Beste @Milann, ik apprecieer het ten zeerste dat je een inspanning hebt geleverd om mij op de hoogte te brengen van deze prettige bijkomstigheid. Ik hoop dat deze kennis zal blijven beklijven, zodat dit tot uitmuntende schoolprestaties zal leiden. 😁🤗
Mnr Helmich Ah zeer plasant om te horen, het zou wellicht mooi zijn als ik zonder initiatief uitermate teleurstellende marganilaia deze toets maak. De toets is toch een draagvlak voor mijn hoge iq. Nou, gegroet kameraad!
@@milan8019, ik hoop dat het behalen van het door jou gewenste resultaat een bevestiging zal zijn van jouw uitermate hoge vocabulaire kennis (en/of intelligentie). Echter... abusievelijk gebruik van 'dure woorden' en/of arcaïsme kan/zal leiden tot een verkeerde interpretatie, onnodige taalfouten en mogelijk een lagere waardering door je docent. Nogmaals, dit doet niet af aan jouw uitermate hoge intelligentie, maat let hier wel op bij schriftelijke of mondelinge toetsen. Met nederige groet, een docent Nederlands
ik ben Romy en ik zit in groep zeven ik snap het na dit filmpje helemaal [dit is extra taalwerk van mij want ik vind taal anders zo saai makkelijk! dankjewel!
Dank voor deze duidelijke uitleg! Ik had twee vraagjes: 1. waarom is 'op mijn tenen' een BVB en geen voorzetselvoorwerp? (7:43) 2. waarom is 'gelukkig' een BVB en geen bepaling van gesteldheid? (13:17)
Beste Christely, ik snap je vraag. Ik heb het even nagekeken en 1. 'Op mijn tenen' geeft antwoord op "hoe" er gelopen wordt. Door het "hoe" is het een bWb, zoals ook in het filmpje wordt gezegd. Voorzetselvoorwerpen (is overigens geen mavo-stof, daarom niet behandeld) zie je vaak bij werkwoorden met een vast voorzetsel zoals verlangen naar, hopen op en een voorzetsel verbindt het vzww aan het onderwerp> Hij hoopt [op een antwoord]. Hij verlangt [naar de vakantie]. Dit zijn wel vzvw'en. Als het echter een plaats aangeeft, dan is het een bwb. (Hij hangt [aan haar lippen]>vzvw / Hij hangt zijn jas [aan de kapstok]>bwb). Voor wat betreft 2: 'gelukkig' is inderdaad een bepaling van gesteldheid (het zegt immers iets over het gezegde (het zijn) en over het onderwerp (de oom). Ook dit wordt niet op de mavo behandeld (staat niet in eindtermen), dus vandaar dat ik dit niet zo heb benoemd. Je hebt echter wel gelijk, dus dan krijg je dat ook :)! Ik wil je bedanken voor het goed bekijken/beluisteren van het filmpje, anders was het je niet opgevallen. Complimenten Christely!
Dan begrijp ik het. Ik maak deze video's voor het het vmbo/voortgezet onderwijs (en moet je meer/veel zinsdelen leren). Maar, ik snap jouw juf of meester wel, want een aantal hiervan leer je ook op de basisschool. Succes Sander.
Een goede leerzame video. Ik hoorde u zeggen dat er geen mv in de zin zit als er geen lv in zit. Klopt dat? Bijvoorbeeld in de zin: Aan het publiek werd stilte gevraagd. Er zit geen lv in, maar”Aan het publiek” is toch een mv?
In twee gevallen/situaties kan er wél een mv in een zin zitten terwijl er geen lv is: als de zin een naamwoordelijk gezegde heeft en als je te maken hebt met een lijdende (of passieve) zin. Dat laatste is in jouw voorbeeld het geval.
Als ik de zin: " Peter Fietst met zijn broer Paul, die jonger is, naar school " ontleed dan is Fietst: persoonsvorm/gezegde Peter: Onderwerp Die jonger is = bijst Jonger = bvb Naar school / met zijn broer Paul = bwb Maar waar is het lijdend voorwerp? Als ik af zou vragen, met wie fietst Peter? Dan is het lijdend voorwerp toch met zijn broer Paul? Ik vind het lijdend voorwerp erg verwarrend ter vergelijking met een aanvoegende wijs, meewerkend voorwerp, bwb, gebiedende wijs en enzovoort. Zou u mij kunnen toelichten waarom het geen lijdend voorwerp is?
Beste Kelvin, je bent heel goed bezig👍! Kleine aanpassing: BWB= "met zijn broer Paul", was je vast per ongeluk vergeten, maar moet er (om goed te kunnen rekenen) wel bij. Dit geeft namelijk antwoord op "hoe" hij fietst. Dit is geen LV: geeft niet het antwoord op "wie/wat+pv+ond》wie/wat fietst Peter" en (nog duidelijker waarom het geen LV is) dit zinsdeel begint met een voorzetsel (met) en een LV begint nooit met een voorzetsel. Deze laatste reden is ook het antwoord op jouw vraag. Omdat het met een voorzetsel begint, is het geen LV.
@@mnrhelmich hartstikke bedankt, ik snap waarom ik in de mist schoot, aangezien ik 'met wie fietst Peter' als vraag gebruikt had. Ook al was het in de video duidelijk weergeven, dat een lijdend voorwerp nooit met een voorzetsel begint. Dus dat sluit automatisch de mogelijkheid uit dat het een lijdend voorwerp is. Ik ben uw uitleg erg dankbaar, want nu kan ik eindelijk onderscheid maken tussen het kwestie van hen of hun. Als het een lijdend voorwerp is, is het altijd 'hen' of wanneer er een voorzetsel voor staat. En 'hun' wordt geformuleerd, bij een meewerkend voorwerp of als het een bezittelijk voornaamwoord is. Dat houdt in dat een zin als deze: Het is hun verteld / het is aan hen verteld. Is = persoonsvorm het = onderwerp Aan wie is het verteld? Hun = meewerkend voorwerp. Je kunt meestal voor of aan voor een meewerkend voorwerp plaatsen. Als ik iets fout gezegd heb laat het mij weten.
ik kan wel leren met deze video mijn nederlands docent zij in de les dat we op moesten letten en dat hij de link niet zou geven maar hij zette hem op pauze en toen kon je de naam zien.
Ik heb een vraag over de bijvoeglijke bepaling: ''de vriendelijke docent'' is dit dan één zinsdeel? Of kun je ''docent'' ook verdelen in een aparte zinsdeel?
”Vriendelijke" is een bijvoeglijk bepaling, want dat zegt wat over de docent. Een bijvoeglijke bepaling (en de bijstelling) is een deel van een zinsdeel, in dit geval het zinsdeel "de vriendelijke docent" (is één zinsdeel, want je kunt er geen woord uit de zin tussen plaatsen). Is dit een antwoord op je vraag?
Het is enorm belangrijk. Welke ontleding is correct? Hij/ schijnt/ de beste leerling/ te zijn of Hij/schijnt/ de beste leerling te zijn? Welke is waarom correct?
@@yusufceyhan8882 Hij (ond) / schijnt de beste leerling te zijn (nwg). "Schijnt" is in deze zin de persoonsvorm. "Schijnt te zijn" is het werkwoordelijk deel van het NWG. "de beste leerling" is het naamwoordelijk deel van het NWG. Geeft dit wel antwoord op je vraag?
Beste @Amir, bedoel je misschien "ondergeschikte bijwoordelijke bepaling"? Dat is als een woord/woordgroepje meer informatie geeft over een "NIET zelfstandig naamwoord". Zoals in de zin "Jij vindt het [erg] moeilijk." Moeilijk is immers een bijvoeglijk naamwoord. Als het woord meer informatie geeft over een zelfstandig naamwoord is het een "bijvoeglijke bepaling"> De [goede] uitleg was prettig. Dus goede. (Prettig zegt wat over 'was/het zijn', dus is wel weer een ondergeschikte bijwoordelijke bepaling.)
in een andere tijd zetten werkt idd misschien wel het beste, maar als je een paar jaar verder bent op school dan weet je de pv zonder erover na te denken:p
Wat vervelend Sander. Goed oefenen en oefenen.... Het is net als leren fietsen of autorijden, dat lukt (bij bijna iedereen) ook niet op één dag. Sterkte!
Ik zit op vwo maar dit heeft me toch goed geholpen dankjewel
Chloë TH-cam Star gaaf om dit te lezen! Dank voor het compliment. Geef het door aan je klasgenoten, wellicht help je hen zo ook. 😁
Welke jaar?
@@bjwkusgxjdks dit is geen uitleg voor enkel school jaar, het is gewoon de basis.
@ZINDAO dankje
top video, je hebt in 14 minuten meer/beter uitgelegt dan mn nederlands docent in 8 lessen. bedankt!
Haha, bedankt voor het compliment! Fijn dat ik het goed heb uitgelegd. Succes straks met je toets.
Na 4 jaar weer even alles opgefrist! hartstikke bedankt. Duidelijke video! :)
Dank je wel voor dit compliment!
Zit op de havo/vwo en heb morgen de toets over dit onderwerp. Dank u wel voor u uitleg!
Geen Tank, ehm... Geen Dank😉! Succes morgen!
Zelfde hier
Wie zit hier ook in 2021 😂
Echt top video morgen heb ik examen en heb nu het 10x beter geleerd! Bedankt!
Hoe is het gegaan?
@@samurai8243 lol nog steeds niet geantwoord
Wel benieuwd nu
@@Luuk06 ja echt he
waar blijf je bro
Goeie video! Blijf zo doorgaan 🔥🔥🤩🤩. U doet het beter dan mijn eigen docent. Dankuwel meneer!😘
hahaha. Bedankt!
Ik heb vanmiddag een toets hierover en dit helpt echt!
heel duidelijke uitleg! heb veel aan uw uitleg gehad, en ik denk dat wel meer mensen iets aan uw uitleg hebben gehad 😉Heel erg bedankt!
Bedankt voor het compliment!
Beste uitleg ooit, k heb 9.4 gekregen voor mn nl toets
Topper!
Ah betamelijk! Hartelijk bedankt dat ik door de multimediale deformatie van tegenwoordig toch nog een efficiënt terugmiddel in de blik krijg.
Beste @Milann, ik apprecieer het ten zeerste dat je een inspanning hebt geleverd om mij op de hoogte te brengen van deze prettige bijkomstigheid. Ik hoop dat deze kennis zal blijven beklijven, zodat dit tot uitmuntende schoolprestaties zal leiden. 😁🤗
Mnr Helmich Ah zeer plasant om te horen, het zou wellicht mooi zijn als ik zonder initiatief uitermate teleurstellende marganilaia deze toets maak. De toets is toch een draagvlak voor mijn hoge iq. Nou, gegroet kameraad!
@@milan8019, ik hoop dat het behalen van het door jou gewenste resultaat een bevestiging zal zijn van jouw uitermate hoge vocabulaire kennis (en/of intelligentie). Echter... abusievelijk gebruik van 'dure woorden' en/of arcaïsme kan/zal leiden tot een verkeerde interpretatie, onnodige taalfouten en mogelijk een lagere waardering door je docent. Nogmaals, dit doet niet af aan jouw uitermate hoge intelligentie, maat let hier wel op bij schriftelijke of mondelinge toetsen.
Met nederige groet,
een docent Nederlands
@@mnrhelmich whahaha geweldig dit:D
Heel erg bedankt voor uw duidelijke uitleg, heb morgen namelijk toets en dit helpt enorm!
Succes morgen!
@@mnrhelmich bedankt!
Een heldere en goede uiitleg !!
BESTE UITLEG ECHT. Super goed uitgelegd.
Dank!
bedankt u hebt mij echt heel goed geholpen
Bedankt! Graag gedaan!
ik ben Romy en ik zit in groep zeven ik snap het na dit filmpje helemaal [dit is extra taalwerk van mij want ik vind taal anders zo saai makkelijk! dankjewel!
Topper!
dit is toch echt wel een beetje te goed man. Wat een goede video!
Dankje ookal zit ik in vwo is dit nogsteeds nuttig.
Dank voor deze duidelijke uitleg! Ik had twee vraagjes:
1. waarom is 'op mijn tenen' een BVB en geen voorzetselvoorwerp? (7:43)
2. waarom is 'gelukkig' een BVB en geen bepaling van gesteldheid? (13:17)
Beste Christely, ik snap je vraag. Ik heb het even nagekeken en
1. 'Op mijn tenen' geeft antwoord op "hoe" er gelopen wordt. Door het "hoe" is het een bWb, zoals ook in het filmpje wordt gezegd. Voorzetselvoorwerpen (is overigens geen mavo-stof, daarom niet behandeld) zie je vaak bij werkwoorden met een vast voorzetsel zoals verlangen naar, hopen op en een voorzetsel verbindt het vzww aan het onderwerp> Hij hoopt [op een antwoord]. Hij verlangt [naar de vakantie]. Dit zijn wel vzvw'en. Als het echter een plaats aangeeft, dan is het een bwb. (Hij hangt [aan haar lippen]>vzvw / Hij hangt zijn jas [aan de kapstok]>bwb).
Voor wat betreft 2: 'gelukkig' is inderdaad een bepaling van gesteldheid (het zegt immers iets over het gezegde (het zijn) en over het onderwerp (de oom). Ook dit wordt niet op de mavo behandeld (staat niet in eindtermen), dus vandaar dat ik dit niet zo heb benoemd. Je hebt echter wel gelijk, dus dan krijg je dat ook :)!
Ik wil je bedanken voor het goed bekijken/beluisteren van het filmpje, anders was het je niet opgevallen. Complimenten Christely!
@@mnrhelmich Dank voor uw uitgebreide en duidelijke uitleg!
Dankuwel voor deze uitleg. Nu kan ik mijn proefwerk goedmaken
Succes met/bij je toets!
Ik weet nu hoe het moet na deze perfecte uitleg van deze man .
Minecrafte Tips dankjewel!
Dankjewel mnr Helmich!
Graag gedaan!
Dankjewel morgen weer school moet alle info weer bij elkaar krijgen 🙃🙃
Succes Deniz!
Ik heb hier meer aan gehad dan mijn (onduidelijke) studiemateriaal. Straks een examen Taalkunde, misschien heb je me wel gered Helmich.
Succes straks! 💪
En.... gehaald?
ik zit op de basischool en moest dit kijken
Dan begrijp ik het. Ik maak deze video's voor het het vmbo/voortgezet onderwijs (en moet je meer/veel zinsdelen leren). Maar, ik snap jouw juf of meester wel, want een aantal hiervan leer je ook op de basisschool. Succes Sander.
welke klas zit je nu
Topper thx voor de hulp
Dankjewel voor deze informatie ik hoop dat ik een 10 haal zodat ik taart krijg van de leraar
Hoop het ook voor je! Laat maar weten wat het cijfer geworden is!😋
Wat is je cijfer lmaoo 1 jaar geleden
Bedankt🥰✨
Echt een goede uitleg!
jaylin jaylin bedankt!
Had ik deze hersenen maar heb het echt beter begrepen dan dat leraren in 4 lessen doen
Dankjewel Nora Ali! Geef het door aan je klasgenoten! Like & abonneer en misschien tot een volgende keer 🤗!
Een goede leerzame video. Ik hoorde u zeggen dat er geen mv in de zin zit als er geen lv in zit. Klopt dat? Bijvoorbeeld in de zin: Aan het publiek werd stilte gevraagd. Er zit geen lv in, maar”Aan het publiek” is toch een mv?
In twee gevallen/situaties kan er wél een mv in een zin zitten terwijl er geen lv is: als de zin een naamwoordelijk gezegde heeft en als je te maken hebt met een lijdende (of passieve) zin. Dat laatste is in jouw voorbeeld het geval.
@@mnrhelmich bedankt voor de uitleg!
beste uitleg +een abonnee
Super goede uitleg! Nu snap ik het helemaal :)
Graag gedaan!
Als ik de zin: " Peter Fietst met zijn broer Paul, die jonger is, naar school " ontleed dan is
Fietst: persoonsvorm/gezegde
Peter: Onderwerp
Die jonger is = bijst
Jonger = bvb
Naar school / met zijn broer Paul = bwb
Maar waar is het lijdend voorwerp? Als ik af zou vragen, met wie fietst Peter? Dan is het lijdend voorwerp toch met zijn broer Paul? Ik vind het lijdend voorwerp erg verwarrend ter vergelijking met een aanvoegende wijs, meewerkend voorwerp, bwb, gebiedende wijs en enzovoort. Zou u mij kunnen toelichten waarom het geen lijdend voorwerp is?
Beste Kelvin, je bent heel goed bezig👍! Kleine aanpassing: BWB= "met zijn broer Paul", was je vast per ongeluk vergeten, maar moet er (om goed te kunnen rekenen) wel bij. Dit geeft namelijk antwoord op "hoe" hij fietst. Dit is geen LV: geeft niet het antwoord op "wie/wat+pv+ond》wie/wat fietst Peter" en (nog duidelijker waarom het geen LV is) dit zinsdeel begint met een voorzetsel (met) en een LV begint nooit met een voorzetsel. Deze laatste reden is ook het antwoord op jouw vraag. Omdat het met een voorzetsel begint, is het geen LV.
@@mnrhelmich hartstikke bedankt, ik snap waarom ik in de mist schoot, aangezien ik 'met wie fietst Peter' als vraag gebruikt had. Ook al was het in de video duidelijk weergeven, dat een lijdend voorwerp nooit met een voorzetsel begint. Dus dat sluit automatisch de mogelijkheid uit dat het een lijdend voorwerp is. Ik ben uw uitleg erg dankbaar, want nu kan ik eindelijk onderscheid maken tussen het kwestie van hen of hun. Als het een lijdend voorwerp is, is het altijd 'hen' of wanneer er een voorzetsel voor staat. En 'hun' wordt geformuleerd, bij een meewerkend voorwerp of als het een bezittelijk voornaamwoord is. Dat houdt in dat een zin als deze:
Het is hun verteld / het is aan hen verteld.
Is = persoonsvorm
het = onderwerp
Aan wie is het verteld?
Hun = meewerkend voorwerp.
Je kunt meestal voor of aan voor een meewerkend voorwerp plaatsen.
Als ik iets fout gezegd heb laat het mij weten.
Super goede uitleg!!!!👍🏻
Dankjewel @Gameboys NL
goede uitleg!! zit in HAVO 2
Bedankt voor het compliment!
Goede uitleg maar kan je ook een video maken van bepaling van gesteldheid en oorzakelijk voorwerp
5 duimpjes omhoog als het zou kunnen. Erg gestructureerd uitgelegd!
Thanks Bartzzz! 5👍 voor jouw compliment!
Top uitleg ik snap het nu veel beter
Top! Graag gedaan!
Mnr Helmich Ik zie dat u altijd blijft reageren heel goed van u
@@aradhayaaakarsh3913 docent ben je niet voor even, maar je hele leven 😉
bedankt voor deze uitleg!
alleen 11:35 zegt u wel iets grappigs heb ik BEGREPEN ipv gesnapt
doordat we op de basisschool bijna geen Taal, Spelling hadden ben ik slecht in Nederlands dus voor de toetsweek heeft mij dit enorm geholpen. Bedankt!
Ik vind het een eer om jou zo te kunnen helpen!
En... like en abonneer, wellicht tot een volgende keer 🤗
Thx heb er veel aan gehad alleen wij moesten bij de bvb ook bezittelijke voornamen benoemen bv: zijn->broer
Bas 1921 klopt, bezittelijke voornaamwoorden zijn ook bvb's
Niet duidelijk, ik heb mijn hond in de magnetron gestopt
Hmmm, dan heb je nu een hotdog 😉. Eetsmakelijk!
Hele goede uitleg!
DANKUWEL
ik kan wel leren met deze video
mijn nederlands docent zij in de les dat we op moesten letten en dat hij de link niet zou geven maar hij zette hem op pauze en toen kon je de naam zien.
Haha, geniaal! Nou, dan heb je zéker goed opgelet! ;) Zeg dat maar tegen je docent.
Ik heb ook een video over woordsoorten (“like&abonneer en misschien tot een volgende keer”).
Ik heb een vraag over de bijvoeglijke bepaling: ''de vriendelijke docent'' is dit dan één zinsdeel? Of kun je ''docent'' ook verdelen in een aparte zinsdeel?
”Vriendelijke" is een bijvoeglijk bepaling, want dat zegt wat over de docent. Een bijvoeglijke bepaling (en de bijstelling) is een deel van een zinsdeel, in dit geval het zinsdeel "de vriendelijke docent" (is één zinsdeel, want je kunt er geen woord uit de zin tussen plaatsen). Is dit een antwoord op je vraag?
@@mnrhelmich Ja zeker! Hartelijk bedankt :)
Bij wanneer word jij docent? De persoonsvorm kan je ook noteren als pv en nwg toch?
Word=pv, word docent=nwg, maar dan snap ik jouw vraag nog niet helemaal :(
Het is enorm belangrijk. Welke ontleding is correct? Hij/ schijnt/ de beste leerling/ te zijn of Hij/schijnt/ de beste leerling te zijn? Welke is waarom correct?
@@yusufceyhan8882 Hij (ond) / schijnt de beste leerling te zijn (nwg). "Schijnt" is in deze zin de persoonsvorm. "Schijnt te zijn" is het werkwoordelijk deel van het NWG. "de beste leerling" is het naamwoordelijk deel van het NWG. Geeft dit wel antwoord op je vraag?
zou uw een zin kunnen typen die vol ontleed is?
Beste Nizar, in het filmpje worden diverse zinnen ontleed. Bij 11.50 min wordt alles gevraagd.
@@mnrhelmich dankuwel!!
is geef in de derde zin geen wwg?
Jazeker, dat zeg ik ook op 12.29 min. 😁
U geeft ech goed less hoor
Dankjewel!
gebruik dit om te doen alsof ik online les zit maar netflix kijk
“Mnr Helmich goes Netflix”, misschien een nieuwe doelgroep😉
@@mnrhelmich hahahaha
thx
Graag gedaan Madelief
Maar goede video
En de ondergeschikte bijv. bepaling?
Beste @Amir, bedoel je misschien "ondergeschikte bijwoordelijke bepaling"? Dat is als een woord/woordgroepje meer informatie geeft over een "NIET zelfstandig naamwoord". Zoals in de zin "Jij vindt het [erg] moeilijk." Moeilijk is immers een bijvoeglijk naamwoord. Als het woord meer informatie geeft over een zelfstandig naamwoord is het een "bijvoeglijke bepaling"> De [goede] uitleg was prettig. Dus goede. (Prettig zegt wat over 'was/het zijn', dus is wel weer een ondergeschikte bijwoordelijke bepaling.)
@@mnrhelmich Bedankt voor de tijd en moeite :)
Maar een pv vinden met een vraagzin werkt niet altijd je kan het beter in een andere tijd zetten of meervoud er van maken...
Beste @Plenty, dat leg ik ook uit: het is dan het eerste werkwoord of gebruik de tijd- of getalproef (zie video vanaf 1.40 min).
Mnr Helmich oh ja u heeft gelijk heb ik niet goed gehoord! Tip: als u een tijd aan wilt geven moet u : gebruiken tussen min en seconden 1:40
in een andere tijd zetten werkt idd misschien wel het beste, maar als je een paar jaar verder bent op school dan weet je de pv zonder erover na te denken:p
Goede uitleg...maar je praat te snel...hier en daar onverstaanbaar snel...
Sorry Banana Cake. Ik zal er bij een volgend filmpje rekening mee houden. Voor nu helpt de pauze-knop je een beetje.
snap er niks van!
Wat vervelend Sander. Goed oefenen en oefenen.... Het is net als leren fietsen of autorijden, dat lukt (bij bijna iedereen) ook niet op één dag. Sterkte!
Strijder
U spreekt te snel.
Ok, sorry, zal er de volgende keer op letten. Komt ook doordat ik het filmpje niet te lang wil laten duren. :)
@@mnrhelmich ik vind het helemaal niet te snel en je kan de video pauzeren als je wil
Volgende video kan beter geluid hebben