95 Kan je een 1 fase thuisbatterij aansluiten op een 3 fase aansluiting?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 21 ส.ค. 2024
  • • Download de tips & tricks over thuisaccu's: www.energie-tr...
    • Voor meer informatie over de thuisaccu: www.energie-tr...
    Kijk op www.energie-tr... voor diverse rekentools.
    • Kijk voor de door ons geteste Infraroodpanelen op:
    webshop.energi...
    • Kijk voor infraroodpanelen voor grote ruimtes op: webshop.energi...
    • Infrarood speksteenkachel: www.energie-tr...
    • Download de 'tips verwarmen met infrarood' op: www.energie-tr...
    Ondersteun de vlogs met een donatie:
    www.energie-tr...
    Kan je een 1 fase thuisbatterij aansluiten op een 3 fase aansluiting? Daarover gaat deze vlog.
    In veel huishoudens in Nederland komt de stroom binnen met 1 fase of met 3-fasen. Bij 1 fase systemen is dat meestal een 1 maal 40 ampère aansluiting waarbij je maximaal 9200 watt kan verbruiken op één moment. En bij de 3 fase systemen is de inkomende stroom verdeeld over 3 fasen. Dit is meestal 3 maal een 25 ampère aansluiting zodat je op iedere fase op één moment maximaal 5750 watt kan gebruiken. In je meterkast worden je groepen waarop je apparaten zijn aangesloten verdeelt over deze 3 fasen na gelang van het stroomverbruik op één groep. De groepen zijn meestal afgezekerd op 16 ampère zodat je op één groep maximaal 3680 Watt op één moment kan verbruiken.
    Waar moet je nou op letten wil je een 1 fase accusysteem aansluiten op een 3 fase aansluiting?
    Allereerst moet de thuisaccu de mogelijkheid hebben om alles wat er op de 3 de fases gebeurt te monitoren. Aan de hand van de gegevens van de 3 fases kan een slim accu-systeem weer reageren. Zo kan de accu reageren op de pieken die op iedere fase komt. Een piek wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door het aanzetten van een apparaat. Een slim 1 fase thuisaccu-systeem kan zo inspelen op de vraag maar ook op de aanbod van stroom over de 3 fases. Check dus bij de aanschaf van een 1-fase accusysteem of dit systeem kan inspelen op dat wat erop de andere fases gebeurd. Uiteindelijk wordt er afgerekend bij de energiemaatschappij over het totaal wat je op alle fases levert of verbruikt aan stroom.
    Wanneer je een 1-fase accusysteem hebt dan sluit je op 1 van de binnenkomende 3 fases vervolgens het slimme accusysteem aan. Bijvoorbeeld op fase 1. Vervolgens kan je op die fase een noodstroom voorziening maken wanneer dat mogelijk is op het accusysteem. Zo hebben wijzelf de koelkast, een groot gedeelte van alle verlichting, de CV pomp, de zonnepanelen, de internet-router en wasmachine op één fase gezet. Mocht er een stroomstoring zijn dan reageert de thuisaccu binnen 20 milliseconde en hebben wij gewoon nog licht, blijft de koelkast werken en hebben wij nog gewoon warm water, kan ik nog gewoon koken en kunnen wij de centrale verwarming op gas gewoon weer opstarten.
    De apparaten die dan op fase 2 en 3 zitten kan ik dan even niet gebruiken. Dit zijn bijvoorbeeld de magnetron, de oven, de airco’s en de stroom in de schuur en de overkapping. Maar dat overleef ik wel.
    Je kan er natuurlijk ook voor zorgen dat je op alle binnenkomende 3 fase een thuisaccu-omvormer plaatst met noodstroom op alle fases. Dan heb je weliswaar nog op alle groepen stroom staan, maar dan zal je toch rekening moeten houden met je stroomverbruik. Een aantal apparaten zoals een magnetron, een oven, of een warmtepomp vreten namelijk stroom. En dan ben je snel door je opslagcapaciteit van je accu’s heen. Zorg dus bij een drie fase thuisaccusysteem met een noodstroomvoorziening voor voldoende kWh aan opslag wanneer je de deze voorziening wilt gaan gebruiken.
    Wat is nou het grote voordeel van een 1 fase thuisaccu. Nou heel simpel. De aanschafprijs.
    Die is gewoon een stuk lager.
    Heeft een 1-fase systeem dan ook een nadeel? Ja zeker, want je ben veel beperkter in de snelheid van laden en ontladen van de accu. Wanneer je naar de uurprijzen kijkt van goedkope en dure tarieven dan speelt dat zich vaak binnen 3 uur af. In die drie uur wil je dus je accu kunnen opladen of ontladen. Dus de verhouding van de laad en ontlaadsnelheid moet in verhouding zijn met je opslagcapaciteit.
    Hetzelfde geldt ook voor het opslaan van de zonnestroom. Heb jij 20 panelen op je dak en leveren deze volop stroom dan zal je tekort komen met een 1-fase systeem om al deze stroom op te vangen in je accupakket. Dan is een 3-fase thuisaccusysteem een betere keuze omdat deze hogere laadsnelheden aankan. Ook bij een 3-fase systeem is het belangrijk dat de opslagcapaciteit van de accu’s zich goed verhouden tot de laad en ontlaadsnelheid van het 3-fase systeem. Dit is namelijk weer belangrijk voor de levensduur van de accu’s.

ความคิดเห็น • 47

  • @startingfromabsolute
    @startingfromabsolute หลายเดือนก่อน

    Binnenkort wordt onze thuiaccu geplaatst. Ben heel benieuwd naar de resultaten. Zou je een video kunnen maken met een gemiddelde day to day van je accu pakket?

  • @johannes3-16
    @johannes3-16 หลายเดือนก่อน +1

    Algemene opmerking: een groep mag niet maximaal belast worden. De 80% regel moet worden toegepast. Daarnaast moet worden gekeken hoe zwaar de naast liggende groepen zijn belast. De automaten (aardlekautomaten warmen elkaar op)
    Dus algemeen een 16A groep maximaal belasten met 0.8x16A=12,8A ongeveer 3000W (2944)

  • @Advertman1
    @Advertman1 หลายเดือนก่อน +4

    Je kan toch ook 3 stuks home wizard kopen voor elke fase 1 als je een warmtepomp hebt. Die is per stekker plugbaar. Dus €1300 x 3

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  หลายเดือนก่อน +1

      Ook een optie

    • @rebtor
      @rebtor หลายเดือนก่อน +1

      Je hebt dan alleen maar 800 watt laad en ontlaad capaciteit en een vrij beperkt aantal kwh opslag capaciteit. En geen noodstroom voorziening.
      Ander product dus, ander prijskaartje

    • @Advertman1
      @Advertman1 หลายเดือนก่อน

      @@rebtor ja zou wel leuk zijn als hij ook gekoppeld zou kunnen worden aan een dynamisch tarief plan voor in de winter dan kan je laden in een dal tarief om de piek extra te overbruggen 3x 800watt zou het dan worden.

    • @IvoMarijnissen
      @IvoMarijnissen หลายเดือนก่อน

      @@rebtorNiet geheel waar. 3 Homewizard accus, 1 per fase = 3 x 800 watt laadvermogen.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem หลายเดือนก่อน +2

      Als dan de accu van de ene fase leeg is, kun je niet door op accu's van de andere fasen. Opletten hoe je eea verdeeld dus.

  • @RogerV-NL
    @RogerV-NL หลายเดือนก่อน +2

    Klein toevoeging: momenteel wordt door de slimme meter het verbruik/teruglevering op de verschillende fases bij elkaar opgeteld/weggestreept. Het is natuurlijk niet gegarandeerd dat dit in de toekomst altijd zo blijft, ook al zijn er geen signalen dat dit gaat veranderen. Stel je trekt 3000 watt stroom uit het net op fase 2 en je 1-fase accusysteem zit op fase 3 en levert vervolgens 3000 watt (naar het net), dan heeft de netbeheerder daar natuurlijk 'last' van. De slimme meter zorgt dat alles tegen elkaar weggestreept wordt, maar zoals gezegd geen 100% garantie dat dit in de toekomst altijd zo blijft. Het is dus een potentieel nadeel van een 1-fase systeem.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro หลายเดือนก่อน +1

      Dit is enkel een nadeel in uw gedachten dus, en geen realiteit.

    • @RogerV-NL
      @RogerV-NL หลายเดือนก่อน

      @@Dhrpedro Potentieel risico in de toekomst, gewoon iets om in het achterhoofd te houden en that’s it.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  หลายเดือนก่อน

      Ketelklets heeft hier een uitspraak over gedaan dat het lastig is omdat de meters dan aangepast zouden moeten worden.

    • @ernstinthephilippines4384
      @ernstinthephilippines4384 หลายเดือนก่อน

      Zoiets lijkt me makkelijk met een software update te veranderen. Ze meten namelijk gewoon per fase intern.

    • @Ad__Rem
      @Ad__Rem หลายเดือนก่อน

      De één levert meer terug op de ene fase, de ander op één andere fase. In de praktijk verdeelt dit zich dus. Geen probleem.

  • @markjansen4015
    @markjansen4015 หลายเดือนก่อน

    Ik zach dat jullie nieuwe accusysteem een ventilator heeft van 66 db.. Dit is best veel.. zeker in een huis... is hier nog een oplossing voor?

  • @patrickgijzen5567
    @patrickgijzen5567 หลายเดือนก่อน

    Het is 3 x 25A of 1 x 35 zonder dat je vastrecht hoger wordt.

  • @ReneArtoisMr
    @ReneArtoisMr หลายเดือนก่อน

    Het is jammer dat 3 fasen batterijen nog steeds in de minderheid zijn en soms belachelijk duur. Voorbeeld de 10kWh performance batterie van Sonnen welke ruim 14k kost versus 7,5k voor de enkel fase variant. Of Enphase waarbij je 3st 5P batterijen moet installeren van 3,5k per stuk. Gewoon nog even geduld hebben tot de markt haar werk doet.

    • @lecramred4453
      @lecramred4453 หลายเดือนก่อน

      Vraag Energie Transitie eens naar de prijs van een 3 fase 10 kWh systeem. Dan zie je dat dat goedkoper kan

  • @fritslevie4461
    @fritslevie4461 หลายเดือนก่อน +1

    Een thuisaccu als noodstroomvoorziening is nutteloos domweg omdat stroomstoringen weinig voorkomen, als ze voorkomen zijn ze kort en mochten ze langer zijn is het nog geen echt probleem.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  หลายเดือนก่อน

      Nederland is een land waar de minste stroomstoringen voortkomen in Europa. Maar het hele netwerk moet op de schop. Bij ons is het ziekenhuis al twee keer getroffen door een grote stroomstoring. Even een kabeltje geraakt...

    • @fritslevie4461
      @fritslevie4461 หลายเดือนก่อน

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374 ziekenhuizen en sommige bedrijven/kantoren hebben vaak hun eigen noodstroomvoorziening voor essentiële functies. Verder speelt het in ons land, zeker voor particulier inderdaad geen grote rol.

    • @willartwi568
      @willartwi568 หลายเดือนก่อน

      Puur afhankelijk waar je woont. Gebeurt her toch met regelmaat.

  • @ComputerTechNL
    @ComputerTechNL หลายเดือนก่อน

    Eind 2026 begin 2027 koop ik pas een thuis batterij waarschijnlijk van homewizzard omdat ik hier al alles van heb. Maar dat zien we tegen die tijd wel wat het allemaal kost op het moment hebben ze een thuis accu die zo in het stopcontact kan die worden november en later verwacht even aankijken allemaal dus.

  • @soumynonareverse7807
    @soumynonareverse7807 หลายเดือนก่อน +1

    Stel, ik heb een gebouw die ik wil verbouwen die maar 1 fase heeft. Is het dan mogelijk (mits de accu groot genoeg is) om bij een volle accu 3 fase apparaten te voeden zoals een kookplaat?
    Ik wil dit realiseren icm zonnepanelen en een algoritme vergelijkbaar met die van Zonneplan.

    • @Dhrpedro
      @Dhrpedro หลายเดือนก่อน +1

      Dan heb je een 3 fasen accu op eilandbedrijf, dit heeft dan niets te maken met de huis aansluiting. Zoals bv een noodstroom-aggregaat

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  หลายเดือนก่อน +2

      Een optie is om de 1 fase aansluiting om te zetten naar een 3 fase aansluiting. De kosten hiervoor vallen mee. Dan heb je ook gelijk 3x25 amp

    • @Advertman1
      @Advertman1 หลายเดือนก่อน

      Het zou wel kunnen, Er zijn niet heel veel drie fasen kookplaten dat zijn vaak modellen met afzuiging in de plaat, anders heb je een kookgroep dit is een enkel fasige dubbele automaat dus met 2x nul. 3 fase heb ik momenteel alleen voor de warmtepomp omdat die op 3 fasen extra kan bijverwarming met interne elementen. Die stand is luxe stand of legionella normaal gebruik je dat niet omdat het niet efficiënt is. De efficiëntie zit warmte uit de lucht pf uit de grond.

    • @soumynonareverse7807
      @soumynonareverse7807 หลายเดือนก่อน

      @@Advertman1 maar het is niet mogelijk om een 2 fase kookplaat en een 3 fase te voeden met een batterij met zonnepanelen? Of is de groote accu die ik daarvoor nodig heb niet rendabel voor?

    • @Advertman1
      @Advertman1 หลายเดือนก่อน

      @@soumynonareverse7807 lijkt me lastig aangezien je wel 4000 a 6700 watt moet hebben voor het koken dan voor 2 pit gebruik. Dan zou je dus een 3 fasige accu van 15k watt outputt moeten hebben. Zou kunnen maar kost wel watt. Denk zo €15.000 totaal al. Of toch kijken naar een fase plaat die evenredig bellast.

  • @pretmark
    @pretmark หลายเดือนก่อน

    Het beste van het beste? Wat is dit voor promo?

  • @rladuc6618
    @rladuc6618 หลายเดือนก่อน

    Eigenwijs als ik ben: een enphase 1 fase accu kan toch gewoon alle 3 fases van stroom voorzien bij stroomuitval?

    • @Advertman1
      @Advertman1 หลายเดือนก่อน

      Volgens mij zit er geen 3 fase uitgang op die inverter. Dan moet je 3 stuks enkelfasige nemen dat zal wel werken want hij neemt de frequentie en fase exact over.

  • @useruser-yp2sj
    @useruser-yp2sj หลายเดือนก่อน

    Je hebt dit jaar toch een Victron Accu in gebruik. Hoe bevalt dat tot nu toe?

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  หลายเดือนก่อน

      Heel goed. Wij hebben nu een systeem op basis van Victron omvormers die zeer eenvoudig te installeren is. Daar later meer info over.

  • @streamer6646
    @streamer6646 หลายเดือนก่อน +1

    Ah, dat wist ik niet, dat in de moderne tijd een 1-fase aansluiting een hoofdzekering van 40A heeft. Dacht, dat dat 35A was.

    • @instappenvanhetgasaf.4374
      @instappenvanhetgasaf.4374  หลายเดือนก่อน

      Wellicht bestaat de 35A ook nog wel.

    • @eddieverbaas5937
      @eddieverbaas5937 หลายเดือนก่อน

      @@instappenvanhetgasaf.4374 in oudere huizen is de zekering 35A , alle nieuwe aansluitingen zijn een automaat 40A bij de huidige norm

    • @marcowam2842
      @marcowam2842 หลายเดือนก่อน

      ​@@instappenvanhetgasaf.4374
      Ik heb hier in een huis uit 1990 ook 35 Ampère. 1 fase dus.

    • @johannes3-16
      @johannes3-16 หลายเดือนก่อน +1

      Zekering 35A automaat 40A

    • @streamer6646
      @streamer6646 หลายเดือนก่อน +1

      @@johannes3-16 Dank. Duidelijk.

  • @21101965
    @21101965 หลายเดือนก่อน

    Veel en veel te duur zn thuisbatterij dat haal je er pas na 20 a 30 jaar uit loonr zich echt niet en sws in de winter heb je sws al bijna geen zon nee dit is een nutteloze investeting weer

  • @addyderooy491
    @addyderooy491 หลายเดือนก่อน

    kan je met een been vooruit bewegen ? ja met n rolstoel !!!!!!!

  • @daantjuh23
    @daantjuh23 หลายเดือนก่อน

    Watt per moment? Joules per seconde per moment??? 🤣

  • @AmazingRoony
    @AmazingRoony หลายเดือนก่อน

    In stappen de ellende in.