EVREN ACIMASIZ BİR BOŞLUK | BoJack Horseman Felsefesi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.พ. 2025
  • ❮❮ 20. yüzyılın en etkili felsefe akımlarından biri olan varoluşçuluk, varoluşun özden önce geldiğini belirterek bireyin kendi seçimleriyle kendini inşa ettiğini savunur. İnsan nasıl kendi seçimleriyle kendini var edebiliyorsa aynı şekilde kendi seçimleriyle kendini yok etme, kendini hiçleştirme durumuna da düşebilmektedir. Varoluşçuluk, kuşkusuz insanın varoluşuna dair sorgulamalar getirdiğinde, insanın varoluşunu anlamlandırmaya çalıştığında varlık kadar hiçliğin de kıyılarında dolaşmıştır. İnsan, tek boyutlu bir varlık değil, karmaşık dünyasıyla çok boyutlu bir varlıktır ve kendini bilinçli ya da bilinçsiz zıtlıklarla var eder. Bu noktada insan yaşamı da varlık ve hiçlik arasında gidip gelen uzun ve zor bir yoldur.
    Sartre, insanın var oluşuyla birlikte dünyaya hiçliğini de saldığı düşüncesindedir. Ona göre insan var olan bir yaratık değil; gün be gün kendini kurmaya çalışan var oluşan bir varlıktır. Yani henüz var olmamıştır ve var olmaya çalışırken aslında var ettiklerini de kendi eliyle yıkmıştır da. Bu nokta da Sartre’a göre insan ne ise o olmayan olduğu söylenilebilir. İnsan farkında olmadan bilemediği bir evrenin arayışına girecek, bilerek oluşturduğu evreninin de yine farkında olmadan yok oluşunu gerçekleştirecektir.
    Danimarkalı filozof Soren Kierkegaard ile temelleri atılan varoluşçu felsefeye göre, varlık özden önce gelir; insan hareketleri ve yaşantısıyla kendini yaratır ve hayatına verdiği kararların bir sonucu olan yaşam tarzıyla devam eder. “Hayatın bir anlamı var mı?” sorusuna “Birey hayata nasıl bir anlam yüklüyorsa, hayatın anlamı odur.” şeklinde cevap veren varoluşçu felsefe, bireyin kendi mutluluğunun bireyin yine kendisinin sorumluluğu olduğunu savunur.
    Bojack Horseman, 90'larda oynadığı bir sitcom olan Horsin Around dizisi ile oldukça ünlü olmuş ve halk tarafından çok sevilmiş bir karakterdir. ailesi yüzünden yaşadığı travmalar ile insan ilişkilerinde hep sınıfta kalan mutlu olmak, umursamak, sevmek, sevilmek ve iyi bir insan olmak gibi standart klişeleri hayatı boyunca elinin tersi ile itmiş, artık hayata tahammül edemediği yaşlarında ise onların kaygısına düşmüş kocaman bir çocuktur. neyin kıymetli, neyin değersiz, neyin derin, neyin anlamsız olduğunu anlamakta güçlük çeken; geç kalmışlık hissinin hakkını sonuna kadar veren tutarsız bir ayyaş!
    →→Videoyu beğendiyseniz kanalıma Abone olup bana destek olabilirsiniz.
    →→TH-cam Kanalıma Abone Olmak İçin;
    bit.ly/37i6P9h
    Kullandığım müzikler "Epidemic Sound" şirketine aittir.
    Etiketler:
    bojack horseman felsefesi, bojack horseman eleştiri, bojack horseman inceleme, bojack horseman analiz, bojack horseman animasyon, bojack horseman dizisi, bojack horseman netflix, bojack horseman intro, bojack horseman song, bojack horseman seasons, en iyi 10, dizi inceleme raphael bob-waksberg, hollywood, hollywoo will arnett, aaron paul, netflix dizileri, animasyon dizileri, netflix animasyon dizisi, netflix yapımı diziler, netflix yapımı önerileri, spoiler, film ve dizi, film ve dizi önerileri, en iyi netflix dizileri, felsefese, varoluşsal hiççilik, felsefesi, soren kierkegaard, albert camus, jean paul sartre,

ความคิดเห็น • 16