Ep.3 ME8 Alegerea ramei de ME (rama de 3/4)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 7 ก.ย. 2024
  • Opțiunile pentru alegerea ramei sunt limitate. Doar Dadant 1/1, 3/4, 1/2.
    Pentru o exploatare profesională opțiunea ramei nu poate fi decât una standardizată.
    #albine #apicultura2022 #me8 #stup #multietajat 8 rame #biodling #LÅG
    27 noiembrie 2022

ความคิดเห็น • 26

  • @mcm2016
    @mcm2016 ปีที่แล้ว +2

    Am gasit acuma acest canal si o sa urmaresc!

  • @jarcuadrian1579
    @jarcuadrian1579 ปีที่แล้ว +2

    salut foarte frumos si car explicatiile

  • @danielcincea
    @danielcincea ปีที่แล้ว +1

    Foarte frumos și la subiect. Mam abonat . Sănătate și succes în tot ce faci!

  • @alexandruchivaran239
    @alexandruchivaran239 ปีที่แล้ว +5

    Pe mine unul sincer nu m-a mulțumit explicația dvs în cazul ramei 1/2,în primul rand nu se ierneaza pe un singur corp ci pe doua iar ghemul de iernare este mult mai stabil și cu mobilitate mult mai mare formandu-se între corpuri,iar vara când se formează roiuri chiar și pe un singur corp nu exista probleme cu puietul tocmai datorita suprafeței mult mai mici de acoperit pt albina și trecerea mult mai ușoară de pe o rama pe alta

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว +1

      Bun. Rețin opțiunea dumneavoastră si voi avea un raspuns atunci când prezint optiunea 8x3/4 vs. 10x1/2.
      Atunci când am ales modeĺul acesta nici nu mă gândeam sa iernez pe un corp, dar acum acesta e chiar un punct forte.
      Multumesc pentru opinie

    • @alexandruchivaran239
      @alexandruchivaran239 ปีที่แล้ว

      @@tinumaftei7848 apreciez deschiderea dvs pt a comunicare și aștept cu nerăbdare următoarele clipuri video chiar dacă vor fi în primavara.Personal am ales în stupina rama 1/2 tocmai pt versatilitatea în exploatare și beneficiul deloc de neglijat al ramei unice,rama 1/1 a picat din start asa cum spuneați și dvs fiind o rama mare,greoaie în exploatare și neadaptata culesurilor scurte din tara noastră!Va salut cu respect!

  • @apiculturasinaturacusamit
    @apiculturasinaturacusamit ปีที่แล้ว +2

    Mai mic decat langstroth este voirnot sau warre .. dar personal mi se pare ca sunt prea mici pentru o apicultura profesionala . Mai degraba le vad ca nuclee de fecundare in special warre

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว

      Corect. Nu sunt stupi pentru apicultura intensivă. Mai ales fiindca majoritatea utilajelor automate sunt pe standard Dadant sau Langstroth.

  • @alinescustef8185
    @alinescustef8185 ปีที่แล้ว +1

    D-nu Tinu, va rog imi spuneti si mie daca cubul este izoterm? Este pentru pastrarea ramelor?

  • @bubububisor520
    @bubububisor520 ปีที่แล้ว +2

    Va salut !
    Mierea se face ,pe verticala ! iar albina pe orizontala !

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว

      Chiar si pentru stupinele care au ca obiect producția de material biologic se lucreaza mai rapid cu stupii verticali.
      Voi explica in serial..

  • @crinamitrea9849
    @crinamitrea9849 ปีที่แล้ว +1

    Tinule, Prokopovich a scornit stupul sistematic cu rama mobila în anii 1830 iar Lorenzo Lorraine Langstroth a gândit stupul ME în anul 1852. Ambele admirabile scorneli au reprezentat momente de cotitura în apicultura.... dar ce spun eu cotituri....!!!?!!!... Ne-am învârtit la 720 de grade după fiecare din ele. Asta-i jumătatea plina a paharului si-i uriașă și-i suculenta dar la orice pahar exista și o jumătate goala.... Exista un grup de cercetători care susțin ca varroa a putut trece de pe apis cerana pe apis mellifera doar în prezenta ramei Prokopovich pentru ca aceasta era mai lata de 40 cm (albina producea suficienta căldură pe intervalul de puiet capacit, dar datorita grosimii nefirești a ramei căldura nu se repartiza uniform pe toată lungimea pupei). Apoi, după ce a trecut pe rama Prokopovich varroa s-a întâlnit cu tehnica de inversare a corpurilor în stupul Langstroth care a dus la creșterea vitezei de propagare a varrozei. Este doar o teorie care a fost și experimentata și care are și o anumita logica pentru cel care știe bine ciclul biologic și reproductiv al acarianului. Tu fa-ti treaba și nu te uita ce-ti spun toți dilii și-arata-ne cum crești tu coloniile iarna în stupul monoetajat îngust, și vara în multietajat îngust. Injura-ma pana-ti plesnesc bojocii, dar eu asta cred...

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว +1

      Aș incepe cu un ha, ha, ha!
      Fiindcă măria sa, Varooa a fost descoperit 90 de ani mai târziu decât rama lui Procopovici!!
      Iar intalnirea parazitului cu ramele stupului vertical a fost cu cel putin un secol după ce acestea erau utilizate.

    • @crinamitrea9849
      @crinamitrea9849 ปีที่แล้ว +4

      @@tinumaftei7848 Tinule, varroa a întrat în România, din Bulgaria în anul 1978, dar a fost recunoscuta, oficial de autoritățile de atunci în 1981, ca să vorbim de România.... Faptul ca stupul a fost scornit în 1830, asta nu-nseamna ca a fost dus instantaneu în vecinătatea albinei asiatice.... I-a trebuit destul de mult timp sa fie popularizat și sa se răspândească spre Asia, si-apoi sa se-ntoarca încărcat de acarieni.... Repet, asta-i doar una din teoriile vizând modul în care varroa a trecut de apis cerana pe apis mellifera, însă este teoria care pentru mine are cea mai buna logica. Eu am citit despre aceste teorii, și ele toate-s argumentate-n felul lor, dar asta mi se pare cea mai plauzibila. Poate-s pe-o pista greșită dar pana la proba contrarie.... știi tu ! Atunci în intervalul dintre 1981 si 1986 când a-nceput sa fie folosit amitrazul toată lumea se dădea de ceasul morții pentru ca nu exista nici un medicament care sa omoare păduchele, dar nici nu înțelegeam ciclul reproductiv al lui. Toată lumea a fost luata pe nepregătite și fiecare încerca să intelega-n felul lui cum funcționează și cum sa limitam cât mai mult daunele.... Eu mi-am făcut lucrarea de diploma la ferma de reproducție de la Băneasa, condusa pe atunci (1985) de d-nul Visinescu și crede-ma prăfuiam stupii cu sineacar de ne vedeau dracii, însă nici măcar ei nu știau atunci, la vremea aia corect ciclul biologic al acarianului. Eu abia-n 1990, după ce am pierdut 600 de stupi din 1500 ai IAS Smârdan (Galati) am scormonit tot ce-am găsit la ICDA și IANB despre varroa și am înțeles abis peste 3 ani lungi și istovitoari cum funcționează și cum poate fi tinuta-ntr-un control mulțumitor varroa.

    • @radutroivasile
      @radutroivasile ปีที่แล้ว

      @@crinamitrea9849
      Sarumana !
      Ia-ti dat de cap la varooa , dupa ce i-ati dat in cap cu Varachet , sau prin managementul ramelor si cand si cand , cate o spalatura cu sineacar ?
      Multumec !

    • @crinamitrea9849
      @crinamitrea9849 ปีที่แล้ว

      @@radutroivasile Radule, nu doar despre cap e vorba ci de întreg ciclul reproductiv al acestuia pe apis mellifera .... Dacă înțelegi corect cum funcționează vei vedea ca exista metode biotehnice pentru a împiedică dezvoltarea exploziva a populației de varroa în asa fel încât sa fie suficiente 1 sau 2 tratamente anual, dar făcute ca la carte (prospect). Atunci când a apărut varachetul eu am omorât aproape 40% dintr-o ferma apicola pentru ca m-am bazat pe aparente. Din ignoranta și naivitate tinereasca am făcut prea multe fumigatii de-aiurea-n tramvai pe principiul ca uite....!.... varroa-i pe fundul stupului și albina-i încă pe rame. Varachetul era, atunci, o bine-cuvantare, dar trebuia sa înțeleg cât și cand sa-l administrez. Toate tratamentele omologate presupun ca sunt eficiente, dar cu siguranță au și efecte secundare. Un tratament admistrat de-aiurea-n tramvai atunci când nu trebuie este fix la fel de dăunător ca și un tratament care nu este dat la timp.

  • @bee-mer3809
    @bee-mer3809 ปีที่แล้ว +2

    Vorbiți de standardizare dar parca am văzut că aveți și ceva rame mai scurte printr-o lada, ceva improvizatii

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว +2

      E o discuție secundară.
      Din toamna aceasta stupina de ME8 a fost separată de stupina cu LS. A fost nevoie să o ajut pe aceasta ca să crească rame de LS mai multe. Tot ce este pe LS este un proiect comercial, totul e de vânzare. Încă nu am cutii proprii pentru LS, probabil vor fi din polistiren. Din iarna aceasta stupina pe ME8 va fi independentă fiindcă stupina de LS a fost pusă pe picioare.
      Seria de filme nu vizeaza decât stupul ME8.

  • @florindobre4162
    @florindobre4162 ปีที่แล้ว +2

    Salut!
    De ce corp de 8 x 3/4 și nu 10 x 3/4?

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว +1

      Episod separat.
      Mulțumesc!

    • @mcm2016
      @mcm2016 ปีที่แล้ว

      Nu vreau sa anticipez raspunsul dar poate are legatura cu ghemu de iernare !

  • @iuliuneamt3920
    @iuliuneamt3920 ปีที่แล้ว

    abureala

  • @hageriuliu4460
    @hageriuliu4460 ปีที่แล้ว +1

    Un Rus?....mai studiaza

    • @tinumaftei7848
      @tinumaftei7848  ปีที่แล้ว

      Chiar rus! 1814.
      Aveți alt nume?
      După ce oferiți alt nume puteți da sfatul de mai sus.