Morometii-Rezumat - Scris de Marin Preda -Invata rapid si simplu comentariu pentru bac.

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 มี.ค. 2021
  • Moromeții este un roman social scris de Marin Preda și apărut în două volume la Editura de Stat pentru Literatură și Artă, în 1955 și în 1967, consacrându-l pe autor printre numele literaturii postbelice și considerat ca fiind magnum opus-ul scriitorului.
    Marin Preda a trebuit să își taie toate punțile de întoarcere spre țărănie și spre sat. Copilul, tânărul și poate chiar omul matur Marin Preda a trăit o dramă tipică pentru generația sa. De la 10 ani își dorește să nu mai fie țăran. Însă viața avea să-i rezerve surpriza paradoxului de a izbuti ca om și ca scriitor tocmai în ceea ce încercase să nege odată, adică în asumarea unei condiții țărănești. Ca și în alte cazuri ale altor scriitori, romanul cel mai important al lui Preda este anticipat și pregătit de nuvelele sale. Marin Preda face din țăranul Moromete un individ cu o viață psihologică normală, apt prin aceasta de a deveni erou de proză modernă, el creează un țăran inteligent, în măsură să conștientizeze, în modul lui caracteristic, dramele existenței și ale clasei sociale din care face parte. Aspre, dure, polemice sunt aproape toate bucățile din volumul de debut, încărcate de un patetism anume, antiidilizante, respirând efortul smulgerii din țărănie, a cuceririi vieții și carierei ca pe o pradă. Calul a fost scrisă cu o duritate pe care a pierdut-o ulteior (a fost citită chiar în fața lui Eugen Lovinescu care a recunoscut imediat talentul lui Preda, dar căruia nu i-a smuls de cât un evaziv „Hm!....Descriptiv!”)
    Povestirea care dă titlul volumului transpune mitul erotic în varianta rurală. Naratorul povestește cu ironie binevoitoare turnirul țărănesc în urma căruia flăcăul trebuie să-și câștige dreptul la fata îndrăgită: el își invită rivalul, pe Achim Achim, „în Pământuri”, pe câmp, unde bătaia cu bâtele și pumnii, în prezența martorilor, decide învigătorul.
    Nuvelele volumului de debut interesează și prin deschiderea caracteriologică în raport cu opera capitală. Astfel, Ilie Resteu (În ceață) prefigurează tipul umilitului care acumulează ofense, după care va izbucni în manifestări necontrolate. Pot fi decelate în atitudinea lui semnele personalității lui Țugurlan.
    Dimineața de iarnă conține, în embrion, finalul Moromeților și intriga cărții. In O adunare liniștită se regăsește povestea călătoriei pe care a făcut-o cândva eroul romanului la munte împreună cu Bălosu ca să vândă porumb. Pațanghel, eroul acestei narațiuni, seamnă uimitor cu Moromete. Personajul devine aici adevăratul povestitor, substituindu-se autorului. Pațanghel nu istorisește pur și simplu, ci pune faptele în scenă, le regizează și apoi le interpretează. Pațanghel (porecla lui Moromete) este povestitor și actor (cum se dovedește a fi și Moromete atunci când va face revista presei sau informare politică la fierăria lui Iocan), pregătindu-și meticulos efectele istorisirii. Amânările, ocolurile inteniționate, suspansul replicilor țin de o anume plăcere a personajului de a-și crea și regiza o scenă, de spectacol cu public. De la Caragiale încoace, nici un alt autor român nu a obținut efecte artisitice mai savuroase din vorbirea personajelor, cum a făcut-o Preda. Simțul limbii vorbite, pe care puțini prozatori l-au stăpânit așa de bine de la Caragiale încoace - singurul său înaintaș pe linia spiritului muntenesc al limbii. Dacă Mihail Sadoveanu și Ion Creangă compliniseră artisitic varianta moldovenească a mentalității rurale, Marin Preda apare pentru provincia sudică drept novator prin plăcerea disimulării și a „teatrului în teatru”, prin viziunea ironico-sarcastică și prin atmosfera colocvială a scrisului. Niculae, însoțindu-l mai târziu pe tatăl său într-o călătorie asemănătoare, rămâne dezamăgit; întâmplările îi păreau banale, oamenii, lipsiți de farmec. Moromete avea însă ciudatul dar de a vedea lucruri pe care alții nu le văd, avea facultatea de a inventa semnificații acolo unde ele păreau să lipsească ori să rămână ascunse celorlalți
    Marin Preda a avut intuiția de a nu cuprinde în volumul de debut schița Salcâmul, apărută în ziarul „Timpul”.
    #Morometii#MarinPreda#Dellu
  • บันเทิง

ความคิดเห็น • 42

  • @petretv1847
    @petretv1847 ปีที่แล้ว +5

    Foarte frumos rezumatul. Mulțumesc frumos

  • @ioana7833
    @ioana7833 ปีที่แล้ว +6

    foarte bun, multumesc!☺️

  • @and2003mun
    @and2003mun 2 หลายเดือนก่อน +6

    Romanul Moromeții a fost scris în două volume în 1955 și 1967

  • @mihaiyt9908
    @mihaiyt9908 2 ปีที่แล้ว +6

    Am sa raspund din morometi numai sa înteleg.
    Mulțumesc

  • @mariaolaru9520
    @mariaolaru9520 2 ปีที่แล้ว +11

    Acesta este rezumatul la tot romanul sau doar la volumul 1?

  • @madalinabutnariu7297
    @madalinabutnariu7297 ปีที่แล้ว +6

    asta e rezumat numai la volumul 1!!!

  • @biancajainea6687
    @biancajainea6687 ปีที่แล้ว +2

    Acesta este rezumat doar la volumul 1?

  • @yourmind3361
    @yourmind3361 3 วันที่ผ่านมา

    Numai aiurea vorbiti. In flm se intampla total altfel evenimentele...nu stiu ce sa mai inteleg...

    • @mirceaparaschiv6523
      @mirceaparaschiv6523 3 วันที่ผ่านมา +1

      Filmu e o interpretare opera in sine trebuie citita ca sa intelegi

    • @MecanicaPovestita
      @MecanicaPovestita 2 วันที่ผ่านมา

      În primul rand ar trebuii sa va fie rușine sa spuneți ca se vorbește aiurea.Pregatirea ta mediocra te face sa vezi lumea cu alți ochi. Filmul e film nu are nici o legătură cu romanul.

  • @fieracarmen4713
    @fieracarmen4713 ปีที่แล้ว +5

    Bagatelizați un mare roman, Moromeții marelui scriitor Marin Preda prin așa zisa analiză a acestui roman,prin comentariul ăsta!Nu se înțelege nimic, cel mai bine este să citească tineretul de astăzi capodopera literară Moromeții!

    • @PovestiSiPovestiri
      @PovestiSiPovestiri  ปีที่แล้ว +34

      Doamna nu va place cartea si nu aveti ce face?

    • @Aurelian559
      @Aurelian559 ปีที่แล้ว +1

      o adevarata capodopera

    • @skywalkeralsoknownaskiro6291
      @skywalkeralsoknownaskiro6291 ปีที่แล้ว +4

      Este actiunea spusa pe scurt , exact cat trebuie pentru bacul de clasa a 12-a.Este logic ca citirea operei literare este necesara pt a intelege mai profund povestea, dar data urmatoare insist sa va folositi creierul inainte de a comenta

    • @lotion5096
      @lotion5096 หลายเดือนก่อน

      da multumim ca ati venit sa va dati cu parerea aici, acesta nu este un comentariu, este un rezumat scurt. Nu toata lumea poate sa citeasca romanul si nu toata lumea are starea necesara pentru a o face. Si oricum daca o face, un rezumat ca acesta poate fi foarte bun pentru improspatarea memoriei. Daca ați ajuns la acest clip incercand sa dati de romanul intreg, sa stiti ca exista pdf pe internet. 🤗🤗 sper ca v am fost de ajutor mai mult decat a fost de ajutor comentariul dumneavoastra scris fara a gandi inainte🤗🤗

  • @mihaiene6408
    @mihaiene6408 ปีที่แล้ว +5

    invata bre sa citesti

    • @PovestiSiPovestiri
      @PovestiSiPovestiri  ปีที่แล้ว +12

      În cazul în care doamna a făcut o greșeală , puteți încerca să vă exprimați într-un mod politicos și non-judecător.
      În același timp, puteți spune unde a gresit ,desi nu cred asta pentru ca doamna are scoala.
      Este important să fim atenți la cuvintele pe care le folosim și să încercăm să ne exprimăm într-un mod respectuos și clar. Prin abordarea unei astfel de situații cu empatie și deschidere către feedback, vom putea găsi soluții care să satisfacă ambele părți și să îmbunătățim calitatea comunicării noastre.
      Prin abordarea unei astfel de situații cu calm și raționalitate, vom putea găsi soluții care să ne ajute să ne îmbunătățim comunicarea și să avem relații mai bune cu ceilalți.

  • @elenapoiana5737
    @elenapoiana5737 2 ปีที่แล้ว +2

    Nu faceți bine!!! Elevii trebuie să citească romanul.

    • @PovestiSiPovestiri
      @PovestiSiPovestiri  2 ปีที่แล้ว +12

      Macar de ar invata ce am pus eu sa nu mai vorbim de citit.Cine vrea invata ,nu il poate impiedica nimic.

    • @lotion5096
      @lotion5096 ปีที่แล้ว +31

      vezi ti de treaba eleno

    • @roxanaelena5661
      @roxanaelena5661 ปีที่แล้ว +15

      Elevii pot citi și romanul ,dar îl și pot asculta, fiecare are dreptul să aleagă cum învață.

    • @elenapoiana5737
      @elenapoiana5737 ปีที่แล้ว

      @@roxanaelena5661 nju e acelasi lucru, nu sunt aceleasi aptitudini exersate ...cititul
      dezvolta intelectul

    • @xmirus79
      @xmirus79 ปีที่แล้ว +10

      @@elenapoiana5737 nu e obligat nimeni sa asculte rezumatul acesta doamna. daca un elev are nevoie de rezumatul rapid al volumului il asculta