adevarat ca liceele au dotari jalnice . Este adevarat ca elevii nu prea sunt interesati sa invete si nu au nici de unde , dar cui ii place meseria de electrician invata pe langa alti electricieni au la dispozitie internetul sa se documenteze . Si pentru incepator poti invata si pe aparate mai simple ( daca vor ) nu neaparat testere multifunctionale sau analizoare de retea . Pana acum 3-4 ani su tu masurai priza de pamant cu UNI-T . Odata cu experienta vine si dotarea cu aparate diverse pentru defecte mai complexe . Si Stefan sau Adrian Chelaru au pentru el si baietii lor rucsacuri cu minimul de scule pentru interventii . Cand treaba este mai serioasa iti iei restul de scule . Mult succes
Salut d-l Emil, sunt pensionat din profesia de electrician în construcții, știi ce făceam în practică la viitorul angajator, muncă necalificată!! Am învățat meserie prin joburile prin țările unde m-am dus, și bineînțeles prin România. De la dumneavoastră, Ștefan, Chelaru, am observat interesul de a da sfaturi pertinente în această profesie frumoasă și plăcută, v-am apreciat foarte mult,, succes în continuare
Te salut. Am făcut un curs de ajutor de oficial de energie renovabilă. Am terminat iar practica am făcut o în o firmă care nu respectau (nu aveau echipament de muncă la înălțime) şi nu am vrut să le las un cv.Din când în când mai mă uit la videoclipuri să îmi împrosătez memoria. Mulțumesc frumos că mă ajuți postând acest material. Să ai o zi bună!
Volți tensiunea electrică Amperi intensitatea curentului electric și mai e și wați puterea electrică nu sunt electrician dar îmi place să învăț și am făcut un curs de bază plus sunt pasionat de electrică fină în partea audio mai ales dar da ai dreptate mulți nu vor să învețe nașpa!
Emil @ElectroProfesional din pacate profesorii sunt slabi pregatiti, nu se pun la zi cu ce se intampla in practica de zi de zi si ce necesitati vor fi pe viitor. Profesorii trebuie sa se pregateasca si pentru ce urmeaza in viitor. Multumesc mult pentru materialele pe care le faci aici!
Eu am fost pe șantier și îți dau dreptate. În plus, se lucrează cu cele mai ieftine materiale care respectă standardele. Inclusiv cu diferențiale AC! Iar dacă vrei să predai, îți trebuie o groază de hârtii.
Salutare.Eu pot să confirm la un nivel și mai înalt cum stă treaba,sunt student în anul 2 la Inginerie Electrică și tot așa și la noi aparatura este veche,de prin anii 80,păcat ca tehnologia avansează mult și noi ne pregătim cu aparatura care nu mai este utilizată în câmpul muncii.
Salut, eu am terminat in 2005 in Brasov Liceul Mircea Cristea (tractorul), am luat diploma de electrician dar ghinionul a fost ca s-a inchis fabrica si nu am avut nici profesor, avea grija de noi administratorul cu curatenia, nu aveam nici clasa de practica pentru ca a apartinut de fabrica. Nu am vazut nici un echipament toti ani de scoala, aveam o carte din 1980, cam atata.
Scolile de meseri si cluburile de la casa pionierilor trebuiesc reinfiintate acolo descoperi ce iti place copil fiind nu toti sintem ingineri de geniu ,practica multa trebuie dupa norme actualizate sa intre in singe .distrugerea invatamintului a inceput atunci cind nu s au mai lasat corigenti si repetenti.bravo
Sugestie. Poate următorul give away ar trebui să fie către liceul respectiv, următorul către altul și tot așa. PS: Nu știu cu ce editezi video-urile, dar există programe "profi" cu licență GNU GPL ( free), gen Kdenlive, FFmpeg, OpenShot,etc.
Sincer să îți spun, deși ceea ce ai spus este o realitate, nu ajută. Nu vei vedea la școlile din România aparatură adaptată vremurilor. Nici măcar în facultate nu vezi, decât la niște nișe de specializări, și acolo fiind depuse eforturi colosale pentru asta (majoritar din partea studenților și a vreunui profesor interesat). În liceu, fiind la profil de mate-info, înainte de o oră de chimie, profesoara mea a spus într-o conversație așa: “am fost fericiți atunci când ni s-a spus ca se va reface complet sala de laborator, vom avea echipamente, dar condiția este să nu le folosim”. Deci am făcut un experiment de chimie în tot liceul. În facultate, a venit pandemia și am făcut fix un laborator (atât s-a pus mâna pe un “multimetru” în facultate). Mă rog. Nu are sens să elaborăm asta. Din păcate România nu dă doi bani pe educație. În Finlanda ai bugete de 10 mil. euro la fiecare 5 ani pentru fiecare universitate. Deci să nu te miri dacă avem profesori incompetenți (scuze doamnei profesoare de la școală la care ai fost, dar din păcate asta e), elevi dezinteresați, echipamente mult prea vechi. Ce poți face tu, dacă vei fi dispus să treci peste “dezamăgirea” realității, este să mergi la acei copii și să le arăți echipamentele tale și ce pot face cu ele. Poate ți se pare insignifiant să faci asta, dar și dacă o faci o singura dată, poate vei convinge vreun copil de-acolo să urmeze această meserie. Lucrurile mici fac diferența.
👍problema e de ambele părți cred eu și a elevilor și a școlii poate nu se preda asaceva...Eu țin minte cum inloc de chestii practice ,ne umpleau creierul cu tot felul de formule învechite...
La Multi ani! O intrebare te rog: de unde ai achizitionat duspolul de la Benning cel negru vechi, ca eu am cautat peste tot in Germania, unde si locuiesc, si nu am gasit nicaieri sa-l cumpar?!
Salut! Imi plac foarte mult video urile tale si daca ai nevoie de ajutor pe partea de editare video poate te pot ajuta eu Ah da, cursuri de electrician in Brasov, recomanzi?
Mentalitatea Sistemului (Economic, Politic, Educational) din Romania: Nu e nici o problema ! Aducem "Electricieni" din Nepal, India si Bangladesh sa inlocuiasca Electricienii Romani plecati !!! Rezultatul: Calificarea "Electricienilor" si calitatea lucrarilor din tarile din lumea a 3-a !!! Frumos viitor Romania are !!!
Toată lumea da vina pe elevi și pe școală dar adevărul este ca societatea din Romania nu încurajează pe nici un copil sa devina electrician (sau alta meserie vocaționala). Ați auzit voi pe cineva sa-i zică fiului "dute sa te faci instalator sau electrician?" 😂 NU, în ziua de azi se vrea doar doctor, avocat/judecător, programator, patron sau orice care poate aduce venituri exponențiale. Iar în cazul acesta, toți elevii buni țintesc spre licee teoretice și apoi universități. Mai rămân cei cu note mici care se duc de nevoie la liceele vocaționale unde se știe ca nu se face nici o școală, se bat în pauze, fumează etc... Adică nu e un mediu de studiu prea atractiv. Când eram eu în liceu, la liceele vocaționale asta se întâmplă. Oricine ieșea de acolo se comporta ca un sălbatic și majoritatea ajung vai steaua lor. Mai iese câte un electrician/bucătar bun care ori pleacă ori își face clientela și renume în zona noastră, cum esti tu de exemplu.
Iar calitatea din blocurile Residence reflecta cererea cumpărătorilor. Toți vor ieftin la maxim și asta li se oferă. Îl iau asa cum e cu credit la limita iar după 2 3 ani contactează un electrician/instalator sa le repare ce au făcut aia prima data.
Te urmăresc de foarte mult timp și vreau sa spun ca am avut ce anvata te urmăresc și tot timpul te ascult cu un interes deosebit vreau sa ști eu suntt ancepator ar trebui sa facă mai mulți electricieni asemenea videoclipuri poate vom responsabilita pe mai mulți electricieni sa facă treaba cum trebuie stima și respect
Asa cum electricianul lucreaza (sau ar trebui) dupa un proiect - la fel si profesorul preda dupa o programa stabilita de catre minister. Acolo, la minister e problema principala - acolo sunt cei care stabilesc ce si cum se preda, continutul manualelor...etc. Deci, nu as invinui neaparat profesorii. Desigur, poti spune ca un profesor "adevarat" vine el cu informatii suplimentare si face si drege......da, probabil ca intr-o lume ideala asa ar fi. Cand insa profu` intra la lectie si este ignorat complet (ca elevii sunt ocupati cu tiktok) si nu are nici un fel de parghie de-a disciplina (de cati repetenti ai auzit in ultimii..15 ani?) - cred ca se resemneaza si nu-si mai bate capul.... Acuma, trecand peste toate amanuntele astea - traim intr-o perioada in care orice informatie este la degetele oricui (ba, mai nou, cu AI, nici degetele nu trebe sa le mai obosesti); deci cine e interesat, cine vrea sa invete ceva....o poate face cu foarte mare usurinta. Nu mai e ca "pe vremea mea", cu abonament la biblioteca, cu cautat cartile in rafturi interminabile, cu termen de returnare...etc (si chiar si asa, cine a dorit a gasit informatii). Ca sa spunem lucrurilor pe nume - LENEA, lenea este mare problema a timpurilor noastre. E o epidemie de lene. Toata lumea vrea "de-a gata". Vrea "servici" bun si bine platit, la care sa nu faca nimic. Vrea sa primeasca, nu sa si ofere.....etc Intelegi ideea. Aveam 10 ani cand masuram cu aparat de masura. Era pe vremea cand erau cele analogice, din ebonita. Stiam diferenta dintre V si A....Construiam pompe de aer pentru acvariu din bobine facute cu manuta mea, bucati de panza de bonfaier si membrane de cauciuc; si reparam, rebobinam cascutele de RIC.... N-am ajuns electrician. Dar mi-a placut. Si-am invatat in niste vremuri in care nu exista internet. Cei care studiaza acum....n-au nici o scuza.....
Salut! As vrea sa achizitionez cartea Manualul Electricianului scrisa de ing. Olteanu Mircea (an 2021). Poti sa imi dai un feedback despre ea? Daca este o sursa buna de informatii pentru inceput?
Buna ziua Domnule și Salutare tuturor.Aveam și eu o întrebare și o recomandare din partea Dumneavoastră daca se poate bineînțeles.Vroiam sa fac și eu ceva cursuri de electrician santier.Sunt cursuri de 20 săptămâni.Sunt conștient ca sunt câteva informații introductive în Domeniul asta al electricienilor și maxim un electro-zugrav-patiser poți ieșii după finalizarea lor.Ideea este în felul următor.Ce părere aveți dumneavoastră despre aceste cursuri.si după finalizarea lor unde aș putea sa mă perfecționez.Sunt conștient ca perfctionarea nu se realizează într-o luna dar locul și unde mă perfecționez
Învață autodidact, e cel mai bun sfat, eu asta am făcut, am adunat informație, am puso cap la cap pana am înțeles cum funcționează lucrurile. Cu acces la internet poți învață orice.
Declinul din invatamant este de mai bine de 15 ani … Sunt de parere ca un profesionist ( electrician, mecanic, instalator, frizer, etc) piate castiga bani foarte buni pentru romania si pentru orice tara. Dar cum spui si tu - inceputul este greu, dar nu imposibil. Lasa ca vine AI-ul peste multi din sectorul bugetar si privat - si poate revin la moda unele meserii, si atunci mai creste si calitatea.
Eu sunt din Onesti si de 2 ani aproape caut pe cineva sa ma ia dupa el sa ma invete(nu vreau bani,nu vreau nimic) si nu gasesc, Unul m-a intrebat daca stiu sa fac un cap-scara,i-am zis ca da si mi-a zis "pai ce vrei sa mai inveti" Daca el dupa 30 de ani asta e maximul...😢😢😢
Am terminat in '96 Fac. de Electronica si Telecomunicatii. In '95 am avut un modul de pedagogie si am avut o parte practica in care am predat la liceul Electromotor( asistat de Dna profesoara) la clasa XI cu profil electrotehnic. Pot sa-ti confirm ca de pe acea vreme, elevii habar nu aveau de nimic si nici nu erau interesati de materie. Ca idee, am ajuns sa ii ascult cu notitele si cartea deschisa in speranta ca vor putea sa raspunda intrebarilor pe care le puneam. Va dati seama ca dupa 30 de ani e la fel! Asa ca nu trebuie sa te mire ceea ce gasesti in teren.
Eu stiu ce se intampla la nivel gimnazial: majoritatea elevilor n-au chef sa invete nimic! Chiar i-au spus colegului de matematica in fata:,,ce va agitati atat cu geometria, cu desene, cu teoreme, noua ne este de ajuns si nota 3 la matematica”! Ce poti sa le faci?! Isi vor gasi si ei la un moment dat locul in societate: paznici, la curatenie, etc
@@MrCloscutz trebuiesc lasati repetenti nu trecuti clasa .alta aberatie e repartizarea electronica,nu frate dai examen de treapta iei bine nu iei la profesionala apoi seral daca vrei ,halal generatie
Salutare! Dacă nu dădeam de voi și explicațiile voastre, îmi lua casa foc. Vă urmăresc de câțiva ani,m-am echipat cu minimul necesar și mi-am refăcut instalația electrică.
Emile și întrerupătoare cap scara și cruce sunt foarte noi,dar lumea nu gândește sau nu se informează.Pe vremuri era curent electric și la blocurile dinainte de război nu umblau pe casa scării în bezna,erau și atunci și moda cu întrerupătoare la capul patului găseai în vilele de atunci,despre ce vorbim.
Cap scara cruce noi pentru cine ? Eu am cumparat casa in belgia din 76 parca si are cap scara cruce pe instalatia veche de cand e casa, inca mai am.cateva intretupatoare de 30 ani
Legat de partea de editare video schimba pe Davinci Resolve, il poti folosi gratuit sau daca chiar crezi ca ai nevoie de varianta Davinci Resolve Studio, te va costa cam 1500 lei o singura data. Cat despre elevii slab pregatiti, e vina profesorilor pentru ca le facitliteaza terminarea unui liceu in conditiile date de tine, cum poti trece de examene in situatia aia?!?! Cine le verifica lucrarile?
E un cerc vicios scoala romaneasca. Daca profesorii sunt exigenti si lasa copii corigenti sau repetenti in urmatorul ciclu scolar nu au sa se mai inscrie elevi la acea scoala , nu mai au elevi ...se desfinteaza clase, se desfinteaza posturi de profesori si in plus e in joc si renumele scolii. Au note mari , sunt bine vazuti ..... Problema apare cand acei copii se lovesc de realitate si cand vad ca nu sunt pregatiti. In timpul scolii nu-i intreseaza sa invete, profesorii sau nu-si dau silinta sau vad dezinteresul elevilor si atunci nu-si fac treaba la ore( trece luna , vine renumeratia si e perfect) . Profesorii sunt slab pregatiti ...... Toate astea provin din mentalitatea romaneasca ( merge si asa) . Iti dau un exemplu. Am fost la mecanic cu masina . Avea in practica 4 5 elevi care asta voiau sa faca( sa devina mecanici auto si " sa faca banu gros" ( l-am citat pe unul dintre ei) ) . Toti elevii stateau pe telefoane si nimeni nu era interesat sa invete ceva practic sau sa vada cum se repara ceva la masina. Asta e viitorul tarii din pacate si sunt putini cei care-si dau interesul sa fie buni profesionisti . Cei buni pleaca dincolo nu stau sa se streseze cu sefi sau colegi incompetenti.
In scoala se invata teoria chibritului, nu sa fabrici chibrituri, nici macar sa le folosesti! Ca au multimetru analogic, e lux! In majoritatea scolilor si facultatilor de profil sunt voltmetre si ampermetre "didactice" vai mama lor, din anii 80-90. Problema e aceeasi, indiferent de domeniu, profesorii ori sunt autosuficienti ori efectiv asteapta sa iasa la pensie incercand zilnic sa nu-i dea elevii cu ceva in cap.
Am Făcut liceul electronica industriala acum 25 ani... Era la fel. Praf sistemul. Nu am învățat nimic. Tot ce se învăța este pe teren la. Plesneala. Țin minte o singura ora în 4 ani legată de diferențele dintre amperi, volți, etc.. Morala poveștii.. Meseriași la plesneală
Anul 2023. Profesor de liceu energetic învață elevii că protecția diferențială nu este recomandată pe iluminat. Mai mult nu am ce spune de pregătirea profesorilor. Iar dacă profesorul nu este pregătit, cum poate pregăti el pe un elev care va fi un viitor elelctrician?
Pasiunea se însămânțează, de regulă celor tineri sau foarte tineri, pentru că aceștia vor deveni viitorii meseriași buni. Dar cam de zece cinsprezece ani se dorește însămânțarea cu viruși distrugători ai minți datorită acestui internet, care părinți îl lasă la îndemână de la vârste fragede.
De ce? 1) S-au desființat școlile profesionale! 2) Pregătirea în liceele de profil electricitate, ca și pe alte profile, este la pământ! 3) Multe, foarte multe, din cadrele profesorale care predau pe acest profil sunt ,,sub pământ,, nu au cunoștințe elementare despre curentul electric! Și atunci de unde pregătire, de unde electricieni, electrotehnicieni, electromecanici?
De ce nu avem electricieni în România??De aia!!Caz concret :Subsemnatul ,am aproape 60 de ani și sunt electrician LES-LEA-PAPT ,recalificare din electrician bobinator de transformatoare Lucrez la Servicii Energetice Muntenia ,societate aflata sub umbrela Electrica Muntenia Sud Ei bine ,în urma plecărilor masive de personal (datorata salariilor mai mult decât jalnice - subsemnatul am un pic peste 3000 RON net) ,firma a angajat ..de pe unde a putut și pe cine s-a prezentat Urmarea ?am doi colegi ,unul fost lucrător la ..KFC iar celalt ..fost zidar liber profesionist(!) ,ambii angajați ca ...electricieni ,cel din urma cu salariu substanțial mai mare ca al meu ! Ceva comentarii?
😢 trist dar adevărat...și nu cred că Electrica Muntenia (sau oricare firmă serioasă din domeniu energetic) nu -și permite să ofere salarii decente, dar prea mulți directori, directorași, șefi , șefuți... și prea puțini oameni calificați care să facă treaba efectiv 🤔😒
hai ca acum nu ai mai jignit. bravo :). cum am mai zis, schimba locul de munca sau cere marire. In multe domenii se face asa, cel nou venit primeste salariul mai mare pentru ca acolo ar trebui sa fie salariul la toti, dar cel angajat deja daca nu verifica piata si nu cere nimic, crezi ca firmele astea vin si iti dau doar asa mura n gura, foarte rar :)
parerea ta pt un om de 34 de ani, sunt sanse de reprofilare pe domeniul acesta? sau angajatorii se uita la varsta? domeniul IT a inceput s-o ia la vale si nu cred ca-si va reveni prea curand
Raspund in locul lui deoarece stiu din propria experienta situatia. Am 38 de ani, m-am inscris la primul curs cand aveam 35. Lucrezi in IT, deci cu teoria cel mai probabil nu vei avea probleme. Vin insa posibilele piedici. Daca n-ai lucrat inainte in constructii vei avea dificultati la inceput cand trebuie sa citesti si sa interpretezi un proiect. De asemenea tu stii cat de mult esti obisnuit sa lucrezi cu diverse scule. Langa aceasta nu strica nici o conditie fizica foarte buna. Si nu in ultimul rand: daca te angajezi in prima instanta sa fii pregatit ca vei avea colegi mai aspri ca stil, nu sunt neaparat oameni rai, pur si simplu majoritatea lor vine din familii mai simpli. Succes!
Salut.Dacă te pasionează meseria aceasta se poate. Dacă vrei sa înveți doar pentr-u a face bani nu o vei învața niciodată. Mai bine spus vei deveni un Dorel nu un Electricea profesionist.
Ăștia care nu sunt de acord cu tine , sau nu înțeleg gravitatea situației, reprezintă cel bine masa de votanți ai cartelurilor de "scursori" ce ne conduc și preferă să ai masă de manevră și pe viitor decât niște oameni educați. Mai trist este că există electricieni , așa cum spuneai in clip, foarte slab pregătiți, care nu știu de ce prizele se pun la o anumită înălțime de sol, ce sunt alea siguranțe diferențiale , sau de ce nu se înșiră in tabloul electric un pumn de siguranțe de 25A... dacă le mai zici și de normativ sigur îți iei bătaie.
5:50 ca tot vine vorba de echipament vechi,eu sunt pe profil real,specializare mate-info intensiv, pot spune acelasi lucru,adica calculatoare din 2005 cu windows 7,office 2010
@vestale4 da,dar erau 13 ani diferenta intre 1989 si 2002 si nici nu eram in U.E. ,dar din 2005 pana in prezent sunt 20 ani si suntem si in U.E, dar ma rog... BTW :La mine in liceu sunt 2 laboratoare ,unul modern si cel din 2005 de zici ca-i beci.Sunt 2 profesoare de informatica,fiecare cu laboratorul ei,una fiind si directoare adjunct totodata .In rest, te las pe tine sa tragi concluzia.
Titlu formulat greșit. Electricieni sunt in România, dar problema gravă este, că nu există învățământ, sau mai bine zis, învățământ actualizat cu normele internaționale. Pentru că un mecanic auto in anii "60-"70-"80 a fost învățat după anumite norme, iar după 50 de ani, este logic, că trebuie să fie învățat după alte norme actualizate. Asta e. Așa pe scurt. In afară de astea, bineînțeles mai sunt din păcate și manevrele din culise.
Meseria de electrician se face cu pasiune si studiu personal in rest scoala i-ti da notiuni de baza. Va spune un electrician pensionar. Bafta in continuare.
Asta e școală în România, am gata electro mecanica în 5 ani de practica am văzut un profesor beat și un altu care citea din carte , unde sa faci practică ca nu avea unde
😂 poate la facultate... le enumeră și eventual vezi vreo schemă sau poză cu ceva antichități ( vezi doamne baza că principiul e același 😅) și asta după primii 2 ani de facultate (când oricum toți învață același lucru indiferent de ce specializare / domeniu au ales 😊) dar nimik concret / practic 😂😂
Mi-e groază ca astfel de elevi vor deveni acei electricieni cu diplomă care vor inta la oameni in casă sa le lucreze. Si mai departe....se știe ce va fi.
2/300 euro !? Nuuu... te asigur eu ca este mult mai mic. Unul din apartamentele in care locuieste fratele meu, a fost facut cu 400 de lei manopera pt electrician. Si evident... Au fost probleme pe instalatia electrica. A trebuit refacuta toata! (nici azi nu au PEE)
Sunt un amator (nu lucrez in domeniu), nu m-as considera nici dorel, nici profesionist. La nivelul meu cred ca as putea face instalatia unui apartament (deci totul la dispozitie de la BMPM, nu tu facut priza de pamant, etc. doar circuitele in casa) de 2-3 camere, pe cont propriu, intr-o saptamana. N-am mai facut asa ceva, e doar o estimare... N-ar iesi nici cea mai grozava dar nici sa ia foc blocul cand pui ceva in priza.. Unui profesionist, care aparent cere 1000-1500e manopera, cat timp ii trebuie sa termine lucrarea? Intreb de curiozitate pentru ca suma de mai sus mi se pare (pentru sa zicem, de dragul discutiei, o saptamana) la fel de extrema ca cei 400 lei din comment-ul de mai sus. Multumesc pentru raspuns.
Si anre ul are vina lui. Cere obligatoriu studii minim liceu electrotehnic. O prostie pe care o remarci si tu acum . Cine vrea sa invete , poate sa o faca oricind , nu tb sa se intoarca in timp sa faca liceul cerut de autoritati. Problema este ca multi care te urmaresc cred ca vor cistiga multi bani facind ce faci tu. Gresit. Sunt foarte multi care cred ca daca pot face sa se aprinda un bec , se numesc electricieni. Beneficiarii sunt principalii vinovati ai acestei situatii , pentru ca accepta pe oricine ... Deci baieti , inainte sa faceti un curs de calificare , ginditi va daca aveti unde sa lucrati dupa terminare. Altfel veti avea o mare dezamagire. Spor.
Hai noroc...Dreptate mare mare ai..In Romania nu se vrea nimic nimic... Si eu am locuit in Dumbravita si chiar sunt electrician... Dar m-am speriat cand am vazut ceea ce fac uni electricieni,bine ca in mare parte este vina dezvoltatorilor... Acum 7 ani cand am mers la o lucrare si am cerut pe o vila 2000 euro ,sa vezi ce fete au facut propietarii :) , si mi-au zis ca au ei alt electrician care face lucrarea pe 2500 de lei... De aceea atunci am preferat sa fug in Germania si sa imi vad de treaba mea... asa ceva iti recomand si eu tie..Veziti de treaba ta ca esti tanar... Numai bine !!!
Te salut cu respect! Am o foarte mare apreciere pentru ce faci ! Și eu am terminat în în 2018 școala profesională în domeniul “Tehnician / Electrician în aparate și echipamente “ . În momentul de față execut lucrări de instalații electrice în domeniul rezidențial și comercial .. aceeași treabă pot să o confirm și eu legat de sistemul de învățământ care e la pământ în ce privește dotarea .. foarte mult m-au ajuta videoclipurile domnului Adrian Chelaru și a le tale . Ale tale cel puțin le urmăresc de la primul video care l-ai postat … fiecare video care îl postezi îmi dă încredere ca sunt pe drumul cel bun … mult succes înainte !!!❤
Faceţi un lucru fff util FELICITĂRI
Mersi
Felicitări mult succes și multă sănătate!!!
Este foarte adevarat ca liceele au dotari jalnice . Este adevarat ca elevii nu prea sunt interesati sa invete si nu au nici de unde , dar cui ii place meseria de electrician invata pe langa alti electricieni au la dispozitie internetul sa se documenteze . Si pentru incepator poti invata si pe aparate mai simple ( daca vor ) nu neaparat testere multifunctionale sau analizoare de retea . Pana acum 3-4 ani su tu masurai priza de pamant cu UNI-T . Odata cu experienta vine si dotarea cu aparate diverse pentru defecte mai complexe . Si Stefan sau Adrian Chelaru au pentru el si baietii lor rucsacuri cu minimul de scule pentru interventii . Cand treaba este mai serioasa iti iei restul de scule . Mult succes
Salut d-l Emil, sunt pensionat din profesia de electrician în construcții, știi ce făceam în practică la viitorul angajator, muncă necalificată!! Am învățat meserie prin joburile prin țările unde m-am dus, și bineînțeles prin România. De la dumneavoastră, Ștefan, Chelaru, am observat interesul de a da sfaturi pertinente în această profesie frumoasă și plăcută, v-am apreciat foarte mult,, succes în continuare
Toată stima, băieți sincer, am comis-o și eu odată, am pus 2 RCBO-uri după un general RCCB. Jos pălăria pentru ceea ce faceți 🎉
Te salut. Am făcut un curs de ajutor de oficial de energie renovabilă. Am terminat iar practica am făcut o în o firmă care nu respectau (nu aveau echipament de muncă la înălțime) şi nu am vrut să le las un cv.Din când în când mai mă uit la videoclipuri să îmi împrosătez memoria. Mulțumesc frumos că mă ajuți postând acest material. Să ai o zi bună!
Volți tensiunea electrică Amperi intensitatea curentului electric și mai e și wați puterea electrică nu sunt electrician dar îmi place să învăț și am făcut un curs de bază plus sunt pasionat de electrică fină în partea audio mai ales dar da ai dreptate mulți nu vor să învețe nașpa!
Eu sunt la un liceu din iasi si am un profesor care se straduie sa ne invete . Omul a avut firma de instalatii sanitare si electrice .
Emil @ElectroProfesional din pacate profesorii sunt slabi pregatiti, nu se pun la zi cu ce se intampla in practica de zi de zi si ce necesitati vor fi pe viitor. Profesorii trebuie sa se pregateasca si pentru ce urmeaza in viitor. Multumesc mult pentru materialele pe care le faci aici!
Asa e! Respect!
Eu am fost pe șantier și îți dau dreptate. În plus, se lucrează cu cele mai ieftine materiale care respectă standardele. Inclusiv cu diferențiale AC! Iar dacă vrei să predai, îți trebuie o groază de hârtii.
Felicitari !
Tot respectul !!!
Și... ne .ai mirăm că găsim verde-galben pe faza!
Păcat că asta se întâmplă în Timișoara, orașul meu natal (de suflet)!
Le poți dona câteva ustensile sau aparatură 😁
Mai mult inveti la un curs de 4 luni ,daca iti preda un inginer bun.Bravo!
Salutare.Eu pot să confirm la un nivel și mai înalt cum stă treaba,sunt student în anul 2 la Inginerie Electrică și tot așa și la noi aparatura este veche,de prin anii 80,păcat ca tehnologia avansează mult și noi ne pregătim cu aparatura care nu mai este utilizată în câmpul muncii.
Da cu arma cu luneta faci gauri pentru dibluri?
@@palimarueugenalin7499 Pentru doze.
Este airsoft
E pentru electropatiseri😂😂😂😂
@@ElectroProfesionalDeci d'asta este managementul cablurilor atât de bine făcut, folosești arma cu lunetă pentru prindere lor 😂😂
@@ElectroProfesionalam zis ca e pentru recuperat banii de la clientii care nu vor sa plateasca🤣
Salut, eu am terminat in 2005 in Brasov Liceul Mircea Cristea (tractorul), am luat diploma de electrician dar ghinionul a fost ca s-a inchis fabrica si nu am avut nici profesor, avea grija de noi administratorul cu curatenia, nu aveam nici clasa de practica pentru ca a apartinut de fabrica. Nu am vazut nici un echipament toti ani de scoala, aveam o carte din 1980, cam atata.
ai dreptate
Mare drepate ai l.
ty
Scolile de meseri si cluburile de la casa pionierilor trebuiesc reinfiintate acolo descoperi ce iti place copil fiind nu toti sintem ingineri de geniu ,practica multa trebuie dupa norme actualizate sa intre in singe .distrugerea invatamintului a inceput atunci cind nu s au mai lasat corigenti si repetenti.bravo
Sugestie. Poate următorul give away ar trebui să fie către liceul respectiv, următorul către altul și tot așa.
PS: Nu știu cu ce editezi video-urile, dar există programe "profi" cu licență GNU GPL ( free), gen Kdenlive, FFmpeg, OpenShot,etc.
Sincer să îți spun, deși ceea ce ai spus este o realitate, nu ajută. Nu vei vedea la școlile din România aparatură adaptată vremurilor. Nici măcar în facultate nu vezi, decât la niște nișe de specializări, și acolo fiind depuse eforturi colosale pentru asta (majoritar din partea studenților și a vreunui profesor interesat). În liceu, fiind la profil de mate-info, înainte de o oră de chimie, profesoara mea a spus într-o conversație așa: “am fost fericiți atunci când ni s-a spus ca se va reface complet sala de laborator, vom avea echipamente, dar condiția este să nu le folosim”. Deci am făcut un experiment de chimie în tot liceul. În facultate, a venit pandemia și am făcut fix un laborator (atât s-a pus mâna pe un “multimetru” în facultate). Mă rog. Nu are sens să elaborăm asta. Din păcate România nu dă doi bani pe educație. În Finlanda ai bugete de 10 mil. euro la fiecare 5 ani pentru fiecare universitate. Deci să nu te miri dacă avem profesori incompetenți (scuze doamnei profesoare de la școală la care ai fost, dar din păcate asta e), elevi dezinteresați, echipamente mult prea vechi. Ce poți face tu, dacă vei fi dispus să treci peste “dezamăgirea” realității, este să mergi la acei copii și să le arăți echipamentele tale și ce pot face cu ele. Poate ți se pare insignifiant să faci asta, dar și dacă o faci o singura dată, poate vei convinge vreun copil de-acolo să urmeze această meserie. Lucrurile mici fac diferența.
👍problema e de ambele părți cred eu și a elevilor și a școlii poate nu se preda asaceva...Eu țin minte cum inloc de chestii practice ,ne umpleau creierul cu tot felul de formule învechite...
La Multi ani! O intrebare te rog: de unde ai achizitionat duspolul de la Benning cel negru vechi, ca eu am cautat peste tot in Germania, unde si locuiesc, si nu am gasit nicaieri sa-l cumpar?!
Nu reușim
Pregătirea în orice domeniu durează și oamenii se grabesc
Salut!
Imi plac foarte mult video urile tale si daca ai nevoie de ajutor pe partea de editare video poate te pot ajuta eu
Ah da, cursuri de electrician in Brasov, recomanzi?
Mentalitatea Sistemului (Economic, Politic, Educational) din Romania:
Nu e nici o problema !
Aducem "Electricieni" din Nepal, India si Bangladesh sa inlocuiasca Electricienii Romani plecati !!!
Rezultatul:
Calificarea "Electricienilor" si calitatea lucrarilor din tarile din lumea a 3-a !!!
Frumos viitor Romania are !!!
Toată lumea da vina pe elevi și pe școală dar adevărul este ca societatea din Romania nu încurajează pe nici un copil sa devina electrician (sau alta meserie vocaționala). Ați auzit voi pe cineva sa-i zică fiului "dute sa te faci instalator sau electrician?" 😂 NU, în ziua de azi se vrea doar doctor, avocat/judecător, programator, patron sau orice care poate aduce venituri exponențiale. Iar în cazul acesta, toți elevii buni țintesc spre licee teoretice și apoi universități. Mai rămân cei cu note mici care se duc de nevoie la liceele vocaționale unde se știe ca nu se face nici o școală, se bat în pauze, fumează etc... Adică nu e un mediu de studiu prea atractiv. Când eram eu în liceu, la liceele vocaționale asta se întâmplă. Oricine ieșea de acolo se comporta ca un sălbatic și majoritatea ajung vai steaua lor. Mai iese câte un electrician/bucătar bun care ori pleacă ori își face clientela și renume în zona noastră, cum esti tu de exemplu.
Iar calitatea din blocurile Residence reflecta cererea cumpărătorilor. Toți vor ieftin la maxim și asta li se oferă. Îl iau asa cum e cu credit la limita iar după 2 3 ani contactează un electrician/instalator sa le repare ce au făcut aia prima data.
Salut, eu sunt unul din acei parinti, sper sa se tina de treaba.
Te urmăresc de foarte mult timp și vreau sa spun ca am avut ce anvata te urmăresc și tot timpul te ascult cu un interes deosebit vreau sa ști eu suntt ancepator ar trebui sa facă mai mulți electricieni asemenea videoclipuri poate vom responsabilita pe mai mulți electricieni sa facă treaba cum trebuie stima și respect
Păi dacă la Politehnică se intră cu "dosarul ",adică dacă ai terminat liceul și ai "bacul ",ești admis la facultate. Cine nu vrea, nu intră.
👍👍👍
Asa cum electricianul lucreaza (sau ar trebui) dupa un proiect - la fel si profesorul preda dupa o programa stabilita de catre minister. Acolo, la minister e problema principala - acolo sunt cei care stabilesc ce si cum se preda, continutul manualelor...etc. Deci, nu as invinui neaparat profesorii. Desigur, poti spune ca un profesor "adevarat" vine el cu informatii suplimentare si face si drege......da, probabil ca intr-o lume ideala asa ar fi. Cand insa profu` intra la lectie si este ignorat complet (ca elevii sunt ocupati cu tiktok) si nu are nici un fel de parghie de-a disciplina (de cati repetenti ai auzit in ultimii..15 ani?) - cred ca se resemneaza si nu-si mai bate capul....
Acuma, trecand peste toate amanuntele astea - traim intr-o perioada in care orice informatie este la degetele oricui (ba, mai nou, cu AI, nici degetele nu trebe sa le mai obosesti); deci cine e interesat, cine vrea sa invete ceva....o poate face cu foarte mare usurinta. Nu mai e ca "pe vremea mea", cu abonament la biblioteca, cu cautat cartile in rafturi interminabile, cu termen de returnare...etc (si chiar si asa, cine a dorit a gasit informatii).
Ca sa spunem lucrurilor pe nume - LENEA, lenea este mare problema a timpurilor noastre. E o epidemie de lene. Toata lumea vrea "de-a gata". Vrea "servici" bun si bine platit, la care sa nu faca nimic. Vrea sa primeasca, nu sa si ofere.....etc
Intelegi ideea.
Aveam 10 ani cand masuram cu aparat de masura. Era pe vremea cand erau cele analogice, din ebonita. Stiam diferenta dintre V si A....Construiam pompe de aer pentru acvariu din bobine facute cu manuta mea, bucati de panza de bonfaier si membrane de cauciuc; si reparam, rebobinam cascutele de RIC....
N-am ajuns electrician. Dar mi-a placut. Si-am invatat in niste vremuri in care nu exista internet.
Cei care studiaza acum....n-au nici o scuza.....
Subscriu.
Idem . Pentru ca nevoia te invata.
Acum avem Temu.
Salut, vreau sa ma apuc sa invat electronica si as dorii, daca se poate, sa imi recomanzi un multimetru de calitate.
Recomand multimetre de la firma FLUKE, eu am varianta 115.
Salut! As vrea sa achizitionez cartea Manualul Electricianului scrisa de ing. Olteanu Mircea (an 2021). Poti sa imi dai un feedback despre ea? Daca este o sursa buna de informatii pentru inceput?
Buna ziua Domnule și Salutare tuturor.Aveam și eu o întrebare și o recomandare din partea Dumneavoastră daca se poate bineînțeles.Vroiam sa fac și eu ceva cursuri de electrician santier.Sunt cursuri de 20 săptămâni.Sunt conștient ca sunt câteva informații introductive în Domeniul asta al electricienilor și maxim un electro-zugrav-patiser poți ieșii după finalizarea lor.Ideea este în felul următor.Ce părere aveți dumneavoastră despre aceste cursuri.si după finalizarea lor unde aș putea sa mă perfecționez.Sunt conștient ca perfctionarea nu se realizează într-o luna dar locul și unde mă perfecționez
Învață autodidact, e cel mai bun sfat, eu asta am făcut, am adunat informație, am puso cap la cap pana am înțeles cum funcționează lucrurile. Cu acces la internet poți învață orice.
Declinul din invatamant este de mai bine de 15 ani … Sunt de parere ca un profesionist ( electrician, mecanic, instalator, frizer, etc) piate castiga bani foarte buni pentru romania si pentru orice tara. Dar cum spui si tu - inceputul este greu, dar nu imposibil. Lasa ca vine AI-ul peste multi din sectorul bugetar si privat - si poate revin la moda unele meserii, si atunci mai creste si calitatea.
Eu sunt din Onesti si de 2 ani aproape caut pe cineva sa ma ia dupa el sa ma invete(nu vreau bani,nu vreau nimic) si nu gasesc,
Unul m-a intrebat daca stiu sa fac un cap-scara,i-am zis ca da si mi-a zis "pai ce vrei sa mai inveti"
Daca el dupa 30 de ani asta e maximul...😢😢😢
Salut ce anume ai vrea sa înveți din aceasta meserie
Am terminat in '96 Fac. de Electronica si Telecomunicatii. In '95 am avut un modul de pedagogie si am avut o parte practica in care am predat la liceul Electromotor( asistat de Dna profesoara) la clasa XI cu profil electrotehnic.
Pot sa-ti confirm ca de pe acea vreme, elevii habar nu aveau de nimic si nici nu erau interesati de materie. Ca idee, am ajuns sa ii ascult cu notitele si cartea deschisa in speranta ca vor putea sa raspunda intrebarilor pe care le puneam.
Va dati seama ca dupa 30 de ani e la fel! Asa ca nu trebuie sa te mire ceea ce gasesti in teren.
Eu stiu ce se intampla la nivel gimnazial: majoritatea elevilor n-au chef sa invete nimic! Chiar i-au spus colegului de matematica in fata:,,ce va agitati atat cu geometria, cu desene, cu teoreme, noua ne este de ajuns si nota 3 la matematica”! Ce poti sa le faci?! Isi vor gasi si ei la un moment dat locul in societate: paznici, la curatenie, etc
@@MrCloscutz trebuiesc lasati repetenti nu trecuti clasa .alta aberatie e repartizarea electronica,nu frate dai examen de treapta iei bine nu iei la profesionala apoi seral daca vrei ,halal generatie
Salutare!
Dacă nu dădeam de voi și explicațiile voastre, îmi lua casa foc.
Vă urmăresc de câțiva ani,m-am echipat cu minimul necesar și mi-am refăcut instalația electrică.
Emile și întrerupătoare cap scara și cruce sunt foarte noi,dar lumea nu gândește sau nu se informează.Pe vremuri era curent electric și la blocurile dinainte de război nu umblau pe casa scării în bezna,erau și atunci și moda cu întrerupătoare la capul patului găseai în vilele de atunci,despre ce vorbim.
Cap scara cruce noi pentru cine ? Eu am cumparat casa in belgia din 76 parca si are cap scara cruce pe instalatia veche de cand e casa, inca mai am.cateva intretupatoare de 30 ani
Bună ziua.cap scara cu fază și nul pe intrerupator la o casă veche.
@@adriansavescu7321 e soluția cea mai periculoasa exista dar nu e de preferat.
Legat de partea de editare video schimba pe Davinci Resolve, il poti folosi gratuit sau daca chiar crezi ca ai nevoie de varianta Davinci Resolve Studio, te va costa cam 1500 lei o singura data.
Cat despre elevii slab pregatiti, e vina profesorilor pentru ca le facitliteaza terminarea unui liceu in conditiile date de tine, cum poti trece de examene in situatia aia?!?! Cine le verifica lucrarile?
E un cerc vicios scoala romaneasca. Daca profesorii sunt exigenti si lasa copii corigenti sau repetenti in urmatorul ciclu scolar nu au sa se mai inscrie elevi la acea scoala , nu mai au elevi ...se desfinteaza clase, se desfinteaza posturi de profesori si in plus e in joc si renumele scolii. Au note mari , sunt bine vazuti ..... Problema apare cand acei copii se lovesc de realitate si cand vad ca nu sunt pregatiti. In timpul scolii nu-i intreseaza sa invete, profesorii sau nu-si dau silinta sau vad dezinteresul elevilor si atunci nu-si fac treaba la ore( trece luna , vine renumeratia si e perfect) . Profesorii sunt slab pregatiti ...... Toate astea provin din mentalitatea romaneasca ( merge si asa) . Iti dau un exemplu. Am fost la mecanic cu masina . Avea in practica 4 5 elevi care asta voiau sa faca( sa devina mecanici auto si " sa faca banu gros" ( l-am citat pe unul dintre ei) ) . Toti elevii stateau pe telefoane si nimeni nu era interesat sa invete ceva practic sau sa vada cum se repara ceva la masina. Asta e viitorul tarii din pacate si sunt putini cei care-si dau interesul sa fie buni profesionisti . Cei buni pleaca dincolo nu stau sa se streseze cu sefi sau colegi incompetenti.
daca ii prinzi nepregatiti, ii impusti cu pusca cu luneta?
Este de airsoft, ma mai joc când am timp, am multe tipuri de arme airsoft
In scoala se invata teoria chibritului, nu sa fabrici chibrituri, nici macar sa le folosesti!
Ca au multimetru analogic, e lux! In majoritatea scolilor si facultatilor de profil sunt voltmetre si ampermetre "didactice" vai mama lor, din anii 80-90.
Problema e aceeasi, indiferent de domeniu, profesorii ori sunt autosuficienti ori efectiv asteapta sa iasa la pensie incercand zilnic sa nu-i dea elevii cu ceva in cap.
Tu ai dreptate pentru că toate școlile de electricieni nu sunt bine echipate
Nice Riffle.
Mersi
Am Făcut liceul electronica industriala acum 25 ani... Era la fel. Praf sistemul. Nu am învățat nimic. Tot ce se învăța este pe teren la. Plesneala. Țin minte o singura ora în 4 ani legată de diferențele dintre amperi, volți, etc..
Morala poveștii.. Meseriași la plesneală
Anul 2023. Profesor de liceu energetic învață elevii că protecția diferențială nu este recomandată pe iluminat. Mai mult nu am ce spune de pregătirea profesorilor. Iar dacă profesorul nu este pregătit, cum poate pregăti el pe un elev care va fi un viitor elelctrician?
Pasiunea se însămânțează, de regulă celor tineri sau foarte tineri, pentru că aceștia vor deveni viitorii meseriași buni. Dar cam de zece cinsprezece ani se dorește însămânțarea cu viruși distrugători ai minți datorită acestui internet, care părinți îl lasă la îndemână de la vârste fragede.
De ce? 1) S-au desființat școlile profesionale! 2) Pregătirea în liceele de profil electricitate, ca și pe alte profile, este la pământ! 3) Multe, foarte multe, din cadrele profesorale care predau pe acest profil sunt ,,sub pământ,, nu au cunoștințe elementare despre curentul electric! Și atunci de unde pregătire, de unde electricieni, electrotehnicieni, electromecanici?
Cu acea lunetă cauți cablurile prin pereți?🤪
Da 😂
De ce nu avem electricieni în România??De aia!!Caz concret :Subsemnatul ,am aproape 60 de ani și sunt electrician LES-LEA-PAPT ,recalificare din electrician bobinator de transformatoare Lucrez la Servicii Energetice Muntenia ,societate aflata sub umbrela Electrica Muntenia Sud Ei bine ,în urma plecărilor masive de personal (datorata salariilor mai mult decât jalnice - subsemnatul am un pic peste 3000 RON net) ,firma a angajat ..de pe unde a putut și pe cine s-a prezentat Urmarea ?am doi colegi ,unul fost lucrător la ..KFC iar celalt ..fost zidar liber profesionist(!) ,ambii angajați ca ...electricieni ,cel din urma cu salariu substanțial mai mare ca al meu ! Ceva comentarii?
😢 trist dar adevărat...și nu cred că Electrica Muntenia (sau oricare firmă serioasă din domeniu energetic) nu -și permite să ofere salarii decente, dar prea mulți directori, directorași, șefi , șefuți... și prea puțini oameni calificați care să facă treaba efectiv 🤔😒
Poftim....România educata
hai ca acum nu ai mai jignit. bravo :). cum am mai zis, schimba locul de munca sau cere marire. In multe domenii se face asa, cel nou venit primeste salariul mai mare pentru ca acolo ar trebui sa fie salariul la toti, dar cel angajat deja daca nu verifica piata si nu cere nimic, crezi ca firmele astea vin si iti dau doar asa mura n gura, foarte rar :)
Caut o echipă/electrician pentru instalatii electrice(angajator) in Oradea Sunt dispus pentru învățare❤ ,cunoștințe minime :)
Draga emil nu rade de liceu ca noi am avut un osciloscop la facultate. Si cam asta a fost.
Avem mai mult de un osciloscop la Liceu Teoretic. La facultăți găsești peste tot.
parerea ta pt un om de 34 de ani, sunt sanse de reprofilare pe domeniul acesta? sau angajatorii se uita la varsta? domeniul IT a inceput s-o ia la vale si nu cred ca-si va reveni prea curand
Am cu 10 peste si ma gandesc la asa ceva
Raspund in locul lui deoarece stiu din propria experienta situatia. Am 38 de ani, m-am inscris la primul curs cand aveam 35. Lucrezi in IT, deci cu teoria cel mai probabil nu vei avea probleme. Vin insa posibilele piedici.
Daca n-ai lucrat inainte in constructii vei avea dificultati la inceput cand trebuie sa citesti si sa interpretezi un proiect. De asemenea tu stii cat de mult esti obisnuit sa lucrezi cu diverse scule. Langa aceasta nu strica nici o conditie fizica foarte buna. Si nu in ultimul rand: daca te angajezi in prima instanta sa fii pregatit ca vei avea colegi mai aspri ca stil, nu sunt neaparat oameni rai, pur si simplu majoritatea lor vine din familii mai simpli.
Succes!
Reprofilare poti face si la 60 de ani, trebuie numai sa-ti placa ceea ce faci (fara pasiune in meseria asta ramai doar un simplu tragator de fire)...
DA
Salut.Dacă te pasionează meseria aceasta se poate. Dacă vrei sa înveți doar pentr-u a face bani nu o vei învața niciodată. Mai bine spus vei deveni un Dorel nu un Electricea profesionist.
Ăștia care nu sunt de acord cu tine , sau nu înțeleg gravitatea situației, reprezintă cel bine masa de votanți ai cartelurilor de "scursori" ce ne conduc și preferă să ai masă de manevră și pe viitor decât niște oameni educați. Mai trist este că există electricieni , așa cum spuneai in clip, foarte slab pregătiți, care nu știu de ce prizele se pun la o anumită înălțime de sol, ce sunt alea siguranțe diferențiale , sau de ce nu se înșiră in tabloul electric un pumn de siguranțe de 25A... dacă le mai zici și de normativ sigur îți iei bătaie.
5:50 ca tot vine vorba de echipament vechi,eu sunt pe profil real,specializare mate-info intensiv, pot spune acelasi lucru,adica calculatoare din 2005 cu windows 7,office 2010
In 2002 facem programarea pe pc-uri 486 cu 8MBytes de RAM, fara HDD si bootau de pe retea, liceu de informatica.
@vestale4 da,dar erau 13 ani diferenta intre 1989 si 2002 si nici nu eram in U.E. ,dar din 2005 pana in prezent sunt 20 ani si suntem si in U.E, dar ma rog... BTW :La mine in liceu sunt 2 laboratoare ,unul modern si cel din 2005 de zici ca-i beci.Sunt 2 profesoare de informatica,fiecare cu laboratorul ei,una fiind si directoare adjunct totodata .In rest, te las pe tine sa tragi concluzia.
Titlu formulat greșit. Electricieni sunt in România, dar problema gravă este, că nu există învățământ, sau mai bine zis, învățământ actualizat cu normele internaționale. Pentru că un mecanic auto in anii "60-"70-"80 a fost învățat după anumite norme, iar după 50 de ani, este logic, că trebuie să fie învățat după alte norme actualizate. Asta e. Așa pe scurt. In afară de astea, bineînțeles mai sunt din păcate și manevrele din culise.
Meseria de electrician se face cu pasiune si studiu personal in rest scoala i-ti da notiuni de baza. Va spune un electrician pensionar. Bafta in continuare.
Asta e școală în România, am gata electro mecanica în 5 ani de practica am văzut un profesor beat și un altu care citea din carte , unde sa faci practică ca nu avea unde
Pfff!!! Și eu credeam că la școală,deja,profesorii le predau despre PLC-uri, traductoare, senzori,convertizoare de frecvență, bucle de curent.Nasol!
😂 poate la facultate... le enumeră și eventual vezi vreo schemă sau poză cu ceva antichități ( vezi doamne baza că principiul e același 😅) și asta după primii 2 ani de facultate (când oricum toți învață același lucru indiferent de ce specializare / domeniu au ales 😊) dar nimik concret / practic 😂😂
Mi-e groază ca astfel de elevi vor deveni acei electricieni cu diplomă care vor inta la oameni in casă sa le lucreze. Si mai departe....se știe ce va fi.
E justificat ce zici, sunt insa si azi in meserie astfel de insi: unii mega-ingineri cu 30 de ani de ex. nu stiu sa lege o priza.
Problema e ca peste tot e la fel. Medicina, Stomatologie, mecanici auto.........
Salut, lucrez ca electrician industrial dar sunt slab pregatit, spune mi te rog ce sa citesc si ce sa aprofundez ca inceput.
2/300 euro !? Nuuu... te asigur eu ca este mult mai mic. Unul din apartamentele in care locuieste fratele meu, a fost facut cu 400 de lei manopera pt electrician. Si evident... Au fost probleme pe instalatia electrica. A trebuit refacuta toata! (nici azi nu au PEE)
Sunt un amator (nu lucrez in domeniu), nu m-as considera nici dorel, nici profesionist.
La nivelul meu cred ca as putea face instalatia unui apartament (deci totul la dispozitie de la BMPM, nu tu facut priza de pamant, etc. doar circuitele in casa) de 2-3 camere, pe cont propriu, intr-o saptamana.
N-am mai facut asa ceva, e doar o estimare...
N-ar iesi nici cea mai grozava dar nici sa ia foc blocul cand pui ceva in priza..
Unui profesionist, care aparent cere 1000-1500e manopera, cat timp ii trebuie sa termine lucrarea?
Intreb de curiozitate pentru ca suma de mai sus mi se pare (pentru sa zicem, de dragul discutiei, o saptamana) la fel de extrema ca cei 400 lei din comment-ul de mai sus.
Multumesc pentru raspuns.
Si anre ul are vina lui. Cere obligatoriu studii minim liceu electrotehnic.
O prostie pe care o remarci si tu acum .
Cine vrea sa invete , poate sa o faca oricind , nu tb sa se intoarca in timp sa faca liceul cerut de autoritati.
Problema este ca multi care te urmaresc cred ca vor cistiga multi bani facind ce faci tu.
Gresit.
Sunt foarte multi care cred ca daca pot face sa se aprinda un bec , se numesc electricieni.
Beneficiarii sunt principalii vinovati ai acestei situatii , pentru ca accepta pe oricine ...
Deci baieti , inainte sa faceti un curs de calificare , ginditi va daca aveti unde sa lucrati dupa terminare. Altfel veti avea o mare dezamagire.
Spor.
Ai perfecta dreptate la școlile de profil se preda după manuale din anii 65-70
Stai mă liniștit ca vine piticu și îi învață tot ce trebuie să știe în domeniu electricități ca doar e domn inginer
Teoria ca teoria dar practica te omoara
Hai noroc...Dreptate mare mare ai..In Romania nu se vrea nimic nimic... Si eu am locuit in Dumbravita si chiar sunt electrician... Dar m-am speriat cand am vazut ceea ce fac uni electricieni,bine ca in mare parte este vina dezvoltatorilor... Acum 7 ani cand am mers la o lucrare si am cerut pe o vila 2000 euro ,sa vezi ce fete au facut propietarii :) , si mi-au zis ca au ei alt electrician care face lucrarea pe 2500 de lei... De aceea atunci am preferat sa fug in Germania si sa imi vad de treaba mea... asa ceva iti recomand si eu tie..Veziti de treaba ta ca esti tanar... Numai bine !!!
daca ai stii ce salarii sunt in invatamant o sa intelegi de ce raman doar acesti oameni
Te-ai barbierit!!!In sfasit,ai facut bani de lame.Esti pe drumul cel bun.Insista mai mult!!
👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🤍
Din păcate asta este trista realitate
Electricienii buni au plecat. În țară rămân doar necalificații rigipsari să facă treaba.
Generatia cu caiet la burta
Meseria se fura, nu se invata ! Lol