De vliegindustrie is een echte Jevons paradox: Verbeterde efficiëntie verlaagt de relatieve kosten van het gebruik van kerosine, wat de vraag naar de hoeveelheid verhoogt. Dit werkt de vermindering in gebruik door verbeterde efficiëntie tegen. Oftewel, zuinigere/stille vliegtuigen alleen zullen niet leiden tot minder CO2 of minder geluidsoverlast. Beleid werkt alleen als je de vliegindustrie verplicht in absolute getallen te verbeteren; alle relatieve verbeteringen in efficiëntie zijn getallenbedrog.
@@viewoftoday101 wel eens gehoord van meersysteemtreinen? Het probleem is een nationale instelling van infrabeheerders waardoor internationale treinen geen prioriteit krijgen. Met name regionaal internationaal treinvervoer kan veel beter. Oh en het Duitse spoor is een ramp. Dat moet Europese prioriteit nummer 1 zijn.
Ik ben dit jaar al 4 keer op pad geweest met de vliegtuig en ik slaap er geen minuut minder om. Op dit moment vliegen er namelijk duizenden prive vliegtuigen rond en varen er talloze cruiseschepen rond. Vele extra vliegverkeer voor de Spelen. Als de rijken en eliten er niks om malen waarom ik dan wel? Zolang het kan doe ik het ook gewoon.
Dit klimaat gejammer wordt als maar meer, naarmate wij beter gaan relativeren hoe goed wij eigenlijk tov Azie bezig zijn, en zien hoe 1 vulkaanuitbarsting weer vele jaren en miljarden in 1 klap te niet doen. Laten we vooral heel bang worden…
Allemaal leuk en aardig, de vloot van Aziatische vliegmaatschappijen gaan de komende tien jaar verdrievoudigen. Daar gaat een halvering van KLM of een halvering van de gehele westerse luchtvaart echt niks aan veranderen..
Wellicht ook even opsommen welke vliegtuigmaatschappijen de grootste gebruikers van SAF zijn, Air France-KLM is namelijk de grootste afnemer van SAF in de wereld. In 2022 kochten ze 17% van de totale wereldvoorraad in. Indien je SAF wilt bevorderen, moeten alle maatschappijen over de hele wereld eraan meedoen. Momenteel zijn wij al de wereldleider als het gaat om het gebruik van SAF.
Als ik naar Griekenland of portugal ga op vakantie, altijd lekker met het vliegtuig.. vind het spannend zo hoog 8 à 9 km boven de grond!!. Met een boeing 737.. Mij zal je niet met een trein reizen...
Ik heb voor het laatst in 2018 gevlogen vanuit Noorwegen nadat ik erheen gefietst was. Ik vlieg sindsdien bewust niet meer, wat kan ik tegen jongere generaties zeggen over vijftig jaar als ik door zou blijven gaan met vliegen?! Ik hoop dat we sterker kunnen zijn als simpele mensen en dat we vliegvakanties kunnen afschaffen.
Ik denk dat een vliegtuig vol met mensen die 1x per jaar op vakantie gaan toch nog altijd beter is dan iemand die een privé-vliegtuig bezit en daarmee het hele jaar door korte vluchten maakt. Qua co2 uitstoot.
3 หลายเดือนก่อน +6
Ben je nu je eigen vliegvakantie aan het goed praten? We vinden altijd wel een reden om te blijven vliegen 😂
"31 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 19 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 15 procent door de landbouw, 12 procent door de gebouwde omgeving". Waar in dit lijstje is "een van de grootste uitstoters, vliegverkeer" te vinden dan?
Ik woon in een huis met label A+, stook 800m3 gas per jaar. Heb 10 zonnepanelen op mijn dak, heb maar 1auto ipv 2, scheidt netjes mijn afval, heb bloemen en planten in mijn tuin waar de bijen en vlinders gek op zijn, ga op de fiets naar mijn werk en mijn werkgever compenseert de co2 uitstoot van iedere werknemer. Aangezien mijn CO2 uitstoot lager is dan gemiddeld ben ik CO2 negatief. Ik zou potdomme geld toe moeten krijgen als ik ga vliegen.
@@wicketmels mijn werkgever compenseert de co2 uitstoot van iedere werknemer, dit is gebaseerd op een gemiddelde wat een Nederlander uitstoot. Ik zit hier ver onder, dus negatief.
Ik Godfriedbomans ook! Ik ben een thuiswerker. en woon in overal op loop/fietsafstand vandaan. Tuin op het zuiden met schuifpui, waardoor ik nauwelijks hoef te stoken.
@@wicketmels die Erik is duidelijk geen vegetariër, anders had hij dat óók vermeldt. Maar hij geloof wel in sprookjes, dat iemand iets compenseert. ja, hoe dan ?
Echt erg nu ook de arme mensen kunnen gaan vliegen, laten we de belasting voor de vliegrijzen hoger maken zodat het alleen voor de elite blijft. Ohh en nu we toch bezig zijn zorg gelijk dat ik een subsidie krijg voor mijn privé vliegtuig
Vliegen is de afgelopen jaren, ook buiten de belasting, significant duurder geworden. Het was voor de meeste 'arme' mensen al onbetaalbaar, en is dat nog meer geworden. Daar hebben belastingen invloed op gehad, maar slechts voor een relatief klein deel. Andere factoren zijn veel bepalender geweest.
Kunnen jullie ook eens bereken wat het AANLEGGEN van spoorlijnen, bouw van treinen en efficiëntieverlies bij opwekking en transport van elektriciteit? Versus de aanleg van een vliegveld, bouw van vliegtuigen en de productie van kerosine? En dat over een tijdsperiode van...idk 10 jaar ofzo? Misschien wel een keer zo eerlijk om appel met appels te vergelijken. By the way...iedereen die lekker met het vliegtuig op vakantie gaat komende tijd: geniet ervan. Ik ga er ook echt niet minder om vliegen 😂
De CO2 uitstoot van een vlucht naar Bankok is inderdaad erg hoog. Maar wat ze er niet bij vermelden is dat de CO2 uitstoot per passagier kilometer van de nieuwste toestellen lager is dan dat van een personenauto, met 2 passagiers. Als je dus denkt het milieu te sparen en je gaat rijden naar Bankok, dan ben je net zo vervuilend bezig. Ik ken mensen die gaan met de auto naar Zuid Spanje, omdat ze vliegschaamte hebben, die voelen zich heel goed daarbij (belangrijk!!) maar helpen het milieu totaal niet
Grappig ze hebben mijn ook zitten interviewen, en ik zie mezelf niet terug. Ik was ook vrij positief over de luchtvaart, maar mijn gesprek past natuurlijk niet in het propaganda verhaal dat ze willen verspreiden. RTL Z schaam je, en belicht het niet vanuit 1 kant.
Schaamte praat je mij niet aan. Welvarendheid dat voor mij jaren en jaren terug niet voor mij van toepassing was, is dat nu wel en ook daar wil ik van genieten gaan en staan waar ik wil. Prima ik betaal wel.
Er is wel tegen te verduurzamen maar ik vind dat de insteek niet helemaal juist is. Iedereen wil nu dat we dingen minder doen en ons beperken, maar dat is gewoon niet realistisch, al helemaal met de bevolkingsgroei. Wat ik juist had gewild is dat we vooral gingen inzetten op het niet meer gebruiken van olie, maar het kunstmatig maken van brandstoffen. Het belangrijkste voor het milieu is dat de energie die we gebruiken van een circulaire (of hernieuwdbare) bron komt. Brandstoffen als HVO100 zijn dat omdat dat in essentie gemaakt wordt van planten. Als we hier op inzetten kunnen dit soort alternatieven goedkoper worden en de oude fosiele brandstoffen overnemen. Zo kunnen we ons leven zo blijven leven als we willen, maar is het probleem wel opgelost.
Zonnepaneel eigenaren moeten bijbetalen. Electrische voertuigen moeten straks de volle mep MRB betalen. Overal worden er te pas en onpas bomen gekapt. ZZPérs die thuiswerken moeten straks weer achteraan sluiten in de file om 05:00 uur omdat volgens de belastingdienst vrijwel iedere ZZP;er in verkapte loondienst is. Openbaar vervoer wordt elk jaar duurder en duurder. Boeren moeten weg zodat wij ons groente moeten importeren. Dus zo erg is het allemaal niet met het klimaat. Het is een ordinair middel om de mensen geld uit de zakken te kloppen om zeer vervuildende oorlogen te financieren (Nederland is als het braafste jongentje van de klas, de hoofdsponsor van de Oekraineoorlog. Poetin weet dat ook en Nederland is zwak met z,n dijken en duinen) en vrijheden af te pakken. We moeten in de toekomst "80 uur per week achter de lopende band staan" want dan heb je mooi iedereen in het gareel. Kortom. Klimaat is gewoon een middel om macht uit te kunnen voeren.
Haha of de meesten zijn iets nuchterder dan allemaal dingen aan te nemen die over 50 of 100 'voorspeld' worden en totaal niet meetbaar zijn. Klinkt een beetje als 2020 / 2021 🤗
ja precies, een ander kunnen we bekritiseren, maar als je de spiegel voorhoud, is er niemand thuis. Dus gaat er niks veranderen. Eigen belang boven het algemeen belang. En vakantie in eigen land daar krijg je menig manager niet voor gepaaid. Nee dat is beneden onze stand vraag mij al 7 jaar af wanneer ik een keer geld over mag houden om CO2 uitstoot te realiseren.
Wat heeft een 'manager' er nou mee te maken? Vliegen is juist erg goedkoop (paar tientjes retour) waardoor iedereen vliegt. Vroeger was het een luxe, nu is het voor alle lagen van de bevolking jaarlijkse kost.
@@godzillaninja Ja wat een schande he, vliegen niet langer alleen voor de elite, het is echt te gek voor woorden. Nergens meer een plekkie voor jezelf, overal gedwongen met een inferieure klasse. Waar moet dat heen met onze wereld 😆
Goh, ik heb al 8 jaar niet meer gevlogen, rij een plug in hybride and doe veel op de fiets... Als er wordt verteld een vkucht naar Bangkok net zoveel uitstoot geeft als een jaar energieverbruik voor thuis... Waarom moet ik belast worden voor al deze onzin? Werk 6 dagen per week, dus thuis ben ik nauwelijks.. Ik wordt dus belast door die jankerds die per se op vakantie moeten..Grappig is wel dat steeds groen links het meest in het vliegtuig zit!
1:11 2% van de wereldwijde uitstoot is vliegverkeer. Wat een fake news. Het ergste is dat dit geen spotje is gemaakt door een extreemlinkse organisatie, maar van wat ik dacht een respectabel medium voor journalistiek. Pure stemmingmakerij. Dat betreffende moment in de clip verkondigen jullie simpelweg niet de waarheid. Zeer jammer en teleurstellend.
Volgens mij noemen ze nergens een hoger percentage, dus is . Dat percentage loopt overigens al snel op, is inmiddels al ruim 2,5%, en zal de komende jaren verder blijven stijgen, omdat de luchtvaart één van de sectoren is die het moeilijkst zal verduurzamen. Daarbij komt dat de witte strepen achter vliegtuigen de daadwerkelijke impact van de uitstoot met een factor 2,5 á 3 versterken, wat betekent dat de uitstoot van de luchtvaart eerder rond de 6 á 7 procent zit. Dat is al best een behoorlijke hap, zeker als je bedenkt dat er momenteel 'maar' 5 miljard passagiers zijn per jaar. Dat houdt dus in dat iedereen in de wereld minder dan eens per jaar vliegt (uiteraard meer in het westen), maar dat iets dat we minder dan eens per jaar doen, wel 1/15 deel van de klimaatverandering veroorzaakt. Dat is best een flinke impact naar mijn mening, even los van of je voor of tegen vliegen bent. Het is zeker niet het enige 'probleem', maar wel een significante. Uiteraard is het vooral ook in het nieuws omdat vliegen per keer dat je het doet zoveel uitstoot, en mensen het relatief weinig doen. Het is voor mensen simpeler om een keer niet te vliegen en de trein naar Barcelona te pakken, dan 150 keer per jaar de trein in plaats van de auto naar werk te pakken, of elke dag 2 minuten korter te douchen, terwijl die impact wellicht gelijk is.
@@Marchanthof Punt wat ik wilde maken, is dat ze het ‘vliegverkeer een van de grootste uitstoters’ noemen. Dat vind ik misleidend gezien het aandeel in de totale uitstoot. Als we nu al het vliegverkeer platleggen, dan zal de opwarming van de aarde gewoon doorgaan. Als we hetzelfde met energiecentrales doen (los van de verdere implicaties die dat met zich meebrengt) is het een heel ander verhaal. Dat zegt dus genoeg over het aandeel van de luchtvaart, en naar mijn mening is er in deze video daarom een misleidende bewering gedaan.
Is het niet een idee om verplicht de CO2 te compenseren voor vluchten? Dan wordt vliegen duurder, waardoor minder mensen vliegen (wat het beste effect is), maar mensen die toch gaan vliegen, ruimen dan tenminste ook hun CO2 weer op...
@@jordivandermeer601 CO2 uit de lucht halen is nogal duur, als ze dat zouden verplichten, zouden echt wel minder mensen gaan vliegen denk ik. En zo niet, dan wordt de CO2 uit de lucht gehaald, dus dan sla je twee vluchten in één klap.
Is bullshit, er zijn genoeg mensen die netjes 1-2x per jaar vliegen. Niks aan de hand. Er zijn ook miljardairs met hun privévliegtuigen die zo’n beetje iedere dag in de lucht zitten en daar zitten amper mensen in. Die moeten ze hard aanpakken.
@@jordivandermeer601 als het niet bestond had ik het niet genoemd. Alleen partijen zoals Climeworks zijn in verhouding erg duur, ik dacht dat Wren ook een duurder portfolio aanbood waarin je CO2 opruimt in plaats van compenseert, alleen die zie ik niet meer terug op hun site. Maar hoe dan ook is het beter om gewoon minder uit te stoten.
Er wordt net gedaan alsof alles maar zomaar vliegt, maar een luchtvaartmaatschappij speelt simpelweg in op vraag. Er is veel vraag naar vliegen, en daarom ook veel aanbod. Stop met het proberen aan te praten van vliegschaamte als "onafhankelijk" mediaplatform
In het verleden koos ik er bewust voor om veel buitenlandse klanten te bedienen want ik vond het geweldig om wekelijks in het vliegtuig te zitten. Maar sinds 2020 heb ik nog maar 5 keer een vliegreis gemaakt. Aan mij zal het dus niet liggen die stijging.
Laat me raden jij bent in de 60, hebt zelf jaren gevlogen maar nu blijkt het slecht voor het milieu dus mag de nieuwe generatie niet meer. Vooral doorwerken, mond dicht en belasting betalen.
Eerste indruk was dat dit weer een nieuw spotje was van De Partij tegen de Burger 😅
Ja ik dacht EXACT hetzelfde. 😂
Zo! Vliegen, he? Doen we nog veel te weinig! 😅
Mist alleen z’n sigaret nog 😂
De vliegindustrie is een echte Jevons paradox: Verbeterde efficiëntie verlaagt de relatieve kosten van het gebruik van kerosine, wat de vraag naar de hoeveelheid verhoogt. Dit werkt de vermindering in gebruik door verbeterde efficiëntie tegen. Oftewel, zuinigere/stille vliegtuigen alleen zullen niet leiden tot minder CO2 of minder geluidsoverlast.
Beleid werkt alleen als je de vliegindustrie verplicht in absolute getallen te verbeteren; alle relatieve verbeteringen in efficiëntie zijn getallenbedrog.
Zorg dan eerst dat je goed binnen Europa kan reizen met de trein en goedkoper ook.
Juist! Stem daarom voor een pro-Europese partij die dit ook daadwerkelijk wil bewerkstelligen
@@eliasrutten3814Nee.
@@eliasrutten3814 haha dream on sowieso hebben we allemaal verschillende trein systemen in Europa linkse mensen leven in droomwereld
@@viewoftoday101 dat is het probleem niet. We kunnen vanuit nederland prima naar Berlijn of Parijs reizen.
@@viewoftoday101 wel eens gehoord van meersysteemtreinen? Het probleem is een nationale instelling van infrabeheerders waardoor internationale treinen geen prioriteit krijgen. Met name regionaal internationaal treinvervoer kan veel beter. Oh en het Duitse spoor is een ramp. Dat moet Europese prioriteit nummer 1 zijn.
Rob Jetten kan er over mee praten😂😂😂
Lekker zijn vriend pijpen in Argentinie
Ik ben dit jaar al 4 keer op pad geweest met de vliegtuig en ik slaap er geen minuut minder om.
Op dit moment vliegen er namelijk duizenden prive vliegtuigen rond en varen er talloze cruiseschepen rond. Vele extra vliegverkeer voor de Spelen.
Als de rijken en eliten er niks om malen waarom ik dan wel? Zolang het kan doe ik het ook gewoon.
Mee eens. Dan maar samen ten onder ipv te lijden en de allerrijksten lekker doorvliegen
Power to the people 💪🏼🛫
Kunnen jullie ook even uitrekenen wat de uitstoot is van alle oorlogen
Of te wijl... Zo groot is die groep klimaat gekkies niet echt...
Mooi zo kom net terug uit Vietnam en als ik kon ging ik vaker met het vliegtuig
Dit klimaat gejammer wordt als maar meer, naarmate wij beter gaan relativeren hoe goed wij eigenlijk tov Azie bezig zijn, en zien hoe 1 vulkaanuitbarsting weer vele jaren en miljarden in 1 klap te niet doen. Laten we vooral heel bang worden…
1:30 is dat per jaar of per mensen leven? Dat huishouden
Allemaal leuk en aardig, de vloot van Aziatische vliegmaatschappijen gaan de komende tien jaar verdrievoudigen. Daar gaat een halvering van KLM of een halvering van de gehele westerse luchtvaart echt niks aan veranderen..
Wellicht ook even opsommen welke vliegtuigmaatschappijen de grootste gebruikers van SAF zijn, Air France-KLM is namelijk de grootste afnemer van SAF in de wereld. In 2022 kochten ze 17% van de totale wereldvoorraad in. Indien je SAF wilt bevorderen, moeten alle maatschappijen over de hele wereld eraan meedoen. Momenteel zijn wij al de wereldleider als het gaat om het gebruik van SAF.
Als ik naar Griekenland of portugal ga op vakantie, altijd lekker met het vliegtuig.. vind het spannend zo hoog 8 à 9 km boven de grond!!. Met een boeing 737..
Mij zal je niet met een trein reizen...
Ik heb voor het laatst in 2018 gevlogen vanuit Noorwegen nadat ik erheen gefietst was. Ik vlieg sindsdien bewust niet meer, wat kan ik tegen jongere generaties zeggen over vijftig jaar als ik door zou blijven gaan met vliegen?! Ik hoop dat we sterker kunnen zijn als simpele mensen en dat we vliegvakanties kunnen afschaffen.
Dus dan maar niet reizen en de wereld niet zien? Jij overdrijft wel een beetje zeg. En je bent echt verre van een held.
Ik denk dat een vliegtuig vol met mensen die 1x per jaar op vakantie gaan toch nog altijd beter is dan iemand die een privé-vliegtuig bezit en daarmee het hele jaar door korte vluchten maakt. Qua co2 uitstoot.
Ben je nu je eigen vliegvakantie aan het goed praten? We vinden altijd wel een reden om te blijven vliegen 😂
Maakt geen donder uit je praat het goed voor jezelf
"31 procent door de industrie uitgestoten, 19 procent door de sector elektriciteit, 19 procent door de sector mobiliteit (binnenlands verkeer en vervoer), 15 procent door de landbouw, 12 procent door de gebouwde omgeving". Waar in dit lijstje is "een van de grootste uitstoters, vliegverkeer" te vinden dan?
Vlieg 4 keer per maand het is fantastisch 🎉
Elke week gemiddeld dus
Gewoon door gaan deze onzin
Het produceren van boeken is slechter voor milieu dan vliegen maak daar maar eens een item over rtlz!!!
Bron?
Zoek het zelf eens uit luiaard@@Simon-dm8zv
@@Simon-dm8zv bnn/vara
Gaaf!
Ik woon in een huis met label A+, stook 800m3 gas per jaar. Heb 10 zonnepanelen op mijn dak, heb maar 1auto ipv 2, scheidt netjes mijn afval, heb bloemen en planten in mijn tuin waar de bijen en vlinders gek op zijn, ga op de fiets naar mijn werk en mijn werkgever compenseert de co2 uitstoot van iedere werknemer. Aangezien mijn CO2 uitstoot lager is dan gemiddeld ben ik CO2 negatief. Ik zou potdomme geld toe moeten krijgen als ik ga vliegen.
Als je uitstoot minder is dan gemiddeld, is ie niet negatief he...
@@wicketmels mijn werkgever compenseert de co2 uitstoot van iedere werknemer, dit is gebaseerd op een gemiddelde wat een Nederlander uitstoot. Ik zit hier ver onder, dus negatief.
Ik Godfriedbomans ook! Ik ben een thuiswerker. en woon in overal op loop/fietsafstand vandaan. Tuin op het zuiden met schuifpui, waardoor ik nauwelijks hoef te stoken.
@@wicketmels die Erik is duidelijk geen vegetariër, anders had hij dat óók vermeldt.
Maar hij geloof wel in sprookjes, dat iemand iets compenseert. ja, hoe dan ?
Echt erg nu ook de arme mensen kunnen gaan vliegen, laten we de belasting voor de vliegrijzen hoger maken zodat het alleen voor de elite blijft. Ohh en nu we toch bezig zijn zorg gelijk dat ik een subsidie krijg voor mijn privé vliegtuig
Vliegen is de afgelopen jaren, ook buiten de belasting, significant duurder geworden. Het was voor de meeste 'arme' mensen al onbetaalbaar, en is dat nog meer geworden. Daar hebben belastingen invloed op gehad, maar slechts voor een relatief klein deel. Andere factoren zijn veel bepalender geweest.
Het vlees is uitermate zwak. Net als met slecht ongezond eten, we weten dat het slecht voor ons is maar het is zo lekker.
Kunnen jullie ook eens bereken wat het AANLEGGEN van spoorlijnen, bouw van treinen en efficiëntieverlies bij opwekking en transport van elektriciteit? Versus de aanleg van een vliegveld, bouw van vliegtuigen en de productie van kerosine? En dat over een tijdsperiode van...idk 10 jaar ofzo? Misschien wel een keer zo eerlijk om appel met appels te vergelijken.
By the way...iedereen die lekker met het vliegtuig op vakantie gaat komende tijd: geniet ervan. Ik ga er ook echt niet minder om vliegen 😂
dead. kon hij geen kleinere koffer vinden voor dit item?
0:20 die groentjes hebben er geen moeite mee.
De CO2 uitstoot van een vlucht naar Bankok is inderdaad erg hoog. Maar wat ze er niet bij vermelden is dat de CO2 uitstoot per passagier kilometer van de nieuwste toestellen lager is dan dat van een personenauto, met 2 passagiers. Als je dus denkt het milieu te sparen en je gaat rijden naar Bankok, dan ben je net zo vervuilend bezig. Ik ken mensen die gaan met de auto naar Zuid Spanje, omdat ze vliegschaamte hebben, die voelen zich heel goed daarbij (belangrijk!!) maar helpen het milieu totaal niet
Plus het vliegtuig neemt doorgaans kortere routes.
CO2 is goed voor de planten hoor. Ze zijn er dol op
Grappig ze hebben mijn ook zitten interviewen, en ik zie mezelf niet terug. Ik was ook vrij positief over de luchtvaart, maar mijn gesprek past natuurlijk niet in het propaganda verhaal dat ze willen verspreiden. RTL Z schaam je, en belicht het niet vanuit 1 kant.
Wat is er positief aan dan?
Typisch dat ze vakantiegangers interviewen, zover mij bekend is, is het meerendeel van de reizigers zakelijk..
Schaamte praat je mij niet aan. Welvarendheid dat voor mij jaren en jaren terug niet voor mij van toepassing was, is dat nu wel en ook daar wil ik van genieten gaan en staan waar ik wil. Prima ik betaal wel.
Klopt ik ga alleen nog maar meer vliegen
Er is wel tegen te verduurzamen maar ik vind dat de insteek niet helemaal juist is. Iedereen wil nu dat we dingen minder doen en ons beperken, maar dat is gewoon niet realistisch, al helemaal met de bevolkingsgroei. Wat ik juist had gewild is dat we vooral gingen inzetten op het niet meer gebruiken van olie, maar het kunstmatig maken van brandstoffen. Het belangrijkste voor het milieu is dat de energie die we gebruiken van een circulaire (of hernieuwdbare) bron komt. Brandstoffen als HVO100 zijn dat omdat dat in essentie gemaakt wordt van planten. Als we hier op inzetten kunnen dit soort alternatieven goedkoper worden en de oude fosiele brandstoffen overnemen. Zo kunnen we ons leven zo blijven leven als we willen, maar is het probleem wel opgelost.
Waarom dacht ik door de titel dat het een verslag werd over vliegtuig voedsel 😂
Ja hoor wooe toestand we slaan er in doorm allemaal handel niks met co2 te maken
CO2 is juist goed!
Ik ga over 2 maanden vliegten
Zonnepaneel eigenaren moeten bijbetalen. Electrische voertuigen moeten straks de volle mep MRB betalen. Overal worden er te pas en onpas bomen gekapt. ZZPérs die thuiswerken moeten straks weer achteraan sluiten in de file om 05:00 uur omdat volgens de belastingdienst vrijwel iedere ZZP;er in verkapte loondienst is.
Openbaar vervoer wordt elk jaar duurder en duurder. Boeren moeten weg zodat wij ons groente moeten importeren.
Dus zo erg is het allemaal niet met het klimaat. Het is een ordinair middel om de mensen geld uit de zakken te kloppen om zeer vervuildende oorlogen te financieren
(Nederland is als het braafste jongentje van de klas, de hoofdsponsor van de Oekraineoorlog. Poetin weet dat ook en Nederland is zwak met z,n dijken en duinen) en vrijheden af te pakken. We moeten in de toekomst "80 uur per week achter de lopende band staan" want dan heb je mooi iedereen in het gareel. Kortom. Klimaat is gewoon een middel om macht uit te kunnen voeren.
Zins crona vliegen we zoveel en zoveel als kan. Wel budget natuurlijk😊 leg in het nu, nu kan het nog
0:22 ze vindt het pijnlijk om te horen, maar gaat wel zelf met het vliegtuig…🧐
Na mij de zondvloed, zo denken de meeste mensen...
😮
Haha of de meesten zijn iets nuchterder dan allemaal dingen aan te nemen die over 50 of 100 'voorspeld' worden en totaal niet meetbaar zijn. Klinkt een beetje als 2020 / 2021 🤗
"Pijnlijk om te horen" en stapt vervolgens zelf het vliegtuig in. Ja nee precies
ja precies, een ander kunnen we bekritiseren, maar als je de spiegel voorhoud, is er niemand thuis. Dus gaat er niks veranderen. Eigen belang boven het algemeen belang. En vakantie in eigen land daar krijg je menig manager niet voor gepaaid. Nee dat is beneden onze stand
vraag mij al 7 jaar af wanneer ik een keer geld over mag houden om CO2 uitstoot te realiseren.
Wat heeft een 'manager' er nou mee te maken? Vliegen is juist erg goedkoop (paar tientjes retour) waardoor iedereen vliegt. Vroeger was het een luxe, nu is het voor alle lagen van de bevolking jaarlijkse kost.
@@godzillaninja Ja wat een schande he, vliegen niet langer alleen voor de elite, het is echt te gek voor woorden. Nergens meer een plekkie voor jezelf, overal gedwongen met een inferieure klasse. Waar moet dat heen met onze wereld 😆
"pijnlijk om te horen", maar zelf onderdeel zijn van die 5 miljard...
Mensen die geen geld hebben die klagen over het mileu.ze zijn gewoon jaloers dat ze niet kunnen vliegen
Goh, ik heb al 8 jaar niet meer gevlogen, rij een plug in hybride and doe veel op de fiets...
Als er wordt verteld een vkucht naar Bangkok net zoveel uitstoot geeft als een jaar energieverbruik voor thuis... Waarom moet ik belast worden voor al deze onzin?
Werk 6 dagen per week, dus thuis ben ik nauwelijks..
Ik wordt dus belast door die jankerds die per se op vakantie moeten..Grappig is wel dat steeds groen links het meest in het vliegtuig zit!
Je wordt belast met vliegtaks. Jij wordt niet belast, misschien met gore lucht..
1:11 2% van de wereldwijde uitstoot is vliegverkeer. Wat een fake news. Het ergste is dat dit geen spotje is gemaakt door een extreemlinkse organisatie, maar van wat ik dacht een respectabel medium voor journalistiek. Pure stemmingmakerij. Dat betreffende moment in de clip verkondigen jullie simpelweg niet de waarheid. Zeer jammer en teleurstellend.
Volgens mij noemen ze nergens een hoger percentage, dus is . Dat percentage loopt overigens al snel op, is inmiddels al ruim 2,5%, en zal de komende jaren verder blijven stijgen, omdat de luchtvaart één van de sectoren is die het moeilijkst zal verduurzamen. Daarbij komt dat de witte strepen achter vliegtuigen de daadwerkelijke impact van de uitstoot met een factor 2,5 á 3 versterken, wat betekent dat de uitstoot van de luchtvaart eerder rond de 6 á 7 procent zit. Dat is al best een behoorlijke hap, zeker als je bedenkt dat er momenteel 'maar' 5 miljard passagiers zijn per jaar. Dat houdt dus in dat iedereen in de wereld minder dan eens per jaar vliegt (uiteraard meer in het westen), maar dat iets dat we minder dan eens per jaar doen, wel 1/15 deel van de klimaatverandering veroorzaakt. Dat is best een flinke impact naar mijn mening, even los van of je voor of tegen vliegen bent. Het is zeker niet het enige 'probleem', maar wel een significante. Uiteraard is het vooral ook in het nieuws omdat vliegen per keer dat je het doet zoveel uitstoot, en mensen het relatief weinig doen. Het is voor mensen simpeler om een keer niet te vliegen en de trein naar Barcelona te pakken, dan 150 keer per jaar de trein in plaats van de auto naar werk te pakken, of elke dag 2 minuten korter te douchen, terwijl die impact wellicht gelijk is.
@@Marchanthof Punt wat ik wilde maken, is dat ze het ‘vliegverkeer een van de grootste uitstoters’ noemen. Dat vind ik misleidend gezien het aandeel in de totale uitstoot. Als we nu al het vliegverkeer platleggen, dan zal de opwarming van de aarde gewoon doorgaan. Als we hetzelfde met energiecentrales doen (los van de verdere implicaties die dat met zich meebrengt) is het een heel ander verhaal. Dat zegt dus genoeg over het aandeel van de luchtvaart, en naar mijn mening is er in deze video daarom een misleidende bewering gedaan.
Is het niet een idee om verplicht de CO2 te compenseren voor vluchten? Dan wordt vliegen duurder, waardoor minder mensen vliegen (wat het beste effect is), maar mensen die toch gaan vliegen, ruimen dan tenminste ook hun CO2 weer op...
het is al duurder geworden. Nog steeds wordt er veel gevlogen.
@@jordivandermeer601 CO2 uit de lucht halen is nogal duur, als ze dat zouden verplichten, zouden echt wel minder mensen gaan vliegen denk ik. En zo niet, dan wordt de CO2 uit de lucht gehaald, dus dan sla je twee vluchten in één klap.
@@pb6481 dat bestaat niet eens.
Is bullshit, er zijn genoeg mensen die netjes 1-2x per jaar vliegen. Niks aan de hand. Er zijn ook miljardairs met hun privévliegtuigen die zo’n beetje iedere dag in de lucht zitten en daar zitten amper mensen in. Die moeten ze hard aanpakken.
@@jordivandermeer601 als het niet bestond had ik het niet genoemd. Alleen partijen zoals Climeworks zijn in verhouding erg duur, ik dacht dat Wren ook een duurder portfolio aanbood waarin je CO2 opruimt in plaats van compenseert, alleen die zie ik niet meer terug op hun site. Maar hoe dan ook is het beter om gewoon minder uit te stoten.
Er wordt net gedaan alsof alles maar zomaar vliegt, maar een luchtvaartmaatschappij speelt simpelweg in op vraag. Er is veel vraag naar vliegen, en daarom ook veel aanbod. Stop met het proberen aan te praten van vliegschaamte als "onafhankelijk" mediaplatform
Trein is veelste duur
En duurt veel te lang en kunt niet veel mee nemen
CO2 is goed voor de planten, dus vliegen ook
In het verleden koos ik er bewust voor om veel buitenlandse klanten te bedienen want ik vond het geweldig om wekelijks in het vliegtuig te zitten. Maar sinds 2020 heb ik nog maar 5 keer een vliegreis gemaakt. Aan mij zal het dus niet liggen die stijging.
Ach, de hele industriële beschaving kan niet duurzaam zijn. Alleen het jager-verzamelaars leven. Gewoon feesten zolang het nog kan.
Onze? Jullie vlieghonger.
ook niet gek natuurlijk vliegen kost bijna niks
Als Europa nu eens de accijnzen op kerosine op het niveau bracht van benzine, een flink deel van de vlieghonger zou snel gestild zijn.
Laat me raden jij bent in de 60, hebt zelf jaren gevlogen maar nu blijkt het slecht voor het milieu dus mag de nieuwe generatie niet meer. Vooral doorwerken, mond dicht en belasting betalen.
@@Johanneslol11😂 helemaal mee eens.
@@Johanneslol11ik ben 21 ja die generatie van voor het klimaat en als ik kon ging ik meer met het vliegtuig en zover mogelijk