Rolul tragic al armatei române în Bătălia de la Stalingrad

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ม.ค. 2023
  • Revista Historia dedică edițiile sale de la începutul anului 2023, Historia și Historia Special, marilor confruntări din Al Doilea Război Mondial. În stepele dintre Don și Volga se desfășura, cu 80 de ani în urmă, ultimul act al Bătăliei de la Stalingrad, o catastrofă militară pentru armata română și pentru forțele germane care au sfârșit în încercuire. Rolul jucat de români în Bătălia de la Stalingrad stârnește și astăzi controverse și interpretări diferite despre care discutăm la Dezbaterile Historia împreună cu istoricul militar Manuel Stănescu, într-o emisiune moderată de Ion M.Ioniţă, redactor-șef Historia.

ความคิดเห็น • 13

  • @n-amTimp
    @n-amTimp ปีที่แล้ว +8

    Bunicul meu a luptat la sud de Stalingrad ( stepa calmuca ) armata a 4 a , divizia 1 , regimentul 85 infanterie , ranit grav in 23.08.1942 . A supravietuit !

  • @kniespel6243
    @kniespel6243 ปีที่แล้ว +4

    Pentru o armata ca să apere o suprafață de 150-200 km ( cum spuneati) e un fleac! Dar depinde și de acea armata ,clar. Armata romana nu avea dotările necesare și muniția necesara sa tina piept unei ofensive . La asta s-a rezumat totul. Dar revin ,150 200 km era chiar o suprafață mica de aparat. Și ar mai fi ceva; soldatul roman nu se compara cu cel german . Cam asta e realitatea.

  • @muzicaadunataptca-miplace8411
    @muzicaadunataptca-miplace8411 2 หลายเดือนก่อน +1

    Nu sunteti pregatiti pt tipul asta de interviu.

  • @aureliangroza9502
    @aureliangroza9502 9 หลายเดือนก่อน

    Cumnatul bunicii mele era ardelean si a luptat la Stalingrad si la Cotul Donului, a fost luat prizonier timp de 7 ani...ororile prin care a trecut la marcat pina la sfirsitul vietii....ceea ce povestea te trecea fiorii ,ceva ingrozitor.

  • @Ivals22
    @Ivals22 2 หลายเดือนก่อน +1

    E jale moderarorul.. troncane intru una...n am rezistat!

  • @eduardmarianrossler9430
    @eduardmarianrossler9430 ปีที่แล้ว +2

    Care luptă, au fost spulberati

    • @dorianociabatta1701
      @dorianociabatta1701 ปีที่แล้ว +1

      Sovieticii au declanșat contraofensiva URANUS cu 650 de tancuri incluse in 5 corpuri de tancuri, artilerie motorizata si cavalerie. Forțele romanești au putut utiliza doar tunuri antitanc de 37 mm și 47 mm și tancuri ușoare armate cu tunuri de calibre mijlocii ce nu au putut face față tancurilor sovietice T-34 și KV.
      In timpul razboiului, Germania a produs 50 de mii de tancuri. Acestea au luptat impotriva a peste 300 de mii de tancuri ale aliaților, dintre care 84 de mii au fost T34, intr-un conflict armat care a durat 6 ani.
      Dupa Stalingrad, supraviețuitorii armatelor a 3-a și a 4-a române au fost trimiși in țara pentru a se recupera cu excepția celor 12.600 de soldați români care au fost menținuți în "buzunarul" de la Stalingrad, unde au câștigat peste 50 de decorații germane Eisernes Kreuz (Crucea de Fier) imparținad soarta Armatei 6 germane de îngheț, foame și moarte. Mai puțin de 3.000 de români din diviziile 20 infanterie, divizia 1 cavalerie si detașamentul "Colonel Voicu", au supraviețuit asediului Stalingradului pentru a fi luați prizonieri. În total, pierderile României din 19 noiembrie până în ianuarie sunt considerate a fi de aproximativ 158,854 de victime (morți, răniți și disparuți peste jumătate din puterea diviziilor de luptă ale țării(31divizii).
      Friedrich Wilhelm Ernst Paulus nu a deținut nici un titlu nobiliar si nu a fost niciodata apelat de germani cu titlul "von". In schimb a fost casatorit cu prințesa Constance Elena Rosetti-Solescu, fiica lui Alexandru Rosetti-Solescu si a Ecaterinei Germani. Elena a fost nepoata nobililor Iordache Rosetii-Stolescu și a Simonei (Simka) Obrenovici. Elena și Friedrich au avut trei copii: Doi fii gemenii, Ernst Alexander Paulus și Friedrich Paulus și o fiică, Olga Paulus, căsătorită von Kutzschenbach. Gemenii au fost ofițeri ai armatei germane. Friedrich a fost ucis în bătălia pentru Anzio în februarie 1944. Fratele său, Ernst Alexander, a fost ofițer de tancuri in Armata 6. Rănit la Harkov, a fost transferat înapoi în Germania și nu a luat parte la bătălia pentru Stalingrad. Presiunea împotriva soției mareșalului Paulus și a fiului supraviețuitor, a început după atentatul cu bombă din 20 iulie 1944 asupra lui Hitler. Mareșalul Paulus, ca prizonier la sovietici, devenise între timp inamicul public al lui Hitler la posturile de radio sovietice. El fusese prieten cu mai mulți dintre ofițerii executați după tentativa de asasinat. Elena a refuzat să renunțe la numele de Paulus, iar fiul său Ernst Alexander, a fost arestat, dar a supraviețuit războiului. Ernst și mama sa au trait in Germania de vest. Elena a decedat in 1949, iar Ernst, terorizat de opinia publica din Germania care l-a declarat pe mareșalul Paulus trădător, s-a sinucis in 1970, la 52 de ani, varsta mareșalului cand a cazut prizonier la Stalingrad.
      Mareșalul Paulus a decedat in Dresda la 1 februarie 1957, în vârstă de 66 de ani, exact 14 ani și la o zi după capitularea sa la Stalingrad. Ca parte a ultimului său testament, trupul său a fost transferat la Baden-Baden, Germania de Vest, pentru a fi înmormântat la Hauptfriedhof alături de soția sa, care nu și-a mai văzut soțul de la plecarea lui pe Frontul de Est în vara anului 1942.

  • @Godsservant778
    @Godsservant778 หลายเดือนก่อน

    Moderatorul este absolut oribil, și nu numai în acest episod, pur și simplu nu poți urma firul logic al invitațiilor fără să se bage și să vorbească peste toată lumea. Oribil.