Php Nedir? Basit Php Örnekleri [Detaylı Anlatım]

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ก.ย. 2024
  • Php Nedir? Örnek kullanımları [Detaylı Anlatım]
    Merhabalar arkadaşlar bugün hep birlikte Php'nin ne anlama geldiğini detaylı bir şekilde öğrenicez ve örnek kullanımlarına birlikte göz atacağız, evet sözü daha fazla uzatmadan dersimize başlayabilir.
    PHP Nedir?
    Php açılımı (Hypertext Preprocessor) türkçe manası ise hiper metin önişlemci anlamına gelmektedir.
    Php açık kaynak kodlu, sunucu taraflı çalışan ve tüm, web içindeki betik dillerde geliştirmeye açık bir dildir. Ayrıca Php web uygulamaları geliştirilmek için tasarlanmıştır.
    Derlenmeye ihtiyacı olmayan tüm dillerinin tamamına betik dil adı verilmektedir. Bunlara, Web geliştirme dillerini örnek gösterebiliriz. Örneğin; JavaScript, HTML veya CSS gibi.
    Peki ya açık kaynak kodu ne anlama gelmektedir? Bunu bir örnekle sizlere anlatmak istiyorum,
    Bir araba üreticisi olduğunu düşünün ve bu araba üreticisinin teknoloji ve dizayn verilerini dilediğiniz gibi geliştirip kendi ürününüzü üretme iznini ücretsiz olarak verdiğini düşünün. İşe tam olarak açık kaynak kodu bu anlama gelmektedir.
    Web sayfaları HTML betik dili kullanılarak dizayn edilmektedir. HTML kodları kullanıcı tarafındaki Web tarayıcısı üzerinde çalışmaktadır. Bunun yanı sıra, PHP dili ise Sunucu tarafında çalışıp istekleri ürettir ve ürelin sonuç kullanıcı tarafına aktarılır.
    PHP, HTML dilinin içine entegre edilebilir. Ayrıca PHP ile veritabanı ile çalışabilen işlevsel dinamik Web uygulamaları tasarlanabilir. Php ile MySql, Oracle ve diğer veritabanı mimarilerini kolayca entegre edilebilir.
    PHP Kullanımı;
    PHP dilinde geliştime neredeyse bilinen tüm işletim sistemlerinde yapılabilir. Örneğin; Linux, Unix, Microsoft Windows, Mac OS vb işletim sistemleri gibi düşünebilirsiniz. Ayrıca Apache ve IIS web sunucuları da PHP yazılım dilini uzak sunucu tarafında desteklemektedir.
    Ayrıca şunu da söylemek isterim ki PHP kullanımı Web geliştiricisine Sunucu seçme özgürlüğü sağlamaktadır.
    Son günlerde geliştirilen bir çok yeni sistem alt yapıları da genel olarak Php tabanlıdır. Bunlara örnek olarak; Wordpress, OpenCart, Shopify, Joomla vb kullanımı kolay yazılımlar.
    Php dilini daha iyi anlayabilmeniz için sizlere php dilinde 4 temel işlemi örnekli olarak basit bir şekilde yapmak istiyorum; Bunlar
    Değişken Oluşturma ve Ekrana Yazma
    For Döngüsü
    If Karar Mekanizması
    Fonksiyon Oluşturma
    #php #phpnedir #phpörnekleri
    ‪@cpaneltv‬
    webcesi.com/

ความคิดเห็น • 17

  • @mustafajonathan4019
    @mustafajonathan4019 4 ปีที่แล้ว +1

    Sağolun

    • @TahsinBerkCeylan
      @TahsinBerkCeylan  4 ปีที่แล้ว +1

      Rica ederiz, bizi izlediğiniz için teşekkür ederiz.

  • @yasam9311
    @yasam9311 4 ปีที่แล้ว +3

    yorum olarak: "php hâlen tüm internet sitelerinin %35'inin back-end altyapısını oluşturmakta" diye yorum yazacaktım örnek olarak facebook'un php kullanıyor olmasından örnek verecektim. sonra facebook'un kendi geliştirdiği React ve Graphql gibi sistemleri göz önüne alarak php'nin artık eskisi kadar büyük rol oynamadığını çünkü teknolojilerin çok geliştiğini yazacaktım. ancak, sonra aklıma geldi, acaba facebook hâlâ php'yi kullanıyor mu back-end kısmında diye merak edip arattım. ve facebook'un back-end'de Java, Python, C++ dilleri kullanorken, front-end kısmında ise LAMP yan PHP kullanıyor olduğunu okuyunca çok şaşırdım çünkü burada PHP'den "back-end" değil "front-end" diye bahsetmekte idi. ben de yeni bir google araması yaptım ve PHP'nin aslında front-end kısmına hitab eden bir dil olarak sayıldığını öğrendim: www.codecademy.com/forum_questions/52c93f45631fe92517005787 , bunu öğrendiğimde yaşadığım aydınlanmayı anlatamam :) yıllardır PHP kullanıyoruz ama dümdüz kullanıyoruz yani açıp pek okumuyoruz. biz client-side (yani tarayıcı ya da mobil uygulama ya da son kulalnıcı sistemi üzerinde çalışan herhangi bir uygulama) ve server-side kavramını düşünüyoruz hep. ben hep: "client-side = HTML, CSS, JS" ve: "server-side = PHP ya da Java ya da Python" gibi düşünmüştüm. bu düşüncem doğru. gerçekten de PHP server üzerinde çalışır ve "server-side" bir dildir. ancak, bizim hatamız şu, ben hep: "client-side = front-end" ve "server-side = back-end" diye düşünmüştüm. bu düşüncem yanlış. PHP, Java ya da Python gibi diller gerçekten de server üzerinde (sunucu üzerinde) çalışırlar ama bu diller son kullanıcıya (yani client'a) gönderilen verileri kurdukları için aslında amaçları client'a yöneliktir ve bu yüzden bu tarz işler de "front-end" sayılıyormuş. peki tüm bu işlemler front-end sayılıyorsa, back-end sayılan işlemler nelerdir? hizmetin sunucuları arası kontrolü sağlayan sistemler, veri tabanı sistemleri, kullanıclan sunucuların yönetimi ile ilgili yazılımlar, yani özellikle bir client'a ait işlemler değil de hizmetin geneline yönelik işlerin hepsi back-end sayılıyormuş.

    • @TahsinBerkCeylan
      @TahsinBerkCeylan  4 ปีที่แล้ว

      Bilgilendirme için teşekkür ederiz. İyi çalışmalar.

    • @ers-ust170
      @ers-ust170 3 ปีที่แล้ว

      epey hikmetli hakikatli açıklayıcı ve istikametli bir bilgilendirme olmuş.. ben de php yi backend sanıyordum. hatta bildiğim tüm backendciler php yapıyor, php bilen frontendci yok tanıdığım..

  • @demetsen503
    @demetsen503 4 ปีที่แล้ว +1

    merhaba, php -s nedir acaba. Araştırdım ama bir cevap bulamadım ama yöneticim bir konu hakkında bunu araştırmam gerektiğini söyledi.

    • @TahsinBerkCeylan
      @TahsinBerkCeylan  4 ปีที่แล้ว +1

      Tam olarak hangi konuyu merak ediyorsunuz. Php -s mi? Kanala abone olmayı unutmayalım.

  • @kadirramazn
    @kadirramazn 4 ปีที่แล้ว +1

    İyi de kardeşim bu yaptıklarını js ile de yapabiilirdin. Js nin yapamadığı ve php nin yapabildiği ne var onları öğrenmemiz gerek bence bu arada yanlıs anlama emeğin için müteşekkirim

    • @TahsinBerkCeylan
      @TahsinBerkCeylan  4 ปีที่แล้ว +2

      Biz teşekkür ederiz, js sunucu taraflı çalışan programlama mantığında bir dil değildir. Php üzerinden sunucu taraflı çalışabilirsiniz.

    • @sabahattingok6143
      @sabahattingok6143 3 ปีที่แล้ว

      @@TahsinBerkCeylan sunucu dediğin veritabanları sql felan mı reis

  • @gulsummaslak9753
    @gulsummaslak9753 3 ปีที่แล้ว

    merhaba ben html css biliyorum javascript öğrenıyorum. php öğrene bilir miyim. javascript konusunda eksiklerim var php bilmeden javascript tam olarak öğrenılmıyor mu. javascript php birlikte kullanılan diller değil mı

  • @Jamesis07
    @Jamesis07 4 ปีที่แล้ว +1

    Aga html dersleri gelirmi?

    • @TahsinBerkCeylan
      @TahsinBerkCeylan  4 ปีที่แล้ว

      HTML derslerimiz bölüm bölüm gelecek fakat zaten diğer videolarımıza göz atarsanız bolca HTML videomuz var. Eğer özellikle istediğiniz bir video var ise o konu üzerine bir video hazırlarız.

    • @Jamesis07
      @Jamesis07 4 ปีที่แล้ว +1

      @@TahsinBerkCeylan tesekur ederim özelikle istediğim ders yok sadece sifirdan html eğtimleri gelirse iyi olur ve site yapimi

  • @vatansever6806
    @vatansever6806 8 หลายเดือนก่อน

    mobile inermi abi

    • @TahsinBerkCeylan
      @TahsinBerkCeylan  7 หลายเดือนก่อน

      İnmez bilgisayar gerekmektedir, kanala abone olmayı unutmayın.