Almanyayı Bağlamasıyla sallayan Türk * Murat Bay * Yeni Kaçmaz
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 13 ม.ค. 2019
- Almanyanın Offenburg Şehrinde Almanyanın en başarılı Senfoni Orkestrası ve Rolf Schilli ile beraber Mekik eseriyle bağlama kültürümüzü canlı tanıtan Müzik Eğitmeni ve Sanatcı Murat Bay'dan muhteşem gösteri. Ayakta Alkışlanan Sanatcı Murat Bay bizleri gururlandı.
MURAT BAY´ın müzikle ilgisi 11 yaşında iken başlar. Dedesi Abbas Bay'ın sazının tınısı,Baba Dursun Bay'ın çaldığı dilsiz kavalın yanık sesi onun hayatının önemli bir parçası olan müzikle tanışmasının nüvelerini oluşturur belkide. Ardından aile dostu Akdoğan Karaoğlan'ın kendisine bağlama öğretme çabaları...Çok geçmeden eniştesi Baki Gençdemir'in müzik grubuyla birlikte sahnede yer almaya başlar...Bu çalışmalar onu pratik olarak geliştirse de kendi tabiriyle "bir tıkanma dönemi" yaşar ve müzik eğitiminin gerekliliğinin farkına varır. Bütün olanaklarını zorlayarak Achern Özel Müzik Okulu ve daha sonra Karlsruhe Devlet Konservatuarı’nda batı müziği eğitimi alır. Bu eğitimle ufkunu genişletirken,halk müziğine duyduğu ilgiyle birlikte profesyonel çalışmaların de temelini atmış olur.
Sahne çalışmalarının yanı sıra Medya Müzik Üretim etiketi ile Kasım 2006’da piyasaya sürülen Grup Sır’ın “Zemheri”adlı albümüne dokuz güftesi ile katkıda bulunur, söz konusu yapıma büyük emeği geçerken, farklı kültürlerden yabancı müzisyenlerle de çalışma fırsatı bulur.
Bir süre sonra Alman devleti müzik okulu Städtische Musikschule’den (Offenburg) aldığı davet üzerine söz konusu okulda çalışmaya başlar. Halen burayla birlikte Städtische Musikschule Rastatt konservatuvarlarında öğretim görevlisi olarak çalışmalarını sürdürmekte....Bilgi ve becerilerini yeni kuşak öğrencilerinin yanı sıra müziğe gönül verenlerle paylaşmakta, onların bilgi sahibi olmalarına katkıda bulunmaktadır.
Müzikle ilgili birikim ve toplumsal düşünceleriyle, eğitim ve toplumsal içerikli projelere sunduğu katkı, ona 2010’da Güney Almanya bölgesinin iki yılda bir vermiş olduğu “Kültür Ödülü”nü (Kulturpreis Technologiregion, Karlsruhe) kazandırdı.
Yine Medya Müzik Üretim etiketi ile Haziran 2011’de piyasaya sürülen “Cemre Türküleri”adlı solo albümündeki 12 parçadan 9’unun güfte ve 10’unun bestesi Murat Bay'ın.
Sesine; bağlaması, şelpesi, curası ile eşlik edip müzik yönetmenliğini ve düzenlemesini de yaptığı bu albümdeki iki güfte ve bir beste de ağabeyi Cemal Bay’a, bir güfte ve beste de Ozan Şah Sultan’a ait.
Çalışmalarıyla hem Almanların hem de Almanya'da yaşayan farklı milletlerden müzikseverlerin ilgisini çekti,beğenisini kazandı. Akademik çalışmaları ve müzikal etkinlikleriyle Alman medyasında yer almaya başladı.Yakın zamanda büyük bir medya grubunun yaptığı belgesel çalışmasının konusu oldu.
Şuan yabancı müzisyenlerle beraber yürüttüğü „doğu-batı müziğinin buluşması“ projesine bağlı olarak, konser çalısmalarının yanı sıra albüm çalışmasınada başlamış bulunmaktadır.
Ayrıca Almanya’nın geleneksel müzik aleti olan Zither ve Bağlama’yı birleştirerek son dört yılda buna bağlı olarak Alman Zither orkestrasıyla birlikte birçok konser verdi. Bağlama ve Zither orkestrası için bir beste yazdı ve bu beste birçok kez seslendirilmesinin ardından Zither Federasyonu’nun eser arşivine girerek kalıcı yerini aldı. Bu Projesi hala devam etmektedir.
Başta Devlet Müzik Akademisi (Bundes Musik Akademie) olmak üzere farklı kurumlarda düzenli olarak seminerler vermektedir.
Müziğin, toplumlar için birleştirici ve evrensel en önemli olgu olduğuna inanan Murat Bay, albüm çalışmasının ardından sahne çalışmalarına ağırlık vererek seçkin müzisyenlerle birlikte, farklı halklardan müzikseverlerle buluşmak amacında..
Videoların devamı için Lütfen abone olunuz Saygılarımla