Ufuk açıcı bir sohbet olmuş. Barış Bey'i para piyasaları dışında pek dinlememiştim. Teletaş-Alcatel konusuna, kendi anımı ekleyeyim. Oradaki ekibin bir kısmı Antwerp, Belçika'daki bir ofise gelmiş. Yıllar önce Antwerp'te türk dükkanlarına falan gittiğimde Alcatel'de mi çalışıyorsun diye sormuşlardı. Ben o zaman ne alaka hiç anlamamıştım. Sonra Alcatel'de çalışan birisiyle tanıştığımda durumu anlamıştım. Antwerp'te bir dönem eğitimli türklere orada çalışıyordur diye bakılıyordu.
Ucuza işçi çalıştırayım, yüksek karlılıkla satayım devri bitti. Faizler düşükken ne güzel uçuyor, kaçıyorlardı. Artık bu asalak tüccarların temizlenme zamanı geldi. He tabii ki şirketin iflas etmiş olması patronun da beş parasız kaldığı anlamına gelmiyor. Ama yine de bu da bir tür cezasını çekme şeklidir.
bitmedi, şimdilik bitti.. 2 sene önce çin modeline geçtik diyip bi anda nası bu ekonomiye manevra yaptılarsa şimdi de aynısı olacak. olan altta kalan vatandaşa olcak bu hükumete analiz kasmak yanlış
Barış beyi her gün dinliyorum cok başarılı semih Bey'in programlarini takip ediyorum iyi modere ediyor programlarini bugun ikisi bir arada cok iyi oldu
Devlet serbest piyasayı planlayamaz. Para kazanmayı, ticareti bilmeyen bürokrat her şeyi daha da kötü hale getirir. Sosyalizmin artık ifadelerinden vazgeçelim artık pls
Barış bey, ilk Endüstriyel Robotunu 6 DOF (degrees of freedom) - 3 boyutlu bir noktaya istediğiniz yönden yaklaşabilmek için minimum gereksinimdir - ODTÜ'de yaptık. Altınay, ilk Türk ticari robotu yaparak sattı. Vizyon olmadığı için yatırım yapılmadı ama Altınay bunu başardı. 25 sene önce robot vision ile akan banttan farklı geometrileri alıp seçip benzerleri yan yana dizebiliyorduk. Dediğiniz.gibi vizyonsuzluk ve bence gerçek kapitalizmin ülkemizde olmaması olabilir...
@@MeseleEkonomi gelecek haftaya turizm kalırsa. Öyle bir sezon geçirdik ki temmuz ayında hâlâ erken rezervasyon fırsatları diye reklam yapıldı. Gelecek haftaki yayınınıza katkı sağlamak isterim.
Teknoloji yeterli istihdam sağlamaz, ABD de de bu eleştirilir, rakamlar büyük çalışan sayısı az. Zaten teknolojinin amacı bu, daha az kişi ile daha çok çıktı. Mısır - Bangladeş ile bu konularda rekabet etmeye çalışmanın da anlamı yok. Bizim odaklanmamız gereken yerler büyük gider kalemleri. Onların yerini alacak şeyler üretmek.
Barış Bey'e büyük bir saygım var ve kendi kanalındaki videolarını her gün severek takip ediyorum, sadece içime sinmeyen bir husus var bu videoda bahsedilen byd firmasına sunulan imtiyazlar zamanında aynı arazide wolksvagen geleceği zaman almanlara sunulsaydı toplum ve uzmanlar nezdinde böyle rahatsızlık belirten açıklamalar yapılacak mıydı?
Herkes durup durup çip diyor. Çip üretimi su zengini ülkelerde olur ( çoğunlukla muson ülkeleri) Ayda 60.000 çip üretmek için 9,5 milyar ton su kullanmanız gerekir. Biz daha tarıma yetecek suyu olmayan su fakiri bir ülkeyiz. Tayvan çip üretimi nedeniyle kuraklığa sürüklendi. Konutlarda su kullanımında dahi kısıtlamalar getirdi çip sektöründen gelen ihracat rakamlarını koruyabilmek için .
@@emregomecli8285 su tüketimi nükleer santrallerde olduğu gibi soğutma amaçlı değil. Çip üretirken yaptığınız her işlem sonrası çipi basınçlı suyla yıkayıp artık malzeme kalmadığından emin olmanız gerekir . Buda her çip için 5 Lt üzerinde temiz su tüketimi demek
geçen hafta baktım, bizim şirketin 2023 ihracat ortalaması 0,11 USD/kg. her sene onbinlerce ton ihracat yapıyoruz. bizim gibiler ihracatı kapatsa ülke ortalaması biraz düzelir belki
İtalya’da hala tekstil imalatı var, çok büyük ihracatı var. Amerika’da hala tekstil imalatı var ve kendini sürekli kendini yeniliyor. Tekstilde’de yüksek teknoloji var. Aklınıza sadece ufak dikim atölyeleri gelmesin. İplik imalatı, Dokumacılar, Boyahaneler, Örme kumaş üretimi, Empirme baskı, bunlar çok büyük ve teknolojilerini sürekli yenileyen Fabrikalar. Bursa, Denizli, Gaziantep gibi şehirlerde Tekstil endüstrisi hakim. Bu fabrikaların batmasının veya Mısıra taşınmasının ülkemize ve insanımıza ne gibi faydası olacak ? Ve doğru soruyu sordu beyefendi.. Yerini ne ile dolduracaksınız ? Bir çalışmanız , planlamanız varmı ? Yok.. Türkiye tekstilde dünya sıralamasında, teknoloji ve knowhow konusunda ilk beşe girer..
Tesktil şimdi olmasa 5 6 yıl sonra eleman yetişmediği için batacaktı zaten.Sömürü sistemi ile giden sektöre halk evlatlarını göndermeyerek cevap veriyor zaten.Lise-üniversite de tekstil eğitimi alımış biriyim.6 yıllık tecrubem var.Bu sene güvenlik setifikası alıp özel güvenlik oldum.9 bin lira fazla maaş alıyorum mesai derdim yok.Burdan yapın hesabı.
Türkiye'de üniversitelerde saçmasapan bir bürokrasi var. Bundan iki yıl önce Japonya'nın iyi bir üniversitesine ders vermek üzere çağrıldım. YÖK üniversitelere yazı yazmış, yurtdışına ders vermeye gidenlerin yurtdışından aldığı ödemenin en az yüzde 60ını alın diye... Peki dedim toplam ödemenin mi ders ücretinin mi? Tamamının dedi, yani bilet parası ve kalma parası da, dedim zaten bana iki aylık 500 dolar kaılır size bu ödemeyi yaparsam, o paraya da Türkiye'de de yaşayamam, iptal ettim. Bu zihniyet ve kafayla üniversitelrden yenilik falan beklemeyin. Em son YÖK bir de altı seneyi doldurmadan yurtdışına üç aydan uzun araştırma yapmaya gitmeyi de yasakladı... Öncelikle YÖK başkanı değişmeli, akademisyenlere doğru düzgün maaş verilmiyor (araştırma görevlisi maaşı odacıdan daha düşük), bari dışarıda araştırma ve öğretim faaliyetlerinden kazandıklarına çökmeye aklkmayın da hevesleri kırılmasın. Patent bulursanız yine galiba %60ı üniversiteye ait oluyor. Böyle olunca da bulduğunuz patenti de sanayiye pazarlayamıyorsunuz çünki üniversite yönetimlerinin ne böyle bir becerisi ne de böyle bir hedefi var. Bence Doğu'da ve İç anadoluda satılamayacaklar hariç tüm üniversiteler özelleştirilmeli.
Şevket Pamuktan Türkiye'nin 200 Yıllık Ekonomik tarihi ve İsmail Cem'in Türkiye'nin Geri Kalmışlığının Tarihi Kitaplarını okuyunca yıllar geçsede kafa yapısını değiştirmeyen toplumlarda, devletlerde bir şey olmayacağını göreceksiniz.Doğru düzgün denk bütçe bile yapamıyoruz!
Çok güzel bir program olmuş. Teşekkür ederiz. Türkiye'de stratejik düşünme kapasitesi olan siyaset kurumu yok. Günübirlik akılla kısa vadeli kararlar alarak ülke yönetiliyor. Stratejik planlama şöyle dursun normal planlama bile yapamayan bir ülkeyiz. Kısıtlı kaynaklar kullanılmayan havaalanına yollara harcandı. Bu ülke saldım çayıra mevlam kayıra.
Tekstil sektörü o kadar kayıt dışı bir sektör ki siz 10 kere batirsaniz biz 11 kere diriliriz. Tekstile bir şey olmaz 10 kişi kapatır 11 kişi yeni sezonda farklı isimle isyeri açar. Tekstil ekonomiye bir veri teşkil etmeyecek kadar kayıtdisi bir sektördür
Ya şu “sözde” feda edilen tekstilciler kimden ne götürmüş son 2 yılda onu da söylesin Barış Bey? Bir sonucun nedenselliğini belirtmeden, şeffaf olarak tartışmadan, araştırmadan yorum yapmak en büyük hatamız millet olarak. Ve buna çok değer veriyoruz. Bu kadar bilimden uzak , araştırmalardan yoksun, sürekli sonuç ve niyet odaklı olduğumuz sürece kısır döngüde yaşayacağız.
10 yıllık mühendislik hayatımda çıkarımlarım: yüksek teknoloji üretmek için ödülün kritik bileşeni geliştirene verilmesi ve kurumların dünyaya açılması gerekiyor.
tekstil sektörü: hammaddeyi dışarıdan alır, işçiyi suriyeli çalıştırır, enerjisi sübvansiyonlu alır hülasa yok edilmesi gereken en birince sektördür bana göre.
İktidar oyun sektörünü örnek gösterirken de hiç utanmıyor, daha yeni firmayı büyütmek için gelen yatırımdan sanki kârmis gibi hemen haraç kesmeye çalışıyor, oysa ki o yatırım parası firmanın büyütmesi için harcanacak
Ya ne planlaması faizi artırdılar işte tekstil batınca battı olacak. Kimsenin umrunda değil hatta bence faizi arttırınca tekstil batar diye bile düşünmemişlerdir. Tek düşündükleri yabancıya faiz vaat ederiz gelirler ve rezervi doldururuz. Kalan ne olursa olsun 😄
Tekstil üretiminde İtalya ‘yı örnek almamız gerekirdi; hem tekstil teknolojisi üretiyor hem de tekstil tüketici ürünü üretiyor , üreticilerimiz sadece fasonculuğu seçtiği için birkaç marka dışında uluslararası alana açılamadı .Pamuk üretimi gibi bir hammade. Üretimine sahibiz kıymetini bilmek gerekir.
Yanılıyorsunuz, fevkalade yanlış birşey TOGG arabasına koşulsuz ve anti rekabetçi destek vermek. Eğer onu rakipsiz bırakırsanız 70'lerdeki gibi milleti Mercedes parasına kuşlara(tofaş-doğan,şahin,kartal,serçe) bindirirsiniz. Halbuki rakip gelirse sürekli yenilik yapmak zorunda kalır ve daha iyi araba yapmaya çalışır. Kalite sadece tam rekabet şartlarında oluşur.
Çünkü yazılıma yatırım yapmıyoruz. Teknoloji yazılımda ama kıymet veren yok. Bilinç var sağ olsun Bayraktar Ailesi bu işe çok para akıtıyor ancak devletin kademeleri koltuk avında. Tek derdi koltuk kapmaca oynamak olandan ne devlete ne millete ne de kimseye fayda gelmez. Yazılım konusunda yetenekli insanları hiç bir etikete bakılmaksızın toplamaları gerek. Herhangi bir topluluğa mensup olsun yada olmasın...
Türkiye nin uluslararası yazılım sektöründe skoru , yatırım yapılsa da dipte. polonyanın bizden çok yukarıda. yani ihalelere girdiğinde ucuz eleman muamelesi görüyorsun.
Katma değerli üretim devletlerin uzun vadeli planlamalarıyla olur.Varmı malesef yok.Patronlarla alakası yok. Patron ülke şartlarında en kolay nasıl para kazanacaksa o işi yapar.Tekstilciler batsın demek çalışan ve dolaylı etkileşim içinde olan yüzbinlerce insanı zor durumda bırakır.Patrona birşey olmaz , parayı yatırır bankaya faizini alır olur biter.
Çok ezbere konuşmuş. Bunları söylemek için iktisatçı olmaya gerek yok. Kahvede dayı olmak yeter. -Türkiye'de ihracat 22 yılda 28 milyar dolardan 300 milyar doların üzerine çıktı. 1980'lerde 2 milyar dolar filandı. -İhrac edilen ürünlerin çeşitliliği ve katma değeri inanılmaz arttı. Hala olması gerektiği yerde değil diyebilirsin ama gidişat olumlu yönde. -Üretim ve istihdam, iş gücü talebi de ciddi şekilde arttı. -Kişi başı milli gelir- pandemiye, bölgedeki savaşlara, küresel ekonomik krize ve büyük bir depreme rağmen- 3 bin dolardan 13 bin dolar seviyelerine geldi -Ticaret yaptığımız ülkeler eskiden Irak, Suriye gibi ülkelerken artık en büyük ticari ortağımız ve ihracat pazarımız AB. Bu özellikle dış ticaret teorisi açısından çok olumlu şeyler söylüyor ama bu kanalda bunu anlayacak kalibrede kaç insan vardır orası da meçhul.
İlk günden beri çizgisini hiç bozmadı Mesele Ekonomi. Emeği geçen herkese teşekkürler.
mülteci videosu hariç
sizler sayesinde daha çok bilgileniyoruz teşekkürler
izlediğiniz için teşekkürler
Ufuk açıcı bir sohbet olmuş. Barış Bey'i para piyasaları dışında pek dinlememiştim.
Teletaş-Alcatel konusuna, kendi anımı ekleyeyim. Oradaki ekibin bir kısmı Antwerp, Belçika'daki bir ofise gelmiş. Yıllar önce Antwerp'te türk dükkanlarına falan gittiğimde Alcatel'de mi çalışıyorsun diye sormuşlardı. Ben o zaman ne alaka hiç anlamamıştım. Sonra Alcatel'de çalışan birisiyle tanıştığımda durumu anlamıştım. Antwerp'te bir dönem eğitimli türklere orada çalışıyordur diye bakılıyordu.
Ucuza işçi çalıştırayım, yüksek karlılıkla satayım devri bitti. Faizler düşükken ne güzel uçuyor, kaçıyorlardı. Artık bu asalak tüccarların temizlenme zamanı geldi. He tabii ki şirketin iflas etmiş olması patronun da beş parasız kaldığı anlamına gelmiyor. Ama yine de bu da bir tür cezasını çekme şeklidir.
Iflas eden hiçbir patron beş parasız kalmaz.
bitmedi, şimdilik bitti.. 2 sene önce çin modeline geçtik diyip bi anda nası bu ekonomiye manevra yaptılarsa şimdi de aynısı olacak. olan altta kalan vatandaşa olcak bu hükumete analiz kasmak yanlış
Vermeselerdi avanta krediyi..o asalak olanlar batmasın diye avanta kredi sactilar, şimdi bu hengamede asalak olmayanlar da batirilacak gibi
Bu kanal kalitesine göre çok az tâkipçili. İlginç
Pantolonu 5.000 TL’ye aldığımızda konuyu daha iyi anlarız.
Emeklerinize ve nefesinize sağlık Sayın Sakallı , teşekkürler Sayın Soydan, sağ olun.❤
teşekkürler
Barış beye teşekkürler, güzel analizler yaptı ve harika yorumladı
Geniş bakış açısı kazandıran güzel bir program olmuş. 🙏
Barış Hocamı burda görmek çok mutlu etti beni. Daha fazla görmeyi dilerim. Emeğinize sağlık
Barış beyi her gün dinliyorum cok başarılı semih Bey'in programlarini takip ediyorum iyi modere ediyor programlarini bugun ikisi bir arada cok iyi oldu
İstanbul'da tekstil bitti maalesef sıkıntı büyük
“Düşene bir tekme vurmak” kültürümüzde var.
Tekstil bu kadar zararlıysa on yıllardır neden sektörü linç etmek için adamların batmasını bekledik?
barış beyi seviyoruz
Devlet Planlama Teşkilatı açlığı hissediliyor. Devlet? Planlama? Teşkilat? bizden ne kadar uzak...
Türk tarihinin en gereksiz kurumuydu
Aman devlet birşey planlamasın , bırakın şu kominist kontrol cü kafayı
Dptli sistemde pek iyi değil
Devlet serbest piyasayı planlayamaz. Para kazanmayı, ticareti bilmeyen bürokrat her şeyi daha da kötü hale getirir. Sosyalizmin artık ifadelerinden vazgeçelim artık pls
Barış bey, ilk Endüstriyel Robotunu 6 DOF (degrees of freedom) - 3 boyutlu bir noktaya istediğiniz yönden yaklaşabilmek için minimum gereksinimdir - ODTÜ'de yaptık. Altınay, ilk Türk ticari robotu yaparak sattı.
Vizyon olmadığı için yatırım yapılmadı ama Altınay bunu başardı. 25 sene önce robot vision ile akan banttan farklı geometrileri alıp seçip benzerleri yan yana dizebiliyorduk. Dediğiniz.gibi vizyonsuzluk ve bence gerçek kapitalizmin ülkemizde olmaması olabilir...
Patenti olmayan çalinti projelere destek vermiyorlar genelde . Patentiniz varsa zaten para kazanirsiniz
Adalet sağlanamadığı sürece daha çok sektörü feda ederiz sırada turizm var 🎉🎉🎉. Adaletsiz ülkede herkes mafya herkes kabadayı
haftaya turizmi de konuşacağız, teşekkürler
@@MeseleEkonomi gelecek haftaya turizm kalırsa. Öyle bir sezon geçirdik ki temmuz ayında hâlâ erken rezervasyon fırsatları diye reklam yapıldı. Gelecek haftaki yayınınıza katkı sağlamak isterim.
Barış bey sadece bir piyasa uzmanı değil aynı zamanda Türkiye'nin ekonomi tarihçisi de diyebiliriz kendisine
Çok güzel bir yayın
Barış Soydan, ülkemizin yetiştirdiği değerlerden biri!
Türkiye'den ne köy olur ne de kasaba.. Olmadı,.. ve olmayacak da....
Cok guzel bir yayindi 🤗👏
Yorumlarınız için teşekkür ederim.
Barış hocam teşekkürler.
Teknoloji yeterli istihdam sağlamaz, ABD de de bu eleştirilir, rakamlar büyük çalışan sayısı az. Zaten teknolojinin amacı bu, daha az kişi ile daha çok çıktı. Mısır - Bangladeş ile bu konularda rekabet etmeye çalışmanın da anlamı yok. Bizim odaklanmamız gereken yerler büyük gider kalemleri. Onların yerini alacak şeyler üretmek.
TH-cam’da 1 dakika program jeneriği. Bravo, her geçen gün kendinizi geliştiriyorsunuz. 🤪
Barış Bey'e büyük bir saygım var ve kendi kanalındaki videolarını her gün severek takip ediyorum, sadece içime sinmeyen bir husus var bu videoda bahsedilen byd firmasına sunulan imtiyazlar zamanında aynı arazide wolksvagen geleceği zaman almanlara sunulsaydı toplum ve uzmanlar nezdinde böyle rahatsızlık belirten açıklamalar yapılacak mıydı?
Zara nin fasonları adet gününde tuvalete gitmeye izin vermiyorlardı , beter olsunlar
Herkes durup durup çip diyor. Çip üretimi su zengini ülkelerde olur ( çoğunlukla muson ülkeleri) Ayda 60.000 çip üretmek için 9,5 milyar ton su kullanmanız gerekir. Biz daha tarıma yetecek suyu olmayan su fakiri bir ülkeyiz. Tayvan çip üretimi nedeniyle kuraklığa sürüklendi. Konutlarda su kullanımında dahi kısıtlamalar getirdi çip sektöründen gelen ihracat rakamlarını koruyabilmek için .
Deniz suyu?
@@emregomecli8285 su tüketimi nükleer santrallerde olduğu gibi soğutma amaçlı değil. Çip üretirken yaptığınız her işlem sonrası çipi basınçlı suyla yıkayıp artık malzeme kalmadığından emin olmanız gerekir . Buda her çip için 5 Lt üzerinde temiz su tüketimi demek
@@emregomecli8285 Tuzlu su kullanılamıyor
Heee hemen deniz suyu 😂🎉@@emregomecli8285
@@emregomecli8285tuzlu suyu kullanamazsınız çok maaliyetli rekabet edemezsiniz
Tebrik ederim. Kanalınızın konukları gerçekten birbirinden kıymetli. Bana göre en başarılı ekonomi kanalı. Teşekkürler
tesekkürler
Selam alüküm hayırlı yayınlar
geçen hafta baktım, bizim şirketin 2023 ihracat ortalaması 0,11 USD/kg. her sene onbinlerce ton ihracat yapıyoruz. bizim gibiler ihracatı kapatsa ülke ortalaması biraz düzelir belki
İtalya’da hala tekstil imalatı var, çok büyük ihracatı var. Amerika’da hala tekstil imalatı var ve kendini sürekli kendini yeniliyor. Tekstilde’de yüksek teknoloji var. Aklınıza sadece ufak dikim atölyeleri gelmesin. İplik imalatı, Dokumacılar, Boyahaneler, Örme kumaş üretimi, Empirme baskı, bunlar çok büyük ve teknolojilerini sürekli yenileyen Fabrikalar. Bursa, Denizli, Gaziantep gibi şehirlerde Tekstil endüstrisi hakim. Bu fabrikaların batmasının veya Mısıra taşınmasının ülkemize ve insanımıza ne gibi faydası olacak ?
Ve doğru soruyu sordu beyefendi.. Yerini ne ile dolduracaksınız ? Bir çalışmanız , planlamanız varmı ? Yok.. Türkiye tekstilde dünya sıralamasında, teknoloji ve knowhow konusunda ilk beşe girer..
Tesktil şimdi olmasa 5 6 yıl sonra eleman yetişmediği için batacaktı zaten.Sömürü sistemi ile giden sektöre halk evlatlarını göndermeyerek cevap veriyor zaten.Lise-üniversite de tekstil eğitimi alımış biriyim.6 yıllık tecrubem var.Bu sene güvenlik setifikası alıp özel güvenlik oldum.9 bin lira fazla maaş alıyorum mesai derdim yok.Burdan yapın hesabı.
Giriş Şahane 🎉🎉🎉🎉
Türkiye'de üniversitelerde saçmasapan bir bürokrasi var. Bundan iki yıl önce Japonya'nın iyi bir üniversitesine ders vermek üzere çağrıldım. YÖK üniversitelere yazı yazmış, yurtdışına ders vermeye gidenlerin yurtdışından aldığı ödemenin en az yüzde 60ını alın diye... Peki dedim toplam ödemenin mi ders ücretinin mi? Tamamının dedi, yani bilet parası ve kalma parası da, dedim zaten bana iki aylık 500 dolar kaılır size bu ödemeyi yaparsam, o paraya da Türkiye'de de yaşayamam, iptal ettim. Bu zihniyet ve kafayla üniversitelrden yenilik falan beklemeyin. Em son YÖK bir de altı seneyi doldurmadan yurtdışına üç aydan uzun araştırma yapmaya gitmeyi de yasakladı... Öncelikle YÖK başkanı değişmeli, akademisyenlere doğru düzgün maaş verilmiyor (araştırma görevlisi maaşı odacıdan daha düşük), bari dışarıda araştırma ve öğretim faaliyetlerinden kazandıklarına çökmeye aklkmayın da hevesleri kırılmasın. Patent bulursanız yine galiba %60ı üniversiteye ait oluyor. Böyle olunca da bulduğunuz patenti de sanayiye pazarlayamıyorsunuz çünki üniversite yönetimlerinin ne böyle bir becerisi ne de böyle bir hedefi var. Bence Doğu'da ve İç anadoluda satılamayacaklar hariç tüm üniversiteler özelleştirilmeli.
Mobilya sektörü de cok kötü hocam. Birde ona baksanız. Özellikle bizim gibi yurtdışı ithracati yapanlar
Şevket Pamuktan Türkiye'nin 200 Yıllık Ekonomik tarihi ve İsmail Cem'in Türkiye'nin Geri Kalmışlığının Tarihi Kitaplarını okuyunca yıllar geçsede kafa yapısını değiştirmeyen toplumlarda, devletlerde bir şey olmayacağını göreceksiniz.Doğru düzgün denk bütçe bile yapamıyoruz!
Türkiye psikolojik sorunları olan bir ülke ötesi değil.
Baris hoca adamdir
Yeni ofisiniz hayırlı olsun 😊
sağolun:)
Kullanılan ürünlerin neredeyse tamamı ithal havalimanlarında
Aslinda kimya kozmetik sektorune agirlik vermek lazim. Muthis patentli urunler var.
Fransa ve Almanya daha ucuza üretiyor domates i de Türkiye üretir
Çok güzel bir program olmuş. Teşekkür ederiz.
Türkiye'de stratejik düşünme kapasitesi olan siyaset kurumu yok. Günübirlik akılla kısa vadeli kararlar alarak ülke yönetiliyor. Stratejik planlama şöyle dursun normal planlama bile yapamayan bir ülkeyiz. Kısıtlı kaynaklar kullanılmayan havaalanına yollara harcandı. Bu ülke saldım çayıra mevlam kayıra.
kaliteli ve markalı üretim şart
tekstıl yerıne , cınlı otomotıv fırmları olabılır mı ? byd , cheery, mg
Tekstil hiç bir zaman eskisi gibi olmayacak.herkes hesabını ona göre yapsın.Tekstil tabiki bitmez ama çok daha küçük bir sektör olacak.
Tekstil sektörü o kadar kayıt dışı bir sektör ki siz 10 kere batirsaniz biz 11 kere diriliriz. Tekstile bir şey olmaz 10 kişi kapatır 11 kişi yeni sezonda farklı isimle isyeri açar.
Tekstil ekonomiye bir veri teşkil etmeyecek kadar kayıtdisi bir sektördür
Yüksek teknoloji üretip ihraç etmeye çalışan biri olarak keşke distribütörlük alıp ithalatçı olsaydım diyorum. Türkiye’de üretim yapmak çok zor.
Ya şu “sözde” feda edilen tekstilciler kimden ne götürmüş son 2 yılda onu da söylesin Barış Bey? Bir sonucun nedenselliğini belirtmeden, şeffaf olarak tartışmadan, araştırmadan yorum yapmak en büyük hatamız millet olarak. Ve buna çok değer veriyoruz.
Bu kadar bilimden uzak , araştırmalardan yoksun, sürekli sonuç ve niyet odaklı olduğumuz sürece kısır döngüde yaşayacağız.
Ortalama insan çip i göremez, ama TOGG u yolda görür bu de seçim pratiğine yansır.
Seyis gitmediği sürece fiziki altın almaya devam. Bizim de mücadele yöntemimiz bu. Benim paramla kredi veremesin. Bassın parayı versin bana ne.
Bu ulke cok yordu artık, yeter umrumda değil. Boş işler ile uğraşıyorlar Ankara da ki yiyici tayfa...
Devlet ötv alarak üretici firmanın ettiği kardan daha fazla kazanç elde ediyor zaten. Niye uğraşsın fabrika falan :)
ITU gercekten farkli
Soru şu milyonlarca insan ne yapacak?
kimin umurunda ?
Introyu 55dk tutmasaniz???
😂
Şu Altınay şişiriliyor gibi geliyor bana. 600milyon $ piyasa değeri mesela. Telefon montajı yapamayan Reeder'ın geldiği fiyatın yanında komik kalır.
10 yıllık mühendislik hayatımda çıkarımlarım: yüksek teknoloji üretmek için ödülün kritik bileşeni geliştirene verilmesi ve kurumların dünyaya açılması gerekiyor.
ataşehir avrupada değil
tekstil sektörü: hammaddeyi dışarıdan alır, işçiyi suriyeli çalıştırır, enerjisi sübvansiyonlu alır hülasa yok edilmesi gereken en birince sektördür bana göre.
Sen ne iş yapıyorsun?
@@cemtiginsipahi mali müşavirim
@@burhanburhan7105 Bir sektöre tamamen batmalı veya batırılmalı demek sizce ne kadar mantıklı? Ekonomik sonuçların sosyal sonuçları da var
Altınay reklam çekseymiş, bu videodan daha etkili olabilirmiş.
tekstil toptancı firmalarda tık yok sisftasız dukkan kapatıyorlar hergun bir yılı geçiyor aynı cepten yemeye devam
Hocam tekstille bir yere varılmaz. Yüksek teknoloji atılımı yapılmadan çağı yakalayamazssınız.
İktidar oyun sektörünü örnek gösterirken de hiç utanmıyor, daha yeni firmayı büyütmek için gelen yatırımdan sanki kârmis gibi hemen haraç kesmeye çalışıyor, oysa ki o yatırım parası firmanın büyütmesi için harcanacak
40 yıllık akp yönetiminde organik hoşaf icadı yapıldı 😂
Deniz altılar
Uçağımız Kaan. Üniversiteler
Hastaneler,VS
Dötüne girsin.
Chip sorusu nokta atisi mukemmel bir soru. Stratejik yatirim. Harikasiniz Baris Bey.
Ya ne planlaması faizi artırdılar işte tekstil batınca battı olacak. Kimsenin umrunda değil hatta bence faizi arttırınca tekstil batar diye bile düşünmemişlerdir. Tek düşündükleri yabancıya faiz vaat ederiz gelirler ve rezervi doldururuz. Kalan ne olursa olsun 😄
Neden ülkede bilimsel çalışmalarla katma değerli yüksek teknolojili ürünlerin üretilmediğini sorgulamıyorsunuzda....!!!
Yüksek teknolojiyi geç , Altın madenlerin başta , ve diğer madenlerimiz .. Memlekette madenci kalmadı.
Üretim inovasyon liyakat
Tekstil üretiminde İtalya ‘yı örnek almamız gerekirdi; hem tekstil teknolojisi üretiyor hem de tekstil tüketici ürünü üretiyor , üreticilerimiz sadece fasonculuğu seçtiği için birkaç marka dışında uluslararası alana açılamadı .Pamuk üretimi gibi bir hammade. Üretimine sahibiz kıymetini bilmek gerekir.
Git sen üret o zaman İtalya gibi kolaysa
Trambolin ekonomisi 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Yanılıyorsunuz, fevkalade yanlış birşey TOGG arabasına koşulsuz ve anti rekabetçi destek vermek. Eğer onu rakipsiz bırakırsanız 70'lerdeki gibi milleti Mercedes parasına kuşlara(tofaş-doğan,şahin,kartal,serçe) bindirirsiniz. Halbuki rakip gelirse sürekli yenilik yapmak zorunda kalır ve daha iyi araba yapmaya çalışır. Kalite sadece tam rekabet şartlarında oluşur.
Kisaca gunu kurtarmaktan baska plani olmayan yonetim ile gelinen nokta ortada
Ben niye Semih beye aşık oldum
Eren Parakende'de çalışan bir arkadaşım var hala yeni fabrika kuruyorlarmış, tekstil nasıl kötüye gidiyor anlamıyorum.
tuik rakamına göre 3,5 sa geri gitmişizdir
Doğru söze ne denir
Deveye demişler boynun eğri, deve demiş nerem doğru,
Tekstil patronlarına birşey olmaz, olan o fabrikalarda çalışan milyonlara olur. Unutmayın insanlar aç kalmaz çıplak kalmaz. Tekstil hep var olacaktır.
Bu arkaqslar bilmiyorki Türktelekom hariri tarafindan ici bosaltildi
Tekstil biterse SGK da biter
bitsin , kimin umurunda ?
sunucunun oturuş şekli konuğuna resmen hakaret
Çünkü yazılıma yatırım yapmıyoruz. Teknoloji yazılımda ama kıymet veren yok. Bilinç var sağ olsun Bayraktar Ailesi bu işe çok para akıtıyor ancak devletin kademeleri koltuk avında. Tek derdi koltuk kapmaca oynamak olandan ne devlete ne millete ne de kimseye fayda gelmez. Yazılım konusunda yetenekli insanları hiç bir etikete bakılmaksızın toplamaları gerek. Herhangi bir topluluğa mensup olsun yada olmasın...
yorumun komik😂
@@halilreissedyeci1956 gül o zaman.
@@halilreissedyeci1956 gül o zaman gulüm.
@@onurkaya2035 guldum zaten gulum haline acimayla karisik
Türkiye nin uluslararası yazılım sektöründe skoru , yatırım yapılsa da dipte. polonyanın bizden çok yukarıda. yani ihalelere girdiğinde ucuz eleman muamelesi görüyorsun.
Sanayi de ne sanayi ama ; montaj sanayi
👏👏👏👍👍👍❤❤❤
Uçan taksi diyen hanımefendiyi daha az görmek istiyoruz
Herkezin sunucu olması veya youtuber olması gerekmiyor. Tamam bilgi ve genel kültür önemli ama olmamış.
Hep yüksek teknoloji konuşup, eğitimden bahsetmemek de çok ilginç.
yayının tamamını izlemediniz sanırım. eğitimden bahsediyoruz.
fasonculukla biryere varamayız.
Ekonomi mi kaldı alla sen 😂
Katma değerli üretim devletlerin uzun vadeli planlamalarıyla olur.Varmı malesef yok.Patronlarla alakası yok. Patron ülke şartlarında en kolay nasıl para kazanacaksa o işi yapar.Tekstilciler batsın demek çalışan ve dolaylı etkileşim içinde olan yüzbinlerce insanı zor durumda bırakır.Patrona birşey olmaz , parayı yatırır bankaya faizini alır olur biter.
22 yılda % 3,5 😂
burada tusas, bayraktar gibi firmalari ve ihracatlarini es gecmeyelim
Ne kadar , nereye , ne ihrac etmiş ?
@@behcetgokman1638 2023 de 1.7 milyar dolar bayraktar, 864 milyon dolar tusaş. okuman yazman varsa acar okursun.
@@behcetgokman1638 1,7 milyar dolar baykar, 700 milyon dolar tusas. okuman yazman yok mu
Evet ancak toplam ihracat içindeki payı çok düşük ve herkesin evine uçak satamazsın Pazar çok kısıtlı.
👍👍👍😃😃😃
Çok ezbere konuşmuş. Bunları söylemek için iktisatçı olmaya gerek yok. Kahvede dayı olmak yeter.
-Türkiye'de ihracat 22 yılda 28 milyar dolardan 300 milyar doların üzerine çıktı. 1980'lerde 2 milyar dolar filandı.
-İhrac edilen ürünlerin çeşitliliği ve katma değeri inanılmaz arttı. Hala olması gerektiği yerde değil diyebilirsin ama gidişat olumlu yönde.
-Üretim ve istihdam, iş gücü talebi de ciddi şekilde arttı.
-Kişi başı milli gelir- pandemiye, bölgedeki savaşlara, küresel ekonomik krize ve büyük bir depreme rağmen- 3 bin dolardan 13 bin dolar seviyelerine geldi
-Ticaret yaptığımız ülkeler eskiden Irak, Suriye gibi ülkelerken artık en büyük ticari ortağımız ve ihracat pazarımız AB. Bu özellikle dış ticaret teorisi açısından çok olumlu şeyler söylüyor ama bu kanalda bunu anlayacak kalibrede kaç insan vardır orası da meçhul.
.
Bu adam ekonomist bile değil, ekonomi dersi almamıştır. Neden bu kanalda?
Mücadele T.C. (24:58) ile demek
Adam sanırdık Barış‘ı ama zevzek muhalefet zehiri buna da bulaşmış.
don gömlek üretenler gitsin..yeni yatırımcıla teknoparktaki gençlerin ürünlerini fabrikalaştırısn...ağzınıza sağlık barış bey.