Cumhuriyet Kaçınılmaz Mıydı? | Devrimler Serisi 7
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 พ.ย. 2024
- Devrimler serisinin yeni bölümünde konumuz Türk Devrimleri'ydi. Türkiye'nin modernleşme tarihi içerisindeki önemli kırılma noktaları olan 1876, 1908 ve 1923 devrimlerinin neleri dönüştürdüğünü, devrimlerin kalıcı olmalarını sağlayan şeyin ne olduğunu, halkın devrimlerdeki rolünü Abdulvahit Gezer anlattı.
Ayrıcalıklardan yararlanmak için bu kanala katılın:
/ @49w
Ya da aşağıdaki bağlantı üzerinden patronumuz olun.
/ kirkdokuzw
Sosyal Medya:
/ discord
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
/ kirkdokuzw
O devirde Anadolu insanının çoğunluğu kadının kamu alanındaki varlığını haram saydığını ve buna sonuna kadar muhalif olduğunu düşünürsek Medeni Kanun'un kabulü en önemli devrimdir. Henüz yeterince eğitilememiş bir topluma tepeden bu tarz bir devrim uygulanması cesaret işidir. Helal olsun devrin yöneticilerine.
Medeni Kanun ve Tevhidi Tedrisat Kanunu en önemli devrimler. Cumhuriyetin en büyük başarısı ise kapitülasyonları kaldırmaktı.
Kapitülasyonlar kötü bir şey değildir, Osmanlı kapitülasyon vermese 16.yy da dağılırdı
@@sirelvis8148 Aslında kapitülasyonlar direkt sömürmek anlamına gelmiyordu zaten ama Osmanlı'nın sanayileşememiş üretim sahası İngiltere, Fransa, Almanya gibi sanayileşmesini tamamlamış ülkelerle kapitalizm anlamında rekabet edemiyordu
@@bugrakurt7844osmanlının verdiği kapitlasyonlar özellikle baltalimanıyla verdikleri tam bir sömürüdür. Yabancılar gelip osmanlı ülkesinde ticaret yaparken gümrük vergisi alınmaz ancak osmanlı tüccarları ingilterede ticaret yaparken gümrük vergisi alınırdı.
En önemli başarı tam bağımsızlıktı, ve tabiki laiklik, dinler her zaman, her yerde ülkelerin ve toplumların gelişmesini kısıtlayan en önemli unsur olmuştur.. bu sadece bizde değil, avrupa'da da böyledir, ne zaman ki dinlerde reform yapılmıştır, bağnazlıktan kopabilen toplumlar ancak o zaman diğerlerine üstünlük sağlayabilmiş ve gelişebilmişlerdir..
Ben harf devrimini her zaman çok farklı bir yere koyuyorum. Bir ülkenin okuduğu yazdığı yazı sisteminin değişmesi, ülkenin çehresinin baştan aşağı değişmesi demek. Ulu önderimiz Atatürk'ün aldığı en isabetli kararlardan biri. Bugün hâlâ Arap harflerini kullanıyor olsaydık, Türkiye nasıl bir yer olurdu bir düşünün. Sokaklarda tabelalar, okuduğumuz gazeteler, kitaplar, şu an okuduğunuz bu yorum Arap harfleri ile yazılmış olacaktı. Aslında ikinci bir Suriye gibi görünecektik. Harf devrimi, Türkiye'nin kendini konumlandırdığı yerin tam olarak belli olmasını sağlamıştır. Bugün Türkiye, sınır komşuları arasında Latin alfabesini kullanan tek ülkedir. Kafalar o noktada olmasa da, en azından yazın dilinde medeni dünyanın bir parçası gibi görünüyoruz, daha kolay yabancı dil öğreniyoruz vs... Günlük hayat baştan aşağı değişmiştir bu inkılap ile, ve hâlâ da ekmeğini yiyoruz.
Harf devrimi iyi ama dil devriminde hatalar yapıldı
Babamız Mustafa Kemal Atatürke sonsuz teşekkürler.
Birader bio'da gördüğüm yetmiyor burda da görüyorum seni
@@dogukanbakimli hesabı dondurdum. Beni orada görmen imkansız.
Düşünsenize Türkiye modernleşmesi olmasa idi ne halde olurduk...Mustafa Kemal ve silah arkadaşları yüzü suyu hürmetine el Fatiha
Bence Türk medeni kanunu da oldukça önemli. Türk kadınına insani haklar ilk defa o zaman tanındı. Nüfusun verimini %50 den %100'e çıkardı.
@Djddbrbrg büfus piramitleri eğer ülkende yaşlı nüfus fazla ve genç nüfus az ise süpergüç ya da aşırı gelişmiş ülkesindir japonya ingiltere almanya örnektir bu durumda zaten günümüzde işçi gücüne gerek kalmadı neredeyse yapay zeka ve makineler bu alanı sarmaya başladı ama bu durumun tam tersi afrika ülkelerinde gözlemleniyor
Eee ne oldu japonya mı olduk
@@djhi-tek9249 hayır japonyadan 10larca kat daha iyi bir haldeydi ülke ingiltere fransa gibi ülkelerdende çok daha iyiydi dünya savaşı o ülkeleri mahvetti
@@djhi-tek9249 komşumuz olan tüm ülkelerden daha huzurlu ve daha refahi yüksek olduk.
@@batuhangovceNüfüsün verimini %50'den %100'e çıkaran rte'dir tr'deki kadınların coğunluğu olan kapalı kadınlar polis asker hakim savcı vali büyükelçi vs. olabiliyorsa onun sayesinde
laikcilere kalsa ancak tuvalet temizlerlerdi
Günümüzdeki monarşilere bakıldığında monarşinin sürmesi için iki seçenek var. Ya doğal kaynakların olacak ve insanların ihtiyaçlarını (su, elektrik, gaz) karşılayarak isyan etmelerini önleyeceksin (Suudi Arabistan, BAE, Brunei) ya da meşrutiyet olacak ve kral/sultan hiçbir reel güç bulundurmayacak (İspanya, İngiltere, Norveç). Türkiye'de doğal kaynak yok, bu yüzden toplumun ihtiyaçlarını kompanse edecek para yok. Öte yandan meşrutiyeti denedik ve sonuç alamadık. Padişah öyle her işine geldiğinde meclisi dağıtacaksa meşrutiyet olmanın bir anlamı yok. Bu yüzden Türkiye cumhuriyet olmaya mecburdu.
Ha bu gidişle teokrasi de olur, sultanlık da. Bu toplumdan çok bir beklentim yok.
1913ten sonra padişahın meclisi kapatma yetkisi yok
çok güzel bir anlatım oldu ağzınıza sağlık tüm ekibi kutlarım.
Vahit hocamin olaylara cok objektif ve bilimsel bakan bir tarzi var cok seviyorum bu durumu 👍
Bütün devrimler yeni modern bir ulus devlet yaratmak için ihtiyaç duyularak yapıldı. Bence Cumhuriyet devrimlerinde yapılan en başarılı işler; tevhidi tedrisat kanunu, harf inkılabı, kadın erkek eşitliği ve laiklik. Bunlar yapılmasa veya geç yapılsa bütün devrimleri itibarsızlaştırıp tekrardan dindar monarşi rejimi tesis edilebilirdi.
Atam sana kurban olayım. Pakistan iran gibi olmadık. Çok yaşa Modern Türkiyem
1920 öncesi de moderndik
@@furkancimen3145 modernleşme içerisindeydik. Modern değildik. Mustafa Kemal döneminde bile tam modern bir ülkeydik diyemiyoruz zaten.
@velikoc151 şeriat vardı
@@furkancimen3145bok moderndik. İstanbul'un birkaç bölgesi hariç neresi moderndi memleketin?
@@furkancimen3145ne hahahahahahahah Cumguriyet önce Anadolu birçok şeydi ama asla modern değildi
Çok Çok güzel bir anlatı olmuş...vahit ağzına emeginize sağlık..😊
Laiklik ilkesi ve laikliğe giden yolda atılan tüm devrimler.
Mülkiyet, miras, aile gibi temel kavramları Batı değer setlerine göre yeniden tanımladığı (olumlu veya olumsuz yorumlamıyorum) ve toplumun çok büyük bir kesiminin gündelik pratiklerini baştan aşağı değiştirdiği için en önemli devrimin Medeni Kanunun kabulü olduğunu düşünüyorum. Videodaki olaylara nazaran çok daha yakın tarihli olmasına rağmen doğurduğu sonuçlar bakımından sosyolojik devrim olarak nitelenebilecek bir diğer çok önemli olay ise 24 Ocak kararlarının alınmasıdır.
Teşekkürler, başarılı bir anlatı. En önemli devrim diyemem ama, şapka devriminin öneminin de küçümsendiğini düşünüyorum. Şapka devrimi içeriğinde bütün bir kılık kıyafetin değişimini içeriyor. Evet, şu anda şapka takmıyoruz, hatta zamanın ruhu içerisinde şapka kullanımı bütün dünyada geriledi. Bu sadece toplumum kabul etmemesiyle değil, şapka ile ilgili evrensel bir algının değişimiyle de alakalı. Bunun yanında Türk toplumumun geleneksel kıyafeti nedir diye sorulsa, şalvar, yemeni ve gömlek cevabını almıyoruz. Hatta zamanla Türk halkının giysisinin takım elbiseye ve daha batılı kıyafetlere dönüştüğünü görüyoruz. Bu durum ve değişim ise akıllara, acaba şapka devrimi o kadar başarısız mıydı sorusunu getiriyor?
Değildi muhtemelen zaten şapka devrimi herkes şapka giysin kafasından ziyade batılı tarzdaki kıyafetlerin de gündelik hayatta kullanılabileceği özgürlüğünü getirmiş kaldı ki dediğin gibi şapka takma işi batılı devletlerde de kalmadı bu biraz zamanla ilgili bir şey ben şapka devrimini şapkaya indirmekten ziyade genel olarak bir kıyafet devrimi olarak görmekten yanayım.
Başarılarınızın devamını dilerim
Cumartesi sohbetleri ayarında bir yayın olmuş. Kanalın kafa yapısını anlamak için en uygun video.
K.Mısıroğlu inkılap tarihi hocalığı yapsa ancak bu kadar olurdu.
Okuyun gençler , vaaz dinler gibi videolardan tarih öğrenemezsiniz.
Karşılaştığınız videolar , tartışmalar size bir yol açar , bir fikir uyandırır ancak art niyetli kişilerin sizi manipüle etmeye çalışacağını da unutmayın.
Kendiniz okuyun araştırın , metod öğrenin muhakeme edin. Aklınızı vicdanınızı kimseye ipotek etmeyin.
Çok güzel bir program, elinize sağlık
Hakikaten şu kanalın video atmasına heyecanlandığım kadar heyecanlandığım az şey var
elinize sağlıkk
Bence en önemli devrim Medeni Kanun devrimi.
Teşekkürler.
Ay yılı esaslı Hicri takvimden Güneş yılı esaslı Rumi takvime geçiş 1840 yılındadır. 1870 yılına kadar birlikte kullanılmış sorasında sadece Rumi takvim kullanılmıştır. Aralık 1925 yılıda yaplan değişiklikle aradaki 584 yıllık fark kapatılarak Rumi takvimden Miladi takvime geçilmiştir.
31:50 Öyle dediği için öyle mi oluyor? Nurcular bugün hala Cumhuriyet karşıtı propaganda yapıyor. Bence birden fazla karşı devrimci oluşum var.
Açıkça cumhuriyet düşmanlığı yapacak yüreği yok diye yorumladım. Az kaldı "Annem de Türk'tür. Hizmete hazırım." diyecekmiş.
@@jagexja benim asıl üzüldüğüm bu kanalda bile bu kadar siyaset biliminin olduğu bir yerde yobaz nursiye cumhuriyetçi denmesi.
türk modernleşme tarihini heyecanla bekliyorum
teşekkürler!
Kpss kursuna gidene ladar devrimlerin ve kanunların ne işe yaradığını ne amaçla yapıldığını anlamadan muhaliflik ederdim aklımca.
Tarih hocamız, sadece sınavda tarih net sayımızı artırmanın yolu olarak bize çok çok iyi anlatmıştı, devrim ve kanunları.. işte o gün anladım "tam anlamıyla" Atatürk’ü ve saygım sonsuza dek arttı..
Herkes, hata yapabilir, hata insanlar için var. Bu kanunlar uygulanırken de uygulayan insanlar elbet hata yaptılar, Atatürk de belki bazı şeyleri yanlış yaptı..
Sonra düşünüp dedim ki;
Ulan biz kimiz ki, 100 yıl önce nice badireler atlatmış, batılıların elinde fareye dönmüş "Koskoca bir İmparatorluktan" koskoca bir bataklıktan Türkiyeyi kurtarıp çıkaran geliştirme adımları atmaya çalışan adamları eleştiriyoruz.
cumhuriyete giden yolu tanzimat fermanınından başlatmak daha doğru diye düşünüyorum
Muhalif kişilerin Kastamonu’ya sürüldüğünden bahsetmişsiniz. Osmanlı döneminde Kastamonu bir eyaletti ve Sinop u da içine alıyordu. Muhalifler Sinop’a sürüldü. Hatta bu yüzden Sinop’taki ortalama eğitim düzeyi Türkiye ortalaması ve çevre illerin çok üstündedir. Bu ulaşım ve şehir kültürüne de yansımış. Şehirde hiç trafik lambası yoktur buna rağmen kaza oranları da düşüktür.
Teşekkürler. Emeğinize sağlık
Siz şapka takın diye değil de, siz sarık veya fes takmayın diye de diyebiliriz.
En önemli devrim laikliktir. Hâlâ tam olarak anlaşıldığını, sindirildiğini düşünmüyorum.
çok iyi olmuş ellerinize sağlık
Bu konuda herkesin söyleyecek bir şeyi olması ve herkesin en doğrusunu bildiğini düşünmesin aslında ne kadar da fanatik yaklaştığımızı gösteriyor. Sizi tebrik ederim yine en güzel şekilde fotoğrafını çekmişsiniz. Sizi bu yüzden takip ediyorum. Ancak topu izleyicilere atmanız yorumları yangın yerine çevirmiş :)
Medrese dolar bazlı 2013 tepesini geçebilirse tedrisat tamamlanır. Dersleri düştükçe toplamak lazım bu dönem. Tüm yabancı etimologların raporlarında ekim devrimine kadar risk iştahının yüksek olabileceği öngörülüyor. Ters bir haber akışı olmazsa eski zaman sevdalarının şamdanları donanacak gibi görünüyor.
Vahit yaşar ömer üçlüsüyle yayın gelir mi hocam
Ulan ne akıcı konuşuyor. Hemen bitti video
Kesinlikle Tevhid-i Tedrisat en önemlisi idi. Ancak tek bir itirazım olacak demokrasi o dönemde şu zamanki gibi üzerine titrendiği söylenen falan bir kavram değildi. Dolayısıyla o dönemki yönetimleri Osmanlı dahil demokratik kavramı ile anlamlandırmak çok doğru değil. Unutmayın ki daha insan hakları kavramı yoktu o dönemlerde.
İran devrimi de gelsin lütfen
Nasıl ki Suudlar Abdulvahab'ın yolundan giderek Vahabbi olduysa biz de Abdulvahit'in yolundan giderek Vahiddi olacağız.
Vahiddi ne demek
Bizim Vahit iste @@IhsanBahceci-mf9nx
Bütün devrim videolarını üst üste izleyince birşey farkettim fransiz ve İngiliz devrimlerinde burjuva sınıfının aslında devrimden sonra daha çok oluştuğunu söyledin bir de Türkiye'de devrim olmamasının sebebini de merkez askeri olarak çok güçlü, ayanlar ise öyle değil dedin. Videonun girişinde bu iki söyleminle de ters düşen şeyler söylemiş oldun ama sanırım geçmiş videolardan bahsederken genelleme yaptığın için burjuva demiş oldun. Diğerinde de tarih geçtikçe Osmanlı merkezi gücünü yavaş yavaş kaybetti. Yanlışsam düzeltin lütfen.
Sayin w49 Oynatma listenizi guncelleyiniz.
türkiye israil ilişkilerinin tarihi olabılır ya da gündem üzerine konusmak da olabılır ama bunun uzerıne ıcerık uretebılırsenız cok sevınırız
Atamiz sizinle gurur duyardı
Aslında Rumi takvimden miladi takvime geçtik
Bir de sulandırmak için yazıyorum 😂: yeni müfredata göre “Türkiye Devrimleri” mi diyeceğiz veya “Türkiyeli Devrimleri” 😂😂😂
benim için en büyük Türk devrimi yeniçeri ocağının kaldırılması. Her ne kadar bir reform olarak görülse de kelebek etkisi yarattığını düşünüyorum.
Postkemalizmin modasi gecti Vahit benden soylemesi
Ne alaka amk
ne moda şu an?
@@ccoollppaannKemalizm hala popüler ama seküler türk milliyetçiliği biraz daha hızlı büyüyor
Evet o post olayı çöktü.
@@ccoollppaannşuanda daha çok post-post-Kemalizm'i tartışıyoruz daha çok. Ayrıca seküler milliyetçilik de (ki bana göre şovenizmden de öte faşizm) çokça tartışılan konular arasında. Birde AKP'nin değişimi üzerine de çalışmalar artmaya başladı.
Vallahi onu bunu bilmem. Dünya tarihindeki en başarılı devrim Türk Devrimleri olabilir. Bugün dünyada kaç tane sanayisi olan İslam toplumu var. AKP'nin son 10 yıldır ekonomide yaptığı tahribata rağmen (az nüfuslu petrol zengini ülkeler hariç) refah seviyesi en yüksek İslam Ülkesi de Türkiye. Ben bu başarıları 2. Mahmut'tan beri yapılan Atatürk döneminde zirveyi gören devrimlere bağlarım arkadaş.
@Djddbrbrg Pakistan ve Tunus'ta hatta Afganistan ve İran'da Türk Devrimlerini örnek alan liderler var ama hiç biri Atatürk gibi tamamlayamıyor devrimlerini. Kaldı ki Malezya'da özgürlükler kısıtlı ve refah seviyesi geçmişte çok iyi değildi. Son bir kaç on yıldır hızlandılar. Muhtemelen de bir yerde duvara toslar gibi toslayacaklar. Osmanlı ise başat bir güç olduğu dönemler var ama gelişmiş bir İslam Devletiydi denemez çünkü başka bir İslam Devleti yok adam gibi. Mesela 16 yüzyılda 3 tane adam akıllı İslam Devleti var. Elbette Osmanlı büyük devlet özellikle ilericilik konusunda kendi döneminde Japonya'dan sonra en gelişmiş ülkeydi. Keza hemen hemen her yer sömürgeydi ama bunları da devamlı Avrupa'yı yakalamaya uğraşması sayesinde başardı. Osmanlı'daki bu yenilik hareketleri zaten nihayetinde Türk Devrimlerini meydana getirdi.
@Djddbrbrg Valla belki de toslamaz ama Daron Acemoğlu'na göre bu gibi ülkelerin büyümelerinde bir sınır var. Acemoğlu bunlara Çin'i bile ekliyor. Ha Acemoğlu'da yanılıyor olabilir. Belki de ben kitabı anlayamamışımdır.
Sizler 1908 ı mi en önemli devrim görüyorsunuz? 1923 en önemli devrimdir
Kanal abone sayısı 2021 de kaçtı ben 2021 de abone oldum 19 binlerde falandı
5.Muratı neden atladınız
👏
Saltana'at değil yahu, saltanat. Ömer de "laa-iklik" diyordu, ona benzemiş.
Harf inkilabı
Medeni kanun ve tevhidi tedrisat...😊
Dindar muhafazakar toplumun cumhuriyete entegre olma isteğinin var olduğunu anlatıyorsunuz, aradan yüz yıl geçmiş olmasına rağmen demokrasinin bir araç olarak kullanılıp teokrasiye geçiş çabalarına halkın pekte itirazı olmadığını görüyoruz. Bu çelişkiyi nasıl anlamlandıracaksınız?
Bu konularda herkes aynı yorumları yapıyor. Yok cumhuriyet en iyi devrim yok laiklik yok şu medeni kanun hangisini desen o olmazsa olmazdı.. bay vahit ana görüşleri iyi ayırt ederek anlattı sağolsun
Kalıcı demekrosi derken?
Gozlerim Omer`i arıyor. Karşıma oturup ne kadar mal olduğumu tarihi perspektiften açıklasa yine öyle dinlerim :D
Laiklik tabi ki... Hatta sırf laiklik üzerine bir video yapılmalı. Bir de Vahit iyi bir anlatıcı, emeğinize sağlık. 👍🏻🙂
Tevhidi tedrisat demek istiyorum :)
❤
Öztürkçe kelimeler evet kullanmıyoruz ama toplumda Öztürkçe kelimelere ve özellikle insan isimlerine artan bir talep var. Artık insanlar çocuklarına Umay falan gibi isimler koyuyor. Şapka kanunu da çok başarısız olmadı o ingiliz silindir şapkaları yerine kasketler toplumda karşılık buldu sadece. Zaten kapalı alanda şapka takılmaz kuralı öğretildi bize sapka takarak video çekmeniz garip olurdu. Bence Atatürk devrimlerinden en çok karşı çıkılanlar bile bir şekilde toplumda kabul gördü. Devrimlerin sonuçları hemen yarın alınmaz ve Atatürk öldükten sonra sürekli bu konuda karşı propaganda yapılmasına rağmen ortam ve şartlar o karşı çıkılan devrimlerin tamamlanmasına olanak sağlıyor gibi duruyor
"toplum, devrim, olanak, sonuç" kelimelerini kullanmışsın yorumunda. Bir de Öztürkçe kelimeler kullanmıyoruz demişsin. Bu kullandığın kelimelerin dil devrimi ile üretildiğinden bihabersin sanırım
@@KimliksizDevlet. dil devriminin de başarısız olduğunu düşünmüyorum. Bence iyi ki de oldu. Sadece tamamen başarılı olamadı. Birçok kelime toplum tarafından benimsenmedi ama buna rağmen sadeleştirme, yeniden topluma kazandırılan ve üretilen kelimelerle birlikte daha düzgün bir Türkçe ortaya kondu. Öztürkçe kelimeler kullanmıyoruz derken yaratılan kelimelerin çoğundan bahsetmek istedim. Yoksa tabiki birçok kelime dilimize yerleşti ve başarılı oldu. Şuan bile bazı kelimeler Türkçeleştirme çalışmalarına giriyor toplumda karşılık bulursa kullanılıyor. Dil devrimi de çok karşı çıkılan devrimlerden biriydi hâlâ öyle ama bu devrim de toplum çok farkına varmadan kabul gördü bile
Latin harflerinin kabulü 1 Kasım 1928
16:48 Sivas'ta Misakı milli ilan edilmedi o Son Osmanlı Mebusan Meclisinde
Diğer devrimlerde de dini konular tartışılmış. Monarşilerin de ortak noktası halkın karşısındaki meşruiyetlerini dinden almaları. Bizde üstüne bir de ulus devletlerin Hristiyan olması ve bizim de yüzyıllarca Müslümanlar olarak onlar ile gaza etmememiz sonucu düşmanımıza benzemek ile ilgili ekstra sorunumuz var. Bu sebeple tepeden laisizm dayatması var. Ayrıca kurtuluş savaşı sonucu tamamlanmış bir devrimin miras aldığı halk içinde dünyanın en güçlü devletlerince ajanlık faaliyeti yürüten ve aslında cumhuriyetten ziyade dini mutlakiyetçi bir iktidar ile daha kolay boyunduruk altına alacağını düşünen ve savaşlar ile alamadığı egemenliğimizi başka yollar ile sarsmaya çalışan batı var. Bütün bunları üst üste koyunca kusura bakmayın cumhuriyete karşı olumsuz gelen her türlü İslamcı argüman aslında kendi korktuğu batılı devletlerin istediği ekmeğe yağ sürüyor hatta bir çoğu ekmeğin ununu batıdan alıp hamuru burada yoğuruyor. Vahit bey tam bir anlatıcı tarafsızlığı ile çok güzel açıkladı meseleyi fakat bu meselede İslamcı taraf ya hain ya da cahil. Bu çok açık ve nettir.
Bunları ben de Vahit gibi İslamcı bir aileden geldiğimi belirterek söylemiş olayım. Babannemin dedesi Bursa'da medrese eğitimi almış son nesilden, cumhuriyet döneminde köyün hocası ve civar köylerin hepsinin merkezi bizim köy, belki yüzlerce öğrenciye hafızlık eğitimi vermiş. Hala sülalede haremlik selamlık var kadınların çalışmasına iyi gözle bakmazlar. Başı açıklar gomünüst ve ahlaksız görülür. Bu yaşam tarzı maalesef günümüz koşullarına uymuyor ve buna gerici diyoruz. Hem doğum oranımız azalırken bir de bu gerici fikirler yüzünden kadınların Türkiye'de hala büyük bir bölümünün üretime katılmaması ülkemiz için bir sorun teşkil ediyor. Üretime katılmayan kadınlar kamusal alanda da var olamadıkları için çocuklarını da kamusal hayata hazırlayamıyorlar. Dini tandanslı bu ataerkil yaşam tarzı kapitalist şehirli dinamiklerde çuvallıyor çünkü baba da sürekli işte uzun saatler çalışıyor. Ama şehirde hayat sürekli değişiyor ve yetersiz kalan eğitim sistemi ve devletin kuralları uygulamasındaki beceriksizlik ile beraber ortada çok büyük sorunlar yaşayan gençler çıkıyor. Ya bir ideolojik saplantı ya uyuşturucu ya başka taşkınlıklar ile sonuç buluyor. Köylerde medreseden çıkıp çoğunlukla cumhuriyete kin beslemiş hocalar bazen yeni dünyada cahil kalmaları bazen İngiliz kışkırtması ile Cumhuriyet karşıtı propagandalarını bu halka aşılamış. Bugün muhafazakâr yaşam süren çoğu evde takvimler vardır bunların yapraklarının arkasında dini anlatılar vardır, bu yazılarda hiçbir kaynak belirtmezler ve imam-hatip okumuş biri olarak söylüyorum aslında dine şirk koşan yazılardır. Bu takvimde hala hicri karşılık verilir. O günün önemli olayları yazar ama önemli olaylar özellikle hep Ayasofya'nın müze olması ezanın Türkçe okutulması gibi provakatif tarihlerdir. Nereden geldiği belli olmayan bu takvimlerin bizim evdekinin nereden geldiğini yani kaynağının ne olduğunu keşfetmem zaman aldı. Tunalı Hilmi nin ölüm yıldönümünü o günün önemli olayı olarak yazdığını görünce ufak bir araştırma sonucu anladım. Siyasi oluşumlara bakarsanız onların altından da hep bu şekilde bir cemaat çıkar ve aslında belki hepsi olmasa bile muhtemelen siyasal İslam'ın ve cemaatlerin çoğu fetö benzeri dış kaynaklıdır. Sadece fetö değil bir çok cemaat de askeri okullarda terör örgütü tehlikesi barındığından derslerde okutulurdu. Herşeyi geçtim Recep Tayyip Erdoğan bizzat kendisi BOP eşbaşkanı olduğunu söyledi. Dinlerarası iletişim gibi garabetlere o zaman hiç sesleri çıkmadı. Ve ne hikmetse bu ülkede en çok dış kaynağı alan iktidarlar hep bir tarafından siyasal İslam ile bağlantılıydı...
Tıpkı Amerika bağımsızlık savaşında Fransızların desteği gibi, düşmanımın düşmanı dostumdur diyerek Atatürk önderliğinde kazandığımız savaşın ardından halı hazırda var olan en büyük cumhuriyet düşmanları muhtemelen ajan faaliyetlerinin merkezi olmuştur. Zaten egemenlik ve bağımsızlığımızdan verdiğimiz her tavizin arkasında yine siyasal İslam ile bağlantılı hükümetler vardır. Bugün ülkenin içinde bulunduğu durum tıpkı Atatürk'ün gençliğe hitabesinde bahsettiği gibidir. Çünkü artık küresel güçler devletin ve memleketin tüm aygıtlarına sirayet etmiştir ve bizi öldürmeyip süründürerek istediklerinde istediklerini yaptırabildikleri konuma erişmişlerdir.
Atalarımızın mezar taşını okuyamıyoz!
Sen kendini ing.ce ifade et, Çocuğuna ingce isim ver, ingce düşün....
Ve bu cehlinle iftihar et ve eleştirilerle sadece dalga geç!
Çünkü derinliiği olan bir durumda değilsin ki savunasın 😂😂
Bi önce türkçe oku 😂
@@SukruKaanEryigit ne alaka
Öyle demeyin bir gecede cahal kaldık! Benim dedem cumhuriyet öncesi ordinaryuz profesormüş cumhuriyet ilan edilince hemen o gece anaokulu seviyesine inmiş. Adamı tekrar kreşe yazdırmışlar. Çok acılar çekmiş.
Çok merak eden iki günde öğrenir, mezar taşında da öyle önemli bilgiler var ki, çok şey kaybetmişiz, vah vah..
Nasıl ya tek adam RTE değil mi?
en önemlisi medeni kanun. kadını hayvan sayan bi ilkel ortaçağ bedevi sisteminden kadını insan sayan sisteme geçiş.
Kadın asıl şimdi köle oldu
"Milli mücadele bahsetmek zorunda kalıcaz" nedemek !!!
Saltanatın kalkması
Guzelde imparatorluk cumhuriyete agzina kadar tika basa dolu hazine mi birakti da gitmesekte gormesekte o köy bizim köyumuz olsun
İnsanlar ayaklanıp sisteme karşı gelebiliyor, yöneticiyi sınırlayıp farklı kararlar aldırabiliyor nerden baksan günümüz Türkiyesinden daha demokratik son Osmanlı dönemi
vahid tevhide ismen torpil geçti :) ismen tavan oldu. Şimdi Sasaniler düşünsün
27:59
Sunucu cok kotu
Çok yakın tarih olabilir ancak tarih bunun çok önemli olduğunu yazacak ben böyle inanıyorum. Türkiye’nin en önemli devrimlerinden biri de 2017 referandumu ve cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi. Doğru veya yanlış bunu tarih yazacak ancak bu da Tr tarihinde en önemli devrimlerden biri.
Hocam üniversitede 80 yaşındaki proftan ders alıyormuşum gibi hissettim. Çok cansız, sıkıcı, insanı yoran bir video olmuş.
th-cam.com/video/dIkKWgG0LHk/w-d-xo.html
Milli mücadele ile ilgili olarak Selim Erdoğan'ın videolarını izleyin. Türklüğe , modernleşmeye karşı kaşıntısı olan bir kanal burası. Size sıkıcı gelmesinin sebebi bu. Konu hakkında kerhen konuşuyor ve her fırsatta aklınca manipülasyona başvuruyor. Belirli derecede altyapısı olanları kandıramaz ancak hedef kitlesini istediği yönde manipüle ediyor. Sayfadaki yorumlardan da belli zaten.
Osmanlı Torunları beğensin.👍😉
Hanedan uyelerinin TH-camda boyle videolar izleyecegini sanmiyorum
Osmanlı Döneminde insan yerine konulmayan, vergilerle ezilen köylülerin torunları Osmanlının torunu olduğunu sanıyor😂
@@can44433r Niye öyle diyorsun ki ev yapımı salça satanı bile var?
@@jagexja Koskoca hanedan uyelerine bu zulum yapilir mi be. Yaziklar olsun hemen neo osmanlicilar kizlarini cariye olarak onlara vermeli
@@can44433r doğru diyorsun azizim de bunlar harbiden verebilir. Oğlancı ecdadımızı unutmayalım. Önce kendilerini versinler hanedanın hizmetine.