Καλημέρα! Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου! Οι κειμενικοί δείκτες είναι όλη η θεωρία της Γλώσσας που διδάσκονται ο μαθητές του Γενικού Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα κειμενικοί δείκτες είναι "τα μορφικά στοιχεία του κειμένου, που συνιστούν το εξωτερικό περίβλημα αλλά και τοσκελετό του. Περιλαμβάνουν το λογοτεχνικό γένος/είδος, τις γλωσσικές επιλογές, τους αφηγηματικούς τρόπους, τις αφηγηματικές τεχνικές, τη δομή, την πλοκή, τους χαρακτήρες κ.ά. Η συνδυαστική ερμηνεία των κειμενικών δεικτών μάς βοηθά να διερευνήσουμε τις ανταποκρίσεις μας στο κείμενο και να του αποδώσουμε νόημα" (Φάκελος Υλικού Λογοτεχνία Γ' Λυκείου, σελ. 196). Λογοτεχνικό είδος/γένος: διήγημα, νουβέλα, σονέτο, δοκίμιο, βιογραφία, αυτοβιογραφία κλπ. Γλωσσικές επιλογές: σύνδεση προτάσεων (παρατακτική, υποτακτική, ασύνδετο), μακροπερίοδος- βραχυπερίοδος λόγος, εγκλίσεις (τροπικότητα), σημεία στίξης, ρηματικά πρόσωπα, σχήματα λόγου - εκφραστικά μέσα, τύπος αφηγητή, αφηγηματικοί τρόποι, τεχνικές οργάνωσης χρόνου (π.χ. γραμμική αφήγηση, θαμιστική αφήγηση), στοιχεία πλοκής (σασπένς, κλιμάκωση κ.λπ) Χαρακτήρες: επιθυμίες και κίνητρα δράσης , τακτική, ηθική διαδρομή, καταστάσεις ή πρόσωπα με τα οποία συνεργάζονται ή συγκρούονται για να πετύχουν τον στόχο τους. Συγκείμενο: χωρο-χρονική τοποθέτηση (πού και πότε εκτυλίσσεται αυτό που διαβάζουμε), οι ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του χρόνου συγγραφής, η πολιτεία και το δίκαιο της (άγραφο ή γραπτό), ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η θρησκεία, όπως μετουσιώνονται σε διαδεδομένες αντιλήψεις, παραδόσεις και ήθη. Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείς να βρεις στις ιστοσελίδες: filologika.gr, latistor.blogspot.com, mariakappou.gr κ.ά. όπως και σε πολλά βοηθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ' Λυκείου. Καλή συνέχεια στο διάβασμά σου!
Τα εξηγήσατε υπεροχα🙏🏻
Με χαροποιεί ιδιαίτερα το σχόλιο σας. Ευχαριστώ πολύ! ❤️
Γράφω αύριο ααααα thenks❤😊
Καλή επιτυχία!! 💗
Υπάρχει κάποιο site που να μπορω να βρω ολα τα ειδη κειμενικων δεικτων;
Καλημέρα! Σε ευχαριστώ για το σχόλιό σου!
Οι κειμενικοί δείκτες είναι όλη η θεωρία της Γλώσσας που διδάσκονται ο μαθητές του Γενικού Λυκείου. Πιο συγκεκριμένα κειμενικοί δείκτες είναι "τα μορφικά στοιχεία του κειμένου, που συνιστούν το εξωτερικό περίβλημα αλλά και τοσκελετό του. Περιλαμβάνουν το λογοτεχνικό γένος/είδος, τις γλωσσικές επιλογές, τους αφηγηματικούς τρόπους, τις αφηγηματικές τεχνικές, τη δομή, την πλοκή, τους χαρακτήρες κ.ά. Η συνδυαστική ερμηνεία των κειμενικών δεικτών μάς βοηθά να διερευνήσουμε τις ανταποκρίσεις μας στο κείμενο και να του αποδώσουμε νόημα" (Φάκελος Υλικού Λογοτεχνία Γ' Λυκείου, σελ. 196).
Λογοτεχνικό είδος/γένος: διήγημα, νουβέλα, σονέτο, δοκίμιο, βιογραφία, αυτοβιογραφία κλπ.
Γλωσσικές επιλογές: σύνδεση προτάσεων (παρατακτική, υποτακτική, ασύνδετο), μακροπερίοδος- βραχυπερίοδος λόγος, εγκλίσεις (τροπικότητα), σημεία στίξης, ρηματικά πρόσωπα, σχήματα λόγου - εκφραστικά μέσα, τύπος αφηγητή, αφηγηματικοί τρόποι, τεχνικές οργάνωσης χρόνου (π.χ. γραμμική αφήγηση, θαμιστική αφήγηση), στοιχεία πλοκής (σασπένς, κλιμάκωση κ.λπ)
Χαρακτήρες: επιθυμίες και κίνητρα δράσης , τακτική, ηθική διαδρομή, καταστάσεις ή πρόσωπα με τα οποία συνεργάζονται ή συγκρούονται για να πετύχουν τον στόχο τους.
Συγκείμενο: χωρο-χρονική τοποθέτηση (πού και πότε εκτυλίσσεται αυτό που διαβάζουμε), οι ιστορικές, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες του χρόνου συγγραφής, η πολιτεία και το δίκαιο της (άγραφο ή γραπτό), ο πολιτισμός, η κουλτούρα και η θρησκεία, όπως μετουσιώνονται σε διαδεδομένες αντιλήψεις, παραδόσεις και ήθη.
Περισσότερες και πιο αναλυτικές πληροφορίες μπορείς να βρεις στις ιστοσελίδες: filologika.gr, latistor.blogspot.com, mariakappou.gr κ.ά. όπως και σε πολλά βοηθήματα Γλώσσας και Λογοτεχνίας Γ' Λυκείου.
Καλή συνέχεια στο διάβασμά σου!
Μαρια εισαι μια κουκλα
Ἀναντίρρητη ἀλήθεια! Ἀνυπόκριτα, μιὰ ἀπὸ τὶς πιὸ ἔκπαγλες καὶ πάγκαλες φιγοῦρες.