Hocamın yönetim kadrosunu liyakatin değil, siyasetin belirlediği herhangi bir hiyerarşi içinde hayatı boyunca çalışmamış olduğu ne kadar da belli. Kendi adına mutluluk verici
"İşine bak" iyi de işime politik baskıdan ötürü bakamıyorum. "Halk zaten tüm dünyada elit değil" iyi de konu elitlik değil; hakkını bilme ve koruma. Dünyada protesto ile hükümetten hakkını geri alma, hak arama çabası var. "Demokrasi böyle bir şey" mi? Demokrasi çoğunluğun hemfikir olduğunun olurken azınlığın hakkının korunması değil miydi? Benim hakkım korunmayı bırakınız çiğneniyor... "Halk neden bilmek zorunda olsun?" + "Bir hayvan türüyüz biz" bilmek zorunda olmalarından kasıt devlet organlarının iyi işleyip niceliksel değil, niteliksel bir öğrenim ve eğitim ile halkın bir hayvan türünden ayrılabilecek muhakemeyi kurabilir hale gelmesinin sağlanmasıdır. Yoksa birinin koynuna girip, yiyip-içip yatmak için dünyaya gelen bir varlık için düşünme temelli bu kadar felsefe yapmanın ya da teknolojik ilerleme kaydetmeye çalışmanın bir manası olur muydu? "Bu kadar çok politikayla ilgilenen toplumlar çok az dünyada" usulsüzlüğün ve nepotizmin ayyuka çıktığı, iki günde bir kanun değişikliğinin ya da yeni kanunun çıktığı yerde normal değil mi? "Ben niye sandıkları kontrol etmek zorundayım?" bir öncekinde bahsettiğimiz usulsüzlüklerin ayyuka çıkmasından ötürü olabilir mi? "Yine kalk gel kahveye" Alper (örnek babında) için hayatta pek bir değişiklik yok ama Mehmet için zaten yıllardır zor şartlarda giremediği iş, haklıyken haksız duruma düştüğü dava sonucu başına gelenlerden sonra "bir ihtimal" düşüncesi de boşa çıktı. Mehmet aynı hayatına devam edemiyor, tükenme noktasına gidiyordu ama artık tükendi. Yani bir kısım için hayat dış etmenlerin zorluğuyla devam ederken bir kısım için o dış etmenler onları hayatından ediyor ki sizin bahsettiğiniz o zorlukla devam ederken psikolojik buhrana uğrayanlar sanırım. "Anadolu'nun kentlerinde böyle bir hayat pahalılığı yok" hangi Anadolu ya da Anadolu'nun neresi tam olarak bu? İstanbul'un durumu özel tamam da diğer illerin durumu da pek parlak değil. Kaldı ki diğer illerde de yatırım atıl olduğu için insanlar iş ve aş sorunu yaşanıyor. En iyi eğitim, sağlık, teknolojik ilerleme vs. İstanbul'a koyunca TR ekonomi tarihindeki göç olaylarının yatırımlara bağlı kaydığı çok net görülüyor. Bu kadar gereksiz bir monoloğa niye girdiğim? Sadece gözde görünen muhaliflere odaklanmak yerine bir de işin doğrudan etkilediği kısmı da görmek gerektiğini düşündüğümden. 28:45 sonrası bağlanılmaya çalışılan sonucu ve ana metni anlamadığım düşünülsün istemem. Özetlersek: Türk halkının karanlıkları aydınlığa çıkarma tezahürü; Ben yanmayayım Sen yan Karanlıklar çıksın aydınlığa Sonuç: "Resilience"lar karanlıkta yaşamayı öğrendi.
Alper Hocam üniversiteyi Amerika'da iyi bir okulda okudum. Dönüp ODTÜ'de master yaptım. 10 senedir de beyaz yakalıyım. Türkiye'de hep çok iyi işlerde çalıştım ve çalışıyorum. Bu 10 yıllık emeğin sonunda sahip olduğum tek şey 2016 model kore malı bir araba. Bu ay 20 bin lira gelir vergisi ödedim. Ödediğim diğer vergileri saymıyorum. Bu 20 bin TL sadece bordroma yansıyan gelir vergisi. Bu verginin karşılığında devletten aldığım bir kuruşluk hizmet yok. Evimin yakınında orman var. Akşam koşuya gitmek istiyorum ama can güvenliğim yok. Hem gaspçılar var ormanda hem de onlarca sokak köpeği. Ormana girerken de 50 lira istiyorlar bu arada. Maaşımın yaklaşık olarak yarısını ev kirasına veriyorum. Oturduğum ev bir yıllık. Yine de duvarlarında onlarca çatlak var. Çoğu yarım santimetre genişliğinde. Ev sahipleri birleşip deprem testi yaptırdı. Bina çürük çıktı. Müteahhit malum partili bir iş adamı. Temeli sağlam atmış ama üst katlardaki betondan çalmış. Raporda çıktı bunlar. Evden çıkmam gerekiyor. Maaşımın tamamını ödemem gerekiyor çünkü 1 yılda kiralar iki katına çıkmış. Ev almak istesem aylık kazancımın 3 katı kredi ödemem gerekiyor. Kaldı ki bankacı tanıdık olmadan kredi vermiyorlar. Bankada birkaç bin dolar dövizim vardı. Çekmek istedim vermediler. Emeğimle kazandığım parayı çekemedim. Geçen gün 1 kilo et, 1 kilo peynir, birkaç kilo da bakliyat aldım. 1200 lira ödedim. Bakın ben sıradan bir anadolulu aileden gelip çıkılabilecek en üst seviyeye çıktım. Okunabilecek en iyi okullarda okudum, çalışılabilecek en iyi işlerde çalıştım. Yine de günün sonunda kendimi şımartmak istersem gidip en fazla bir bardak kahve içebiliyorum. Yani demem o ki Alper hocam sen ne saçmalıyorsun amk?
tuzu kuru insanlardan gına geldi artık. hala bir ders verme, üstten bir tavır içerisindeler. sadece insanca ve özgürce yaşamaya çalışıyoruz. bunun hayalini de mi kurmayalım? alper hocam için çok bir şeyi değiştirmicek bu seçim ama insanlar için önemini anlayamaması üzücü.
Özellikle son cümlenle duygularıma tercüman oldun dostum. Tüm bu yaşadıklarımızdan sonra gelip seçimi kaybeden tarafı suçlaması filan çok üstenci bir tavır gibi geldi. Sanki gücü eline alanlar hiçbirşey yapmamış gibi mağdur olabiliyorlar bu arkadaşlar hep mağdurlar zaten suçlu yine izmirli seküler amca oluyor. Pes doğrusu
yorumları okudukça keşke bu yorumları yazanlarla bir arada olsam arkadaş olsam dedim çok çok iyi insanlarımız var. Bu video da olan çoğu saçma görüşe çok güzel tepkiler vermişler.
Videoyu gördüğümde izlemek için özellikle bir zaman ayırmıştım belki iyi gelir diye fakat tam tersi oldu. 22 yaşındayım. Çalışmaktan okulumu aksatıyorum. 1 buçuk yıldır ev arıyorum ama çıkamıyorum. Geceleri birine konum atmadan veya aramadan veya elimde biber gazı olmadan yürüyemiyorum. 10 yaşındaki kardeşimin geleceğini düşünüyorum ve istediği en temel hakkı olan şeyleri bile alamadığımızda açıklama yaparken anne babamın yüzünü görüyorum. Ne sağlıklı yemek yiyebiliyorum, ne bir aktiviteye gidebiliyorum, ne kitap alabiliyorum, ne para biriktirebiliyorum, ne eve çıkabiliyorum. 7 kişi aynı evde yaşıyoruz. İşte bu yüzden merkez başkanının adını da biliyorum gidip sandık da koruyorum. Bizi bu hâle getirdiler. Çünkü ne beni koruyan bir devlet var ne destek olan. Bulanıyorum artık çok sıkıldım. Ben 22 yaşındayım. Lütfen bunları bize söylemeyin
Hocam tum saygimla ne yazikki bugune kadar ki “en karsiya gecmeyecek” program olmus, sebep olarak da empati eksikligi oldugunu dusunuyorum. insanlarin hissettiklerini tahmin etmeye dahi uzaksiniz ne mutlu ki :)
Bunu Türkiye gündeminden hiç haberi olmayan birine izletseniz "sanırım Türkiye'de sürekli yüzde 80 lerle yüzde 90 larla iktidarı elinde tutan bir parti var ve geriye kalan yüzde 10 hayalperest bir grup var ve bunlar her seçim iktidar olabileceklerini zannediyorlar" anlamı çıkartır. Çünkü bu yorumlar ancak bu gibi bir durumda yapılabilir. Alper Hoca'yı seviyorum bütün kitaplarını okumuş olabilirim ama bazı yorumlarına hiç katılmıyorum. Kazanmaya o kadar da uzak değildik ve kazanabilecegimize inanmış olmamız da "saflık" olarak değerlendirilemez. Havlu atalım nasıl olsa kazanamayacagiz diyelim sandığa da gitmeyelim evimizde oturalım öneriniz bu mu? Ayrıca hayal etmek inanmak umut etmek bunlar neden saçmalık gibi geliyor size? Elindeki tüm imkanları zorlayarak hatta anayasayı ihlal ederek haksız hukuksuz şekilde seçime giren ve ancak yüzde 52 alabilen bir iktidarı değiştirebileceğimize neden inanmayalım? Yani çoğunluğun söylediği şeyin tersini söyleyerek çok acayip süper bir tez ortaya koymuş olmuyorsunuz. Nerdeyse iki kişiden biri bu adam gitsin istiyor gerçek bu. Sizin karamsarliğınız gercekçilik olmuyor. Tabi ki karalar bağlamayalım işimize gücümüze bakalım hayata devam edelim ki öyle yapıcaz ama birazcıkta izin verirseniz üzülelim (çünkü çok anlaşılır çok insani duygular bunlar) sonrada farklı ne yapabileceğimizi düşünelim bir araya gelelim konuşalım fikir üretelim. Mücadeleye devam..
Bence de imkansız bi beklenti içinde değildi kimse ve gayet anlaşılabilir bi hayalkırıklığı yaşıyoruz. Alper hocannn insanlardan beklediği stoiklik mümkün değil, hele bu kadar emek verip bi şeyler belki düzelir insanlar belki bu sefer doğru yolu görür diye umutlanan insanların duygusal olarak etkilenmemesi nasıl beklenebilir ya? Ama pes edelim anlamı çıkmasın bundan da dedi en azından. Umutsuzluğa kapılmanın hiçbi şeyi düzeltmemesi açısından bakıyor ama bu seçim sonucundan dolayı kendisinin vazgeçmek zorunda kalacağı çok şey olmayan şanslı bi pozisyondan konuşuyor.
Hocamızın 16:10 daki sözüne binaen yazıyorum. Öğretmenim,özel sektördeyim. Aldığım maaş yetmediği için sabahtan gece yarılarına kadar ders anlatmaya çalışıyorum. Lümpen lümpen konuşmuyorum. Öğrencilerimi yetiştirmek için en iyisi olmak için de çabalıyorum ama çalışma tempom buna bir nebze negatif etki sağlıyor.
Evet durumunuz gerçekten üzücü, garip olan varlıklı insanların çocuklarını özel okula yollayıp öğretmenlerin asgari ücret almalarını sorgulamaması. Sanırım eğitim için değil sosyal ortam için gönderiyorlar. Bahçeşehir kolejinin bile asgari ücretle öğretmen çalıştırması ve çiğköfteci açar gibi kolej açmaları. Eğitime değil de minimum giderle maksimum parayı kazanmak derdindeler
Alper hocanın videosunu görünce bir mutlu oldum biraz sakinleşip düşünürm diye, başlığa uygun olarak bir hayal kırıklığı yaşadım, gerçekten eğitimli eğitimsiz hiç bir “yetişkin”in gençleri skine takmadığının kanıtı gibi bir video olmuş 🙏
sadece gençleri değil, göçmenleri, yoksulları .... psikoloji/psikiyatri daha ne kadar politikadan kaçabilir sorusunun cevabını yorumlar Alper Hoca'ya yapıştırmış. İmtiyaz ve hasta-doktor ilişkisinin yapay hiyerarşisi ile elinde tuttuğu güç Alper Hoca'da kocaman bir kör nokta yaratmış. Analizden sıkıldık, sentez yok mu hocam?
Cok haklisiniz cagla mesela insanlarin deprem bölgesinde akpye oy verenlere tepkisini de cok yalnis degerlendirmis. Insanlarin tepkisi deprem bölgesinde binlerce ökene ölülerine bile sahip cikamamalari hesabini sormayi bile düsünememeleri.
Alper hocaya olan çok yüksek saygımı tamamen kaybettim. Buraya 10000 karakter antitez yazardım ama hayatında hiç maddi sıkıntı yaşamamış ve gençliğini 1980-2000 arasında yaşamış, ömrünün büyük çoğunluğunu yurtdışında geçirmiş birinin günümüz Türkiye gençliğiyle empati kurması imkansız. Üzgünüm Alper hoca, toplumdan çok uzaksın. Sen burjuvazi hastalarının varoluş problemleriyle ilgilenmeye devam et. Biz hayal kırıklıklarımız ve depresyonumuzu da yanımıza alıp, yakın tarihin gördüğü en aşağılık oluşumla mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü bizim şeriat geldiğinde kaçacak İsviçre’miz yok.
@@alevarin6800 teşekkürler yorumunuz için , ben de tam dediğiniz gibi yapıyorum , insanlarla uğraşmak yerine nasıl düzeltebilirim ona bakıyorum, bu da başka bir bilinç seviyesine gitmemize yardımcı oluyor . Böylelikle gücü kendimde toplamış oluyorum karşı tarafa saldırarak enerjimi harcamıyorum …
Yurtdışında yaşıyorum. Burası bir ütopya değil. Burda da sorunlar var. Ayrıca fiziken uzak olsanız da zihnen Türkiye'den tamamen kopamıyorsunuz. Ben "bundan sonra Türkiye gündemini takip etmiycem" diyorum, her seferinde bi saçmalık oluyor, "çok önemli" bi şeyler oluyor, yine kendine çekiyor. Aileniz, arkadaşlarınız orda olduğu için, hatta ona bile gerek yok doğup büyüdüğünüz, sizi şekillendiren yer orası olduğu için sürekli düşünüp endişe ediyorsunuz ister istemez. Uzakta da olsanız hayalkırıklığı ve "acılaşma" size de sirayet ediyor. Ama tüm bunlara rağmen, Türkiye'den uzaklaşıp daha "düzgün" bi ülkeye taşınmış olmanın verdiği kafa rahatlığı paha biçilemez. Korna örneği verilmiş, o bile tek başına insanın mental ve duygusal kapasitesini öldürebilen bi şeyken Türkiye'de sürekli bunun gibi irili ufaklı sayısız saçmalığa maruz kalıyorsunuz. İnsanı tüketen bi durum. Ekonominin son 10 yıldır sürekli kötüye gitmesi, iş imkanlarının kısıtlılığı, liyakatsizlik, siyasiler tarafından sürekli nefret objesi haline getirilmek, kadınlar başta olmak üzere güvenlik endişeleri filan derken cidden yaşaması çok zor bir yer Türkiye. Avrupa'nın en dandik ülkelerinden olan Yunanistan'da bile bunların onda birine maruz kalmazsınız. Türkiye'nin vatandaşlarıyla kurduğu ilişki tam bir "toksik ilişki". Gereksiz gaza getirip "biz ve onlar" diye ayırıyor (hem ülke içinde iktidar vs muhalefet olarak, hem de dünya çapında biz vs diğerleri şeklinde). Karşı çıkanı dövüyor. Paranıza el koyup ara ara ekmek kırıntısı vererek maddi olarak kendine bağlıyor. Asla ve asla uzaklaşmanıza izin vermiyor. Videoda bahsi geçti mi hatırlamıyorum, Tanpınar'a atfedilen bir söz var: "Türkiye evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânını vermiyor.” Bu bütün ülkeler için geçerli diyerek kendimizi kandırmayalım. Burda tanıdığım İranlı, Suriyeli arkadaşlar zaten hayal kurmayı bırakmışlar, o travmayı sindirmişler. Finlandiyalısı, Norveçlisi falan bizi anlamıyor, Almanlar ise kendi geçmişlerini hatırlayıp bize acıyarak bakıyor. Batı dünyasından bi Rus, Macar ve Brezilyalı arkadaşlar bizi biraz anlayabiliyor, ama biraz. Onlar bile şu son 10 yılda yaşadıklarımızın ufak bi kısmını anlattığımda şaşırıp kalıyorlar. Türkiye'nin durumu baya özel yani. Kötü anlamda. Alper beyi de, İlker Canikligil'i de, bu programı da çok seviyorum. Bu bölüm de çok iyi başladı, konu zaten cuk oturmuş, üzerine düşünülesi, ufuk açıcı şeyler var, teşekkür ediyorum şahsen. Ama genel olarak, kusura bakmayın biraz "tuzu kuru" olmanın getirdiği bi şey mi bilmiyorum ama "missing the point" durumu da var videoda. Belki çok hızlı oldu, üzerine tam düşünülemedi, henüz ikinci tur olmamıştı falan, bilmiyorum. Ama daha derinlikli, işin bu "toksik" kısmını da işleyen, kendi çevrenizdeki "elit CHPliler"in, "seküler kesim"in dışındaki insanlarla da empati kurabilen bir video daha gelebilse güzel olur. Sonuçta önereceğiniz şey değişmeyebilir, kendi görüşünüzdür. O kesime yönelik tespitleriniz de doğrudur. Ama bunlar da bi azınlık. Anadolu'yu tanımıyorsunuz (!?), bari İstanbul'daki Ankara'daki muhalifleri tanıyın, "laik atak geçiren CHPli teyze"lerden ibaret zannetmeyin. Sevgiler.
dediklerine %100 katilmakla beraber elit olmayan seküler kesimin de gözardi edildigini düsünüyorum. isci cocuguyum, ailem laik ve müslüman ama asla elit, tuzu kuru olmadik. toplumun bircok katmani var ve herkes kendi sosyal balonu cercevesince cikarim yapiyor. tam da dedigin gibi "bizler ve onlar". bu ülkede kac tane biz kac tane onlar var, bunu da düsünmek lazim.
@@samuraimaidai3943 biz ve onları yok edecek olan şey herkesin kapsandığı Atatürk'ün belirttiği milli kimlik etrafında toplanmaktır. Etnik kimlik, laiklikten uzak olan düşüncelerin sindirilmesi gerekmektedir. Bu dediğimi yapan hiçbir parti de mecliste şu an yoktur.
Bizi düşünüp böyle bir video çektğiniz için teşekkür ederiz ama olaya bulunduğunuz sosyo-ekonomik konum sebebiyle bizden daha farklı yaklaştığınızı düşünüyorum. Ben 18 yaşında,üniversite sınavına hazırlanan bir gencim. Buna rağmen seçim sürecinde elimden gelen her şeyi yaptım. Sosyal medyada insanları ikna ettim,mitinglere katıldım,kendi yemek paramdan kısıp sticker bastırdım onları sokak sokak dolaşıp yapıştırdım. Sonuç olarak kazanamadık ama bu benim için tüh neyse denilip geçilebilecek bir şey değil ne yazık ki. Benim geleceğe dair tüm planlarım alt üst oldu. Üniversite sınavından iyi bir sonuç alacak,güzel bir üniversitede özgür bir öğrencilik hayatı yaşayacak,gidebilirsem Erasmusa gidecek hatta sonra da yurtdışında yüksek lisans yapacaktım;hayalim buydu. Şimdiyse “üniversiteye gitsem nasıl geçinicem,erasmusa gidemem dolar 30 lira olacak,istediğim sonucu elde edemezsem mezuna kalamam kitaplar,özel dersler daha da pahalanacak,dersten eve gelirken bir suriyeli tarafından taciz edilir miyim,6284ü kaldırırlar mı,biber gazı taşımak suç mu.”gibi dertlerim var. Ki benim maddi açıdan durumu iyi bir ailem var. Buna rağmen ben böyle endişelere kapılıyorsam daha orta gelirli insanları düşünemiyorum bile. Anlayacağınız hepimiz belli bir yaşa gelip işlerini yoluna sokmuş,iyi bir geliri ve birikimi olan insanlar değiliz. Bizler genciz,bizler kadınız ve bizim için bu ülke her geçen gün daha yaşanılmaz oluyor. Umut aşılamaya çalıştığınız için teşekkürler.
Azra bu yaşta kendini bu kadar iyi tanıyıp, ifade eden bir birey şartlar ne olursa olsun başarılı olmanın bir yolunu bulacaktır.. umutsuz olma, iyi günler görmen dileğiyle...
Hayal ettiğin her şey gerçek olacak Azra 'cığım.. Üniversite sınavını kazanacak, en güzel ortalamayı tutturacak, Erasmus yapacaksın...İstediğin üniversitenin resmini, Erasmus yapacağın ülkenin fotoğrafını masana as...Koç üniversitesi Anadolu bursiyerliği programına bak...Yüzün yere, gönlün dara düşmesin...
Ne sanıyordun yönetim değişince sen sınavı kazanır kazanmaz dolar 10 lira mı olacaktı, yada Afganlar küstüm oynamıyorum diyip gidecek miydi 10 günde bütün bu problemlerin çözülmesi zaten en az beş yıl yönetim değişse de 5 değişmese de nasıl bir hayal dünyanız var abi sizin realist olun az
abi sen ne anlatıyorsun gözünü seveyim alper hocam, sadece para konusu bile değil bu özgürlük, duruş, tepki verme gücümüzü kaybettik buna üzülüyoruz tabiki hayat bitmedi ona da üzülüyor değiliz evet ölmedik ölmedik diye mutlu mu olalım
Cano sen, "özgürlük, duruş, tepki verme gücünü" 28 Mayıs 2023 akşam saat 21:30 da mı kaybettin.Bu kanser hep vardı ciğerlerine metastaz edince mi fark ettin bunu? Dik dur gözünü seveyim evet işin sonunda iş paraya varacak senin için olmasa da inandığımız (ikimizin de) insanlar için öyleydi
10. dk'sina kadar dinleyebildim. Durumu iyi analiz edebildiğini düşünmüyorum. Sanırım kendi yaşam alanı içerisinde değerlendiriyor. Danışanları ekonomik nedenlerle azaldığında, sahip olduğu gayrimenkullerin vergileri astronomik olarak arttığında, giderleri katlanarak çoğalıp, gelirleri o oranda artmadığında aynı videoyu tekrar yapsın isteriz.
Ezgi Hanım bu adam bilgili, iyi eğitimli, bir kaç yabancı dil bilen kültürlü birisi. Yani cebini ve Türkiyedeki mal varlığını düşünerek veya bunların içerisinde hapsolmuş bir şekilde bu yorumları yaptığını düşünmeniz enteresan çünkü bu adam dünyanın her yerinde yaşayabilir her türlü donanıma sahip vergi arttı diye gelip burada lanet olsun vs. diyeceğini sanmam bunu muhtemelen sizin bizim gibi Türkiyeden başka çok da seçeneği olmayan insanlar yapar :). Burada kendisi kısaca şunu söylüyor gibi: " Bu devirde gemisini kurtaran kaptan :) "
Bir tarafa, bilmek zorunda mı halk, ilgilenmek zorunda mı işte seçimini yapıyor sonuçta diye bütün sorumluluklardan azade bir portre çiziliyor. Diğer tarafa ise nedense hayalin kırıldıysa bir şeyler yap, oturma, oturuyorsan da eleştirme deniyor. E hani halkın görevi değildi? Halk dediğiniz hangisi ve hangisini yapacak? Bir taraf ne kadar yanlış seçimler yaparsa yapsın, hem de diğer tarafı yüzde bi milyon etkiliyorken bu kararları, onlar politika ile ilgilenmek, anlamak zorunda olmayan sıradan ve hatasız insanlar oluyorlar. Ama biz en basit zaruri haklarımızı bike şu yüzyılda hala kazanamamış ve bunun için mücadele ediyorken e beğenmiyorsan diğer tarafı suçlayamazsın, gerçekçi hayal kur falan gibi hala azarlanıyoruz. Yeter gerçekten. Verdiğiniz ülke örnekleri ile burasının arasında bir rönesans fark var. O insanlar elbette bilmez cumhurbaşkanını, ama onun her şeyi çoktan hallettiği hayatı benim dipteki her gün hem politikacısı hem kendi halkı tarafından sürekli hakarete uğrayan hayatıma bir örnek olmuyor. Gerçekçi hayalleri önerdiğiniz gibi gerçekçi de konuşun o zaman. Bir de depremzede meselesi. Onlara edilen sitem neden hep başka tarafa çekiliyor? Ölseydiniz dediyse biri insan değildir onu hiç konuşmuyorum zaten. Ama oradaki oy oranını görüp, biraz önce beraber, yaşadığı yalnızlığa, yetişilememişliğe, hak ettiği çadırın satılmasına ses çıkarttığın, bunları yaparken çok uzakta oturduğu evinden sana sus siyaset yapma devlet oradaydı diye iftiracı iftirası atılmasına rağmen orada kalıp sesini duyuramayanlara ses olmaya çalışırken birden aslında devletin orada olduğunu, hiçbir hata olmadığını öğrenmiş oluyorsun. Ben senin derdin için dert yok sen yalan söylüyorsun diyenlerle bile savaşmışken şimdi sen de dert yok diyorsun o zaman ben ne için savaştım sitemidir bu. Bunu anlamak çok mu zor.
Halk politikayı bilmek zorunda değil diyor adam sen bir öğretmensen öğretmeyi bil onla ilgilen doktorsan hastanla ilgilen işini yap diyor bunu nasıl anlamazsın allah rızası için biraz mantık ya valla çok bir şey istemiyorum
@@talhaay3410 halkın bilmek zorunda olmadığı iddia edilen politika ve politikacıların aldığı her karar hayatının refah seviyesini etkiliyorken ve hala en farz haklarını bile alamadığı bir ülkede yaşıyorken insanlara işine bak demek gerçek dışı kalıyor. Ayrıca sizin anladığınız sizi ilgilendirir benimki beni. Senli benli üslubunuzu ve her şeyi herkesten iyi anlayan zihninizi kendinize saklayın lütfen.
Hocanın bu görüşlerine katılmak mümkün değil. Hoca da bize hayal kırıklığı yaşattı. İşini gücünü kurmuş insanların ( zamanında az da olsa imkan varken), empati den yoksun biçimde konuşmalarından bıktık usandık artık.
Gerçeklikten bu kadar uzak, bu kadar yukarıdan bakan, bu kadar izleyicisini tanımayan yorumlarla dolu az şey izlemişimdir bu kanalda. Sırf popüler olmayan görüşü dile getireyim diye çaba sarf edilmiş gibi hissettirdi.
Alper Hocayı çok önemserim ama yaşadığımız hayalkırıklığına ve ümitsizliğe inanılmaz bir mesafeli gördüm. Olmaz. Biz rejim istilası altındayız bunun psikolojik temelini görmek lazım. Sen ne yaptın diyor ya ben Türkiye Gönüllüleri üyesiyim deli gibi çalıştım ümit ettim ki rasyonel olarak gitmemeleri için bir sebep yoktu. Ama manipülasyonla gitmediler. Bunun yıkıntısı üzerimizde. Toplum bilim okuması eksik.
Gitmek isteyenlere atılan lafa katılmıyorum. Başka ülkeler bizi çok istediği için gitmek istiyor değiliz. Ya da oraya çok güzel uyum sağlayacağımızı düşündüğümüzden değil. Burada bir gelecek görmediğimizden gitmeye çalışıyoruz. Genel olarak hayal kırıklığı yaşayan insanlara karşı tavır alınan bir bölüm olmuş gibi sezdim. Katıldığım yorumlar da vardı tabi ki.
Psikologların genel olarak iyileştirmek için hastalarına takındığı tavır. ‘Aaamaan kafaya takılacak bi şey yok, sen çok büyütüyorsun kafanda.’ Çok büyük çoğunluğunun sorunlara karşı yapılabilecek bir halt olmadığını bildiğinden, sorunun sende olduğunu, çözmeye devam etmen gerektiğini ve buna para yatırman gerektiği algısını yerleştirmek. Sorunlar çok büyük, çok fazla ve psikologlarla ilgili değil. (Psikologlarla ilgili olan kısmı da sana psikolojik zarar verenler.) Maksat ayağıma gelen müşteriyi niye göndereyim? Çoğu meslek grubu gibi bunları da besliyor ülkenin durumu. Hepsi bi şekilde yolunu bulma peşinde. Bu ülkedeki insanların yüzde 95 inin doğru amaçlar peşinde ve samimi olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.
@@ebubekirdundar4026 Her şey mükemmel olsa bile sen gene sen olduğun için bu yaşadığın sorunlar çözülmeyecek. O yüzden kendini güçlendirip sağlıklı başetme metodları edinmelisin. Oturup ağlamak dövünmek hiçbir sorunu çözmez, ayağa kalkıp bu sorunu nasıl çözebilirim diye düşünmek gerekir. Psikoloğun görevi de kişiyi bu süreçte yüreklendirmek ve kişinin sormadığı soruların sorulmasını sağlayarak sorunun kökeni ve dolayısı ile çözümünü sağlamaktır. Çevremizi değiştiremeyiz ama bu çevrenin bizde oluşturduğu hasarı en aza indirebiliriz.
@@ebubekirdundar4026 "Aaamaan kafaya takılacak bi şey yok, sen çok büyütüyorsun kafanda." Bunu diyen psikolog kim söyleyin de eşimiz dostumuz kapısından geçmesin. Çok yanlış yapıyor. Psikoloğunuz böyle bir insansa bu tavrınız da çok normal
Alper Hocam yine çok kıymetli bilgiler vermiş. Ben de nacizane bir katkıda bulunayım. Alper Hocam aynı şeyleri almak istediğiniz peyniri alamayıp ucuzunu aradığınızda insanın işine gücüne odaklanması zor oluyor. Okuldaki aç kalan öğrencileri görünce geleceğin daha iyi olabilmesi için çalışmak daha zor oluyor. Her zaman aldığım peynir bile sayılamayacak olan labnenin ucuzunu almak zorunda kaldım ve bunun müsebbibinden nefret etmek hakkım diye düşünüyorum.
İlk defa söylediklerinize katılamıyorum aslında katılmak değil hissedemiyorum.İşim yürüme mesafesinde on dakikalık mesafede yürürken bile her seferinde sabahın sekizindeki dolmuşların korna sesleri beni çileden çıkarıyor stres yüklenip işe gidiyorum sırf bundan kurtulmak için bile başka ülke en çok istediğim şey.Otuz yaşın üzerindeyim yıllardır elimden geleni yapıyorum saygılı davranarak kendimi değistirip dönüstürüp geliştirmeye çalışarak ama attığım her adımda zorlanıyorum bu ülkede artık.İlk turda seçim sabahı kalkıp işime gittim iş çıkışı da göçmek isteğim ülkenin dilini öğrenmek için çalışmaya kütüphaneye gittim bugün de aynısı yapacağım elimden gelenleri yaptığım halde bu söylediklerinizi hayatımda zaten uyguladığım halde ( ve öğretmenim bireysel olarak çevreye doğruyu güzeli anlatma gayesindeyim yıllardır. ) sorumluluklarını alıp iki ayrı işte çalışmama rağmen temel ihtiyaçlarımı karşılayamayan, saygısızlığın kültür haline geldiği bu ülkenin çabaladıkça bana zarar vermesini istemiyorum.Bu duygular içinde olan benim gibi sayısız insanın da dediğiniz gibi sorunun bireysel hayatımıza bakmakla üstesinden gelineceğine inanacağını sanmıyorum.Sizi anladığım kadarıyla yorumladim ve çok seviyorum iyi ki varsınız.
Flu TV'yi seviyorum! Seçim dolayısıyla hayal kırıklığına uğradı, örselendi, bu video ile de psikolojik destek alıyor; bunu da bir videoya çevirerek değerlendiriyor. Cidden hayranınım Flu TV :)
25 yaşındayken babamı 5 gün içinde kaybettim. Ayrıca iktidarın hiç sevmediği Alevi bir kadınım. Yani benim için ne aile desteği var, ne devlet desteği var. Çok zor şartlarda okudum ve İstanbul’da zor şartlarda belli bir standartı sağlamaya çalışıyorum. Tüm bunlara rağmen hayatımda hiç umutsuzluğa kapılmadım, her zaman bir çıkış yolu vardır diye düşündüm. Yine kapılmıyorum ama bu sefer çıkış yolunu bulmak hepimiz için çok zor olacak onu biliyorum. Söylemek istediğiniz şey “toplumların başına tarih boyunca her şey gelmiştir, kendimiz için en iyisini yaratmalıyız” gibi bir düşünce anladığım kadarıyla. Haklısınız ama herkesin bu motivasyonu sağlaması o kadar kolay değil. İnsanların içindeki bu boşunalık hissi geçmediği sürece harekete geçmelerini beklemeniz doğru bir yaklaşım değil. Yurtdışı konusuna gelince de, evet bizi istemiyorlar ama burada da insan olmanın sağladığı haklara sahip olamıyoruz o nedenle denemeye değer. İçerik için teşekkürler.
Bu bahsettiginiz duygular içinde dahi nezaketten ödün vermeden, güzelce ifade etmişsiniz kendinizi. Sizin gibi insanların da olduğunu görmek ne güzel efenim😊
"13 yıl boyunca İsviçre' de yaşadım gayet iyi koşullarda.Kimse beklemiyor onları. Daha iyi bir hayat bulamayacaklar orada." 2 saniye içinde nasıl kendinizle çelişmeyi başardınız hayran kaldım hocam. Galiba hocanın demeye çalıştığı ilk başta belirttiği gibi genelleme yaptığı insanlardı. Ben burada sürünmektense yurt dışında sürünmeyi tercih ederim. En azından schengen bölgesinde istediğim ülkeye gider gezerim.
"13 yıl boyunca İsviçre' de yaşadım gayet iyi koşullarda." Adamın iyi koşullarda yaşaması, yaşadığı ortamdan fazlasına bağlı. Türkiye'den gidip göçmen olduğunda, oranın halkı sana Türkiye' de bizim Suriye'den-Afganistan'dan kaçan göçmenlere baktığımız gibi bakacak. Çöpçülük, amelelik ve kamyonculuk yapmak için fazla zengin olan halkın uşaklığını yapmak için ülkeye alınıyor olacaksın. Kariyer, eğitim ve iş birliği için orada bulunmak başka bir şey, memleketini terkedip sığınmak başka bir şey.
@@onebreh Yani çöpçülük, amelelik ve kamyonculuk yapmak için herhangi birini ülkeye alacaklarını zannetmiyorum.Çek konsolosluğunun önünde dinlediğim hayat hikayelerinden çıkardığım sonuçlar neticesinde söylüyorum. Sürünmek derken yurt dışında mühendislik mesleğimi icra ederken sürünmekten bahsetmek istemiştim.
@@lodosslumehmet6660 Boş bir insan olduğumu sadece istediğim yerde yaşamak istememden mi çıkardın.Neden ad hominem yapmadan bir argüman üzerinde tartışamıyoruz?
@@wunduniik4042 Bence mühendislik yapıyor olmanız da sandığınız kadar fark etmeyecek. Bu arada göç etmeyi düşünüp değerlendirmiş biri olarak yazıyorum bunu. Burada hoşlanmadığım ve umutsuz olduğum çok fazla şey var. Yalnız burada maruz kaldığım gıcık edici şeylerden daha fazlasını orada Ermeni soykırımı, Kıbrıs, İŞİD, Suriye operasyonları, İslam vb bir çok konuda ön yargılı insanların yaratacağı gıcıklık ve bunun üzerine binen ülkesini terkedip sığınmış olma etiketini taşımak bana ağır geliyor. Yani burada kendine, kendi değerlerine uygun bir cemiyet-cemaat edinmek daha kolay ve ister istemez kartlar böyle dağıtılmış olduğu için kaderinin bir parçası. Coğrafya kader, ama az da olsa doğaçlama kabul eder :)
Alper beyin flutv deki tüm programlarını nerdeyse izledim her defasında içime sinmeyen birşeyler oluyor. Öncelikle herkes birşeyler değişssin istiyor ama kimse birşey yapmıyor kısmına katılmıyorum sadece Sincanda 2000nin üzerinde müşait vardı bu seçim, özellikle gençler çok çabalıyor yaşlılarda artık pek iş kalmamış. Kendisi veya çevresindeki kişiler belki hiçbir şey yapmıyor olabilir. İlker beyin dediği gibi aradaki fark da kapanması imkansız olan bir fark değildi, sanki olmayacak birşeye insanlar inanmış gibi örnekler vermek doğru değil bence. Özellikle Türkiyede ekonomik buhranların iktadarı değiştirdiğini çok gördük…Devlet tüm gücünü kendi için kullanırken bir deve karşı bu kadar sonuç almış olmak bile iyi birşey. Kimsenin bu konuda gerçeklikten kopuk hayeller kurduğunu düşünmüyorum. Kendisi bence gerçeklerden biraz uzaklaşmış, bu hissi bir kaç bölümde de aldım.
Bir toplumun kültürü sadece yemek, dil, edebiyat ,mimari ,türküler,ninniler gibi maddi ve maddi olmayan kültür değildir. Kadına değer vermek, sokağa tükürmemek, sağ şeritten gitmek, aile değerleri ,hayvanlara saygı ,adalet duygusu ,yayaya yol vermek,kırmızı ışıkta durmak ,çevreye özen ,iş ahlakı...gibi daha bir sürü kavramı ekleyebiliriz. Tüm güzel erdemlerinizle, hayatın sizi koruyacağına inanıyorsunuz. Ama erdemin ,ahlakın kaybeden olduğunu görmek insanın içini ACITIYOR be Hoca
Hocam kadınlarla, queerlerle, gençlerle, öğrencilerle, işsizlerle aynı gemide olduğunuzu düşünmeniz çok naif gerçekten. İlker Bey'le aynı gemide olabilirsiniz. Ama aynı gemide değiliz maalesef.
Hoca iyi hoş da kendi muhiti dışını zerre bilmiyor. Biz de kitap okuyoruz iyi kötü de o kitap kapandıktan sonrası var bir de, pencereden hangi manzarayı seyrettiğiniz gibi.
Alper hocama katıldığım ve katılmadığım noktalar var. Bir kere öyle öldük bittik demeye gerek yok. Hayat devam ediyor. Öte yandan bu defeatism bizden önceki nesillerde ideolojiye daha çok bağlılık yaratırken yeni nesilde daha çok bireyselcilik doğuruyor gibime geliyor. Bu yüzden öncekine kıyasla daha fazla "Neyse ben avrupaya iltica edeyim" gibi şeyler duyuyoruz. Bence ülkenin kurtuluşunu bu getirir ama bu değişim tamamlandığı zaman ortada ülke kalır mı orasını bilemem.
Suriyelilerden Afganlardan hiç bahsetmeden, hiçbir şey değişmiycek her şey aynı devam edicek diyebilmenize gerçekten şaşkınlıkla karşıladım. Et her yerde pahalı bu arada mesela. İstanbul ekonomisi derken...
Türk genci genel olarak mental sağlığına size danışacak kadar para ayıramadığı için örnekleminiz ciddi anlamda kıt kalmış. Yoksa bu yorumları yapmanızı başka türlü açıklayamıyorum. Ezilmeyen dalımız kalmadı yıllardır hala narsistlikle ve sorumluluk almamakla suçlanmak çok acı. Sandığınız gibi bi küsme de yok, seçim sonrası mesai nasıldır onu da bilmiyorsunuz belli ki.
Hayal kırıklığı değil bizimkisi; resmen hayat kırıklığı... Bizim hayatımız kırıldı. Kıran girdi derler ya sürülerdeki bulaşıcı hastaliklarla oluşan ölümlere, bizim de ruhsal ve maddi anlamda hayatlarımıza kıran girdi. Ne özgürüz, ne mutluyuz, ne de umutluyuz. Ölsek de kurtulsak.
Turkiyede yapılan bu seçim sosyolojik bir durumdur. İnsanlar birbilerinin psikojilerini ister istemez etkliyor. Kişinin kendine dönmesi, ekonomik durumunun iyi olması gibi etkenlerde bazen yeterli olmuyor. Markete, kafeye gittiğinizde veya trafiğe çıktığınızda o negatif üslubu enerjiyi alıyoruz. Bizde seçimler sadece seçim değil tarafgirlik oluşturan, ayrıştıran, düşmanlaştırarak yapılır. Bu yüzden farklı ülkelerden verilen örnekler bu bağlamda değerlendirilmeli.
Alper hocamın bu videoda genel olarak dağınık bir görüntü çizdiğini düşünüyorum. İzlerken yer yer rahatsız edici haksız ithamları da oldu. Tam olarak ne anlatmak istediğini anlamak da güçtü. Zayıf bir video olmuş.
Hocama katılamıyorum 22 yaşında hem okuyup hem de yaşamak için 2 senedir çalışmak zorunda kalan bir genç olarak. Benim için çok şey fark edebilirdi bazı şeyler değişseydi. Ekonomik krizi yaşayacağız, geçecek gibi düşünemiyorum. O yüzden önüne geçemediğim büyük bir öfke var içimde, makul bir birey olarak kalamıyorum.
Alper Bey, filozofi doktorasini yaparken, duruma cok notr, ve de insanlarin duygu ve sosyal durumundan uzak aciklamalar olmus. Bazi soylediklerinize katiliyorum, mesela cok politik bir ulkeyiz cunku olmama gibi bir luksumuz yok. Ve ne olursa olsun, insanlarin kalkip hayatina devam etmesi gerekiyor, cunku baska yapicagimiz birsey de yok, fakat yasanan durumun caresizligini ve de bunun insanlar ustundeki duygu durumunu da validate etmek gerekiyor, patolojik denemez. Bazi dusunceler filozofik acidan etik olmayabilir, ama hissetmek dogaldir, cunku zaten etik bir ulkede yasamiyoruz.
Ama olay insanların günlük yaşam biçimlerini etkilemeye başlıyor. günlük yasantimiz etkileniyor. Kutuplaşma... Ekonomi, eğitim, sağlık, adalet. Özellikle eski tabirle orta direk doğrudan etkileniyor... Bunun için mücadele edenler de var. Yok değil... bedel ödeyenler var... yeterli olup olmamasi ayri ama bu mücadeleyle belli bir oy alınabiliyor ve bu da olmasa işler daha da olumsuz olabilir...
Hocam genel olarak konuşmalarınızı çok beğeniyorum.Bu sohpet muhabbet de genel olarak çok güzeldi fakat başka ülkeye gitmeme konusuna katılmıyorum, biz o kornaya basılmasın diye çok mücadele verdik çok fazla sorun var sadece iktidar bazlı değil her şey saymakla bitmeyecek sorunları var bu ülkenin ve kimsenin hiçbir şekilde değişme çabası yok.Aile’den başlıyor tüm ülkeye yayılıyor, iyimser bakmak için inanın çok çaba sarfettik fakat boynumuz tutuldu.Size hayatta başarılar diliyoruz :))
Hocanın cok yanıldığı bir nokta var; kimse zaten yurtdışından davet geldiği için gitmiyor…. Daha insani koşullarda yaşamak için gidiyor. ‘Onlar da seni bekliyorlar’ fikri biraz absürt.
Orada demek istedigi biraz, imkani olan zaten gidiyor durmuyor burada, geriye kalanlar gidemedigi icin burada kalmak zorunda kaliyor. Bi vize icin randevu alsan 2 ay sonrasina veriyorlar, cevabini da 3-5 ay sonrasinda donuyorlar. Burada ki vasifsiz adama Avrupa gel buyur, biz de sizi bekliyorduk demiyor neticede. Kaliyorsan da mecbur birseyler yapmak icin ugrasmak zorundasin, baska caren yok ki yani.
Dünyanın göçmen sorununun geldiği noktada, bir de müslüman ülkeden göç ettiğinde "onlar da seni bekliyorlar(!)" fikri göz önüne alman gereken bir gerçek. Yabancıların Türkler hakkında önyargıları var ve bunlar yakın zamanda sığınmacı krizlerinin de etkisiyle daha da kuvvetlendi. Adamlar işlerini yaptırmak için oraya göç kabul ediyorlar. Bu göç edip işlerini görenlere göster(me)dikleri saygıyı değiştirmiyor.
@@onebreh Dediklerinizi anlamakla birlikte kişisel tecrübelerimin biraz daha farklı olduğunu söyleyebilirim. İşinizde iyi olduğunuz sürece "sizi bekliyorlar". İş konusunu bir kenara bırakacak olursak, eğer yeterince sabrınız varsa insanlara kendinizi ve geldiğiniz kültürü de yeterince iyi yansıtabiliyorsunuz. Tabii ki bu zaman alıyor ve sosyal çevrenizi oluşturma süreci epey yıpratıcı ama zamanla var olan önyargıları kırmanız gayet mümkün. Son sığınmacılarla Türklere karşı tutumun olumsuz yönde etkilendiğini de kişisel tecrübelerimle söyleyemem. Örneğin, Pakistandan veya Suriye'den gelmeniz, Türkiye'den gelmenizden oldukça farklı algılanıyor Almanya'da.
Sizi mantıklı biri olarak görüyordum ama gördüm ki siz tahmin ettiğimden de algısı acık birisiniz,mantıklı bakış açınız varmış.Güzel yorumlarınız için teşekkürler
Ağzınıza sağlık. Peki "artık doktor dövebiliyoruz" psikolojisini nasıl değerlendiriyorsunuz? insanların elit olduğunu düşündükleri kişilere dair nefret ve intikam duygusunu da konuşur musunuz?
Evet bence de konuşma da atlanan en büyük kısımlardan biri buydu. Hocamız kendi açısı/çevresi gereğince elit ve kendini halktan ayıran bir tavrın zedeleyici olduğunu vurguluyor fakat bu alt kesimin elite biriktirdiği öfke ve nefret ne olacak bu süreçte ondan bahsedilmiyor.
@@ozturkemincan aslında doktorlara elit diyebilir miyiz? elit bir tabakadan gelmiyorlar. kasabalardan, köylerden, memur ailelerinden gelen çalışkan çocuklar bunlar. ellerinde viski, yalılarda oturmuyorlar. öyle astronomik rakamlar kazanmıyorlar. (devlette çalışanlar) elite değil de zekaya mı bu düşmanlık? otoriteye düşmanlık desem, bu halkta öyle yerleşik bir otorite karşıtlığı olmadığını biliyoruz. anlamlandırmak zor.
Çok olumsuz yorum görüyorum ama gerçekten o kadar güzel fikirler var ki videoda. Belki de buradaki tohumlar bir gün izleyenlerin hayatında yeşerir, heralde ancak o zaman bir şeyler değişmeye başlar hem ülkede hem de herkesin hayatında. Çok teşekkürler video için
Alper bey hislerime tercüman olmuş dert görmesin. Bunu yaşamayan bilemez anlayamaz tüm çabalar boşadır maalesef. Esg der ki milletin sorunu dinlemek ve empati ne kadar doğru.
27.40 .çorumda yaşıyorum. İş yok. Kiralar uçtu. Yirmili yaşlardaki gençler ,benim gibi, mucize eseri iş bulsa asgari ücretin çeyreğini veriyorlar tam gün için. Konya da geçen sene iki ay kaldım. Yaşanabilir yerlerde kira asgari ücretin minimum üçte ikisinden başlıyordu. Şimdi muhakkak artmıştır. Anadolu da ekonomi diye bir şey yok insanlar kendi yağlarında bile kavrulamıyorlar.iki sene öncede adanadaydım. Orda zaten asgari ücretle geçinmek falan hikaye. Arkadaşım üç kişi ile birlikte eve çıkmayı planlıyordu. Hepimiz çalışsak ucu ucuna geçiniriz dedi
Anadoluda yaşayan insanların ÇOĞU (Memleketi anadolu olanlardan bahsediyorum tabii ki) zaten atasından kalan toprakla evle bilmemneyle bir şekilde barınma problemini çözüyor. Bu problem çözüldükten sonra orada çok da harcayacak bir şey yok gibi..
@@mertakinci zaten bu insanların çoğu 40-45 yaş üstü insanlar. Yani geçinme derdi çok çok zor olanlar değiller. Değil mi? Ama sizin anlatmak istediğinizi anlamadım. Bu insanlar zaten başka insanların ekonomik anlamda ne kadar zorlandığını bilemezler.
Maaşı ve evi olan boomer lafı. Ben yaşlı değilim. Bir kadın olarak geleceğimi, sosyal güvencemi evlilik kurumuna bağlamak, hayatımı bir erkeğin geçimine bağlamak istemiyorum, çalışmak istiyorum. Sistemden ve sonuçlarından rahatsız olmamanı da yadırgamıyorum. Senin değerlerini yansıtıyor olabilir ama benim beklentilerimi karşılamıyor.
Bu kafayla zor boğulan bir insan normal bir ortamda boğanın adilce yargılanmasını ister öbür türlüsü kana kan dişe diş oluyo onun devri bir tık geçti sanki ha ne dersin
Bu video olmamış bence ,seçimden ziyade çok daha farklı şeyler dönüyor ülkede . Ve bizi direk etkiliyor. Herhangi normal bir ülkede yapılan normal bir seçimden bahsetmiyoruz. En basiti Hüda-par’ın meclise girmesi bile bir sürü kadının hayatını direk olarak etkileyecek. Neyse umarım biz kötümserizdir, düşündüğümüz gibi olmaz.
Bu yazdıklarımı kesinlikle linçlemek amacıyla yazmıyorum sadece gitmek isteyen biri olarak kendi gözümden durumu açıklamak için yazıyorum. Türkiye'de iyi seviyede bir okulda yazılımla alakalı bir bölümde okumaktayım ve bitirmek üzereyim . Hazırlıktan beri kendi alanımda çalışıyorum ve Türkiye'deki öğrencilerin yaşadığı birçok zorluğu ben ve arkadaşlarım yaşamadık. Mezun olduğumda Türkiye'de kalsam da maddi olarak bir sıkıntı yaşamayacağımın farkındayım. Ancak bugün ben sokakta bıçaklanırsam, gece uyurken daha sağlam olsun diye daha fazla kira verdiğim evim başıma yıkılırsa, faillerimin hiçbir hesap vermeden özgürce dolaşacağı fikrini kabullenemediğim için gitmek istiyorum. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde kimsenin geldiğim için sevinmeyeceğini biliyorum ancak ben ve benim gibi insanlar bu ülkede daha da fazla istenmiyor. Seçim sonuçları yüzünden neredeyse hiç etkilenmedim, çünkü gerçekten bu ülkeyi kafamda bitirdim. Üzgün değilim bana soracak olursanız biraz bencilce de olsa gerçekçi bir bakış açısıyla fırsatım varken değerlendirmek istiyorum.
yazmayayım dedim ama başaramadım; 10 yıldan uzun süredir yurtdışında yaşıyorum, etrafımda 6 aydır burada yaşan Türk de var, benden daha uzun süredir burada olan da. Hocamız gibi bir deneyim yaşayan tek bir iyi eğitimli Türk'e rastlamadım. Ayrıca, Almanya iyi eğitimli göçmenleri kendine çekmek için 40 takla atıyor, sizi bekliyorlar yani. "uyan, duş al, kahveni iç, çalış yine ama dilini geliştir & yurtdışındaki işlere başvur", bence. Sevgiler.
Gençler (ben dahil) biliyorum yasadigimiz hayak kirikligini .. ancak artik yapabilecegimiz tek sey bence kendimizi belli konularda gelistirmek okumak izlemek uretmek olabilir. Sanmiyorum toplumsal bir kurtulusun varolacagini. Bireysel olarak gidebildiginiz yere gidin ,gidelim ❤ hepimiz icin guzel seyler olsun
Şartlar ne olursa olsun, bireysel olarak daha huzurlu bir hayat geçirmek için çabalayalım. Yaşama bir kere geldik, tekrarı yok. En kötü şartlarda bile yaşam sevincimizi kaybetmemek için bireysel ölçekte bir şeyler yapalım. Benim de bir genç olarak moralim bozuldu ancak dünyanın sonu değil... Dediğin gibi bireysel olarak yapabileceklerimizi yapalım.
Sabah kendime dedim ki ben de… Standart bir vatandaşla aramdaki farkı açmayı devam edersem, gerçekten anadilimi unutmadan yaşamak imkansız bir hale gelecek.
ek olarak bir kadın olarak daha güvende hissedebileceksem, benim için yurtdışı yeterince mantıklıdır. Beni beklemeseler de olur, yasaları uygulasınlar yeter.
Katılmıyorum, malum kişinin öldüğü gün hayatımın en mutlu günü olacak. Bu kadar kinsizlik hali iyi bir şey değildir. Size yaşam alanı tanımayan bir topluluğa iyi olmaktan vazgeçin. Kimse bizim dostumuz değil.
Yaşama devam edebilme konusuna katılıyorum. En nihayetinde hayat senin kendi çizdiğin sınırları zorlamanla alakalıdır. Aşamayacağın sınırlar için sonra üzülürsün.
Alper Hoca, 24 saat konuşsa dinlerim. Çok etkileyici bir anlatımı var. Seçimle ilgili de yurtdışı oyları ve yabancı seçmenler kaderimizi belirledi. Ve evet cehalet her dönemde vardı ama bu kadar ülke gündemini belirleyici değildi maalesef. Post truth ve populizm maalesef bizim ülkeyi çok kötü etkiledi. Buradan çıkışın anahtarı yine okumaktan, bilimden, eğitimden geçiyor! Okuyun, okutun arkadaşlar! Bu toplumun aydınlanması için çok okumak gerek! Aydınlanmak gerek!
Ayrıca hocamın dediklerini yapmaya çalışıyorum, okuyorum, okuyorum, kendimi geliştiriyorum ve öğrencilerimde bir kıvılcım oluşturmaya çalışıyorum. Çevremi değiştirmeye çalışıyorum....
Yaban ve deniz kurdu kitaplarını tavsiye ederim. Türk halkı çok pratik. Biz ne kadar okursak okuyalım hiçbir şekilde insanlarda bir etkisi olmuyor hiçbir pratik güç elde edemiyoruz hiç kimse ikna edilemiyor okuduğumuzla kalıyoruz. Bireysel olarak ne kadar gelişirsek gelişelim en sonunda bir ötekine bağlanıyoruz ve toplumsal cam tavan her yerde bir hapishane gibi okumuşların üzerine kapanıyor. Okuduğumuzda bir iki roman falan hani 900 sayfalık bilimsel kitaplar çoktan çöpe atıldı. Bir yerden sonra tek çözüm ermiş hayatı yaşamak gibi geliyor bana.
@@umutsahin8444 maalesef bu toplum okumaya çok geç başladı. Dünya klasiklerini bile cumhuriyet döneminde türkçeye kazandırmış bir milletten bahsediyoruz! Bizde hala demokrasi, adalet, hukuk, anayasa, özgürlük, farklılıklara saygı gibi kavramlar oturmamış maalesef! Dünya tarihini bilmiyoruz, kendi tarihimizi bile bilmiyoruz! Bu nedenle okuyup anlayıp düşünmekten başka bir yol bulamıyorum ben…
@@umutsahin8444merhaba, yaban roma nı Kütahyada geçiyordu 2024 yerel seçimini on yıllar sonra CHP kazandı, bir şeyler değişiyor biz daha hızlı olmasını istiyoruz o kadar. 😃
@@fatmacolakseferoglu8167 Merhabalar 1 yıl önceki yorumumu görünce kısa bir şaşkınlık geçirdim bu benmiydim diye.Şuan kütüphaneye kitap ödünç almaya gidiyordum.Artık bambaşka bir insanım hayata geleceğe dair ümidim var. Şu bir yılda öğrendiğim en büyük derste hayatı bir "başkası" üzerinden yaşamanın anlamsız olduğu kendimizi geliştirelim en yakın çevremize dokunalım yeter bizim ışığımız etrafa yayılır. Şimdi de kitapları kendimi geliştirmek kendi sevdiğim şeylere yatırım yapmak amacıyla alıcağım. Bu hayatta ki en büyük gerçek değişim hakikaten de her şey değişiyor çoğunlukla da iyiye doğru değişiyor. Bunu okuyan kim varsa ümidini kaybetmesin her şey geçiyor her zorluğun da bir kolaylığı var. Sabrımıza gayretimize tutunalım biz yeter. "Her şey kötüye gidiyor " İnancının çokta bir gerçekliği yok bu yorumda kanıtı . Sorumluluğu bir başkasına atmayı bırakıp kendimize odaklanınca her şey düzeliyor. Her kötü gördüğümüz dönem de de olayda bir hayır var bunu da unutmayalım. Haydi selametle.
Esneklikten bahsetmişken, yurtdışında sadece birkaç sene bile olsa yaşamak insana büyük şeyler katıyor. Eğer yeterince esnek ve resilient iseniz ve genç yaşlarda taşındıysanız kendinize daha iyi bir yaşam kurmak mümkün. Beni Türkiye’de de ailemden başka kimse beklemiyor o yüzden değişen pek bir şey yok açıkçası.
Maslov'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin belki de ilk katında umut olmalıydı. Zorluklarla dolu bir hayatta umut en temel ihtiyaç oluyor maalesef. Yaşanılan üzüntü sadece bu umudun boşa çıkmasında kaynaklanmıyor. Aynı zamanda insanın başkalarına olan empati yapma özelliğinden kaynaklanıyor. Evet biz bi şekilde işimize geri dönsek bile 7 yıldır, 10 yıldır bu rejim yüzünden hapiste olan insanları düşünmenin acısı içimizde.
Ama Alper hocam siz halkın bilgili olmasını beklemiyorken, nasıl oluyor da aynı zamanda aynı halkın farklı kesiminden sakin ve zaten hiçbir şey değişmeyecek bilgeliğinde olmasını bekliyorsunuz , bu tuhaf değil mi?
@@bettypark855 Ama bunun sebebini çok saçma bir yere bağlıyor. Örnek verdiği avrupa ülkesinde hayat ve aktüel politika sakin. Bizde ise göçmen krizi, terör, ekonomik kriz, cemaat krizleri var aktif olarak hayatımızı etkileyen. Haliyle hepimizin politikayla ilgilenmesi ve kendini geliştirmesi gerekiyor ki Erdoğan da baskı hissedip ekonomi politikasını biraz düzene soksun.
Hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı Istanbulun en lüks semtlerinden çıkmayan bu iki adamdan öğrenmeye çalışmak üzücü. Ülkenin geneli ile sizin yaşadığınız hayal kırıklığı bir değil. İlkeri uzun zamandır severek izlerdim ama artık kendisine gelen her eleştiriyle ehere zehere diye dalga geçtikçe sesine bile katlanamaz oldum.
Merhabalar Alper Hocam, size katilmadigim bazi kisimlar oldugunu soylemek istiyorum. 26 yasinda, escinsel ve kadin olarak su ana kadarki hayatim boyunca calisip cabaladim, hicbir zaman kurban psikolojisinde olmamaya ozen gosterdim. 1 bucuk senedir Belcika'da yasiyorum (bi annem var, isci, evsiz. Zengin falan degilim kendim calisip geldim) ve buraya geldigimden beri Turkiye'nin kurbani oldugumu hissediyorum. Sokakta sebepsiz yere, yalnizca dis gorunusumden dolayi yedigim dayaklar, tehditler, taciz ve psikolojik siddetin cok daha az oldugu bir dunya mumkunmus mesela. Ya da bir toplulukta, fikirlerimi acikca dile getirdigim icin ertesi gun sessiz muameleyle dislanmiyorum. Bir de benim yaslarimdakiler ve daha kucukler baska hicbir yonetici gormedi. Hayal kirikliginin asil sebebi umutsuzluk; bir seyler yapmaktan vazgecmenin sebebi ise ogrenilmis caresizlik diye dusunuyorum ve bunun ne kadar derin oldugunu sizin yasinizda bircok siyasi degisim gormus birinin anlayabilecegini dusunmuyorum maalesef. Bize cocuklugumuzdan beri hakaret ediliyor babamiz(devlet) tarafindan sirf boyle oldugumuz hatta sirf var oldugumuz icin.
yurtdışından bizi beklemiyorlar evet ama en azından hayvan gibi çalışıp, sefalet içinde yaşamayacağız. Hiçbir varlığı olmayan insanlar için yurtdışında daha iyi hayat kurma hayali hiç de saçma gelmiyor bana. Burada açlıktan başka bir geleceğimiz yok.
Eğer kendinizi geliştirirseniz gayet bekliyorlar söyliyim. Türkiye'nin köyünden Almanya'ya üniversite okumak için geldim üniversite okurken part time çalışıyorum ve kiramı her türlü giderimi ödüyorum ailemden para almıyorum üstüne aileme yardım ediyorum yazın tatilimi yapıyorum ve İNSAN gibi yaşıyorum yıllık 23 gün iznim var insanlar çalışma saatlerime saygılı ve genel olarak bana saygılı. Alman hükümeti okulu bitirmemden sonra burada kalmam için pek çok olanak sunuyor ve sadece 1 senede 500 euro devletten öğrenci yardımı aldım bu yardımlar için bir başvuru yapmadım onlar dedi ki enflasyon var destek çıkıcaz. Kısaca bu oraya gitsen yine aynı hayatı yaşayacaksın kafası tamamiyle yanlış. Türkiye'de olsaydım nasıl geçinirdim hayal bile edemiyorum şimdi yazın Portekizden sonra İtalya mı İsviçre mi yapsam diye plan yapıyorum. Türkiye'de insanlar yaşamıyor üzgünüm ama gerçek bu.
@@mertas6435 Mert bey peki hangi alanda okudunuz ve o işi mi yapıyorsunuz şu an? Ben sosyoloji mezunuyum ama sosyal bilimlerde iş bulmak daha zor gibi bana Almanya, İngiltere olsa da örneğin. Yanlış bir kanı da olabilir tabii. Çevrenizde göçmen olup, alanı dışında çalışıp memnun olan var mı? Aslında şunu sormak istiyorum, hangi işleri yapabilme yetim olursa göçmen olarak daha şanslı olurum?
@@tuğçeağören bilgisayar mühendisliği okuyorum ve yaklaşık 2 senedir şef olarak çalışıyordum bir hamburgercide şimdi kendi alanımda yazılımcı olarak iş buldum. Alanınızla ilgili fikrim yok ama dil kasıp akademisyen olabilirsiniz pek çok imkan var. Alanı dışında çalışıp memnun olan insan var evet ben. 2 yıl alanımdan alakasız çalıştım ama gayet memnundum burada en düşük işi bile yapsanız hayat standartınız gayet yaşanabilir olacaktır.
@@mertas6435 teşekkür ederim 🙏🤗peki göç ettikten bir süre sonra ailesini yanına alan birisini gördünüz mü? Anne baba kardeş gibi... Devlet bu konuda zorlayıcı mı?
Yıllardır KK yı zerre istemediğim halde kendisine oy veriyorum yetmedi sandıklarda görev alıyorum çalınmasın oylar diye. Bi ara hatta chp ye üye oldum sonra dayanamayıp istifa ettim. Mahalli üyelerin akplilerin adaletsizliğinden hiçbir farkları yoktu. Kendi yaşam şartlarım içinde yapabildiğim bu kadar. Karşı taraf benim hayat konforuma müdahale ediyor, pahalılık, yaşam tarzı, imkanların kısıtlanması vesaire vesaire. bu arada bursa da yaşıyorum . Ben gibi olanlar nasıl olsun da hayal kurmasın ve gerçekleşmediğinde çökmesin.
24:50 Bir Türk milliyetçisi olarak size biraz kızdım hocam ama Pazar günü akşamının sokaklardaki tablosu ile dün akşamki tabloyu gördükten sonra size hak verdim. Maalesef halkımızın çoğunluğu boş ve gereksiz şeylerle daha çok mutlu oluyor. Gerçekleri görmeyip hayallerle yaşıyor.
Kendisine işkence yapan veya yaptırtan birisinin ölmesini, hasta olmasını veya daha kötü duruma düşmesini istemek ve bundan mutlu olmak nasıl patolojik olabiliyor ya da "ahlaksızlık" olabiliyor anlamadım? Oğlunuza işkence yapıldığını ve çaresizlik içinde hiçbir başvuru merciinizin ve adeletin de olmadığını düşünelim, işkence yapanların ya da yaptıranların ölmesini istemeyeceğinizi düşünüyorsunuz? Daha iyi anlaşılsın diye uç bir örnek verdim. Kimisi içinse bu hayatından çalınan on sene bazıları içinse yirmi sene olabilir. Sınanmadığınız bir konu ve bu konunun muhatabı insanlar hakkında yargıda bulunmak, bilemedim...?
Başka bir ülkeye gitmek isteyen insanların bakış açısını bu kadar "sığ" bir çerçeveye sığdırmak da nereden çıktı inanın çok şaşırdım. Mesela benim okul çağına gelmek üzere olan bir çocuğum var. Ayrıca mesleğim gereği danışmanlık verdiğim firmalara da, eğitim verdiğim öğrencilere de nereden olurlarsa olsunlar uzaktan hizmet ve ders veriyorum. Yani ben dünyanın istediğim yerinde işimi yürütebilirim. Türkiye'ye de çalışmaya rahatlıkla devam edebilirim. Peki çocuğum, çocuklarımız? Onların geleceği? Ebeveyn olmayı ve hatta insan olarak yaşayabilme kaygısını nasıl bu kadar hafife alabiliyorsunuz? Lütfen şu insan yaşamının doğasına aykırı olan "genelleme" gafletimizi bırakalım artık... Sizin gibi ilgiyle takip ettiğim insanlar bile bunu yapınca gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum... Ayrıca, nitelikli insanları her ülke ister. İnsanca yaşamak isteyen herkesin yolu ve bahtı açık olsun.
"Peki ya kadınlar... Kadınlarımız?" Kusura bakma tutamadım :) Haklısın tabi ki. Bu programları daha dikkatli yapıyorlardı. Ufaktan kahve muhabbetine dönmeye başladı. Cüneyt Özdemir'de de var benzeri. Bir sosyolog arkadaşı var. Akşama kadar entelin kahve geyiği :) Tabi ki Flu tv'nin bana kattığı şey çoktur. Ufak kaçaklar oluyor buna benzer aralarda.
ilk defa oy kullanan bir sürü öğrencim intiharın eşiğinde şu an, saatlerce biraz moral vermek için uğraştım. Bazılarını aileleri üzüldüğü için azarlıyordu hatta. Bu öğrenciler kendilerini yetiştirmek için uğraşan, seçimde sandık görevlisi olan çocuklar. Kendim elinden geldiği kaldığı kadar insaların cahilliğini, ötekileştirmesini aşmak için yıllardır canhıraş uğraşıyorum. Dediğiniz cafede oturup söylenenlere lafım yok ama geri kalanlar olarak bunu haketmedik. İlk işsiz kaldığımda tssb ve major depresyon teşhisini konulmuştu bana da. Bu seçim biraz umut olmuştu. Şimdi zaman geri sarılmış gibi. Yobaz aileme okumayı kabul ettirmem bile sağlığımın yarısını zaten götürdü. İnsan gibi yaşama umudum tamamen söndü. Yaşamaya devam etmek lazım lafını duymak benim için zorbalığa uğramak gibi şu an.
Yaşadığınız sorunlar maalesef Türkiye'nin gerçeği ve kimse bunları inkar edemez ama bunu değiştirmek için bir seçim zaten yetmeyecekti. En az 30-50 yıllık doğru bir eğitim politikası (Belki 100 yıl) gerekiyor. Toplumu eğitimle değiştirmek gerekiyor. Bu iktidar-muhalefet kavgası gibi basit bir şey değil. Çok daha derinlerde çözülmesi gereken, çok boyutlu bir sorun. Kısa ve orta vadede seçimin hayatlarında bir şey değiştiremeyeceğini öğrencileriniz anlamalı. "Rte kazanırsa dükkanı kapatıcaz" diyerek haftalarca bu genç çocuklara propaganda yapıldı. Bu çok tehlikeli bir şey. Bir seçim sonucu yüzünden intihar etmeyi düşünen insanların olması gerçekten korkunç. Bunlar o çocukların suçu değil ama herkes biraz daha öngörülü davranmalıydı bu konuda. Seçimin ciddiyetini anlatayım derken, daha hayatla yeni yeni tanışan genç insanları karamsarlığa sürüklememek gerekiyordu.
Ben de ilk kez oy verdim.Sonucun böyle olacağını tahmin ediyordum.Kimi insanlar naif yapıda oldukları için hemen gaza geliyorlar.Ciddi ciddi kılıçdarın kazanacağını düşünmek ahmaklıktır.Şahsen ahmak olmadığım için hüsrana da uğramadım.
Hocamın yönetim kadrosunu liyakatin değil, siyasetin belirlediği herhangi bir hiyerarşi içinde hayatı boyunca çalışmamış olduğu ne kadar da belli. Kendi adına mutluluk verici
Çok yerinde ve başarılı bir tespit
@@serkansesli7551 Otoriter rejimlerde apolitik olabilmenin lüks olduğunu bunlara anlatamazsın, anlamazlar da.
"İşine bak" iyi de işime politik baskıdan ötürü bakamıyorum.
"Halk zaten tüm dünyada elit değil" iyi de konu elitlik değil; hakkını bilme ve koruma. Dünyada protesto ile hükümetten hakkını geri alma, hak arama çabası var.
"Demokrasi böyle bir şey" mi? Demokrasi çoğunluğun hemfikir olduğunun olurken azınlığın hakkının korunması değil miydi? Benim hakkım korunmayı bırakınız çiğneniyor...
"Halk neden bilmek zorunda olsun?" + "Bir hayvan türüyüz biz" bilmek zorunda olmalarından kasıt devlet organlarının iyi işleyip niceliksel değil, niteliksel bir öğrenim ve eğitim ile halkın bir hayvan türünden ayrılabilecek muhakemeyi kurabilir hale gelmesinin sağlanmasıdır. Yoksa birinin koynuna girip, yiyip-içip yatmak için dünyaya gelen bir varlık için düşünme temelli bu kadar felsefe yapmanın ya da teknolojik ilerleme kaydetmeye çalışmanın bir manası olur muydu?
"Bu kadar çok politikayla ilgilenen toplumlar çok az dünyada" usulsüzlüğün ve nepotizmin ayyuka çıktığı, iki günde bir kanun değişikliğinin ya da yeni kanunun çıktığı yerde normal değil mi?
"Ben niye sandıkları kontrol etmek zorundayım?" bir öncekinde bahsettiğimiz usulsüzlüklerin ayyuka çıkmasından ötürü olabilir mi?
"Yine kalk gel kahveye" Alper (örnek babında) için hayatta pek bir değişiklik yok ama Mehmet için zaten yıllardır zor şartlarda giremediği iş, haklıyken haksız duruma düştüğü dava sonucu başına gelenlerden sonra "bir ihtimal" düşüncesi de boşa çıktı. Mehmet aynı hayatına devam edemiyor, tükenme noktasına gidiyordu ama artık tükendi. Yani bir kısım için hayat dış etmenlerin zorluğuyla devam ederken bir kısım için o dış etmenler onları hayatından ediyor ki sizin bahsettiğiniz o zorlukla devam ederken psikolojik buhrana uğrayanlar sanırım.
"Anadolu'nun kentlerinde böyle bir hayat pahalılığı yok" hangi Anadolu ya da Anadolu'nun neresi tam olarak bu? İstanbul'un durumu özel tamam da diğer illerin durumu da pek parlak değil. Kaldı ki diğer illerde de yatırım atıl olduğu için insanlar iş ve aş sorunu yaşanıyor. En iyi eğitim, sağlık, teknolojik ilerleme vs. İstanbul'a koyunca TR ekonomi tarihindeki göç olaylarının yatırımlara bağlı kaydığı çok net görülüyor.
Bu kadar gereksiz bir monoloğa niye girdiğim? Sadece gözde görünen muhaliflere odaklanmak yerine bir de işin doğrudan etkilediği kısmı da görmek gerektiğini düşündüğümden. 28:45 sonrası bağlanılmaya çalışılan sonucu ve ana metni anlamadığım düşünülsün istemem.
Özetlersek:
Türk halkının karanlıkları aydınlığa çıkarma tezahürü;
Ben yanmayayım
Sen yan
Karanlıklar çıksın aydınlığa
Sonuç: "Resilience"lar karanlıkta yaşamayı öğrendi.
Bu monoloğu oluşturan insan ne güzel insan
Bu yazıyı yazan parmaklar ne güzel parmaklar
EEEY İLKER GÖR YAHU GÖR
👏🏻👏🏻👏🏻
Alper Hocam üniversiteyi Amerika'da iyi bir okulda okudum. Dönüp ODTÜ'de master yaptım. 10 senedir de beyaz yakalıyım. Türkiye'de hep çok iyi işlerde çalıştım ve çalışıyorum. Bu 10 yıllık emeğin sonunda sahip olduğum tek şey 2016 model kore malı bir araba. Bu ay 20 bin lira gelir vergisi ödedim. Ödediğim diğer vergileri saymıyorum. Bu 20 bin TL sadece bordroma yansıyan gelir vergisi. Bu verginin karşılığında devletten aldığım bir kuruşluk hizmet yok. Evimin yakınında orman var. Akşam koşuya gitmek istiyorum ama can güvenliğim yok. Hem gaspçılar var ormanda hem de onlarca sokak köpeği. Ormana girerken de 50 lira istiyorlar bu arada.
Maaşımın yaklaşık olarak yarısını ev kirasına veriyorum. Oturduğum ev bir yıllık. Yine de duvarlarında onlarca çatlak var. Çoğu yarım santimetre genişliğinde. Ev sahipleri birleşip deprem testi yaptırdı. Bina çürük çıktı. Müteahhit malum partili bir iş adamı. Temeli sağlam atmış ama üst katlardaki betondan çalmış. Raporda çıktı bunlar. Evden çıkmam gerekiyor. Maaşımın tamamını ödemem gerekiyor çünkü 1 yılda kiralar iki katına çıkmış. Ev almak istesem aylık kazancımın 3 katı kredi ödemem gerekiyor. Kaldı ki bankacı tanıdık olmadan kredi vermiyorlar. Bankada birkaç bin dolar dövizim vardı. Çekmek istedim vermediler. Emeğimle kazandığım parayı çekemedim. Geçen gün 1 kilo et, 1 kilo peynir, birkaç kilo da bakliyat aldım. 1200 lira ödedim. Bakın ben sıradan bir anadolulu aileden gelip çıkılabilecek en üst seviyeye çıktım. Okunabilecek en iyi okullarda okudum, çalışılabilecek en iyi işlerde çalıştım. Yine de günün sonunda kendimi şımartmak istersem gidip en fazla bir bardak kahve içebiliyorum.
Yani demem o ki Alper hocam sen ne saçmalıyorsun amk?
Cok haklisiniz.
tuzu kuru insanlardan gına geldi artık. hala bir ders verme, üstten bir tavır içerisindeler. sadece insanca ve özgürce yaşamaya çalışıyoruz. bunun hayalini de mi kurmayalım? alper hocam için çok bir şeyi değiştirmicek bu seçim ama insanlar için önemini anlayamaması üzücü.
Aaamaan çok takıyorsun sen de… Çok büyütüyorsun kafanda. Boş ver, takma bu kadar. Öyleyse ne olmuş sanki? Dünya’nın sonu değil ya…
Özellikle son cümlenle duygularıma tercüman oldun dostum. Tüm bu yaşadıklarımızdan sonra gelip seçimi kaybeden tarafı suçlaması filan çok üstenci bir tavır gibi geldi. Sanki gücü eline alanlar hiçbirşey yapmamış gibi mağdur olabiliyorlar bu arkadaşlar hep mağdurlar zaten suçlu yine izmirli seküler amca oluyor. Pes doğrusu
Çok haklısınız
yorumları okudukça keşke bu yorumları yazanlarla bir arada olsam arkadaş olsam dedim çok çok iyi insanlarımız var. Bu video da olan çoğu saçma görüşe çok güzel tepkiler vermişler.
+1
Videoyu gördüğümde izlemek için özellikle bir zaman ayırmıştım belki iyi gelir diye fakat tam tersi oldu. 22 yaşındayım. Çalışmaktan okulumu aksatıyorum. 1 buçuk yıldır ev arıyorum ama çıkamıyorum. Geceleri birine konum atmadan veya aramadan veya elimde biber gazı olmadan yürüyemiyorum. 10 yaşındaki kardeşimin geleceğini düşünüyorum ve istediği en temel hakkı olan şeyleri bile alamadığımızda açıklama yaparken anne babamın yüzünü görüyorum. Ne sağlıklı yemek yiyebiliyorum, ne bir aktiviteye gidebiliyorum, ne kitap alabiliyorum, ne para biriktirebiliyorum, ne eve çıkabiliyorum. 7 kişi aynı evde yaşıyoruz. İşte bu yüzden merkez başkanının adını da biliyorum gidip sandık da koruyorum. Bizi bu hâle getirdiler. Çünkü ne beni koruyan bir devlet var ne destek olan. Bulanıyorum artık çok sıkıldım. Ben 22 yaşındayım. Lütfen bunları bize söylemeyin
❤
Tam olarak bu yüzden gülemiyoruz İlker hocam :( biz de güldüğümüz, ne durumda olduğumuzu unuttuğumuz anlara sıkı sıkı sarılıyoruz zaten.
Ayca Kardesim cok guzel yazmissin.Ben uni. yi bitireli 20 yil oldu ozamnda durumlar anlattigin gibi idi.Maalesef degisen bisey yok.
Tuzu kuru bunların
Umudunu kaybetme, elbet birgün düzelir birşeyler 🙏
Hocam tum saygimla ne yazikki bugune kadar ki “en karsiya gecmeyecek” program olmus, sebep olarak da empati eksikligi oldugunu dusunuyorum. insanlarin hissettiklerini tahmin etmeye dahi uzaksiniz ne mutlu ki :)
hoca çok post modern konuşmuş yarısına kadar dayanabildim, ilker hocanın sabrına saygılar
ne sabrı, bayılmıştır o
Bunu Türkiye gündeminden hiç haberi olmayan birine izletseniz "sanırım Türkiye'de sürekli yüzde 80 lerle yüzde 90 larla iktidarı elinde tutan bir parti var ve geriye kalan yüzde 10 hayalperest bir grup var ve bunlar her seçim iktidar olabileceklerini zannediyorlar" anlamı çıkartır. Çünkü bu yorumlar ancak bu gibi bir durumda yapılabilir. Alper Hoca'yı seviyorum bütün kitaplarını okumuş olabilirim ama bazı yorumlarına hiç katılmıyorum. Kazanmaya o kadar da uzak değildik ve kazanabilecegimize inanmış olmamız da "saflık" olarak değerlendirilemez. Havlu atalım nasıl olsa kazanamayacagiz diyelim sandığa da gitmeyelim evimizde oturalım öneriniz bu mu? Ayrıca hayal etmek inanmak umut etmek bunlar neden saçmalık gibi geliyor size? Elindeki tüm imkanları zorlayarak hatta anayasayı ihlal ederek haksız hukuksuz şekilde seçime giren ve ancak yüzde 52 alabilen bir iktidarı değiştirebileceğimize neden inanmayalım? Yani çoğunluğun söylediği şeyin tersini söyleyerek çok acayip süper bir tez ortaya koymuş olmuyorsunuz. Nerdeyse iki kişiden biri bu adam gitsin istiyor gerçek bu. Sizin karamsarliğınız gercekçilik olmuyor. Tabi ki karalar bağlamayalım işimize gücümüze bakalım hayata devam edelim ki öyle yapıcaz ama birazcıkta izin verirseniz üzülelim (çünkü çok anlaşılır çok insani duygular bunlar) sonrada farklı ne yapabileceğimizi düşünelim bir araya gelelim konuşalım fikir üretelim. Mücadeleye devam..
Bence de imkansız bi beklenti içinde değildi kimse ve gayet anlaşılabilir bi hayalkırıklığı yaşıyoruz. Alper hocannn insanlardan beklediği stoiklik mümkün değil, hele bu kadar emek verip bi şeyler belki düzelir insanlar belki bu sefer doğru yolu görür diye umutlanan insanların duygusal olarak etkilenmemesi nasıl beklenebilir ya? Ama pes edelim anlamı çıkmasın bundan da dedi en azından. Umutsuzluğa kapılmanın hiçbi şeyi düzeltmemesi açısından bakıyor ama bu seçim sonucundan dolayı kendisinin vazgeçmek zorunda kalacağı çok şey olmayan şanslı bi pozisyondan konuşuyor.
Bence içleri geçmiş Türkiye de yaşamaktan.
İmza🫶🏼
25 milyon kişinin oy verdiği kişiye halka uzak olduğu çin kaybetti diyenler var, 25 milyon kişiye halk demiyor da 27 milyona halk diyor adamlar
Muhabbetin üzerinden 1 yıl geçmiş dostlar yerel seçimde içlerinden geçtik. Ümit etmeye devam.
Hocamızın 16:10 daki sözüne binaen yazıyorum. Öğretmenim,özel sektördeyim. Aldığım maaş yetmediği için sabahtan gece yarılarına kadar ders anlatmaya çalışıyorum. Lümpen lümpen konuşmuyorum. Öğrencilerimi yetiştirmek için en iyisi olmak için de çabalıyorum ama çalışma tempom buna bir nebze negatif etki sağlıyor.
İyiki varsınız 🙏
Evet durumunuz gerçekten üzücü, garip olan varlıklı insanların çocuklarını özel okula yollayıp öğretmenlerin asgari ücret almalarını sorgulamaması. Sanırım eğitim için değil sosyal ortam için gönderiyorlar. Bahçeşehir kolejinin bile asgari ücretle öğretmen çalıştırması ve çiğköfteci açar gibi kolej açmaları. Eğitime değil de minimum giderle maksimum parayı kazanmak derdindeler
@@yenercan6330 👏👏👏 çok doğru dediniz
Alper hocanın videosunu görünce bir mutlu oldum biraz sakinleşip düşünürm diye, başlığa uygun olarak bir hayal kırıklığı yaşadım, gerçekten eğitimli eğitimsiz hiç bir “yetişkin”in gençleri skine takmadığının kanıtı gibi bir video olmuş 🙏
sadece gençleri değil, göçmenleri, yoksulları .... psikoloji/psikiyatri daha ne kadar politikadan kaçabilir sorusunun cevabını yorumlar Alper Hoca'ya yapıştırmış. İmtiyaz ve hasta-doktor ilişkisinin yapay hiyerarşisi ile elinde tuttuğu güç Alper Hoca'da kocaman bir kör nokta yaratmış. Analizden sıkıldık, sentez yok mu hocam?
Evladım, bu beyler bırak gençleri ülkeyi, insan onurunu takmıyorlar belli ki, ben de aynı nedenlerle açtım izledim, yazık. Not. İzmirli değilim
Cok haklisiniz cagla mesela insanlarin deprem bölgesinde akpye oy verenlere tepkisini de cok yalnis degerlendirmis. Insanlarin tepkisi deprem bölgesinde binlerce ökene ölülerine bile sahip cikamamalari hesabini sormayi bile düsünememeleri.
Alper hocaya olan çok yüksek saygımı tamamen kaybettim. Buraya 10000 karakter antitez yazardım ama hayatında hiç maddi sıkıntı yaşamamış ve gençliğini 1980-2000 arasında yaşamış, ömrünün büyük çoğunluğunu yurtdışında geçirmiş birinin günümüz Türkiye gençliğiyle empati kurması imkansız. Üzgünüm Alper hoca, toplumdan çok uzaksın. Sen burjuvazi hastalarının varoluş problemleriyle ilgilenmeye devam et. Biz hayal kırıklıklarımız ve depresyonumuzu da yanımıza alıp, yakın tarihin gördüğü en aşağılık oluşumla mücadele etmeye devam edeceğiz. Çünkü bizim şeriat geldiğinde kaçacak İsviçre’miz yok.
1980 -2000 arasında hayatın çok kolay olduğu kanısına nereden vardınız anlayamadım. Nasıl bir hayat vardı sizce ?
karşı tarafı anlamak ve hoşgörülü olmak zorunda olan taraf gene mi biz olduk...
Artık her şeyi devletten beklemeyin lafı her şeyi muhalefet seçmeninden beklemeyin olarak değişti sanırım...
'karşı taraf'
karşı taraf diye düşünmek zaten izdirabi doğuran.....
:/
Kesinlikle katılıyorum , neden hep anlamaya çalışan taraf biz oluyoruz … biz diğer tarafın hiç umrunda bile değiliz …
@@alevarin6800 teşekkürler yorumunuz için , ben de tam dediğiniz gibi yapıyorum , insanlarla uğraşmak yerine nasıl düzeltebilirim ona bakıyorum, bu da başka bir bilinç seviyesine gitmemize yardımcı oluyor . Böylelikle gücü kendimde toplamış oluyorum karşı tarafa saldırarak enerjimi harcamıyorum …
Yurtdışında yaşıyorum. Burası bir ütopya değil. Burda da sorunlar var. Ayrıca fiziken uzak olsanız da zihnen Türkiye'den tamamen kopamıyorsunuz. Ben "bundan sonra Türkiye gündemini takip etmiycem" diyorum, her seferinde bi saçmalık oluyor, "çok önemli" bi şeyler oluyor, yine kendine çekiyor. Aileniz, arkadaşlarınız orda olduğu için, hatta ona bile gerek yok doğup büyüdüğünüz, sizi şekillendiren yer orası olduğu için sürekli düşünüp endişe ediyorsunuz ister istemez. Uzakta da olsanız hayalkırıklığı ve "acılaşma" size de sirayet ediyor.
Ama tüm bunlara rağmen, Türkiye'den uzaklaşıp daha "düzgün" bi ülkeye taşınmış olmanın verdiği kafa rahatlığı paha biçilemez. Korna örneği verilmiş, o bile tek başına insanın mental ve duygusal kapasitesini öldürebilen bi şeyken Türkiye'de sürekli bunun gibi irili ufaklı sayısız saçmalığa maruz kalıyorsunuz. İnsanı tüketen bi durum. Ekonominin son 10 yıldır sürekli kötüye gitmesi, iş imkanlarının kısıtlılığı, liyakatsizlik, siyasiler tarafından sürekli nefret objesi haline getirilmek, kadınlar başta olmak üzere güvenlik endişeleri filan derken cidden yaşaması çok zor bir yer Türkiye. Avrupa'nın en dandik ülkelerinden olan Yunanistan'da bile bunların onda birine maruz kalmazsınız.
Türkiye'nin vatandaşlarıyla kurduğu ilişki tam bir "toksik ilişki". Gereksiz gaza getirip "biz ve onlar" diye ayırıyor (hem ülke içinde iktidar vs muhalefet olarak, hem de dünya çapında biz vs diğerleri şeklinde). Karşı çıkanı dövüyor. Paranıza el koyup ara ara ekmek kırıntısı vererek maddi olarak kendine bağlıyor. Asla ve asla uzaklaşmanıza izin vermiyor. Videoda bahsi geçti mi hatırlamıyorum, Tanpınar'a atfedilen bir söz var: "Türkiye evlatlarına kendisinden başka bir şeyle meşgul olmak imkânını vermiyor.” Bu bütün ülkeler için geçerli diyerek kendimizi kandırmayalım. Burda tanıdığım İranlı, Suriyeli arkadaşlar zaten hayal kurmayı bırakmışlar, o travmayı sindirmişler. Finlandiyalısı, Norveçlisi falan bizi anlamıyor, Almanlar ise kendi geçmişlerini hatırlayıp bize acıyarak bakıyor. Batı dünyasından bi Rus, Macar ve Brezilyalı arkadaşlar bizi biraz anlayabiliyor, ama biraz. Onlar bile şu son 10 yılda yaşadıklarımızın ufak bi kısmını anlattığımda şaşırıp kalıyorlar. Türkiye'nin durumu baya özel yani. Kötü anlamda.
Alper beyi de, İlker Canikligil'i de, bu programı da çok seviyorum. Bu bölüm de çok iyi başladı, konu zaten cuk oturmuş, üzerine düşünülesi, ufuk açıcı şeyler var, teşekkür ediyorum şahsen. Ama genel olarak, kusura bakmayın biraz "tuzu kuru" olmanın getirdiği bi şey mi bilmiyorum ama "missing the point" durumu da var videoda. Belki çok hızlı oldu, üzerine tam düşünülemedi, henüz ikinci tur olmamıştı falan, bilmiyorum. Ama daha derinlikli, işin bu "toksik" kısmını da işleyen, kendi çevrenizdeki "elit CHPliler"in, "seküler kesim"in dışındaki insanlarla da empati kurabilen bir video daha gelebilse güzel olur. Sonuçta önereceğiniz şey değişmeyebilir, kendi görüşünüzdür. O kesime yönelik tespitleriniz de doğrudur. Ama bunlar da bi azınlık. Anadolu'yu tanımıyorsunuz (!?), bari İstanbul'daki Ankara'daki muhalifleri tanıyın, "laik atak geçiren CHPli teyze"lerden ibaret zannetmeyin. Sevgiler.
❤
dediklerine %100 katilmakla beraber elit olmayan seküler kesimin de gözardi edildigini düsünüyorum. isci cocuguyum, ailem laik ve müslüman ama asla elit, tuzu kuru olmadik. toplumun bircok katmani var ve herkes kendi sosyal balonu cercevesince cikarim yapiyor. tam da dedigin gibi "bizler ve onlar". bu ülkede kac tane biz kac tane onlar var, bunu da düsünmek lazim.
@@samuraimaidai3943 👏👏👏
Harika yanıt olmus tebrikler
@@samuraimaidai3943 biz ve onları yok edecek olan şey herkesin kapsandığı Atatürk'ün belirttiği milli kimlik etrafında toplanmaktır. Etnik kimlik, laiklikten uzak olan düşüncelerin sindirilmesi gerekmektedir. Bu dediğimi yapan hiçbir parti de mecliste şu an yoktur.
Bizi düşünüp böyle bir video çektğiniz için teşekkür ederiz ama olaya bulunduğunuz sosyo-ekonomik konum sebebiyle bizden daha farklı yaklaştığınızı düşünüyorum.
Ben 18 yaşında,üniversite sınavına hazırlanan bir gencim. Buna rağmen seçim sürecinde elimden gelen her şeyi yaptım. Sosyal medyada insanları ikna ettim,mitinglere katıldım,kendi yemek paramdan kısıp sticker bastırdım onları sokak sokak dolaşıp yapıştırdım. Sonuç olarak kazanamadık ama bu benim için tüh neyse denilip geçilebilecek bir şey değil ne yazık ki. Benim geleceğe dair tüm planlarım alt üst oldu. Üniversite sınavından iyi bir sonuç alacak,güzel bir üniversitede özgür bir öğrencilik hayatı yaşayacak,gidebilirsem Erasmusa gidecek hatta sonra da yurtdışında yüksek lisans yapacaktım;hayalim buydu. Şimdiyse “üniversiteye gitsem nasıl geçinicem,erasmusa gidemem dolar 30 lira olacak,istediğim sonucu elde edemezsem mezuna kalamam kitaplar,özel dersler daha da pahalanacak,dersten eve gelirken bir suriyeli tarafından taciz edilir miyim,6284ü kaldırırlar mı,biber gazı taşımak suç mu.”gibi dertlerim var. Ki benim maddi açıdan durumu iyi bir ailem var. Buna rağmen ben böyle endişelere kapılıyorsam daha orta gelirli insanları düşünemiyorum bile.
Anlayacağınız hepimiz belli bir yaşa gelip işlerini yoluna sokmuş,iyi bir geliri ve birikimi olan insanlar değiliz. Bizler genciz,bizler kadınız ve bizim için bu ülke her geçen gün daha yaşanılmaz oluyor.
Umut aşılamaya çalıştığınız için teşekkürler.
Çoook sevdiğim Alper hoca ve İlker hoca bir cevap verseler bu yazılanlara. Azra çok haklı...
Azra sen şahane bir gençmişsin ❤ Kendini ne güzel ifade etmişsin. İncelikle... Bizlerden iyi günler görmen dileğiyle
Azra bu yaşta kendini bu kadar iyi tanıyıp, ifade eden bir birey şartlar ne olursa olsun başarılı olmanın bir yolunu bulacaktır.. umutsuz olma, iyi günler görmen dileğiyle...
Hayal ettiğin her şey gerçek olacak Azra 'cığım.. Üniversite sınavını kazanacak, en güzel ortalamayı tutturacak, Erasmus yapacaksın...İstediğin üniversitenin resmini, Erasmus yapacağın ülkenin fotoğrafını masana as...Koç üniversitesi Anadolu bursiyerliği programına bak...Yüzün yere, gönlün dara düşmesin...
Ne sanıyordun yönetim değişince sen sınavı kazanır kazanmaz dolar 10 lira mı olacaktı, yada Afganlar küstüm oynamıyorum diyip gidecek miydi 10 günde bütün bu problemlerin çözülmesi zaten en az beş yıl yönetim değişse de 5 değişmese de nasıl bir hayal dünyanız var abi sizin realist olun az
abi sen ne anlatıyorsun gözünü seveyim alper hocam, sadece para konusu bile değil bu özgürlük, duruş, tepki verme gücümüzü kaybettik buna üzülüyoruz tabiki hayat bitmedi ona da üzülüyor değiliz evet ölmedik ölmedik diye mutlu mu olalım
Cano sen, "özgürlük, duruş, tepki verme gücünü" 28 Mayıs 2023 akşam saat 21:30 da mı kaybettin.Bu kanser hep vardı ciğerlerine metastaz edince mi fark ettin bunu? Dik dur gözünü seveyim evet işin sonunda iş paraya varacak senin için olmasa da inandığımız (ikimizin de) insanlar için öyleydi
@@randomhuman5525 ya git şuradan trol
@@randomhuman5525 1 tanesi çullandı bile hahahahahahahahahahah
10. dk'sina kadar dinleyebildim. Durumu iyi analiz edebildiğini düşünmüyorum. Sanırım kendi yaşam alanı içerisinde değerlendiriyor. Danışanları ekonomik nedenlerle azaldığında, sahip olduğu gayrimenkullerin vergileri astronomik olarak arttığında, giderleri katlanarak çoğalıp, gelirleri o oranda artmadığında aynı videoyu tekrar yapsın isteriz.
Ezgi Hanım bu adam bilgili, iyi eğitimli, bir kaç yabancı dil bilen kültürlü birisi. Yani cebini ve Türkiyedeki mal varlığını düşünerek veya bunların içerisinde hapsolmuş bir şekilde bu yorumları yaptığını düşünmeniz enteresan çünkü bu adam dünyanın her yerinde yaşayabilir her türlü donanıma sahip vergi arttı diye gelip burada lanet olsun vs. diyeceğini sanmam bunu muhtemelen sizin bizim gibi Türkiyeden başka çok da seçeneği olmayan insanlar yapar :). Burada kendisi kısaca şunu söylüyor gibi: " Bu devirde gemisini kurtaran kaptan :) "
Bir tarafa, bilmek zorunda mı halk, ilgilenmek zorunda mı işte seçimini yapıyor sonuçta diye bütün sorumluluklardan azade bir portre çiziliyor. Diğer tarafa ise nedense hayalin kırıldıysa bir şeyler yap, oturma, oturuyorsan da eleştirme deniyor. E hani halkın görevi değildi? Halk dediğiniz hangisi ve hangisini yapacak? Bir taraf ne kadar yanlış seçimler yaparsa yapsın, hem de diğer tarafı yüzde bi milyon etkiliyorken bu kararları, onlar politika ile ilgilenmek, anlamak zorunda olmayan sıradan ve hatasız insanlar oluyorlar. Ama biz en basit zaruri haklarımızı bike şu yüzyılda hala kazanamamış ve bunun için mücadele ediyorken e beğenmiyorsan diğer tarafı suçlayamazsın, gerçekçi hayal kur falan gibi hala azarlanıyoruz. Yeter gerçekten. Verdiğiniz ülke örnekleri ile burasının arasında bir rönesans fark var. O insanlar elbette bilmez cumhurbaşkanını, ama onun her şeyi çoktan hallettiği hayatı benim dipteki her gün hem politikacısı hem kendi halkı tarafından sürekli hakarete uğrayan hayatıma bir örnek olmuyor. Gerçekçi hayalleri önerdiğiniz gibi gerçekçi de konuşun o zaman. Bir de depremzede meselesi. Onlara edilen sitem neden hep başka tarafa çekiliyor? Ölseydiniz dediyse biri insan değildir onu hiç konuşmuyorum zaten. Ama oradaki oy oranını görüp, biraz önce beraber, yaşadığı yalnızlığa, yetişilememişliğe, hak ettiği çadırın satılmasına ses çıkarttığın, bunları yaparken çok uzakta oturduğu evinden sana sus siyaset yapma devlet oradaydı diye iftiracı iftirası atılmasına rağmen orada kalıp sesini duyuramayanlara ses olmaya çalışırken birden aslında devletin orada olduğunu, hiçbir hata olmadığını öğrenmiş oluyorsun. Ben senin derdin için dert yok sen yalan söylüyorsun diyenlerle bile savaşmışken şimdi sen de dert yok diyorsun o zaman ben ne için savaştım sitemidir bu. Bunu anlamak çok mu zor.
Okuduğum en haklı yorumlardan biri, ellerinize sağlık.
Halk politikayı bilmek zorunda değil diyor adam sen bir öğretmensen öğretmeyi bil onla ilgilen doktorsan hastanla ilgilen işini yap diyor bunu nasıl anlamazsın allah rızası için biraz mantık ya valla çok bir şey istemiyorum
@@talhaay3410 halkın bilmek zorunda olmadığı iddia edilen politika ve politikacıların aldığı her karar hayatının refah seviyesini etkiliyorken ve hala en farz haklarını bile alamadığı bir ülkede yaşıyorken insanlara işine bak demek gerçek dışı kalıyor. Ayrıca sizin anladığınız sizi ilgilendirir benimki beni. Senli benli üslubunuzu ve her şeyi herkesten iyi anlayan zihninizi kendinize saklayın lütfen.
Eleştirme demiyor.
Sonuna kadar katılıyorum
Hocanın bu görüşlerine katılmak mümkün değil. Hoca da bize hayal kırıklığı yaşattı. İşini gücünü kurmuş insanların ( zamanında az da olsa imkan varken), empati den yoksun biçimde konuşmalarından bıktık usandık artık.
Teşekkür ederim Alper hocam kaç gündür kendimi çok kötü hissediyordum, şimdi intihar etmeye karar verdim.
Yaşıyor musun
@@lazzidezzo7518 Maalesef. Hemde hala Türkiyede!
@@dugunevitefcisi3784 ben yine de sevindim.
Hayatımda gördüğüm en dürüst en zeki değerli bir insansınız siyasi görüşü ne olursa olsun gerçekçi söylemlerinden dolayı sizi selamlıyorum hocam
Gerçeklikten bu kadar uzak, bu kadar yukarıdan bakan, bu kadar izleyicisini tanımayan yorumlarla dolu az şey izlemişimdir bu kanalda. Sırf popüler olmayan görüşü dile getireyim diye çaba sarf edilmiş gibi hissettirdi.
Alper Hocayı çok önemserim ama yaşadığımız hayalkırıklığına ve ümitsizliğe inanılmaz bir mesafeli gördüm. Olmaz. Biz rejim istilası altındayız bunun psikolojik temelini görmek lazım. Sen ne yaptın diyor ya ben Türkiye Gönüllüleri üyesiyim deli gibi çalıştım ümit ettim ki rasyonel olarak gitmemeleri için bir sebep yoktu. Ama manipülasyonla gitmediler. Bunun yıkıntısı üzerimizde. Toplum bilim okuması eksik.
Gitmek isteyenlere atılan lafa katılmıyorum. Başka ülkeler bizi çok istediği için gitmek istiyor değiliz. Ya da oraya çok güzel uyum sağlayacağımızı düşündüğümüzden değil. Burada bir gelecek görmediğimizden gitmeye çalışıyoruz. Genel olarak hayal kırıklığı yaşayan insanlara karşı tavır alınan bir bölüm olmuş gibi sezdim. Katıldığım yorumlar da vardı tabi ki.
Psikologların genel olarak iyileştirmek için hastalarına takındığı tavır. ‘Aaamaan kafaya takılacak bi şey yok, sen çok büyütüyorsun kafanda.’ Çok büyük çoğunluğunun sorunlara karşı yapılabilecek bir halt olmadığını bildiğinden, sorunun sende olduğunu, çözmeye devam etmen gerektiğini ve buna para yatırman gerektiği algısını yerleştirmek. Sorunlar çok büyük, çok fazla ve psikologlarla ilgili değil. (Psikologlarla ilgili olan kısmı da sana psikolojik zarar verenler.) Maksat ayağıma gelen müşteriyi niye göndereyim? Çoğu meslek grubu gibi bunları da besliyor ülkenin durumu. Hepsi bi şekilde yolunu bulma peşinde. Bu ülkedeki insanların yüzde 95 inin doğru amaçlar peşinde ve samimi olduğunu kesinlikle düşünmüyorum.
@@ebubekirdundar4026 Her şey mükemmel olsa bile sen gene sen olduğun için bu yaşadığın sorunlar çözülmeyecek. O yüzden kendini güçlendirip sağlıklı başetme metodları edinmelisin. Oturup ağlamak dövünmek hiçbir sorunu çözmez, ayağa kalkıp bu sorunu nasıl çözebilirim diye düşünmek gerekir. Psikoloğun görevi de kişiyi bu süreçte yüreklendirmek ve kişinin sormadığı soruların sorulmasını sağlayarak sorunun kökeni ve dolayısı ile çözümünü sağlamaktır. Çevremizi değiştiremeyiz ama bu çevrenin bizde oluşturduğu hasarı en aza indirebiliriz.
@@ebubekirdundar4026 "Aaamaan kafaya takılacak bi şey yok, sen çok büyütüyorsun kafanda." Bunu diyen psikolog kim söyleyin de eşimiz dostumuz kapısından geçmesin. Çok yanlış yapıyor. Psikoloğunuz böyle bir insansa bu tavrınız da çok normal
Söylemek istediği gittiğinizde orada bir gelecek kurmanın buradakinden daha kolay olmayabileceğini düşünmenizi istemesi.
@@ebubekirdundar4026
Aynen katılıyorum.
Alper Hocam yine çok kıymetli bilgiler vermiş. Ben de nacizane bir katkıda bulunayım. Alper Hocam aynı şeyleri almak istediğiniz peyniri alamayıp ucuzunu aradığınızda insanın işine gücüne odaklanması zor oluyor. Okuldaki aç kalan öğrencileri görünce geleceğin daha iyi olabilmesi için çalışmak daha zor oluyor. Her zaman aldığım peynir bile sayılamayacak olan labnenin ucuzunu almak zorunda kaldım ve bunun müsebbibinden nefret etmek hakkım diye düşünüyorum.
İlk defa söylediklerinize katılamıyorum aslında katılmak değil hissedemiyorum.İşim yürüme mesafesinde on dakikalık mesafede yürürken bile her seferinde sabahın sekizindeki dolmuşların korna sesleri beni çileden çıkarıyor stres yüklenip işe gidiyorum sırf bundan kurtulmak için bile başka ülke en çok istediğim şey.Otuz yaşın üzerindeyim yıllardır elimden geleni yapıyorum saygılı davranarak kendimi değistirip dönüstürüp geliştirmeye çalışarak ama attığım her adımda zorlanıyorum bu ülkede artık.İlk turda seçim sabahı kalkıp işime gittim iş çıkışı da göçmek isteğim ülkenin dilini öğrenmek için çalışmaya kütüphaneye gittim bugün de aynısı yapacağım elimden gelenleri yaptığım halde bu söylediklerinizi hayatımda zaten uyguladığım halde ( ve öğretmenim bireysel olarak çevreye doğruyu güzeli anlatma gayesindeyim yıllardır. ) sorumluluklarını alıp iki ayrı işte çalışmama rağmen temel ihtiyaçlarımı karşılayamayan, saygısızlığın kültür haline geldiği bu ülkenin çabaladıkça bana zarar vermesini istemiyorum.Bu duygular içinde olan benim gibi sayısız insanın da dediğiniz gibi sorunun bireysel hayatımıza bakmakla üstesinden gelineceğine inanacağını sanmıyorum.Sizi anladığım kadarıyla yorumladim ve çok seviyorum iyi ki varsınız.
Seni yaşlılar yurduna davet ediyoruz.
@@lodosslumehmet6660 yani ?
@@gokcegunes9040 Sana laf söyledim.
@@lodosslumehmet6660 Tamam
Beni de biri davet etse .
Flu TV'yi seviyorum! Seçim dolayısıyla hayal kırıklığına uğradı, örselendi, bu video ile de psikolojik destek alıyor; bunu da bir videoya çevirerek değerlendiriyor. Cidden hayranınım Flu TV :)
Alper Bey'in böyle insana kendini de sorgulatan, zihnimizde belki bir kıvılcım oluşturan konuşmaları çok değerli. Teşekkür ederim.
Bu kanalın bir de halkın gerçeklerinden uzak olmayan bir sosyoloğa ihtiyacı var.
“Gerçeklikten uzak olduğunuz için hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.” ana fikrinde bir videodan sonra bunu yazmanız ironik olmuş.
Kimin gerçeklikten uzak olduğu noktasında aynı fikirde değiliz.
25 yaşındayken babamı 5 gün içinde kaybettim. Ayrıca iktidarın hiç sevmediği Alevi bir kadınım. Yani benim için ne aile desteği var, ne devlet desteği var. Çok zor şartlarda okudum ve İstanbul’da zor şartlarda belli bir standartı sağlamaya çalışıyorum. Tüm bunlara rağmen hayatımda hiç umutsuzluğa kapılmadım, her zaman bir çıkış yolu vardır diye düşündüm. Yine kapılmıyorum ama bu sefer çıkış yolunu bulmak hepimiz için çok zor olacak onu biliyorum. Söylemek istediğiniz şey “toplumların başına tarih boyunca her şey gelmiştir, kendimiz için en iyisini yaratmalıyız” gibi bir düşünce anladığım kadarıyla. Haklısınız ama herkesin bu motivasyonu sağlaması o kadar kolay değil. İnsanların içindeki bu boşunalık hissi geçmediği sürece harekete geçmelerini beklemeniz doğru bir yaklaşım değil.
Yurtdışı konusuna gelince de, evet bizi istemiyorlar ama burada da insan olmanın sağladığı haklara sahip olamıyoruz o nedenle denemeye değer. İçerik için teşekkürler.
basin sagolsun kardesim, en güzel seyler hayatina girsin insallah
@@samuraimaidai3943 teşekkür ederim 🙏
Bu bahsettiginiz duygular içinde dahi nezaketten ödün vermeden, güzelce ifade etmişsiniz kendinizi. Sizin gibi insanların da olduğunu görmek ne güzel efenim😊
@@selen7947 güzel yorumun için teşekkür ederim ✨
Yalancı siz devletin bütün yardımlarından nemalanıyosunuz hiç hak etmediğiniz halde bari teşekkür edin
"13 yıl boyunca İsviçre' de yaşadım gayet iyi koşullarda.Kimse beklemiyor onları. Daha iyi bir hayat bulamayacaklar orada." 2 saniye içinde nasıl kendinizle çelişmeyi başardınız hayran kaldım hocam. Galiba hocanın demeye çalıştığı ilk başta belirttiği gibi genelleme yaptığı insanlardı. Ben burada sürünmektense yurt dışında sürünmeyi tercih ederim. En azından schengen bölgesinde istediğim ülkeye gider gezerim.
"13 yıl boyunca İsviçre' de yaşadım gayet iyi koşullarda." Adamın iyi koşullarda yaşaması, yaşadığı ortamdan fazlasına bağlı. Türkiye'den gidip göçmen olduğunda, oranın halkı sana Türkiye' de bizim Suriye'den-Afganistan'dan kaçan göçmenlere baktığımız gibi bakacak. Çöpçülük, amelelik ve kamyonculuk yapmak için fazla zengin olan halkın uşaklığını yapmak için ülkeye alınıyor olacaksın. Kariyer, eğitim ve iş birliği için orada bulunmak başka bir şey, memleketini terkedip sığınmak başka bir şey.
@@onebreh Yani çöpçülük, amelelik ve kamyonculuk yapmak için herhangi birini ülkeye alacaklarını zannetmiyorum.Çek konsolosluğunun önünde dinlediğim hayat hikayelerinden çıkardığım sonuçlar neticesinde söylüyorum. Sürünmek derken yurt dışında mühendislik mesleğimi icra ederken sürünmekten bahsetmek istemiştim.
Jahrein bu ekonomiyle ülkeye geldi. Siz gidin boş insansınız vallahi
@@lodosslumehmet6660 Boş bir insan olduğumu sadece istediğim yerde yaşamak istememden mi çıkardın.Neden ad hominem yapmadan bir argüman üzerinde tartışamıyoruz?
@@wunduniik4042 Bence mühendislik yapıyor olmanız da sandığınız kadar fark etmeyecek. Bu arada göç etmeyi düşünüp değerlendirmiş biri olarak yazıyorum bunu. Burada hoşlanmadığım ve umutsuz olduğum çok fazla şey var. Yalnız burada maruz kaldığım gıcık edici şeylerden daha fazlasını orada Ermeni soykırımı, Kıbrıs, İŞİD, Suriye operasyonları, İslam vb bir çok konuda ön yargılı insanların yaratacağı gıcıklık ve bunun üzerine binen ülkesini terkedip sığınmış olma etiketini taşımak bana ağır geliyor. Yani burada kendine, kendi değerlerine uygun bir cemiyet-cemaat edinmek daha kolay ve ister istemez kartlar böyle dağıtılmış olduğu için kaderinin bir parçası. Coğrafya kader, ama az da olsa doğaçlama kabul eder :)
Alper Hocam sizi şu sıralar daha çok görmek isteriz, herkesin ihtiyacı var :)
Bu video bana saçma bir biçimde umut verdi valla, seviyorum bu adamı evet kendimize bakmak zorundayız açık ve net
seçim sonrası milletin ruh sağlığını düşünen adam gibi kanal
😅😅😅😅😅😅😅
😂😂😂😂
Babayı kazanır
Thanks!
herkes alper gibi düşünse türkiye’de bir halt değişmez
Bomboş bir konuşma olmuş teşekkürler 🙏
Cihangir fanusunda çok güzel bir gün.
Alper beyin flutv deki tüm programlarını nerdeyse izledim her defasında içime sinmeyen birşeyler oluyor. Öncelikle herkes birşeyler değişssin istiyor ama kimse birşey yapmıyor kısmına katılmıyorum sadece Sincanda 2000nin üzerinde müşait vardı bu seçim, özellikle gençler çok çabalıyor yaşlılarda artık pek iş kalmamış. Kendisi veya çevresindeki kişiler belki hiçbir şey yapmıyor olabilir. İlker beyin dediği gibi aradaki fark da kapanması imkansız olan bir fark değildi, sanki olmayacak birşeye insanlar inanmış gibi örnekler vermek doğru değil bence. Özellikle Türkiyede ekonomik buhranların iktadarı değiştirdiğini çok gördük…Devlet tüm gücünü kendi için kullanırken bir deve karşı bu kadar sonuç almış olmak bile iyi birşey. Kimsenin bu konuda gerçeklikten kopuk hayeller kurduğunu düşünmüyorum. Kendisi bence gerçeklerden biraz uzaklaşmış, bu hissi bir kaç bölümde de aldım.
Bir toplumun kültürü sadece yemek, dil, edebiyat ,mimari ,türküler,ninniler gibi maddi ve maddi olmayan kültür değildir. Kadına değer vermek, sokağa tükürmemek, sağ şeritten gitmek, aile değerleri ,hayvanlara saygı ,adalet duygusu ,yayaya yol vermek,kırmızı ışıkta durmak ,çevreye özen ,iş ahlakı...gibi daha bir sürü kavramı ekleyebiliriz. Tüm güzel erdemlerinizle, hayatın sizi koruyacağına inanıyorsunuz. Ama erdemin ,ahlakın kaybeden olduğunu görmek insanın içini ACITIYOR be Hoca
Hocam kadınlarla, queerlerle, gençlerle, öğrencilerle, işsizlerle aynı gemide olduğunuzu düşünmeniz çok naif gerçekten. İlker Bey'le aynı gemide olabilirsiniz. Ama aynı gemide değiliz maalesef.
arkadaşımın kuzeni parasızlıktan okulu bıraktı inşaatlarda çalışıyor şu an gerçekten aynı gemi muhabbeti yalan tamamen.
tamamen aynı şeyi yazacaktım. Alper hocaya kırıldım doğrusu.
Adam nefret uyandıracak bir tane şey dememiş ya. Bi aynı gemideyiz lafını çekip buna mı sinirlendin gerçekten .
Kadınlarla aynı gemide olmadığı kesin, çünkü kadınlar diger saydıgınız kesimlerle aynı gemide olmadığını oy verme adresleriyle belli ediyor.
Hoca iyi hoş da kendi muhiti dışını zerre bilmiyor. Biz de kitap okuyoruz iyi kötü de o kitap kapandıktan sonrası var bir de, pencereden hangi manzarayı seyrettiğiniz gibi.
Alper hocama katıldığım ve katılmadığım noktalar var. Bir kere öyle öldük bittik demeye gerek yok. Hayat devam ediyor. Öte yandan bu defeatism bizden önceki nesillerde ideolojiye daha çok bağlılık yaratırken yeni nesilde daha çok bireyselcilik doğuruyor gibime geliyor. Bu yüzden öncekine kıyasla daha fazla "Neyse ben avrupaya iltica edeyim" gibi şeyler duyuyoruz. Bence ülkenin kurtuluşunu bu getirir ama bu değişim tamamlandığı zaman ortada ülke kalır mı orasını bilemem.
Suriyelilerden Afganlardan hiç bahsetmeden, hiçbir şey değişmiycek her şey aynı devam edicek diyebilmenize gerçekten şaşkınlıkla karşıladım. Et her yerde pahalı bu arada mesela. İstanbul ekonomisi derken...
Türk genci genel olarak mental sağlığına size danışacak kadar para ayıramadığı için örnekleminiz ciddi anlamda kıt kalmış. Yoksa bu yorumları yapmanızı başka türlü açıklayamıyorum. Ezilmeyen dalımız kalmadı yıllardır hala narsistlikle ve sorumluluk almamakla suçlanmak çok acı. Sandığınız gibi bi küsme de yok, seçim sonrası mesai nasıldır onu da bilmiyorsunuz belli ki.
Çok iyi ifade etmissiniz durumu
cansu abla benle arkadaş olur musun
Hayal kırıklığı değil bizimkisi; resmen hayat kırıklığı...
Bizim hayatımız kırıldı.
Kıran girdi derler ya sürülerdeki bulaşıcı hastaliklarla oluşan ölümlere, bizim de ruhsal ve maddi anlamda hayatlarımıza kıran girdi.
Ne özgürüz, ne mutluyuz, ne de umutluyuz. Ölsek de kurtulsak.
İki akıllı adamı seyretmek ve bilgilenmek çok güzel, teşekkürler...
Turkiyede yapılan bu seçim sosyolojik bir durumdur. İnsanlar birbilerinin psikojilerini ister istemez etkliyor. Kişinin kendine dönmesi, ekonomik durumunun iyi olması gibi etkenlerde bazen yeterli olmuyor. Markete, kafeye gittiğinizde veya trafiğe çıktığınızda o negatif üslubu enerjiyi alıyoruz. Bizde seçimler sadece seçim değil tarafgirlik oluşturan, ayrıştıran, düşmanlaştırarak yapılır. Bu yüzden farklı ülkelerden verilen örnekler bu bağlamda değerlendirilmeli.
Thanks
Alper hocamın bu videoda genel olarak dağınık bir görüntü çizdiğini düşünüyorum. İzlerken yer yer rahatsız edici haksız ithamları da oldu. Tam olarak ne anlatmak istediğini anlamak da güçtü. Zayıf bir video olmuş.
Alper Bey’in tüm programlarını keyifle izlerim fakat bu videosu keyfimi fena kaçırdı.
Bu kadar tuzu kuruluk bana fazla geldi doğrusu.
Hocama katılamıyorum 22 yaşında hem okuyup hem de yaşamak için 2 senedir çalışmak zorunda kalan bir genç olarak. Benim için çok şey fark edebilirdi bazı şeyler değişseydi. Ekonomik krizi yaşayacağız, geçecek gibi düşünemiyorum. O yüzden önüne geçemediğim büyük bir öfke var içimde, makul bir birey olarak kalamıyorum.
Alper Bey, filozofi doktorasini yaparken, duruma cok notr, ve de insanlarin duygu ve sosyal durumundan uzak aciklamalar olmus. Bazi soylediklerinize katiliyorum, mesela cok politik bir ulkeyiz cunku olmama gibi bir luksumuz yok.
Ve ne olursa olsun, insanlarin kalkip hayatina devam etmesi gerekiyor, cunku baska yapicagimiz birsey de yok, fakat yasanan durumun caresizligini ve de bunun insanlar ustundeki duygu durumunu da validate etmek gerekiyor, patolojik denemez. Bazi dusunceler filozofik acidan etik olmayabilir, ama hissetmek dogaldir, cunku zaten etik bir ulkede yasamiyoruz.
Ama olay insanların günlük yaşam biçimlerini etkilemeye başlıyor. günlük yasantimiz etkileniyor. Kutuplaşma... Ekonomi, eğitim, sağlık, adalet. Özellikle eski tabirle orta direk doğrudan etkileniyor... Bunun için mücadele edenler de var. Yok değil... bedel ödeyenler var... yeterli olup olmamasi ayri ama bu mücadeleyle belli bir oy alınabiliyor ve bu da olmasa işler daha da olumsuz olabilir...
Hocam genel olarak konuşmalarınızı çok beğeniyorum.Bu sohpet muhabbet de genel olarak çok güzeldi fakat başka ülkeye gitmeme konusuna katılmıyorum, biz o kornaya basılmasın diye çok mücadele verdik çok fazla sorun var sadece iktidar bazlı değil her şey saymakla bitmeyecek sorunları var bu ülkenin ve kimsenin hiçbir şekilde değişme çabası yok.Aile’den başlıyor tüm ülkeye yayılıyor, iyimser bakmak için inanın çok çaba sarfettik fakat boynumuz tutuldu.Size hayatta başarılar diliyoruz :))
Hocanın cok yanıldığı bir nokta var; kimse zaten yurtdışından davet geldiği için gitmiyor…. Daha insani koşullarda yaşamak için gidiyor. ‘Onlar da seni bekliyorlar’ fikri biraz absürt.
Aslında bir bakıma bekliyorlar. Almanya geçenlerde nitelikli işçi almak istediklerini söylediler.
@@babycake10 Katılıyorum iskandinav ülkeleri çıldırıyor işçiler için. Ama bir yerden sonra orasıda göçmenlere kapanabilir.
Orada demek istedigi biraz, imkani olan zaten gidiyor durmuyor burada, geriye kalanlar gidemedigi icin burada kalmak zorunda kaliyor. Bi vize icin randevu alsan 2 ay sonrasina veriyorlar, cevabini da 3-5 ay sonrasinda donuyorlar. Burada ki vasifsiz adama Avrupa gel buyur, biz de sizi bekliyorduk demiyor neticede. Kaliyorsan da mecbur birseyler yapmak icin ugrasmak zorundasin, baska caren yok ki yani.
Dünyanın göçmen sorununun geldiği noktada, bir de müslüman ülkeden göç ettiğinde "onlar da seni bekliyorlar(!)" fikri göz önüne alman gereken bir gerçek. Yabancıların Türkler hakkında önyargıları var ve bunlar yakın zamanda sığınmacı krizlerinin de etkisiyle daha da kuvvetlendi. Adamlar işlerini yaptırmak için oraya göç kabul ediyorlar. Bu göç edip işlerini görenlere göster(me)dikleri saygıyı değiştirmiyor.
@@onebreh Dediklerinizi anlamakla birlikte kişisel tecrübelerimin biraz daha farklı olduğunu söyleyebilirim. İşinizde iyi olduğunuz sürece "sizi bekliyorlar". İş konusunu bir kenara bırakacak olursak, eğer yeterince sabrınız varsa insanlara kendinizi ve geldiğiniz kültürü de yeterince iyi yansıtabiliyorsunuz. Tabii ki bu zaman alıyor ve sosyal çevrenizi oluşturma süreci epey yıpratıcı ama zamanla var olan önyargıları kırmanız gayet mümkün. Son sığınmacılarla Türklere karşı tutumun olumsuz yönde etkilendiğini de kişisel tecrübelerimle söyleyemem. Örneğin, Pakistandan veya Suriye'den gelmeniz, Türkiye'den gelmenizden oldukça farklı algılanıyor Almanya'da.
Sizi mantıklı biri olarak görüyordum ama gördüm ki siz tahmin ettiğimden de algısı acık birisiniz,mantıklı bakış açınız varmış.Güzel yorumlarınız için teşekkürler
Ağzınıza sağlık. Peki "artık doktor dövebiliyoruz" psikolojisini nasıl değerlendiriyorsunuz? insanların elit olduğunu düşündükleri kişilere dair nefret ve intikam duygusunu da konuşur musunuz?
Evet bence de konuşma da atlanan en büyük kısımlardan biri buydu. Hocamız kendi açısı/çevresi gereğince elit ve kendini halktan ayıran bir tavrın zedeleyici olduğunu vurguluyor fakat bu alt kesimin elite biriktirdiği öfke ve nefret ne olacak bu süreçte ondan bahsedilmiyor.
@@ozturkemincan aslında doktorlara elit diyebilir miyiz? elit bir tabakadan gelmiyorlar. kasabalardan, köylerden, memur ailelerinden gelen çalışkan çocuklar bunlar. ellerinde viski, yalılarda oturmuyorlar. öyle astronomik rakamlar kazanmıyorlar. (devlette çalışanlar) elite değil de zekaya mı bu düşmanlık? otoriteye düşmanlık desem, bu halkta öyle yerleşik bir otorite karşıtlığı olmadığını biliyoruz. anlamlandırmak zor.
Çok olumsuz yorum görüyorum ama gerçekten o kadar güzel fikirler var ki videoda. Belki de buradaki tohumlar bir gün izleyenlerin hayatında yeşerir, heralde ancak o zaman bir şeyler değişmeye başlar hem ülkede hem de herkesin hayatında. Çok teşekkürler video için
Hem entellektüel seviyemizi artırıp hem terapi yapıyorsunuz ah FluTvim üzümlü kekim ❤️
FluTV'yi pandemi zamanlarından beri psikolojik terapistim olarak gördüğümden üyeyim 😅
Sohbet biçiminde Harika izahatlar.
ilginç bir şekilde bu kanalda en fazla karşı çıktığım video bu oldu :)
Alper bey hislerime tercüman olmuş dert görmesin. Bunu yaşamayan bilemez anlayamaz tüm çabalar boşadır maalesef. Esg der ki milletin sorunu dinlemek ve empati ne kadar doğru.
27.40 .çorumda yaşıyorum. İş yok. Kiralar uçtu. Yirmili yaşlardaki gençler ,benim gibi, mucize eseri iş bulsa asgari ücretin çeyreğini veriyorlar tam gün için. Konya da geçen sene iki ay kaldım. Yaşanabilir yerlerde kira asgari ücretin minimum üçte ikisinden başlıyordu. Şimdi muhakkak artmıştır. Anadolu da ekonomi diye bir şey yok insanlar kendi yağlarında bile kavrulamıyorlar.iki sene öncede adanadaydım. Orda zaten asgari ücretle geçinmek falan hikaye. Arkadaşım üç kişi ile birlikte eve çıkmayı planlıyordu. Hepimiz çalışsak ucu ucuna geçiniriz dedi
tuzu kurular, paris isvicre diyor napcaksın xd medyada görünür olanlar hemen bir politik pozisyon alma pesinde , sen umrunda deilsin ki
Şuan kiralar 6-7k dan başlıyor bazılar 3+1 bile değil. ( Konya'da)
Anadoluda yaşayan insanların ÇOĞU (Memleketi anadolu olanlardan bahsediyorum tabii ki) zaten atasından kalan toprakla evle bilmemneyle bir şekilde barınma problemini çözüyor. Bu problem çözüldükten sonra orada çok da harcayacak bir şey yok gibi..
@@mertakinci zaten bu insanların çoğu 40-45 yaş üstü insanlar. Yani geçinme derdi çok çok zor olanlar değiller. Değil mi? Ama sizin anlatmak istediğinizi anlamadım. Bu insanlar zaten başka insanların ekonomik anlamda ne kadar zorlandığını bilemezler.
Maaşı ve evi olan boomer lafı. Ben yaşlı değilim. Bir kadın olarak geleceğimi, sosyal güvencemi evlilik kurumuna bağlamak, hayatımı bir erkeğin geçimine bağlamak istemiyorum, çalışmak istiyorum. Sistemden ve sonuçlarından rahatsız olmamanı da yadırgamıyorum. Senin değerlerini yansıtıyor olabilir ama benim beklentilerimi karşılamıyor.
Boğulan insanların, kendilerini boğanların "ölmesini" dilemesi veya bu düşünceden rahatsızlık duymamaları ahlaksızlık değil meşru müdafaadır.
Bu kafayla zor boğulan bir insan normal bir ortamda boğanın adilce yargılanmasını ister öbür türlüsü kana kan dişe diş oluyo onun devri bir tık geçti sanki ha ne dersin
bravo....
Bu video olmamış bence ,seçimden ziyade çok daha farklı şeyler dönüyor ülkede . Ve bizi direk etkiliyor. Herhangi normal bir ülkede yapılan normal bir seçimden bahsetmiyoruz. En basiti Hüda-par’ın meclise girmesi bile bir sürü kadının hayatını direk olarak etkileyecek. Neyse umarım biz kötümserizdir, düşündüğümüz gibi olmaz.
Bu yazdıklarımı kesinlikle linçlemek amacıyla yazmıyorum sadece gitmek isteyen biri olarak kendi gözümden durumu açıklamak için yazıyorum. Türkiye'de iyi seviyede bir okulda yazılımla alakalı bir bölümde okumaktayım ve bitirmek üzereyim . Hazırlıktan beri kendi alanımda çalışıyorum ve Türkiye'deki öğrencilerin yaşadığı birçok zorluğu ben ve arkadaşlarım yaşamadık. Mezun olduğumda Türkiye'de kalsam da maddi olarak bir sıkıntı yaşamayacağımın farkındayım. Ancak bugün ben sokakta bıçaklanırsam, gece uyurken daha sağlam olsun diye daha fazla kira verdiğim evim başıma yıkılırsa, faillerimin hiçbir hesap vermeden özgürce dolaşacağı fikrini kabullenemediğim için gitmek istiyorum. Bugün dünyanın herhangi bir yerinde kimsenin geldiğim için sevinmeyeceğini biliyorum ancak ben ve benim gibi insanlar bu ülkede daha da fazla istenmiyor. Seçim sonuçları yüzünden neredeyse hiç etkilenmedim, çünkü gerçekten bu ülkeyi kafamda bitirdim. Üzgün değilim bana soracak olursanız biraz bencilce de olsa gerçekçi bir bakış açısıyla fırsatım varken değerlendirmek istiyorum.
Lütfen Alper hoca ile daha çok program yapın İlker bey.. Bu gerçekçilik iyi hissettiriyor. Teşekkür ederim..
Bölüm seçimden hemen sonra çekilmediğine göre tahmininiz tutmuş. Anadolu'yu çok iyi tanıyormuşsunuz Hocam :))
yazmayayım dedim ama başaramadım; 10 yıldan uzun süredir yurtdışında yaşıyorum, etrafımda 6 aydır burada yaşan Türk de var, benden daha uzun süredir burada olan da. Hocamız gibi bir deneyim yaşayan tek bir iyi eğitimli Türk'e rastlamadım. Ayrıca, Almanya iyi eğitimli göçmenleri kendine çekmek için 40 takla atıyor, sizi bekliyorlar yani. "uyan, duş al, kahveni iç, çalış yine ama dilini geliştir & yurtdışındaki işlere başvur", bence. Sevgiler.
Her sey gonlunce olsun
bayıldım efsane bölümdü konudan bağımsız her alanda uygulanması gereken şeyi söyledi aslında hocam
Gençler (ben dahil) biliyorum yasadigimiz hayak kirikligini .. ancak artik yapabilecegimiz tek sey bence kendimizi belli konularda gelistirmek okumak izlemek uretmek olabilir. Sanmiyorum toplumsal bir kurtulusun varolacagini. Bireysel olarak gidebildiginiz yere gidin ,gidelim ❤ hepimiz icin guzel seyler olsun
Şartlar ne olursa olsun, bireysel olarak daha huzurlu bir hayat geçirmek için çabalayalım. Yaşama bir kere geldik, tekrarı yok. En kötü şartlarda bile yaşam sevincimizi kaybetmemek için bireysel ölçekte bir şeyler yapalım. Benim de bir genç olarak moralim bozuldu ancak dünyanın sonu değil... Dediğin gibi bireysel olarak yapabileceklerimizi yapalım.
Sabah kendime dedim ki ben de…
Standart bir vatandaşla aramdaki farkı açmayı devam edersem, gerçekten anadilimi unutmadan yaşamak imkansız bir hale gelecek.
@@iselamii2882 Neden, türkçe konuşabileceğin hiç mi dengin yok :D
Çok iyi bir yayın oldu, evet yaşamaya devam. Esenlikler 🍀🍀🍀
Saçma bir yorum olmuş suanki düzende kendini istediğin kadar geliştir hicbir şey ifade etmez
Bence umut gerçeğin ta kendisi. Gerçekle yüzleşmek müthiş umut verici. Tam da size yakışır bir konuşma. Tebrik ederim.
ek olarak bir kadın olarak daha güvende hissedebileceksem, benim için yurtdışı yeterince mantıklıdır. Beni beklemeseler de olur, yasaları uygulasınlar yeter.
İzahı çok güzel, son zamanlarda dinlediğim güzel bir söyleşiydi ✨
Katılmıyorum, malum kişinin öldüğü gün hayatımın en mutlu günü olacak. Bu kadar kinsizlik hali iyi bir şey değildir. Size yaşam alanı tanımayan bir topluluğa iyi olmaktan vazgeçin. Kimse bizim dostumuz değil.
Yaşama devam edebilme konusuna katılıyorum. En nihayetinde hayat senin kendi çizdiğin sınırları zorlamanla alakalıdır. Aşamayacağın sınırlar için sonra üzülürsün.
Sen sanıyormusun o ölünce müritleri tahtı bırakacak
@@kayra3364 müritleri tahtı bırakmayacak belki ama halk o müritlerin peşinde gitmeyecek
Benim de... Bayram ilan edeceğim
@@kayra3364 bal gibi birakirlar
o partiyi ayakta tutan tek kisi, malum insan.
Alper Hoca, 24 saat konuşsa dinlerim. Çok etkileyici bir anlatımı var. Seçimle ilgili de yurtdışı oyları ve yabancı seçmenler kaderimizi belirledi. Ve evet cehalet her dönemde vardı ama bu kadar ülke gündemini belirleyici değildi maalesef. Post truth ve populizm maalesef bizim ülkeyi çok kötü etkiledi. Buradan çıkışın anahtarı yine okumaktan, bilimden, eğitimden geçiyor! Okuyun, okutun arkadaşlar! Bu toplumun aydınlanması için çok okumak gerek! Aydınlanmak gerek!
Ayrıca hocamın dediklerini yapmaya çalışıyorum, okuyorum, okuyorum, kendimi geliştiriyorum ve öğrencilerimde bir kıvılcım oluşturmaya çalışıyorum. Çevremi değiştirmeye çalışıyorum....
Yaban ve deniz kurdu kitaplarını tavsiye ederim. Türk halkı çok pratik.
Biz ne kadar okursak okuyalım hiçbir şekilde insanlarda bir etkisi olmuyor hiçbir pratik güç elde edemiyoruz hiç kimse ikna edilemiyor okuduğumuzla kalıyoruz. Bireysel olarak ne kadar gelişirsek gelişelim en sonunda bir ötekine bağlanıyoruz ve toplumsal cam tavan her yerde bir hapishane gibi okumuşların üzerine kapanıyor. Okuduğumuzda bir iki roman falan hani 900 sayfalık bilimsel kitaplar çoktan çöpe atıldı. Bir yerden sonra tek çözüm ermiş hayatı yaşamak gibi geliyor bana.
@@umutsahin8444 maalesef bu toplum okumaya çok geç başladı. Dünya klasiklerini bile cumhuriyet döneminde türkçeye kazandırmış bir milletten bahsediyoruz! Bizde hala demokrasi, adalet, hukuk, anayasa, özgürlük, farklılıklara saygı gibi kavramlar oturmamış maalesef! Dünya tarihini bilmiyoruz, kendi tarihimizi bile bilmiyoruz! Bu nedenle okuyup anlayıp düşünmekten başka bir yol bulamıyorum ben…
@@umutsahin8444merhaba, yaban roma nı Kütahyada geçiyordu 2024 yerel seçimini on yıllar sonra CHP kazandı, bir şeyler değişiyor biz daha hızlı olmasını istiyoruz o kadar. 😃
@@fatmacolakseferoglu8167 Merhabalar 1 yıl önceki yorumumu görünce kısa bir şaşkınlık geçirdim bu benmiydim diye.Şuan kütüphaneye kitap ödünç almaya gidiyordum.Artık bambaşka bir insanım hayata geleceğe dair ümidim var. Şu bir yılda öğrendiğim en büyük derste hayatı bir "başkası" üzerinden yaşamanın anlamsız olduğu kendimizi geliştirelim en yakın çevremize dokunalım yeter bizim ışığımız etrafa yayılır. Şimdi de kitapları kendimi geliştirmek kendi sevdiğim şeylere yatırım yapmak amacıyla alıcağım. Bu hayatta ki en büyük gerçek değişim hakikaten de her şey değişiyor çoğunlukla da iyiye doğru değişiyor. Bunu okuyan kim varsa ümidini kaybetmesin her şey geçiyor her zorluğun da bir kolaylığı var. Sabrımıza gayretimize tutunalım biz yeter. "Her şey kötüye gidiyor " İnancının çokta bir gerçekliği yok bu yorumda kanıtı . Sorumluluğu bir başkasına atmayı bırakıp kendimize odaklanınca her şey düzeliyor. Her kötü gördüğümüz dönem de de olayda bir hayır var bunu da unutmayalım. Haydi selametle.
Rüyamda nedensizce ağlayıp, uyanıp, tost yiyerek bunu izledim... Biraz iyi geldi, sağolun... Şimdi tekrar uyuyacağım...
Esneklikten bahsetmişken, yurtdışında sadece birkaç sene bile olsa yaşamak insana büyük şeyler katıyor. Eğer yeterince esnek ve resilient iseniz ve genç yaşlarda taşındıysanız kendinize daha iyi bir yaşam kurmak mümkün. Beni Türkiye’de de ailemden başka kimse beklemiyor o yüzden değişen pek bir şey yok açıkçası.
Para ve Üniversite diploması gerekli. Paran gidersin yoksa kuzenim gibi yabancı birine yalakalık yaparsın.
@@ugurr999uu6 katılıyorum, sonunda biri söylemiş
Maslov'un ihtiyaçlar hiyerarşisinin belki de ilk katında umut olmalıydı. Zorluklarla dolu bir hayatta umut en temel ihtiyaç oluyor maalesef. Yaşanılan üzüntü sadece bu umudun boşa çıkmasında kaynaklanmıyor. Aynı zamanda insanın başkalarına olan empati yapma özelliğinden kaynaklanıyor. Evet biz bi şekilde işimize geri dönsek bile 7 yıldır, 10 yıldır bu rejim yüzünden hapiste olan insanları düşünmenin acısı içimizde.
Ama Alper hocam siz halkın bilgili olmasını beklemiyorken, nasıl oluyor da aynı zamanda aynı halkın farklı kesiminden sakin ve zaten hiçbir şey değişmeyecek bilgeliğinde olmasını bekliyorsunuz , bu tuhaf değil mi?
Alper hocanın tek saçma videosu olabilir tam bir vakit kaybı. Biz neden politikayla ilgilenelim ki diyor, onlar bizi yönettiği için olabilir mi ?
Esas sorun 'politikanın bu kadar hayatımızın içinde olması' diyor. Yani tavuk mu yumurtadan yumurta mı tavuktan diyor. 🤭
@@bettypark855 Ama bunun sebebini çok saçma bir yere bağlıyor. Örnek verdiği avrupa ülkesinde hayat ve aktüel politika sakin. Bizde ise göçmen krizi, terör, ekonomik kriz, cemaat krizleri var aktif olarak hayatımızı etkileyen. Haliyle hepimizin politikayla ilgilenmesi ve kendini geliştirmesi gerekiyor ki Erdoğan da baskı hissedip ekonomi politikasını biraz düzene soksun.
flu videolari ilac gibi geldi derdim, de bu tam antidepresan olmus..umutsuzluktan sıyrılıp devam etme gucu verdi
Hayal kırıklıklarıyla başa çıkmayı Istanbulun en lüks semtlerinden çıkmayan bu iki adamdan öğrenmeye çalışmak üzücü. Ülkenin geneli ile sizin yaşadığınız hayal kırıklığı bir değil. İlkeri uzun zamandır severek izlerdim ama artık kendisine gelen her eleştiriyle ehere zehere diye dalga geçtikçe sesine bile katlanamaz oldum.
Alper hocayı uzun zamandır bekliyorduk. Lütfen arayı açmayın
Merhabalar Alper Hocam, size katilmadigim bazi kisimlar oldugunu soylemek istiyorum. 26 yasinda, escinsel ve kadin olarak su ana kadarki hayatim boyunca calisip cabaladim, hicbir zaman kurban psikolojisinde olmamaya ozen gosterdim. 1 bucuk senedir Belcika'da yasiyorum (bi annem var, isci, evsiz. Zengin falan degilim kendim calisip geldim) ve buraya geldigimden beri Turkiye'nin kurbani oldugumu hissediyorum. Sokakta sebepsiz yere, yalnizca dis gorunusumden dolayi yedigim dayaklar, tehditler, taciz ve psikolojik siddetin cok daha az oldugu bir dunya mumkunmus mesela. Ya da bir toplulukta, fikirlerimi acikca dile getirdigim icin ertesi gun sessiz muameleyle dislanmiyorum.
Bir de benim yaslarimdakiler ve daha kucukler baska hicbir yonetici gormedi. Hayal kirikliginin asil sebebi umutsuzluk; bir seyler yapmaktan vazgecmenin sebebi ise ogrenilmis caresizlik diye dusunuyorum ve bunun ne kadar derin oldugunu sizin yasinizda bircok siyasi degisim gormus birinin anlayabilecegini dusunmuyorum maalesef. Bize cocuklugumuzdan beri hakaret ediliyor babamiz(devlet) tarafindan sirf boyle oldugumuz hatta sirf var oldugumuz icin.
Teşekkürler. Gerçekten gerekli bir programdı.
yurtdışından bizi beklemiyorlar evet ama en azından hayvan gibi çalışıp, sefalet içinde yaşamayacağız. Hiçbir varlığı olmayan insanlar için yurtdışında daha iyi hayat kurma hayali hiç de saçma gelmiyor bana. Burada açlıktan başka bir geleceğimiz yok.
Eğer kendinizi geliştirirseniz gayet bekliyorlar söyliyim. Türkiye'nin köyünden Almanya'ya üniversite okumak için geldim üniversite okurken part time çalışıyorum ve kiramı her türlü giderimi ödüyorum ailemden para almıyorum üstüne aileme yardım ediyorum yazın tatilimi yapıyorum ve İNSAN gibi yaşıyorum yıllık 23 gün iznim var insanlar çalışma saatlerime saygılı ve genel olarak bana saygılı. Alman hükümeti okulu bitirmemden sonra burada kalmam için pek çok olanak sunuyor ve sadece 1 senede 500 euro devletten öğrenci yardımı aldım bu yardımlar için bir başvuru yapmadım onlar dedi ki enflasyon var destek çıkıcaz. Kısaca bu oraya gitsen yine aynı hayatı yaşayacaksın kafası tamamiyle yanlış. Türkiye'de olsaydım nasıl geçinirdim hayal bile edemiyorum şimdi yazın Portekizden sonra İtalya mı İsviçre mi yapsam diye plan yapıyorum. Türkiye'de insanlar yaşamıyor üzgünüm ama gerçek bu.
Kesinlikle katılıyorum yolunuz açık olsun ❤
@@mertas6435 Mert bey peki hangi alanda okudunuz ve o işi mi yapıyorsunuz şu an? Ben sosyoloji mezunuyum ama sosyal bilimlerde iş bulmak daha zor gibi bana Almanya, İngiltere olsa da örneğin. Yanlış bir kanı da olabilir tabii. Çevrenizde göçmen olup, alanı dışında çalışıp memnun olan var mı? Aslında şunu sormak istiyorum, hangi işleri yapabilme yetim olursa göçmen olarak daha şanslı olurum?
@@tuğçeağören bilgisayar mühendisliği okuyorum ve yaklaşık 2 senedir şef olarak çalışıyordum bir hamburgercide şimdi kendi alanımda yazılımcı olarak iş buldum. Alanınızla ilgili fikrim yok ama dil kasıp akademisyen olabilirsiniz pek çok imkan var. Alanı dışında çalışıp memnun olan insan var evet ben. 2 yıl alanımdan alakasız çalıştım ama gayet memnundum burada en düşük işi bile yapsanız hayat standartınız gayet yaşanabilir olacaktır.
@@mertas6435 teşekkür ederim 🙏🤗peki göç ettikten bir süre sonra ailesini yanına alan birisini gördünüz mü? Anne baba kardeş gibi... Devlet bu konuda zorlayıcı mı?
Cehaletin her iki kesim için geçerli olduğunu kabullenmek lazım. Teşekkürler hocam 😅
Ailem taşrada yaşıyor. İç Anadolu'da. Haydi lüksleri yok diyelim, temel gıda maddeleri aynı pahalılıkta.
Uzun bir yorum da yazmistim ama videoyu bir kerede ozetlemek gerekirse "" tone deaf" denebilir. (Turkce tam karsiligini bulamadim) Flu candir o ayri 💛
Yıllardır KK yı zerre istemediğim halde kendisine oy veriyorum yetmedi sandıklarda görev alıyorum çalınmasın oylar diye. Bi ara hatta chp ye üye oldum sonra dayanamayıp istifa ettim. Mahalli üyelerin akplilerin adaletsizliğinden hiçbir farkları yoktu. Kendi yaşam şartlarım içinde yapabildiğim bu kadar. Karşı taraf benim hayat konforuma müdahale ediyor, pahalılık, yaşam tarzı, imkanların kısıtlanması vesaire vesaire. bu arada bursa da yaşıyorum . Ben gibi olanlar nasıl olsun da hayal kurmasın ve gerçekleşmediğinde çökmesin.
Dunya'yi değiştirmeye gücüm yeter sanıyordum 25 yaşımda...Neden yapamadığımı dinliyorum 50 yaşımda...✋
Ben de şuna takıldım hem ben vatandaş olarak bunları yapmak zorunda olmamalıyım diyorlar hem de sen ne yaptın diyorlar. Abi seçin birisini.
24:50 Bir Türk milliyetçisi olarak size biraz kızdım hocam ama Pazar günü akşamının sokaklardaki tablosu ile dün akşamki tabloyu gördükten sonra size hak verdim. Maalesef halkımızın çoğunluğu boş ve gereksiz şeylerle daha çok mutlu oluyor. Gerçekleri görmeyip hayallerle yaşıyor.
Kendisine işkence yapan veya yaptırtan birisinin ölmesini, hasta olmasını veya daha kötü duruma düşmesini istemek ve bundan mutlu olmak nasıl patolojik olabiliyor ya da "ahlaksızlık" olabiliyor anlamadım? Oğlunuza işkence yapıldığını ve çaresizlik içinde hiçbir başvuru merciinizin ve adeletin de olmadığını düşünelim, işkence yapanların ya da yaptıranların ölmesini istemeyeceğinizi düşünüyorsunuz? Daha iyi anlaşılsın diye uç bir örnek verdim. Kimisi içinse bu hayatından çalınan on sene bazıları içinse yirmi sene olabilir. Sınanmadığınız bir konu ve bu konunun muhatabı insanlar hakkında yargıda bulunmak, bilemedim...?
Çok çok teşekkürler. Kaldığımız yerden hayata ve mücadeleye devam. Sizi seviyorum..
Başka bir ülkeye gitmek isteyen insanların bakış açısını bu kadar "sığ" bir çerçeveye sığdırmak da nereden çıktı inanın çok şaşırdım. Mesela benim okul çağına gelmek üzere olan bir çocuğum var. Ayrıca mesleğim gereği danışmanlık verdiğim firmalara da, eğitim verdiğim öğrencilere de nereden olurlarsa olsunlar uzaktan hizmet ve ders veriyorum. Yani ben dünyanın istediğim yerinde işimi yürütebilirim. Türkiye'ye de çalışmaya rahatlıkla devam edebilirim. Peki çocuğum, çocuklarımız? Onların geleceği? Ebeveyn olmayı ve hatta insan olarak yaşayabilme kaygısını nasıl bu kadar hafife alabiliyorsunuz? Lütfen şu insan yaşamının doğasına aykırı olan "genelleme" gafletimizi bırakalım artık... Sizin gibi ilgiyle takip ettiğim insanlar bile bunu yapınca gerçekten büyük bir hayal kırıklığı yaşıyorum... Ayrıca, nitelikli insanları her ülke ister. İnsanca yaşamak isteyen herkesin yolu ve bahtı açık olsun.
"Peki ya kadınlar... Kadınlarımız?" Kusura bakma tutamadım :) Haklısın tabi ki. Bu programları daha dikkatli yapıyorlardı. Ufaktan kahve muhabbetine dönmeye başladı. Cüneyt Özdemir'de de var benzeri. Bir sosyolog arkadaşı var. Akşama kadar entelin kahve geyiği :) Tabi ki Flu tv'nin bana kattığı şey çoktur. Ufak kaçaklar oluyor buna benzer aralarda.
Tam da düşündüklərimi deyən bir insan görmək. Özü də Alper hocam kimi birinin mutlu oldum.
ilk defa oy kullanan bir sürü öğrencim intiharın eşiğinde şu an, saatlerce biraz moral vermek için uğraştım. Bazılarını aileleri üzüldüğü için azarlıyordu hatta. Bu öğrenciler kendilerini yetiştirmek için uğraşan, seçimde sandık görevlisi olan çocuklar. Kendim elinden geldiği kaldığı kadar insaların cahilliğini, ötekileştirmesini aşmak için yıllardır canhıraş uğraşıyorum. Dediğiniz cafede oturup söylenenlere lafım yok ama geri kalanlar olarak bunu haketmedik. İlk işsiz kaldığımda tssb ve major depresyon teşhisini konulmuştu bana da. Bu seçim biraz umut olmuştu. Şimdi zaman geri sarılmış gibi. Yobaz aileme okumayı kabul ettirmem bile sağlığımın yarısını zaten götürdü. İnsan gibi yaşama umudum tamamen söndü. Yaşamaya devam etmek lazım lafını duymak benim için zorbalığa uğramak gibi şu an.
Yaşadığınız sorunlar maalesef Türkiye'nin gerçeği ve kimse bunları inkar edemez ama bunu değiştirmek için bir seçim zaten yetmeyecekti. En az 30-50 yıllık doğru bir eğitim politikası (Belki 100 yıl) gerekiyor. Toplumu eğitimle değiştirmek gerekiyor. Bu iktidar-muhalefet kavgası gibi basit bir şey değil. Çok daha derinlerde çözülmesi gereken, çok boyutlu bir sorun. Kısa ve orta vadede seçimin hayatlarında bir şey değiştiremeyeceğini öğrencileriniz anlamalı. "Rte kazanırsa dükkanı kapatıcaz" diyerek haftalarca bu genç çocuklara propaganda yapıldı. Bu çok tehlikeli bir şey. Bir seçim sonucu yüzünden intihar etmeyi düşünen insanların olması gerçekten korkunç. Bunlar o çocukların suçu değil ama herkes biraz daha öngörülü davranmalıydı bu konuda. Seçimin ciddiyetini anlatayım derken, daha hayatla yeni yeni tanışan genç insanları karamsarlığa sürüklememek gerekiyordu.
Ben de ilk kez oy verdim.Sonucun böyle olacağını tahmin ediyordum.Kimi insanlar naif yapıda oldukları için hemen gaza geliyorlar.Ciddi ciddi kılıçdarın kazanacağını düşünmek ahmaklıktır.Şahsen ahmak olmadığım için hüsrana da uğramadım.
Emeginize teşekkürler,
alpey beyi özlemişiz.
Neşe dolu bir teselliydi. Teşekkürler ikinize de, sevgiler.
P.S.: iki hafta oldu, bi duş alayım bâri 🤣