Film: Land voor het Leven, de kracht van regeneratie, door Rik van der Linden

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 22 พ.ย. 2024

ความคิดเห็น • 29

  • @adrianagertrude7907
    @adrianagertrude7907 วันที่ผ่านมา +5

    Ik word hier ook helemaal blij van! Deze mensen zijn het zout der aarde; hoop voor de toekomst...

  • @bvdelst4133
    @bvdelst4133 18 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Fantastisch!!
    Ik krijg daar zoveel energie van, dat ik bijna niet kan wachten tot het weer "Lente" wordt!!
    Wij zijn pas verhuisd naar een Tiny-house op het land van een biologische boer BI-JOVIRA, met als doel, mee te helpen met biologische strokenteelt.
    We zijn nu bezig met het aanplanten van een voedselbos.
    Zo leuk om van elkaar te leren en te kijken hoe anderen het doen ❤

  • @PaulWassink
    @PaulWassink 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Prachtige documentaire. Goed gemaakt Rik.

  • @AndersKjaerProduction
    @AndersKjaerProduction 20 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Wat een positiviteit in deze onzekere tijden - Super

  • @gerriedegraaf2978
    @gerriedegraaf2978 2 วันที่ผ่านมา +7

    Ja, hier wordt ik zo blij van! Het leven is zo overvloedig en compleet als we er met respect mee omgaan en geschapen en bereid om ons dan ook overvloedig te geven! Dat er velen op deze weg verder kunnen, mogen en willen gaan!

  • @melanieverheijen1886
    @melanieverheijen1886 2 วันที่ผ่านมา +6

    Geweldige video en eindelijk eens vanuit Nederland. De enigste manier waarop we het leven veranderen is om te beginnen bij ons zelf. Heel veel succes aan deze mensen!!

  • @johanh29
    @johanh29 2 วันที่ผ่านมา +5

    Heel mooi, hoopgevend. En naast je aan te sluiten bij zo'n boerderij kan je ook zelf regeneratie op kleine schaal doen in je tuin of buurt. De verandering komt van onderaf. Dank Rick voor dit verhaal 💚

  • @petrysialeroux8316
    @petrysialeroux8316 2 วันที่ผ่านมา +4

    A very inspiring movie. I'm South African so I understand Dutch.

  • @ellenbuermans8390
    @ellenbuermans8390 2 วันที่ผ่านมา +2

    Prachtige film! Hier Rustig voor gaan zitten en binnen laten komen. Inspirerend en hoopgevend, heel mooi initiatief, chapeau voor deze film met mooie visie en missie en alle betrokkenen. many blessings to all

  • @moetdatnou89
    @moetdatnou89 วันที่ผ่านมา +2

    Prachtig document

  • @tamarapozharska3216
    @tamarapozharska3216 12 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Prachtig film over prachtige en slime mensen! Ik ben uit Oekraine,maar 2 jaar en 8 maanden woon ik in Nederland.Ik ben troots wat ik woon hier!Supermensen !

  • @HolwerdaH
    @HolwerdaH วันที่ผ่านมา +2

    Cool. Keep it up. Hart op de juiste plek jullie!

  • @MennoJanssen
    @MennoJanssen 2 วันที่ผ่านมา +3

    Prachtig!

  • @sterremonstar
    @sterremonstar 2 วันที่ผ่านมา +3

    Idd. je weet niet hoe het werkt, maar je weet dat het werkt. Niks geen technieken of bewijzen nodig. Leve de AI van het Leven. Wat mooi dit! Hoopgevend.

  • @rd8322
    @rd8322 23 ชั่วโมงที่ผ่านมา +1

    Veel belovend! Vanaf de 50 ste minuut word er ook over wonen ( huis bouwen) & (mee)werken gepraat- hoe zit dat? Werkt de gemeente mee aan vergunningen? betreft dat dan eigen grond?

  • @Infotainment-z7f
    @Infotainment-z7f 2 วันที่ผ่านมา +3

    Wat ik vooral fijn vind hieraan is dat deze bedrijven bewijzen dat het wél rendabel is, en dus wél gewoon grootschalig kan. Het vergt wel omdenken en mindset verandering van het "klassieke boeren". Het is veel meer gemeenschapsgericht, dat moet je natuurlijk wel een beetje liggen als boer, niet iedereen is zo extravert, maar ook daar is vast een oplossing voor. Ik werd altijd zo sip van het geroep op TV van "kan niet, kan niet, kan niet..." en "hakken in het zand". Dit geeft me echt hoop voor de toekomst. Hopelijk inspireert en motiveert dit meer mensen dat het wél kan :)

    • @De_Verwonderaars
      @De_Verwonderaars 11 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Heb ik dus ook. Meer aandacht voor de oplossingen, minder aandacht voor de problemen!

  • @jesse6468
    @jesse6468 21 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Ik vraag mij wel af hoe die nieuwe maatschappij met een "positieve natuurwaarde" er dan uit zou zien, want volgens mij is alleen ons bevolkingsaantal al een verstoring van het ecosysteem ten opzichte van onze nomadische voorouders. Wij hebben met ons allen de natuur afgezworen door te kiezen voor dingen als voedselzekerheid en gezondheidszorg en daarmee zijn we onze plek in het ecosysteem aan het verliezen. Ik zie het niet gebeuren dat we die moderne opgeven om onze plek in het ecosysteem weer terug te krijgen.

    • @De_Verwonderaars
      @De_Verwonderaars 11 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      Op grote schaal twijfel ik er ook aan, maar op deze schaal zie ik dat mensen precies wat jij betwijfelt in praktijk brengen. Dus het gebeurt al. Hoe meer mensen dit omarmen, hoe eerder het norm wordt. Kortom, als je blijft twijfelen gebeurt het niet. Als je in mee gaat bewegen gebeurt het wel.

  • @jacobsfarmextras
    @jacobsfarmextras 2 วันที่ผ่านมา +1

    Dit doet me sterk denken aan de jaren 1950 en 1960, een tijd waarin al het werk nog met de hand werd gedaan. In die periode bestonden er in een dorp vaak tientallen kleine boerderijen van zo’n 10 hectare. Het waren kleinschalige, arbeidsintensieve bedrijven die voldoende produceerden om hun producten op de markt te verkopen en zo een bescheiden inkomen te verdienen. Hoewel dat leven veel eenvoudiger was, hadden mensen het vaak zwaarder door hard fysiek werk en vooral langere slechtbetaalde uren.

    • @henricvandijk6995
      @henricvandijk6995 2 วันที่ผ่านมา +3

      Kan me voorstellen dat je zo denkt. Hier zitten echter vernieuwende componenten in, die maken dat het gezonder werken is. Het werken met machines vraagt gek genoeg meer van het fysieke lichaam. De gereedschappen die ze hier gebruiken zijn slimme gereedschappen. Daarnaast het beheer, veel meer gericht op het in cultuur brengen van de bodem en mulching. Dat maakt dat je veel minder onkruid hebt, dus winst behaald in werkuren op dit gebied.

    • @jacobsfarmextras
      @jacobsfarmextras 2 วันที่ผ่านมา

      ​@@henricvandijk6995 "Dat klinkt prachtig, maar onkruid lijkt mij eerlijk gezegd niet het grootste probleem. Qua fysieke zwaarte ben ik het met je eens: dit zijn niet de mensen die een dag op de ouderwetse potstallen volhouden. Wat ik hier zie, is een netjes bijgehouden moestuin en een grof stuk grasland met extreem intensieve beweiding. Dat vraagt gewoon ontzettend veel man uren, tov van de opbrengsten

    • @henricvandijk6995
      @henricvandijk6995 2 วันที่ผ่านมา +2

      @ extreem intensief valt mee, dieren gaan sneller van de ene naar de andere plek in dit systeem, blijven niet lang op dezelfde plek. En juist het hebben van veel minder onkruid levert heel veel uren op, van bijvoorbeeld 10 keer naar 2 keer, compost als toplaag, niet kerend, weer veel besparing op uren. Etc, etc. Nee, dit is toekomst, leer dit soort bedrijven kennen. Natuurlijk, het blijft agrarisch dus altijd veel uren. Alleen maar respect.

    • @jacobsfarmextras
      @jacobsfarmextras 2 วันที่ผ่านมา

      ​Ik doe hier , elke dag 12 uur (dag en nacht weiden) krijgen de koeien een nieuwe weiden om de 8 dagen zijn ze geroteerd over 16 hectare. Zorgt ervoor dat de koeien de mogelijkheid om te selecteren in het gras, waardoor hogere DS opname, bij die ene boerderij vond ik ze er ook een aantal aan de magere kant voor vleesvee . Hier ga ik er na een periode snel er overheen met de wiedeg. Onkruiden eruit janken, ongewenste grassen en bodembeluchten en mesthopen verspreiden. Zeker bij deze intensieve weiders ga je stikstof hotspots creeeren, plekken voor onkruid om daar te groeien.
      Compost als toplaag is mij de vraagtekens hoe het zit met de mestboekhouding, hier zat een kringloopboer met de "stal van de toekomst" koeien op snippers die naar de bio akkerbouw gingen. Boerderij ondertussen failliet snippers moesten in de mestboekhouding als stikstofdragende compost worden afgevoerd -> stikstof afvoeren > transport en afvoerkosten > akkerbouwer mocht weer minder stikstof dus snippers aanvoeren. Compost heeft als nadeel ook weer de hoge kiemdruk van onkruiden. En niet keren is weer ook gevaarlijk voor de onkruiddruk, no-till levert daarentegen weer minder op. Ploegen of eco ploegen is juist tegen onkruid.
      Ik vraag me af hoe het op de verschillende boerderijen loopt als we het hebben over 10 / 20 /30 jaar loopt. Genoeg voorbeelden die het niet zo lang hebben kunnen volhouden, maar passie genoeg bij deze boeren

  • @air-academy
    @air-academy 2 วันที่ผ่านมา +2

    Waanzinnig 🔥🔥🔥

  • @-htl-
    @-htl- 3 วันที่ผ่านมา

    A quoi ça sert l'amour ?

  • @esmee7641
    @esmee7641 17 ชั่วโมงที่ผ่านมา +2

    Prachtig!